7-9 Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) (2017-2018)

Palaa arviointipohjiin

Arviointivaihtoehtojen esitystapa: Kyllä / Ei vielä

T1 Vuorovaikutustaidot

rohkaista oppilasta kehittämään taitoaan toimia tavoitteellisesti, eettisesti ja vuorovaikutussuhdetta rakentaen koulun ja yhteiskunnan vuorovaikutustilanteissa

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas osallistuu vuorovaikutustilanteeseen ja tietää sen tavoitteen.
17 % Oppilas ymmärtää viestintätilanteen tavoitteen ja selittää, miten tulee toimia; hän pystyy työskentelemään yhdessä muiden kanssa huomioiden myös nonverbaaleja viestejä ja reagoiden niihin asiallisesti.
17 % Oppilas kykenee hidastempoiseen kasvoikkaiseen puheeseen ja toimii tilanteessa tarkoituksenmukaisesti niin verbaalisesti kuin nonverbaalisestikin.
17 % Oppilas toimii vuorovaikutustilanteissa rakentavasti.
17 % Oppilas pystyy sosiaaliseen vuorovaikutukseen huomioiden tilanteisiin ja puhekulttuuriin liittyviä sääntöjä sekä sosiaalisia vihjeitä.
17 % Oppilas on aloitteellinen ilmaisemaan ajatuksensa ja mielipiteensä varmasti, selkeästi ja kohteliaasti tilanteen vaatimalla tavalla.

T2 Ymmärtämistaidot vuorovaikutustilanteissa

ohjata oppilasta syventämään muodollisten puhetilanteiden, opetuspuheen ja median puhuttujen tekstien ymmärtämistaitoja

Osuus Kriteeri
8 % a) Oppilas ymmärtää ydinasioita tutusta aiheesta, selkeästä opetuspuheesta
8 % b) Oppilas ymmärtää ydinasioita median lyhyistä ja yksinkertaisista viesteistä.
8 % a) Oppilas ymmärtää pääkohtia ympärillään käytävästä keskustelusta ja osaa toimia, jos ei ymmärrä tai tule ymmärretyksi.
8 % b) Oppilas ymmärtää mediaa, joka liittyy hänen arkeensa.
8 % a) Oppilas ymmärtää puhe- ja yleiskielistä puhetta, jos puhutaan hitaasti; voi tarvita toistoa ymmärtääkseen.
8 % b) Oppilas osaa tulkita median lyhyitä viestejä päättelyn ja visuaalisten vihjeiden avulla.
17 % Oppilas ymmärtää muodollisia puhetilanteita, opetuspuhetta ja mediaa.
8 % a) Oppilas pystyy seuraamaan selkeää ja normaalitempoista pitkää puhetta.
8 % b) Oppilas ymmärtää mediasta (esim. keskustelusta) ydinasioita ja yksityiskohtia.
8 % a) Oppilas tunnnistaa ja ymmärtää myös epäsuorasti ilmaistuja asenteita ja näkökantoja.
8 % b) Oppilas hyödyntää suomenkielistä mediaa arjessaan monipuolisesti.

T3 Esiintymistaidot

kannustaa oppilasta kehittämään esiintymistaitojaan ja taitoaan ilmaista itseään erilaisissa tilanteissa tavoitteellisesti ja erilaisia ilmaisukeinoja hyödyntäen

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa hyvät tavat erilaisissa tilanteissa toimiessaan ja osallistuu ryhmän toimintaan muita myötäilemällä. Hän osallistuu ilmaisu- ja draamaharjoituksiin.
17 % Oppilas kykenee pitämään lyhyitä valmisteltuja ja spontaaneja puheenvuoroja . Hän ääntää selkeästi, ymmärtää roolinsa ryhmässä ja pitää kuulijan kuuntelumotivaatiota yllä.
17 % Oppilas ilmaisee itseään ja käyttää kokonaisilmaisujen keinoja yleisölle puhuessaan. Hän työskentelee ryhmässä vastuullisesti ja ilmaisu- sekä draamaharjoituksissa luovasti.
17 % Oppilas osaa valmistella itsenäisesti esityksen ja osaa esiintyä ja ilmaista itseään tilanteen mukaisesti.
17 % Oppilas viestii omaäänisesti ja spontaanisti norverbaalisesti tilanteen edellyttämällä tavalla. Hän aktivoi omalla toiminnallaan ryhmää saavuttamaan tavoitteen.
17 % Oppilas tempaa yleisön mukaansa, etenee johdonmukaisesti ja joustavasti, käyttää luontevasti kokonaisilmaisun keinoja.

T4 Tekstilajitaidot tekstien tulkinnassa

ohjata oppilasta hyödyntämään tekstilajitietoutta tekstien tulkinnassa, laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan, käyttämään tehokkaasti lukustrategioita ja päättelemään tekstin merkityksiä tekstuaalisten, sanastollisten ja kieliopillisten vihjeiden perusteella

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa tekstin avaamiseen liitttyviä keinoja; hän avaa tekstejä ohjatusti apukysymyksiä hyödyntäen ja osaa paikantaa tekstin avainsanoja.
17 % Oppilas harjoittelee tekstinymmärtämistrategian käyttöä (toistava - päättelevä - tulkitseva - arvioiva – luova) tekstiä avatessaan ja oppii taidon.
17 % Oppilas pystyy lukemaan itsenäisesti monenlaisia sosiaalisen vuorovaikutuksen tekstejä, tietotekstejä ja kaunokirjallisia tekstejä itselle tutuista ja yleisistä aiheista ja kertomaan niistä olennaisia asioita.
17 % Oppilas osaa tarkastella tekstejä kriittisesti ja tunnistaa tekstilajeja. Oppilas osaa kuvailla kertovan, kuvaavan, ohjaavan, kantaa ottavan ja pohtivan tekstin tekstilajipiirteitä tarkoituksenmukaisia käsitteitä käyttäen.
17 % Oppilas pystyy paikantamaan ja yhdistämään useita käsitteellisiä tietoja monimutkaisista teksteistä ja tekemään päätelmiä.
17 % Oppilas osaa valita sopivimmat lukutavat, pystyy lukemaan tarkasti pitkiä tekstejä ja erottaa niiden olennaiset yksityiskohdat; tekstien avulla oppilas laajentaa tavoitteellisesti omaa sana- ja käsitevarantoaan.

T5 Tekstien tulkinta

ohjata oppilasta kriittiseen tekstien tulkintaan itsenäisesti ja ryhmässä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas lukee tekstejä (myös verkkotekstejä) itseään kiinnostavista aiheista ja yleistietoa käsittelevistä teksteistä ja esittää niistä ohjatusti mielipiteitä sekä arvioita.
17 % Oppilas tiivistää tuttua aihetta käsittelevän kuullun, nähdyn ja luetun tekstin pääajatuksia ja tärkeitä yksityiskohtia ja selittää ne omin sanoin.
17 % Oppilas keskustelee konkreetteja aiheita käsittelevien tekstien herättämistä ajatuksista ryhmässä.
17 % Oppilas osaa tehdä tekstistä päätelmiä ja kriittisiä kysymyksiä.
17 % Oppilas pystyy tulkitsemaan myös abstrakteja tai käsitteellisiä aiheita ja erottelemaan niissä olevia tosiasioita, asenteita ja mielipiteitä.
17 % Oppilas pystyy yksin ja ryhmässä esittämään asiantuntevia kommentteja kaikenlaisista teksteistä, joita kohtaa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, koulussa, vapaa-ajalla ja myös muodollisissa tilanteissa.

T6 Tekstilajitaidot tekstien tuottamisessa

ohjata oppilasta vahvistamaan taitoa suunnitella, tuottaa ja muokata tekstejä itsenäisesti ja ryhmässä sekä hyödyntämään eri tekstilajeja omien tekstien malleina ja lähteinä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas tuottaa yksinkertaisia tekstejä tapahtumista henkilökohtaisista kokemuksista ja elinympäristönsä arkipäiväisistä puolista käsin sekä näppäimistöllä.
17 % Oppilas tuottaa mallin avulla ohjaavia, kertovia ja kuvaavia (7.lk), kantaa ottavia (8. lk) sekä pohtivia tekstejä (8. ja 9. lk) suullisesti ja kirjallisesti käsin sekä viestintäteknologiaa hyödyntäen.
17 % Oppilas kirjoittaa selkeitä eri tekstilajien tekstejä monista aihepiireistä sekä myös abstrakteista aiheista (käsin sekä näppäimistöllä).
17 % Oppilas hyödyntää tekstien kirjallisessa ja suullisessa tuottamisessa tietoa kertovan, kuvaavan, ohjaavan, kantaa ottavan ja pohtivan tekstin tekstilajipiirteistä.
17 % Oppilas tuottaa selkeitä, yksityiskohtaisia ja jäsentyneitä monimuotoisia tekstejä monenlaisista aiheista ja muokkaa tekstejään tarvittaessa saamansa palautteen pohjalta.
17 % Oppilas hyödyntää itsenäisesti muita tekstejä kirjoittamisensa mallina ja tukena, pystyy seuraamaan kulloisenkin tekstilajin tyylillisiä ja muita vakiintuneita käytänteitä.

T7 Kirjoitetun kielen hallinta

auttaa oppilasta vakiinnuttamaan kirjoitetun yleiskielen normien ja eri tekstilajeissa tarvittavan sanaston ja kieliopillisten rakenteiden hallintaa

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas kirjoittaa lyhyitä, ymmärrettäviä, yksinkertaisia peruslauseita tutuista, arkisista ja itselleen merkityksellisistä aiheista. Hän osaa tavuttaa sanat oikein rivin lopussa.
17 % Oppilas kirjoittaa ohjatusti lukemansa/ kuulemansa / näkemänsä tekstin perusteella jäsenneltyjä tekstejä ja korjaa peruskieliopilliset virheet ohjattuna itse.
17 % Oppilas hyödyntää tekstilajille ominaista sanastoa sekä ilmaisuja teksteissään ja käyttää virkkeissä myös sivu- ja rinnasteisia lauseita. Välimerkkien käyttö on hallittua.
17 % Oppilas tuottaa ymmärrettäviä ja koherentteja tekstejä, tuntee pääosin kirjoitetun kielen perussäännöt ja soveltaa niitä kirjoittaessaan.
17 % Oppilas hallitsee kielen vaativiakin rakenteita (esim. lauseenvastikkeita) hyvin. Satunnaiset virheet eivät hankaloita ymmärtämistä; oppilas osaa korjata ne tuetusti itse.
17 % Oppilaan kielelliset resurssit mahdollistavat varioivan ja persoonallisen kirjallisen ilmaisun ja vuorovaikutuksen.

T8 Kielitietoisuuden kehittyminen

ohjata oppilasta syventämään kielitietoisuuttaan ja kiinnostumaan kielen ilmiöistä, auttaa oppilasta tunnistamaan kielen rakenteita, eri rekistereitä, tyylipiirteitä ja sävyjä ja ymmärtämään kielellisten valintojen merkityksiä ja seurauksia

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa, millaisia kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä teksteillä voi olla.
17 % Oppilas löytää ohjatusti yksinkertaisista teksteistä kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä.
17 % Oppilas osaa tehdä havaintoja erilaisten tekstien kielen piirteistä sekä eri rekisterien ja tyylien eroista.
17 % Oppilas osaa kuvailla tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä, pohtii niiden merkityksiä ja osaa kuvailla eri rekisterien ja tyylien välisiä eroja.
17 % Oppilas erittelee ja tulkitsee ohjatusti tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä ja keskustelee havainnoistaan.
17 % Oppilas havaitsee itsenäisesti kielen eri rekisterien ja tyylien eroja sekä pohtii ja arvioi tekstien kielellisten valintojen vaikutuksia.

T9 Kirjallisuuden ja sen vaiheiden tuntemus

innostaa oppilasta tutustumaan kirjallisuuden lajeihin, suomalaiseen kirjallisuuteen, sen historiaan ja yhteyksiin maailmankirjallisuuteen sekä ohjata tunnistamaan tekstin suhteita toisiin teksteihin

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas lukee sarjakuvia, katsoo näytelmiä ja elokuvia ja osaa nimetä niistä päähenkilön, aiheen sekä selostaa keskeiset tapahtumat omin sanoin. Hän muistaa kaunokirjallisuuden peruskäsitteitä.
17 % Oppilas osaa ohjatusti kirjallisuuden peruskäsitteitä käyttäen kertoa itseään kiinnostavista runoista ja novelleista sekä katsomistaan näytelmistä ja elokuvista.
17 % Oppilas ryhmittelee tekstejä lajille ja genrelle tyypillisten piirteiden mukaan. Hän tuntee romantiikan ja realismin piirteet. Oppilas lukee vähintään yhden omavalintaisen (tarv. selkokielisen) kokonaisteoksen lukuvuoden aikana.
17 % Oppilas tuntee suomalaista kirjallisuutta, osaa nimetä sen tärkeimpiä vaiheita ja sen yhteyksiä maailmankirjallisuuteen.
17 % Oppilas osaa ohjatusti analysoida proosaa, lyriikkaa ja draamaa peruskäsitteitä käyttäen ja kertoa teksteistä myös omia ajatuksiaan. Oppilas lukee vähintään kaksi itseään kiinnostavaa kokonaisteosta lukuvuoden aikana.
17 % Oppilas lukee runsaasti ja monipuolisesti suomalaista sekä ulkomaista kaunokirjallisuutta ja jakaa lukukokomuksiaan haluamallaan tavalla.

T10 Kulttuuritietoisuuden kehittyminen

auttaa oppilasta avartamaan kulttuurinäkemystään ja erittelemään koulun ja yhteiskunnan monikielisyyttä ja kulttuurista monimuotoisuutta sekä tunnistamaan kulttuurien samanlaisuuksia ja erilaisten ilmiöiden kulttuurisidonnaisuutta

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas osaa perustella suomen kielen taidon merkitystä elämässään ja muistaa kulttuurin käsitteeseen liittyviä seikkoja.
17 % Oppilas havainnoi ohjatusti kulttuuri(e)n ja eri kielten vaikutuksia ympäristöstään ja ymmärtää, mitä suomen kielen oppiminen ja suomalaiseen kulttuuriin kotoutuminen hänelle antavat.
17 % Oppilas tutustuu ohjatusti suomalaiseen kulttuuriin (perinteisiin ja nykykulttuuriin) lähiympäristössään ja tekee vertailuja muihin (esim. omaan) kulttuureihin.
17 % Oppilas osaa kuvailla kulttuurin monimuotoisuutta ja perustella yhteiskunnan monikielisyyden merkitystä.
17 % Oppilas pystyy arvioimaan kriittisesti ja kehittämään tavoitteellisesti omaa interkulttuurista ja monikielistä kompetenssiaan.
17 % Oppilas osaa tarkastella ja kuvailla omaa sekä suomalaista kulttuuria omin ja vieraan silmin sekä keskustella havainnoistaan asiallisesti.

T11 Viestijäkuvan kehittyminen ja oman kielenoppimisen reflektointi

ohjata oppilasta vakiinnuttamaan myönteistä käsitystä itsestään viestijänä, lukijana, tekstien tuottajana sekä kielenoppijana, ohjata häntä näkemään ja vertaamaan erilaisia oppimistyylejä ja tapoja sekä oppimaan muilta

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas ymmärtää tavoitteen merkityksen opinnoissa edistymiselle ja muistaa yhdessä asetetut taitotavoitteensa.
17 % Oppilas keskustelee oppimiseen liittyvistä asioista ja ymmärtää, mitä opinnoissa edistyminen häneltä vaatii.
17 % Oppilas selittää ohjatusti itse- ja vertaisarvioinnilla sekä muulla tavoin saamaansa palautteen avulla eri taitojensa kehittymistä.
17 % Oppilas tunnistaa omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa kielenoppijana ja osaa asettaa itselleen oppimistavoitteita.
17 % Oppilas pohtii ohjatusti keinoja tuottaa vahvuuksiensa avulla iloa ja onnistumisen kokemuksia elämässään ja sitoutuu käyttämään niitä.
17 % Oppilas arvostaa taitojaan ja käyttää monipuolisesti vahvuuksiaan mukautuen työskentelemään tavoitteellisesti erilaisilla oppimistyyleillä.

T12 Eri tiedonalojen kielen havainnointi

ohjata oppilasta havainnoimaan, miten kieltä käytetään eri tiedonaloilla

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas muistaa eri tieteenalojen keskeisiä käsitteitä, verbejä ja sanastoa ja huomaa ohjatusti eroja eri tiedonalojen tavoissa käyttää kieltä.
17 % Oppilas ymmärtää ja osaa selittää eri tieteenalojen keskeisten käsitteiden, verbien ja muiden avainsanojen merkityksen.
17 % Oppilas käyttää ja toistaa ohjatusti puheessa ja kirjoituksessa oppimiaan käsitteitä, verbejä sekä ohjatusti ko. tieteenalan ilmaisutapoja.
17 % Oppilas tunnistaa eri tiedonalojen tapoja käyttää kieltä.
17 % Oppilas kehittää ja hioo ilmaisuaan palautteen avulla vahvistaakseen yleiskielen hallintaansa ko. tieteenalan teksteissä.
17 % Oppilas käyttää sujuvasti ja oikein eri tieteenalojen käsitteitä, verbejä ja ilmaisuja omissa suullisissa ja kirjallisissa teksteissään.

T13 Tiedonhankinta sekä oman työskentelyn suunnittelu, jäsentäminen ja arvioiminen

kannustaa oppilasta kehittämään tiedonhankintataitoja, oman työskentelyn suunnittelua, jäsentämistä ja arviointia itsenäisesti ja ryhmässä

Osuus Kriteeri
17 % Oppilas suunnittelee ohjatusti työskentelyään ja kerää tietoa omin silmin näkemästään tai korvin kuulemastaan (ensikäden lähde); oppilas kerää tietoa sieltä, missä ei ole itse paikalla näkemässä eikä kuulemassa, esim. haastattelu (toisenkäden lähde).
17 % Oppilas osaa kerätä tietoja ohjatusti myös Internetistä ja lyhyistä sekä selkeistä teksteistä; hän osaa tehdä muistiinpanoja ja tiivistää ydinasioita kuullun, luetun ja nähdyn pohjalta. Hän ymmärtää tekijänoikeudet.
17 % Oppilas osaa ryhmän jäsenenä hakea tietoa eri lähteistä ja suunnitella yhdessä niiden tavoitteellista ja luovaa käyttöä. Oppilas noudattaa tekijänoikeuksia ja osaa tehdä lähdemerkinnät tekstin loppuun.
17 % Oppilas osaa etsiä tietoa monipuolisesti eri lähteistä sekä pystyy suunnittelemaan, jäsentämään ja arvioimaan työskentelyään itsenäisesti ja ryhmän jäsenenä.
17 % Oppilas osaa arvioida etsimiensä tietojen riittävyyttä sekä luotettavuutta ja suunnitella niiden käytön omassa työssä.
17 % Oppilas yhdistelee eri lähteistä löytämäänsä tietoa, hyödyntää tiedonhaussa myös omaa elinympäristöään tarvittaessa ja käyttää kaikkea tätä oppimiseen sekä oivallusten tekemiseen.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä