2012-2013

2012-2013 toiminta

Martinmäen koulun UNESCO-koulutoiminta ja kansainvälisyys lukuvuonna 2012-2013

Martinmäen koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2012-2013 olivat lasten näkökulman huomioon ottaminen, oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen, yhteisvastuullisuus, KiVa-koulutoiminta, yhteistyö, suvaitsevaisuus, rauhankasvatus ja kestävä kehitys. Uutena hankkeena koulullamme alkoi lukuvuoden aikana Yhteispeli-toiminta, joka tukee Unesco-koulutoimintaamme ja sen arvoja luontevasti.

Erityisesti oppilaiden näkökulman vahvistaminen, osallisuus, yhteisvastuullisuus ja vapaaehtoisuus sekä globaali hyväntekeväisyys näkyivät vahvasti vuoden toiminnassa niin liikunnan kuin kulttuurin tapahtumissa. Vuonna 2013 saimme juhlistaa Haapajärven Unesco-koulujen 10 vuotta jatkunutta toimintaa. Pohjois-Suomen Unesco-koulujen Polaris-yhteistyö viritettiin jälleen uudelleen toimimaan Oulussa ja Haapajärvellä keväällä 2013 pidetyissä kokouksissa. Yhteistyö toimii sosiaalisen median (facebook) ryhmän kautta ja yhteisissä kokouksissa Pohjois-Suomen Unesco-kouluissa.

Liittyen vuoden 2012 lapsen oikeuksien päivän teemaan Suomen UNICEF:issa ja Martinmäen koulun painopistealueisiin on Martinmäen koulun teemana myös kouluhyvinvointi. UNICEF:in mukaan koululla on tärkeä tehtävä lapsen oikeuksien toteutumisessa. Koulun tulee taata jokaiselle lapselle turvallinen kouluympäristö, jossa hänen persoonallisuutensa, taitonsa ja lahjansa pääsevät kehittymään täyteen mittaansa. Oppilaan omien vahvuuksien ja taitojen esille tuominen näkyi iloisesti vuoden toiminnassa.

Kansainvälisyyskasvatus on osa Martinmäen koulun arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös kansainvälistyvä oppilasaines. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin vuosittain terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Lisäksi koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys.


SYYSLUKUKAUSI 2012

- 28.8.2012 julistettiin Martinmäen kouluun koulurauha keskusradion kautta. Julistajina toimi opettaja Johanna Saarenpää. Koulurauhan julistaminen on valtakunnallinen tapahtuma, ja se julistettiin Martinmäellä nyt neljättä kertaa.

- 28.8.2012 Martinmäen koulun viidennen luokan oppilaat vierailivat Haapajärven kotiseutumuseolla, jossa oppaana toimi kotiseutuneuvos Juha Eronen. Historiallisten rakennusten ja esineiden myötä oppilaat pääsivät aikamatkalle oman paikkakunnan ja museoalueen historiaan.

- 10.9.2012 koululla vieraili kirjailija Paula Moilanen Haapajärven kirjaston kutsumana. Moilanen on tunnettu erityisesti historiallisista lastenkirjoistaan, joista oppilaat saivat kuulla kirjailijantyön ohella.

- 14.9.2012 vietettiin koulullamme Kodin ja koulun päivää nyt toista kertaa. Huoltajat oli kutsuttu osallistumaan ja seuraamaan koulutyötä. Koululla vieraili satoja huoltajia, ja päivä koettiin antoisaksi ja onnistuneeksi sekä opettajien, oppilaiden että huoltajien näkökulmasta.

- Koululla kerättiin myös yhteistyössä puolukoita keittiön tarpeisiin.

- 21.9.2012 koulullamme istutettiin kansainvälisenä rauhan päivänä rauhanpuu. Rauhanpuun istutus on maailmanlaajuinen tapahtuma, jota koordinoi ENO-verkkokoulu. Mukana tapahtumassa on tuhansia kouluja 150 eri maasta. Tilaisuudessa kuultiin perinteisesti oppilaan puhe, josta tänä vuonna vastuussa olivat 3.-luokkalaiset. Puheen yhteydessä kuuntelimme myös "Näin rauhaa rakennamme"-laulun. Puun istutuksen jälkeen 3.-luokkalaiset esittivät laulun "On luonto meille tärkeä". Koulumme kaikki halukkaat luokat osallistuivat puun istutukseen. Tilaisuudessa oli vieraana kaupunginjohtaja Maija-Liisa Veteläinen, joka oli mukana myös Martinmäen ensimmäisen rauhanpuun istuttamisessa vuonna 2004. Silloin istutettiin pihtakuusi. Vuoden 2012 istutettava puu oli tammi, ja sen lahjoitti Veihtilahden puutarha. Kuvia tapahtumasta löytyy sivujemme kuvagalleriasta. "Rauhanpuun istutus muistuttaa meitä ympäristön, luonnon ja niiden suojelun tärkeydestä. Puun istuttaminen on myös rauhantyötä. Toivomme, että puumme kasvavat kanssamme vuosi vuodelta. Ne ovat puita tulevaisuuteen - ja parempaan huomiseen."

- 26.9.2012 vietettiin Eurooppalaisten kielten päivää. Englannin opettaja Anne Salomaa tilasi koulumme englannin oppilaille infovihkoset, karttoja ja muuta materiaalia eurooppalaisista kielistä. Euroopan kieliä käsiteltiin englannin ja muiden tuntien yhteydessä ja samalla opittiin sanoja ja sanontoja eri kielistä.

- 27.9.2012 suuri joukko Jokilaakson musiikkiopiston haitarinsoittajia ja viihdeorkesteri ihastutti koulumme oppilaita konsertillaan Henna-Maija Vannemaan johdolla. Konsertissa kuultiin harmonikkaopiskelijoiden esittäminä useita elokuva- ja popsävelmiä. Orkesteri sai raikuvat suosionosoitukset useaan otteeseen Martinmäen koululaisilta ja henkilökunnalta.

- 3.10.2012 vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven Eräveikkojen järjestämään hirvenmetsästyspäivään eräveikkojen ja opettaja Marko Niinikosken ohjaamina. Eräveikoista tapahtumaa on ollut usean vuoden ajan ansiokkaasti järjestämässä Risto Jääskeläinen.

- 11.10.2012 3.-luokan oppilaat esiintyivät Vanhusten ja vammaisten juhlassa opettajiensa Annika Mäkelän, Katja Tiiton ja Arja Keckman-Hedetniemen ohjaamina.

- 16.10.2012 opettaja Arja Keckman-Hedetniemi piti Unicef-kävelyyn liittyvän aamunavauksen. Lisäksi luokissa tutustuttiin "Nanan päivä" -dvd:n avulla lasten koulunkäyntiin Malissa, yhdessä Afrikan köyhimmistä maista ja saatiin tietoa lasten elämästä Afrikassa ja Unicef-kävelyn kohteista.

- 19.10.2012 koulumme järjesti Unicef-kävelyn perjantaina Ronkaalan urheilualueella klo 9-12. Unicef-kävely on koulun yhteinen liikuntatapahtuma ja hyväntekeväisyyspäivä, jossa ideana on liikkua tapahtuman aikana mahdollisimman monta kilometriä tai tehdä muita liikuntasuorituksia ja kerätä tarroja kävelypassiin. Unicef-kävelyssä yhdistyy liikunta, yhdessä tekeminen ja aito auttaminen. Lukuvuonna 2011-12 kävelijät auttoivat Afrikassa 120 000 lasta kouluun. Ennen kävelyä oppilaat keräsivät "sponsoreita", jotka tukivat oppilasta lahjoittamalla haluamansa summan jokaista oppilaan kävelemää kilometriä / suoritusta kohti. Lukuvuoden 2012-13 lahjoituksilla oppilaat tukivat Afrikan lasten koulunkäyntiä osana Unicefin yhteistä teemaa ”Kävellen kouluja Afrikkaan”. Sponsorikuoret ja kerätty tuki tuotiin kouluun omalle opettajalle syysloman jälkeen.

Unicef-kävely reippailtiin Ronkaalan alueella syyssäässä. Pieni sade ei haitannut sään mukaisesti varustautuneita oppilaita: kävelykilometrejä kertyi, norsupalloa pelattiin innolla, vilttipallossa iloittiin hienoista kopeista ja frisbee-golfradat houkuttelivat ryhmiä kisailemaan - ja makkara maistui. Liikunnan ja osallistumisen ilo näkyi reitillä ja eri toimintapisteissä. Kaunis kiitos tapahtuman onnistumisesta kuuluu tarranjakajille, veteraaniopettajille suuresta työstä tapahtuman hyväksi vuosittain ja samoin koko henkilökunnalle valmistelusta ja yhdessä tekemisestä - ja tietysti reippaille kävelijöille, Martinmäen koulun oppilaille! Koulun oppilaat, opettajat ja muu koulun henkilökunta, veteraaniopettajat, vanhemmat ja sponsorit tekivät jälleen yhdessä hyvää - kävelemällä kouluja Afrikkaan.

Unicef-kävelyn yhteistulos:
• Unicef-kävelyn tuotto oli 3660 euroa. Tällä summalla pääsee esimerkiksi 244 lasta kouluun Malissa. Unicef-kävelyn tuloksia Afrikassa: http://www.unicef.fi/files/unicef/Koulut/unicef%20juliste%202012%20web.pdf

- 8.11.2012 koulumme osallistui Haapajärven seurakunnan järjestämiin urkujuhliin oppilaskonsertissa, jossa esiintyivät Stefan Stanciu - panhuilu ja Katri Syrjäniemi - urut. Tapahtumassa kuultiin myös runoja Eeva Pohjolan ja lasten lausumina.

- 9.11.2012 vietettiin Unicef-kävelyn hienon tuloksen sekä oppilaiden esittämän toiveen mukaan NENÄ-päivää, jolloin oppilaat, opettajat ja henkilökunta sai leikitellä ja pukeutua naamiaisasuihin. Luokat tutustuivat myös YLE:n NENÄ-päivän video- ja muihin materiaaleihin YLE:n nettisivuilla ja samalla saivat tietoa NENÄ-päiväkeräyksen kohteista mm. kahdeksan kehitysmaassa asuvan eri-ikäisen lapsen elämäntarinan avulla.

- Viikoilla 44-45 koulumme oppilaat kävivät tutustumassa luokittain haapajärvisen kuvataiteilija Lexa Ikosen retrospektiiviseen näyttelyyn "Luonnon voima - 40 vuotta kuvantekijänä" kaupungintalon valtuustosalissa.

- 5.12.2012 koulumme juhlisti itsenäisyyspäivää 6.-luokkalaisten valmistamalla itsenäisyysjuhlalla. Juhlassa tutustuttiin mm. maamme presidentteihin. Samalla julkistettiin Martinmäen Unesco-koulukyltti. Kylttiä paljastamassa olivat oppilaskunnan hallituksen edustajista Topias Pieksämäki, Viljami Selkäinaho sekä Joona Nahkanen. Unesco-koulutoimintaa on ollut Martinmäen koululla jo 10 vuoden ajan. Koulu muisti tilaisuudessa myös Unesco-toimintaa pitkään koordinoinutta opettajaa Tarja Olkkosta. Oppilaskunnan hallituksen jäsen ja Suomen Lasten Parlamentin Haapajärven kaupungin edustaja Selina Saarenpää luki julistamistilaisuudessa Nazim Hikmetin runon "Annetaan lapsille maapallo". Sama runo kätkeytyi kouluavustajille annettuun muistamiseen, sillä Suomen UNICEFin jokavuotinen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus myönnettiin tänä vuonna maamme kaikille koulunkäynninohjaajille ja -avustajille. Kouluavustajat saivat lisäksi Suomen Unicefin Lapsen oikeuksien vaikuttaja-kunniakirjat. Tämänvuotisen tunnustuksen teemana oli kouluhyvinvointi. Lisää aiheesta löytyy sivuilta http://www.unicef.fi/uutinen-unicef?id=30719762

Suomen UNICEF on myöntänyt Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustusta kansainvälisen lapsen oikeuksien päivän yhteydessä (20.11.) vuodesta 2004 lähtien. Aiemmat saajat ovat: 2004 Elisabeth Rehn, 2005 Kaija Juurikkala, 2006 Jari Sinkkonen, 2007 Tuula Åkerlund, 2008 Icehearts ry, 2009 Kalle Justander, 2010 Myrsky -hanke, 2011 Ensi- ja turvakotien liitto.

- 21.12.2012 koulumme 1.-luokan sekä 3.- ja 5.-luokan oppilaat järjestivät opettajiensa sekä musiikinopettajien ohjaamina Martinmäen koulun joulujuhlan, joka tänä vuonna pidettiin Monitoimitalolla päiväaikaan, klo 12. Joulujuhlasta muotoutui Martinmäen koulun oma joulukalenteri, jossa jouluiset arvoitukset ja oppilaiden esitykset sekä yhteislaulut johdattivat koulun väen ja runsaslukuisen yleisön kohti joulun sanomaa.


KEVÄTLUKUKAUSI 2013

- 22.1.2013 järjestettiin järjestyksessään kolmas Martinmäen ja Kyösti Kallion koulun välinen Lakeuden talviklassikko -jääkiekko-ottelu tällä kertaa Haapajärvellä Tiivi-areenalla, jossa Kyösti Kallion koulu otti voiton. Kuudennen luokan oppilaat olivat aktiivisesti mukana järjestämässä ottelua monin eri tavoin ja he keräsivät samalla varoja tulevaan luokkaretkeen Helsinkiin. Mukana ottelussa olivat myös Kyösti Kallion koulun Comenius-hankkeen vieraat, jotka saivat muistoksi ottelusta Martinmäen koulun puffihuivit. Tunnelma oli korkealla ja kannustus hienoa molemmille joukkueille.

- 28.1.2013 koulumme osallistui Haapajärven seurakunnan järjestämään Virsivisa-tapahtumaan, jossa oppilaat saivat kysymysten ja tehtävien avulla tutustua ja laulaa virsiä. Kirkko täyttyi veisaajista ja monet virret tulivat jälleen tutummiksi. 3.-luokkalaiset jatkoivat yhteisen kokoontumisen jälkeen virsien harjoittelua ja koulumme joukkueet osallistuivat Haapajärven koululaisten yhteiseen Virsivisa-kisaan, jossa voittajaksi tulivat tiukassa taistossa Martinmäen virsitytöt Emmi Niskanen, Reeta Laitinen ja Venla Sikala 4A-luokasta.

- 1.2.2013 opettajat Suvi Ahola ja Tarja Olkkonen osallistuivat Pohjois-Suomen Unesco-koulujen yhteiseen tapaamiseen Oulun normaalikoulun kutsumina muiden Haapajärven Unesco-koulujen edustajien kanssa. Polaris-yhteistyötä viritettiin uudelleen käyntiin "Yhdessä eläminen ja tekeminen - yhteinen maailmamme" -teemalla.

- 14.2.2013 Vapaaehtoiset 5B-luokan oppilaat esiintyivät jo perinteeksi muodostuneessa Lions Ladyt Kantapuhdon järjestämässä ystävänpäiväjuhlassa Karjalahden palvelukeskuksessa opettajien Auli Tuomisen ja Tarja Olkkosen ohjaamina. Lauluesitysten jälkeen oppilaat tarjoilivat palvelukeskuksen asukkaille yhdessä Lions ladyjen kanssa täytekakkukahvit ja -teet. Karjalahden henkilökunta kiitti lämpimästi oppilaita sekä esityksistä että reippaasta ja iloisesta palvelusta - oppilaiden välitön tahto ja ilo auttaa välittyi sekä asukkaille että henkilökunnalle.

- 28.2.2013 viidennen ja kuudennen luokan oppilaat osallistuivat Kopolan teatterin esittämään musiikkinäytelmään Tirlittan.

- 1.3.2012 koulullamme vietettiin talviliikuntapäivää juuri hiihtoloman kynnyksellä. Samalla järjestettiin koulun yhteinen jääkiekko-ottelu kaikkien innokkaiden jääkiekkoilijoiden kesken. Mäenlaskuun lähdettiin luokka-asteittain niin Ronkaalan, Pappilan kuin Kiepin mäkiin. Myös koulun kota oli luokkien käytössä.

- 12.3.2013 koulumme edustajat Haapajärven Lasten Parlamentissa osallistuivat kokoukseen kaupungintalolla.

- 20. ja 21.3.2013 1.-4.-luokkien oppilaat osallistuivat Peukaloisen retket -teatteriesitykseen Monitoimitalolla.

- 27.3.2013 koulumme henkilökunta osallistui Yhteispeli-hankkeen koulutukseen koululla.

- 9.4.2013 esiintyi taikuri Timo Tiikkainen Taikatuokio-esityksellään esikoululaisille kulttuurisalissa. Samana päivänä kolmasluokkalaiset viettivät leirikoulupäivää Honkaniemessä.

- 12.4.2013 järjestettiin Pohjois-Suomen Polaris Unesco-koulujen tapaaminen Haapajärven yläasteella. Yhteiseen kokoukseen osallistuivat koulultamme opettajat Arja Keckman-Hedetniemi, Annika Mäkelä, Tarja Olkkonen ja Katja Tiitto. Helmikuussa sovittua yhteisen teeman, "Yhdessä" työstämistä jatkettiin kokouksessa ja sovittiin yhteinen kokous syksylle 2013.

- Huhti-toukokuussa osallistuimme jälleen suosittuun, valtakunnalliseen, Nuoren Suomen organisoimaan Liikuntaseikkailuun, jossa päästiin liikkuen ja rasteja keräten matkaamaan virtuaalisesti eri puolilla maailmaa ja oppimaan samalla uusia asioita eri maista ja kulttuureista.

- Huhti-toukokuussa koulumme oppilaat osallistuivat myös 4H:n järjestämään Lasten maatalousnäyttely-aiheiseen kuvataidekilpailuun. Kilpailussa oppilaat piirsivät kuvan siitä mitä he voisivat nähdä ja tehdä lasten maatalousnäyttelyssä. Parhaimmat työt koottiin opettaja Johanna Saarenpään kokoaman ryhmän voimin ja lähetettiin arvioitavaksi 4H-raadille. Kilpailuun osallistuivat Martinmäen, Oksavan, Parkkilan ja Tiiton alakoulut ja osallistujia oli kaikkiaan 317. Nuoremman sarjan voittajaksi tuli Anniina Niskanen Tiiton koululta ja toiseksi Benjami Savola Martinmäeltä. Vanhemman sarjan voitti Selina Saarenpää Martinmäeltä. Kummankin sarjan kolme parasta palkittiin rahapalkinnoin. Kunkin koulun sarjojen voittajatyöt ovat esillä 7.9 lasten maatalousnäyttelyssä. Selina ja muut luokkien parhaiden töiden tekijät palkittiin 6.-luokkalaisten potkiaisten yhteydessä. Lisää aiheesta: http://lastenmaatalousnayttely.net/index.php?option=com_content&view=article&id=24:2-lasten-maatalousnayttely-2013&catid=8&Itemid=126

- 18.4.2013 kolmosluokkalaiset osallistuivat Haapajärven seurakunnan järjestämään 10-tapahtumaan seurakuntatalossa.

- 24.4.2013 koulumme oppilasedustajat osallistuivat Haapajärven Lasten Parlamentin kokoukseen valtuustosalissa.

- 25.4.2013 järjestettiin Martinmäen Kevätkarkelot koululla. Ohjelmassa oli jälleen mm. oppilaiden taitojen esittelyä Talent-kilpailussa. 6B-luokan suunnittelema Kummitusvintti ja temppurata sekä muut toimintapisteet kokosivat osallistujia runsaasti. Uutena ohjelmana karkeloissa oli "Merkityt", 5A-luokan tyttöjen käsikirjoittama, näyttelemä ja ohjaama kauhuelokuva, joka kokosi suuret katsojamäärät. Oppilaiden kasvava vastuu karkeloiden järjestämisessä näkyi myös eri toimintapisteiden työtehtävissä, mm. kahvion ja ruletin pyörittämisessä, joista vastasivat 5.-luokkien oppilaat.

- Huhtikuussa 2013 5.-luokan oppilaat vierailivat Haapajärven kirkossa kirkkoseikkailun ja kotikirkkoon tutustumisen merkeissä pastori Kaija Tiirolan ohjaamina.

- 10.5.2013 2.-luokkalaiset esiintyivät kevätlaulajaisten merkeissä Karjalahden palvelukeskuksessa ja ryhmäkoti Kimppakämpässä. Musiikkiesitykset ohjasivat opettajat Ulla Savola, Ritva Korkatti ja Riitta Lehtinen.

- 18.5.2013 Martinmäen musiikkikerhon oppilaat osallistuivat Oulun laulujuhliin opettajien Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina. Musiikkikerho kokoontui koko kevään ajan harjoitelleen lauluja yhteisiin laulujuhliin Oulussa. Musiikkikerholaiset esiintyivät myös 5.5.2013 seurakuntatalolla 70-vuotiaiden juhlassa Annikan ja Aulin ohjaamina.

- 24.5.2013 6.-luokan oppilaat olivat mukana kotiseuturetkellä kotiseutuneuvos Juha Erosen ohjaamana.

- 27.5.2013 vietettiin 6.-luokkalaisten potkiaisia 5.-luokan musiikinopettajien, luokanopettajien ja oppilaiden järjestäminä. Kuudesluokkalaiset pitivät oman puheensa koulun väelle ja esiintyivät juhlassa. Viidesluokkalaiset esiintyivät myös juhlassa ja jakoivat diplomit 6.-luokkalaisille. Myös musiikkikerholaisten kuoro esiintyi juhlassa. Samana päivänä esiintyi koulumme pihalla Mirror Guitar-yhtye, jossa on mukana kolme koulumme oppilasta, Mikael Åman (basso), Topias Pieksämäki (kitara) sekä Pietro Tuominen (rummut). Solistina yhtyeessä on reisjärvinen Vertti Jokela. Aurinkoinen, lämmin sää suosi upeaa pihakonserttia, joka kokosi koulun väen katoksen juurelle jammailemaan hyväntuulisen musiikin tahdissa.

- 29.5.2013 järjestettiin koulumme ensimmäinen Taitojen päivä, johon oppilaat olivat saaneet ilmoittautua eri taitojen kanssa. Mukana päivässä oli useita rohkeita 3.-luokkalaisia sekä 5.- ja 6.-luokan oppilaita. Oppilaat esittivät musiikillisia taitojaan eri toimintapisteissä kitaralla, rummuilla, haitarilla ja viululla ja muut oppilaat saivat kuunnella soittoa ja kokeilla eri soittimia. Lisäksi koululta löytyi piirtämispiste, joissa taiteiltiin mm. elämiä ja taikuripiste, jossa tehtiin narutemppuja. Pihalta löytyi kukkiensidontapiste, jossa 3.-luokan tytöt opettivat sitomaan kukkaseppeleen ja veivauspiste, jossa sai opetella ja ihastella veivausta suomenmestarin, Konsta Aholan ohjaamana. Lisäksi näytettiin diabolo- ja potkulautatemppuja. Potkulautatemput olivat vaikeudessaan todella huikeita ja hienoja. Sekä sää että tunnelma koululla oli aurinkoinen ja lämmin, niin isot kuin pienetkin oppilaat saivat rauhassa kierrellä eri pisteissä, tutustua ja kokeilla sekä nauttia erilaisista taidoista oppilaiden ohjauksessa. Päivä huipentui kevätkarkeloiden Talent-esityksiin salissa, jolloin kaikilla oli mahdollisuus nähdä kaikki karkelopäivän Talent-esitykset. Taitojen päivä kokosi, yhdisti, opetti ja kannusti kaikkia yhteistyöhön sekä omien taitojen yhteiseen jakamiseen. Päivä oli onnistunut ja antoisa, siinä näkyi osaamisen ilo ja toisten taitojen arvostaminen.

- 30.5.2013 järjestettiin perinteinen mäkiautokisa, jossa käytiin jännittävä kilpailu nopeimman ja kauneimman auton tittelistä. Mäkiautokerhon ohjasi kevään aikana opettaja Timo Karvonen. Oppilaskunnan hallitus toimi tuomarina kauneimman auton palkinnossa, ja sen voitti 5C-luokan tyttöjen rakentama auto. Vierailevan Kumisevan koulun mäkiautokerholaisten auto oli tällä kertaa nopein. Kisa kokosi koko koulun väen pihalle seuraamaan kisaa ja sen etenemistä aurinkoisessa ja lämpimässä kevätsäässä.