Ajankohtaista

Retki kauppaan- kampanja 3.-4.luokille

Retki kauppaan -opetuskokonaisuus vie oppilaat opettajan johdolla lähimarkettiin oppimaan kaupasta ja ruokaketjusta. Retki kauppaan -materiaalin ja kauppavierailun avulla opitaan kestävän kehityksen teemoja, kuluttajataitoja sekä monilukutaitoa. Kokonaisuuden voi integroida osaksi eri oppiaineita ja se soveltuu hyvin toteuttamaan opetussuunnitelman laaja-alaisia tavoitteita.

Retki kauppaan on S-ryhmän ja Ruokatiedon yhteistyönä toteuttama opetuskokonaisuus. Taustalla on S-ryhmän kesällä 2017 julkaisema Ruokamanifesti, jonka tavoitteena on luoda valoisaa tulevaisuutta suomalaiselle ruualle. Yksi manifestin teeseistä on lupaus edistää lasten terveellistä syömistä. Sen innoittamana syntyi idea koululaisten retkestä kauppaan.

HEVI-kestopussien ompeleminen tarpeettomista pitsi-ja valoverhoista

Koulumme toimii osana Suomen Unesco-ASPNET -koulujen verkostoa, ks. https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/unesco-koulut-unesco-aspnet ja tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Suomen Unesco-koulujen, Polaris-koulujen kanssa, ks. esim. https://peda.net/haapajarvi/martinmaen-koulu/polaris-unesco

Unesco-koulujen painopistealueena ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, Agenda2030, ks.esim. https://um.fi/agenda-2030-kestavan-kehityksen-tavoitteet tai https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestava-kehitys/kestavan-kehityksen-tavoitteet

Toimimme ja teemme osana koulun toimintaa pieniä tekoja ympäristön ja kestävän kehityksen hyväksi. Tämän vuoden teemamme on muiden Polaris-koulujen kanssa yhdessä: "Luodaan toivoa pienillä teoilla kohti kestävää kehitystä."

Tempaisemme syysloman jälkeisillä viikoilla HEVI- eli hedelmävihannespussitalkoilla. Sitä varten keräämme koululle tarpeettomia pitsi- tai valoverhoja, jotka sopisivat hevi-pussien materiaaliksi sekä tarpeettomia naruja tai nauhoja, jotka kävisivät pussien naruiksi.

Mikäli teillä on käyttämättömiksi jääneitä verhoja ja / tai nauhoja ja naruja, laittakaa niitä oppilaan mukana kouluun. Keräämme ne yhteen, leikkaamme valmiiksi pussimateriaaleiksi ja oppilaat pääsevät ompelemaan niistä itselleen HEVI-pussit. Pusseja ommellaan niin paljon, kuin materiaaleja riittää.
Mikäli olisit innostunut osallistumaan ompelutalkoisiin tai lähipiiristä löytyy tempauksesta kiinnostunut, otamme mielellämme mukaan aikuisia ohjaamaan oppilaita ompelussa. Talkoopäivistä ja aikatauluista tiedotamme vielä erikseen.

KIITOS!

Rauhan puiden istutus pe 20.9.2019. Kuvassa eskarit istuttavat tammen. Katso lisää kuvia Kuvagalleriasta.

Rauhan puiden istutukset 20.9.

- Rauhan päivän aamunavaus klo 9.50. 6C-luokka haastattelee Unto Kanasta Metsänhoitoyhdistyksestä.

- Esiluokat istuttavat tammen eskarin taakse klo 11-12.

- 1-2.-luokat istuttavat kolme keijuangervoa koulun takapihalle.

- 3.-6.-luokat istuttavat kolme makedonian mäntyä ja kaksi sembramäntyä Kaarinan puiston Koulukadun puoleiseen reunaan.

Olemme perinteisesti juhlistaneet kansainvälistä rauhanpäivää 21.9. istuttamalla rauhan puita. Tänä vuonna rauhan päivän teema on ilmastoteot, ks. esimerkiksi https://www.un.org/en/events/peaceday/ tai https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-rauhanpaiva tai http://www.kulttuurinvuosikello.fi/maailman-rauhan-paiva-21-9/

YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden Agenda2030 rinnalla teemana on tänä vuonna myös TOIVOn agenda, joka Pohjois-Suomen Unesco-koulujen, Polaris-koulujen yhteinen projekti. Tämä teema on esillä omassa ja yhteisessä toiminnassamme.

Presidentti K.J. Ståhlbergin 100-vuotis juhlapäivää vietettiin 13.9.2019. Kiitos kaikille juhlavieraille ja esiintyjille! Juhla- ja piknikkuvia löytyy Kuvagalleriasta.

Juhlavieraita ja -puhujia vas. kulttuurituottaja Soili Pentikäinen, lukion rehtori Merja Eilola, sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki, kotiseutuneuvos Juha Eronen, toimittaja Ilmari Luhtasela, KJS:n rehtori Jari Saaranen ja KJS:n vararehtori Tarja Olkkonen. Kuvasta puuttuu yläkoulun rehtori Jari Nahkanen.