Jyväskylän Luontokoulu

Jyväskylän luontokoulun yhteystietoja!

Jyväskylän kaupunki / Jyväskylän luontokoulu
Saarijärventie 21 / Mankolan koulu
40200 Jyväskylä
p. 014 - 266 4794 tai p. 050 - 327 5547 (tekstiviestit)
sähköpostia; luontokoulu@jkl.fi tai (etumini.sukunimi@jkl.fi)

Jyväskylän luontokoulun kummiluokkina aloittaa tänä vuonna 46 ryhmää

Jyväskylän luontokoulun toiminta tänä syksynä jatkuu taas kummiluokkaretkien muodossa!
Kummiluokkaretkemme aloitimme viikolla 39 ma 23.9.
Tänä vuonna henkilöstöresurssien vuoksi jouduimme rajoittamaan kummiluokkien määrää 42 luokkaan.
Mutta ilmoittautumisjärjestelmissä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi olemme hyväksyneet tänä vuonna 46 kummiluokkaryhmää.
Kummiluokkien määrän rajoittamiseen päädyimme siksi, että haluamme tarjota kummiluokille selkeän ja tavoitteellisen lukuvuoden luontokoulun kanssa. Lukuvuoden aikana meillä on tarkoitus harjoitella oppilaiden kanssa sitä, miten oppilaat valmistautuvat koulun seinien ulkopuolella tapahtuvaan retkeen tai tapahtumaan. Valmistautumiseen kuuluvat siis tarpeelliset varusteet, säänmukaiset vaatteet, oikea asenne sekä riittävät ja ravitsevat eväät!
Lisäksi harjoittelemme retken jälkeen tarpeellisia rutiineja siten, että varusteemme ja vaatteemme ovat seuraavallakin retkellä valmiina huolehtimaan meidän hyvinvoinnista!
Kummiluokillemme pyrimme tarjoamaan yhden valmistelutunnin noin viikkoa ennen ensimmäistä retkeä sekä kaksi retkipäivää, joista toinen on tarkoitus tehdä lumiseen vuodenaikaan ja toinen retki on sulanmaan aikainen joko syys- tai kevätretki.
Valitettavasti emme pystyneet tarjoamaan kummiluokkapalvelujamme tänä vuonna kaikille halukkaille, joten paikat jaettiin ilmoittautumisjärjestyksessä! Järjestelmään päädyimme sen vuoksi, koska viime vuonna noin kymmeneltä kummiluokalta jäi toinen retki kokonaan pois, sairaustapauksien ja kalenterisotkujen takia.

Vuoden 2019 melontakausi saatiin pakettiin ti 17.9.

Luontokoulun melontakausi saatiin suorittaa tänä syksynä poikkeuksellisen hyvissä olosuhteissa.
Sade kasteli vain muutaman ryhmän ja lämpötilat olivat melontaan suosiolliset.
Yöpakkasten puuttuminen piti aamut lämpöisenä. Pysyimme erinomaisesti myös suunnitelmissa ja
kaikki sovitut vesiturva- ja melontakoulutukset pystyimme toteuttamaan. 
Melonnassa opetusta sai tänä syksynä 1012 oppilasta ja aikuisiakin meloi 30.
Lisäksi Kim järjesti kaksi melontakoulutustapahtumaa, joissa oppia sai reilut 20 aikuista.
Kanoottien kaatumisia oli tilastollinen keskiarvo eli vain kaksi oppilasta tuhannesta otti lähempää tuttavuutta veteen.
Perjantaina 13.9. melontapäivän jouduimme siirtämään seuraavalle tiistaille aamulla yllättäneen ukkosen vuoksi.

Tästä on hyvä jatkaa eppuluokkien kummiluokkaretkillä joulua kohti.
Kiitos osallistuneille oppilaille ja opettajille.

Retket jatkuvat Keväänseurantaretkillä!

Tässä vielä tunnelmia vuoden 2018 kevään talvikalaretkeltä!
Taimen, jonka vapautimme verkoista takaisin Päijänteeseen lisääntymään oli noin 67 cm pitkä nelikilonen naaraskala!
Kolmisen kymmentä silmäparia todistivat kuinka taimen jatkoi matkaansa Päijänteeseen.
Taimen oli istukas ja sen rasvaevä oli leikattu, mutta niin hyvässä kunnossa se vielä oli, että päätimme päästää sen jatkamaan sukuaan!

Liitteet:

Näin vapautimme nelikilosen taimenen takaisin Päijänteeseen

Kevätretkillämme ripustamme kolopesijöille linnunpönttöjä koulujen lähimetsiin

Luontokoulu talkoilee jälleen kevätretkillään kolopesijöiden puolesta!
Tänä keväänä 2018 meillä on tarkoitus ripustaa noin 30 linnunpönttöä eppuluokkalaisten retkillä!
Toivottavasti tänäkin vuonna saamme yhteistyöyrityksiä mukaan talkoisiimme!
Yhteistyöyrityksellä on mahdollisuus kiinnittää yrityksensä pieni mainos esim. linnunpöntön pohjaan.
Viime keväänä kiinnitimme 45 linnunpönttöä, joista on kololinniulle iloa useampanakin vuotena!
Luontokoulun kummiluokat toimivat oman nimikkopönttönsä, "mökkitalkkareina" tulevina vuosina.
Joten linnuilla on turvallista ja hygienistä pesiä useampana vuotena tuttuun ja turvalliseen pesäkoloon!

Mikäli yrityksesi kiinnostui Jyväskylän luontokoulu pönttötalkoista, otatahan yhteyttä luontokouluun!
luontokoulu@jkl.fi tai p. 050 - 327 5547

Tähän mennessä linnunpönttötalkoisiin ovat paikallisista yrityksistä osallistuneet;
K-Rauta Palokka,
Kodin Terra Jyväskylä, Palokka,
Puuilo, Jyväskylä
Tavaratalo Kärkkäinen, Jyväskylä
Jyskän varastomyymälä, Jyväskylä
Tavaratalo HongKong, Jyväskylä, Palokka

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULUN TIEDOTE elokuu 2018

JYVÄSKYLÄN LUONTOKOULU TIEDOTTAA

 

Vesiturvallisuus ja melonnanohjaus lukuvuonna 2018 – 2019

Luontokoulun on tarjonnut vesiturvallisuus- ja melonnan alkeiskoulutusta vuosina 2002 – 2017 noin 17 000 Jyväskylän lähialueen oppilaalle. Nyt elokuussa jatkamme toimintaamme vanhaan malliin. Valitettavasti vieläkään emme pysty tarjoamaan palvelua ihan jokaiselle kuudesluokkalaiselle, joten nopeat syövät hitaat tänäkin vuonna.

Luontokoulun vesiturvallisuus- ja melontakoulutus käynnistyy koulujen viikolla 33. Melontapalvelujamme tarjoamme mielellämme alueellisesti painottaen (logistiikasta johtuen), sopikaa kouluissanne kuudensien luokkien opettajien kanssa ja tehkää melonta-ajanvaraus luontokoulun nettisivuilla! Tarkista melontakalenteristamme vapaa melonta-aika ja laitakaa ilmoittautuminen tulemaan! Päivitämme kalenteriamme mahdollisimman uutterasti, mutta kalenteria täytämme varausjärjestyksessä, ellei meille tule vakavia logistisia perusteita toimia toisin. Eli nopeimmat luokat saavat haluamiaan aikoja. Ilmoittautuminen avautuu to 9.8.2018 klo 06.00.

https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lvjm

 

Melonnanohjaus tapahtuu koulun lähivesillä, usein uimarantojen läheisyydessä. Aikaa vesiturvallisuus- ja melontakoulutukseen tulee varata noin 2 - 3h /luokka.

Luontokoulun melontapäivään kuuluu luontokouluopettaja Kimmo Koittolan ohjauksella vesitutkimusta sekä vesiturvallisuuskoulutusta ja luontokouluopettaja Kim Suomalaisen ohjauksella melonnan alkeiskoulutusta inkkarikanooteilla. Opiskelemme puolen luokan ryhmissä noin 10-15 oppilasta kerrallaan. Ryhmistä toinen on melomassa järvellä ja toinen ryhmä on vesiturvallisuusopetuksessa läheisellä rannalla. 

Luontokoulun palvelut myös melonnanohjaus ovat kouluille maksuttomia ja opetuksesta vastaavat luontokouluopettaja Kim Suomalainen, melonta (Suomen melontaliiton kouluttama melonnanohjaaja) ja luontokouluopettaja Kimmo Koittola, vesiturvallisuus- ja vesitutkimukset.

Luontokoulu toimittaa luokanopettajalle melonnasta tiedotteen, jota voi tarvittaessa muokata.

 

Kummiluokkina kaikki kaupungin ykkösluokat!

Tarjoamme kaikille ykkösluokille mahdollisuuden tulla luontokoulun kummiluokaksi. Uskomme koulutiensä aloittavien 7-vuotiaiden olevan kehityksessään juuri siinä vaiheessa, jossa oppilaan luontosuhde kehittyy voimakkaimmin.

Kutsumme uudet kummiluokanopettajat koulutukseen Keski-Suomen luontomuseolle, jossa samalla esittelemme kulttuuri-OPS:aan kuuluvan eppuluokkien retkikokonaisuuden. Koulutuksella voi korvata ½ VESO tai KiKy-koulutuspäivän. Jos olet jo aiempina vuosina ollut luontokoulun kummiopena ja kummiluokkavuosi ja luontomuseoretki ovat sinulle tuttuja, ilmoittautuminen kummiopettajaksi riittää. Ilmoittautuminen kummiopettajaksi tapahtuu kotisivujemme kautta, samalla voit tarkistaa kalenteristamme retkiajankohdan ja esittää muutamia toiveita retkien ajankohdan ja teeman osalta.

Joulukuun ja toukokuun aikoja varaamme vasta kummiopettajakoulutuksessa ja sen jälkeen.

Kummiluokkaopettajakoulutus to 20.9.2018 klo 13.30 – 16.30!

Ilmoittautuminen avoinna https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/kummiluokat

 

Luontokoulu etsii tulevia melonnanohjaajia tuleville vuosille!

Luontokoulun välineistö sai lisäystä Liikkuva koulu-hankkeesta ja saimme toisen trailerin kanootteja. Tulevaisuudessa pystymme lainaamaan yhtä kanoottitraileria kouluille koulujen omaan liikunnan- ja retkeilynopetukseen. Melonnan opetukseen edellytämme melonnanohjaajan koulutuksen saanutta ohjaajaa, joka ottaa vastuun opetuksen ja kaluston asianmukaisesta hoitamisesta. Luontokoulun melonnanohjaaja koulutus on tarkoitus aloittaa syyskuun aikana, ja mikäli sinulla on aiempaa kokemusta melonnasta ja olet kiinnostunut kouluttautumaan melonnanohjaajaksi, tervetuloa mukaan Jyväskylän melovien opettajien joukkoon!

Bonuksena koulutukseen lähtijät saavat lainausoikeuden luontokoulun melontavarusteisiin, ammattitaidon ylläpitämiseksi myös kesäaikana.

 

Luontokoulu lainaa myös välineistöään kouluille

Luontokoulu on hankkinut vuosien varrella tutkimus- ja retkeilyvälineistöä koulujen käyttöön. Välineistön lainaaminen on maksutonta. Välineistöä säilytetään pääsääntöisesti Mankolan koululla, Saarijärventie 21. Lainattaessa välineistö on pääsääntöisesti noudettava itse Mankolan koululta ja palautettava se sinne. Logistiikan osuessa kohdalleen saatamme toimittaa tavarat suoraan koululle. Välineistön lanaaja on vastuussa lainatuista välineistöstä.

Luontokoulun välineistöön voi tutustua kotisivuillamme ja tiedustelut välineiden lainaamisesta voi tehdä kotisivujemme kautta.

Uutuutena luontokoulun varastosta löytyy 18 paria retkiluistimia ja10 paria, luistimiin sopivia luistelumonoja! Lisäksi varastossamme on noin 50 paria lumikenkiä, pilkkikalastusvälineistöä ja kairoja sekä retkikeittimiä! Toivottavasti saamme välineistön ahkeraan käyttöön tulevana lukuvuonna. https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lv

 

 

Luontokoulu päivittää opetuksen ja kasvatuksen ympäristökäsikirjaa

Luontokouluopettajat ovat mukana toimikunnassa, joka ajantasaistaa koulujen ja päiväkotien ympäristökäsikirjaa. Samalla toimimme ympäristöasioiden tiedottajina tulevana lukuvuotena. Tulemme syksyn aikana tarkistamaan, että jokaiselta koululta ja päiväkodilta löytyy ympäristöyhteyshenkilö, jonka tehtävä on tiedottaa ja edistää ympäristöasioita työpaikalla.

 

Syyskesän terveisin luontokouluopettajat Kimi ja Kimmo