Jyväskylän luontokoulu

Vesiturvallisuus- ja melontakoulutukset taputeltu syksyn osalta

Luontokoulun syyslukukauden 2023 Vesiturvallisuus- ja melontakoulutuskausi on saatu päätökseen. Sää oli meille suosiollinen ja lopulta sääolosuhteiden takia jouduimme siirtämään toimintaa toiselle päivälle vain kolmesti. Yhteensä Vesiturvallisuus- ja melontakoulutus järjestettiin elo-syyskuussa 51 luokalle 19 eri koulusta. Käytännössä vain kolme koulua jäi käymättä läpi ja tulemme tarjoamaan koulutusta näille kouluille toukokuulle. Yhteensä osallistui 1153 oppilasta ja aikuisia 91. 

Melomaan päästiin erilaisissa säissä auringonpaisteesta vesisateeseen. Kaatuneita kanootteja tälle syksylle sattui vain yksi, minkä myötä luontokoulun melonnoissa 2002 alkaen uimareiksi päätyneiden määrä nousi 70 melojaan. Melomaan päästiin kymmenellä eri järvellä Jyväskylän kaupungin alueella. Tässä muutamia kuvia melontakaudelta:


Lumpeita nähtiin monen luokan kanssa. Loppukaudesta ne tosin olivat jo lakastuneita.


Vesillelähtö sujui oppilailta mallikkaasti.


Melontakohteissa järven koko vaihteli Päijänteestä pikkuruiseen Kaakkolampeen.


Jyväsjärvellä aurinko paistoi, mutta myös tuulta riitti, kuvassa ollaan jo vähän suojaisemmassa kohdassa.


Välillä päästiin vesille peilityynessä säässä, mikä oli hienoa, koska kanootin liikkeet olivat täysin melojien aikaansaannosta.

'
Viime vuonna utuisia aamuja osui melontoihin paljon, tänä vuonna vain yksi, jolloin oltiin Köhniönjärvellä.


Oppilaiden Pekaksi ristimä joutsen päivysti yhden kokonaisen melontapäivän Kaakkolammella. Pekka väisti melojia, mutta ei tuntunut muuten meistä juuri välittävän.


Alvajärvellä bongattiin suursukeltaja, jota kiinnosti veteen mittakaavaksi tiputettu luontokoulun open pilli.

Luontokoulu kiittää kaikkia osallistuneita. Seuraavaksi katseet onkin jo käännetty 1. luokkien kummiluokkaretkikauteen. Ensimmäisenä retkelle lähdetään Oravasaaressa heti huomenna. Tavoitteenamme on viedä lukuvuoden aikana kummiluokkaretkelle jokainen kaupungin koulujen 1. luokka ja työ sitä kohti on jo aloitettu. Mukavaa syksyä kaikille, nauttikaahan kauniista ruskasta!

Terveisin,
luontokoulun opettajat Kim, Kimmo ja Tanja

Luontokoulun kummiluokkaretkivaraukset aloitettu

Luontokoululla on tämän vuoden viimeiset melonnat tällä ja tulevalla viikolla. Eppujen kummiluokkaretkivaraukset on aloitettu tänään. Pyrimme huomioimaan luokkien toiveet retken ajankohdasta ja teemasta. Luontokoulun opettajat ottavat yhteyttä jokaiseen mukaan ilmoittautuneeseen luokkaan ja ehdottavat retkiajankohtaa. Mukaan ehtii edelleen ilmoittautua, joten rohkeasti vain täyttämään ilmoittautumislomaketta, jos luokallasi on 1. luokkalaisia!


Kummiluokkaretkeläisiä Keljonkankaalla.

Syksyn kuudesluokkalaisten Vesiturvallisuus- ja melontakoulutuskausi on ollut ilahduttavan eheä, toistaiseksi vain yhtenä päivänä on jouduttu siirtämään toiminta toiselle päivälle sään vuoksi. Kalenterimme on myös ollut täynnä ja tähän mennessä on koulutukseen on osallistunut yli 1000 kaupungin koulujen 6. luokkalaista. Jäljellä on vielä muutamia päiviä, toivottavasti sää suosii ja nämä saadaan vietyä läpi!

Syksyisin retkiterveisin,
luontokoulun opettajat Kim, Kimmo ja Tanja

Luontokoulun Vesiturvallisuus- ja melontakoulutuskausi käynnistynyt

Luontokoulu on palannut koulujen alun myötä kesälomalta ja ensimmäiset 6. luokkalaisten Vesiturvallisuus- ja melontakoulutukset pidettiin jo viikolla 32. Koulutuksia jatketaan syyskuun loppupuolelle asti. Koulutuksia tarjotaan niin monille kaupungin koulujen 6. luokille kuin mahdollista. Luokanopettajat ilmoittavat luokkansa mukaan ja tällä hetkellä syyskaudelle mahtuvat koulutusajat on kaikki varattu täyteen.

Kuvassa avokanootit rannassa valmiina vesillelähtöä varten.

Luontokoululta on mahdollista lainata kanootteja myös koulujen omatoimiseen käyttöön silloin, kun toimintaa ohjaa koulutettu melontaohjaaja. Tästä tarkemmat ohjeet löytyvät "Lainattava välineistö"-sivulta. 

 
Kuvassa luontokoulun molemmat kanoottitrailerit, joista toinen syyskaudella jatkuvasti käytössä luontokoulun 6. luokkalaisten Vesiturvallisuus- ja melontakoulutuksissa. 

Loppukesäisin terveisin,
luontokoulun opettajat Kim, Kimmo ja Tanja

Luontokoulu kiittää kaikkia Jyväskylän kaupungin kouluja yhteistyöstä lukuvuonna 2022-23!

Tänä lukuvuonna kanssamme kummiluokkaretkillä retkeili 74 kummiluokkaa. Lisäksi näistä 10 arpaonnen suosimaa luokkaa pääsi kanssamme toiseen kertaan luontokouluretkipäivään. Mukana kummiluokkatoiminnassa oli lukuvuoden aikana 1651 oppilasta ja 196 aikuista eli yhteensä 1847 henkilöä. Retkipäiviin osallistui luokkia kaikista Jyväskylän kaupungin ensimmäisen luokan opetusta antavista kouluista mukaan lukien valmistavaa opetusta antava Voionmaan koulu!

Kummiluokkavuosi alkoi syyskuun lopussa Syksyn satoa -retkillä, joista siirryttiin talvikauden alussa tontturetkiin. Alkuvuodesta retkeiltiin muutamia talviretkiä, mutta koska talvi oli jäätilanteen puolesta suosiollinen talvikalastusretkille, niitä päästiin tekemään runsaasti.
Pilkkiretkille kanssamme pääsi 21 luokkaa ja 472 henkilöä. Kalaonni vaihteli, joillakin retkillä saalista ei saatu lainkaan ja parhaana päivänä saaliskaloja kertyi lähes 200 kpl. Usein pääosin pienikokoisista ahvenista koostunut saalis päästettiin takaisin järveen kasvamaan, mutta päätyi sieltä myös oppilaiden lemmikkien ruoaksi joitakin kaloja. Suurin yksittäinen saaliskala tänä vuonna oli Jyväsjärven verkosta saatu 2,5 kg painoinen hauki, josta luontokouluopen perhe teki haukipurilaisia.
Huhtikuussa kummiluokkien kanssa siirryttiin keväisempiin retkiin, joilla seurattiin kevään etenemistä luonnossa. Oppilaat pääsivät harjoittelemaan kiikareiden käyttöä ja tehtiinpä siellä muutamia puhtaita linturetkiäkin. Toukokuussa vesistöjen vapauduttua jäistä päästiin ötökkäretkillä etsimään Pera Ötökän kadonnutta sukulaista.
Vesiturvallisuus- ja melontakoulutuksia sekä melontoja järjestettiin vielä toukokuussa muutamia päiviä ja näiden myötä luontokoulun vesiturvallisuus- ja melontaoppia on saanut menneen lukuvuoden aikana 52 eri ryhmää, joissa oli yhteensä 1124 henkilöä.Luontokoulu toivottaa hyvää ja turvallista kesää kaikille! Menkää metsään! Menkää uimaan! Menkää vesille! Nauttikaa ulkona olosta ja luonnosta!
Ja muistakaa ottaa kaveri mukaan!

Kesäterveisin,
luontokoulun opettajat Kim, Kimmo ja Tanja

Retkiarvonnan tulokset

Luontokoulun kuluvan lukuvuoden eppuluokkien toiset retket on arvottu. Seuraavien koulujen eput pääsevät tänä lukuvuonna toiselle retkelle:

Haapaniemi
Halssila
Janakka
Jyskä
Lohikoski
Nenäinniemi

Onnittelut arvonnassa voittaneille! 

Uusia lumikenkiä lainattavaksi

Saimme Liikkuva koulu -rahoituksella hankittua luontokoululle uusia lumikenkiä lainattavaksi Jyväskylän kaupungin koulujen käyttöön. Uusia lumikenkiä on yhteensä 31 paria ja ne otetaan käyttöön ensi viikon tiistaina 17.1. luontokoulun Lumikenkäkoulutuksessa. Koulutus on Jyväskylän kaupungin koulujen opettajille ja varhaiskasvattajille, ilmoittautuminen on käynnissä: https://peda.net/jyvaskyla/poske/koulutustarjotin/hyvinvointi/luontokoulun-lumikenkakoulutus-17.1.2023

Uusien lumikenkien myötä Jyväskylän kaupungin kouluille on tämän talven lumikenkäilykaudelle lainattavaksi 2 lumikenkäsettiä (24-30 paria lumikenkiä koulun tarpeen mukaan).

Lumikenkävaraukset mielellään sähköpostilla luontokoulu@jyvaskyla.fi. Päivitämme varauskalenteria sitä mukaa kun ehdimme käsitellä varauspyyntöjä. Varauskalenteria pääset tarkastelemaan täältä: https://peda.net/jyvaskyla/luontokoulu/lv/valineiston-varauskalenteri 

Kuvassa vasemmalla TSL 227 Camo -lumikengät ja oikealla TSL Freeze 302 -lasten lumikengät:

Luontokoulu toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta !

Luontokoulu siirtyy ke 21.12. ansaitulle joululomalle.


Syksyn aikana teimme 36 kummiluokkaretkeä, joiden mukana veimme maastoon 723 oppilasta sekä 82 aikuista.

Lisäksi tämän vuoden aikana luontokoulu vei melomaan 907 oppilasta ja 30 aikuista (opettajaa/ohjaajaa).

Jyväskylän luontokoulun kummiluokkaretkikausi alkoi 23.9.!

Luontokoululla loppulukuvuosi on eppuluokkien kummiluokkaretkikautta. Tänä vuonna olemme kutsuneet kaikki Jyväskylän kaupungin eppuluokat osallistumaan retkitoimintaamme. Retket aloitettiin syyskuun viimeisellä viikolla ja retkikalenteri alkaa olla varattu täyteen syyslukukauden osalta. Kevätlukukaudelle mahtuu vielä runsaasti luokkia mukaan ja tiedotamme vielä tästä mahdollisuudesta niitä luokanopettajia, jotka eivät ole ilmoittautuneet mukaan.

Kummiluokkaretkillä pääsääntöisesti olemme koko koulupäivän retkellä ja syömme maastossa koulun eväät. Tarjomaamme retkipakettiin kuuluu lisäksi luontokoulun opettajan pitämä valmistelutunti koululle sekä retkeen liittyviä ennakko- ja jälkitehtäviä.

Luontoretkellä ei koskaan tiedä, mitä tulee vastaan. Eräällä toisen syysretkiviikon retkellä havaitsimme kaksi sisiliskoa, jotka olivat jo vaipumassa horrokseen talvea varten. Sammal oli ilmeisesti lähtenyt sisiliskojen päältä pois ja liskot havainnut oppilas vähän pelästyi ne huomatessaan. 

Luontokoulun melontakausi päätökseen 22.9.

Jyväskylän luontokoulun melontakausi lopetettiin torstaina 22.9.2022 Keski-Palokan kuudesluokkalaisten vesiturvallisuus- ja melontakoulutuksiin Alvajärvellä. Saimme nauttia viimeisten luokkien kanssa erittäin kauniista sumuisista aamuista ja tyynestä melontaharjoitteluun erittäin hyvin sopivasta säästä. Onneksi ilma oli myös kohtuullisen lämmin syyskuun puolenvälin sääksi ja sumun hälvettyä aurinko lämmitti meitä. Myös ruska oli kauniisti alullaan ja saimme ihailla sitä järveltä käsin. Veden lämpötila viimeisellä viikolla oli 11 astetta.

Melontakautemme alkoi tänä vuonna Mankolan koulun eräkurssilaisten melontaharjoittelulla ja retkellä Tuomiojärven vesillä toukokuussa. Yhteensä tämän vuoden aikana luontokoulu vei melomaan 907 oppilasta ja 30 aikuista (opettajaa/ohjaajaa). Kanoottien kaatumisia kauden aikana tapahtui neljä kappaletta, joista kaksi oli puhtaita vahinkoja, jotka tapahtuivat syvässä vedessä, ja kaksi aivan lähtörannan tuntumassa vesiltä palatessa kanootin keikutuksen lopputuloksia. Kastuneita melojia oli lopulta kahdeksan henkilöä eli alle 1 % kaikista melojista. Vain yhtä melontaa piti siirtää ukkosvaroituksen takia eli säiden puolesta melontakausi oli meille suotuisa.

Ensi vuonna melonnat jatkuvat taas toukokuussa vesien lämmittyä riittävästi!

Tässä vielä muutamia kuvia syyskuun melonnoista:

Alkava ruska hemmotteli meitä Alvajärvellä.


Pitkää vihreää siimapalpakkoa kasvoi runsaasti useissa melontakohteissamme.


Tyynet olosuhteet tarjosivat oppilaille hyvät mahdollisuudet opetella melonnan alkeita.

Kuvasatoa elo-syyskuun melonnoista

Muutamia kuvia ollaan ehditty ottaa melonnan lomassa, tässä pieni kattaus tämän syksyn melontakaudelta. 


Järviveden lämpötila tippuu nopeasti sään kylmettyä. Nyt käsillä ovat upeat sumuiset melonta-aamut. 


Onneksi sakein sumu ehtii väistyä ennen kuin ensimmäiset ryhmät ehtivät vesille.


Luonnosta löytyy kauniita yksityiskohtia vaikka millä mitalla. Kanootista käsin päästään tarkastelemaan luontoa uudesta näkövinkkelistä. Veden pinta on sananmukaisesti käsin kosketeltavissa. 


Viime viikolla luontokoulun kanssa vesillä kävi 164 henkilöä. 


Laulujoutsen tarkasteli melojia ihmeissään ja päätti hetken harkittuaan ottaa lisää etäisyyttä.


Niitynpäästä Haapalahdelle meloessa alitetaan junarata komeaa kivitunnelia pitkin.

Terv. Tanja, Kim ja Kimmo, luontokouluopettajat

Jyväskylän luontokoulu palaa kesälomalta

Hyvää loppukesän alkua kaikille sivujamme seuraaville!

Jyväskylän luontokoulun toiminta alkaa tänä vuonna tuttuun tapaan 6. luokkien Vesiturvallisuus- ja melontaopetuksella. Tämä opetus aloitetaan heti ensimmäisellä kouluviikolla (viikko 32) ja jatketaan viikolle 38 asti. Mukaan otetaan niin monta ryhmää kuin tällä aikaikkunalla on mahdollista. Takarajan melontaopetukselle asettaa viilenevä järvivesi. Luokanopettaja ilmoittaa ryhmänsä mukaan ja luontokoulunopettajat varaavat opetusajat ilmoittautumisjärjestyksessä. On siis syytä olla nopea!
 

Syyskuun viimeisellä viikolla aloitetaan 1. luokkien kummiluokkatoiminta. Tänä vuonna toimintaan on tulossa sellainen muutos, että tarjoamme luontokouluretken kaikille Jyväskylän koulujen 1. luokille. Aikaisempina vuosina kummiluokkatoimintaan eivät ole mahtuneet mukaan kaikki halukkaat, joten siitä syystä toimintaa muutetaan tänä vuonna siten, että tavoitamme parhaassa tapauksessa koko vuosiluokan oppilaat. Luokanopettajalle jää luokan ilmoittaminen mukaan toimintaan, mutta tästä lähetämme koulujen johtajille tiedotteen, joka toivottavasti tavoittaa kaikki kohderyhmään kuuluvat luokanopettajat. Toivomme näkevämme luontokoulutoiminnan piirissä kaikki Jyväskylän kaupungin 1. luokat! 

Oikein mukavaa alkavaa lukuvuotta!

Terv. Tanja, Kim ja Kimmo, luontokouluopettajat

Luontokoulu juhli vappua linturetken merkeissä vappuaatonaattona pe 29.4.2022 klo 7.00 - 11.00

Luontokoulun linturetkellä vappuaatonaattona pe 29.4.2022 meitä oli paikalla kolme täysi valtaista luontokouluopettajaa! Lisäksi saimme vieraaksemme kaksi emiritius-opettajaa !
Linturetkemme suuntautui tänäkin vuonna Jyväskylän Hämeenlahden lintutornille!
Viime vuonna 20-vuotisjuhlaretkellämme bongasimme viidessä tunnisssa 61 lintulajia. Tänä vuonna ilma oli kylmempi kuin vuosi sitten ja tuuli kävi pohjoisen suunnalta, mutta lintulajimäärä oli kuitenkin 60 lintulajia. Listalta jäivät kuitenkin puuttumaan kaikki hanhilajit, koska pohjoisen puoleinen tuuli oli pysäyttänyt hanhien kevätmuuton hetkellisesti. 
Tänä vuonna bongausaikamme lyheni tunnilla, joten bongaus aika on klo 7.00 - 11.00
Mukana retkellä oli lintutietäjämme Tommi Parikka!

Luontokoulun kummiluokkaretket aloitettiin 28.9.!

Luontokoulun kummiluokkatoiminta pyörähti käyntiin 24.9. ja tänään 28.9. retkeiltiin ensimmäinen eppujen kummiluokkaretki. Sää oli mitä parhain auringon piirtäessä ruskaisen metsän kaikki värit kirkkaasti näkyviin. Aamu valkeni sumuisena ja pääsimme ihastelemaan pakkasyön jäljiltä luonnon omaa jäätaidetta.


Syksyn ensimmäisellä retkellä tutkittiin syksyn satoa. Löydettiin monia erilaisia sieniä ja opeteltiin tunnistamaan lähiluonnon kasveja ja eläimiä. Opeteltiin myös erottamaan elottoman luonnon elementtejä elollisista. Eput pääsivät paistamaan makkaraa nuotiolla ja koulun lähimetsään tutustuttiin monin erilaisin aktiviteetein eri aisteja ja välineitä hyödyntäen. 

Luontokoulun melontakausi päätökseen to 23.9.

Luontokoulun melontakausi 2021 saatiin päätökseen to 23.9, kun Huhtasuon koulun erityisluokkien ryhmät pääsivät vesiturva-ja melontaoppiimme Kangaslammen vesillä. Oli todella upea tilaisuus tarjota itsensä voittamisen ja onnistumisen kokemuksia tälle upealle ja rohkealle porukalle. Heidän kiitoksensa ja innostuksen voimalla jaksaa taas ensi vuoden melontoihin saakka.

Melontakautemme alkoi jo toukokuussa Viitaniemen eräkurssilaisten kanssa Tuomio- ja Palokkajärvien vesillä. Lisäksi jätimme jäähyväiset Lehtisaaren koululle, kun koulun historian kolmanneksi viimeisenä koulupäivänä Lehtisaaren Selviytyjät-kisan voittajat pääsivät kiertämään Lehtisaaren inkkarikanooteilla.

Tänä vuonna melontaan pääsi osallistumaan 1050 oppilasta, sekä 38 aikuista (opettajaa sekä ohjaajaa)
Melontaohjausta Jyväskylän luontokoulu on nyt tarjonnut noin 25 000 asiakkaalle. Heistä hieman lähempää tuttavuutta veteen on ottanut (eli kaatunut kanootilla) kirjanpitomerkintöjen mukaan 58 melojaa.

Toivottavasti vesiturvallisuus- ja melonnanopetus saavat jatkoa myös tulevina vuosina, vaikka luontokoulun tulevaisuuden uhkakuvissa, toimintamme on taas tuotannollis-taloudellisten leikkausten kohteena. Toivomme leikkausten tekijöille vakavaa harkintaa tulevien päätösten tekemisessä.

Luontokoulu palaa kesälomilta töihin ma 9.8.2021

Hyvää loppukesän alkua kaikille sivujamme seuraaville!

Luontokoulu on palannut kesälomalta ja aloitamme lukuvuoden tuttuun tapaan kuudesluokkalaisten vesiturvallisuus- ja melontaopetuksella. Paikkoja on tänä vuonna 40 jyväskyläläisluokalle.

Kummiluokkatoiminta jatkuu syyskuun viimeisellä viikolla ja tänä vuonna olemme varanneet kummiluokkapaikkoja 42 ekaluokalle.
Kummiluokiksi valitsemme jälleen ilmoittautumisjärjestyksessä, mutta pieniä viilauksia voimme joutua tekemään rinnakkaisluokkien mukaan mahduttamiseksi.
Oikein mukavaa alkavaa lukuvuotta!

Terv. Tanja, Kimmo ja Kimi luontokouluopettajat

Jyväskylän luontokoulun 20 vuotisjuhlat pe 30.4.2021

Luontokoulu juhlii 20 vuotista taivaltaan linturetken merkeissä pe 30.4.2021

Vappuaattona aloitamme luontokoulumaiseen tapaan klo 7.00 Hämeenlahden lintutornin parkkipaikalta. Seuraamme koko päivän ajan lintujen kevätmuuttoa. Tornilla noudatamme koronaohjeistuksia ja torniin laskemme kerrallaan neljä ihmistä kerrallaan, mutta tornin maastoissa pitkospuilla ja Hämeenlahden metsiköissä kuuntelemme, bongaamme ja havainnoimme keväänmerkkejä kaikilla aisteilla! Erityisesti haluamme kutsua mukaan juhliimme luontokoulun mukana kulkeneita emeritius -opettajia, -rehtoreita ja -koulutoimiston väkeä, joiden työpanoksen ansiosta olemme saaneet jatkaa moniaistillisesti mieliinpainuvaa ympäristökasvatusopetusta!


Mikäli olet kiinnostunut tulemaan tapahtumaan paikanpäälle, ilmoittaudu kim.suomalainen@jyvaskyla.fi tai p.050 – 3275547
Todennäköisesti joudumme ilmoittamaan sinulle koronaturvallisen vierailuajan juhlaamme.

Lisäksi välitämme linturetkemme Teams-yhteyksin.
Mikäli et pääse paikalle, voit osallistua juhlaamme videoyhteyksin.
Ilmoittautuminen tällöin kim.suomalainen@jyvaskyla.fi 

Luontokoulun lumikenkä-koulutus peruutettu

Nyt ylös, ulos ja lumikenkäilemään!


Jyväskylän luontokoulu järjestää lumikenkä-koulutuksen kaikille kaupungin opettajille ja varhaiskasvattajille Savulahden koululla
ma 1.2.2021 klo 13.30 - 16.00
Koulutuksessa perehdymme lumikenkäilyyn tekniikkaan, varusteisiin, sekä luontokoulun lainauskäytössä olevien lumikenkien säätämiseen ja koulukäyttöön!
Koulutukseen kannattaa varata reippaaseen ulkoiluun soveltuvat vaatteet esim. hiihtoasu tms. Lisäksi reppuun kannattaa varata hieman juomista sekä jonkinmoinen taukotakki.
Tulemme tekemään kaksituntisen lumikenkäulkoilun Laajavuoren lumisissa ja mäkisissä maastoissa. Välillä pidämme pienen tauon, jonka aikana luontokoulu tarjoaa lämmintä mehua sekä pienen huikopalaa.

Koulutuksen käytyäsi pääset luontokoulu lumikenkäryhmään, jolla on hienoinen etuvarausoikeus lumikenkien lainauksissa sekä mahdollisuus lainata luontokoulun lumikenkiä myös koulujen loma-aikoina, kun ne eivät ole koulujen käytössä.

Lisäämme koulutuksen koulutuskalenteriimme POSKE - ja VASKE-sivuille!


Koulutus on liikkuva koulu- koulutuksia.

Luontokoulun melontakausi 2020 päättyi 23.9.

Jyväskylän luontokoulun vesiturvallisuus- ja melonnan opetuskausi päättyi ke 23.9.
Elo-syyskuun säät suosivat melontoja ja saimme suunnitellusti, muutamasta sade- ja myrskypäivästä huolimatta, vedettyä vesiturva- ja melontaopetukset kaikille luokille, jotka ehtivät varaamaan opetusaikansa elokuussa koulujen alettua!
Kolme varapäivää tulivat tarpeeseen, koska Aila-myrskyä edeltävänä päivänäkään emme vesille menneet, vaan siirsimme Huhtasuon opetusta viikolla eteenpäin! Lisäksi jouduimme Keljonkankaan opetusta siirtämään varapäiville ma 21.9.
Köhniöllä jouduimme ukkosen takia siirtämään toisen kuudennen luokan opetusta viikolla eteenpäin, koska voimakas ukkoskuuro osui juuri iltapäiväksi Köhniönjärvelle. Ehdimme jo perehdyttään Kypärämäen oppilaat melontaliivien pukemiseen ja melontaan, kun voimakas sade ja ukkosta enteilevät tuulen puuskat estivät vesille lähtemisen. Ensimääinen salama iskikin noin 500m meistä, joten se oli taas muistutus meille, ettei ukkosen kanssa voi leikitellä. Valitettavasti jouduimme seuraavan viikon melontakoulutuksen perumaan saadaksemme melontaaijan Kypärämäen kuutosluokkalaisille. No, ilmoittautuneita koulutukseen oli sinä vaiheessa vain kolme, joten ehkä koulutus olisi peruuntunut muutenkin!
Vesiturvallisuus- ja melontaopetuksessa meillä kävi 1010 oppilasta sekä 48 aikuista!
Veden kanssa lähempää tuttavuutta melontaopuksen aikana teki 7 oppilasta ja näin ollen noin 22 000 melontakoulutettavastani 50 melojaa ovat ohjauksessani kastuneet!
Vesiturva- ja melontakoulutustamme jatkamme taas vuoden 2021 elokuussa, mikäli Jyväskylän luontokoulu saa jatkaa toimintaansa edellisten vuosien malliin!

Keväällä järjestämme Jyväskylän kaupungin opetustoimen opettajille ja koulunkäynnin ohjaajille suunnatun melontakoultuksen ma 31.5.2021. Koulutksesta ilmoittelemme ensi kevään aikana!

Kevätretkillämme ripustamme kolopesijöille linnunpönttöjä koulujen lähimetsiin

Luontokoulu talkoilee jälleen kevätretkillään kolopesijöiden puolesta!
Tänä keväänä 2018 meillä on tarkoitus ripustaa noin 30 linnunpönttöä eppuluokkalaisten retkillä!
Toivottavasti tänäkin vuonna saamme yhteistyöyrityksiä mukaan talkoisiimme!
Yhteistyöyrityksellä on mahdollisuus kiinnittää yrityksensä pieni mainos esim. linnunpöntön pohjaan.
Viime keväänä kiinnitimme 45 linnunpönttöä, joista on kololinniulle iloa useampanakin vuotena!
Luontokoulun kummiluokat toimivat oman nimikkopönttönsä, "mökkitalkkareina" tulevina vuosina.
Joten linnuilla on turvallista ja hygienistä pesiä useampana vuotena tuttuun ja turvalliseen pesäkoloon!

Mikäli yrityksesi kiinnostui Jyväskylän luontokoulu pönttötalkoista, otatahan yhteyttä luontokouluun!
luontokoulu@jkl.fi tai p. 050 - 327 5547

Tähän mennessä linnunpönttötalkoisiin ovat paikallisista yrityksistä osallistuneet;
K-Rauta Palokka,
Kodin Terra Jyväskylä, Palokka,
Puuilo, Jyväskylä
Tavaratalo Kärkkäinen, Jyväskylä
Jyskän varastomyymälä, Jyväskylä
Tavaratalo HongKong, Jyväskylä, Palokka

Luontokoulun lumikenkä-koulutus ti 17.1.2023 klo 13.30 - 15.30


Nyt ylös, ulos ja lumikenkäilemään!


Jyväskylän luontokoulu järjestää lumikenkä-koulutuksen kaikille kaupungin opettajille ja varhaiskasvattajille Laajavuoren maastoissa tiistaina 17.1.2023 klo 13.30 - 15.30.

Koulutuksessa perehdymme lumikenkäilyyn tekniikkaan, varusteisiin, sekä luontokoulun lainauskäytössä olevien lumikenkien säätämiseen ja koulukäyttöön!
Koulutukseen kannattaa varata reippaaseen ulkoiluun soveltuvat vaatteet esim. hiihtoasu tms. Lisäksi reppuun kannattaa varata hieman juomista sekä jonkinmoinen taukotakki.
Tulemme tekemään kaksituntisen lumikenkäulkoilun Laajavuoren lumisissa ja mäkisissä maastoissa. Välillä pidämme pienen tauon, jonka aikana luontokoulu tarjoaa lämmintä mehua sekä pienen huikopalan.

Koulutuksen käytyäsi pääset luontokoulu lumikenkäryhmään, jolla on hienoinen etuvarausoikeus lumikenkien lainauksissa sekä mahdollisuus lainata luontokoulun lumikenkiä myös koulujen loma-aikoina, kun ne eivät ole koulujen käytössä.

Lisäämme koulutuksen koulutuskalenteriimme POSKE - ja VASKE-sivuille!

Ilmoittaudu koulutukseen SAP-järjestelmässä; koulutuksen SAP tunnus on 50123870

Tämä koulutus pyritään järjestämään taas tammikuussa 2024!


Koulutus on Liikkuva koulu- koulutuksia.

Luontokoulun lumikenkä-koulutus ti 17.1.2023 klo 13.30 - 15.30 (kopio)


Nyt ylös, ulos ja lumikenkäilemään!


Jyväskylän luontokoulu järjestää lumikenkä-koulutuksen kaikille kaupungin opettajille ja varhaiskasvattajille Laajavuoren maastoissa tiistaina 17.1.2023 klo 13.30 - 15.30

Koulutuksessa perehdymme lumikenkäilyyn tekniikkaan, varusteisiin, sekä luontokoulun lainauskäytössä olevien lumikenkien säätämiseen ja koulukäyttöön!
Koulutukseen kannattaa varata reippaaseen ulkoiluun soveltuvat vaatteet esim. hiihtoasu tms. Lisäksi reppuun kannattaa varata hieman juomista sekä jonkinmoinen taukotakki.
Tulemme tekemään kaksituntisen lumikenkäulkoilun Laajavuoren lumisissa ja mäkisissä maastoissa. Välillä pidämme pienen tauon, jonka aikana luontokoulu tarjoaa lämmintä mehua sekä pienen huikopalaa.

Koulutuksen käytyäsi pääset luontokoulu lumikenkäryhmään, jolla on hienoinen etuvarausoikeus lumikenkien lainauksissa sekä mahdollisuus lainata luontokoulun lumikenkiä myös koulujen loma-aikoina, kun ne eivät ole koulujen käytössä.

Lisäämme koulutuksen koulutuskalenteriimme POSKE - ja VASKE-sivuille!

Ilmoittaudu koulutukseen SAP-järjestelmässä; koulutuksen SAP tunnus on 50123870

Tämä koulutus pyritään järjestämään taas tammikuussa 2024!


Koulutus on liikkuva koulu- koulutuksia.

Luontokoulu osallistui Miljoona linnunpönttöä -talkoisiin; kiinnittimme ja rekisteröimme 45 linnunpönttöä Jyväskylän kaupungin metsiin!

Luontokoulu kiinnittää retkillään linnunpönttöjä koulujen lähimetsiin!

Jatkamme viime keväänä aloitettua perinnettä ja kiinnitämme retkillämme ainakin yhden linnunpöntön koulun retkimetsään!
Linnunpöntöt kirjaamme miljoona linnunpönttöä sivustolle!
Keväällä 2016 kiinnitimme 32 linnunpönttöä koulujen lähimetsiin!
Tänä keväänä kiinnitimme ja rekisteröimme kaiken kaikkiaan 45 linnunpönttöä Jyväskylän kaupungin koulujen lähimetsiin!
Kiitokset myös yhteistyöyrityksillemme Jyskän Varastomyymälälle ja Jyväskylä Hankkijalle, jotka materiaalilahjoituksillaan mahdollistivat näin monen linnunpöntön valmistamisen!

Pönttöihin kirjoitimme koulun ja luokan nimen ja pöntönkiinnityspäivän!

Lisäksi yhteityökumppaneillamme on mahdollisuus saada oma mainostarransa esim. linnunpöntön pohjaan, josta jokainen ohikulkija voi havainnoida luontomyönteiset yhteistyöyrityksemme!

Osa yhteistyöyrityksistämme ovat lahjoittaneet materiaaleja linnunpönttöihin, osa yhteistyöyrityksistämme ovat osataneet meille valmiit linnupöntöt kiinnitettäviksi!
Linnunpönttöjen huollesta vatsaavat pöntöt kiinnittäneet koululuokat ja luontokoulu!

Mikäli kiinnostutit markkinoimaan yritykstäsi kololintujen kotien turvaajana, voit ottaa meihin yhteyttä;
luontokoulu@jkl.fi tai p. 050 - 327 5547

Liitteet:

Miljoona linnunpönttöä
Tässä kiinnitetän linnun pöntttöä Säynätsalon päiväkotikoulun pihaan

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä