Viittomakielen päivä 12.2.

Kaikkien suomalaisten äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame. Suomessa asuu paljon ihmisiä, joiden äidinkieli on englanti, somalia tai espanja, mutta kovin moni ei tule ajatelleeksi, että meillä on myös syntyperäisiä suomalaisia, joiden äidinkieli on viittomakieli. Helmikuun 12. päivä vietetään viittomakielen päivää. Viittomakielen päiväksi valittiin tämä päivä, sillä se on kuurojen opetuksen isän C.O. Malmin sytymäpäivä.

Koko maailmassa on noin 70 miljoonaa kuuroa ja Suomessa noin 8000. Kaikki maailman kuurot eivät viito samaa kieltä. Jokaisessa maassa on yksi tai useampi viittomakieli. Suomen kansalliset viittomakielet ovat suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli. Viittomakielet ovat syntyneet spontaanisti kuurojen luonnollisesta vuorovaikutuksen tarpeesta. Viittomakieliset määrittelevät itsensä kieli- ja kultturivähemmistöksi. Kokemukset elämisestä kuulevien parissa ja elämäntapa yhdistävät viittomakielisiä yli kansallisten rajojen.

Viittomakieliä tuotetaan käsillä sekä kasvojen ilmeillä ja vartalon liikkeillä. Viittomakielten kieliopillinen rakenne poikkeaa puhutuista kielistä, esimerkiksi sanajärjestys eroaa suomen kielen sanajärjestyksestä. (lähde: kuurojenliitto.fi, voima.fi)

Jo muinaisten egyptiläisten sanotaan käyttäneen viittomakieltä. Vuonna 1995 Suomi tunnusti kolmantena maailmassa viittomakielen viralliseksi kieleksi. Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esim. huonokuuloiset, mutta myös kuulevat ihmiset kuten perheenjäsenet, ystävät, kielen harrastajat, viittomakielen tulkit ja opettajat. (lähde: kantti.net, yle.fi)

Viittomat, viitottuja lauluja, videoita, ym. papunet.net
Viittomia, sanoja, lauseita suvi.viittomat.net
Signmark (videoita youtubessa, esim. Fighting)