Toimintakertomukset vuosien varrelta

K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2021-2022 

Luodaan toivoa pienillä teoilla kohti kestävää kehitystä

- K.J. Ståhlbergin koulun UNESCO-koulutoiminta lukuvuonna 2021-2022

K.J.Ståhlbergin koulun Unesco-koulutoiminnan keskeiset teemat lukuvuonna 2022-2023 olivat

  • lasten näkökulman huomioon ottaminen
  • oppilaiden osallisuuden ja demokratian kehittäminen
  • yhteistyö ja verkostoituminen
  • kestävä kehitys
  • yhteisvastuullisuus
  • suvaitsevaisuus ja rauhankasvatus sekä
  • KiVa-koulutoiminta.

Koulumme toiminta jatkui syksyllä 2021 väistötiloissa. Koronaepidemia vaikutti ja muutti edelleen lukuvuodelle suunniteltua toimintaa ja toi myös uutta oppimista erilaisten toimintamallien myötä. Oppilasryhmät ja luokkarajat ylittävää toimintaa jouduttiin rajoitusten vuoksi edelleen karsimaan, ja Unesco-toimintaan ideoitiin, kehitettiin ja opittiin uusia tapoja toimia. Koronaepidemian laajeneminen paikkakunnalla toi suuria haasteita Unesco- ja koulutyöhön erityisesti ennen joulua ja vuoden vaihdetta ja sen jälkeen aina kevääseen 2022 saakka, jolloin rajoitukset purettiin ja maskisuositus päättyi.

Lukuvuoden painopistealueena oli kestävän kehityksen tavoitteet Agenda2030, joka oli myös koulumme monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana keväällä 2022. Koulullamme toimi energiatiimi, joka seurasi valittujen luokkien energia- ja ympäristöministerien avulla luokkien lämpötiloja ja koulumme energiankulutusta.

Pohjois-Suomen Unesco-koulujen Polaris-yhteistyö jatkui aktiivisena etäyhteyksin ja keväällä 2022 päästiin vihdoinkin kokoontumaan Haukiputalle yhdessä yhteisen Toivo kasvaa -hankkeen merkeissä. Polaris-yhteistyö toimi sosiaalisen median (facebook) ryhmän ja sähköpostiryhmän kautta sekä yhteisessä etätapaamissa syksyllä 2021 ja keväällä 2022.

Osallistuimme Opetushallituksen järjestämiin Unesco-seminaareihin syksyllä ja keväällä etäyhteyksin ja molempiin webinaareihin osallistui myös oppilaita ja opiskelijoita Suomen eri Unesco-kouluista. Oppilaille ja opiskelijoille suunnatussa osuudessa olivat mukana myös koulumme Unesco-oppilaat.

Koulumme sai rahoituksen Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston koordinoimaan Erasmus+ KV-liikkuvuushankkeeseen ”Maailmalle yhdessä liikkuen”. Erasmus+ hankkeen osalta jatkettiiin hankkeen suunnittelua, mutta pandemia rajoitti ja esti hankkeen mukaisen toiminnan aloittamisen, mutta hanke on saanut jo lisäaikaavuoteen 2023 saakka.

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen näkyi edelleen vahvasti koulumme toiminnassa. Oppilaat ideoivat ja ottivat kantaa oppilaskunnan hallituksen kokouksissa ja yhteisissä suunnittelupalavereissa mm. lukuvuoden yhteisiin tapahtumiin ja koulun kehittämiseen. Oppilaiden ideoita ja toiveita toteutettiin koko lukuvuoden ajan. Oppilaskunnan hallitus kokoontui lukuvuoden aikana yhteensä viisi kertaa ja osassa oppilaskunnan kokouksissa käytettiin Meet-ohjelmaa. Oppilaskunnan hallituksen edustajat osallistuivat Haapajärven Lasten Parlamentin kokouksiin, jotka järjestettiin myös pääosin etänä. Koulumme yhteistyö eri tahojen välillä jatkui aktiivisena, vaikka vallitseva tilanne toi uusia siihen myös uusia yhteistyömuotoja.

Kansainvälisyyskasvatus on osa koulumme arkitoimintaa ja näkyy monin tavoin mm. erilaisten teemapäivien ja tapahtumien vietossa. Sitä edellyttää myös kansainvälistyvä oppilasaines. Koulullemme aloitti kevään 2022 huhtikuun lopussa valmistavan opetuksen ryhmä, jossa opiskeli kuusi ukrainalaista oppilasta. Ryhmä jatkaa syksyllä 2022 alkanutta toimintaa. Vierailijat, mm. vaihto-oppilaat tuovat samoin terveisiä ja tietoa eri maista ja kulttuureista. Koulutyössä otetaan huomioon paikkakunnan, yhteistyökumppaneiden ja oman koulun kansainvälisyys. 

Tärkeässä roolissa sekä syys- että kevätlukukauden aikana oli myös uuden koulun suunnittelu. Uuden koulun kokonaisuuteen ja toimintoihin otettiin kantaa laajasti koko henkilöstön voimin erityisesti syksyn 2021 aikana ja keväällä jatkettiin konkreettisten luokkatilojen ja toimintojen suunnittelulla yhteisissä suunnitteluiltapäivissä. Työ uuden koulun suunnittelun ja toteutuksen etenemiseksi jatkuu tulevana lukukautena.

 

SYYSLUKUKAUSI 2021

Yhteisen kokoontumistilan puuttuessa sekä koronarajoitusten vuoksi monet aamunavaukset ja juhlat jouduttiin toteuttamaan vuoden aikana uusin, erilaisin tavoin. Monialainen oppimiskokonaisuus toteutettiin suurilta osin luokkien yhteisesti valmistamien Agenda2030-aamunavausten voimin. Aamunavauksiin ja tapahtumiin liittyen Agenda2030 -tavoitteet olivat esillä eri teemojen yhteydessä kaikkien rakennusten seinillä / ilmoitustauluilla.

-17.8. 5A-luokka piti aamunavauksen teemasta oppivelvollisuus 100 vuotta Suomessa opettaja Ulla Savolan ohjaamana. Samalla muisteltiin koulumuistoja. 

- 19.8. opettajat Sanna-Maria Arovainio, Suvi Ahola, Annika Mäkelä, Anne Salomaa ja Tarja Olkkonen osallistuivat Erasmus+ hankkeen palaveriin Teams-yhteyden kautta.

- 24.8. 5B-luokka luokka julisti valtakunnallisen koulurauhan opettaja Arto Bäckmanin ohjaamana. Koulurauhan teemana oli tänä vuonna turvallinen koulu. Koulurauhan julistaminen on valtakunnallinen tapahtuma, ja se julistettiin K.J. Ståhlbergin koululla 12. kerran, ja Suomessa jo 31. kerran.

- Viikolla 33 vietettiin koulullamme valtakunnallista pyöräilyviikkoa, jossa pyöräilykilometrejä kerättiin luokissa yhdessä ja erikseen ja kannustettiin oppilaita liikkumaan pyörillä ja kerrattiin samalla myös liikennesääntöjä. Mukana kampanjassa oli myös paikallisia yrityksiä.

- 31.8. 5C -luokka piti aamunavauksen Suomen luonnon päivän aiheesta opettaja Markku Aitto-ojan ohjaamana.

- 1.9. oli koulullamme pyörällä kouluun päivä, ja kaikkia kannustettiin tulemaan pyörällä kouluun tai töihin, ja kouluun tulleet pyörät laskettiin.

- 7.9. 6A-luokka piti aamunavauksen kansainvälisen lukutaitopäivän teemasta ja Read Hour -kampanjasta opettaja Tarja Olkkosen ohjaamana. 

- 8.9. koulullamme vietettiin kansainvälistä lukutaitopäivää ja samalla nostettiin kirjaston kanssa pitkään yhteistyönä tehdyt lukudiplomit esille. Luokkiin jaettiin lukeva luokka -merkkejä oveihin, luettiiin ja osallistuttiin luokittain Haapajärven kirjaston väen järjestämiin, ensimmäisiin koulumme kirjavinkkauskioskeihin katoksessa ja käytettiin mm. Read Hour -kampanjan Muumi -vinkkejä sekä kuunneltiin Näkymätön lapsi -tarinaa. Lukutaitopäivään vinkattiin myös muita linkkejä, videoita ja tehtäviä. Read Hour -kampanjan suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö. Myös oppilaiden ja henkilöstön lempikirjat olivat esillä, ja ruokalassa saikin arvata, mikä olisi kenenkin henkilökunnan jäsenen lempikirja.

- 9-10.9. opettajat Suvi Ahola, Annika Mäkeä ja Tarja Olkkonen sekä koulumme Unesco-oppilaat Aada Huhtala, Sara Palo, Teea Hautamäki ja Julia Niskanen osallistuivat Unesco-koulujen yhteiseen webinaariin Teams -yhteyksien kautta.

- 14.9. 6B-luokka piti aamunavauksen aiheesta yrittäjyyskasvatus opettaja Suvi Aholan ohjaamana. Oppilaat haastattelivat 4H:n toiminnajohtaja Aila Ruotsalaista hänen työstään. 

- 14-15.9. koulumme 5.- ja 6.-luokat osallistuivat 4H:n järjestämiin yrittäjyyskasvatustunteihin koululla.

- Viikolla 37 koululla kerättiin yhteistyössä puolukoita keittiön tarpeisiin ja viitosluokkalaiset vierailivat Haapajärven kotiseutumuseossa opettajiensa Arto Bäckmannin, Ulla Savolan ja Markku Aitto-ojan johdolla.

- 16.9. Kakkosluokkalaiset tekivät metsäretken Sauviin.

-17.9. 6A-luokka kävi puolukkaretkellä ja keräsi samalla puolukoita koulumme keittiölle.

Viikolla 38 vietettiin koulullamme rauhan viikkoa:

- Tiistaina 21.9. vietettiin kansainvälistä rauhanpäivää, ks. https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-rauhanpaiva ja rauhan päivän viralliset sivut: https://www.un.org/en/observances/international-day-peace Vuoden teemana oli "Recovering better for equitable and sustainable world" eli toivumme paremmin oikeudenmukaisen ja kestävän maailman puolesta.

- 21.9. opettaja Airi Räisälä piti aamunavauksen rauhan päivän teemasta ja katsoimme siihen liittyvän videon.

Rauhan puiden ja pensaiden istutus Piiskamäntypuistoon - teemana Haapajärvi ja Agenda2030 

  • Eskariluokat ja Varpun pienryhmä istuttivat loistoangervot (4 kpl).
  • Kakkosluokat istuttivat syreenit (3 kpl).
  • Kuutoset istuttivat pylväshaavat (3 kpl).

- Rauhan päivään viettoon on kuulunut perinteisestit vieras / vieraita, ja tänä vuonna saimme viime vuoden tapaan kutsuvieraiden tervehdykset videolla. Mika Poutala ja Kalle Lassila olivat tehneet pienet videoterveiset koulullemme teemasta "Mitä luonto ja liikunta merkitsevät sinulle?"

- Koulumme on juhlistanut rauhan päivää istuttamalla puita, joita onkin istutettu koulumme pihamalle ja eri kohteisiin Haapajärvellä jo 17 vuoden ajan: yli 50 puuta, tuhansia osallistujia, satoja istuttajia, kymmeniä puhujia ja vierailijoita. Luokissa muisteltiin, mitä puita ja minne oppilaat olivat olleet istuttamassa ja esim. ketä vieraita oli ollut mukana. Kooste istutetuista puista oli luokkien käytössä kartalla, jota hyödynnettiin luokissa ja suunnistusjaksolla. Rauhan puu -kyltit olivat koulun pihalla olevien puiden yhteydessä. Teemaan vinkattiin myös useita eri linkkejä, vinkkejä ja tehtäviä.

Kestävän kehityksen tavoitteen 16 tavoitteena on edistää kestävän kehityksen mukaisia, rauhanomaisia ja osallisuutta edistäviä yhteiskuntia ja instituutioita. Rauhanomaisessa yhteiskunnassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on pääsy oikeuspalveluiden pariin. Rauha edesauttaa kestävää kehitystä ja samaan aikaan kestävän kehityksen tukeminen edistää rauhaa.

Olemme olleet mukana myös kansainvälisessä ENO-verkostossa, jossa on istutettu maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa puuta.

- 25.9. koulumme opettajakunta vierailivat VESO-koulutuspäivänään Nivalassa Junttilan ja Kalajoella Merenojan kouluilla ja pääsivät tutustumaan uusien koulujen rakennuksiin ja toimintoihin.

- 28.9. piti Maija Nikulainen aamunavauksen Sirpan pienryhmän puolesta teemalla lapsen oikeudet

- 5.10. vietettiiin koulullamme maailman opettajien päivää ja saimme OAJ:n Haapajärven paikallisyhdistyksen kutsumana vieraaksemme kuntapäättäjät: valtuuston puheenjohtaja Aleksi Välikangas, hallituksen puheenjohtaja Jari Nahkanen, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maarit Nikula ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja Raimo Salomaa. Heitä kierrätti väistötiloissa OAJ:n Haapajärven paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja, koulumme opettaja Annika Mäkelä. Kuntapäättäjät vierailivat myös 6.-luokissa, joissa oppilaat olivat valmistautuneet vierailuun erilaisin kysymyksin opettajiensa johdolla.

- 5.10. koulumme 4.-6.-luokat osallistuivat Harh varp  parhaillaan -teatteriesitykseen kulttuuritalon teatterisalissa.

- 5.10. opettaja Varpu Kaisto piti aamunavauksen Aleksis Kiven päivästä.

- 6.10. vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven Eräveikkojen järjestämään hirvenmetsästyspäivään Eräveikkojen ja opettajien Marko Niinikosken ja Tarja Olkkosen ohjaamina. Tällä kertaa saatiin myös saalista eli hirvi kaadettiin tarkkasilmäisten oppilaiden hienolla avustuksella. Eräveikoista tapahtumaa on ollut usean vuoden ajan ansiokkaasti järjestämässä Risto Jääskeläinen.

18.-19.10. 2A- luokka järjesti Linna- näyttely luokassa halukkaille ryhmille. Ihasteltavana oli lasten rakentamia linnoja, joissa näkyi rakennusarkkitehtuurin moninaisuus.

- 19.10. koulumme 5.-luokkalaiset osallistuivat seurakunnan haravointitalkoisiin Karpalon hautausmaalla opettajiensa ohjaamina.

- 19.10. Marita Seppälän ja Suvi Huhdan pienryhmä piti aamunavauksen Unicef-kävelyn teemasta opettajiensa ohjaamina.

- Tarkoituksemme oli järjestää 22.10. vuoden tauon jälkeen perinteinen Unicef-kävely, mutta hyvin sateinen ja kylmä sää siirsi tapahtuman monitoimitalolle eli ideoimme jälleen uuden tavan toimia. Hienot Agenda2030-aiheiset toimintapisteet olivat 4H:n, nuorisotoimen, seurakunnan ja kirjaston järjestämiä. Esi-, 4.-6.-luokat osallistuivat päivään klo klo 9-12 ja 1.-3.-luokat klo 10-13. Myös omissa luokissa käsiteltiin Uncef-kävelyn teemoja ennen monitoimitalolle siirtymistä ja ennen ruokailua leikittiin pihalla eri leikkejä luokittain (ketjuhippa, lentävä hollantilainen, lohikäärmehippa, takaa-ajoviesti).

Viikon aikana lisäksi:

  • Unicef-kävelyssä seikkailevat Muumit seikkailivat myös koulun pihalla ti-to eli pihalle laitettiin muumeja eri paikkoihin (näkyville) ja ne laskettiin luokittain viime joulun tonttupolun tapaan. Lähimmäksi laskeneille oli luvassa pieni yllätys: muumi teetä ja muumi keksejä.
  • Muumit seikkailivat myös kävelijöiden kanssa, eli viikon Unicef-tunneille tai perjantaihin sai ottaa mukaan Muumi-aiheista rekvisiittaa tai esim. pehmoleluja. 
  • Unicef-kävelyn materiaalit, linkki: https://www.unicef.fi/unicef-kavely/materiaalit/001b0000006cCTX 

Unicef-kävely on koulun yhteinen liikuntatapahtuma ja hyväntekeväisyyspäivä, jossa ideana on liikkua tapahtuman aikana mahdollisimman monta kilometriä tai tehdä muita liikuntasuorituksia ja kerätä tarroja kävelypassiin. Unicef-kävelyssä yhdistyy liikunta, yhdessä tekeminen ja aito auttaminen. Ennen kävelyä oppilaat keräsivät "sponsoreita", jotka tukivat oppilasta lahjoittamalla haluamansa summan jokaista oppilaan kävelemää kilometriä / suoritusta kohti.

Unicef-kävelyn vuoden kohteena oli Myanmar, joka on yksi Aasian köyhimmistä maista. Luokille jaettiin linkit Unicef-kävelyn materiaaleihin, mm. ohje sponsoreiden hankintaan, aamunavaus "Tyttö, joka rakasti kirjoja", video "Minun koulupäiväni", joka kertoi 9-vuotiaan Nan San Ohnin koulupäivästä sekä tehtäviä aiheeseen, kestävään kehitykseen ja kestävän kehityksen tavoitteiden käsittelyyn. Unicef-tapahtumien jälkeen näytettiin videokiitos osallistujille.

Unicef-kävelyn yhteistulos lukuvuonna 2021-2022:

  • Koulumme keräsi kävelyn avulla 947,87 euroa. Tällä summalla Unicef pystyy hankkimaan koulutarvikepaketin 278 lapselle, järjestää vaihtoehtoisia oppimisen tapoja lapsille, jotka ovat joutuneet etäopetukseen tai joiden koulunkäynti on keskeytynyt, tekee työtä, jotta lasten koulunkäynti hätäapua tarvitsevilla alueilla voisi jatkua. 

- 2.11. erityisopettaja Sari Manninen piti aamunavauksen Reilun kaupan -teemasta.

- 3.11. osallistuttiin Erasmus+ hankkeen Teams-palaveriin.

- 3.11. Haapajärven Unesco-koulut tapasivat KJS:lla ja mukana olivat opettajat Kaija Kivioja, Katri Matilainen, Helena Rovio, Anne Salomaa, Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen. Samalla ideoitiin teemoja kevään tapaamiseen Oulussa: hyvien uutisten työpaja: postereina, digitaalisesti, digilehti.

- Miten toivo kasvaa? Mitä on tehty? Hyviä uutisia Polariksesta / Pohjois-Suomesta/ eri paikkakunnilta?

- Luontoliiton / Suomen ladun tai vastaavan ohjattu luontoretki tai rastirata.

- Kukkasipuleiden / pensaiden / puiden istutus paikan päällä tai omilla paikkakunnilla.

- 9.11. opettaja Sanna-Maria Arovainio piti aamunavauksen isänpäivästä.

- 12.11. Koulumme kaikki oppilaat osallistuivat Loihu- teatteriryhmän musiikkiteatteri esitykseen “Kadonneet kirjaimet”. Esitys oli osa Soipa- Haapajärvi tapahtumaa.

- 16.11. opettaja Hanna Kippola piti aamunavauksen.

- 5.11. järjestettiin koululla naamiaisia Halloween -teemalla useissa luokissa.

Haapajärvi-seura, Haapajärven seurakunta ja Haapajärven kaupunki myönsivät Ympäristöpalkinnon 2021 kaikissa Haapajärven peruskouluissa toteutettavan 50/50 -mallin energiansäästäkampanjaan, jonka palkinto jaettiin 15.11. KJS:n ja kaikkien koulujen ympäristötiimit toimivat aktiivisesti, seuraavat tilojen energiankulutusta ja edistävät koulujen kierrätystä. 

KJS:n 4.-ja 6.-luokkalaiset valitut energia- ja kierrätysministerit opastivat syksyn aikana oman luokan ja pienempien luokkien oppilaita koulun kierrätyspisteen käytöstä sovittujen vuorojen mukaan.

- 17.11. juhlistettiin kaupunginvaltuuston 15.1. tehtyä historiallista päätöstä uuden koulun rakentamisesta kutsumalla valtuutetut ja yhteostyötahojen edustajat kouluun aamukahveille yhdessä koulun henkilöstön kanssa.

- Koulumme 5.- ja 6.-luokkalaiset osallistuivat syys-lokakuun aikana perinteiseen LC-Kultahippujen järjestämään rauhanjulistekilpailuun opettajien Johanna Saarenpään ja Tarja Olkkosen ohjaamana. Kultahipuista mukana oli Riitta Rajakangas. Kilpailun teemana oli “Olemme kaikki yhteydessä toisiimme.”

- Viikoilla 46 ja 47 vietettiin koululla lasten oikeuksien viikkoa:

Lasten oikeuksien päivä 20.11. ks. https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/
YK:n yleiskokous suositteli vuonna 1954, että kaikki maat alkaisivat viettää kansainvälistä lasten päivää. Päivän vietto vaihtelee maittain, mutta virallisena merkkipäivänä pidetään marraskuun 20. päivää. Tuona päivänä yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen vuonna 1959. 30 vuotta myöhemmin, vuonna 1989, yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien yleissopimuksen. Sopimukseen ovat liittyneet kaikki YK:n jäsenmaat Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1991. Kansainvälistä lasten päivää kutsutaan Suomessa myös lapsen oikeuksien päiväksi.

Lapsen oikeuksien sopimus turvaa lasten erityisiä tarpeita ja etua. Sopimuksen neljä yleistä periaatetta ovat syrjinnän kielto, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehitykseen sekä oikeus osallistua ja tulla kuuluksi. Lapsen oikeuksien päivän tarkoituksena on muistuttaa lasten asemasta ja lasten hyvinvoinnin edistämisen tärkeydestä kaikkialla maailmassa. Lapsen oikeuksien sopimus on ainoa ihmisoikeussopimus, joka sisältää tiedotusvelvoitteet. Tästä huolimatta lapsille kuuluvista oikeuksista tiedetään kaikkialla maailmassa, myös Suomessa, aivan liian vähän.

Luokkiin vinkattiin viikoiksi useita linkkejä, videoita ja materiaaleja:


- Lapsen oikeuksien viikon infovideo: https://www.youtube.com/watch?v=hUzTM1wH8gg
- Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen aamunavaus: https://www.youtube.com/watch?v=hUzTM1wH8gg
- Viikon viralliset teemasivut: https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/kouluille/
- Lapsen oikeuksien päivä YK-liiton sivuilla: https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-lasten-paiva-lapsen-oikeuksien-paiva
- Lapsen oikeuksien päivästä Unicefin sivuilla: https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeuksien-paiva/
- Lapsen oikeuksien päivän Unescon sivut (englanniksi) https://www.un.org/en/observances/world-childrens-day

Päivään tutustuttiin mm. em. sivustojen, videoiden ja tehtävien avulla, siitä keskusteltiin ja äänestettiin luokan lempitunti, joka pidettiin. Lapsen oikeuksien päivään hankittiin oppilaille myös pieni jäätelöyllätys ruokailun yhteyteen.

- 18.11. ja 22.11. Julkkis leikitti oppilaita pitkillä välitunneilla osana lasten oikeuksien viikkoja.

OPPILAIDEN TOIVEET (oppilaskunnan hallituksen ideat / toiveet) teeman käsittelyyn koulussa:

  • vapaavalintainen tunti / päivän lukujärjestys: saa päättää, mitä kouluainetta tekee
  • norsupalloa ja / tai muu oppilaiden äänestämä peli/leikki liikuntatunnilla
  • mieliruokapäivä - äänestys 17.11. mennessä luokassa (salaatti, mieliruoka ja jälkiruoka) ja tieto koulun yhteistuloksesta toimitettiin keittiölle.
  • leikkiperjantai: tuotiin vilttejä, rakennettiin majat ja opiskeltiin niissä
  • välkkäritoiminta: luokat vastasivat yhden päivän välituntileikeistä
  • kotatunti: luokat saivat käydä kodassa paistamassa makkaraa + vaahtokarkkeja

-22.11. Kakkosluokkalaiset vierailivat kirjasto- kahveilla ja onnittelivat samalla laulaen 170- vuotiasta Haapajärven kirjastolaitosta.

- 22.11. opettajat Suvi Ahola, Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen osallistuivat Polaris-koulujen tapaamiseen etäyhteyksien kautta.

- 23.11. opettaja Johanna Saarenpää piti aamunavauksen.

Viikolla 47 vietettiin valtakunnallista paloturvallisuusviikkoa ja teemaa käsiteltiin luokissa ja suoritettiin turvakävelyt.

- 26.11. Adventin aamunavauksen järjestivät nelosluokkalaiset.

- 2611.oli tarkoitus viettää kirjaston 170-vuotis- ja koululaitoksen 140-vuotisjuhlaa, mutta pahentunut koronatilanne muutti juhlan tallenteiksi, jotka saatiin katsoa luokissa. Juhlassa esiintyivät koulumme vapaaehtoiset 6.-luokkalaiset musiikinopettajien Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina. 

- 29.11.-1.12. Kakkosluokkalaiset vierailivat Haapajärven uudella paloasemalla.

- 30.11. 2A-luokka piti aamunavauksen opettaja Annika Mäkelän ohjaamana aiheesta joulumieli. Kakkoset lausuivat jouluisia mietelauseita keskusradiosta.

- 3.12. koulumme 6.-luokkalaiset järestivät itsenäisyyspäivän aamunavauksen opettajiensa Suvi Aholan ja Tarja Olkkosen sekä musiikinopettajien Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamina. 6.-luokkalaiset osallistuivat aamunavauksen tuottamiseen kirjoittamalla teemasta "Minun Suomeni", joista koottiin yhteinen, 6.-luokkalaisten puhe. Linkit:

  1. "Minun Suomeni", laulu ja video Mimmit, linkki: https://youtu.be/bIP5GZhKqWg
    2. Video 6.-luokkalaisten kirjoittamia ajatuksia teemasta "Minun Suomeni", linkki: https://youtu.be/u0PfqgN3Kaw
    3. Maamme -laulu, videolinkki: https://youtu.be/aEE8bnLRBLE

Lisäksi jaettiin askarteluvinkki, Suomen lippu lumihiutaleista ja linkki “Itsenäisyyspäivän tietoa Ylen sivuilla”.

- 7.12. 2B-luokka piti aamunavauksen opettaja Katja Tiiton ohjaamana.

- 14.12. 2C-luokka piti aamunavauksen opettaja Arja Keckman-Hedetniemen ohjaamana.

- Tänäkään vuonna emme pystyneet järjestämään joulujuhlaa kirkossa, koska epidemia paheni ja koronarajoitukset tulivat voimaan alueellamme harmillisesti juuri juhlan alla. Ykkösten, kolmosten, viitosten sekä seurakunnan joulutervehdykser vidoitiin ja linkit jaettiin luokkiin ja koteihin. Joulujuhlalinkit:

-ykkösten joulutervehdys: https://youtu.be/AKDvBJf7wi8
-kolmosten joulukuvaelma: https://youtu.be/uT3clB3Dh8Y
-viitosten joululaulut: https://youtu.be/YW9_V-uo9nA
- Seurakunnan joulutervehdys: https://youtu.be/s90tkHxS6Ac

KEVÄTLUKUKAUSI 2022

- 11.1. opettaja Sirpa Karvonen piti aamunavauksen teemasta hyvän tahtominen ja esitti vetoomuksen, että kukaa ei jää yksin.

- 18.1. 3B-luokka piti aamunavauksen opettaja Päivi Kokkoniemen ohjaamana teemasta harrastukset.

25.1. 3C-luokka piti aamunavauksen opettaja Marjaana Isopahkalan ohjaamana Uutisten viikon teemasta.

 - Viikolla 5 koulullamme vietettiin perinteistä sanomalehtiviikkoa. Sitä varten koululle tilattiin erilaisia sanomalehtiä luokissa tutkittavaksi ja luettavaksi.

2.2.-20.2. järjestettiin Pekingin olympialaiset, joiden myötä koulullamme vietettiin sekä olympialais- että hiihtoviikkoja. Kisoissa seurattiin erityisesti koulumme entisen oppilaan, Tero Seppälän kilpailuja, mutta myös laajasti suomalaisten suorituksia eri lajeissa.

- 8.2. opettaja Timo Karvonen piti aamunavauksen.

- 15.2. opettaja Tarja Olkkonen piti aamunavauksen olympialaisten teemasta.

Viikolla 7, 14.-18.2. koulullamme vietettiin olympia- ja hiihtoviikkojen ohella ystävänpäiväviikkoa. Oppilaskunnan hallitus ideoi viikkoon liittyen seuraavaa:

Ystävänpäiväviikko - väriviikko (pukeuduttiin teeman mukaisesti eri päivinä, vaatetuksessa jotain väriä / teemaa):
MA 14.2. vaaleanpunainen / punainen päivä + nallet / pehmolelut mukana koulussa
15.2. pilkku-/ pallopaitapäivä
KE 17.2. keltainen
TO 18.2. raitapaitapäivä
PE 19.2. kaikki värikäs

- Viikon haasteena oli: ei kiusata ketään, ollaan kivoja toisille! Tästä tehtiin luokissa kylttejä, sloganeita, julisteita tms. luokan ja / tai koulun seinille. Luokkatoimintaidean oli ystävyyden terveiset - laput, joihin sai kirjoittaa terveisiä, ja lappu kiersi luokassa tai esim. sydänkyltti, johon sai kirjoittaa hyviä asioita luokkakavereista.

- Julkkis leikitti oppilaita pihalla 14.2. ja 18.2. välitunneilla ystävänpäivä -teemalla.

- Monarilla leikittiiin LI-tunnilla leikkejä, joiden teemana ystävyys / kaveruus.
- Ruokailussa oli myös yllätys viikolle.

- 15.2. 5A-luokan oppilaat pitivät aamunavauksen opettaja Ulla Savolan ohjaamana.

- KJS:n koulun luokat osallistuivat Suomen Ladun ja Maaselän ladun “ulkona kuin lumiukko” -haasteeseen ja viikon aikana rakennettin lumesta erilaisia lumiukkoja ja -majoja. 

- 17.2. Lukion penkkariajelu ilahdutti koulun väkeä kahden vuoden tauon jälkeen.

- 22.2. 5B-luokan oppilaat pitivät aamunavauksen opettaja Arto Bäckmanin ohjaamana.

- 1.3. osallistuttiin koulujen välisiin hiihtokilpailuihin Someron maastoissa sekä valitut oppilaat osallistuivat koululaisten maakuntaviestiin 24.3. 

- Hiihtoloman jälkeen, torstai-iltapäivisin 24.3., 31.3. ja 7.4. koulun henkilöstö kokoontui suunnittelemaan uuden koulun tiloja ja niiden ratkaisuja eri solujen ja toimintojen osalta arkkitehtien ja suunnitteluryhmän jäsenten ohjaamina. Uuden koulun suunnittelun merkeissä vietetiiin innostuneita ja aktiivisia suunnitteluiltapäiviä, joiden tulokset koottiin yhteen uuden koulun suunnittelun pohjaksi.

- 5.4. Kuulimme aamunavauksen Earth Hour -teemasta.

- 5.4. koulumme opettajat Tarja Olkkonen ja Annika Mäkelä osallistuivat yhteiseen Unesco-suunnittelupalaveriin Haapajärven yläasteella.

- 7.4. koulumme 5.- ja 6.-luokkalaiset osallistuivat kirjailijavieraan Roope Lipastin tunteihin virtuaalisesti.

- 12.3. 2A-luokka piti aamunavauksen opettaja Annika Mäkelä ohjaamana teemasta Hyvät uutiset ja johdatti samalla luokkia hyvien uutisten työstämiseen osana monialaista oppimiskokonaisuutta. MOK:in teemana oli Hyviä uutisia Haapajärveltä, Suomesta ja maailmalta ja samalla tutustuttiin Agenda2030 kestävän kehityksen tavoitteisiin. Esimerkiksi 1.-luokkalaiset tutustuivat lähialueen lähiliikuntapaikkoihin ja kokosivat A-talon alakerran käytäville niistä upeat liikunnalliset hahmot, joissa oli tietoa eri paikoista ja 2.- ja 6.-luokkien kummiluokkatiimit työstivät hyvien uutisten ja kestävän kehityksen diaesitykset, jotka olivat nähtävillä ruokalan seinällä.

- Viikolla 15 osallistuttiin Haapajärven seurakunnan järjestämään pääsiäisvaellukseen.

- 2.-luokat olivat valmistelleet 14.4. Mika Katajamäen pääasiäisen aamunavauksen lisäksi 2.-luokkien laulut opettajiensa Annika Mäkelän, Katja Tiiton ja Arja Keckman-Hedetniemen ohjaamina. Laulut: Noidan kattila https://youtu.be/W0SbCfhFIEE
Pääsiäisen pöytä https://youtu.be/LrR1ZYCDKeI
Lensi maahan enkeli https://youtu.be/4E3TBswinMs

- 13.4. Annika Mäkelä ja Tarja Olkkonen osallistuivat OPH:n järjestämään Unesco-webinaariin Teamsin kautta. Mukana olivat myös Unesco-oppilaat Sara Palo, Aada Huhtala, Teea Hautamäki ja Julia Niskanen.

Huhtikuun aikana koulumme edustajat osallistuivat valmistavan opetuksen valmisteluun ja suunnitteluun, sillä ukrainalaisten perheiden muutettua Haapajärvelle, ryhmän toiminta päätettiin aloittaa mahdollisimman pian. Valmistavan opetuksen ryhmä aloitti toukokuussa opettajanaan Laura Nevalainen ja ohjaana Nadia Shesterikova. Ryhmässä opiskeli kevään aikana kuusi oppilasta ja he opiskelivat sekä omana ryhmänään että integroituivat valittuihin luokkiin eri oppiaineissa.

- Koulumme 3.-4.-luokkalaisista kootut joukkueet osallistuivat Haapajärven seurakunnan järjestämään koulujen väliseen virsivisaan.

- 28.4. koulumme 3.-luokkalaiset osallistuivat Haapajärven seurakunnan järjestämään 10-tapahtumaan, jossa esiintyi nukketeatteri Sananjalka.

- 28.-29.4. koulumme oppilasedustajat Saaga Niemelä ja Sonja Jaakonaho osallistuivat Polaris-Unesco-koulujen yhteiseen Toivo kasvaa -tapaamiseen Haukiputaalla opettaja Annika Mäkelän ohjaamana.

- 3.5. koulumme 6.-luokkalaiset osallistuivat Yrityskylään Oulussa opettajiensa Suvi Aholan, Tarja Olkkosen ja Annika Iso-Junnon ohjaamina.

- Kaksi vuotta tauolla olleet sählyturnaukset saatiin järjestää 2.5. ja 6.5. monitoimitalolla.

- 9.5. juhlistettiin Eurooppa-päivää, jonka teemana oli moninaisuudessaan yhtenäinen. Koulumme ukrainalaiset oppilaat olivat valmistelleet päivään Ukraina-pisteen, jossa he esittelivät maataan kuvin ja hienon tanssiesityksen muodossa. Päivään hankittiin englannin opettaja Anne Salomaan toimesta Agenda 2030-aiheiset julisteet jaettavaksi luokkiin ja lisäksi EU-tietokeskuksen materiaalia, jotka oli varattu luokkien käyttöön.

- 10.5. unelmien liikuntapäivänä juostiin koko koulun ympärijuoksu koko koulun yhteisenä tapahtumana luokka-asteittain.

- 12.5. 2.-luokat viettivät leirikoulupäivää Honkaniemen leirikeskuksessa.

- 16.5. vietettiiin oppilaskunnan hallituksen toiveesta reputonta päivää.

- 17.5. koulumme 2.-3.-luokkalaiset osallistuivat Turvaa tenaville -tapahtumaan.

- 18.5. 5A-luokka oli yökoulussa koulun tiloissa.

-19.5. oli oppilaskunnan ideoima “pyjamapäivä”.

- 23. ja 24.5. koulumme 1.-3..-luokkalaiset osallistuivat Niilo Piiponniemen ohjaamiin toiminnallisiin pesistunteihin Jalmarin –kentällä.

- 24.5. 6.-luokkalaiset kävivät luokkaretkellä PowerParkissa.

- 25.5. 3.-luokkalaiset viettivät retkipäivää Honkaniemessä.

- 30.5. koulumme 5.-luokkalaiset osallistuivat 4H:n Aila Ruotsalaisen organisoimaan Metsäpäivään Pitkänkankaan maastoissa. Mukana päivässä oli useita eri yhdistyksiä toiminnallisilla rastipisteillä.

- Toukokuun viimeisellä viikolla koulumme eskarit siivosivat lähiympäristöä.

- 31.5. Maritan ja Suvin pienryhmän oppilaat kävivät tutustumassa kaupungintalon teekuppinäyttelyyn ja Mika Myllylän palkintokokoelmaan.

- 2.6. vietettiin 6.-luokkalaisten potkiaisia. 5.- ja 6.-luokkien oppilaat olivat yhteistyössä ideoineet ja suunnittelleet opettajiensa ohjaamina yhdessä puheet, joka videoitiin ja välitettiin kaikille. Lisäksi kuulimme myös molempien luokka-asteiden kauniit laulut musiikinopettaja Annika Mäkelän ja Auli Tuomisen ohjaamana ja tallentamina. Saman päivänä aikana julistettiin koulun hymytyttö ja –poika, jotka olivat tänä vuonna Venla Murto ja Väinö Mehtälä.

- 2.6. koulumme oppilaskunnan edustajat ottivat vastaan rauhanviestin Kirkonkylän koulusta Kempeeleestä etäyhteyden kautta. K.J. Ståhlbergin koulun oppilaat välittivät rauhan viestin kaikille Haapajärven alakouluille kevätkirkon 3.6. yhteydessä ja kouluille jaettiin auringonkukan siemeniä istutettavaksi. Koulun omat auringonkukan siemenet annettiin kesähoidon ohjaajien ja lasten istutettavaksi ja syksyllä viestin toiminta jatkuu auringonkukkien piirtämisen muodossa.

- 3.6. vietettiin eskareiden Kevätlaulajaiset koulun ruokasalissa. Laulujen lisäksi jaettiin esikoulutodistukset. 

- K.J. Ståhlbergin säätiö tuki kouluamme lahjoittamalla oppilaiden stipendirahastoon. Stipendien jakoperusteena oli sekä yhteiskuntaopin osaaminen että erityisosaaminen, joka näkyy myös positiivisesti koulun toiminnassa. 

Kevään aurinkoisimmat tunnit pidetiin viimeisellä kouluviikolla Ronkaalan rannassa piknikien merkeissä. Kouluvuoden ja kevään aikana toteutettiin luonto- ja ulko-opetusta tekemällä useita luonto- ja muita retkiä lähiluontoon ja -ympäristöön – retkeiltiin metsissä, rannoilla ja poluilla mm. Sauvin, Haagan ja Siiponkosken maastoissa sekä tutustuttiin myös keskustan alueeseen toiminnallisesti erilaisilla radoilla ja tehtävillä rantapolun, Ronkaalan ja Taistonpuiston alueella.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä