2011-2012

2011-2012 Toiminta

Martinmäen koulun UNESCO-koulutoiminta ja kansainvälisyys lukuvuonna 2011-2012

Martinmäen koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2011-2012 olivat lasten näkökulman huomioon ottaminen sekä oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen, yhteisvastuullisuus, KiVa-koulutoiminta, yhteistyö, suvaitsevaisuus, rauhankasvatus ja kestävä kehitys. Erityisesti oppilaiden näkökulman huomioon ottaminen, osallisuus, yhteisvastuullisuus ja vapaaehtoisuus ja globaali hyväntekeväisyys näkyivät vahvasti vuoden toiminnassa niin liikunnan kuin kulttuurin tapahtumissa.

Kansainvälisyyskasvatus on osa Martinmäen koulun arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös yhä kansainvälistyvä oppilasaines. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin vuosittain terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Lisäksi koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys.


SYYSLUKUKAUSI 2011

- 23.8.2011 koulullamme vieraili 4H:n kautta vaihto-opiskelijana ollut Tamara Lehmann Sveitsistä. Tamara vieraili koululla isäntäperheensä, luokanopettaja Suvi Aholan kutsumana ja kertoi sanoin ja kuvin elämästä Sveitsissä 4.-6.-luokan oppilaille. Hän oli mukana myös englannin ja muilla tunneilla.

- 24.8.2011 julistettiin Martinmäen kouluun koulurauha keskusradion kautta. Julistajina toimivat 5.-luokan oppilaskunnan hallituksen edustajat Selina Saarenpää ja Kukka Laitinen. Koulurauhan julistaminen on valtakunnallinen tapahtuma, ja se julistettiin Martinmäellä nyt kolmatta kertaa.

- 16.9.2011 vietettiin koulullamme kodin ja koulun päivää. Huoltajat oli kutsuttu osallistumaan ja seuraamaan koulutyötä. Koululla vieraili noin 200 huoltajaa ja päivä koettiin onnistuneeksi sekä opettajien, oppilaiden että huoltajien näkökulmasta.

- Viikolla 37 kerättiin myös yhteistyössä puolukoita keittiön tarpeisiin.

- 4B-luokan oppilaista muodostettu ryhmä vieraili Olavikodilla musiikkiesityksellään musiikinopettaja Ulla Savolan ohjaamana.

- 21.9.2011 järjestettiin Rauhan puun istutus-tapahtuma kansainvälisenä rauhan päivänä osana maailmanlaajuista ENO-verkkokouluverkostoa yhteistyössä muiden alakoulujen kanssa. Rauhan puu oli tänä vuonna omenapuu, jonka lahjoitti Veihtilahden puutarha. Puu istutettiin esikoulun pihaan. Vierailijana oli Tero Sikala puutarhalta. Rauhan puun istutukseen osallistui yhteensä 11 luokkaa koulumme oppilaita, opettajia ja henkilökuntaa.

- 26.9.2011 vietettiin Eurooppalaisten kielten päivää. Englannin opettaja Anne Salomaa tilasi koulumme englannin oppilaille infovihkoset, karttoja ja muuta materiaalia eurooppalaisista kielistä. Euroopan kieliä käsiteltiin englannin ja muiden tuntien yhteydessä ja samalla opittiin sanoja ja sanontoja eri kielistä.

- 28.9.2011 vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven Eräveikkojen järjestämään hirvenmetsästyspäivään opettaja Petri Huhtala ja eräveikkojen ohjaamina. Metsästysreissun tulos oli neljä kaatunutta hirveä ja paljon uusia kokemuksia oppilaille.

- 4AB-liikuntaryhmän oppilaat vierailivat 5.10.2011 Kuonalantien sadonkorjuujuhlassa musiikkiesityksillään opettajien Annika Mäkelän ja Tarja Olkkosen johdolla.

- 17.10.2011 luovutettiin Tansaniaan matkaavien yläasteen ja lukiolaisten edustajalle Aleksi Isopahkalalle koululla pidetyn pehmolelukeräyksen tuotto - leluja ja muita tarvikkeita kertyi matkaan vietäväksi monta isoa säkkiä. Lelut kerättiin liikuntasalin viereiseen vitriiniin, joten oppilaat saivat seurata lelujen määrän kasvua keräysviikkojen aikana.

- 3.-luokan oppilaskunnan hallituksen edustajat Viljami Selkäinaho, Rosa Niskanen ja Veikka Laitinen pitivät Unicef-kävelyyn liittyvän aamunavauksen luokanopettaja Tarja Olkkosen ohjaamina keskusradion kautta 19.10.2011.

- Koko koulun yhteinen liikunta- ja hyväntekeväisyyspäivä, Unicef-kävely tempaistiiin Ronkaalassa 21.10.2011 juuri ennen syyslomaa osana Unicefin yhteistä teemaa ”Kävellen kouluja Afrikkaan”. Sää suosi tapahtumaa ja päivä sujui hienosti: oppilaat kävelivät reippaasti, norsupallo innosti niin isot kuin pienetkin pelaamaan ja tarkkuusheitto- ja sählypisteissä riitti innokkaita osallistujia. Koulun oppilaat, opettajat ja muu koulun henkilökunta, veteraaniopettajat, vanhemmat ja sponsorit tekivät jälleen yhdessä hyvää - kävelemällä kouluja Afrikkaan.

Unicef-kävelyn yhteistulos:
• Unicef-kävelyn tuotto oli 4555 euroa. Unicef-kävelyn tuloksia Afrikassa: http://www.unicef.fi/files/unicef/Koulut/Hyvia_uutisia_maailmalta_2011-2012.pdf

- 5.- ja 6.-luokan oppilaat osallistuivat syksyn aikana Lionien kansainväliseen rauhanjulistekilpaan. LC Kultahiput järjesti kilpailun Haapajärvellä luokanopettaja Sirpa Karvosen organisoimana. Parhaaksi ja kilpailussa eteenpäin lähetettäväksi työksi valittiin Selina Saarenpään työ. Selina ja muut kunniamaininnan saanet palkittiin 3.-luokan järjestämässä adventin aamunavauksessa 24.11.2011.

- 25.11.2011 koulumme oppilaat osallistuivat Kajaanin kaupunginteatterin mukaansatempaavaan Koirien Kalevala-nukketeatteriesitykseen.

- Koulumme oppilaat kirjoittivat syksyn aikana sekä itsenäisyyspäiväaiheisia runoja että jouluaiheisia tarinoita. Runoja ja tarinoita koottiin itsenäisyys- ja jouluaiheisiin kynttiläasetelmiin, joita myytiin koulumme luokkaretkien hyväksi.

- 6.-luokkalaiset järjestivät yhdessä luokanopettajien ja musiikinopettajien ohjaamina itsenäisyysjuhlan koululla 5.12.2011. Juhla järjestettiin pihalla ja luokissa keskusradion kautta kuullen oppilaiden runoja, ajatuksia ja esityksiä itsenäisyydestä sanoin ja sävelin opettajien Johanna Saarenpään ja Terhi Niskasen ohjaamina.

- 12.12.2011 kolmannen luokan oppilaat vierailivat Haapajärven terveyskeskuksen vuodeosasto 2:lla. Jouluisen musiikkiesityksen ohjasivat opettajat Marjaana Isopahkala ja Terhi Niskanen.

KEVÄTLUKUKAUSI 2012

- 11.1.2012 saivat koulumme oppilaat kuulla tuulahduksen Afrikasta, Tansaniasta ja Sanibarin saarelta syyslomalla siellä vierailleiden lukiolaisten esittämänä. Saimme kuulla koulusta ja elämästä Tansaniassa, matkata mukana safarilla eläinten kanssa ja kuulla Sansibarin saaren synkkääkin historiaa ja nähdä sen kauneutta. Kaikki oppilaat osallistuivat monipuoliseen kuvalliseen ja sanalliseen multimediaesitykseen, jota johti koulumme entinen oppilas Aleksi Isopahkala.

- 25.1.2012 yläasteen oppilaat toivat terveisiä ja kuulumisia yläasteen ystävyyskouluvierailulta Belomorskista kuvien ja matkakertomuksen muodossa. Oppilaat osallistuivat esitykseen opettajien johdolla koulumme multimedialuokassa.

- 19.2.2012 4.-luokan oppilaat osallistuivat Haapajärven kirkosta radioituun radiojumalanpalvelukseen. Oppilaat harjoittelivat jumalanpalveluksessa laulettavia virsiä koulussa kanttori Katri Syrjäniemen ja opettajien johdolla, ja suorittivat samalla pronssisen virsimerkin. Kirkossa oppilaita ohjasi musiikinopettaja Terhi Niskanen.

- 2.3.2012 koulullamme vietettiin talviliikuntapäivää juuri hiihtoloman kynnyksellä. Mäenlaskuun kiiruhdettiin luokka-asteittain niin Ronkaalan, Pappilan kuin Kiepinkin mäkiin. Myös koulun kota oli luokkien käytössä.

- 14.3.2012 Haapajärven koulujen ja Haapajärven Kiilojen hiihtoväki järjesti yhteistyössä 15. Koululaisten maakuntaviestit Someron maastossa. Viestin järjestämisen taustaorganisaatioon kuuluvat Keski-Pohjanmaan Hiihto ry, KLL:n Keski-Pohjanmaan ja Oulun Eteläinen piiri sekä Keski-Pohjanmaan liitto. Voittajaksi hiihti jälleen Kruunypyyn ykkösjoukkue, mutta Hapajärven ykkösjoukkue sijoittui viestissä hienosti hopeasijalle. Viestin onnistuneet järjestelyt toimivat hyvänä esimerkkinä koulujen ja urheiluseuran toimivasta yhteis- ja talkoohengestä. Viestin suunnittelu- ja järjestelyvastuuta koulultamme kantoi ja koordinoi erityisluokanopettaja ja vararehtori Marita Seppälä.

- 21.3.2012 saimme vieraita Saksasta, Oksavan ja Väliojan koulujen yhteisen Comenius-projektin kautta. Vieraat tutustuivat yleisesti kouluumme ja Martinmäen erityisluokkien toimintaan.

- Viikoilla 15-17 osallistuimme jälleen suosittuun, valtakunnalliseen, Nuoren Suomen organisoimaan Liikuntaseikkailuun, jossa päästiin liikkuen ja rasteja keräten matkaamaan virtuaalisesti eri puolilla maailmaa ja oppimaan samalla uusia asioita eri maista ja kulttuureista.

- Osa luokista sai kuulla myös terveisiä ja kuulumisia Arabiemiraateista ja koulunkäynnistä Al Alainissa koulumme entisen opettajan, Susanna Kainulaisen vieraillessa koulullamme.

- 24.4.2012 kuudesluokkalaisten laulu- ja soitinryhmä esiintyi vanhus- ja vammaisneuvoston juhlavuoden päätapahtumassa Stollessa musiikinopettajien Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina.

- 26.4.2012 kevätmyyjäisiten onnistumiesta kantoivat suuren vastuun 6.-luokan oppilaat, jotka keräsivät suositulla kummitusvintillä ja muilla toimintapisteillä rahaa toukokuun Helsingin luokkaretkeä varten. Myyjäisten yhteydessä järjestetyn, Martinmäen toisen Talent-kilpailun voiton vei Konsta Ahoal vauhdikkaalla veivausesityksellään.

- 4.5.2012 koulullamme kiersi ystävyyskouluvieraita Belomorskista. Vieraat kiersivät eri luokissa ja tutustuivat koulun tiloihin ja esikouluun vararehtori Marita Seppälän ja luokanopettaja Tarja Olkkosen ohjaamina.

- 21.5.2012 5.-luokkien oppilaat osallistuivat 4H:n järjestämään metsäpäivään Peuranpolun maastoissa Reisjärvellä opettajien ohjaamina.

- 25.5.2012 järjestettiin 6.-luokan oppilaiden potkiaiset, joissa sekä 5.- että 6.-luokkalaiset esiintyivät koko koulun väelle sekä sanoin että sävelin. Potkiaisten ohjelman ohjasivat 5.- ja 6.-luokan musiikinopettajat Annika Mäkelä ja Auli Tuominen.

- 31.5.2012 järjestettiin jo perinteeksi muodostunut, Martinmäen koulun 4. mäkiautokisa, jossa kilpailivat opettaja Timo Karvosen ohjaaman mäkiautokerhossa rakennetut ajokit kuljettajineen. Martinmäen oppilaskunnan hallitus valitsi parhaan ulkonäön omaavan ajokin, joka oli Pietro Tuomisen ja Mio Piipon auto. Sama auto voitti myös kokonaiskilpailun päivän nopeimmalla ajalla.

- Lasten näkökulman huomioon ottaminen:
• Haapajärven kaupungin edustajiksi Suomen Lasten Parlamenttiin valittiin koulultamme Selina Saarenpää ja Inka Tikanmäki. He osallistuivat Lasten Parlamentin kokoukseen Tampereella. Selina Saarenpaa teki esityksen Haapajärven Lasten Parlamentin perustamiseksi. Esitys vietiin eteenpäin kaupungin selvitettäväksi.
• Martinmäen koulun oppilaskunnan hallitukseen valittiin uudet edustajat 3.- ja 5.-luokalle. Oppilaskunnan hallitus kokoontui syyslukukauden aikana kaksi kertaa 23.11. ja 9.12.2011. Keväällä oppilaskunnan hallitus kokoontui kolme kertaa, 29.3., 19.4. sekä 11.5.2012. Oppilaskunnan hallituksen kokouksissaan esittämät toiveet ja ideat kirjattiin ylös ja vietiin eteenpäin ja niitä toteutettiin mahdollisuuksien mukaan. Kaikkien kokousten pöytäkirjat toimitettiin jokaiseen luokkaan oppilaiden tutustuttavaksi ja luettavaksi. Oppilaskunnan hallituksen toimintaa ohjasivat rehtori Jari Saaranen ja luokanopettaja Tarja Olkkonen.

Syys- ja kevätlukukauden Unesco-koulutoiminnassa, koulumme arjessä näkyi lasten osallisuuden lisäätyminen - esimerkiksi monet luokat pitivät yhdessä aamunavauksia keskusradion kautta opettajiensa ohjaamina. Myös yhteisiä aamunavauksia salissa järjestettiin perinteiseen tapaan eri luokka-asteiden pitäminä ja yhteistyössä esimerkiksi Haapajärven seurakunnan kanssa. Yksi huipennnus oppilaiden osallisuudesta ja osaamisesta välittyi hienossa kevätmyyjäistapahtumassamme ja sen eri toimintapisteissä. Yhteisvastuullisuus ja vapaaehtoisuus näkyi mm. useissa esiintymisissä, joissa oppilaat vierailivat opettajien johdolla eri tilaisuuksissa tuomassa iloa ja osaamistaan eri tilaisuuksiin ja juhliin erityisesti vanhusten parissa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä