2020-2021

K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2020-2021 

Luodaan toivoa pienillä teoilla kohti kestävää kehitystä  

- K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2020-2021 

K.J.Ståhlbergin koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2020-2021 olivat  

  • lasten näkökulman huomioon ottaminen 
  • oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen 
  • yhteistyö ja verkostoituminen 
  • kestävä kehitys 
  • yhteisvastuullisuus 
  • suvaitsevaisuus  
  • rauhankasvatus ja 
  • KiVa-koulutoiminta. 

Koulumme toiminta alkoi syksyllä 2020 uusissa, kesän aikana rakennetuissa väistötiloissa. Monet vanhan koulun toiminnan järjestämiseen liittyvät asiat tai rakenteet muuttuivat, poistuivat tai saatiin käyttöön vasta myöhemmin kouluvuoden aikana, ja se vaikutti kaikkeen koulun toimintaan. Maailmanlaajuinen, koko vuoden kestänyt koronaepidemia muutti ja karsi lukuvuodelle suunniteltua toimintaa, mutta toi mukanaan myös uusia tapoja toimia ja uutta oppimista erilaisten etäkokoussovellusten ja ohjelmien käyttöönoton myötä. Oppilasryhmät ja luokkarajat ylittävä toiminta jouduttiin erilaisten rajoitusten vuoksi karsimaan minimiin, joten sen myötä Unesco-toimintaan ideoitiin, kehitettiin ja opittiin uusia tapoja toimia. Olimme syksyllä tilanteessa, jossa kaikki oli uutta, ja maailmanlaajuinen tilanne edellytti kaiken toiminnan suunnittelua ja toteutusta uudesta näkökulmasta. 

Lukuvuoden painopistealueena oli kestävän kehityksen ohella uusiutuva energia ja sähkön säästäminen, joka oli myös koulumme monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana keväällä 2021. Koulullamme toimi energiatiimi, joka seurasi valittujen luokkien energia- ja ympäristöministerien avulla luokkien lämpötiloja ja koulumme energiankulutusta. 

Pohjois-Suomen Unesco-koulujen Polaris-yhteistyö jatkui aktiivisena etäyhteyksin. Keväällä 2020 tehty yhteinen hankehakemus Toivo kasvaa –hankkeeseen sai rahoituksen. Yhteisten palaverein myötä ideoitu ja toteutettu Toivon Agenda2030 Sivistyksen supervoimia-päivät toteutettiin virtuaalisesti keväällä 2021 Oulun koordinoimana. Polaris-yhteistyö toimi sosiaalisen median (facebook) ryhmän ja sähköpostiryhmän kautta sekä yhteisessä etätapaamissa syksyllä 2020 kaksi kertaa ja keväällä 2021 kaksi kertaa.  

Osallistuimme Opetushallituksen järjestämiin Unesco-seminaareihin syksyllä ja keväällä etäyhteyksin. Keväällä 2021 toteutettuun Koulutuksen tulevaisuudet webinaariin osallistui ensimmäistä kertaa myös oppilaita ja opiskelijoita Suomen eri Unesco-kouluista. Mukana oppilaille ja opiskelijoille suunnatussa osuudessa olivat ensimmäistä kertaa mukana myös koulumme oppilasedustajat. 

Koulumme sai rahoituksen Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston koordinoimaan Erasmus+ KV-liikkuvuushankkeeseen ”Maailmalle yhdessä liikkuen”. Erasmus+ hankkeen osalta osallistuttiin kouluprofiilin ja muiden tarpeellisten dokumenttien luomiseen ja hankkeen yhteisiin palavereihin. Pandemia rajoitti ja esti hankkeen mukaisen toiminnan aloittamisen, mutta hanke on saanut jo lisäaikaa ainakin vuoteen 2023 saakka. 

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen näkyi edelleen vahvasti koulumme toiminnassa. Oppilaat ideoivat ja ottivat kantaa oppilaskunnan hallituksen kokouksissa ja yhteisissä suunnittelupalavereissa mm. lukuvuoden yhteisiin tapahtumiin ja koulun kehittämiseen. Oppilaskunnan hallitus kokoontui lukuvuoden aikana yhteensä neljä kertaa ja osassa oppilaskunnan kokouksissa käytettiin Meet-ohjelmaa. Oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuivat Haapajärven Lasten Parlamentin kokouksiin, jotka järjestettiin myös pääosin etänä. Koko koulumme oppilaskunta osallistui uuden koulun suunnitteluun kevään 2021 lauantaityöpäivän työskentelyssä ja työsti jokaisen luokan omat toiveet uuden koulun osalta. Kaikki oppilaiden toiveet koottiin yhteen ja välitettiin eteenpäin uuden koulun hankesuunnitteluryhmälle. Koulumme yhteistyö eri tahojen välillä jatkui aktiivisena, vaikka vallitseva tilanne toi uusia siihen myös uusia yhteistyömuotoja.  

Kansainvälisyyskasvatus on osa koulumme arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös kansainvälistyvä oppilasaines. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin vuosittain terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Lisäksi koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys.  

 

SYYSLUKUKAUSI 2020 

Keskusradion ja yhteisen kokoontumistilan puuttuessa sekä koronarajoitusten vuoksi kaikki aamunavaukset jouduttiin toteuttamaan vuoden aikana uusin, erilaisin tavoin. 

- Syksyn 2020 alkuun vinkattiin nettilinkein ja vinkein torstain 27.8. Itämeripäivä 

- Samoin lauantain 29.8. Suomen luonnon päivän teema ja tehtäväideat vinkattiin nettilinkkien kautta luokassa toteutettavaksi. 

- 19.8. julistettiin KJS:n kouluun koulurauha videolinkein Sara Palon, Sisun Pirisen sekä englannin kielellä Noomi Niskasen lausumana opettaja Tarja Olkkosen ohjaamana. Vuoden 2020 koulurauha-teemana oli yhdenvertaisuus. Koulurauhan julistaminen on valtakunnallinen tapahtuma, ja se julistettiin K.J. Ståhlbergin koululla yhdettätoista kertaa, ja Suomessa jo 30. kerran. 

- 24.8. koulumme 5.-luokkalaiset vierailivat opettajineen K.J. Ståhlbergin lapsuudenkodissa, jota esitteli kulttuurituottaja Soili Pentikäinen. Vierailuun liittyi museosta ja sen historiasta tuotettu videomateriaali, joihin tutustuttiin luokissa. 

- 25.8.2020 järjestettiin Erasmus+ hankkeen webinaari, johon opettajat Suvi Ahola ja Tarja Olkkonen osallistuivat etäyhteyksin Teamsin kautta. 

- 27.8. koulumme 2.-3.-luokkalaiset osallistuivat Turvaa tenaville -tapahtumaan monitoimitalolla. 

- 1.-2.9. Suomen Unesco-koulujen yhteiseen webinaariin osallistui opettaja Tarja Olkkonen etäyhteyksin.  

- Viikolla 37 vietettiin koululla liikenneturvallisuusviikkoa. 

- 8.9. kansainvälinen lukutaitopäivä vinkattiin toteutettavaksi luokissa erilaisten linkkien, videoiden ja tehtävien avulla. Lasten ja nuorten säätiön toista kertaa järjestettävän Read Hour –lukutaitokampanjan suojelijana toimi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. 

- 9.9. koulumme 5.-luokkalaiset metsäretkeilivät toiminnallisten pisteiden merkeissä Sauvin maastoissa opettajiensa Suvi Aholan ja Tarja Olkkosen ohjaamina. 

- 12.9. esikoululaiset olivat lauantaityöpäivänään puolukkaretkellä Pitkänkankaan maastoissa opettajiensa Annika Iso-Junnon, Marjut Kekkosen ja Auli Tuomisen ohjaamina. 

- Viikolla 38 koululla kerättiin yhteistyössä puolukoita keittiön tarpeisiin.  

- 21.9. vietettiin kansainvälisen rauhan päivää, https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-rauhanpaiva Vuoden teemana oli "Shaping peace togethet - muovataan rauhaa yhdessä". 

Rauhan päivään liittyy YK:n kestävän kehityksen tavoite 16 Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta: edistää rauhanomaisia yhteiskuntia ja taata kaikille pääsy oikeuspalveluiden pariin; rakentaa tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on pääsy oikeuspalveluiden pariin. Rauha edesauttaa kestävää kehitystä ja samaan aikaan kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa. 

Koulumme onperinteisesti juhlistanut rauhan päivää istuttamalla puita, joita onkin istutettu useita koulumme pihamaalle ja eri kohteisiin Haapajärvellä. Pandemian vuoksi emme voineet kokoontua edes luokka-asteittain puunistutustapahtumiin, joten toteutimme sen uudella tavalla: 

  • Luokissa muisteltiin, mitä puita ja minne oppilaat ovat olleet aikaisempina vuosina istuttamassa ja ketä vieraita on ollut mukana.  
  • Teemaan vinkattiin laulu- ja tietolinkit sekä erilaiset videot.  
  • Koulumme osallistui osana rauhanpäivää Metsien Suomi -kampanjaan, ks. https://metsiensuomi.fi/ Kampanjan yksi konkreettinen elementti oli siemenkiekko, joita jaettiin kymmeniä tuhansia kappaleita ympäri Suomea. 
  • Oppilaat saivat jokainen oman puunistutuskiekon, joka sisälsi männyn siemeniä ja kaikki ravinteet, joita siemenet tarvitsevat ryhtyäkseen kasvamaan. Kiekon sai sen alapuolella olevien ohjeiden mukaan istuttaa syksyllä tai keväällä valitsemaansa paikkaan. Kiekot vietiin koteihin. 
  • Siemenkiekko antoi jokaiselle mahdollisuuden ilmastotyöhön. Istutettu puuntaimi sitoo täysikasvuiseksi kasvaessaan ilmakehästä hiilidioksidia yhtä paljon kuin 5000 kilometrin ajo tavallisella perheautolla tuottaa. 
  • Luokissa voitiin myös pohtia / keskustella / kirjoittaa / kuvata, mitä metsät merkitsevät meille - oppilaille, heidän perheilleen, meille haapajärvisille, suomalaisille ja maailman ihmisille. 
  • Saimme myös koulumme entisten oppilaiden ampumahiihtäjä Tero Seppälän ja maastohiihtäjä Tiia Olkkosen sekä Oulun hiippakunnan piispan Jukka Keskitalon videoterveiset teemalla ”Mitä metsä merkitsee minulle”. Ne katsottiin luokissa. 

Saimme kiekkoja lahjoituksena Metsien Suomi -kampanjassa mukana olevan Kirsi Joensuun sekä Metsähallituksen kautta. Metsien Suomi –kiekkoja olivat hankkimassa Marita Seppälä, Sanna- Maria ja Petteri Arovainio.   

- Vallitsevan koronatilanteen vuoksi emme voineet järjestää syysloman alle perinteisesti sijoittunutta Unicef-kävelyä, koska emme voineet kokoontua luokkarajat ylittäen isossa porukassa. Sen sijaan järjestämme Unicef-kävelytapahtumia viikkojen 41-42 aikana: 

1) Toimintatunnit seurakuntakodilla yhteistyössä seurakunnan nuorisotyönohjaajien Juha-Matti Salmelan ja Minna Paanasen kanssa. Toimintatunnit sisälsivät pisteitä sisällä ja ulkona.  
2) Luokka-astekohtaiset leikkitunnnit, joita varten koottiin joka luokka-asteelle leikkikassit. Leikkikassit sisälsivät ohjeet ja välineet moniin eri sisä- ja pihaleikkeihin, mukaan lukien vilttipalloon ja pöytänorsujalkapalloon. Luokat vuorottelivat, millä luokalla kassi varusteineen on milloinkin käytössä. 
3) Kotatunnit viikolla 42. Kotatunteja varten tehtiin lista, josta sai varata ajan omalle luokalle. Kodassa saatiin syödä omat eväät ja paistaa makkaraa ja vaahtokarkkeja, jotka hankittiin koulun toimesta. 

Oppilaat saivat kävelypassit viikon 41 alussa, ja jokaisesta 15 min. aktiviteetista - myös kävelystä esim. seurakuntakodille - sai antaa yhden tarran. Huoltajat saivat ohjeet Unicef-kävelyn tukemiseen yhteisessä tiedotteessa.  

Unicef-kävely on koulun yhteinen liikuntatapahtuma ja hyväntekeväisyyspäivä, jossa ideana on liikkua tapahtuman aikana mahdollisimman monta kilometriä tai tehdä muita liikuntasuorituksia ja kerätä tarroja kävelypassiin. Unicef-kävelyssä yhdistyy liikunta, yhdessä tekeminen ja aito auttaminen. Ennen kävelyä oppilaat keräsivät "sponsoreita", jotka tukivat oppilasta lahjoittamalla haluamansa summan jokaista oppilaan kävelemää kilometriä / suoritusta kohti.  

Unicef-kävelyn vuoden kohteena oli Myanmar, joka on yksi Aasian köyhimmistä maista. Luokille jaettiin linkit Unicef-kävelyn materiaaleihin, mm. ohje sponsoreiden hankintaan, aamunavaus "Tyttö, joka rakasti kirjoja", video "Minun koulupäiväni", joka kertoi 9-vuotiaan Nan San Ohnin koulupäivästä sekä tehtäviä aiheeseen, kestävään kehitykseen ja kestävän kehityksen tavoitteiden käsittelyyn. Unicef-tapahtumien jälkeen näytettiin videokiitos osallistujille. 

Unicef-kävelyn yhteistulos lukuvuonna 2020-2021: 

  • Koulumme keräsi kävelyn avulla 323,50 euroa. Tällä summalla UNICEF pystyi hankkimaan esimerkiksi liikuntavälineet peräti 1470 lapselle, tai 95 lasta sai koulutarvikepaketin. UNICEF pystyy myös jatkamaan opettajien koulutusta lapsiystävällisistä kasvatusmenetelmistä sekä tekee töitä, jotta jokainen lapsi voisi osallistua laadukkaaseen opetukseen korona-aikana, joko etänä kotoa käsin tai lähiopetuksessa.  

- 8.10. osallistuttiin Erasmus+ -palaveriin Teamsin kautta. Palaverissa olivat mukana Sanna-Maria Arovainio, Suvi Ahola, Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen.  

- 9.10. koulumme 3.-ja 4.-luokkalaiset saivat virtuaalikirjailijavieraan … kirjaston kautta luokkiin. 

- 13.10. vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven Eräveikkojen järjestämään hirvenmetsästyspäivään Eräveikkojen ja opettajiensa Marko Niinikosken ja Timo Karvosen ohjaamina. Eräveikoista tapahtumaa on ollut usean vuoden ajan ansiokkaasti järjestämässä Risto Jääskeläinen.  

- Viikolla 47 vietettiin lasten oikeuksien viikkoa, jonka teemana oli Lapsella on oikeus tulevaisuuteen -  
Jokaisen lapsen ja nuoren on uskallettava unelmoida ja saatava eväät rakentaa omanlaistaan tulevaisuutta.   

YK:n yleiskokous suositteli vuonna 1954, että kaikki maat alkaisivat viettää kansainvälistä lasten päivää. Päivän vietto vaihtelee maittain, mutta virallisena merkkipäivänä pidetään marraskuun 20. päivää. Tuona päivänä yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen vuonna 1959. 30 vuotta myöhemmin, vuonna 1989, yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien yleissopimuksen. Sopimukseen ovat liittyneet kaikki YK:n jäsenmaat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1991. Kansainvälistä lasten päivää kutsutaan Suomessa myös lapsen oikeuksien päiväksi. 

Lapsen oikeuksien sopimus turvaa lasten erityisiä tarpeita ja etua. Sopimuksen neljä yleistä periaatetta ovat syrjinnän kielto, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehitykseen sekä oikeus osallistua ja tulla kuuluksi. Lapsen oikeuksien päivän tarkoituksena on muistuttaa lasten asemasta ja lasten hyvinvoinnin edistämisen tärkeydestä kaikkialla maailmassa. Lapsen oikeuksien sopimus on ainoa ihmisoikeussopimus, joka sisältää tiedotusvelvoitteet. Tästä huolimatta lapsille kuuluvista oikeuksista tiedetään kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, aivan liian vähän.  

Luokkiin vinkattiin viikoksi useita linkkejä, videoita ja materiaaleja: 

- Lapsen oikeuksien viikon infovideo:https://www.youtube.com/watch?v=hUzTM1wH8gg 
- Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen aamunavaus:https://www.youtube.com/watch?v=hUzTM1wH8gg 
- Viikon viralliset teemasivut: https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/kouluille/ 
- Lapsen oikeuksien päivä YK-liiton sivuilla: https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-lasten-paiva-lapsen-oikeuksien-paiva 
- Lapsen oikeuksien päivästä Unicefin sivuilla: https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeuksien-paiva/ 
- Lapsen oikeuksien päivän Unescon sivut(englanniksi) https://www.un.org/en/observances/world-childrens-day 

Päivään tutustuttiin mm. em. sivustojen, videoiden ja tehtävien avulla, siitä keskusteltiin ja äänestettiin luokan lempitunti, joka pidettiin. Lapsen oikeuksien päivään hankittiin oppilaille myös pieni jäätelöyllätys ruokailun yhteyteen.  

- 29.10. suunniteltiin Polaris-Unesco verkoston kanssa Toivo kasvaa -tapahtumaa keväälle 2021 Teams -yhteyden kautta. 

- 3.11. osallistuttiin Haapajärven Unesco-koulujen yhteiseen palaveriin yläasteella. 

- 10.11. ja 16.11. koulumme 5.- ja 6.-luokkalaiset osallistuivat kirjaston järjestämään pelitapahtumaan ja pakopeliin. 

- 16.11. koulumme 4.-luokkalaiset osallistuivat 10-synttäreihin kulttuuritalon teatterisalissa, jossa esiintyjänä oli Talent-finalisti Jouko Mäki-Louhiluoma. 

- 19.11. koulumme esikoululaiset kävivät Siiponkoskella metsäretkellä, jossa eskarilaisia ohjasi kestävän kehityksen radalla 4H:n Aila Ruotsalainen. 

- Koulumme kutsuttiin mukaan UNESCO ASPnet-kouluverkoston yhteiseen Koulutuksen tulevaisuus -kampanjaan (Futures of Education Initiative). Osana tätä kampanjaa Opetushallitus koordinoi kyselyn, jonka pohjaksi kouluissa kannustettiin järjestämään aktiviteetteja, joissa oppilaat pääsivät yhdessä pohtimaan tulevaisuutta. Kyselyn avulla kerättiin tietoa, miten suomalaiset lapset ja nuoret haluavat kokea vuoden 2050 sekä miten koulutuksella ja globaalikasvatuksella voidaan auttaa näiden tavoitteiden toteuttamista. OPH toimitti kokoamansa aineiston edelleen Unescoon, Pariisiin, joista Unesco koosti koulujen näkemyksistä raportin vuonna 2021. Teemasta lisää: http://kohtivuotta2030.blogspot.com/  

Teema ja kysely liittyivät olennaisesti myös käsillä olevan lapsen oikeuksien viikon teemaan - lapsella on oikeus tulevaisuuteen. Osallistuimmme kyselyyn luokissa opettajien johdolla seuraavasti: 

  1. Oppilaat kuvasivat 1-4 lauseella tai esimerkiksi kuvien avulla, millaisena näkevät maailman vuonna 2050.  
  1. Oppilaiden havainnoista keskusteltiin: Minkä asioiden toivotaan säilyvän ennallaan? Entä minkä asioiden pitää muuttua vuoteen 2050 mennessä? Rakennellaan yhteistä miellekarttaa. 
  1. Valittiin äänestämällä 3 asiaa, joiden toivotaan säilyvän ja 3 asiaa, joiden toivotaan muuttuvan tai ratkeavan vuoteen 2050 mennessä.  
  1. Pohdittiin, miten jokin yllä esiin noussut ilmiö tai ongelma vaikuttaa (a) omassa elämässä, (b) koulussa, (c) lähiympäristössä, (d) Suomessa (e) jossain muualla maailmassa tai globaalisti. 
  1. Tuotiin esille ajatuksia ratkaisuista, joilla hyvää tulevaisuutta voi vahvistaa. 

Luokat työstivät teemasta yhteisen posterin, julisteen tai word-tiedoston, joissa edelliset pohdinnat tulivat ilmi. Toteutus oli vapaamuotoinen, ja tärkeintä oli, että oppilaat pääsivät pohtimaan teemaa yhdessä. Teemaa sai työstää ryhmän ja ikätason mukaisesti sopivalla tavalla. Kaikki posterit tai vastaavat ja kootut word-tiedostot koottiin yhteen Unesco-tiimi vastasi OPH:n kyselyyn koulumme luokkien vastausten pohjalta. Tehdyt posterit ja luokkien tuotokset koottiin koulumme ruokalaan näyttelyksi. 

- Joulukuussa koulumme henkilökunnalle järjestettiin yhteinen joulukalenteri rehtori Jari Saarasen ideoimana ja toteuttamana. 

- 24.11. koulumme 1.-luokkalaiset valmistivat adventin aamunavauksen yhteisellä laulun, jonka opettajat Arja Keckman-Hedetniemi, Annika Mäkelä ja Katja Tiitto ohjasivat ja tallensivat ja välittivät luokkiin. 

- 25.11. luokkien energia- ja ympäristöministerit saivat lämpömittarit ja ohjeet mittaukseen energiatiimin ohjaajan opettaja Timo Karvosen toimesta. 

- 4.12. koulumme 6.-luokkalaiset pitivät itsenäisyyspäivän aamunavauksen koulun pihalla opettajiensa Marko Niinikosken ja Timo Karvosen ohjaamina. Osana itsenäisyyspäivä aamunavausta oli myös luokissa katsottu videomusiikkiesitys, jonka ohjasivat ja tallensivat musiikinopettajat Auli Tuominen ja Annika Mäkelä ja se välitettiin katsottavaksi luokissa. 

- 10.12. osallistuttiin Haapajärven seurakunnan järjestämään joulupolkuun seurakuntakodin pihalla. 

- 16.12. eskarilaiset esittivät opettajiensa Annika Iso-Junnon, Marjut Kekkosen ja Auli Tuomisen ohjaamana joululaulun, joka äänitettiin ja välitettiin huoltajille. 

- Emme voineet järjestää perinteistä joulujuhlaa vallitsevan koronatilanteen ja rajoitusten vuoksi, joten suunnittelimme ja toteutimme koululla jouluisat ohjelmat luokkien opettajien ja musiikinopettajien ohjaamina.  

- 1.-luokkalaisten opettajat Arja Keckman-Hedetniemi, Annika Mäkelä ja Katja Tiitto valmistelivat myös 16.12. tonttupolun tehtävineen koulun pihalle luokkien kierrettäväksi ja kokosivat toimintaideat, vinkit ja linkit tonttu-teemaan toteutettavaksi luokissa. 

Jouluiset esitykset muokattiin videotallenteiksi ja välitettiin Wilman kautta luokkiin ja kaikkiin koteihin: 

1.-luokkalaisten jouluinen tonttuleikki: https://youtu.be/pYX5wbbiG28 
3.-luokkalaisten joulukuvaelma: https://youtu.be/lvZXyK0FnPo 
5.-luokkalaisten jouluiset musiikki- ja kuvaterveiset:  
"Tule joulu kultainen" https://youtu.be/iwWASSdIPpk 
"Maa on niin kaunis" https://youtu.be/XffUfdmpxus 

 
KEVÄTLUKUKAUSI 2020 
 
- Viikolla 5 koulullamme vietettiin perinteistä sanomalehtiviikkoa. Sitä varten koululle tilattiin erilaisia sanomalehtiä luokissa tutkittavaksi ja luettavaksi. 

- 28.1. suunniteltiin Polaris-Unesco -verkoston kevään yhteistä Toivo kasvaa -tapahtumaa Teamsin kautta. 

- 5.2. koulullamme vietettiin Teen päivää teetoimikunnalta saamiemme vinkkien pohjalta. Nautimme luokissa myös haudutettua Haapajärvi-teetä ja teimme tee-teemaan liittyviä tehtäviä. 

- Viikon 6 aikana rakensimme koko koulun voimin yhteisen jäätiilitaideteoksen, johon jäädytettiiin tiiliä, jotka muurattiin yhteen lumisohjolaastilla. Teoksen rakentamisen koordinoivat opettaja Timo Karvonen 6B-luokkansa kanssa. Taideteos ilahdutti koko koulun väkeä koko talven ajan. 

- 12.2. oppilaita muistettiin pienellä ystävänpäiväyllätyksellä ruokailun yhteydessä. Luokissa vietetiin myös ystävänpäiväjuhlia. 

- 15., 16. ja 17.2. esikoululaiset viettivät leirikoulupäivää Honkaniemessä laskiaistiistain merkeissä opettajiensa Annika Iso-Junnon, Merjut Kekkosen ja Auli Tuomisen sekä seurakunnan työntekijöiden ohjaamina. 

- 19.2. suunniteltiin Polaris-Unesco -verkoston yhteistä Toivo kasvaa -tapahtumaa Teamsin kautta. 

- Viikoilla 8 ja 9 vietettiin perinneviikkoja, joihin vinkattiin luokkiin erilaisia aktiviteetteja: 

- Lisäksi Juha-Matti Salmela Haapajärvenseurakunnasta leikitti oppilailla perinneleikkejä välitunneilla tehdyn aikataulun mukaan.  

Perinneviikkoihin liittyivät myös teemapäivät: 
 
- 21. helmikuuta: Kansainvälinen äidinkielen päivä 
- 28. helmikuuta: Kalevalan päivä, Kalevalan päivä lyhyesti:  
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/07/kalevalan-paiva-282 ja https://create.kahoot.it/details/ad4f8471-aeb6-4354-808e-7685e85a3e10 

- 4. ja 5.3. koulumme oppilaat osallistuivat Suomen malli -harrastekyselyyn. 

- Hiihtoloman jälkeen aloitimme MOK-viikot 11-16, joiden teemana oli uusiutuva energia ja sähkön säästäminen. Jokainen luokka / luokka-aste sai päättää, minä ajanjaksona toteuttaa MOK:in. MOK:in tuotokset tehtiin valmiiksi  22.4. mennessä, joka on myös YK:n Kansainvälinen Äiti Maan päivä. Teema liittyi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin Agenda2030, joista MOK-viikon päivänavauksina katsottiin Maailman suurin oppitunti 1, 2 ja 3 videot.  

Jokainen oppilas sai tehdä kotitehtävänä energiansäästön väijykortin MOK-viikon aikana tai isommat oppilaat saivat tehdä ”My day” –tyyppisen videopätkän ajalta, jolloin toimii energia-agenttina / mihin kaikkeen viikon aikana tarvitsee sähköä, energiansäästön väijykortti: https://www.motiva.fi/files/13250/vaijykortti_2017.pdf Viikon päätteeksi kaikki väijykortin ”suorittaneet” saivat energiadiplomit, jonka sai halutessaan tulostaa esim. luokalle, https://www.motiva.fi/files/12860/Tokat_energiadiplomi_oppilaalle_vari.pdf 

MOK-viikkojen materiaalilinkit ja vinkit: 

YK:n kansainväliset teemapäivät viikkojen aikana, linkit: 

21.3. Maailman metsäpäivä, https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-metsapaiva 
22.3. Maailman vesipäivä, https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-vesipaiva 
22.4. Kansainvälinen Äiti Maan päivä, https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-aiti-maan-paiva  
27.3. kansainvälinen Earth Hour-päivä, https://wwf.fi/app/uploads/i/j/x/z8few58t3egv658v47lfq/earth-hour-esitys-2021.pdf?filename=Earth%20Hour%20-esitys%20oppitunnille.pdf ja video: https://www.youtube.com/watch?v=-fIxCsCrHpY 

Toiminta- ja tuotosideat eri luokka-asteille (vinkit pohjautuivat luokka-asteiden AI-aihepiireihin), joista sai poimia itselleen sopivat, sen mukaan, mikä luokalle sopii: 

Eskarit, 1. ja 2.-luokat: Tarina (esim. saduttaen luokkaa) ja kuvitus yhdestä uusiutuvan energian lähteestä (tarinan aiheena siis aurinko / tuuli / vesi / puut, ...)  
3.lk: Mainos (videona tai julisteena, aiheena esim. ”Näin voit säästää sähköä!”)  
4.lk: Tietoteksti (tiedonhaku ja lähteiden merkitseminen AI-aiheena, tietotekstit uusiutuvista tai uusiutumattomista energiamuodoista)  
5.lk: Mielipidekirjoitus / väittely / mainos (aiheena uusiutuva energia, sähkön säästäminen, millaisissa asioissa sähköä voisi säästää)  
6.lk: Puhe (esim. ilmasto muuttuu / uusiutuva energian aiheena, esim. Greta Thunbergin puheiden tarkastelu / haastattelu / haastattelu Haapajärven tuulivoimasta tai bioenergiasta) 

Tuotokset sai tehdä pari- tai ryhmätyönä. Pienryhmät saivat valita luokalleen sopivan aiheen. Eri luokka-asteiden vinkeistä pystyi valitsemaan myös luokalleen sopivan toimintatavan. 

- 1.4. kuulimme pääsiäisen aamunavauksen 2.-luokkien pitämänä ja opettajiensa Marjaana Isopahkalan, Sirpa Karvosen ja Marianne Vuotin ohjaamana. Mukana aamunavauksessa oli seurakuntapastori Kaija Tiirola Haapajärven seurakunnasta. 

- Viikolla 15 vietettiin eskarissa energiaviikkoa, johon kuului sähkötutkimusta, pieniä kokeiluja staattisesta energiasta, sähkönsiirtoa ym.

Varoitus: sisältö oli liian pitkä, ja sen loppu on poistettu. Koko sisältö näkyy vain muokkausnäkymässä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä