3-6 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) (2018-2019)

Palaa arviointipohjiin

Arviointivaihtoehtojen esitystapa: Kyllä / Ei vielä

T1 Vuorovaikutustaidot ja ilmaisuvaranto

ohjata oppilasta vahvistamaan ilmaisuvarantoaan ja taitoaan ilmaista mielipiteensä ja toimia rakentavasti koulun ja muun arjen vuorovaikutustilanteissa

Osuus Kriteeri
17 % Oppilaan ilmaisuvaranto riittää lyhyisiin keskusteluihin tutuista aiheista ja perustunteiden ilmaisemiseen.
17 % Oppilas havaitsee tilanteen nonverbaaleja viestejä (mm. tunteiden visuaalisia ja kehollisia viestejä) ja reagoi niihin asiallisesti.
17 % Oppilas selviytyy arkisista vuorovaikutustilanteista (myös ryhmätoiminnassa), osaa tehdä kysymyksiä sekä vastata kysymyksiin.
17 % Oppilas osallistuu erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin käyttäen ilmaisuvarantoaan sekä keskustelee ja työskentelee erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta
17 % Oppilas tunnistaa vahvuuksiaan toimia vuorovaikutustilanteessa saamansa palautteen ja itsearvioinnin pohjalta. Oppilas osaa olla rakentavasti eri mieltä.
17 % Oppilas on aloitteellinen keskustelun eri vaiheissa (myös ryhmässä) ja kehittää tavoitteellisesti tilannekohtaisia vuorovaikutustaitojaan.

T2 Tekstien ymmärtäminen ja vuorovaikutuksessa toimiminen

innostaa oppilasta vahvistamaan kasvokkaisen vuorovaikutuksen, opetuspuheen ja kuultujen tekstien kuuntelu- ja ymmärtämistaitojaan

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas ymmärtää kehotuksia ja ohjeita, jotka liittyvät tilanteeseen sekä pääkohtia keskustellessaan itselleen tärkeistä asioista; opetuspuheesta aihepiirin.
17 % Oppilas ymmärtää kuulemastaan ydinkohtia päättelemällä niitä asiayhteydestä sekä muiden elekielestä.
17 % Oppilas ymmärtää ohjatusti lyhyestä ja selkeästä kertomuksesta aiheen, päähenkilöt sekä päätapahtumat.
17 % Oppilas ymmärtää opetuspuhetta ja muuta kuulemaansa, kun tilanne tai aihe on ennestään tuttu tai ymmärtämistä tuetaan. Oppilas osaa toimia kasvokkaisissa vuorovaikutustilanteissa.
17 % Oppilas pohtii ymmärtämistä edistäviä ja vaikeuttavia asioita ja asettaa ohjatusti tavoitteita.
17 % Oppilas hyödyntää viestintäkumppaniaan ja käyttää monipuolisia keinoja ymmärtääkseen myös itselleen uusia vuorovaikutustilanteita.

T3 Ilmaisu vuorovaikutustilanteissa

ohjata oppilasta ilmaisemaan itseään monipuolisesti sanallisia ja ei-sanallisia ilmaisukeinoja käyttäen sekä käyttämään luovuuttaan ja ottamaan huomioon myös muut osallistujat

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas osaa kertoa itsestään, lähipiiristään ja elinympäristöstään sekä päivittäisistä asioista.
17 % Oppilas ymmärtää harjoiteltavan tilanteen tavoitteen ja nonverbaalin viestinnän vaikutuksen erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa ja käyttää tietoa hyväkseen omassa ilmaisussaan.
17 % Oppilas osallistuu ilmaisu-, esiintymis- ja draamaharjoituksiin eläytyen annettuun tehtävään.
17 % Oppilas ilmaisee itseään erilaisia ilmaisun keinoja käyttäen ja osaa ottaa huomioon puhekumppaninsa.
17 % Oppilas tunnistaa omia vahvuuksiaan ilmaisijana ja esiintyjänä saamansa palautteen sekä itsearvioinnin avulla sekä asettaa itselleen ohjatusti tavoitteita.
17 % Oppilas käyttää monipuolisesti kokonaisilmaisun keinoja erilaisissa viestintä- ja esiintymistilanteissa.

T4 Lukutaidon sujuvuus ja tekstilajitaidot tekstin tulkinnassa

ohjata oppilasta sujuvoittamaan lukutaitoaan ja käyttämään tietoaan tekstilajeista tekstien erittelemisessä ja tiedon luotettavuuden arvioinnissa itsenäisesti ja ryhmässä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas lukee hitaasti mutta sujuvasti eri tekstilajeihin kuuluvia monimuotoisia tekstejä (kertomuksia, tietotekstejä, mielipidekirjoituksia).
17 % Oppilas tunnistaa ja ymmärtää ohjatusti (itsenäisesti ja ryhmässä) eri tekstilajien ominaispiirteitä sekä tavoitteita.
17 % Oppilas lukee virkkeitä ja eri tekstilajien lyhyitä tekstikatkelmia. Oppilas kykenee annettujen kriteerien avulla päättelemään tekstin luotettavuuden.
17 % Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä. Oppilas tunnistaa kertomuksen, tietotekstin ja arvioivan tekstin ja harjoittelee käyttämään tietoa tekstilajipiirteistä tekstien tulkinnassa ja arvioinnissa.
17 % Oppilas tekee ohjatusti havaintoja lukutaitonsa kehittymisestä ja harjoittelee lukemista sovitulla tavalla.
17 % Oppilas monipuolistaa lukutaitoaan etsimällä itselleen myös uudenlaisia tekstejä.

T5 Tekstien tulkinta

kannustaa oppilasta kehittämään taitoaan tulkita puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisia luku- ja ymmärtämisstrategioita käyttäen

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas osaa kertoa erilaisissa tilanteissa kuulemastaan tekstistä ydinasioita apukysymysten avulla.
17 % Oppilas ymmärtää eri lukustrategioiden (toistava - päättelevä - tulkitseva - arvioiva – luova) käyttötarkoituksen ja -mahdollisuudet.
17 % Oppilas avaa tuetusti yksinkertaisia, monimuotoisia tekstejä tekstinymmärtämisen perusstrategioita (toistava - päättelevä - tulkitseva - arvioiva – luova) käyttäen.
17 % Oppilas osallistuu erilaisiin kielenkäyttötilanteisiin ja osaa tulkita puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä.
17 % Oppilas keskustelee eri luku- ja tekstin ymmärtämisen strategioiden käyttötaidostaan ja asettaa itselleen kehittämistavoitteita.
17 % Oppilas lukee/ katsoo/ kuuntelee monipuolisesti tekstejä sekä keskustelee niistä ja omaksuu niistä tietoja ja sanastoa, käsitteitä ja ilmaisuja omaan kielenkäyttöönsä.

T6 Sana- ja käsitevarannon laajentuminen, päättelevä tekstien tulkinta

ohjata oppilasta päättelevään tekstien tulkintaan sekä laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan

Osuus Kriteeri
17 % Oppilaan sana- ja käsitevaranto riittää tavallisimpiin tilanteisiin sekä yksinkertaisten (myös media-) tekstien tulkitsemiseen.
17 % Oppilas antaa esimerkkejä, miten ja millaisia keinoja pitää käyttää, jotta sana- ja käsitevaranto kasvaa.
17 % Oppilas toistaa ja käyttää oppimiaan uusia konkreettisia ja abstrakteja sanoja /käsitteitä sekä puheessaan että kirjoituksessaan.
17 % Oppilas hallitsee kohtuullisen sana- ja käsitevarannon sekä tunnistaa tekstistä merkityksiä, jotka vaativat päättelyä.
17 % Oppilas arvioi ohjatusti sana- ja käsitevarantonsa laajuutta ja riittävyyttä sekä asettaa ohjatusti tavoitteita.
17 % Oppilas tutkii kieliympäristöään (myös mediaa) ja laajentaa oma-aloitteisesti sana- ja käsitevarantoaan havaintojensa avulla.

T7 Tekstilajitaidot tekstin tuottamisessa, käsinkirjoittaminen ja näppäintaidot

innostaa oppilasta edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista ja tuottamaan arjessa ja koulussa tarvittavia monimuotoisia tekstejä yksin ja ryhmässä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas kirjoittaa mallin avulla lyhyitä, koulussa tarvittavia tekstejä käsin sekä näppäimistöllä.
17 % Oppilas etsii ohjatusti kuulemastaan/ katsomastaan/ lukemastaan tekstistä ko. tekstilajille tyypillistä sanastoa sekä ilmaisutapoja. Käsialasta saa vaivatta selvän.
6 % Oppilas tuottaa lyhyen kertomuksen.
6 % Oppilas tuottaa kuvaavan tekstin (opiskeluun liittyviä tietotekstejä).
6 % Oppilas tuottaa kantaa ottavan tekstin.
17 % Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa kirjoittaa suomea käsin ja hän on omaksunut tarvittavia näppäintaitoja.
17 % Oppilas pohtii itseään monimuotoisten eri tekstilajien tuottajana, löytää vahvuutensa, asettaa ohjatusti tavoitteita ja harjoittelee sovitulla tavalla.
17 % Oppilas kirjoittaa sujuvasti monimuotoisia opiskelutekstejä sekä yksin että ryhmässä (käsin ja näppäimistöllä).

T8 Tekstien tuottaminen

auttaa oppilasta syventämään taitoaan tuottaa tekstejä itsenäisesti ja ryhmässä sekä käyttämään monipuolisesti niissä tarvittavaa sanastoa ja kieliopillisia rakenteita

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas kirjoittaa mallin avulla käsin ja näppäimistöllä itsestään ja lähiympäristöstään yhden lauseen virkkeitä.
17 % Oppilas ymmärtää ja tietää, millainen rakenne kokonaisella tekstillä on. Hän harjoittelee oikeinkirjoitusta.
17 % Oppilas suunnittelee ja kirjoittaa (esim. kuvien tai vihjeiden avulla) kokonaisen tekstin itselleen merkityksellisestä aiheesta.
17 % Oppilas tuottaa kokonaisia tekstejä ja osoittaa niissä oikeinkirjoituksen tuntemusta. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin.
17 % Oppilas kirjoittaa, opetettujen taitojen hallintaa osoittaen, monimuotoisia tekstejä itseään kiinnostavista aihepiireistä.
17 % Oppilas kirjoittaa luovasti ja sujuvasti, opetettujen taitojen hallintaa osoittaen, monimuotoisia tekstejä itseään kiinnostavista aihepiireistä.

T9 Tekstien arviointi sekä palautteen antaminen ja vastaanottaminen

ohjata oppilasta tarkastelemaan ja arvioimaan omia tekstejään sekä kehittämään taitoa antaa ja vastaanottaa palautetta

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa arviointiin ja palautteisiin liittyvät tavoitteet ja arviointikriteerit.
17 % Oppilas ymmärtää, mihin (itse)arviointia tarvitaan sekä miten ja mistä on sopivaa antaa palautetta muille.
17 % Oppilas harjoittelee ohjatusti kriteereiden käyttöä itse- ja vertaisarviointiensa perusteena.
17 % Oppilas osaa arvioida tuottamiaan tekstejä, tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan tekstin tuottajana sekä osaa antaa ja vastaanottaa palautetta.
17 % Oppilas osaa arvioida antamaansa ja saamaansa palautetta ja hyödyntää niitä tekstin tuottajana.
17 % Oppilas osaa rohkaista omilla palautteillaan muita oppimaan ja yrittämään.

T10 Kielten ja kielenkäytön piirteiden havainnointi ja vertailu

ohjata oppilasta vahvistamaan kielitietoisuuttaan ja havainnoimaan kielenkäytön tilanteista vaihtelua, eri kielten piirteitä ja puhutun ja kirjoitetun suomen säännönmukaisuuksia

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas tunnistaa eri kieliä ja kielimuotoja elinympäristöstään sekä muistaa ja ymmärtää käsitteitä, joilla kielestä puhutaan.
17 % Oppilas ymmärtää, että kieltä käytetään eri tavoin eri tilanteissa. Hän tunnistaa ohjatusti tekstien kielellisiä piirteitä (esim. kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan).
17 % Oppilas osaa ohjatusti muuttaa puhekielen ilmaisuja yleiskielelle ja päinvastoin.
17 % Oppilas tunnistaa kielen rakenteen säännönmukaisuuksia ja kykenee kuvaamaan tavallisimpia peruskäsitteitä käyttäen, miten kielenkäyttö vaihtelee eri tilanteissa. Oppilas osaa antaa esimerkkejä ympäristönsä kielistä ja murteista.
17 % Oppilas valitsee ohjatusti itselleen sopivia keinoja kehittää puhe- ja yleiskielen tuntemustaan ja hallintaa.
17 % Oppilas osaa arvioida viestintätilannetta kielenkäytön näkökulmasta ja ennakoida seurauksia (ja pohtia jo syntyneitä tilanteita).

T11 Kirjallisuuden ja kulttuurin tuntemus

innostaa oppilasta tutustumaan monipuolisesti kirjallisuuteen ja kulttuuriin ja kannustaa lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuelämysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön

Osuus Kriteeri
8 % Oppilas katsoo itseään kiinnostavia näytelmiä, elokuvia, ohjelmia ja lukee sarjakuvia sekä kertoo niistä ymmärtämiään asioita.
8 % Oppilas tietää, missä on lähikirjasto.
8 % Oppilas muistaa ja ymmärtää kaunokirjallisuuden peruskäsitteitä.
8 % Oppilas tietää, miten kirjastossa toimitaan ja mitä hänen ikäisilleen suunnattuja palveluita siellä on.
8 % Oppilas lukee itseään kiinnostavia kaunokirjallisia tekstejä ja selostaa ohjatusti niiden keskeisiä tapahtumia, henkilöiden välisiä suhteita ja tunteita.
8 % Oppilas käyttää itsenäisesti kirjaston peruspalveluja.
17 % Oppilas lukee lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja pystyy kertomaan ajatuksiaan lukemastaan ja muusta lasten- ja nuortenkulttuurista.
8 % Oppilas lukee ja kuuntelee sovitut tekstit, kertoo niistä perusteltuja mielipiteitään ja jakaa lukukokemuksiaan peruskäsitteitä käyttäen.
8 % Oppilas pohtii ohjatusti kirjallisuuden ja kulttuuripalvelujen merkitystä ja hyötyä elämässään.
17 % Oppilas käyttää kirjastoa ja löytää sieltä monipuolista, itseään kiinnostavaa kauno- ja tietokirjallisuutta, elokuvia, kuunnelmia yms. ja jakaa lukukokemuksiaan.

T12 Kielellisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden havainnointi

ohjata oppilasta havainnoimaan koulun ja muun ympäristön kulttuurista monimuotoisuutta sekä tukea oppilaan monikielistä ja -kulttuurista identiteettiä ja rohkaista hyödyntämään ja kehittämään omaa kielirepertuaaria

Osuus Kriteeri
8 % Oppilas muistaa suomalaisuuteen kuuluvia symboleja. Oppilas tunnistaa eri kieliä elinympäristöstään. Hän käyttää tarvittaessa muita osaamiaan kieliä saadakseen asioitaan toimitetuksi.
8 % Oppilas muistaa medioita.
8 % Oppilas ymmärtää kulttuurin ja monikielisyyden käsitteeseen sisältyviä asioita ja ilmiöitä.
8 % Oppilas ymmärtää, millainen mediatarjonta on hänen ikäiselleen sopivaa.
8 % Oppilas tekee ohjatusti havaintoja ja vertailuja eri kulttuureista ja niiden vaikutuksesta ihmisten elämään.
8 % Oppilas löytää itseään kiinnostavaa media- ja kulttuuritarjontaa ja osallistuu siihen.
17 % Oppilas osaa ohjatusti kuvailla omaa ja elinympäristönsä monikielisyyttä sekä kulttuurista monimuotoisuutta.
8 % Oppilas arvioi omaa ja elinympäristönsä monikielisyyttä sekä kulttuurista monimuotoisuutta.
8 % Oppilas arvioi media- ja kulttuuritarjontaa monipuolisesti ja valitsee siitä itseään kiinnostavaa ja kehittävää sisältöä.
8 % Oppilas osaa kuvailla omaa kulttuuriaan vieraan silmin.
8 % Oppilas tuottaa omia media- ja kulttuurisisältöjä yksin ja yhdessä.

T13 Oppimistavoitteiden asettaminen

innostaa oppilasta vahvistamaan myönteistä käsitystä itsestään kielenkäyttäjänä ja kielenoppijana sekä asettamaan oppimistavoitteita

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa oppimistavoitteet kunkin opintokokonaisuuden aikana.
17 % Oppilas ymmärtää, mitä hänen asettamiensa oppimistavoitteiden saavuttaminen häneltä vaatii.
17 % Oppilas kuvailee prosessin aikana, miten hän edistyy tavoitteiden saavuttamisessa ja miten hän voi tarvittaessa työskentelyään parantaa.
17 % Oppilas osaa ohjatusti asettaa itselleen oppimistavoitteita.
17 % Oppilas arvioi asioita, joiden avulla hän saavutti tavoitteensa, ja niitä, jotka vaikeuttivat tavoitteen saavuttamista.
17 % Oppilas asettaa itsenäisesti uusia oppimistavoitteita viestijänä, lukijana, tekstien tuottajana sekä kielenoppijana.

T14 Eri oppiaineiden kielen havainnointi

ohjata oppilasta havaitsemaan, miten kieltä käytetään eri oppiaineissa

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa eri tiedonalojen ja oppituntien avainsanoja, verbejä ja käsitteitä.
17 % Oppilas ymmärtää eri oppitunneilla käytettävien peruskäsitteiden ja verbien merkityksen ja muistaa niiden perustaivutuksen.
17 % Oppilas pyrkii käyttämään ko. tieteenalan käsitteitä, verbejä ja ilmaisutapoja oikein, esim. kuvien, apukysymysten, mallien yms. tuen avulla, tarvittaessa muita osaamiaan kieliä hyödyntä-en.
17 % Oppilas lukee tuetusti eri oppiaineiden tekstejä tai niiden osia ja osaa kuvailla, millaisista osista tekstit rakentuvat.
17 % Oppilas kykenee toistamaan puheessa ja kirjoituksessa oppimiaan peruskäsitteitä, verbejä sekä tieteenalalle ominaisia ilmaisutapoja.
17 % Oppilas käyttää sujuvasti opetettuja eri tieteenalojen käsitteitä ja ilmaisuja omissa suullisissa ja kirjallisissa, yleiskielissä teksteissään.

T15 Tekstin rakentaminen ja tiedonhaku

kannustaa oppilasta kehittämään tietojaan ja kielellisiä keinojaan itseohjautuvaan työskentelyyn, tiedonhakuun ja tiedon jäsentämiseen itsenäisesti ja ryhmässä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas löytää tietoa kuvista, esitteistä, taulukoista, kartoista, aikatauluista yms. sekä erilaisista kirjallisista ohjeista.
17 % Oppilas löytää ja ymmärtää ohjatusti tietoa myös lyhyistä ja selkeistä teksteistä sekä monimediaisesta tekstiympäristöstä.
17 % Oppilas vertailee ja esittelee ohjatusti eri lähteistä löytämäänsä tietoa. Hän kokoaa niistä ohjatusti tekstin yksinkertaisen tekstin ja osaa tehdä lähdemerkinnät tekstin loppuun.
17 % Oppilas osaa tuottaa sovitusta aihepiiristä hankkimansa tiedon pohjalta jäsennellyn suullisen tai kirjallisen tekstin itsenäisesti tai ryhmässä. Oppilas osaa ohjatusti valita tilanteeseen ja aiheeseen sopivan tavan hankkia tietoa.
17 % Oppilas osaa ohjatusti arvioida löytämiensä tietojen riittävyyttä, luotettavuutta sekä käyttöä tuottamissaan suullisissa ja kirjallisissa töissä.
17 % Oppilas yhdistelee eri lähteistä löytämiään tietoja ja käyttää niitä sovitulla tavalla. Oppilas noudattaa tekijänoikeuksia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä