Maantiede

Videokertauksia ylioppilaskirjoituksiin

Tänään sain kuunnella hurjan hyviä esityksiä ja pohdintoja siitä, mitä ongelmia liittyy nopeaan väestönkasvuun ja sen seurauksena esimerkiksi ravinnontuotantoon, ja miten niitä voitaisiin ratkaista.
🌎
Tässä toimintaohjeet oppilaille:
Maailman väestö ja luonnon monimuotoisuus
DOKUMENTTITEHTÄVÄ
1. Valitse yksi alla olevista dokumenteista.
2. Kopioi alla olevat kysymykset omaan muistikirjaasi tai vihkoon.
a. Mikä oli dokumentin aihe?
b. Miten dokumentti liittyy opiskeltaviin asioihin eli maapallon väestöön ja luonnon monimuotoisuuteen?
c. Valitse dokumentista ainakin neljä asiaa, jotka kaikkien olisi hyvä tietää.
d. Mikä asia (tai mitkä asiat) dokumentissa kosketti sinua eniten? Miksi?
e. Mitä asiaa jäit miettimään? Mihin asiaan haluaisit lisäselvitystä?
f. Oliko dokumentti mielestäsi kiinnostava? Perustele.
g. Kenelle suosittelisit dokumenttia katsottavaksi? Perustele.
3. Lue kysymykset ajatuksella.
4. Katso dokumentti.
5. Vastaa kysymyksiin. Tarvittaessa katso dokumentti uudelleen pätkittynä/nopeutettuna.
6. Valmistaudu kertomaan dokumentista muille seuraavalla oppitunnilla. (Ja tänään ne sitten esitettiin 😊.)
Dokumentit (valitse yksi):
Noin 30 minuuttia
Yle Areena Vihreämpi elämä Jakso 2: Ruoka
Yle Areena Vihreämpi elämä Jakso 3: Jätteet
Yle Areena Vihreämpi elämä Jakso 4: Kuluttaminen
Yle Areena Vihreämpi elämä Jakso 5: Ympäristöaktivismi
Yle Areena Voiko tätä syödä? Jakso 1: Mistä pihvi pihvin tilalle?
Yle Areena Voiko tätä syödä? Jakso 2: Mistä sushia tulevaisuudessa?
Yle Areena Voiko tätä syödä? Jakso 3: Tarvitaanko eläintä?
Yle Areena Voiko tätä syödä? Jakso 4: Sorry to bug you...?
Yle Areena Line ja muovinen planeetta Jakso 1 Line ja muovinen planeetta
Yle Areena Line ja huomisen ruoka Jakso 1 Liha
Yle Areena Line ja huomisen ruoka Jakso 2 Kasvikset
Yle Areena Line ja huomisen ruoka Jakso 5 Tulevaisuus
Noin 50 minuuttia
Yle Areena Luontomatkalla Jakso 4 Villieläinten kauppa uhkaa monia lajeja
Yle Areena Luontomatkalla Jakso 2 Ilmastonmuutos uhkaa niin naaleja kuin merikilpikonnia.
Yle Areena Luontomatkalla Jakso 6 Maailman meret ovat lukemattomien eläinten ja kasvien koti...
Yle Areena Sinisen planeetan tulevaisuus

Tehtävä

Ammatit, joissa maantiedosta on hyötyä.

Maisema- ja aluesuunnittelu, matkailualat, kehitysyhteistyö, geoinformatiikko, meteorologia... Missä kaikissa muissa ammateissa maantiedosta on hyötyä?

Kv-kauppa
Kuljetusala
Maatalous
Poliitikko ja kunnanjohtaja
Arkeologia, historia, ekologia, antropologia, genetiikka, evoluutiobiologia
Ensihoito on geoinformatiikan ytimessä.
diplomaatti, toimittaja, armeija ja rajavartiolaitos

No omia opiskelukavereita töissä: teollisuus ja elinkeinoministeriö, Uudenmaan liitto, ympäristökeskus, kaupunkisuunnittelu, kaupunkitutkimus (tieke), sanomapro (oppikirjat) diplomaatti, Sitra, VTT, Nokia (gis) , Suomenlinnan matkailu (yksilön johto/kehitys), Venäjän ympäristö- ja energia politiikan asiantuntijoina jne
Ympäristöalaa ei sovi myöskään unohtaa 🌍
Vihdin kunnassa on elinvoimajohtajana maantieteilijä 🌍

Tähtitieteilijä 😊
Toimittaja, Finlaysonin toimitusjohtaja, poliitikko, maisema-arkkitehti
Geologi, kaivosala
 Tuulivoimayhtiöt työllistää kovasti
”Kartta-ala”: maanmittaus, kartoittaja,kaavoittaja,kaupunkisuunnittelija,arkkitehti.
Lentäjä (serkkutyttö opiskelee ja kyllä pitää tietää sääilmiöiden synty, planetaariset tuulet, coriolisilmiö jne.)

Maantiedettähän on kaikkilla

https://fi.pinterest.com/pin/75224256255790540/#amp

How Theresa May's Geography Background Might Impact Her Leadership As UK's Next Prime Minister
PINTEREST.COM
How Theresa May's Geography Background Might Impact Her…
How Theresa May's Geography Background Might Impact Her Leadership As UK's Next Prime Minister

Suomen sokerin rahtien suunnittelija. Pitää tietää kuljetusreitit ja siellä matkalla vallitsevat olosuhteet. Muuten tuotteet eivät tule käyttökunnossa perille.
Toimittaja, poliitikko

Mietitkö maantieteen kirjoittamista yo-kirjoituksissa?

- Mantsa on luonnostaan ja aidosti oppiainerajat ylittävä, yleissivistävä, kuumaasti ajankohtainen oppiaine, jossa yo-kysymykset ovat selkeitä - tietää mitä ja miten pitää vastata

- Lääketieteelliseen mantsasta saa hyvin pisteitä

- Maantiede on lopultakin huomioitu arkkitehtien opiskelijavalinnoissa: https://dia.fi/valintojen-kehittaeminen/uudistukset-arkkitehti-ja-maisema-arkkitehtikoulutuksessa/2020-valintakokeet-uudistuvat/?fbclid=IwAR1u3d0wzKutFwFw6GE6Ej_HNh99lOVlluiLRmcJQ2LKEEE5oI_pVD8ekyA&fbclid=IwAR1u3d0wzKutFwFw6GE6Ej_HNh99lOVlluiLRmcJQ2LKEEE5oI_pVD8ekyA

Luonnonmantsan kurssia bilsan kirjoittajille tukikurssiksi

- Ihmismantsan kurssi hyödyttää myös terveystiedon ja yhteiskuntaopin kirjoittajia.

- Luonnonmantsan juttuja on joskus ollut myös fysiikassa.

- terkan yo-kokeessakin on ollut hyötyä mantsan osaamisesta kun oli kysymys esim. ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista.

- Kaikista manstan kursseista on hyötyä äikässä ja kielissä, koska niissä on aina joku mantsaan liittyvä aihe (siis yo-kokeessa).

- Sähköistä opiskelua sopivassa määrin ja sekin tukee myös muita opintoja.

- Erään opettajan sanoin: "Mantsan opiskelu opettaa TAITOJA ja linkittää niitä työelämään ja jatko-opintoihin. Ihan konkreettisten esimerkkien kautta asia valkenee lukiolaisille parhaiten. Nuoret arvostavat yleissivistystä, vaikka se ei olekaan kuuminta huutoa päättäjien pöydissä... Mantsa ei rajaa mitään pois, vaan tukee kaikkia aineita niin ylppäreissä kuin jatko-opinnoissa. Konkreettisia esimerkkejä, yksi suosikkini on Sitran koulutuksesta oppimani esimerkki kiertotaloudesta ja fosforista, mistä puhun mantsassakin vaikka onkin BI2 kurssin aihe. Puhun fosforin louhimisesta ja lannoitteiden käyttämisestä, rehevöitymisestä ja Itämerestä. Fosforin maailmanmarkkinahintakäppyrä on esillä. Sitten heitän faktan pöytään, että jokainen pissaa viiden euron edestä vuodessa fosforia - pk-seudulla on viiden miljoonan euron markkinat fosforin kierrätykselle. Kukaan ei ole vielä keksinyt, että miten tästä voisi tehdä rahaa samalla kun auttaa ympäristöä. Sitten on pep-talk siitä, miten maailmassa on vaikka kuinka paljon samanlaisia asioita, joita ei edes vielä tiedosteta ja että vaatii laajaa ymmärrystä aiheista, jotta edes hoksaa ongelman ja voi miettiä siihen ratkaisua. Tästä on helppo jatkaa siihen, että maantiede auttaa hahmottamaan syy-seuraussuhteita ja tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän laaja-alaista moniosaamista, jossa hahmotetaan kokonaisuuksia. Puhun siitä, että tarvitaan insinöörejä koodaamaan ja rakentamaan ratkaisuja mutta vielä enemmän siitä, että tarvitaan ihmisiä, jotka osaavat yhdistää pisteet, jotta insinöörit voisivat tuottaa ratkaisuja. Maantiede auttaa ajattelemaan myös laatikon ulkopuolelta. Saa nähdä, miten nämä pienet "täkyt" siellä sun täällä vaikuttavat. Ainakin yksi opiskelija viime jaksossa sanoi, että hän haluaa opiskella tuotantotekniikkaa (pitkä matematiikka ja fysiikka valittu) mutta nyt harkitsee maantieteen kirjoittamista, jotta oppisi tieteenalan ajattelutavan ja hyötyisi siitä jatko-opinnoissa."

Maantieteen oppiaine on aina ollut monien näkökulmien sulatusuuni, jonka konkreettisena tavoitteena on nimenomaan maailman parantaminen. Maantieteen didaktiikan lehtori, kehitysmaantieteilijä Hannele Cantell kertaa oppiaineensa ajanmukaisimmat ja toimivimmat menetelmät.

Kurssi 1 Maailma muutoksessa

Kurssi 1 Maailma muutoksessa


  • Maantiede tieteenalana: alueellisia riskejä, myönteistä kehitystä ja innovaatioita koskevat ajankohtaiset uutiset maapallon eri alueilla, maailman karttakuvan ja paikannimistön syventäminen, geomedian (esim. digikartat ja paikkatietojärjestelmät) hyödyntäminen

  • Luonnon järjestelmään, ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyvät keskeiset globaalit riskialueet: riskien ennakointi ja niihin varautuminen sekä sopeutuminen, ilmastonmuutos ja muut globaalit ympäristöriskit, resurssien viisas käyttö sekä kierto- ja biotalous, maapallon eri alueiden mahdollisuudet ja vahvuudet

  • Ihmiskunnan globaalit riskialueet ja keskeiset kehityskysymykset: inhimillisen kehityksen globaalit ongelmat, hyvinvoinnin jakautuminen, eriarvoisuus, haavoittuvuus, nälkä ja pakolaisuus

Maantiede lukion oppiaineena antaa hyvät valmiudet esimerkiksi kansainväliseen liiketoimintaan, joten maantieteen ylioppilaskokeen arvosana sopii hyvin yhdeksi korkeakoulujen opiskelijavalintakriteeriksi kaupallisilla, teknillisillä ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla.

Maantieteen ylioppilaskokeen arvosana korkeakoulujen opiskelijavalintakriteeriksi


Maantiede lukion oppiaineena antaa hyvät valmiudet esimerkiksi kansainväliseen liiketoimintaan, joten maantieteen ylioppilaskokeen arvosana sopii hyvin yhdeksi korkeakoulujen opiskelijavalintakriteeriksi kaupallisilla, teknillisillä ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla.


Lukion maantieteessä käsitellään perusteellisesti sekä luontoon, että yhteiskuntaan liittyviä globaaleja ja alueellisia riskejä, mikä auttaa opiskelijaa hahmottamaan kansainvälisen liiketoiminnan riskitasoja eri markkina-alueilla. Maantieteen lukio-opinnoissa perehdytään myös maailmantalouden rakenteeseen ja esimerkiksi matkailuun elinkeinona. Lisäksi maantieteen monitieteinen lähestymistapa antaa vahvan pohjan erilaisten alueellisten ilmiöiden tarkasteluun, kuten maankäytön suunnitteluun.


Suoraan kaupallisen ja teknisen alan jatko-opintoihin valmentavana sisältönä voidaan pitää lukion maantieteen kursseilla tapahtuvaa perehtymistä digitaalisiin kartta- ja paikkatietojärjestelmiin, joiden mobiilisovelluksiin perustuva globaali liiketoiminta kasvaa nopeasti. Lukiossa hankittu ymmärrys paikkatietojärjestelmistä auttaa myös hahmottamaan liiketoiminan sijoittamiseen, logistiikkaan ja markkinointiin liittyviä kysymyksiä.


Markkinoinnissa ja kansainvälisessä yhteistyössä on hyötyä lukion maantieteen opinnoissa kertyvästä maailman eri kulttuurialueiden ymmärryksestä sekä alueiden erityispiirteiden tuntemuksesta.


Koska maantieteen uusi sähköinen ylioppilaskoe on erittäin soveltava ja erilaisten laajojenkin aineistojen kognitiivista ja tietoteknistä käsittelykykyä monipuolisesti mittaava, kertoo maantieteen ylioppilaskokeen arvosana erinomaisesti opiskelijan soveltuvuudesta kaupallisten, teknisten ja yhteiskuntatieteellisten alojen korkeakouluopintoihin.

Maantieteen yo kannattaa kirjoittaa koska

- Maantieteessä ei ole montaa hankalasti ymmärrettävää asiaa, vaikeimmat asiat liittyvät ilmakehään ja sen virtauksiin, loppu on lähinnä syy- ja seuraussuhteiden pohdintaa ja yhteiskunnallisia asioita.
- Maantiede on monitieteinen tiede, yhteiskunta on siirtymässä aikaan jolloin tästä monitaituruudesta on pelkkää hyötyä --> Monikaan ei enää tee samaa työtä työuran alusta loppuun.
- Maantieteessä on siirrytty jo nyt ulkoluvusta kohti aineistojen soveltavaa käyttöä
- Maantieteessä käytetään jo nyt geomediaa ja IT- taitoja - joihin muut aineet ovat vasta saapumassa
- Jos hallitset IT- taitoja vähääkään niin se on etu maantieteessä, esim. yksinkertaisen kaavion luonnin taulukkolaskentaohjelmistolla
- Maantieteen opiskelusta on koko ajan enemmän ja enemmän hyötyä, koska niitä taitoja mitä maantiedon opiskelusta saat tarvitaan lisääntyvässä määrin työelämässä- haluttuja työntekijöitä eri aloille ovat mm. paikkatietoasiantuntijat.

Maantieteestä hyötyä äidinkielen, biologian, terveystiedon, yhteiskuntaopin, uskonnon opiskeluun, vieraiden kielten opiskeluun.

- Vieraissa kielissä käsitellyt tekstit pohjautuvat monasti maantieteeseen, näin ymmärrät paremmin vieraita kieliä, koska teoreettinen tieto on jo olemassa pohjalla.
- Myös äidinkielessä tulee vastaan tekstejä, luetun ymmärtämistä, tieteellistä teoriaa ja tekstiä, jotka monasti pohjautuvat maantieteeseen, maantieteestä on näin hyötyä myös äidinkielessä pärjäämiseen.
- Maantiedosta on myös paljon hyötyä mm. terveystiedon, biologian, historian ja uskonnon opiskeluun.
- Maantiedossa voi käyttää hyväkseen ja myös opetella uusia IT- taitoja, joiden tarve lisääntyy todella hurjaa vauhtia työelämässä.
-Meillä reaalin ylioppilaskirjoituksissa maantieteessä on saatu hyviä arvosanoja.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä