Mistä apua?
Vanhemmille
MLL Vanhempainpuhelin ja chat
Vanhempana ja kasvattajana kokee usein ristiriitaisia tunteita. Mieltä painavien ajatusten kanssa ei pidä jäädä yksin. Vanhempainpuhelimessa voit puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee MLL:n kouluttama päivystäjä. Voit ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia, puheluita ei nauhoiteta eikä henkilöllisyyttäsi pystytä selvittämään. Puhelu on sinulle maksuton.
Tarina-auttamisen videot lapsiperheille
Tarina-auttamisen videotarinat antavat nuorille ja lapsiperheille tukea arjen ja elämän erilaisiin huoliin. Videoita on monista eri teemoista ja aiheista. Videot auttavat esimerkiksi sanoittamaan omia huolia tai antavat vinkkejä siitä, mitä itse voisi tehdä asialleen ja tilanteelleen. Aiheita on mm. mieli, perhe ja kasvatus. Tarina-auttamisen videot on tuottanut Zoturi Oy ja ne on tehty yhdessä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa.
Pyydä apua -nappi
Pyydä apua -nappi on matalan kynnyksen sähköinen yhteydenottokanava, jonka kautta saat ohjausta ja neuvontaa oikeanlaisen avun piiriin. Apua voit pyytää nimettömänä. Apua pyytäessäsi sinun ei tarvitse tietää, mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulee olla yhteydessä. Pyydä apua -napin yhteydenottosi vastaanottanut sosiaalihuollon ammattilainen ottaa 1–3 arkipäivän kuluessa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse.
Koulussa
Kuraattori- ja psykologipalvelut peruskoululaisille
Opiskeluhuollon kuraattorin ja psykologin palvelut on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen oppilaille. Kuraattori ja psykologi tukevat opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia.
LäksyApuu-chat
SOS-Lapsikylän LäksyApuussa saat apua läksyihin ja voit keskustella koulunkäynnistäsi turvallisen aikuisen kanssa. Sivustolta löytyy myös vinkkejä, kuinka helpottaa omaa kouluarkea.
Keskusteluapua
Nuorten talo
Nuorten talossa (Asemakatu 4, 2. kerros) on palveluja 13–29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Kun tarvitset neuvoja ja ohjausta esimerkiksi työnhakuun ja CV:n kirjoittamiseen, opiskelupaikan pohdintaan ja kouluun hakemiseen tai keskusteluapua mielenterveyteen ja riippuvuuksiin liittyen, tule silloin Nuorten talon walk in -palveluun. Lisätietoa: https://nuorten.jyvaskyla.fi/nuorten-talo/tutustu-nuorten-taloon/walk-palvelu
Nuorisovastaanotto
Nuorisovastaanotto palvelee 13–22-vuotiaita jyväskyläläisiä ja 13–17-vuotiaita toivakkalaisia, joutsalaisia, uuraislaisia, luhankalaisia sekä muuramelaisia nuoria. Nuorisovastaanotolta voit hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin matalalla kynnyksellä. Nuorisovastaanotolle tullaksesi et tarvitse lähetettä.
HYVAKS Nuorten sivu ja chat
Nuorten palveluita keräävä sivusto. Sivustolta löytyvässä Nuorten chatissa voi jutella nuorten työntekijän kanssa helposti, nimettömästi ja luottamuksella. Ajanvarausta ei tarvita. Yksinäisyys, identiteetti, kaverisuhteet, some, hyvinvointi, mikä vaan asia. Älä jää yksin, me autamme. Myös nuorten vanhemmat sekä nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat tulla chattiin keskustelemaan nuoruuteen liittyvistä kysymyksistä.
Sekasin -chat
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä, mikä sinua mietityttää.
Nuorten exit
Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa.
Nuorten turvasatama
Nuorten Turvasatama -yhteisö on Pesäpuu ry:n, Auta Lasta ry:n Veturoinnin ja Osallisuuden aika ry:n yhteistä toimintaa, jossa lisätään, tuetaan ja vahvistetaan lastensuojelusta kokemusta omaavien henkilöiden hyvinvointia, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Toimintaa toteutetaan yhdessä nuorten, vapaaehtoisten ja kumppaneiden kanssa erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä. Nuorten Turvasatama -yhteisön toiminta on valtakunnallista. Toimintaa toteutetaan erilaisissa nuorten suosimissa digitaalisissa ympäristöissä, kuten Discordissa, TikTokissa ja Snapchatissa. Nuorten turvasatama instagramissa https://www.instagram.com/nuorten.turvasatama/
Vapaa-aika
Toiminta nuorisotiloilla
Nuorisotilassa voi tavata kavereita, pelata erilaisia pelejä, kuunnella ja soittaa musiikkia, katsella tv:tä, tehdä läksyjä, tai vain oleilla. Nuorisotilatyöhön sisältyy myös erilaisten ryhmien kokoontumisia, kerhoja, teemapäiviä sekä iltakahviloita.
Maksuttomat harrastukset nuorille
Mitä Jyväskylässä voi harrastaa ilmaiseksi? Mistä löydän maksuttomia ryhmiä? Missä voisin tavata uusia ihmisiä? Vinkkilistalle on kerätty monipuolisia vaihtoehtoja maksuttomaan vapaa-ajan tekemiseen nuorille ja nuorille aikuisille. Loma-ajan toiminnoista saa lisätietoa: https://www.jyvaskyla.fi/harrastukset/lomalokki
Jyväskylän discord
Kaipaatko juttuseuraa? Discordin keskustelukanavalla pääset juttelemaan vapaa-ajasta, työstä, opiskelusta, arjen asioista tai muista sinua mietityttävistä asioista. Aihe on vapaa! Yleisen chat-keskustelun lisäksi tarjolla on ohjaajien ja nuorten striimejä, yhdessä pelailua sekä teemakeskusteluja asiantuntijavieraiden kanssa eri aiheista.
Keskusteluja valvovat nuorisotyöntekijät tai nuorten parissa toimivat ammattilaiset.
Keskusteluja valvovat nuorisotyöntekijät tai nuorten parissa toimivat ammattilaiset.
Tyttöjen talo Jyväskylä
Jyväskylän Tyttöjen Talo on kohtaamispaikka tytöille ja nuorille naisille, sukupuolen moninaisuutta kunnioittaen. Toiminta on suunnattu kaikille 12–28-vuotiaille, joita tyttöyden teemat koskevat. Tyttöjen Talo on turvallinen kohtaamispaikka, jonne voit tulla oleilemaan tai osallistua ryhmiin, tapahtumiin ja retkille. Tyttöjen Talo sijaitsee keskustan lähellä, Tourujoen rannassa, osoitteessa Tourukatu 24.
Sateenkaari
Verkkonuorisotalo Loiste
Loiste tarjoaa sateenkaarinuorille turvallisemman tilan vertaiskohtaamisiin ohjattujen ja moderoitujen chattien muodossa. Loisteella järjestetään viikoittain avoimia ryhmächatteja, teemachatteja sekä vertaisryhmätoimintoja, jotka keskittyvät esim. sukupuolen moninaisuuteen tai neurokirjoon. Lisäksi Loisteella on mahdollisuus yksilötukeen, jossa voi keskustella seksologian ja nuorisotyön ammattilaisen kanssa mm. identiteettinsä määrittelystä, sukupuolen ilmaisusta tai kaapista ulostulosta.
Sosiaalinen media
Sua varten somessa
Sua varten somessa on sosiaalisen median alustoilla toimiva ilmainen palvelu. He auttavat 8-21-vuotiaita nuoria, jotka kohtaavat seksuaalista ahdistelua, häirintää ja kiusaamista. Nuori voi laittaa yksityisviestiä milloin vain Instagramissa, TikTokissa tai Snapchatissa. Viesteihin vastataan maanantaista torstaihin. Sua varten somessa tuottaa nuorille suunnattua tietoa häirintätilanteista ja omista rajoista. Turvataitoja vahvistavaa sisältöä tuotetaan kuvapalvelu Instagramissa, videopalvelu TikTokissa ja viestipalvelu Snapchatissa, eli samoilla sosiaalisen median alustoilla, missä somehäirinnän tilanteetkin usein tapahtuvat.
Konstaapeli Daniel -tiktok
Konstaapeli Danielin tiktok-tili, missä hän kertoo rikoksista, rikoslaista ja ajankohtaisista asioita. Lisätietoa poliisista somessa https://poliisi.fi/some
Pelipoliisi twitch -kanava
Pelipoliisi järjestää viikoittain livestriimejä. Kerran kuussa striimien aikana voit viestitellä poliisin ja muiden yhteistyöviranomaisten (nuorisotyö, sosiaalitoimi, terveydenhuolto) kanssa Twitchissä ja Discordissa. Lisäksi poliisilla on tapahtumissa oma chat, joka mahdollistaa luottamuksellisemman keskustelun. Pelipoliisin Twitch ja Discord ovat auki ainoastaan silloin, kun striimataan. Jos sinulla on akuuttia asiaa poliisille, ota yhteyttä oman alueesi poliisiin: www.poliisi.fi/yhteystiedot. Hätätapauksessa soita aina 112.
Kiusaaminen
Selviydytään kiusaamisesta
Selviydytään kiusaamisesta on MLL:n toimintaa, joka tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille nuorille. Selviytyjät-vertaisryhmiä järjestetään Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa. Ryhmä on tarkoitettu kiusaamista kokeneille noin 12–21-vuotiaille nuorille kiusaamiskokemuksen käsittelyn tueksi.
Tukipysäkki kiusaamisasioissa
Onko lastasi kiusattu tai onko lapsesi osallistunut kiusaamiseen? Haluatko vanhempana jutella ammattilaisen kanssa? Tarvitsetko apua ja neuvoja tilanteeseen? Ota rohkeasti yhteyttä tukipysäkille kiusaamisasioissa! Tukipysäkki voi tarjota 1-3 tapaamista, joissa pääset keskustelemaan lapsesi ja perheesi tilanteesta sekä saat tarvittaessa ohjausta eteenpäin.
Roni Back ja Paqpa kertovat SOS-Lapsikylän Apuu-chatista
“Olin nuorena helppo kohde kiusaamiselle. Minua haukuttiin ja pilkattiin, koska olin ujo. Olisi ollut hienoa, jos itsellänikin olisi ollut paikka, mistä saada silloin apua“, sanoo tubettaja Roni Back. Chattiin voi olla yhteydessä anonyymisti ja sieltä ohjataan tarvittaessa lisäavun pariin.
Apuu-chat
Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7–15-vuotiaille lapsille. Apuu-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä, mikä mieltäsi vaivaa.
Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22. Sulkemisajan jälkeen jonotus ei valitettavasti ole mahdollista, emmekä ota klo 22 jälkeen uusia asiakkaita. Uudelleen jonoon pääsee heti chatin avautuessa klo 9.
Apuu-chat on auki joka päivä klo 9–22. Sulkemisajan jälkeen jonotus ei valitettavasti ole mahdollista, emmekä ota klo 22 jälkeen uusia asiakkaita. Uudelleen jonoon pääsee heti chatin avautuessa klo 9.
Päihteet
Ehkäisevä päihdetyö Jyväskylässä
Ehkäisevä päihdetyö on toimintaa, jonka tavoitteena on parantaa hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Ehkäisevässä päihdetyössä kannustetaan terveisiin elintapoihin. Tätä toteutetaan ehkäisemällä ja vähentämällä päihteiden ja tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä sekä rahapelaamista ja niistä aiheutuvia haittoja. Työtä tehdään lisäämällä tietoa ja ymmärrystä kouluttamalla ja tiedottamalla.
Buenotalk
"Tietoa päihteistä, pelaamisesta ja hyvinvoinnista ilman turhaa hössötystä" BuenoTalkin kanavat TikTokissa, Instagramissa ja YouTubessa sekä BuenoTalk.fi-sivusto tarjoavat sisältöä nuoria kiinnostavista aiheista. Buenotalk.fi-sivusto kokoaa kaiken EHYT ry:n nuorille verkossa tehtävän toiminnan.
Fressis
Fressis tarjoaa nuorille tietoa, tarinoita ja vinkkejä terveelliseen ja hyvinvoivaan arkeen – luotettavasti ja asiantuntevasti. Lue, katso, kysy ja testaa! Fressis on Syöpäjärjestöjen ylläpitämä palvelu.
Rikosasiat
Nuoret ja rikollisuus
Nuoret ja rikollisuus on 12–18 -vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu palvelu, joka sisältää tietoa lasten ja nuorten kohtaamista rikoksista, testejä, joiden voi paremmin ymmärtää milloin rikoksen määritelmä täyttyy sekä neuvoja, kuinka toimia jos on kohdannut rikoksen.
Ankkuritoiminta
Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen. Ankkuritoiminta auttaa nuorta, jos nuori on tehnyt tai epäilet hänen tehneen rikoksen, nuorella on huolestuttavaa päihteiden käyttöä, olet huolissasi nuoren väkivaltaisesti radikalisoituneista ajatuksista tai toiminnasta. Ankkuritiimin asiakkaat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita nuoria. Jyväskylässä Ankkuritoiminta on suunnattu erityisesti alle 15-vuotiaisiin nuoriin.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu
Sovittelu tarjoaa rikosten ja riitojen osapuolille mahdollisuuden kohdata toisensa ja käsitellä tapahtuman aiheuttamia haittoja. Sovittelu on vapaaehtoista, maksutonta, puolueetonta ja luottamuksellista. Eniten sovitellaan väkivaltarikoksia, omaisuusrikoksia ja ilkivaltaa sekä erilaisia riita-asioita.
Rikosuhripäivystys (RIKU)
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa muun muassa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKU voi auttaa mm. jos olet rikoksen uhri tai epäilet olevasi rikoksen uhri, läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi, olet todistajana rikosasiassa tai haluat kohtaamaasi rikokseen liittyviä neuvoja tai keskusteluapua. Voit ottaa yhteyttä puhelimitse tai verkossa. Voit myös sopia henkilökohtaisen tapaamisajan lähimpään palvelupisteeseen. Halutessasi sinulla on mahdollisuus ottaa yhteyttä myös nimettömänä.
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen lastensuojelujärjestö. Turvakoti (24 h/vrk) p. 050 4688 179 Jyväskylä / p. 050 4773 973 Äänekoski.