Mieti mitä sanot -kampanja
Mieti mitä sanot -kampanja on Jyväskylän ankkuritoiminnan ja kaupungin nuorisopalveluiden yhteinen kampanja, joka on suunnattu koko perheelle: vanhemmille, lapsille ja nuorille. Kaupungin, julkisten tilojen, koulujen ja sosiaalisen median ilmapiiri on ennen kaikkea ihmisten käsissä. Kampanja pyrkii rohkaisemaan siihen, että jokainen miettii miten voi omalla osuudellaan vaikuttaa itseensä ja muihin.
Aikuiset ovat nuorille tärkeitä roolimalleja, jotka näyttävät esimerkkiä. Jos aikuinen ei pidä kiinni säännöistä, levittää ennakkoluuloja, puhuu ikävään sävyyn tai epäkunnioittavasti kasvokkain tai netissä muita kohtaan, sama käytös siirtyy helposti myös nuorelle. Nuoret hakevat roolimalleja, on se sitten oman perheen sisältä tai ulkopuolisista vaikuttajista, kuten somettajista, poliitikoista tai muista julkisuuden henkilöistä. Sillä on oikeasti väliä, miten aikuiset puhuvat ja käyttäytyvät. Aikuisena on myös tärkeää antaa nuorelle rajat ja säännöt, jotka tuovat turvaa. On hyvä osoittaa huolensa, kun se herää ja kertoa nuorelle, että välittää.
Nuoret hakevat mallia myös ikäisistään ja tarve tulla hyväksytyksi porukkaan on suuri. Monelle ei ole oikeasti väliä, että mikä se porukka on ja miten se toimii, kunhan on vain mukana. On siis mahdollista, että nuori päätyy sellaiseen seuraan, joka tekee jotain mikä ei ole fiksua tai tunnu oikeasti hyvältä. Joskus kaveriporukan ”yhteiset vitsit” ovat sellaisia, etteivät ne ole hauskoja ja kaikki eivät ole siinä mukana. Onneksi myös nuoret voivat vaikuttaa toisiinsa ja rakentaa positiivista ilmapiiriä.
Sosiaalinen media on yhteinen alusta, jonka sisältöihin ja käyttäytymismalleihin vaikuttavat aivan kaikki iästään riippumatta. On jokaisen vastuulla mitä sanoo, jakaa ja mistä asioista ilmoittaa palvelun ylläpitäjälle, on sitten kyseessä törkeä puhe, muiden uhkailu tai muuten sopimaton tai rikollinen sisältö. Somessa on paljon hyvää, mutta on siellä paljon muutakin.
On tärkeää muistaa, että törkeä käytös kasvokkain tai somessa voi olla myös rikos. Esimerkiksi...
- Loukkaukset, huhujen tai nöyryyttävän kuvamateriaalin levittäminen voi olla kunnianloukkaus.
- Toisen asioiden levittäminen voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.
- Ennakkoluulojen levittäminen, syrjintä ja rasismi voi olla viharikos- tai vihapuhetta.
- ”Vitsillä” sanottu uhittelu voi olla laiton uhkaus.
Loppujen lopuksi ei vaadi paljon miettiä, että mitä sanoo ja missä.
Teethän siis oman osasi, jotta kaikilla olisi hyvä olla?
Ankkuri-toiminta Jyväskylässä | Jyväskylä.fi
Nuorisopalvelut | Jyväskylä.fi