2022-2023

K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2022-2023

Happy schools - maailmalle yhdessä liikkuen
- K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2022-2023

K.J.Ståhlbergin koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2022-2023 olivat

  • lasten näkökulman huomioon ottaminen
    · oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen
    · yhteistyö ja verkostoituminen
    · kestävä kehitys
    · yhteisvastuullisuus
    · suvaitsevaisuus ja rauhankasvatus sekä
    · KiVa-koulutoiminta.

Koulumme toiminta jatkui syksyllä 2022 edelleen väistötiloissa. Lukuvuoden painopistealueena oli oma paikkakuntamme Haapajärvi kestävän kehityksen teemojen ohella. Pohjois-Suomen Unesco-koulujen Polaris-yhteistyö jatkui aktiivisena ja keväällä 2023 osallistuttiin uuden, yhteisen hankehakemuksen tekemiseen. Polaris-yhteistyö toimi sosiaalisen median (facebook) ryhmän ja sähköpostiryhmän kautta sekä yhteisissä tapaamisissa.

Osallistuimme Opetushallituksen järjestämiin Unesco-seminaareihin ja webinaareihin syksyllä ja keväällä. Webinaareihin osallistui myös oppilaita ja opiskelijoita Suomen eri Unesco-kouluista. Oppilaille ja opiskelijoille suunnatussa osuudessa olivat mukana myös koulumme Unesco-oppilaat.

Koulumme oli mukana Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston koordinoimassa Erasmus+ KV-liikkuvuushankkeessa ”Maailmalle yhdessä liikkuen”. Erasmus+ hankkeen liikkuvuutena koulumme henkilokunnan edustajia osallistui syksyllä Happy Schools -kurssiin Barcelonassa ja keväällä Job Shadowing -vierailuun Lucien-Reich Schuleen, Hufingeniin, Saksaan. Kontakti Lucien-Reich Schuleen luotiin lukuvuoden aikana. Job Shadowing vierailu sai aikaan yhteydenpidon ja yhteistyön, jonka myötä koulumme on saamassa vieraita alkavana lukuvuonna Saksasta, juuri Lucien-Reich Schulesta.

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen näkyi vahvasti koulumme toiminnassa. Oppilaat ideoivat ja ottivat kantaa oppilaskunnan hallituksen kokouksissa ja yhteisissä suunnittelupalavereissa mm. lukuvuoden yhteisiin tapahtumiin ja koulun kehittämiseen ja ideoita ja toiveita toteutettiin koko lukuvuoden ajan. Oppilaskunnan hallitus kokoontui lukuvuoden aikana yhteensä kuusi kertaa ja keväällä 2023 kokoonnuttiin yhdessä Väliojan oppilaskunnan edustajien kanssa yhteisen Ukraina-hyväntekeväisyysottelun järjestämisen merkeissä. KJS:n edustajat osallistuivat lukuvuoden aikana Haapajärven Lasten Parlamentin kokouksiin. Koulumme yhteistyö eri tahojen välillä jatkui aktiivisena, ja koronarajoitusten hellitettyä se näkyi monipuolisina vierailuina koululle ja koululta eri kohteisiin.

Kansainvälisyyskasvatus on osa koulumme arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös kansainvälistyvä oppilasaines. Koulullamme toimi lukuvuoden 2022-2023 valmistavan opetuksen ryhmä, jossa opiskeli kuusi ukrainalaista oppilasta. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys.

Tärkeässä roolissa oli sekä syys- että kevätlukukauden aikana oli edelleen uuden koulun suunnittelu. Työ uuden koulun suunnittelun ja toteutuksen etenemiseksi jatkuu tulevana lukukautena. 

SYYSLUKUKAUSI 2022

- 16.8. 6A-luokka julisti koulurauhan opettaja Päivi Kokkoniemen ohjaamana. Koulurauha julistettiin koulullamme jo 13. kerran ja valtakunnallisesti jo 33. kerran. Koulurauha julistettiin neljällä kielellä: suomeksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Teemana tänä vuonna oli “Kaveritaidot kaikille.”

- 23.8. 6C-luokka piti aamunavauksen Suomen luonnon päivän teemasta opettaja Markku Aitto-ojan ohjaamana. Luokkiin vinkattiin myös Suomen luonnonpäivän materiaaleja, mm. video mustikkapiirakanmakuinen Suomen luonnonpäivä, ks. https://suomenluonnonpaiva.fi/viestintaaineistot/

- Viikolla 33 vietettiin koulullamme valtakunnallista pyöräilyviikkoa, jossa pyöräilykilometrejä kerättiin luokissa yhdessä ja erikseen, ja kannustettiin oppilaita liikkumaan pyörillä ja kerrattiin samalla myös liikennesääntöjä. Mukana kampanjassa oli myös paikallisia yrityksiä.

- Syyslukukauden alkuun aloitettiin koulullamme uudet, Harraste Suomi -kerhot: voimistelu, ilmaisutaito, palloilu ja … Kerhojen ohjaajina toimi koulumme opettajia ja muita kerhon teemasta innostuneita. Kerhot kokosivat viikottain ison joukon eri-ikäisiä oppilaita harrastuksen äärelle. Perinteiset sählykerhot jatkoivat toimintaansa suurella osallistujamäärällä.

- Viikolla 33 4C-luokka taiteili auringonkukkia Natalia Pikkaisen ja opettajansa johdolla. Auringonkukkatyöt laitettiin esille koulun ruokalaan, joka toimi myös yhtenä työskentelytilana hiippakunnan lähetysjuhlilla, jotka järjestettiin syyskuussa Haapajärvellä.

- 24.8. koulumme ukrainalaiset oppilaat pitivät aamunavauksen Ukrainan kansallispäivänä opettaja Natalia Pikkaraisen ja ohjaaja Nadia Shesterikovan ohjaamana.

- 25.8. pääsimme osallistumaan koulujenvälisiin yleisurheilukilpailuihin kahden vuoden tauon jälkeen. Aurinkoinen sää suosi kilpailijoita ja kannustusjoukkoja. Kisoissa saatiin nähdä upeita suorituksia ja oli hienoa nähdä, kun niin monet koulumme 3.-6.-luokkalaiset osallistuivat kilpailuihin. 6.-luokkalaiset pitivät kisoissa myös perinteistä kioskia, jolla kerättiin varoja kevään luokkaretkeen. Myös pienemmät oppilaat vierailivat kisoissa kannustamassa ja seuraamassa kilpailuja.

- 25.8. vietettiin kaikilla Haapajärven kouluilla Itämeripäivänä lähikalapäivää, kun saimme osana kouluruokaa Itämeren kalasta tehtyjä kalapuikkoja.

- 30.8. 6B-luokka piti aamunavauksen Itämeri-päivästä opettaja Arto Bäckmanin ohjaamana. Saimme myös linkin luokissa katsottavaan Itämeri-aiheiseen videoon, josta keskusteltiin luokissa, ks. https://www.youtube.com/watch?v=1VYX_dv2vs4

- 1.9. Juha-Matti Salmela Haapajärven seurakunnasta piti aamunavauksen ja kiersi luokissa kertomassa viikonloppuna 3.-4.9. vietettävistä hiippakunnan lähetysjuhlista “Valo virtaa” Haapajärvellä. Saimme kuulla nimikkolähettien Piia ja Mikko Pyhtilän terveiset videoterveisinä, jotka jaettiin luokkiin.

- 6.9. 1A-luokka piti aamunavauksen kansainvälisestä lukutaitopäivästä opettaja Marjaana Isopahkalan ohjaamana. Kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. osallistuimme kirjaston väen järjestämiin kirjavinkkauskioskeihin, jotka pidettiin A-talon portaikon alla. Pihalla ratkaistiin kirjaston tekemiä pulmatehtäviä. Luokkiin vinkattiin sekä lukutaitopäivän että Read Hour -kampanjan materiaaleja ja linkkejä.

Lukutaitopäivän tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-lukutaitopaiva

Teemapäivän sivut:
- YK: https://news.un.org/en/story/2020/09/1071882
- Unesco: https://www.unesco.org/en/days/literacy-day

Samana päivänä järjestetään myös Read Hour -tapahtuma, ks. https://readhour.com/fi/ Tänä syksynä neljättä kertaa järjestettävän Read Hourin tarkoitus oli innostaa lukemaan ja luoda lukumyönteisempää kulttuuria. Suomesta lähtöisin olevaa Read Houria vietettiin Suomen lisäksi myös Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Read Hour kannustaa tänä syksynä tarttumaan teoksiin, joista välittyy rauhan ja ystävyyden sanoma. Kampanjassa rauhan ja ystävyyden sanomaa eteenpäin viemässä olivat kirjailija, Lotta ja pappa -parivaljakosta tunnetuksi tullut Lotta-Sofia Saahko ja somessa nuorten parissa suosiota videoillaan sekä live-lähetyksillään niittänyt @terapeuttiville eli psykoterapeutti Ville Merinen. Myös Muumit olivat mukana kampanjassa erilaisten materiaalien ja vinkkien kautta: https://www.moomin.com/fi/blogi/muumimaisia-lukuvinkkeja-read-houriin/#2b7ffccd

- 7.9. aloitettiin koulumme välkkäritoiminta yhteisellä palaverilla, jonne kokoontui lähes 50 oppilasta sekä mukana suunnittelussa olevat opettajat ja ohjaajat.

- Viikolla 37 vietettiin liikenneturvallisuusviikkoa.

- 12.9. kansanedustaja Mikko Kinnunen vieraili koulullamme kertomassa työstään koulumme 5.- ja 6.-luokille. Hän vieraili Haapajärvellä uuden Lemmensillan avajaispäivän yhteydessä.

- 13.9. 1B-luokka piti aamunavauksen kansainvälisestä demokratiapäivästä opettaja Ulla Savolan ohjaamana.

- 17.9. vietimme lauantaityöpäivää ja osallistuimme koko kouluna kaikkien Haapajärven alakoulujen kanssa lasten maatalousnäyttelyyn Haapajärvellä JEDU:n alueella. Luokat käsittelivät maatalous -teemaa luokissa ennen näyttelyä ja tutustuivat ohjelmaan ja toimintaan. Luokissa tehtiin myös teemaan liittyen kuvataidetöitä ja askarteluja. Monipuolinen ohjelma, erilaiset näyttelyt ja pisteet innostivat oppilaita teemaan eikä sateinen sääkään lannistanut innokkaita kävijöitä.

Viikolla 38 kerättiin puolukoita keittiön tarpeisiin.

Viikolla 38 vietettiin rauhan viikkoa ja aloitettiin oppilaskunnan ideoima välkkäritoiminta välkkäriryhmien ja -välineiden avulla. Mukana ohjaamassa toimintaa olivat ohjaajat Ritva Kyllönen ja Saara Penttilä sekä opettajat Sanna-Maria Arovanio ja Tarja Olkkonen.

Viikon aikana:

- 20.9. 1C-luokka piti aamunavauksen kansainvälisestä rauhanpäivästä opettaja Annika Mäkelän ohjaamana. 

- 21.9. kansainvälisen rauhan päivän teemana oli lopeta rasismi - rakenna rauhaa, ks. https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-rauhanpaiva päivän viralliset sivut https://www.un.org/en/observances/international-day-peace

- 20.-22.9. Katri Niiranen-Kilasi vieraili koulullamme. Katri kertoi luokille lähetystyön kuulumisia Tansaniasta vierailupäivien aikana. Katri oli myös mukana istuttamassa rauhan puita 6.-luokkalaisten kanssa Haapajärven vanhalle hautausmaalle ja K.J. Ståhlbergin lapsuudenkodin pihalle. 

KJS:n rauhan viikon ja päivän yhtenä teemana oli myös lähetystyö. Katri Niiranen-Kilasi työskentelee opetusalan asiantuntijana Tansaniassa Suomen Lähetysseuran palveluksessa. Katri on kotoisin Autioarannalta, Haapajärveltä. Syyskuun alussa Haapajärvellä vietettiin Oulun hiippakunnan lähetysjuhlia, joissa Katri oli juhlapuhujana. 

- 22.9. Katri Niiranen-Kilasi piti aamunavauksen koko koululle.

- Samana päivänä 6A- ja 6B-luokka istuttivat vaahteran ja mustakuusen vanhan hautausmaan alueelle opettajiensa ohjaamina. Istutuksessa on mukana Haapajärven seurakunnan edustajia. Puut muistuttavat myös yhteistyöstä ja toimivat symboleina lähetystyölle. 6C-luokka istuti tammen K.J. Ståhlbergin lapsuudenkodin vierelle. Puu istutettiin Suomen entisen presidentin K.J. Ståhlbergin muistoksi, koska torstaina tuli K.J. Ståhlbergin kuolemasta kuluneeksi 70 vuotta. Mukana istutuksessa oli mukana myös rehtori Jari Saaranen sekä seurakunnan edustajia.

- Koulumme on juhlistanut rauhan päivää istuttamalla puita, joita onkin istutettu koulumme pihamalle ja eri kohteisiin Haapajärvellä jo 18 vuoden ajan: yli 50 puuta, tuhansia osallistujia, satoja istuttajia, kymmeniä puhujia ja vierailijoita. Kestävän kehityksen tavoitteen 16 tavoitteena on edistää kestävän kehityksen mukaisia, rauhanomaisia ja osallisuutta edistäviä yhteiskuntia ja instituutioita. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on pääsy oikeuspalveluiden pariin. Rauha edesauttaa kestävää kehitystä ja samaan aikaan kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa.

(Olemme olleet mukana myös kansainvälisessä ENO-verkostossa, jossa on istutettu maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa puuta.)

Rauhan viikon teemana oli myös Haapajärvi, joka oli lukuvuoden painopistealue. Siihen liittyen saimme kaksi videotervehdystä koulumme entisiltä oppilailta Anna Salomaalta ja Aino Aholalta teemalla mitä luonto ja Haapajärvi merkitsevät minulle. Saimme linkkinä myös Metsä -aiheisen musiikkitervehdyksen haapajärviseltä Miukeli -yhtyeeltä

- 22.9. 4.-luokat kävivät metsäretkellä Sauvin maastossa opettajiensa Sirpa Karvosen, Suvi Aholan, Suvi Huhdan ja Tarja Olkkosen ohjaamina. Luokat tekivät luonto- ja metsäaiheisia tehtäviä - ja keräsivät puolukoita koulun keittiölle.

- 26.9. vietettiin Euroopan kielten päivää. Englanninopettaja Anne Salomaan oli koonnut ja eri kielten postereita, joita oli kaikkien rakennusten seinillä. Postereiden avulla voitiin harjoitella esim. tervehdyksiä ja lukusanoja eri kielillä.

- 27.9. 4H piti yrittäjäkasvatustunnit 5.-luokkien oppilaille.

 - 27.9. Sanna-Maria Arovainio välitti aamunavauksen videona linkkeinä kansainvälisen ruokahävikin ja -jätteen vähentämisen päivän teemasta.

- 29.9. Risto Jääskeläinen kertoi hirvenmetsästyksestä ja tulevasta hirvenmetsästyspäivästä 6.-luokkalaisille.

- 3.10. istuttivat koulumme 1.- ja 4.-luokkalaiset kukkasipuleita seurakuntakodin takapihan kukkapenkkiin yhteistyössä opettajien ja seurakunnan vastuuhenkilöiden kanssa. Kirkkoherra Kari Tiirolan antamien ohjeiden jälkeen 2000 kukkasipulia saatiin maahan parissakymmenessä minuutissa. Reippaat istuttajat saivat vielä nauttia mehut ja pikkuleivät seurakuntakodin salissa.

- 4.10. Hanna Kippola piti toiminnallisen aamunavauksen maailman opettajien päivästä.

- 5.10. koulumme vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat hirvenmetsästykseen Eräveikkojen ohjaamina. Mukana oli myös opettaja Päivi Kokkoniemi. Tällä kertaa saalista ei tullut, mutta kokemus oli kaikille mukana olleille antoisa.

- 6.10. 3.-luokkalaiset osallistuivat kirjaston Mia Niemelän ja Tuija Kartimon kirjavinkkauksiin kirjastovierailullaan.

- 6.10. osallistuivat vapaaehtoiset valinnaisen musiikin oppilaat laulujuhliin Ylivieskassa opettajiensa Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina. Juhlien teemana oli ystävyyttä yli rajojen. Mukana oli … oppilasta.

- 7.10. Sanna Huotarin pienryhmän oppilaat vierailivat maatilalla.

- Viikoilla 42 ja 44 koulullamme oli tet-harjoittelijoita tutustumassa opetustyöhön.

- 11.10. Johanna Saarenpää piti yhdessä 2C-luokan kanssa aamunavauksen maailman tyttöjen päivän teemasta.

- 13.10. välitettiin Rauhan viesti Lapinlahden lukiolle. Mukana olivat englannin suullisen ryhmän opiskelijat opettajien Satu Kolehmaisen ja Hanna Mari Pasasen kanssa. Viestin välittivät auringonkukkatyön tehneet 6A-luokan oppilaat Sonja Jaakonaho, Helmiina Kaltiainen, Neea Murto ja Vanessa Montano. Viesti jatkaa matkaa Lapinlahdelta heidän ystävyyskouluunsa Hiroshimaan, Japaniin.

- 13.10. koululla vieraili karvakaveri Hinku ilahduttamassa Airin pienryhmän oppilaita. Karvakaveritoiminnalla ja yhteistyöllä on jo pitkät perinteet.

- 18.10. 3A-luokka piti aamunavauksen lukuloma -teemasta opettaja Arja Keckman-Hedetniemen ohjaamana. Oppilaat kertoivat lukuvinkkejä ja opettajat saivat monistettavaksi lukuloma -tehtäviä oppilaille, ks. https://www.lukuloma.fi/

- Viikolla 42 koulullamme vietettiin kotatunteja. Luokat saivat varata kodan käyttöön ja heille tarjottiin myös vaahtokarkit ja makkarat paistettavaksi.

- 21.10. vietettiin luokissa väripäivää. Luokat äänestivät mieleisensä värin, johon pukeuduttiin perjantaina. Lisäksi ohjelmassa oli myös pelejä ja leikkejä, ja C-talossa vietettiin myös naamiaisia.

- Viikolla 44 koulullamme työskenteli reippaita TET-harjoittelijoita.

- 4.11. vietettiin luokissa naamiaisia Halloweenin merkeissä.

- Viikolla 45 Suvi Ahola, Hanne Kokko, Annka Mäkelä, Anne Salomaa ja Tarja Olkkonen osallistuivat Europass Teacher Academyn Happy Schools -kurssiin Barcelonassa.

- 8.11. koulumme Unesco-oppilaat Sonja Jaakonaho ja Saaga Niemelä osallistuivat Polaris-Unesco-koulujen webinaariin.

- 9.11. 1.- ja 2.-luokat osallistuivat Vaahteramäen Eemeli -teatteriesitykseen opettajiensa ohjaamina.

- Vietimme lapsen oikeuksien viikkoa KJS:lla ti 17.11.- ke 23.11. 

- 15.11. kansainvälisen suvaitsevaisuuden päivän 16.11. aamunavauksen piti opettaja Suvi Ahola. 


- Torstaina 17.11. koulu tarjosi jäätelöt ruokalassa.

- Tiistaina 22.11. lapsen oikeuksien päivän aamunavauksen piti 4C-luokka opettaja Tarja Olkkosen ohjaamana. 

Tiistaina toimi myös Nuorisopalveluiden toimintapiste Miika Niskalan johdolla koululla A-talon portaikon alaosassa ja eskarissa 23.11. Pisteen teemana olivat lasten oikeudet.

- Tiistaina 22.11. toimi Haapajärven seurakunnan toimintapiste koululla sekä keskiviikkona 23.11. koulun pihalla, teemana oikeus turvallisuuteen. Pisteen vetäjänä oli Juha-Matti Salmela. Oppilaat saivat käydä pisteellä vapaasti välitunnin aikana. 

Luokissa tehtiin Happy hands -aiheinen ohjattu kuvataidetyö, joista koottiin rauhankyyhky koulumme ruokalaan. Luokkiin jaettiin ja vinkattiin myös paljon erilaisia teemaan liittyviä linkkejä ja tehtäviä.

Lasten oikeuksien päivä 20.11. ks. https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/ 

YK:n yleiskokous suositteli vuonna 1954, että kaikki maat alkaisivat viettää kansainvälistä lasten päivää. Päivän vietto vaihtelee maittain, mutta virallisena merkkipäivänä pidetään marraskuun 20. päivää. Tuona päivänä yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen vuonna 1959. 30 vuotta myöhemmin, vuonna 1989, yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien yleissopimuksen. Sopimukseen ovat liittyneet kaikki YK:n jäsenmaat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1991. Kansainvälistä lasten päivää kutsutaan Suomessa myös lapsen oikeuksien päiväksi.

- 24.11. opettajat Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen osallistuivat Polaris-Unesco -yhteistyöverkoston webinaariin.

- 25.11. adventin aamunavauksen järjestivät nelosluokkalaiset opettajiensa Suvi Aholan, Sirpa Karvosen, Tarja Olkkosen, Suvi Huhdan ja Marita Seppälän sekä musiikinopettaja Hanna Kippolan ohjaamana. Aamunavaus välitettiin luokkiin sekä keskusradion kautta että osittain videoituna, jonka välitimme hoivakoti Koivikkoon myös ilahduttamaan siellä asuvia ja työskenteleviä. 4.-luokkalaiset askartelivat myös erilaisia jouluisia koristeita, jotka vietiin ilahduttamaan Koivikon väkeä.

- 29.11. 5A-luokka piti aamunavauksen joulu -teemasta.

- 30.11. 4-luokkalaiset saivat vieraan paloasemalta ja osallistuivat turvallisuusoppituntiin. Myös esikoulun väki sai vieraita paloasemalta.

Viikolla 47 vietettiin valtakunnallista paloturvallisuusviikkoa ja teemaa käsiteltiin luokissa ja suoritettiin turvakävelyt.

- 2.12. 6.-luokkalaiset järjestivät itsenäisyyspäivän aamunavauksen opettajiensa Päivi Kokkoniemen, Arto Bäckmanin, Markku Aitto-ojan sekä musiikinopettajien Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina. 

- 7.12. koulumme oppilaskunnan hallituksen edustaja Netta Nahkanen ja Parkkilan oppilaskunnan edustaja Vilma Nikula osallistuivat pääministeri Sanna Marinin järjestämään lasten itsenäisyyspäivän juhlaan, jonne kutsuttiin kaksi vuonna 2012 syntynyttä lasta jokaisesta Suomena kunnasta. Haapajärven edustajat toivat terveiset juhlasta oppilaskuntien kokouksiin.

- 8.12. 5B-luokka piti aamunavauksen Lucian päivän teemasta opettaja Marko Niinikosken ohjaamana.

-15.12. järjestettiin kolmen vuoden tauon jälkeen Monitoimitalolla joulujuhla, johon eskarit, 1.-, 3,- ja 5.-luokat valmistelivat omat monipuoliset, upeat esitykset lauluin, soitoin ja näytelmin opettajiensa ja musiikinopettajiensa ohjaamina. Myös koulumme ilmaisutaidon kerho oli valmistellut ja harjoitellut oman joulunäytelmän opettaja Ulla Savolan ohjaamana. Juhlaa valmisteltiin useiden viikkojen ajan ja juhlava, jouluinen montoimitalo toivotti katsojat tervetulleeksi joulujuhlan lämpimään tunnelmaan. Koko koulun väki toivotti samalla hyvää joulua kaikille oppilaille, huoltajille ja yhteistyökumppaneille.

- 23.12. C-talon väki oli valmistellut välitunneille jouluisia liikuntapisteitä koulun pihalle.

KEVÄTLUKUKAUSI 2023

- 20.1. opettaja Tarja Olkkonen osallistui Erasmus+ Teams -palaveriin (Oulusta).

- 30.1. koulumme pihalle taiteiltiin hienoja lumiveistoksia.

- 31.1. opettaja Sanna Huotari piti aamunavauksena J. L. Runeberg -visan Runebergin päivään 6.2. liittyen.

- Koulumme osallistui tammikuussa Energiatiimin järjestämään piirustuskilpailuun, jossa teemana oli energian säästäminen ja toteutustapana postimerkki. Koulumme oppilaskunnan hallitus toimi arviointiraatina, jonka tehtävä ei ollut helppo, koska joka sarjassa oli paljon erilaisia, upeita kuvataidetöitä. Koulumme edustajana ja kilpailun koordinaattorina toimi opettaja Johanna Saarenpää. Kuvataidetöistä järjestettiin näyttely koulun ruokalaan. Kilpailun voittajatyöt olivat esillä Haapajärven kirjastossa.

- Viikolla 5 koulullamme vietettiin perinteistä sanomalehtiviikkoa. Sitä varten koululle tilattiin erilaisia sanomalehtiä luokissa tutkittavaksi ja luettavaksi.

- 2.2. järjestettiin yhteinen vanhempainilta seurakuntakodilla yhteistyössä koulun ja Haapajärven seurakunnan aikuistyön vastuuryhmän kanssa. Illan teemana oli "Maailma lapsen ja nuoren silmin- mistä lapsi /nuori saa toivoa ja iloa."Seurakuntapastori Kaija Tiirolan avauksen jälkeen koulukuraattori Satu Autio ja koulupsyykkari Päivi Kaasalaine alustivat teemaan oman työnsä näkökulmasta. 

Viikolla 7 vietettiin koululla ystävyyden viikkoa, joka ideoitiin yhdessä oppilaskunnan hallituksen kanssa 

MA 13.2. Pilkku-/ pallopaitapäivä (tai vaihtoehtoisesti jokin luokan sopima väri)
- Viittomakielen tulkki Maija Laurila vieraili klo 10-12 koululla. Maija kerto1 2.-luokille työstään. Viittomakielen päivää vietetään 12.2., ks. https://www.ihmisoikeuskeskus.fi/ihmisoikeuskoulutus/tietoa-ja-materiaaleja-teemoitta/viittomakielen-paivat-12-2-ja-23/

14.2. Vaaleanpunainen / punainen päivä + nallet / pehmolelut mukana koulussa
- 6A-luokka valmisteli ystävänpäivän aamunavauksen ja ruokailun yhteydessä tarjottiin jäätelöyllätys.

KE 15.2. Keltainen väri
- Hyvän mielen piste toimi A-talon portaiden alla: klo 9-10.30 paikalla oli Miika Niskala ja klo 10.30-13 paikalla Juha-Matti Salmela

TO 16.2. Kaikki värikäs vaatteissa
- Penkkarit eli abiturientit vierailivat koululla.

PE 17.2. Raitapaitapäivä
- Luokissa oli esim. viikkoon liittyviä aktiviteetteja, mm. salaisia ystäviä selvitettiin. 

 Toimintaideoita viikkoon: 

- VIIKON HAASTE: ei kiusata ketään, ollaan kivoja toisille! Tästä tehtiin kylttejä, sloganeita, julisteita tms. luokan ja / tai koulun seinille.
- lumiveistoksia välitunneilla
- ystävännauhoja esim. KS-tunneilla
- luokkatoimintaidea: ystävyyden terveiset - laput, joihin saa kirjoittaa terveisiä, lappu kiertää luokassa tai esim. sydänkyltti, johon voi kirjoittaa hyviä asioita luokkakavereista
- Monarilla LI-tunnilla leikkejä, joiden teemana ystävyys / kaveruus.
- salaiset ystävät luokissa viikon ajan
- toivetunti - toimintaa luokan toiveen mukaan
- Toiminnallisen verkkokoulun harjoitukset / monisteet: C-talossa oli valmiiksi monistettuna erilaisia tehtävä- / toimintamonisteita ja ohjeet, joita sai hyödyntää luokissa. 

Lisäksi: 1B-luokka vieraili Koivikossa laulamassa ystävyyden ja talvilauluja, 1.-luokat leikkivät ystävyyden leikkejä monitoimitalolla, 1A vieraili kirjastossa ja ideoi pehmolelujen perhepotretin ja 6B taiteili ystävyyden lumiukon koulun pihalle.

- 15.2. järjestettiin Väliojan vanhempainilta, jossa mukana oli useita henkilöstön edustajia kertomassa KJS:n koulun toiminnasta.

- 21.2. 6B-luokka piti aamunavauksen laskiaisen teemasta opettajansa Arto Bäckmanin ohjaamana.

- 24.4. KJS:n koululla vietettiin hiljainen hetki Ukrainan ja ukrainalaisten tueksi valmistavan opetuksen ohjaajan Nadia Shesterikovan ja opettaja Natalia Pikkaraisen valmistamana.

- 28.2. osallistuttiin hienolla osallistujamäärällä koulujen välisiin hiihtokilpailuihin Someron maastoissa sekä valitut oppilaat osallistuivat koululaisten maakuntaviestiin .3.

- Viikolla 9 laskettiin mäkeä Samulin rannassa ja leikittiin talvileikkejä sekä pelattiin lautapelejä luokissa - ja laskeuduttiin hiihtolomaan.

- 14.3. 1A-luokka piti aamunavauksen Minna Canthin päivän teemasta opettajansa … ohjaamana.

- Viikolla 11 osallistuttiin kirjaston väen pitämään lukuklinikkaan, jossa saatiin lukuvinkkejä, tietoa lukudiplomikirjoista ja saatiin mahdollisuus lainata kirjoja. 5.-luokkalaiset saivat vielä omat omat lukuvinkkautunnit.

- 30.3. koulumme 6.-luokkalaiset osallistuivat Yrityskylään Oulussa opettajiensa Päivi Kokkoniemen, Arto Bäckmanin, Markku Aitto-ojan ja Annika Iso-Junnon ohjaamina.

- 31.3. 1B-luokka piti aamunavauksen suomalaisista ananlaskuista opettaja … ohjaamana

- 4.4. Kakkosluokkien opettajat Sanna-Maria Arovainio, Hanna Kippola ja Johanna Saarenpää olivat valmistelleet toiminnallisen aamunavauksen pääsiäisen teemasta.

- 4.4. Väliojan ja KJS:n oppilaskuntien hallitukset pitivät ensimmäisen yhteisen palaverin.

- 4.-luokat osallistuivat kevään aikana Kierrätyssankarit -kampanjaan opettajiensa ohjaamina. Kampanjassa opiskeltiin kierrätystä monin eri tavoin - ja sankarit saivat palkinnoksi työskentelystään tuubihuivit.

- Koulumme 3.-4.-luokkalaisista kootut joukkueet osallistuivat Haapajärven seurakunnan järjestämään koulujen väliseen virsivisaan. Oliko tämä???

- 18.4. järjestettiin toinen Väliojan vanhempainilta, jossa oli mukana useita koulun henkilöstön edustajia.

- 21.4. koulumme 1.-4.-luokkalaiset osallistuivat sirkuskonserttiin monitoimitalolla.

- 25.4. koulumme 3.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven seurakunnan järjestämään 10-tapahtumaan, jossa esiintyi ….

-27.4. järjestettiin kolmen ??? vuoden tauon jälkeen yhteistyössä vanhempainyhdistyksen kanssa kevätkarkelot, joissa oppilaat pääsivät harjoittelemaan yrittäjyyttä monenlaisissa myynti- ja toimintapisteissä. 6.-luokat olivat valmistelleet myös elokuvia, ruokalassa toimi kahvio ja kodassa paistettiin makkaraa

- Kaksi vuotta tauolla olleet sählyturnaukset järjestettiin 27.-28.4. monitoimitalolla. 

- 3.5. 6.-luokkalaiset viettivät kutosseikkailua ja Väliojan oppilaat tulivat tutustumaan uuteen kouluun.

- 9.5. Sirpa Karvonen piti aamunavauksena lintuvisan kevään muuttolintujen tunnistamisesta.

- 10.5. unelmien liikuntapäivänä tutustuttiin erilaisiin liikunta- ja harrastusmahdollisuuksiin koko perusopetuksen yhteisessä tapahtumassa Ronkaalassa.

- 2.-7.5. Suvi Ahola, Sanna-Maria Arovainio, Hanne Kokko, Annika Mäkelä, Tarja Olkkonen ja Anne Salomaa osallistuivat Erasmus+ Job shadowing matkalle Saksaan, Lucien-Reich Schuleen Hufingeniin. He tutustuivat kouluun ja sen henkilöstöön ja oppilaisiin, olivat mukana oppitunneilla ja kuulivat esittelyjä koulun toiminnoista. Matka oli osa AVI:n koordinoimaa Maailmalle yhdessä liikkuen -projektia, jossa KJS:n koulu on ollut mukana.

- 11.5. 2.-luokat kävivät luokkaretkellä Oulussa ja 1.-luokat retkellä Honkaniemessä.

 - 17.5. järjestettiin hyväntekeväisyysottelu Ukrainan lasten puolesta yhteistyössä Pesä-Kiilojen, Koskenkorvan urheilijoiden, Väliojan ja KJS:n koulun voimin. Koko Haapajärven koululaitoksen väki osallistui E-poikien kilpasarjan otteluun Ronkaalassa - ja samalla autettiin lapsia Ukrainassa. Kaikkien alakoulujen oppilaskuntien hallitusten vapaaehtoiset pitivät opettajien ohjaamina kioskia ottelussa. Myös sen tuotto ohjattiin Ukrainan lapsille. Hyväntekeväisyysottelu tuotti yhteensä 10 510 euroa. KJS:n ja Väliojan koulujen oppilaskuntien hallitukset päättivät avustuskohteet ottelun jälkeen. Hyväntekeväisyysottelun primus moottoreina toimivat rehtori Jari Saaranen ja opettaja Jaana Ojaniemi.

- 22.-23.5. 1.- ja 2.-luokat saivat osallistua Pesä-Kiilojen järjestämiin pesistunteihin Jalmarin kentällä.

- 23.5. koulumme 5.-luokkalaiset osallistuivat metsäretkipäivään Peurapolulla. Mukana päivässä oli useita eri yhdistyksiä toiminnallisilla rastipisteillä. 4B-luokka osallistui Haapajärven seurakunnan haravointitalkoisiin opettaja Suvi Aholan ohjaamana.

- Osallistuttiin virtuaalisesti Toivon Agenda -Polaris -Unesco -verkkotapahtumaan 23.-24.5. 

- 25.5. 6.-luokkalaiset kävivät luokkaretkellä PowerParkissa.

Keväälle suunniteltu Unicef-kävely goes Haapajärvi -tapahtuma siirrettiin syksyyn 25.8., koska Ukraina-hyväntekeväisyysottelu ja monet muut tärkeät tapahtumat rytmittivät kevään toimintaa.

- 26.5. vietettiiin oppilaskunnan hallituksen toiveesta reputonta ja pyjamapäivää ja eskarit retkeilivät Taistonpuistossa.

- Kolmoset viettivät kalastuspäivää, jossa opastusta, vinkkejä ja tietoa jakoi Miikka Reiman.

- 29.5. kirmaistiin KJS:n ympärijuoksussa luokka-asteiden juoksukisat. Kaikki KJS:n oppilaat osallistuivat kisaan.

- 30.5. vietettiin 6.-luokkalaisten potkiaisia. 5.- ja 6.-luokkien oppilaat olivat yhteistyössä ideoineet ja suunnittelleet opettajiensa ohjaamina yhdessä puheet, joka videoitiin ja välitettiin kaikille. Lisäksi kuulimme myös molempien luokka-asteiden kauniit laulut musiikinopettaja Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamana ja tallentamina. Saman päivänä aikana julistettiin koulun hymytyttö ja –poika, jotka olivat tänä vuonna Neea Murto ja Aamos Höyhtyä.

- 31.5. koulumme tyttöjoukkue osallistui koulujalkapalloturnauksen finaaliin Kokkolassa. Joukkue oli päässyt finaaliin onnistuneiden välieräotteluiden jälkeen. Joukkue voitti historiallisen 1. koulujalkapallon kultamitalin opettaja Markku Aitto-ojan ohjaamana. Koko joukkuetta ja valmentajaa onniteltiin ja muistettiin yhteisesti koululla. Myös poikien joukkue oli mukana turnauksen välierissä opettaja Arto Bäckmanin ohjaamana.

- 3.6. vietettiin eskareiden Kevätlaulajaiset koulun ruokasalissa. Laulujen lisäksi jaettiin esikoulutodistukset.

- K.J. Ståhlbergin säätiö tuki kouluamme lahjoittamalla oppilaiden stipendirahastoon. Stipendien jakoperusteena oli sekä yhteiskuntaopin osaaminen että erityisosaaminen, joka näkyy myös positiivisesti koulun toiminnassa.

Kouluvuoden ja kevään aikana toteutettiin luonto- ja ulko-opetusta tekemällä useita luonto- ja muita retkiä lähiluontoon ja -ympäristöön – retkeiltiin metsissä, rannoilla ja poluilla mm. Sauvin, Haagan ja Siiponkosken maastoissa sekä tutustuttiin myös keskustan alueeseen toiminnallisesti rantapolun, Ronkaalan ja Taistonpuiston alueella.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä