Jyväskylän vanhempainfoorumi ry

Kalenteri

Uuden tapahtuman luominen

Sulje

Olet luomassa tapahtumaa menneisyyteen.

Täytä vaaditut kentät.

Varoitus

Menetät kaikki syöttämäsi tiedot, jos suljet ikkunan

Viikko40

28 September 2020 Thursday
29 September 2020 Thursday
30 September 2020 Thursday
1 October 2020 Thursday
2 October 2020 Thursday
3 October 2020 Thursday
4 October 2020 Thursday

Viikko41

5 October 2020 Thursday
6 October 2020 Thursday
7 October 2020 Thursday
8 October 2020 Thursday
9 October 2020 Thursday
10 October 2020 Thursday
11 October 2020 Thursday

Viikko43

20 October 2020 Thursday
21 October 2020 Thursday
22 October 2020 Thursday
23 October 2020 Thursday
24 October 2020 Thursday
25 October 2020 Thursday

Viikko44

26 October 2020 Thursday
27 October 2020 Thursday
28 October 2020 Thursday
29 October 2020 Thursday
30 October 2020 Thursday
31 October 2020 Thursday
1 November 2020 Thursday
Ilmoittautuminen

Seuraavat tapahtumat

Pj&sihteeriklubi 19.112020 klo 18-20

Koko kaupungin koulujen vanhempien välinen tapaaminen, Pj&sihteeriklubi. Mukaan toivotaan joka koulusta kahta vanhempaa: vanhempaintoiminnan puheenjohtajaa, sihteeriä tai ketkä tahansa kaksi vanhempaa. Lisätietoa ao. välilehdellä.

Päivitettyä korona-tietoutta lasten koteihin kasvatusyhteisöistä

Mistä löydän viimeisintä tietoa liittyen lasteni varhaiskasvatukseen, kouluun, toiselle asteelle tässä poikkeustilanteessa? Minne voin jättää viestiä kiitoksistani, peloistani, huolistani liittyen lasteni päiväkotiin, kouluun, lukioon, ammattikouluun? 

Lapsesi päiväkoti, koulu, toisen asteen oppilaitos tiedottaa sinulle suoraan TietoEdun/Wilman välityksellä. Koottua tietoa ja tilannetta koko kaupungissa voit saada mm. näistä paikoista:

Jyväskylän vanhempainfoorumin fb-sivulle keräämme saamaamme tietoa näistä kaikista ja myös kommentit/keskustelu ovat tervetulleita:
https://www.facebook.com/jyvaskylanvanhempainfoorumiry/

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta tämän linkin takaa:
https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen?fbclid=IwAR29YzKO39R_6IdWoUm-Zi_GremXKD_7bDSqM0FHt0QDGRsKIvwVJSSD_3Y

sekä etäopetuksesta
https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-03-27_tarkennuksia-jyvaskylan-koulujen-etaopetusjarjestelyihin

Gradia lukioiden ja ammattiinopiskelevien osalta tämän linkin takaa:
https://www.gradia.fi/opiskelijoiden-ohjeet-koronavirustilanteessa?fbclid=IwAR0xusQcwXIofeo4mW03arpq7THn3fUN9Qkxl47-nyRtuUJIPxegrrt8TAc
sekä

https://sway.office.com/rvDCNBXobmhQD8MP?ref=Link


Selviämme tästäkin - yhdessä!

Tiedotuskirje lokakuu 2020

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry:n tiedotuskirje, lokakuu 2020

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry (JVF) on Jyväskylän alueen päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten vanhempien ja vanhempaintoimijoiden yhteistyöelin. JVF on Suomen Vanhempainliiton kuntakohtainen yhdistys.


Syyslukukausi on puolivälissä - syyslomalla tavataan Vanhempainfoorumissa

Toivottavasti syyslukukauden alku on mennyt hyvin perheessänne ja koulunkäynti on käynnistynyt mukavasti kaikilla, niin eppuluokan aloittaneilla kuin jo yhdeksännelle ehtineilläkin. Korona tekee edelleen arjestamme haastavampaa – koulun yhteisiä sääntöjä noudattamalla selviämme!

Syyslomalla seikkaillaan Laajiksen Seikkailupuistossa Vanhempainfoorumi-tapahtumassa

Tänäkään syksynä emme anna edes koronan estää meitä tapaamasta Vanhempainfoorumi-tapahtumassa, joka järjestetään syyslomaviikolla ma-pe 12.-16.10.2020 klo 12-17 Laajiksen Seikkailupuistossa. Seikkailu tapahtuu ulkona ja turvavälit tulevat luonnostaan laitevälien ja lähtöaikaporrastuksen avulla. Mukaan mahtuu 400 ensiksi ilmoittautunutta ilmaiseksiilmoittautuminen aukeaa pe 9.10. klo 18 nettisivuiltamme löytyvän linkin ja ohjeiden avulla. Lue ohjeet huolella, jotta tapahtumasta tulee turvallinen ja mukava meille kaikille; muista mm. hyvät pitävät hanskat jokaiselle. 

Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja selvittämiseen yhtenäinen toimintamalli

Jyväskylässä on työn alla yhtenäinen toimintamalli, jolla ennaltaehkäistään, puututaan, selvitetään, kirjataan ja jälkihoidetaan loukkaavaa käytöstä/kiusaamista päiväkodeissa ja kouluissa. Tavoitteena on 0-toleranssi kaupungissa jo tehdyn linjauksen mukaisesti. Sen saavuttamiseksi tarvitaan meitä kaikkia ja ennen kaikkea meidän kaikkien yhteistyötä. Tutustu upouuteen opetushallituksen julkaisemaan oppaaseen ”Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa” ja kerro meille mielipiteesi, tarinasi, tästä aiheesta yhteiskehittämistä varten: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

Kaikkien koulujen vanhempien välinen tapaaminen to 19.11.2020 klo 18-20

Kodin ja koulun yhteistyötä lastemme hyvinvoinnin turvaamiseksi kehitämme taas koko kaupungin vanhempien kesken Pj&sihteeriklubin tapaamisessa to 19.11.2020 klo 18-20. Mukaan toivomme joka koululta vähintään kahta vanhempaa – vanhempaintoiminnan puheenjohtajaa, sihteeriä tai ketä tahansa kahta muuta vanhempaa. Tapaamme livenä, jos suinkin mahdollista, ilmoitamme tästä tarkemmin kaikille ilmoittautuneille suoraan. Myös täällä meillä on aiheena koulukiusaamisen 0-toleranssi: voisimmeko parhaiten saavuttaa sen yhteisöllisyydellä ja mm. Yhdessä liikkuen ja lukien epulle –toiminnalla, joka sisältyy laajempaan Yhdessä kasvaen ja oppien –toimintakulttuuriin täällä meillä Jyväskylässä. Tervetuloa joka koulusta mukaan! Ilmoittautumiset: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com

Vertaisryhmiä nuorille, Selviytyjät ja Pihalla

Onko nuoresi kokenut kiusaamista? MLL:n Selviytyjät-vertaisryhmä on jälkihoitoa ja tarkoitettu noin 12-21-vuotiaille. Aivoliiton Pihalla-vertaisryhmä on tarkoitettu 12-15-vuotiaille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö. Tutustu molempiin tarkemmin nettisivuillamme ja ilmoittaudu pian. 

Kodin ja koulun yhteistyön kehittämiseen uusia oppaita ja verkkokurssi

Jotta me vanhemmat olisimme valmiimpia ja tasavertaisempia yhteistyöhön koulun kanssa, avuksemme on kehitetty Koulukoulu-verkkokurssi. Se on koulu koulusta, johdatus peruskoulun arkeen. Toinen uusi hyvä opas on Suomen Vanhempainliiton tekemä ”10 askelta kohti toimivaa kodin ja koulun yhteistyötä”. Nämä molemmat tukevat mainiosti meidän vanhempien perehdyttämistä kodin ja koulun yhteistyöhön sekä vanhempaintoimintaan. Toimivatpa ne ehkä samoin myös kouluhenkilöstölle!

Mahdollistetaan yhdessä lapsillemme ja nuorillemme hyvä koulupäivä

Vain yhteistyöllä voimme varmistaa, että lapsillamme ja nuorillamme on kaikki hyvin. Yhteistyötä tarvitaan meidän vanhempien välille sekä vanhempien ja koulun välille. Toivomme teiltä vanhemmilta yhteydenottoja, toiveita ja kehitysideoita: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com.  Tiedotamme toiminnastamme nettisivuillamme sekä facebookissa – tule seuraamaan sivujamme! Lopuksi muistattehan ilmoittaa, kun koulunne vanhempaintoiminnan yhteystiedot muuttuvat: vanhempainfoorumi.jkl@gmail.com ja https://urly.fi/12cC (täyttäkää tänne koulunne vanhempaintoimintaa laajemmin).

Tervetuloa mukaan toimintaan!


Tavataan Vanhempainfoorumi-tapahtumassa – Mukavaa hyvinvoivaa kouluarkea!

Tuula Jormakka, toiminnanjohtaja (Lyseon ja Schildtin lukiot) tuula.jormakka@elisanet.fi, p.0400-644599

Kari Tanninen, puheenjohtaja (Mankolan yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Riikka Happonen, varapuheenjohtaja (Huhtasuon yhtenäiskoulu)

Minna Kunnari, sihteeri/rahastonhoitaja (Kilpisen yhtenäiskoulu, Schildtin lukio)

Heljä Viikki (Palokan yhtenäiskoulu)

Eeva-Liisa Tilkanen (Nuorten Suomi ry, toiminnanjohtaja)

 ___________________________________________________________________

Jyväskylän vanhempainfoorumin toimintaa vuonna 2020-2021

 • Koulukiertue - saatte illan, jolloin joku muu keittää kahvit ja tuo pikkupurtavat eli kutsu meidät koulullesi! Kerromme toiminnastamme ja ideoidaan yhdessä tulevaa hyvinvoinnin tueksi kouluissa.
 • PJ&sihteeriklubi – koulujen vanhempaintoiminnan puheenjohtajalle ja sihteerille tai 2 muulle vanhemmalle per koulu (saa tulla useampikin), virallinen yhteistyöelin ja tiedotuskanava kaupungin ja koulujen vanhempien välillä, oma Facebook-ryhmä, vanhempaintoiminnan ja vanhempien välistä kokemusten vaihtoa ja vaikuttamista, osallisuuden vahvistamista ja vertaistoimintaa – tule ideoimaan lisää
 • Sanomalehti Keskisuomalaisen kirjoitussarja vanhemmuuden ilosta ja tärkeydestä https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/skk
 • Vanhempainfoorumi-tapahtuma – perheiden yhteinen tapahtuma syksyisin 
 • Kodin ja koulun yhteistyöfoorumi Ruusupuistossa – yhteistyössä yliopiston kanssa, mukana myös kaupunki, foorumi-tapahtumat, hanke- ja tutkimusyhteistyötä
 • Suomen Vanhempainliitto – toimimme yhdessä koko Suomessa lasten ja perheiden parhaaksi!
 • Ehdota uutta toimintaa / Tule mukaan toimintaan!

Linkit yllä tiedotteessa viitattuihin nettisivuihin:

https://www.laajis.fi/seikkailupuisto

https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/vanhempainfoorumitapahtuma

https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi

https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kiusaamisen-vastainen-tyo

https://koulukoulu.fi/

https://vanhempainliitto.fi/tyokalut/kirjauksista-kaytantoon/

https://peda.net/jyvaskyla/vanhempainfoorumi/vertaisryhmät

https://jarvi-suomenpiiri.mll.fi/vanhemmille/selviydytaan-kiusaamisesta/

Vuosikokouksen kannanotto 19.2.2020

Yhdenvertaisuuden takaamiseksi lapsille ilmaiset bussimatkat koulupäivän aikana tapahtuvaan toimintaan

Jyväskylän vanhempainfoorumi ehdottaa koulujen vanhempien aloitteesta, että Jyväskylän kaupunki mahdollistaa kaikille esikoululaisille ja koululaisille ilmaisen joukkoliikenteen opettajan kanssa koulupäivän aikana klo 9-15 opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan. Maksuttomat bussimatkat esiopetuksen ja koulun toiminnassa takaavat kaikille kouluille yhdenvertaisen mahdollisuuden hyödyntää opetuksessa monipuolisesti kaupungin mahdollisuuksia: liikuntapaikkoja, museoita, tapahtumia, toisia kouluja, virastoja, työpaikkoja. Samalla lapset itse kasvavat pienestä pitäen kestävän kehityksen toteuttajiksi joukkoliikennettä hyödyntämällä.

Jyväskylän kaupungin koulut ovat keskenään eriarvoisessa asemassa sijaintinsa sekä käyttövarojensa suhteen, samoin perheet. Eriarvoisuuden vuoksi mm. opetussuunnitelman mukaisten laaja-alaisten tavoitteiden toteutuminen nykykäytännöllä vaarantuu. Lasten eriarvoistuminen lisääntyy ja sen myötä mielenterveys- ja syrjäytymisongelmat.

Maksuton joukkoliikenne ei ole keneltäkään pois, bussit kulkevat joka tapauksessa ja onko tarkoituksenmukaista siirrellä rahaa kustannuspaikalta toiselle kaupungin sisällä? Jos ilmaiset bussimatkat onnistuvat Uudellamaalla, miksi ei myös Jyväskylässä? Lasten hyvä tulevaisuus on meidän vastuullisten aikuisten käsissä!

Maksuton joukkoliikenne opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan tukee mm. näitä asioita:

 • koulujen ja oppilaiden yhdenvertaisuutta
 • perusopetuksen maksuttomuutta
 • kaikkia opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteita
 • mielenterveyttä vähentämällä ilmastoahdistusta
 • yhteisöön osallistumista vähentäen syrjäytymistä
 • yhteiskunnan turvallisuutta lasten osallisuuden ja merkityksellisyyden kohentuessa
 • yhteiskuntakasvatusta sekä työelämätaitoja
 • Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelmaa / kaupunkistrategiaa

 

Jyväskylässä 19.2.2020

Jyväskylän vanhempainfoorumi ry

 

Lisätietoja: Tuula Jormakka, p.0400-644599, tuula.jormakka(at)elisanet.fi

 

https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jyvaskyla/luku3/3-3_laos/1:file/download/87ac617c38e1bdbb83f8293c34c82031dc3e6d27/165207_laajaalainen_osaaminen_juliste.pdf

Vanhempi, ilmoittaudu mukaan ratkaisijaksi ke 5.2. klo 12-16 Veturitalleille - Yhdessä Jyväskylän vanhempainfoorumin kanssa!

Sitran 100 päivän hyvinvointihaaste Keski-Suomessa jatkuu – ilmoittaudu mukaan ratkaisijaksi yhteiskehittämispäivään 5.2. Jyväskylän Veturitalleille!

Joulukuussa avattuun Nuorten elämä ja mieli kuntoon!  -kyselyyn vastasi otakantaa-sivustolla toista sataa nuorten asioista välittävää ihmistä. Äänestysten ja keskustelujen pohjalta päädyttiin etsimään ratkaisua neljään kiteytettyyn pulmaan yhteiskehittämispäivässä keskiviikkona 5.2.2020 klo 12-16 Jyväskylän Veturitalleilla. Tilaisuuteen jatkotyöstettäväksi teemoiksi etenivät: kiinnostavan vapaa-ajan toiminnan järjestäminen, aikuisten ja nuorten hyvän kohtaamisen edistäminen, lukioikäisten uupumuksen vähentäminen sekä nuorten Jyväskylään asettumisen tukeminen. (Tarkemmat kuvaukset tiedotteen lopussa).

Mikä pulmista odottaa ratkaisua juuri Sinun lähipiirissäsi? Lue lisää pulmista ja ilmoittaudu ratkaisijaksi 2. helmikuuta mennessä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/S/161F03D139C691F3

Toivotamme Veturitalleille tervetulleeksi sekä nuoret että aikuiset, ammattilaiset ja nuorten vanhemmat sekä isovanhemmatkin! Ratkaisijoille on innostavan yhteisen työskentelyn lisäksi tarjolla syötävää ja pieniä kannustepalkintoja.

Kaikki havainnot ja pulmat käydään läpi

Kysely toi neljän jatkoon edenneen pulman lisäksi paljon tärkeitä näkökulmia nuorten kohtaamiin pulmiin. Kaikki esiin tuodut pulmat ja niihin jo mietityt ratkaisunäkökulmat käsitellään lasten, nuorten ja perheiden asiantuntijoiden yhteistyönä. Etsimme yhdessä keinoja viedä niitä eteenpäin esimerkiksi jatkohankkeissa. Osaan esitetyistä ajatuksista tartuttiinkin jo keskustelusivustolla. Parhaimmillaan tämä hanke luo pysyviä uudenlaisia verkostoyhteistyön muotoja, joilla voidaan viedä esiin nostettuja ideoita jatkokäsittelyyn.

Viisaus asuu ryhmissä

5.2. kehittämispäivän tavoitteena on koota yhteistä ymmärrystä ja luoda pulmiin ratkaisuehdotus tai -ehdotuksia, joita lähteä kokeilemaan. Keskustelun aiemmissa vaiheissa esiin tulleet näkökulmat ja ehdotukset ovat kehittämispäivässä pohjamateriaalina ja osallistujat tuovat mukaan omat ideansa. Ryhmätyönä kehitettävät ratkaisuehdotukset voivat saada tuekseen noin 3000 euron rahoituksen, jotta ne pääsisivät välittömästi käyntiin ja kokeiltaviksi. Mitä pulmaa Sinä haluaisit lähteä ratkomaan?

Ilmoittaudu mukaan! https://link.webropolsurveys.com/S/161F03D139C691F3

Lisätietoja:
– Päivi Kalilainen, paivi.kalilainen@jyvaskyla.fi p. 014 266 3600, Jyväskylän kaupunki, palvelujohtaja, perheiden ennaltaehkäisevät sosiaali- ja terveyspalvelut
– Päivi Fadjukoff, paivi.fadjukoff@jyu.fi, p. 050 518 1410, Jyväskylän yliopisto, erityisasiantuntija, Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän päällikkö

*

Pulma: Nuorille kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa

Kuvaus: Harrastustoiminta vähenee ja varsin moni nuori lopettaa harrastuksensa kokonaan yläkouluiässä, ja esimerkiksi monet urheiluharrastukset edellyttävät tuolloin vahvaa sitoutumista kilpailullisiin tavoitteisiin. Kouluterveyskyselyssä vain kolmannes jyväskyläläisistä 8.-9. -luokkalaisista koki, että omalla asuinalueella on kiinnostavaa vapaa-ajan toimintaa nuorille. Mielekäs toiminta tarjoaisi mahdollisuuden osaamisen kasvuun ja onnistumiseen sekä vähentää yksinäisyyttä, kun nuori löytää samanhenkisen kaveripiirin. Tarvitaan edullisia harrastuksia ja tekemisen mahdollisuuksia riittävän lähellä.

Haaste: Miten mahdollistetaan harrastaminen ja mielekäs tekeminen kaikille nuorille? Miten nuorten toiveita ja aloitteita kuultaisiin paremmin asuinalueiden kehittämisessä? Miten lisää tekemisen mahdollisuuksia ja useampi aikuinen ohjaamaan nuorten toimintaa? Mitä kautta saadaan enemmän tietoa ja tukea uuden harrastuksen tai tekemisen kokeilemiseksi ja aloittamiseksi, eri tahoilta yhteiskuntavastuullisesti?

Ketä koskettaa? Järjestöt, liikunta- ja muut harrastusseurat, koulut, kaupungin kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut, tilapalvelut, nuoret, perheet, seurakunnat, yritykset ja muut työnantajat, työn ja perheen yhteensovittaminen.

 **

Pulma: Edistetään nuorten ja aikuisten hyvää kohtaamista

Kuvaus: Nuoret ovat nostaneet esiin tarpeen aikuisen kanssa kohtaamisesta sekä aidosta vuorovaikutuksesta aikuisen kanssa. Toisaalta vanhemmat kertovat, että koska maailma on muuttunut niin paljon, voi olla vaikea ymmärtää nuorten maailmaa. Keskinäinen ymmärryksen puute nuorten ja aikuisten välillä vaikeuttaa hyvää kohtaamista ja voi sen sijaan lisätä nuorten mielen taakkaa ja kuormitusta, vaikka tarkoitus olisi päinvastainen. Riskinä on, että näkökulmat kärjistyvät ja hyvinvointi vaarantuu koko yhteiskunnassa, jollemme pysty ymmärtämään toisiamme paremmin.

Haaste: Miten nuori saa tarvitsemansa aikuisen tuen? Ketkä aikuiset voisivat olla nuoren tukena? Miten nämä aikuiset ja nuoret löytävät toisensa? Miten aikuiset ymmärtävät nuoren tarpeet? Miten aikuiset voisivat tukea nuoren elämäntaitoja?

Ketä koskettaa? Meitä kaikkia! Vanhempia, isovanhempia, sisaruksia, naapureita, opettajia, rehtoreita, sote-palveluita, järjestöjä, yliopistoa jne. Kuunteleva aikuinen voi olla laajasti esimerkiksi vanhempi tai muu lähipiirin aikuinen sekä kasvatus-, ohjausalan- ja terveydenhuollon ammattilainen yksilöllisen tarpeen mukaan.

***

Pulma: Vähennetään lukioikäisten uupumusta

Kuvaus: Lukiolaisten kokemat erilaiset uupumis- ja mielialaoireet, kuten masentunut mieliala ja ahdistuneisuus, ovat lisääntyneet. Tuoreimpien kouluterveyskyselyn 2019 tulosten mukaan tytöistä jopa 19,7% kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta. Myös Lukiolaisbarometrin (2019) tuloksissa joka kolmas lukiolaisista on kokenut opintojen ja muun elämän yhdistämisen jatkuvasti ongelmalliseksi sekä kokenut opiskelun henkisesti raskaaksi. Lukiovaihetta pahimmillaan leimaa suorituskeskeisyys ja armottomuus, jossa odotukset ja toiveet ylittävän omat voimavarat.

Haaste: Mitä voisimme tehdä, jotta lukiolaiset voisivat paremmin ja uupumis- ja mielialaoireet vähenisivät?

Ketä koskettaa? lukio-opiskelijat, lukiossa toimivat aikuiset ja opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset (terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori), rehtorit, vanhemmat.

Ongelmaa voi lähestyä esimerkiksi seuraavista näkökulmista:

 • Mitä koulun aikuiset ja ammattilaiset voisivat tehdä? Esim. Miten uudessa opetussuunnitelmassa (2021) Hyvinvointitaidot-kokonaisuus saataisiin kiinteäksi osaksi jokaisen opettajan työtä ja oppilaitoksen toimintaa?
 • Mitä nuoret itse voivat tehdä/tarvitsevat?
 • Miten vanhemmat voisivat tukea nuoria?

 ****

Pulma: Nuoren asettuminen Jyväskylään helpommaksi

Kuvaus: Jyväskylä on vahva nuorten kaupunki, jonne muuttaa vuosittain satoja nuoria muualta. Samalla useat heistä muuttavat ensimmäistä kertaa pois vanhempiensa luota asumaan itsenäisesti. Yksin ilman perhettä Jyväskylään muuttavan nuoren tukiverkosto voi olla uudella paikkakunnalla olematon, vaikka uusi elämäntilanne vaatii paljon. Tarvitaan sekä omien elämäntaitojen kehittämistä, että tietoa uudesta ympäristöstä arjen sujumiseksi. Riskinä on yksinäisyys, joka näkyy ongelmana esimerkiksi kaikissa oppilaitoksissa, mutta myös niiden ulkopuolella.

Haaste: Miten voimme helpottaa Jyväskylään muuttavien nuorten asettautumista siten, etteivät arjen perusasiat kuormittaisi liikaa? Tavoitteena, että opinnot, työssäkäynti ja mielekäs vapaa-aika sujuisivat sekä jokainen löytäisi oman paikkansa ja kaveripiirin, jossa tuntee kuuluvansa joukkoon?

Ketä koskettaa? Oppilaitokset, YTHS, opiskelija-asumisen järjestäjät, kaupungin palvelut, opiskelijajärjestöt, muut järjestöt, nuoret, yritykset, perheet

Sitran 100 päivän hyvinvointihaaste - äänestä ja vaikuta nuorten hyvinvointiin

Jyväskylän vanhempainfoorumi on mukana Sitran 100 päivän hyvinvointihaasteessa ja aiomme :-) voittaa yhden 3000 euron palkinnon! Lapsia ei ole ilman meitä vanhempia tai ennemminkin: hyvinvoivia lapsia ei ole ilman hyvinvoivia vanhempia. Ja vanhempien hyvinvointi ei onnistu ilman hyvin johdettua yhteiskuntaa tai ilman vanhempien aitoa mukaanottamista yhteistyöhön kasvuyhteisöihin (päiväkodit, koulut, oppilaitokset, yliopisto) ammattilaisten "rinnalle".

Jyväskylän vanhempainfoorumi on luonut tähän yhden pulman, jota toivomme teidän kaikkien kommentoivan, kehittävän ja ennen kaikkea äänestävän jatkokehitykseen. Tule mukaan, ota kantaa ja keskuste - ja äänestä!! https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/421/

Lue lisää: https://kehofinland.fi/fi/uutiset/ratkaisuideoita-nuorten-elamanhallinnan-ja-mielenterveyden-tukemiseksi

Sitran 100 päivän haasteesta voit lukea enemmän täältä: https://www.sitra.fi/tapahtumat/100-paivan-hyvinvointihaasteen-kansallinen-tapahtuma-10-12-2019/

Yhdessä liikkuen epulle - yhteisöllistä toimintakulttuuria rakentamassa

Yhdessä liikkuen epulle -pilotti on käynnistynyt kuudella koululla Jyväskylässä syksyllä 2018 yhteistyössä Liikkuvan koulun kanssa. Haluamme auttaa kouluja rakentamaan yhteisöllistä toimintakulttuuria heti ensimmäisestä luokasta alkaen ja jatkuen luonnollisesti koko koulutaipaleen. Jo pelkkä toiminnallinen yhdessäolo lasten ja perheiden sekä kouluhenkilöstön kesken tuo mukanaan monia hyvinvointia tukevia asioita. Koulu kaikkine termeineen ja tapoineen tulee tutuksi niin lapsille kuin vanhemmillekin ja silloin koululle on mukavaa ja turvallista molempien tulla. Myös perheet tulevat tutuiksi opettajille ja muulle kouluhenkilöstölle, ja yhteistyötä on helpompi tehdä jatkossa. Kouluhenkilöstölle on luonnollisesti luotava mahdollisuus tällaisen yhteisöllisemmän toimintakulttuurin toteuttamiseen riittävällä resurssoinnilla (mm. palkkauskysymykset jne.) ja siinä me vanhemmat haluamme myös olla tukena.

Toimitaan ja tehdään yhdessä lapsillemme hyvinvointia kouluarkeen mm. näillä keinoin:
 • tutustutaan toiminnallisin keinoin toisiimme heti alussa
 • koulu ja JVF/koulun oma vanhempainyhdistys perehdyttää perheet kouluarkeen ja kodin ja koulunyhteistyöhön
 • sovitaan yhteisöllisen toimintakulttuurin pelisäännöt ja kehitetään/arvioidaan niitä säännöllisesti
 • vuoden mittaan puuhataan yhdessä monenlaista, esim. kerran viikossa koulun liikuntasalissa, retkillä jne.
 • apuna mm. Lapset puheeksi -menetelmä, Neuvokas perhe -menetelmä, Koulu alkaa - tervetuloa! sekä Tervetuloa yläkouluun -oppaat.
Lapset puheeksi -menetelmä:
Neuvokas perhe -menetelmä: https://neuvokasperhe.fi/sites/default/files/Vanhempainilta-paketti%202016.pdf
Koulu alkaa - tervetuloa!: https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Koulu-alkaa-tervetuloa.pdf
Tervetuloa yläkouluun: https://vanhempainliitto.fi/wp-content/uploads/2018/08/Ylakouluopas_2018.pdf

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä