≡ Navigointi

Tikkalan päiväkoti-koulu

Pohjan akan tunnustus!

Punaiset voimistelumatot toimivat näyttämönä suurelle Kalevalan sankarihahmogaalalle. Esiin marssivat työryhmien pukemat ja koulimat eeppiset hahmot aina Muikeasta Väinämöisestä veret seisauttavaan Lemminkäisen äitiin, jonka lausuma kalevalainen runo pojalleen sai koulun aikuiset tädit kyyneliin. Louhi, Pohjan akka harvahammas jakoi diplomit niille onnekkaille, jotka häntä tottelivat ja pelastuivat Tuonelan joesta. Lemminkäinen esiintyi varmasti kuin esikuvansa konsanaan, Joukahainen puolestaan kantoi ryhdikkäänä joustaan. Pohjolan tytär asteli punaisille voimistelumatoille kauniissa asussaan, Aino kertoi juontajille kauniin vaatimattomasti osaavansa soutaa ja tehdä käsitöitä. Seppä Ilmarisen selkeä vastaus kysymykseen "Mikä tai kuka on sinulle rakkainta?", oli "Sampo"! Ilmiöoppimista, toiminnallisuutta ja yhdessä tekemistä parhaimmillaan. Paketti käsitti myös oman hahmon keskeiseen tarinaan tutustumisen, hahmon vastauksien keksimisen juontajien kysymyksiin, ripauksen prosessidraaman alkeita, uutisen kirjoittamisen tarinasta sekä uutiskuvan kuvaamisen. Eikä siinä vielä kaikki... päivään kului myös kummikaveriparein toteutettu Kalevalapelitoiminta, jonka palkintorahoilla eli $ampo-kolikoilla sai vierailla Harvahampaan kahvilassa tai kivoissa toiminnoissa. Tärkein anti: onnistuimme ja innostuimme yhdessä! Yhteinen ilo on isompaa kuin oma. 1+1= enemmän kuin 2!

Suomi on paras maa oppia!

Kotiryhmät kattoivat ja koristelivat kukin oman pöytänsä. Käpyjä, tuohta, kuusenoksia. Niin Suomea. Ja ruisleipää. "Suomi on hyvä maa asua, koska saa ruokaa, ei oo sotia, saa sanoa oman mielipiteen ja on oma kieli. Suomessa on paljon metsiä, Suomi on reilu maa, eläimillä on tilaa. Suomi ei aloita sotia. Suomi on yksi merkittävimmistä paperintuottajista, saa nähdä kuinka kauan. Suomi on melkein maailman ainoa maa, jossa on puhtaita järviä. Itsenäisyys tarkoittaa vapautta ja sitä, että saa nostaa Suomen lipun salkoon." Näillä sanoilla kirjoitettiin Suomesta tänään, päivää ennen 99. syntymäpäivää.

Oppimisen juhlaa! Syksyn valoisin ilta to 1.12.!

Oppimisen juhlaa kaikille, kiinnostavia työpajoja, vetäjinä aikuisia ja lapsia! Pajat alkavat klo 17.30. Sairaala Afrikkaan, satuhierontaa, niskat kuntoon, sähköä ja sähköautoja, hankala viesti rakentavasti, juoksukoulu, kitaransoittoa, hätäensiapua, penaalin tekoa, karkkien valmistusta, futista, leikkejä, voimistelua... Pikku yrittäjien yrityksistä makoisat tuotteet, pizzoja, täytettyjä leipiä, kanfinsseja, piirakoita ja pullia, kahvia ja mehua, tule ja nauti pikkurahalla! Ole mukana tekemässä mukavaa yhdessäolon iltaa!

Adios amigos! Maailma tuli kylään kerralla!

Lasten oikeuksien päivää saatiin viettää leikkien ja pelien merkeissä! Flamencoa Espanjasta, origameja Japanista, Gong-gi-peliä Koreasta, vaahterasiirappia Kanadasta ja paljon, paljon muuta. Aitoja arjen kohtaamisia ja ystävyyden hetkiä, vieraina OKLn vaihto-opiskelijat, Kanada, Japani, Korea, Saksa, Itävalta, Meksiko, Espanja, Alankomaat... Hieno kokemus kaikille!

Maailmanperintöä on lähellämme!

Olet lämpimästi tervetullut Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin- hankkeen yhteiseen valmennusiltaan, joka toteutetaan Tikkalan koululla osoitteessa Saukkolahdentie 16, Tikkala. Keskiviikkona 23.11.2016, klo 17:30–20:30. Lue lisää v...

Paula Puolukan puolukkaretki Suorannan tiellä!

Kävimme puolukkaretkellä Paula Puolukan tontilla. Siellä oli paljon hirvikärpäsiä mutta selvisimme niistä. Saimme paljon puolukkaa mutta emme niin paljon kuin viime vuonna. Edessä on "suuri puolukansiivousurakka". Keräsimme kotiryhmittäin. Olimme puolukassa kaksi ja puoli tuntia, mutta onneksi mukana oli eväitä. Suurin osa joukosta oli innolla mukana! Iloa piisasi vaikka muille jakaa! Oli kiva katsella oppilaita jotka ryhmässä keräsivät suuria määriä puolukoita. Jotkut keräsivät jopa yli 15 litraa! Tekijät: Lahja ja Maaria :)

Tikkala Goes Olympic Games!

Tikkalassa on meneillään mahtavat olumpiakisat!Siellä kaikki pitivät hauskaa ja kannustus huutoja oli ilo kuunnella! : ) koko koulu oli mukana ja oli jopa omat liput joka joukkuella.Kannustukset suorastaan hurmasivat! Lajeja oli monenlaisia yms,Li...

Kutsu ihmisoikeuspäivän viettoon

Menestystä sähkökisassa!

Tikkalan kyläkoulun toteuttama video ”Sähkö erikois uutiset” ja kirjaseksi koottu ”Sähkökatkon neuvot ja seuraukset” nappasivat toisen ja kolmannen sijan Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry:n Sähkökisassa. Sijoitus tarkoittaa 500 ja 200 euron rahapalkintoa luokan yhteiseen käyttöön.STEKin Sähkökisassa oli tehtävänä arvioida sähkön merkitystä yhteiskunnan toimivuudelle. Jyväskylän ympäristön kahden päivän sähkökatkokset loppuvuodesta 2015 toivat Tikkalan koulun kilpailutöihin uskottavaa omakohtaisuutta. Hyvät sijoitukset irtosivatkin tälle luokalle ensi yrittämällä.

Koulun yhdistetty 5. ja 6. – luokka oli opettajansa Tiina Jylhän johdolla tutustunut sähköön ilmiönä perusteellisesti ennen kilpailutöiden ideointia. Jylhän mukaan koululla on toteutettu hyvin kokemuksin kokonaisvaltaista, ilmiöiden tutkimiseen pohjautuvaa oppimista. Video koettiin kiinnostavana formaattina, ja luokka osasi raadin perustelujen mukaan hyvin sitä hyödyntää. Hyvä kokonaisuus ja huumorin hyödyntäminen tehokeinona puhutteli kilpailun raatia. Myös kirjaseksi koottu kollaasi sisälsi raadin mukaan paljon asiaa laajasti eri näkökulmista käsiteltynä.

Kisa tukee hyvin uutta opetussuunnitelmaa - Sähkökisan periaatteena on, että koululaiset perehtyvät ensin aiheeseen taustamateriaalin avulla ja ideoivat sen perusteella kisaan osallistuvan kilpailutyön. Vaikka tämä toteutustapa on ollut käytössä jo pitkään, on se uuden opetussuunnitelman myötä taas ajankohtainen ja tukee hyvin ilmiöpohjaista oppimista. Kilpailutyön työstäminen onnistuu helposti usean eri aineen oppitunnilla, mikä tekee siitä myös opettajan kannalta helposti toteutettavan, STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo.

Palkitut 5.-6 luokkien sarjassa

  1. ”Myrsky2” (video) Nilonkankaan koulu 5A, Kuusamo
  2. ”Sähkö erikois uutiset” (video) Tikkalan koulun 5.-6. luokka (yhdysluokka), Tikkala
  3. ”Sähkökatkon neuvot ja seuraukset” (kollaasi) Tikkalan koulun 5.-6. luokka (yhdysluokka), Tikkala

­­­­Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on puolueeton ja yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää sähkön turvallista ja luotettavaa käyttöä, sähköisiä energiatehokkuusratkaisuja sekä älykästä sähkön käyttöä keräämällä, tuottamalla ja jakamalla tietoa. STEKin Sähkökisaa on järjestetty jo reilun kymmenen vuoden ajan. Jokaisessa kilpailusarjassa jaetaan 1000, 500 ja 200 euron rahapalkinnot luokan yhteiseen käyttöön. www.stek.fi

Ilmianna itsesi tai osaaja täällä!

ILMIANNA OSAAJA osoitteeseen: maija.sillanpaa@jkl.fi
tai ILMIANNA OSAAJA TÄLLÄ SIVULLA:
- KLIKKAA sivun oikeasta yläreunasta SISÄÄNKIRJAUTUMINEN ja REKISTERÖIDY käyttäjäksi. Tee ilmianto kommenttina tämän sivun alalaidassa.

POP UP-tapahtuma
Tikkalan koululla tiistaina 17.11 kello 17.00-20.00

Letitystä, karjalanpiirakoita, suunnistusta tai vaikkapa ajattelua tai runon kirjoittamista.
Me kaikki osaamme jotain, mitä joku toinen haluaisi oppia. Kuka tahansa voi opettaa. Siinä kaikki yksinkertaisuudessaan. Opettajaksi ryhtymiseen riittää oma kiinnostus aiheeseen sekä halu jakaa oppimiskokemuksia. Opettajalta ei vaadita suinkaan muodollista asiantuntijuutta; jokainen on kokemusasiantuntija monessa hyvän elämän taidossa. Lisäksi saat meiltä apua ja tukea oppituntisi järjestämiseen. Opettamalla opit itsekin parhaiten – monesti opettaja saattaa olla se, joka oppii eniten!
Jos tiedät osaajan, jonka oppitunnille sinä (ja varmasti moni muukin) haluaisi päästä, vinkkaa hänelle! Tai jos mielessäsi on aihe, josta kaipaisit oppituntia, kerro toiveesi meille.

17.11. järjestämme yhdessä Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoiden ja kyläläisten kanssa toisilta oppimisen koulupäivän, joka toteutetaan illalla. Mukaan haastamme ja kutsumme kotiväen, kyläläiset, mummot ja kummit, vaarit ja naapurit. Samana iltana on koululla myös Varaslähtö Jouluun; jouluista kahvilatunnelmaa ja pientä joulumyyntiä oppilaiden toteuttamana. Erilaisen koulupäivän tarkoitus on ilo oppimisesta tai opettamisesta yhdessä ja sitä kautta uuden oppimiskulttuurin luomisesta. Samalla haluamme luoda lisää sekä vahvistaa jo olemassa olevaa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Myös yrittäjyys ja yhteisen päämäärän mukaan toimiminen on yksi tavoitteista; oppilaat saavat itse olla keskeisessä roolissa tienaamassa varoja koulun toimintaan

POP UP-tapahtuma pitää sisällään erilaisia työpajoja, joissa jokaisella on mahdollisuus tulla opettamaan osaamaansa taitoa. Voit ilmiantaa itsesi tai tuttusi taidot ja opettaa niitä myös muille. Voit myös opettaa yhdessä vaikkapa lapsesi tai kaverisi kanssa jotain taitoa. Jokainen meistä voi opettaa ja jokainen voi tulla oppimaan! Yhden työpajan kesto on noin 30-45 minuuttia. Tapahtuman tavoitteena on lisätä Tikkalan koulun ja lähiympäristön aktiivisten toimijoiden yhteistyötä.

POP UP-tapahtuma järjestetään osana Kylät ja koulut-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää paikallisten kylätoimijoiden ja koulujen välistä yhteistyötä maaseutualueilla opetuksen ja kasvatuksen kehittämiseksi sekä paikallisen osallisuuden ja lähidemokratian edistämiseksi. Kylät ja koulut-hanke on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Suomen Kylätoiminta ry:n yhteistyöhanke.