1. Väestön muuttuva terveys

Suomalaisten suolan käyttö ylittää suositukset reilusti, pahimmat suolapommit voivat yllättää – Näin vähennät suolan määrää arjessa

Suomalaisten suolan käyttö ylittää suositukset reilusti, pahimmat suolapommit voivat yllättää – Näin vähennät suolan määrää arjessa

Ihminen tarvitsee suolaa, mutta liika on haitaksi. Monet elintarvikkeet sisältävät suuria suolamääriä.

"Suolaa, suolaa, enemmän suolaa".

Näillä sanoin Fakiiri Kronblom esiintyi 1960-luvun lastenohjelmassa. Todellisuudessa suolan käyttöä tulisi kuitenkin vähentää, sillä suomalaisten suolan saanti ylittyy reilusti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Heli Kuusipalon mukaan liiallinen suolamäärä on opittu tapa.

– Suolaa saadaan pääruoista, joihin on tottumuksen kautta opittu lisäämään suolaa.

Suolaa voi löytyä isoja määriä yllättävistä elintarvikkeista.

– Jos mennään yksittäisiin elintarvikkeisiin, niin leivät ja varsinkin paistopisteiden leipätaikinat ovat suolaisia, Kuusipalo avaa.

– Myös juustot ja makkarat ovat suolan päälähteitä suomalaisilla.

 

Liikakäytöllä haitallisia terveysvaikutuksia

Ruoka- ja merisuola ovat melkeinpä täysin natriumin ja kloridin muodostamaa natriumkloridia. Näistä natrium on se ainesosa, jonka määrää tulee tarkkailla.

Mineraalisuola, kuten Pansuola, sisältää vähemmän natriumia, joten siksi sen käyttö on suositeltavaa. Natriumin vähäinen määrä vaikuttaa myös makuun. Tämän takia mineraalisuolaa käytetään herkästi enemmän, jolloin natriumin käyttö ei todellisuudessa vähene.

Liiallinen suolan syönti nostaa verenpainetta, mikä on uhka sydän- ja verisuonitaudeille.

– Runsas suolan käyttö lisää kalsiumin eritystä virtsaan, mikä altistaa osteoporoosille. Joihinkin syöpiin, esimerkiksi mahasyöpään, sairastumisen riskiä suolan käyttö voi lisätä, Kuusipalo toteaa.

Suolatuotteissa on eroja. Pansuola on 57 prosenttisesti natriumkloridia, kun taas ruokasuolassa prosentuaalinen osuus on 99,8.Kuva: Jonna Karekivi

Vääriä uskomuksia

Monilla voi olla sellainen käsitys, että etenkin kesähelteiden aikaan suolaa tulisi nauttia normaalia enemmän, esimerkiksi vichyveden muodossa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Ihmiset saavat ruoan mukana kivennäisaineita, mukaan lukien natriumia, Kuusipalo kertoo.

Vaikka suositus suolan saannille on 5 grammaa, Ihmisen fysiologinen tarve suolan saannille on vain 1,5 grammaa. Tämä saavutetaan ruoan mukana helposti.

Toinen harhaluulo suolaan liittyen on sen käyttö matalan verenpaineen hoitokeinona.

– Tätä vanhan kansan viisautta usein kuulee sanottavan. Todellisuudessa, jos verenpaine on matala, pitää selvittää mistä se johtuu.

Huomaamatta ruoka oli ollut aika suolaista. Pari viikkoa kesti tottua, mutta sen jälkeen en ole enää palannut ruoan suolaamiseen.
Heli Kuusipalo, johtava asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Vaikka suomalaiset syövät suolaa liikaa, on muistettava, että natriumtason ylläpitäminen on tärkeää.

– Jos natriumin määrä romahtaa, se on hengenvaarallinen tila, Kuusipalo toteaa.

Liian alhaisen suolan määrän taustalla ovat kuitenkin poikkeustilanteet, kuten oksennustaudin aiheuttama kuivuminen tai kovat urheilusuoritukset.

– Pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa on tarkoituksen mukaista, että juodaan ja syödään, jotta saadaan sokeria ja suolaa. Pitkänmatkan hiihdoissa on perinteisesti ollut väliaikapisteillä mustikkasoppaa ja suolakurkkuja, Kuusipalo kertoo.

 

Elintarvikkeiden suolapitoisuuksia

Alla eri elintarvikkeiden sisältämiä suolamääriä. Määrät on ilmoitettu 100 grammaa kohden.

Felix Ketsuppi: 2,2 g

Vaasan Ruispalat: 1,1 g

Valio Oltermanni 1,3 g

Atria hiillosmakkara: 2 g

Apetina juustokuutiot 3 g

Myrttisen suolakurkku 3,5 g

Kikkoman soijakastike: 16,9 g*

Felix Caesar salaattikastike 2,5 g

Taffel Suolatikut 4,5 g

Taffel Sips 1,3 g

Estrella Suolattu micropopcorn 1,8 g

* Määrä 100 millilitraa kohden

Suolan saantisuositus vuorokaudessa on 5 grammaa, joka on noin yhden teelusikan verran. Suomessa miesten suolan saanti on keskimäärin 9,5 grammaa ja naisten 6,9 grammaa vuorokaudessa.

Sydänliitto suosittelee käyttämään vähäsuolaisia elintarvikkeita. Leivän suolapitoisuuden pitäisi olla alle 0,9 prosenttia, pääruokien 0,7 prosenttia tai vähemmän ja juustojen 1,2 prosenttia tai vähemmän.

 

Pintasuolausta ja korvaavia mausteita

Suolan määrää kannattaa tarkkailla elintarvikkeiden tuoteselosteista.

Helppo tapa tunnistaa vähäsuolaisemmat tuotteet on Sydänmerkki. Sydänmerkki kertoo, että tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Suolan lisäksi merkki huomioi rasvan, sokerin ja kuidun määrä tuotteessa.

Vaikka tuotteella ei olisi Sydänmerkkiä, voi siitä löytyä vähäsuolaisempi versio. Näin on esimerkiksi levitteissä ja kastikkeissa.

Huomion arvoista on myös se, missä vaiheessa suola lisätään ruokaan. Sydänliitto suosittelee pintasuolausta, eli suolan lisäämistä ruokaan vasta kun se on lautasella.

– Jos suolan laittaa heti alussa lihan tai kasvisten päälle, se ikään kuin häipyy ruoanvalmistuksen aikana. Pintasuolaamalla tulee laittaneeksi paljon vähemmän suolaa, Kuusipalo toteaa.

Suolan määrän löytää tuoteselosteesta. Kuva: Jonna Karekivi

Kotona ruokaa voi maustaa jollain muulla kuin suolalla. Kuusipalo vinkkaa itsetehtävistä mausteseoksista, joita voi käyttää marinointiin.

– Mausteseokseen voi laittaa jotain hapanta, öljyä, joka kantaa mausteen maun, ja vaihtelevasti yrttejä. Niillä saa ruokaan makua ilman suolaa. Sipuli, inkivääri ja piparjuuri tuovat hyvin makua, Kuusipalo vinkkaa.

Tottuminen pienempään suolamäärään voi kestää hetken. Kuusipalo kertoo olleensa itse tilanteessa, jossa suolan käyttö oli lopetettava kokonaan. Tämä avasi silmiä ruoan suolaisuuden suhteen.

– Huomaamatta ruoka oli ollut aika suolaista. Pari viikkoa kesti tottua, mutta sen jälkeen en ole enää palannut ruoan suolaamiseen.

Virvoitusjuomissa on sokeriansoja – Vertailussa erottui yksi ylivoimainen sokeripommi

Muinaiset tavat pitävät terveenä


Muinaiset tavat pitävät terveenä

Alkukantaisesti elävät metsästäjä-kerääjät säästyvät sairauksilta, jotka yleistyvät länsimaissa. Mikä heitä oikein suojelee?

Tunnetuin metsästäjä-kerääjäyhteisö on Tansaniassa elävä hadza-heimo.

Tunnetuin metsästäjä-kerääjäyhteisö on Tansaniassa elävä hadza-heimo. 

 
19.1.2022 3:00 | Päivitetty 19.1.2022 19:01

MAAILMASTA löytyy yhä ihmisryhmiä, jotka elävät yhtä alkukantaisesti kuin esivanhempamme muinoin.

Näiden metsästäjä-kerääjien elämästä saa synkeän kuvan odotettavissa olevan eliniän perusteella. Se on vain 21–37 vuotta, kun maailman keskiarvo on 73 vuotta. Lähes 40 maassa eletään jo yli 80-vuotiaaksi.

Eniten metsästäjä-kerääjien elinajanodotetta heikentää suuri lapsikuolleisuus. Peräti 20–40 prosenttia lapsista kuolee hyvin pieninä, toteaa brittiläisen Kentin yliopiston tutkija ja tietokirjailija Vybarr Cregan-Reid teoksessaan Primate change: How the world we made is remaking us.

Osuus on valtava verrattuna länsimaihin, joista suurimmassa osassa pikkulasten kuolleisuus jää modernin terveydenhuollon ansiosta alle prosenttiin. Meillä Suomessa se on vain 0,3 prosenttia.

Metsästäjä-kerääjistä keskimäärin vain puolet selviytyy 15-vuotiaiksi, mutta tämän rajapyykin jälkeen heitä usein odottaa pitkä, terve elämä, Cregan-Reid sanoo.

Lancet-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan bolivialaisen tsimané-heimon jäsen elää keskimäärin 70 vuotta, jos hän selviää ensin murrosikään asti. Tsimanéiden elinajanodote on jopa suurempi kuin monissa maatalouteen perustuvissa yhteiskunnissa.

Suurin osa metsästäjä-kerääjien elintapoja koskevista tutkimuksista on tehty Tansanian alueella elävän hadza-heimon parissa. Hadzojen elinajanodote on vain 33 vuotta, mutta aikuisuuteen selvitessään he elävät usein 60–70 vuotta, joskus jopa 80-vuotiaaksi.

Tämä on huikea saavutus ilman sairaaloita ja teollisia lääkkeitä – oloissa, joissa kulkutaudit, haavat ja yhteenotot muiden yhteisöjen kanssa koituvat helposti kohtaloksi.

Vaikka hadzoilla olisikin sairaaloita, niihin ei silti olisi tunkua. Heillä on nimittäin havaittu tuskin ollenkaan sydän- ja verisuonitauteja, korkeaa verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta. Muissa väestöissä nämä elintapasairaudet yleistyvät kovaa kyytiä, suomalaiset mukaan lukien. Vuonna 2018 Suomessa 35 prosenttia kuolemista aiheutui verenkiertoelinten sairauksista, mikä tekee niistä maamme suurimman kuolinsyyn.

Miksi metsästäjä-kerääjät eivät sitten sairasta kuin me?

Keho on ohjelmoitu liikkumaan

YKSI selitys piilee liikunnassa, esittää hadzoja tutkinut evoluutioantropologi Herman Pontzer yhdysvaltalaisesta Duken yliopistosta Scientific American -lehdessä.

Pontzerin mukaan metsästys ja keräily pakottivat varhaisen ihmisen näkemään vaivaa ruoan hankkimiseksi. Kehityimme riippuvaisiksi liikunnasta, joten meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä, hän sanoo.

Arkiaskaret toimivat tehokkaana liikuntana.

Arkiaskaret toimivat tehokkaana liikuntana. 

Tutkimusten mukaan hadzan vuorokausi sisältää ainakin pari tuntia reipasta tai raskasta fyysistä toimintaa – Suomessa samaan yltää harva edes viikossa. UKK-instituutin raportin mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu suositusten mukaan, eli viikon aikana yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia reippaalla tai tunnin ja 15 minuuttia rasittavalla teholla.

 

Hadzat kävelevät paljon koko aikuisikänsä. Kilometrejä kertyy päivittäin kymmenkunta eli vähintään 15 000 askelta. International Journal of Obesity -lehdessä vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa juuri tämä askelmäärä kutisti sydäntautiriskin olemattomiin.

 

Hyödyt ilmi tutkimuksissa

LIIKUNTA säätää tapaa, jolla keho kuluttaa energiaa ja koordinoi tärkeitä tehtäviä elimistössä. Viimeaikaiset edistysaskeleet aineenvaihdunnan tutkimuksissa ovat osoittaneet, että lihasten käyttäminen vapauttaa satoja erilaisia molekyylejä kehoon. Olemme vasta hiljalleen pääsemässä jyvälle niiden moninaisista vaikutuksista.

Liikunnan on muun muassa todettu hillitsevän elimistössä kytevää vaimeaa tulehdusta, joka tiedetään vakavaksi riskitekijäksi sydän- ja verisuonitautien kehitykselle. Tulehdusta lietsovien välittäjäaineiden vähentämiseen riittää, että päivän mittaan kertyy noin 20 minuuttia liikuntaa. Näin kertoo Brain, Behavior and Immunity -lehdessä vuonna 2020 julkaistu tutkimus.

Liikunnan tiedetään myös tukevan immuunijärjestelmän toimintaa sekä vähentävän useiden syöpien riskiä.

Ei siis ihme, että hadzojen kaltaisissa yhteisöissä ei kehity sydänsairauksia, diabetesta tai muita teollistuneille maille tyypillisiä sairauksia, Pontzer kiteyttää.

Tämän lisäksi liikunta on avain terveeseen ikääntymiseen. Liikkuminen nimittäin lisää hermosolujen määrää – toisin sanoen nuorentaa aivoja – ja poistaa samalla kehosta vanhoja soluja, selittää Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Sira Karvinen.

Reipas liikunta vähintään 2–3 kertaa viikossa auttaa olennaisesti ehkäisemään Alzheimerin taudin syntymistä. Havainto pätee myös ihmisiin, joilla on taudille altistava apo e -geenimuunnos.

Hadzat viettävät pääosan päivästään ulkosalla.

Hadzat viettävät pääosan päivästään ulkosalla. 

Jouten ilman tuolia

TOISAALTA hadzatkaan eivät ole liikkeellä koko aikaa. He oleskelevat paikoillaan keskimäärin 6,5 tuntia päivässä, yhtä paljon kuin keskivertoyhdysvaltalainen. Suomalainen aikuinen istuu tai makaa lähes yhdeksän tuntia valveillaoloajastaan, mikä tekee meistä epäterveellä tavalla maailman kärkeä.

Runsaan istumisen tai makoilun tiedetään vaikuttavan haitallisesti elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Miksi joutenolo sitten ei kostaudu hadzoille?

Pnas-lehdessä vuonna 2020 julkaistun yhdysvaltalais-tansanialaisen tutkimuksen mukaan vastaus piilee hadzojen tavassa istua syvässä kyykkyasennossa. Tuoleja tai muita huonekaluja ei heillä edes ole.

Tutkimusten perusteella kyykkyistunta hyödyttää aineenvaihduntaa samaan tapaan kuin jooga. Syvässä kyykyssä reisilihakset joutuvat 5–10-kertaisen työhön verrattuna tavalliseen istumiseen. Tämä laskee huomattavasti veren triglyseridi- eli rasvatasoja.

Suomalainenkin taipuu lapsena syväkyykkyyn, mutta koulussa kyky näivettyy.

Hadzojen istumistyyli on suosittu myös joissakin Kaukoidän maissa, mistä juontuu syväkyykyn toinen nimi aasialainen kyykky. Vietnamissa, jossa lihavia on tilastoidusti maailman vähiten, kyykky on luonteva asento jopa vanhuksille.

Useimmat suomalaisetkin taipuvat kyykkyistuntaan pikkulapsena mutta menettävät taidon koulun pulpetin ääressä. Kyykkyyn on turha itseään väkisin pakottaa, mutta tuolilta kannattaa asiantuntijoiden mukaan ponkaista ylös mahdollisimman usein. Kevytkin fyysinen toiminta, kuten hidas kävely, pienentää sydäntä kuormittavia rasva-arvoja.

 

Maailman terveellisin suolisto

Marjoista saa vitamiineja ja ravintokuituja.

Marjoista saa vitamiineja ja ravintokuituja. 

METSÄSTÄJÄ-KERÄÄJIEN painoindeksi pysyy yleensä ihannelukemissa koko aikuisiän. Toisin kuin voisi kuvitella, se ei kuitenkaan ole vimmatun kalorinpolton tulosta. Itse asiassa heidän päivittäinen energiankulutuksensa on keskimäärin samaa tasoa kuin passiivisten länsimaalaisten.

Tutkijoiden mukaan tätä selittää lepoaineenvaihdunta, joka käsittää 60–75 prosenttia päivittäisestä energiankulutuksesta. Hoikat ihmiset kuluttavat vähemmän energiaa levossa kuin lihavat, mutta metsästäjä-kerääjät kuluttavat länsimaalaisia vähemmän jopa silloin, kun vertailtavana on samankokoisia ja -ikäisiä ihmisiä.

Kyse on pohjimmiltaan siitä, miten luonnonvalinta on ohjannut eliöiden energiavarojen tehokkainta käyttöä. Pontzer arvioi, että erittäin aktiivisen ihmisen keho kuluttaa keskimäärin vähemmän energiaa tavallisissa päivän toimissa, jotta enemmän energiaa säästyy liikuntaan.

Näkemystä tukee sekin, että apinat, joita pidetään vankeudessa, polttavat yhtä paljon kaloreita kuin luonnossa elävät, fyysisesti aktiivisemmat lajitoverinsa.

Pontzerin mukaan tämä on myös oiva osoitus siitä, että liikunta on huono keino laihtua. Ruokavaliota ja liikuntaa tulisikin ajatella kahtena erillisenä työkaluna kahteen eri tarkoitukseen, hän ohjeistaa. Sydänterveyden parantamisessa kannattaa keskittyä liikuntaan ja painonhallinnassa ruokavalioon.

 

Viime vuosina on puhuttu paljon luolamiesdieetistä, jota kaikkien esivanhempiemme väitetään noudattaneen. Tosiasiassa varhaisilla ihmisillä ei koskaan ollut vain yhtä tapaa syödä, vaan ruokavalio määräytyi sijainnin ja vuodenajan mukaan, kertoo Helsingin yliopiston tutkijaryhmä Yliopisto-lehdessä.

Ainoa juoma on kaloriton vesi. Mitään muuta juomaa ihminen ei tarvitsekaan.

Ihmiset söivät, mitä ympäristö tarjosi. Napa-alueilla eläneet turvautuivat enimmäkseen villieläinproteiiniin, kun taas Afrikassa kulutettiin enemmän luonnonvaraista kasvisruokaa. Ainoa juoma oli kaloriton vesi. Mitään muuta juomaa ihminen ei fysiologisesti tarvitsekaan.

Ero nykyravintoon oli suuri: ei ollut maitotuotteita, viljaruokia, puhdistettua sokeria, kasviöljyjä eikä alkoholia. Nykyisin yhdysvaltalaiset saavat näistä elintarvikkeista keskimäärin yli 70 prosenttia energiastaan.

Esivanhemmillamme ei ollut myöskään makeita hedelmiä, jotka ovat pitkällisen jalostuksen tulosta. Kivikauden villihedelmien makeusaste vertautuu porkkanaan. Maasta ei kaivettu tärkkelyspitoisia perunoita vaan paljon vähäkalorisempia juuria ja mukuloita.

Riistassa on vain vähän rasvaa.

Riistassa on vain vähän rasvaa. 

Muinaiselta ruokalistalta puuttuivat myös öljymarinoidut pihvit ja rasvainen pekoni. Villiriistan liha oli – ja on – vähärasvaisempaa kuin tuotantoeläinten.

Hadzojen ruokavalio koostuu yhä vähäkalorisista mukuloista, metsämarjoista, villilihasta ja hunajasta. Rasvaa ruoka sisältää vain vähän, mikä on yksi sydän- ja verisuonisairauksilta, Alzheimerilta ja diabetekselta sekä suolisto-ongelmilta suojeleva lisätekijä.

Ravintokuituja hadza syö keskimäärin noin sata grammaa päivässä – noin viisinkertaisesti keskimääräiseen suomalaiseen aikuiseen verrattuna. Kuidut lisäävät kylläisyyttä, vähentävät ruoanhimoa, tasaavat verensokerin heilahtelua ja ruokkivat hyödyllisiä suolistomikrobeja.

Valtava kuitumäärä selittää, miksi hadzoilla on poikkeuksellisen monipuolinen suolistobakteeristo: lajeja löytyy noin 40 prosenttia enemmän kuin länsimaalaiselta. Gut Microbes -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että hadzojen suolistossa elää myös bakteerityyppejä, joita ei yleensä esiinny länsimaisesti ruokailevilla.

Tämäkin ero on olennainen tautiriskien kannalta. Mitä suurempi kirjo bakteereja suolistoa asuttaa, sitä vähemmän sairauksia yleensä havaitaan.

Hadzat syövät, mitä luonto kulloinkin tarjoaa.

Hadzat syövät, mitä luonto kulloinkin tarjoaa. 

Ravinto säätää mikrobistoa

HADZOJEN ravinnonhankintaa ohjaa kausivaihtelu. Sadekaudella marraskuusta huhtikuuhun ruokavaliossa painottuvat marjat ja hunaja, kuivana kautena he syövät enemmän lihaa. Kuitupitoisia mukuloita ja apinanleipäpuun hedelmiä hadzat kuluttavat ympäri vuoden.

Lihan hallitessa ruokavaliota suoliston mikrobisto muuttuu hyvin lähelle länsimaista, ja sadekaudella kirjo alkaa jälleen monipuolistua.

Havainto tukee ajatusta, jonka mukaan mikrobiston koostumusta voi muuttaa ruokavalion avulla. Toisin sanoen aineenvaihduntaa on mahdollista säätää terveeseen suuntaan syömällä ruokaa, joka auttaa hyödyllisiä suolistobakteereja valtaamaan tilaa haitallisilta.

Metsästämään ja keruuseen lähdetään heti herättyä, ilman aamiaista.

Entä onko ruokarytmillä väliä? Kehittyneissä yhteiskunnissa tehdyt tutkimukset puoltavat vahvasti säännöllistä ruokailua.

Länsimaissa korostetaan usein erityisesti aamiaisen merkitystä, mutta ei ole tukevaa näyttöä siitä, että aamiaisen jättäminen väliin johtaisi painon nousuun tai että sen syöminen edistäisi painon pudotusta, kertoo British Medical Journal -lehdessä vuonna 2019 julkaistu tutkimuskatsaus.

Hadzoille koko aamiaisen käsite on vieras – heillä ei ole sille edes vakiintunutta sanaa.

Tyypillisesti pian heräämisen jälkeen heimon miehet lähtevät tyhjin vatsoin metsästämään tai hunajankeruuseen. Muutaman tunnin kuluttua he saattavat napostella marjoja, mikäli sattuvat niitä löytämään.

Leiriin jääville taas kourallinen hunajaa puolen päivän tienoilla voi olla ainoa ruoka ennen ilta-ateriaa. Ruokailutavat kuitenkin vaihtelevat suuresti leirin koon ja vuodenajan mukaan.

Kourallinen hunajaa riittää usein ilta-ateriaan asti.

Kourallinen hunajaa riittää usein ilta-ateriaan asti. 

Sisäisen kellon ehdoilla

Unta hadza tarvitsee keskimäärin 6,5 tuntia yössä, mikä on selvästi vähemmän kuin kehittyneiden maiden ihmisten 7–9 tuntia. Hadzat menevät nukkumaan keskimäärin kello 22 ja heräävät keskimäärin kello 7.

Toronton yliopiston tutkijat havaitsivat, että kukaan hadza-heimossa ei nuku läpi yön. He nousevat yksi kerrallaan useita kertoja yön aikana ja heräävät eri aikoihin aamulla.

20 vuorokautta kestäneen tarkkailun aikana kaikki aikuiset nukkuivat ainoastaan 18 minuuttia samanaikaisesti. Yli 99 prosenttia vuorokaudesta joku ryhmästä oli hereillä varoittamassa mahdollisista vaaroista, kuten petoeläimistä.

Kaikissa maailman väestöissä nukkumisaikojen erot ovat vahvasti sidoksissa ikään – niin myös hadzoissa. Nuoret hadzat valvovat noin kello 23:een asti ja heräävät kello 8:n jälkeen, kun taas vanhemmat menevät nukkumaan jo kello 20 ja nousevat ylös ennen kuutta aamulla.

Kullekin ihmisyksilölle sopiva uniaikataulu on aina riippuvainen omasta kronotyypistä eli sisäisestä vuorokausirytmistä. Sitä ohjaavat biologiset kellot, joita sijaitsee lähes jokaisessa kudoksessa ja elimessä. Useimmat ihmiset on ohjelmoitu nukahtamaan 21—23:n aikaan ja heräämään, kun aurinko nousee.

Länsimaisen yhteiskunnan vaatima vuorokausirytmi ei sovi kaikille.

Tutkimusten mukaan noin 47 prosenttia suomalaisista aikuisista on aamuvirkkuja ja iltaihmisiä on noin 12 prosenttia. Hadzoja tutkineet arvelevat, että erilaiset kronotyypit voivat olla evoluution luoma sopeuma yhteisöllisen valppauden ylläpitämiseksi. Se on auttanut lajiamme selviytymään vaarallisissa ympäristöissä.

Tästä syystä länsimaisen yhteiskunnan vaatima vuorokausirytmi ei sovi kaikille. Siksi sen muuttaminen kronotyyppien vaatimaan suuntaan voisi edistää jopa kansanterveyttä.

On esimerkiksi näyttöä siitä, että kun koulun alkamisaikaa myöhennetään, koululaiset nukkuvat enemmän. Näyttöä on myös siitä, että vuorotyöläiset saavat unesta nopeammin kiinni ja nukkuvat paremmin, kun vuorokausirytmi räätälöidään juuri heidän kronotyypeilleen sopivaksi.

Urapolku ei paina

IHMINEN on laumaeläin, ja siksi sosiaalisuus on olennaista mielemme hyvinvoinnille. Läntinen individualismi on ruokkinut yksinäisyysepidemiaa, kun taas metsästäjä-kerääjän elämä on yhteisöllistä.

Lapsia sylitellään ahkerasti ja itkuun reagoidaan nopeasti.

Lapsia sylitellään ahkerasti ja itkuun reagoidaan nopeasti. 

Kaikki lähtee kasvatuksesta: metsästäjä-kerääjien jälkikasvuun juurtuu yhteisöllinen ajattelutapa, samaten hyvä itsetunto ja vankka mielenterveys. Kasvatukseen osallistuvat muutkin kuin lapsen vanhemmat, ja lapsilla on aikaa leikkiä ja keskustella. Koskettaminen, kantaminen ja hellittely on yleistä. Lasten itkuun reagoidaan nopeasti.

 

Mieltä ei myöskään paina rahan riittävyys tai työhuolet.

 

”He eivät välitä urastaan tai köyhyydestään, ja viettävät päivänsä ulkona ystävien ja perheen kanssa heidän koko elämänsä. Nämä tekijät liittyvät yleensä onnellisuuden tunteeseen, millä puolestaan on keskeinen rooli yleisessä terveydentilassa”, Helsingin yliopiston tutkimusryhmä kirjoittaa.

Ryhmiä jäljellä muutamia kymmeniä

  • Jos ihmisen kahden miljoonan vuoden historia supistetaan vuorokaudeksi, maata alettiin viljellä neljä minuuttia sitten. Ennen maanviljelyyn siirtymistä noin 11 000 vuotta sitten kaikki olivat metsästäjä-kerääjiä.

  • Vielä 1500-luvulla metsästäjä-kerääjiä eli osissa Eurooppaa ja kaikkialla Amerikassa, mutta sen jälkeen heidän määränsä on vähentynyt dramaattisesti.

  • Nykyään maailmassa on arviolta joitakin kymmeniä metsästäjä-kerääjäyhteisöjä, kuten Tansanian hadzat, Bolivian tsimanét, Australian martu-kansa ja Alaskan iñupiat. Lisäksi Amazonasissa ja Papua-Uudessa-Guineassa elää ryhmiä, jotka eivät ole 11 000:n viime vuoden aikana olleet kosketuksissa muihin kulttuureihin.

  • Metsästäjä-kerääjien selviytyminen on liikkumisen varassa. He ovat nomadeja eli ihmisiä, jotka liikkuvat eläinten tai muun ravinnon mukana eivätkä asetu pysyvään asuinpaikkaan.

  • Ryhmien koko vaihtelee yleensä suurperheestä enintään noin sadan hengen kokonaisuuteen.

  • Ravinto hankitaan metsästyksellä, kalastuksella sekä luonnonvaraisten kasvien ja muiden ravinnoksi kelpaavien ruoka-aineiden kuten hunajan keruulla.

Lauri Seppälä on vapaa tiedetoimittaja ja tiedetoimituksen vakituinen avustaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 13/2021.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000008334829.html

6. Aineistotehtävä: Kuolemansyyt

6. Aineistotehtävä: Kuolemansyyt

a. Vuonna 1917 uusi syntyvä ikäpolvi on pääsääntöisesti aina vanhempaa polvea suurempi ja
muodostaa näin tasaisesti levenevän kolmiomallin. Vuoden 2021 väestöpyramidissa ei ole enää
pyramidimuotoa, vaan se on kääntynyt tasapaksummaksi ja jopa alaspäin kapenevaksi.
Vuoden 1917 väestöpyramidissa suurimmat ikäryhmät ovat 0–14-vuotiaat, vuoden 2021
väestöpyramidissa 25–44-vuotiaat sekä 55–74-vuotiaat. Pienimmät ikäluokat vuonna 1917 olivat
yli 75-vuotiaat. Vuoden 2021 väestöpyramidissa on nähtävissä yhä pienempi syntyvä ikäpolvi.
Sukupuolten välillä vuonna 1917 ei ollut juurikaan eroa: naisia oli vähän enemmän kuin miehiä.
Vuonna 2021 naisten suhteellinen määrä on suurempi, varsinkin yli 60-vuotiaista alkaen.
b. Vuonna 1917 Suomi oli epidemiologisen siirtymän toisessa vaiheessa. Elinajanodote oli alhainen
ja syntyvyys suurta, mutta äitiys- ja imeväisyyskuolleisuus oli edelleen suurta ja tartuntataudit
aiheuttivat ison osan kuolemista. Kuolleisuuden lasku varhaisen kansanterveys- ja valistustyön
ansiosta johti kuitenkin väestönkasvuun.
Tällä hetkellä Suomi on neljännen ja viidennen vaiheen taitteessa. Sekä syntyvyys että kuolleisuus
ovat matalalla tasolla, ja tällä hetkellä väestön lukumäärän ennustetaan vähenevän.
Terveydenhuolto on yksi maailman parhaista, ja väestön terveyden edellytykset otetaan
huomioon kaikessa päätöksenteossa.
c. Kokonaishedelmällisyysluku (montako lasta nainen keskimäärin synnyttää) on laskenut 3,71
lapsesta (vuonna 1917) 1,46 lapseen (vuonna 2021). Samaan aikaan elinajanodote on pidentynyt
vuoden 1917 tasosta (miehet 43 vuotta, naiset 49 vuotta) vuoden 2021 tasolle (miehet 79 vuotta,
naiset 85 vuotta).
Lasten lukumäärän pienenemisen taustalla saattaa olla nuorten halu keskittyä enemmän
opiskeluun ja työntekoon ja/tai itseen ja parisuhteeseen. Ensisynnyttäjän keski-iän nousu noin 30
ikävuoteen saattaa vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
Elinajanodotteen pidentymisen taustalla on monia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Sadan vuoden aikana
köyhä valtio on vaurastunut ja väestön terveydentilaan on pystytty panostamaan mm. laadukkaan
äitiys- ja lastenneuvolan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä työterveyshuollon avulla. Työ- ja
asuinolot ovat parantuneet, ja terveyttä edistäviin elintapoihin on pystytty vaikuttamaan
laadukkaan koulutuksen avulla. Koulutus on myös lisännyt kiinnostusta omasta terveydestä
huolehtimiseen, ja tätä tietoa on pystytty välittämään eteenpäin seuraaville sukupolville.