Jyväskylän luontokoulu

Kuvasatoa elo-syyskuun melonnoista

Muutamia kuvia ollaan ehditty ottaa melonnan lomassa, tässä pieni kattaus tämän syksyn melontakaudelta. 


Järviveden lämpötila tippuu nopeasti sään kylmettyä. Nyt käsillä ovat upeat sumuiset melonta-aamut. 


Onneksi sakein sumu ehtii väistyä ennen kuin ensimmäiset ryhmät ehtivät vesille.


Luonnosta löytyy kauniita yksityiskohtia vaikka millä mitalla. Kanootista käsin päästään tarkastelemaan luontoa uudesta näkövinkkelistä. Veden pinta on sananmukaisesti käsin kosketeltavissa. 


Viime viikolla luontokoulun kanssa vesillä kävi 164 henkilöä. 


Laulujoutsen tarkasteli melojia ihmeissään ja päätti hetken harkittuaan ottaa lisää etäisyyttä.


Niitynpäästä Haapalahdelle meloessa alitetaan junarata komeaa kivitunnelia pitkin.

Terv. Tanja, Kim ja Kimmo, luontokouluopettajat

Jyväskylän luontokoulu palaa kesälomalta

Hyvää loppukesän alkua kaikille sivujamme seuraaville!

Jyväskylän luontokoulun toiminta alkaa tänä vuonna tuttuun tapaan 6. luokkien Vesiturvallisuus- ja melontaopetuksella. Tämä opetus aloitetaan heti ensimmäisellä kouluviikolla (viikko 32) ja jatketaan viikolle 38 asti. Mukaan otetaan niin monta ryhmää kuin tällä aikaikkunalla on mahdollista. Takarajan melontaopetukselle asettaa viilenevä järvivesi. Luokanopettaja ilmoittaa ryhmänsä mukaan ja luontokoulunopettajat varaavat opetusajat ilmoittautumisjärjestyksessä. On siis syytä olla nopea!
 

Syyskuun viimeisellä viikolla aloitetaan 1. luokkien kummiluokkatoiminta. Tänä vuonna toimintaan on tulossa sellainen muutos, että tarjoamme luontokouluretken kaikille Jyväskylän koulujen 1. luokille. Aikaisempina vuosina kummiluokkatoimintaan eivät ole mahtuneet mukaan kaikki halukkaat, joten siitä syystä toimintaa muutetaan tänä vuonna siten, että tavoitamme parhaassa tapauksessa koko vuosiluokan oppilaat. Luokanopettajalle jää luokan ilmoittaminen mukaan toimintaan, mutta tästä lähetämme koulujen johtajille tiedotteen, joka toivottavasti tavoittaa kaikki kohderyhmään kuuluvat luokanopettajat. Toivomme näkevämme luontokoulutoiminnan piirissä kaikki Jyväskylän kaupungin 1. luokat! 

Oikein mukavaa alkavaa lukuvuotta!

Terv. Tanja, Kim ja Kimmo, luontokouluopettajat

Luontokoulu juhli vappua linturetken merkeissä vappuaatonaattona pe 29.4.2022 klo 7.00 - 11.00

Luontokoulun linturetkellä vappuaatonaattona pe 29.4.2022 meitä oli paikalla kolme täysi valtaista luontokouluopettajaa! Lisäksi saimme vieraaksemme kaksi emiritius-opettajaa !
Linturetkemme suuntautui tänäkin vuonna Jyväskylän Hämeenlahden lintutornille!
Viime vuonna 20-vuotisjuhlaretkellämme bongasimme viidessä tunnisssa 61 lintulajia. Tänä vuonna ilma oli kylmempi kuin vuosi sitten ja tuuli kävi pohjoisen suunnalta, mutta lintulajimäärä oli kuitenkin 60 lintulajia. Listalta jäivät kuitenkin puuttumaan kaikki hanhilajit, koska pohjoisen puoleinen tuuli oli pysäyttänyt hanhien kevätmuuton hetkellisesti. 
Tänä vuonna bongausaikamme lyheni tunnilla, joten bongaus aika on klo 7.00 - 11.00
Mukana retkellä oli lintutietäjämme Tommi Parikka!

Luontokoulun kummiluokkaretket aloitettiin 28.9.!

Luontokoulun kummiluokkatoiminta pyörähti käyntiin 24.9. ja tänään 28.9. retkeiltiin ensimmäinen eppujen kummiluokkaretki. Sää oli mitä parhain auringon piirtäessä ruskaisen metsän kaikki värit kirkkaasti näkyviin. Aamu valkeni sumuisena ja pääsimme ihastelemaan pakkasyön jäljiltä luonnon omaa jäätaidetta.


Syksyn ensimmäisellä retkellä tutkittiin syksyn satoa. Löydettiin monia erilaisia sieniä ja opeteltiin tunnistamaan lähiluonnon kasveja ja eläimiä. Opeteltiin myös erottamaan elottoman luonnon elementtejä elollisista. Eput pääsivät paistamaan makkaraa nuotiolla ja koulun lähimetsään tutustuttiin monin erilaisin aktiviteetein eri aisteja ja välineitä hyödyntäen. 

Luontokoulun melontakausi päätökseen to 23.9.

Luontokoulun melontakausi 2021 saatiin päätökseen to 23.9, kun Huhtasuon koulun erityisluokkien ryhmät pääsivät vesiturva-ja melontaoppiimme Kangaslammen vesillä. Oli todella upea tilaisuus tarjota itsensä voittamisen ja onnistumisen kokemuksia tälle upealle ja rohkealle porukalle. Heidän kiitoksensa ja innostuksen voimalla jaksaa taas ensi vuoden melontoihin saakka.

Melontakautemme alkoi jo toukokuussa Viitaniemen eräkurssilaisten kanssa Tuomio- ja Palokkajärvien vesillä. Lisäksi jätimme jäähyväiset Lehtisaaren koululle, kun koulun historian kolmanneksi viimeisenä koulupäivänä Lehtisaaren Selviytyjät-kisan voittajat pääsivät kiertämään Lehtisaaren inkkarikanooteilla.

Tänä vuonna melontaan pääsi osallistumaan 1050 oppilasta, sekä 38 aikuista (opettajaa sekä ohjaajaa)
Melontaohjausta Jyväskylän luontokoulu on nyt tarjonnut noin 25 000 asiakkaalle. Heistä hieman lähempää tuttavuutta veteen on ottanut (eli kaatunut kanootilla) kirjanpitomerkintöjen mukaan 58 melojaa.

Toivottavasti vesiturvallisuus- ja melonnanopetus saavat jatkoa myös tulevina vuosina, vaikka luontokoulun tulevaisuuden uhkakuvissa, toimintamme on taas tuotannollis-taloudellisten leikkausten kohteena. Toivomme leikkausten tekijöille vakavaa harkintaa tulevien päätösten tekemisessä.

Luontokoulu palaa kesälomilta töihin ma 9.8.2021

Hyvää loppukesän alkua kaikille sivujamme seuraaville!

Luontokoulu on palannut kesälomalta ja aloitamme lukuvuoden tuttuun tapaan kuudesluokkalaisten vesiturvallisuus- ja melontaopetuksella. Paikkoja on tänä vuonna 40 jyväskyläläisluokalle.

Kummiluokkatoiminta jatkuu syyskuun viimeisellä viikolla ja tänä vuonna olemme varanneet kummiluokkapaikkoja 42 ekaluokalle.
Kummiluokiksi valitsemme jälleen ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta pieniä viilauksia voimme joutua tekemään rinnakkaisluokkien mukaan mahduttamiseksi.
Oikein mukavaa alkavaa lukuvuotta!

Terv. Tanja, Kimmo ja Kimi luontokouluopettajat

Jyväskylän luontokoulun 20 vuotisjuhlat pe 30.4.2021

Luontokoulu juhlii 20 vuotista taivaltaan linturetken merkeissä pe 30.4.2021

Vappuaattona aloitamme luontokoulumaiseen tapaan klo 7.00 Hämeenlahden lintutornin parkkipaikalta. Seuraamme koko päivän ajan lintujen kevätmuuttoa. Tornilla noudatamme koronaohjeistuksia ja torniin laskemme kerrallaan neljä ihmistä kerrallaan, mutta tornin maastoissa pitkospuilla ja Hämeenlahden metsiköissä kuuntelemme, bongaamme ja havainnoimme keväänmerkkejä kaikilla aisteilla! Erityisesti haluamme kutsua mukaan juhliimme luontokoulun mukana kulkeneita emeritius -opettajia, -rehtoreita ja -koulutoimiston väkeä, joiden työpanoksen ansiosta olemme saaneet jatkaa moniaistillisesti mieliinpainuvaa ympäristökasvatusopetusta!


Mikäli olet kiinnostunut tulemaan tapahtumaan paikanpäälle, ilmoittaudu kim.suomalainen@jyvaskyla.fi tai p.050 – 3275547
Todennäköisesti joudumme ilmoittamaan sinulle koronaturvallisen vierailuajan juhlaamme.

Lisäksi välitämme linturetkemme Teams-yhteyksin.
Mikäli et pääse paikalle, voit osallistua juhlaamme videoyhteyksin.
Ilmoittautuminen tällöin kim.suomalainen@jyvaskyla.fi 

Luontokoulun lumikenkä-koulutus peruutettu

Nyt ylös, ulos ja lumikenkäilemään!


Jyväskylän luontokoulu järjestää lumikenkä-koulutuksen kaikille kaupungin opettajille ja varhaiskasvattajille Savulahden koululla
ma 1.2.2021 klo 13.30 - 16.00
Koulutuksessa perehdymme lumikenkäilyyn tekniikkaan, varusteisiin, sekä luontokoulun lainauskäytössä olevien lumikenkien säätämiseen ja koulukäyttöön!
Koulutukseen kannattaa varata reippaaseen ulkoiluun soveltuvat vaatteet esim. hiihtoasu tms. Lisäksi reppuun kannattaa varata hieman juomista sekä jonkinmoinen taukotakki.
Tulemme tekemään kaksituntisen lumikenkäulkoilun Laajavuoren lumisissa ja mäkisissä maastoissa. Välillä pidämme pienen tauon, jonka aikana luontokoulu tarjoaa lämmintä mehua sekä pienen huikopalaa.

Koulutuksen käytyäsi pääset luontokoulu lumikenkäryhmään, jolla on hienoinen etuvarausoikeus lumikenkien lainauksissa sekä mahdollisuus lainata luontokoulun lumikenkiä myös koulujen loma-aikoina, kun ne eivät ole koulujen käytössä.

Lisäämme koulutuksen koulutuskalenteriimme POSKE - ja VASKE-sivuille!


Koulutus on liikkuva koulu- koulutuksia.

Luontokoulun melontakausi 2020 päättyi 23.9.

Jyväskylän luontokoulun vesiturvallisuus- ja melonnan opetuskausi päättyi ke 23.9.
Elo-syyskuun säät suosivat melontoja ja saimme suunnitellusti, muutamasta sade- ja myrskypäivästä huolimatta, vedettyä vesiturva- ja melontaopetukset kaikille luokille, jotka ehtivät varaamaan opetusaikansa elokuussa koulujen alettua!
Kolme varapäivää tulivat tarpeeseen, koska Aila-myrskyä edeltävänä päivänäkään emme vesille menneet, vaan siirsimme Huhtasuon opetusta viikolla eteenpäin! Lisäksi jouduimme Keljonkankaan opetusta siirtämään varapäiville ma 21.9.
Köhniöllä jouduimme ukkosen takia siirtämään toisen kuudennen luokan opetusta viikolla eteenpäin, koska voimakas ukkoskuuro osui juuri iltapäiväksi Köhniönjärvelle. Ehdimme jo perehdyttään Kypärämäen oppilaat melontaliivien pukemiseen ja melontaan, kun voimakas sade ja ukkosta enteilevät tuulen puuskat estivät vesille lähtemisen. Ensimääinen salama iskikin noin 500m meistä, joten se oli taas muistutus meille, ettei ukkosen kanssa voi leikitellä. Valitettavasti jouduimme seuraavan viikon melontakoulutuksen perumaan saadaksemme melontaaijan Kypärämäen kuutosluokkalaisille. No, ilmoittautuneita koulutukseen oli sinä vaiheessa vain kolme, joten ehkä koulutus olisi peruuntunut muutenkin!
Vesiturvallisuus- ja melontaopetuksessa meillä kävi 1010 oppilasta sekä 48 aikuista!
Veden kanssa lähempää tuttavuutta melontaopuksen aikana teki 7 oppilasta ja näin ollen noin 22 000 melontakoulutettavastani 50 melojaa ovat ohjauksessani kastuneet!
Vesiturva- ja melontakoulutustamme jatkamme taas vuoden 2021 elokuussa, mikäli Jyväskylän luontokoulu saa jatkaa toimintaansa edellisten vuosien malliin!

Keväällä järjestämme Jyväskylän kaupungin opetustoimen opettajille ja koulunkäynnin ohjaajille suunnatun melontakoultuksen ma 31.5.2021. Koulutksesta ilmoittelemme ensi kevään aikana!

Kevätretkillämme ripustamme kolopesijöille linnunpönttöjä koulujen lähimetsiin

Luontokoulu talkoilee jälleen kevätretkillään kolopesijöiden puolesta!
Tänä keväänä 2018 meillä on tarkoitus ripustaa noin 30 linnunpönttöä eppuluokkalaisten retkillä!
Toivottavasti tänäkin vuonna saamme yhteistyöyrityksiä mukaan talkoisiimme!
Yhteistyöyrityksellä on mahdollisuus kiinnittää yrityksensä pieni mainos esim. linnunpöntön pohjaan.
Viime keväänä kiinnitimme 45 linnunpönttöä, joista on kololinniulle iloa useampanakin vuotena!
Luontokoulun kummiluokat toimivat oman nimikkopönttönsä, "mökkitalkkareina" tulevina vuosina.
Joten linnuilla on turvallista ja hygienistä pesiä useampana vuotena tuttuun ja turvalliseen pesäkoloon!

Mikäli yrityksesi kiinnostui Jyväskylän luontokoulu pönttötalkoista, otatahan yhteyttä luontokouluun!
luontokoulu@jkl.fi tai p. 050 - 327 5547

Tähän mennessä linnunpönttötalkoisiin ovat paikallisista yrityksistä osallistuneet;
K-Rauta Palokka,
Kodin Terra Jyväskylä, Palokka,
Puuilo, Jyväskylä
Tavaratalo Kärkkäinen, Jyväskylä
Jyskän varastomyymälä, Jyväskylä
Tavaratalo HongKong, Jyväskylä, Palokka

Luontokoulu osallistui Miljoona linnunpönttöä -talkoisiin; kiinnittimme ja rekisteröimme 45 linnunpönttöä Jyväskylän kaupungin metsiin!

Luontokoulu kiinnittää retkillään linnunpönttöjä koulujen lähimetsiin!

Jatkamme viime keväänä aloitettua perinnettä ja kiinnitämme retkillämme ainakin yhden linnunpöntön koulun retkimetsään!
Linnunpöntöt kirjaamme miljoona linnunpönttöä sivustolle!
Keväällä 2016 kiinnitimme 32 linnunpönttöä koulujen lähimetsiin!
Tänä keväänä kiinnitimme ja rekisteröimme kaiken kaikkiaan 45 linnunpönttöä Jyväskylän kaupungin koulujen lähimetsiin!
Kiitokset myös yhteistyöyrityksillemme Jyskän Varastomyymälälle ja Jyväskylä Hankkijalle, jotka materiaalilahjoituksillaan mahdollistivat näin monen linnunpöntön valmistamisen!

Pönttöihin kirjoitimme koulun ja luokan nimen ja pöntönkiinnityspäivän!

Lisäksi yhteityökumppaneillamme on mahdollisuus saada oma mainostarransa esim. linnunpöntön pohjaan, josta jokainen ohikulkija voi havainnoida luontomyönteiset yhteistyöyrityksemme!

Osa yhteistyöyrityksistämme ovat lahjoittaneet materiaaleja linnunpönttöihin, osa yhteistyöyrityksistämme ovat osataneet meille valmiit linnupöntöt kiinnitettäviksi!
Linnunpönttöjen huollesta vatsaavat pöntöt kiinnittäneet koululuokat ja luontokoulu!

Mikäli kiinnostutit markkinoimaan yritykstäsi kololintujen kotien turvaajana, voit ottaa meihin yhteyttä;
luontokoulu@jkl.fi tai p. 050 - 327 5547

Liitteet:

Miljoona linnunpönttöä
Tässä kiinnitetän linnun pöntttöä Säynätsalon päiväkotikoulun pihaan

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä