2019-2020

Unesco-toimintakertomus lukuvuonna 2019-2020

Luodaan toivoa pienillä teoilla kohti kestävää kehitystä K. J. Ståhlbergin hengessä

- K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2019-2020

K.J.Ståhlbergin koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2019-2020 olivat

  • lasten näkökulman huomioon ottaminen
  • oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen
  • yhteisvastuullisuus
  • KiVa-koulutoiminta
  • yhteistyö ja verkostoituminen
  • suvaitsevaisuus
  • rauhankasvatus ja
  • kestävä kehitys.

Oppilaiden näkökulman vahvistaminen ja osallisuus, yhteisvastuullisuus ja vapaaehtoisuus sekä globaali hyväntekeväisyys näkyivät vahvasti koulun toiminnassa sekä niin liikunnan kuin kulttuurin tapahtumissakin. Maailmanlaajuinen koronaepidemia muutti ja karsi kevätlukukaudelle suunniteltua toimintaa, mutta sai etäopetuksen alettua aikaan myös uutta oppimista erilaisten oppimisohjelmien käyttöönoton myötä.

Työtä YK:n Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteita kohti tehtiin koko kouluna yhdessä pienin askelin. Konkreettisena muotona tehdyistä aktiviteeteista aloitettiin Agenda2030 puu, joka sijoitettiin koulumme multimedia-kirjastoluokan edustalle. Siihen koottiin vuoden aikana tehtyjä tekoja ja tapahtumia, joissa käsiteltiin ja tehtiin työtä kestävän kehityksen tavoitteita kohti. Puu askarreltiin ruskeasta pahvista, jonka oksille laitettiin lukuvuoden aikana toimintoja lehtinä, joiden väri kuvasti ko. Agenda2030 tavoitetta.

Lukuvuoden painopistealueena oli kestävän kehityksen ohella K.J. Ståhlberg, joka oli myös koulumme monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana. Pohjois-Suomen Unesco-koulujen Polaris-yhteistyö jatkui myös aktiivisena. Keväällä 2020 tehtiin yhteinen hankehakemus Toivo kasvaa -hankkeeseen. Hanke sai rahoituksen, jonka myötä uusia, Toivon Agenda tapahtumia ja toimintoja aletaan kehittämään tulevana lukuvuonna. Polaris-yhteistyö toimi sosiaalisen median (facebook) ryhmän ja sähköpostiryhmän kautta sekä yhteisessä tapaamissa Kellossa syksyllä 2019 ja Laanilan lukion organisoimana webinaarina keväällä 2020. Osallistuimme myös Oulun Toivon Agenda -tapahtuman ideointiin ja suunnitteluun, mutta koronan vuoksi tapahtuma siirtyi aina kevääseen 2021.

Koulumme haki yhdessä suuren hakijajoukon kanssa myös rahoitusta Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston koordinoimaan Erasmus+ KV-liikkuvuushankkeeseen ”Maailmalle yhdessä liikkuen”. Hankehakemuksen tekemiseen osallistui K.J. Ståhlbergin koulun Unesco-ryhmä. Hankkeeseen haettiin rahoitusta 254 070€ ja saatiin 245 960€ .

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen näkyi edelleen vahvasti koulumme toiminnassa. Oppilaat ideoivat ja ottivat kantaa oppilaskunnan hallituksen kokouksissa ja yhteisissä suunnittelupalavereissa mm.  lukuvuoden yhteisiin tapahtumiin ja K.J. Ståhlbergin koulun keväällä päätettyihin väistötiloihin. Oppilaskunnan hallitus kokoontui lukuvuoden aikana yhteensä neljä kertaa. Oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuivat Haapajärven Lasten Parlamentin kokouksiin. Koulun toiminta avautui edelleen eri suuntiin ja yhteistyö eri tahojen välillä jatkui aktiivisena. Yhtenä konkreettina Unesco-toiminnan ja yhteistyön muotona toteutettiin Unesco-vanhempainilta keväällä 2020. Yhteistyö henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien kesken oli aktiivista.

Kansainvälisyyskasvatus on osa koulumme arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös kansainvälistyvä oppilasaines. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin vuosittain terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Lisäksi koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys.

 

SYYSLUKUKAUSI 2019

- 20.8. julistettiin KJS:n kouluun koulurauha keskusradion kautta viidellä (?) eri kielellä vapaaehtoisten oppilaiden toimesta opettaja Tarja Olkkosen ohjaamana. Vuoden 2019 koulurauha-teemana oli vastuu. Koulurauhan julistaminen on valtakunnallinen tapahtuma, ja se julistettiin K.J. Ståhlbergin koululla kymmenettä kertaa, ja Suomessa jo 29. kerran.

- 4.9. 6A-luokan oppilaat pitivät aamunavauksen Suomalaisen ruuan päivästä opettaja Tarja Olkkosen ohjaamana.

- 5.-6.9. opettajat Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen osallistuivat Suomen Unesco-koulujen yhteiseen seminaariin Helsingissä yhdessä yläkoulun edustajien Helena Rovion sekä lukion edustajan Katri Matilaisen kanssa.

- 11.9 6B-luokka piti aamunavauksen kansainvälisen lukutaitopäivän teemasta opettaja Suvi Aholan ohjaamana.

- Viikolla 38 koululla kerättiin yhteistyössä puolukoita keittiön tarpeisiin.

Syyslukukauden 2019 aikana toteutettiin koulullamme uuden OPS:n mukaista monialaista oppimiskokonaisuutta K.J. Ståhlberg-teemalla.

- 13.9. vietettiin K.J. Ståhlbergin piknik-päivää koululla. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää K.J. Ståhlbergin lapsuudenkotimuseon alueella, mutta säätiedotuksen näyttäessä sadetta, se siirrettiin koulun tiloihin.

Päivän ohjelma:

9.10 Avaussanat Jari Saaranen ja lauluesitys ”Sillä lailla tällä lailla ennen vanhaan”, 4.-luokkalaiset

9.15 KJS-lapsuudenkodin esittelyt, KJS-museo-oppaat Jussi, Vilma ja Riina

10.00 Tietoisku (K.J:n kouluaika), Jari Nahkanen

10.05 Lauluesitys ”Koska meitä käsketään”, 4.-luokkalaiset

10.10 Tietoisku (K.J:n perhe), Merja Eilola

10.15 Lapsuudenkodin esittelyt

11.00 Tietoisku (K.J. presidenttinä), Veijo Tikanmäki

11.05 Lauluesitys ”Arvon mekin ansaitsemme”, 4.-luokkalaiset

11.10 Tietoisku (K.J. ja lapsenoikeudet) Tarja Olkkonen ja oppilaskunnan edustajat Sara Kamula ja Wilma Viljamäki

11.15 Lapsuudenkodin esittelyt

11.50 Sata-hetki, Jari Saaranen – Juha Erosen ja Ilmari Luhtaselan kukitukset

12.00 Päätöslaulu ja –sävelet, 4.-luokkalaiset ja ”Alla piilopuun”, 0.-2.-luokkalaiset

 

Oppilaat kiersivät pikinik-päivän aikana eri pisteissä sovitun aikataulun mukaan. Mukana päivässä olivat myös yläkoulun 8.-luokkalaiset opettajineen. KJS-piknik toteutettiin yhteistyössä useiden yhteistyötahojen kanssa. Myös kouluruoka oli piknik-eväs, joka se syötiin luokissa vilteillä. Päivän ohjelmaan kuului myös KJS-videoesitykset, joita sai käydä katsomassa salissa tietoiskujen välissä. Luokissa leikittiin myös perinneleikkejä KJS:n lapsuusajan tyyliin.

 

- 16.-17.9. koulumme 3.-6.-luokkalaiset osallistuivat ukrainalaisen tanssiryhmän esitykseen kulttuuritalon teatterisalissa.

- 20.9. vietettiin koulullamme kansainvälistä rauhan päivää ks. http://www.un.org/en/events/peaceday/

Kestävän kehityksen ENO-verkkokoulu on levinnyt yli 150 maahan ja kouluja on mukana lähes 10 000. Puunistutuspäiviä pidetään toukokuussa ja syyskuussa. Rauhan päivään liittyy YK:n kestävän kehityksen tavoite 16 Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta: edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.

Vuoden 2019 rauhan päivän teemana oli ilmastotekoja YK:n asettamien Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteiden hengessä. Rauhan puiden istutus on koulullamme jo perinne, jota on tehty jo 13 vuotta.

6C-luokkalaiset pitivät rauhan päivän aamunavauksen opettaja Markku Aitto-ojan ohjaamana. He haastattelivat keskusradion kautta rauhan puun istutustapahtumamme vierasta, Unto Kanasta Metsänhoitoyhdistyksestä, joka piti myös kutsuvieraan puheen. 6C-luokka piti myös rauhan puun istutuksen oppilaan puheen. Koulumme oppilaat istuttivat jälleen puita seuraavasti:

- Esiluokat istuttivat tammen eskarin taakse.

- 1-2.-luokat istuttivat kolme keijuangervoa koulun takapihalle.

- 3.-6.-luokat istuttivat kolme makedonian mäntyä ja kaksi sembramäntyä Kaarinan puiston Koulukadun puoleiseen reunaan. Mukana tapahtumassa oli Unto Kananen opastamassa ja ohjaamassa puiden istutusta.

Tarkoituksena oli, että koulumme 3.-6.-luokkalaiset olisivat päässeet istuttamaan puuntaimia kaupungin metsään, mutta tapahtuma siirtyi syksystä ensin kevääseen ja koronan vuoksi edelleen.

- 25.9. englannin ja ruotsin opettaja Anne Salomaa piti aamunavauksen Eurooppalaisten kielten päivästä.

- 26.9. juhlistettiin Euroopan kielten päivää. Päivään tilattiin EU-tietokeskuksen materiaalia opettaja Anne Salomaan toimesta. Materiaalit olivat välituntien aikana esillä kielikioskeissa ja -pisteissä, joissa vapaaehtoiset ja innokkaat oppilaat sekä koulumme henkilökunta toimivat kieliagentteina ja kielikioskien pitäjinä innostaen ja opastaen oppilaita pieniin keskusteluihin eri kielillä: ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, italiaksi, espanjaksi, unkariksi ja venäjäksi. Tapahtuma innosti oppilaita eri kielten käyttöön ja herätti kiinnostusta niin, että siitä kirjoitettiin pieni artikkeli Euroopan komission Suomen edustuston verkkojulkaisuun, https://ec.europa.eu/finland/news/european-language-day-haapajarvi_191021_fi

- 27.9. vietettiin koulullamme Kodin ja koulun päivää yhdeksättä kertaa. Koululla vieraili luokissa ja tunneilla yhteensä 150 huoltajaa.

- 1.10. koulumme 4.- ja 6.-luokkalaiset istuttivat kummiluokkapareina kukkasipuleita opettajiensa ohjaamina uuden seurakuntakodin taakse yhteistyössä seurakunnan henkilöstön kanssa.

- 9.10. opettaja Tarja Olkkonen piti aamunavauksen Unicef-kävelyyn liittyen.

- 10.10., Aleksis Kiven päivänä kävelimme yhdessä klo 9-12 Ronkaalan urheilualueella Unicef-kävelyn, joka täytti samalla 20 vuotta. Unicef-kävelyn teemana olivat sekä Unicef-kävelyn juhlavuosi että lasten oikeudet, jotka täyttivät 30 vuotta. Tyttöjen oikeuksien päivää vietettiin 11.10. ja se oli myös teemana kävelyssämme.

Unicef-kävely on koulun yhteinen liikuntatapahtuma ja hyväntekeväisyyspäivä, jossa ideana on liikkua tapahtuman aikana mahdollisimman monta kilometriä tai tehdä muita liikuntasuorituksia ja kerätä tarroja kävelypassiin. Unicef-kävelyssä yhdistyy liikunta, yhdessä tekeminen ja aito auttaminen. Ennen kävelyä oppilaat keräsivät "sponsoreita", jotka tukivat oppilasta lahjoittamalla haluamansa summan jokaista oppilaan kävelemää kilometriä / suoritusta kohti. Luokissa tutustuttiin teemaan katsomalla videoita ja lisäksi luokissa oli käytettävissä Unicef-kävelyn toimintavihkosen tehtäviä, Unicefin videot lasten oikeuksista:  https://www.unicef.fi/unicef-kavely/materiaalit/001b0000006cCTX (Reetta, Jaakko ja lasten oikeudet, video lasten oikeuksista) sekä tyttöjen oikeuksista: https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-tyttojen-paiva,  YK:n viralliselta sivulta: https://www.un.org/en/events/girlchild/ ja Planin sivuilta: https://plan.fi/vedenhakumatka?gclid=EAIaIQobChMI1bedvfmJ5QIVRojVCh1QzwziEAAYASAAEgJxC_D_BwE

Päivä alkoi oppilaskunnan hallituksen ja vapaaehtoisten pitämällä yhteisellä aloituksella klo 9, jonka jälkeen lähdettiin isompien johdolla kävelemään tuttua reittiä: Rantapolku -> yleisurheilukenttä -> vanha latupohja uimahallin takana -> Rantapolku. Pienryhmät kulkivat valitsemansa luokka-asteen tai yhteistyöryhmän mukana. Reitin pituus oli noin 1 km, ja jokaisesta kierroksesta sai tarran. Tarranjakopiste oli pesikentän ja uimahallin takana olevassa risteyksessä, josta lähdettiin uudelle kierrokselle. Koulumme entisiä opettajia ja ohjaaja oli mukana päivässä tarranjakajina. Ruokailut järjestettiin Ronkaalan pesiskentällä periaatteena, että isommat olivat apuna pienemmille.

Unicef-kävelyssä oli kolme toimintapistettä, jotka toteutettiin yhteistyössä kaupungin nuorisotoimen ja seurakunnan kanssa:

1) Leikkipiste: KJS-piknikleikit, paikkana pesiskenttä.
2) Lasten oikeudet, paikkana uimaranta (Juha-Matti Salmelan valmistelemana)
3) Lasten oikeudet, paikkana K.J. Ståhlbergin lapsuudenkodin takaosa (Miika Niskalan ja Nina Haaralan ohjaamana).

Lämmin kiitos tapahtuman onnistumisesta kuuluu koko henkilökunnalle valmistelusta ja yhdessä tekemisestä, tarranjakajille - ja tietysti reippaille kävelijöille, K.J. Ståhlbergin koulun oppilaille! Koulun oppilaat, opettajat ja muu koulun henkilökunta, vanhemmat ja sponsorit tekivät jälleen yhdessä hyvää - kävelemällä kouluja Afrikkaan, Malawiin. Unicefin toimittamat kiitokset kävelyn järjestämisestä ja avusta Afrikan lapsille välitettiin syksyn aikana henkilökunnalle ja opettajille, oppilaille ja huoltajille.

Unicef-kävelyn yhteistulos lukuvuonna 2019-2020:

  • Koulumme keräsi kävelyn avulla2817,85 Tällä summalla UNICEF esimerkiksi pystyy hankkimaan kouluvihkot ja kynät peräti 7044 lapselle, tai 46 lasta oppii elämässä tarvittavat perustaidot koulussa. UNICEF pystyy myös jatkamaan opettajien koulutusta lapsiystävällisistä kasvatusmenetelmistä. Tukemme ansiosta yhä useampi lapsi saa käydä koulua, jossa on hyvä olla ja oppia.

- 16.10. vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven Eräveikkojen järjestämään hirvenmetsästyspäivään eräveikkojen ja opettaja Tarja Olkkosen ohjaamina. Eräveikoista tapahtumaa on ollut usean vuoden ajan ansiokkaasti järjestämässä Risto Jääskeläinen.

- Viikolla 42 aloitettiin keräämään HEVI-pusseihin sopivia kankaita, joita saatiin kerättyä hieno määrä. Ne leikattiin valmiiksi pussiaihioiksi koulunkäynninohjaajien yhteistyöllä viikolla 44. Osana HEVI-pussikampanjaa katsottiin luokissa Maailman suurin oppitunti 3:  https://www.youtube.com/watch?v=Qt_EiP3vtYQ

Syysloman alla aloitettiin koulumme hävikkiviikot, joiden tavoitteena oli ruokajätteen vähentäminen. Ruokajätteen määrää seurattiin luokittain ja tulokset kirjattiin yhteiseen taulukkoon. Hävikkiviikot vähensivät ruokajätteen määrää ja niitä jatkettiin jouluun saakka.

- Osallistuimme syysloman alla Lasten Parlamentin ideoimaan piirustuskilpailuun ”Maailma 2100”, jonka näyttely oli esillä kulttuuritalolla syysloman jälkeen.

 

- 6.-luokkalaiset osallistuivat Lionien kansainväliseen rauhanjulistekilpailuun, jonka teemana oli rauhan matka. Rauhanjulistetyöt olivat esillä näyttelynä koulumme ruokalan tiloissa. Kilpailun ohjasivat 6.-luokkien kuvataiteen opettajat Johanna Saarenpään johdolla.

 - 29.10. Airin pienryhmän oppilaat pitivät aamunavauksen teemalla ”jokainen on ainutlaatuinen” opettaja Airi Räisälän ohjaamana.

- 5.11. ohjaaja Hanne Kokko sekä opettajat Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen osallistuivat Polaris-yhteistyöverkoston yhteistapaamiseen Kellossa.

- 7.-8.11. ommeltiin HEVI-pusseja luokittain isompien oppilaiden, ohjaajien ja opettajien toimiessa apureina. Mukana talkoissa oli myös koulumme vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Maija Laurila. Ommellut pussit sai viedä kotiin hedelmä-vihannesostosten kestopusseiksi.

- 8.11. vietettiin koululla Nenäpäivää.

- 12.11. piti opettaja Marianne Vuoti aamunavauksen teemasta ”Maapallon eläimet”.

Viikolla 47 vietettiin Lasten oikeudet 30 vuotta -juhlaviikkoa.  Juhlavuoden teemana oli lapsen oikeus olla oma itsensä. Viikon ohjelmaa valmistetiin yhteistyössä oppilaskunnan hallituksen ja Unesco-ryhmän kanssa. Viikon ohjelmassa oli:

MA Kuulutus Lasten oikeuksien viikosta, kuuluttajina toimivat oppilaskunnan hallituksen jäsenet Sara Kamula, Wilma Viljamäki ja Silja Heikkinen. Luokille annettiin kuulutuksen jälkeen tehtävä, joka tehtiin viikon aikana. Oppilaskunnan hallitus valmisteli tehtävät etukäteen. Kuulutuksessa kerrottiin, mistä tehtävä haetaan ja se oli yllätys oppilaille.

TI Aamunavaus Lasten oikeuksista opettaja Sirpa Karvosen ohjaamana, oppilaskunnan hallituksen jäsenet Jenni Lötjönen, Sara Kamula ja Wilma Viljamäki. Tiistai oli myös välkkäripäivä eli välkkärit olivat leikittämässä välitunneilla.

KE Lasten oikeuksien juhlapäivä. Lasten oikeudet toteutettiin toiminnallisesti pihalla, Juha-Matti Salmela seurakunnasta oli ohjaamassa ja opet ja ohjaajat toimivat apuna. Tarjolla päivässä oli lempiruoka, -salaatti ja jälkiruoka. Toiveet lempiruuista kerättiin etukäteen ja koottiin yhteen. Luokissa oli lisäksi lapsen oikeuksien käsittelyä ko. päivänä ja / tai viikon aikana eri materiaalien ja linkkien avulla. Lapsiasiavaltuutetun Elina Pekkarisen aamunavaus https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/materiaalit/lapsiasivaltuutetun-aamunavaukset/

TO Lasten oikeuksia kaupungin nuorisotoimen ohjaamana. Torstaille oppilaskunnan hallitus ideoi myös henkilökunnan tehtävän, joka tuli yllätyskuulutuksena heille. Tehtävät suoritettiin luokissa.

PE Artikla 31 Lapsella on oikeus leikkiin - Koko koulu leikki piilosta. Tehtiin kuulutus, että tietyn luokka-asteen oppilaat lähtivät piiloon ja henkilökunta meni etsimään. Kun jäi kiinni, piti mennä LI-saliin, jossa rehtori, APIP-ohjaajat Heljä Vuorela ja Sanna Toivola ohjasivat lapset tekemään omat kädenjäljet piirtämällä, koristelemalla ja värittämällä ne kartongeille. Salissa oli myös luettavaa, sai lukea kädenjäljen valmistuttua. Jokainen sai tikkarin

- 28.11. osallistuimme yhteiseen, 2.-luokkien valmistamaan ja heidän opettajiensa Sanna-Maria Arovainion, Hanna Kippolan ja Johanna Saarenpään ohjaamaan adventin aamunavaukseen salissa.

- 5.12. koulumme 6.-luokkalaiset pitivät itsenäisyyspäivän aamunavauksen salissa opettajiensa Suvi Aholan, Markku Aitto-ojan ja Tarja Olkkosen sekä Marita Seppälän ja musiikinopettajiensa Auli Tuomisen ja Annika Mäkelän ohjaamina.  

- 5.12. koulumme oppilas Edvin Mehtälä osallistui Haapajärven kaupungin edustajina pääministeri Sanna Marinin itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon Säätytalolla. Juhlan järjestivät valtioneuvoston kanslia, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiavaltuutetun toimisto.

- 6.12. koulumme 6.-luokkalaiset osallistuivat itsenäisyyspäivän juhlaan lauluillaan musiikinopettajiensa Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina sekä opettajiensa Suvi Aholan ja Tarja Olkkosen avustamina.

- 11.12. opettaja Tarja Olkkonen osallistui Oulun Toivon Agenda -tapahtuman suunnitteluun etäyhteyden kautta.

- 12.12. koulumme 1.-luokan sekä 3.- ja 5.-luokan oppilaat järjestivät opettajiensa sekä musiikinopettajien ohjaamina K.J. Ståhlbergin koulun joulujuhlan kirkossa iltajuhlana.


KEVÄTLUKUKAUSI 2020
 
- Viikolla 5 koulullamme vietettiin perinteistä sanomalehtiviikkoa.

Kevätlukukauden alkuun toteutettiin myös kiusaamiskysely osana koulumme KiVa-toimintaa.

- 11.2. 4C-luokka piti ystävänpäivän aamunavauksen opettaja Arja Keckman-Hedetniemen ohjaamana. Juha-Matti Salmela oli myös mukana välitunneilla leikittämässä ystävänpäiväleikkejä ja luokissa toteutettiin oppilaiden toiveita yhteisestä tekemisestä.

- 20.2. kansainvälisenä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivänä järjestettiin paikkakunnan ensimmäinen Unesco-vanhempainilta yhteistyössä Haapajärven muiden Unesco-koulujen, yläkoulun ja lukion sekä yhteistyökumppaneiden kaupungin nuorisotoimen, Haapajärven seurakunnan ja 4H:n kanssa. Vanhempainillan pisteissä esiteltiin YK:n kestävän kehityksen Agenda2030 tavoitteita toiminnallisesti. Iltaa ideoitiin ja suunniteltiin yhdessä Unesco-tiimin, yhteistyökumppaneiden ja oppilaiden kanssa. Oppilaat olivat mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja pisteiden vetämisessä. KJS:n pisteissä mm.:

  • Esiteltiin koulumme Unicef-kävelyitä ja kerrottiin niiden toteuttamistavoista sekä saatiin pelata pöytänorsupalloa.
  • Kerrottiin rauhan puiden istutuksesta, nähtiin istutetut puut kartalla, saatiin istuttaa oma herne ja nähtiin hevi-pussien ompelua.
  • Päästiin tutustumaan kielikioskien toimintaan kieliagenttien avustuksella.

Haapajärven Unesco-koulujen vanhempainillan 20.2.2020 ohjelma  

Paikka: KJS ruokala, aula, multimedialuokka, keskikerroksen luokat
Aloitus: Agenda2030 SDG Maailman suurin oppitunti 3
Kahvit / teet ja reilun kaupan tarjoilut Tansania-ryhmä
Tervehdyssanat yläasteen rehtori Jari Nahkanen, K.J. Ståhlbergin koulun rehtori Jari Saaranen
ja Tarja Olkkonen 

Toimintapisteet: 

  1. Ei köyhyyttä (Haapajärven seurakunta)

Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

  • Lukutaito 

- materiaalit ja toiminta: lukutaitoon liittyviä tehtäviä - Mitä jos en osaisi lukea? 

 

  1. Ei nälkää (yläkoulu)

Poistaa nälkä, saavuttaa ruokaturva, parantaa ravitsemusta ja edistää kestävää maataloutta.

- 7.-luokkalaisten MOK, esim. ruokahävikin seuranta

- materiaalit ja toiminta: postereita, toivon uutisia videoita 

 

  1. Terveyttä ja hyvinvointia (yläkoulu)

Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.

  • -luokkalaisten MOK

- materiaalit ja toiminta: postereita, toivon uutisia videoita 

 

  1. Hyvä koulutus (KJS)

Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.

- Unicef-kävelyn tietoja, kohteet, kerätyt avustukset ja mitä niillä on saatu aikaan

- materiaalit ja toiminta: julisteita, Unicefin materiaaleja, oppilaat esittelemässä, pöytänorsupallo, iso shekki

- vetäjät oppilaskunnan hallituksen edustajat Sara Kamula, Silja Heikkinen ja Minttu Jaakonaho

 

  1. Sukupuolten tasa-arvo (yläkoulu)

Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

  • -luokkalaisten MOK

- materiaalit ja toiminta: postereita, toivon uutisia videoita

 

  1. Puhdas vesi ja sanitaatio (Haapajärven seurakunta)

Varmistaa veden saanti ja kestävä käyttö sekä sanitaatio kaikille.

- vesi-teema

- materiaalit ja toiminta: video vedenhakumatkasta

 

  1. Edullista ja puhdasta energiaa (Haapajärven kaupungin nuorisotoimi)

Varmistaa edullinen, luotettava, kestävä ja uudenaikainen energia kaikille.

- HINKU-kuntatoiminta

 

  1. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua (lukio)

Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.

  • samassa rastissa kuin tavoitteet 9+12

- materiaalit ja toiminta: infojulisteet, laminoidut koriti

 

  1. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja (lukio)

Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.

- materiaalit ja toiminta: infojulisteet, laminoidut kortit

 

  1. Vastuullista kuluttamista (lukio)

Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.

- kiertotalous, reilu kauppa

 - materiaalit ja toiminta: infojulisteet, laminoidut kortit

 

  1. Eriarvoisuuden vähentäminen (KJS)

Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä.

  • Kielikioski ja sen materiaalit

- materiaalit ja toiminta: kioski-sermi, posterit, vihkoset

- vetäjät: Jenni Lötjönen, Siiri Piiponnniemi, Aatos Mehtälä ja Paavo Sikala

 

  1. Kestävät kaupungit ja yhteisöt (nuorisotoimi)

Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.

  • HINKU-kuntatoiminta
  1. Ilmastotekoja (KJS)

Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

- Rauhan puiden istutus, ENO-verkkokoulu, tietoa ja tilastoja, Kansainvälinen rauhan päivä

- materiaalit ja toiminta: julisteita, kuvia vuosien varrelta, TOIVON puu, HEVI-pussit, herneen verson istuttaminen

- vetäjät: Anni Laurila, Amelie Nevalainen, Edvin Mehtälä, Joel Riekki, Kaisa, Venla Murtonen ja Sofia Montano

 

  1. Vedenalainen elämä (4H)

Säilyttää meret ja merten tarjoamat luonnonvarat sekä edistää niiden kestävää käyttöä.

  • Roskaamisen vaikutus luontoon, toimintapiste ja tietopiste

 

  1. Maanpäällinen elämä (4H)

Suojella maaekosysteemejä, palauttaa niitä ennalleen ja edistää niiden kestävää käyttöä; edistää metsien kestävää käyttöä; taistella aavikoitumista vastaan; pysäyttää maaperän köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen.

  • Roskaamisen vaikutus luontoon, toimintapiste ja tietopiste

 

  1. Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto (lukio)

Edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla.

 - materiaalit ja toiminta: infojulisteet, laminoidut kortit

 

  1. Yhteistyö ja kumppanuus (yläkoulu)

Tukea vahvemmin kestävän kehityksen toimeenpanoa ja globaalia kumppanuutta.

- SDG-tavoitteiden timanttien rakentaminen, konkreettisia ideoita, miten koulut voisivat toimia, oppilaat ohjaamassa työskentelyä

- materiaalit ja toiminta: posterit, timanttikortit, tabletti, jolla kuvataan timantit, posteri, johon kirjoitetaan

 

Tansania-projektista saatiin myös tietoa ruokalassa.
SDG-pisteessä sai koota oman Agenda2030 tavoitetimantin. Samassa pisteessä koottiin toiveita ja terveisiä haapajärvisille Unesco-kouluille. Osallistujien kesken arvottiin Reilun kaupan herkkuämpärit

Ilta kokosi suuren määrän huoltajia tutustumaan sekä Unesco-koulujen toimintaan että Agenda2030 –tavoitteisiin. Kiitos illan onnistumisesta kuuluu koko ideointi-, suunnittelu- ja toteutusryhmälle, joka koostui sekä koulujen että yhteistyökumppaneiden henkilöstöistä että innokkaista vapaaehtoisista oppilaista ja opiskelijoista.

Hiihtolomaviikon 10 jälkeen, viikolla 12 maailman koronatilanne vei kaikki Suomen koulut etäopetukseen, jota jatkui aina toukokuun puoleen väliin saakka. Koronatilanne toi etäopetuksen myötä uudet ohjelmistot ja alustat opettajien, ohjaajien ja oppilaiden opeteltavaksi ja käyttöön.

- 23.5. vietettiin Kevätkarkelopäivää, johon ohjeistettiin huoltajia seuraavasti:

  1. Pihapuuhia ja yhdessä tekemistä: kotipihan siivousta, pieniä puutarhatöitä, lähiympäristön roskien keruuta ja / tai pihapelejä perheen kesken
  2. Kevään merkkien havainnointia

Kevätseuranta, ks. linkit esim.
- Luontoliiton kevätseuranta, http://www.kevatseuranta.fi/ ja seurantakortti http://www.kevatseuranta.fi/tulostettava-lomake-lapsille/
- Suomen lasten metsäretkipäivä https://blogs.helsinki.fi/metsaretkipaiva/metsaretkelle/ ja kevätkeräilykortti https://blogs.helsinki.fi/metsaretkipaiva/files/2019/04/Keva%CC%88tkera%CC%88ily_metsa%CC%88retkipa%CC%88iva%CC%88.pdf
- kuvametsästys ulkona, ks. https://viitotturakkaus.fi/tuote/kuvametsastys-ulkona/

Lintubongaus, ks. linkit esim.
- Birdlife https://www.birdlife.fi/havainnot/ ja https://www.birdlife.fi/havainnot/ilmoittaminen/

Päivän tehtävien dokumentointi voi olla esimerkiksi kuva pihasta ennen ja jälkeen haravoinnin, kuva, perheen yhteisestä pihapelitilanteesta, kuva rastitetusta kevätseurantalomakkeesta tai lintubongausretkestä ym. Opettajat antavat tarkemmat ohjeet dokumentoinnista luokka-asteittain / luokittain.

Kouluun palattiin lähiopetukseen 14.5. Koulumme oli siirtynyt väistötiloihin jo aikaisemmin, koska kevään aikana tehdyt ja huhtikuun alussa valmistuneet tutkimustulokset edellyttivät väistötilojen käyttöönottoa koulun sisäilma- ja rakenneongelmien vuoksi. 1.-3.-luokkalaiset aloittivat lähiopetuksen monitoimitalon tiloissa ja 4.-6.-luokat ja pienryhmät lukion tiloissa.

Lähiopetuksen aikana toteutettiin luonto- ja ulko-opetusta tekemällä useita luonto- ja muita retkiä lähiluontoon ja -ympäristöön – retkeiltiin metsissä, rannoilla ja poluilla mm. Haagan ja Siiponkosken maastoissa sekä tutustuttiin myös keskustan alueeseen toiminnallisesti erilaisilla radoilla ja tehtävillä. Rantapolun ja Ronkaalan maastot ja maisemat tulivat tutuiksi oppilaille – ja ensimmäisiä haukisaaliitakin saatiin ikuistettua.

- 27.5. vietettiin 6.-luokkalaisten potkiaisia lukion keskusradion kautta. 6.-luokkien vapaaehtoiset oppilaat valmistelivat hienon puheen, jonka he yhteistyössä pitivät ja valitsivat kauniit laulut, jotka soitettiin potkiaislauluina.

- 29.5. osallistuimme kaikkien Haapajärven koululaisten kanssa yhteiseen kevätkirkkoon, joka välittyi luokkiin virtuaalisesti. Koulumme oppilaita osallistui kevätkirkon tallennukseen etukäteen ja tallenne välitettiin jaettavaksi kaikille.

Kevälukukauden päätteeksi julistettiin koulun hymytyttö ja –poika, jotka olivat Anni Laurila ja Juho-Kalle Aitto-oja.

- K.J. Ståhlbergin säätiö tuki kouluamme lahjoittamalla oppilaiden stipendirahastoon. Stipendien jakoperusteena oli sekä yhteiskuntaopin osaaminen että erityisosaaminen, joka näkyy myös positiivisesti koulun toiminnassa. 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä