2004-2005

2004-2005 toiminta

Martinmäen koulun Unesco -toiminnan teemana lukuvuonna 2004-2005 oli suomalainen kulttuuri ja kansanperinne. Aihetta on käsitelty eri oppitunneilla ja kaikilla luokka-asteilla. Yhteisenä painotuksena olivat suomalaiseen kulttuuriin kuuluvat juhlapäivät, kuvataidenäyttely "Haapajärvi - kotiseutuni" kokoaminen sekä kansanperinneviikko, jolloin koululla vieraili kansanperinnetaitajia lähialueilta.

Ystävyyskoulutoimintaa on jatkettu ja syksyllä 2004 toteutettiin ystävyyskouluvierailu Viroon. Lukuvuoden aikana olemme tehneet yhteistyötä Oulun lääninhallituksen sivistysosaston, Suomen lähetysseuran, paikallisten ja alueellisten verkostokoulujen, Väliojan koulun, ystävyyskoulujen sekä paikallisten yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden kanssa.

Lukuvuoden tapahtumia
Unicef-kävelyyn osallistuminen 4.9.2004
Taidenäyttely syksyllä 2004
Kaikki luokat osallistuivat taidenäyttelyn tekemiseen. Aiheena oli Haapajärvi - kotiseutuni. Jokaisesta luokasta valittiin kuvataidetyöt näyttelyyn, joka oli ensin esillä koulumme ruokasalissa ja myöhemmin ystävyyskouluissamme Virossa ja Venäjällä.

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä
Opettaja Pirkko Kahila piti päivänavauksen koko koululle juhlasalissa.

YK-viikko
Opettaja Susanna Kainulainen kertoi Perun historiasta ja kulttuurista ja näytti videofilmin matkastaan.

Pohjois-Suomen Unesco-koulujen kokous
Koulun edustaja osallistui kokoukseen.

Lauluja joulusta ja enkeleistä -konsertti monitoimitalolla 30.11.2004
Oli samalla koulun joulujuhla. Haapajärven lapsikuoro (Martinmäen ja Väliojan koulujen oppilaskuoro) ja soitinyhtye johtajinaan Pirkko ja Yrjö Kahila julkaisivat GLORIA IN EXCELSIS DEO -levyn ja järjestivät kaksi konserttia, päiväkonsertin kyläkouluille ja iltakonsertin Martinmäen koulun oppilaille ja vanhemmille.

Ystävyyskuntavierailun Viron Värskaan 30.11.-3.12.2004
10 oppilasta sekä opettajat Marita Seppälä ja Kirsti Korolainen yhdessä kaupungin johdon ja nuorisotoimen edustajien kanssa tekivät ystävyyskuntavierailun Viron Värskaan. Oppilaat majoittuivat perheisiin ja vierailivat ystävyyskoulussa Värska Keskkoolissa sekä tutustuivat paikallisiin nähtävyyksiin Värskassa ja Tartossa. "Haapajärvi - kotiseutuni" -kuvataidenäyttely pystytettiin vierailun ajaksi.

Itsenäisyyspäivän juhla 3.12.2004
Järjestäjinä koulun 6. ja 3. luokkien oppilaat ja opettajat.

Taiteilija, yliopettaja Aili Heikkisen kouluvierailu
Toteutettiin yhteistyössä Oulun lääninhallituksen sivistysosaston kanssa. Ensimmäisen luokan oppilaat osallistuivat elämyspohjaiselle kansanperinneoppitunnille. Vierailu oli osa opetusministeriön määräaikaista luovuus- ja kulttuurikasvatus-hanketta, "Luova ilmaisu lapsilla" -projektia.

Suomalaisen kulttuurin ja kansanperinteen viikko 28.2.- 4.3.2005
Kulttuuriviikon aikana esiteltiin päivittäin erilaisia kansanperinteen muotoja. Ruokalassa tarjottiin perinneruokia ja henkilökunta oli pukeutunut vanhoihin asuihin. Vanhoja esineitä oli esillä ruokalassa ja kirjastoluokassa.

Maanantai 28.2.
Oppilaskonsertti, kansanmusiikkiyhtye Tallari.

Tiistai 1.3.
Koululla vieraili käsityötaitajia esittelemässä perinteisiä työtapoja.

Keskiviikko 2.3.
Rovasti Jussi Vihantola kertoi leikkiperinteestä ja esitteli valmistamiaan perinteisiä puuleluja. Kotiseutuneuvos Juha Eronen piti oppitunnin metsästyksestä ja kalastuksesta.

Torstai 3.3.
Kopolan ryhmä lauloi ja ohjasi perinneleikkejä liikuntasalissa.

Perjantai 4.3.
Kulttuuriviikko huipentui koulun yhteiseen juhlaan. Kolmasluokkalaiset esittivät Riitarunon Kantelettaresta ja Kalevalaisen vieraantervehdyksen. Musiikkiopiston kantele- ja nokkahuiluryhmä soitti kappaleen Kettu itki poikiansa. Viidesluokkalaiset kertoivat Elias Lönnrotista ja Kalevalasta. Pienryhmät näyttivät, millaista elämä oli ennen. Lopuksi laulettiin yhdessä Kalevalainen kylvölaulu.

Pastori Usko Blommendahlin vierailu 12.4.2004.
Pastori kertoi japanilaisesta kulttuurista.

Viron matka
Osallistuneet oppilaat kirjoittivat matkapäiväkirjan www-sivuille.

Pohjois-Suomen Unesco-tapaaminen 22.4.2005.
Järjestettiin Haapajärvellä.

Pohjois-Suomen Unesco -koulujen julistekilpailu huhti-toukokuussa
Kilpailuun osallistui 5.-6. luokkien oppilaita opettaja Johanna Saarenpään johdolla.

Ystävyyskouluvierailu Venäjän Belomorskiin 11.5.-14.5.2005
Vierailuun osallistui koulumme opettaja Susanna Kainulainen.