Maanantai 19.3.

- Päivä alkaa 8.45, jolloin yhteinen aloitus salissa. Laitetaa musiikkia luokkaan enneku lähetetää salii jotta valmiina kun tullaan. Kirjotetaan päivä runko taululle valmiiksi
 - Yhteiseen aloitukseen, oppilaiden jakoon ja luokkiin siirtymisiin 30 min eli klo 8:45-9:15
- Eka oppitunti klo 9.15-10.30

Aluksi käydään läpi:
  • Mitä teille kerrottu kouluvaltauksesta, mitä tiedätte, mitä odotatte
  • Seuraavien 3 päivän aikana tuullaan työskentelemään tässä samassa porukassa ja me aikuiset ollaan teijön kanssa koko 3 päivää, mukaan liittyy kaisa.
  • Te tuutte saamaan näiden 3 päivän aikana erilaisia tehtäviä ja tekemään tutkimuksia.
  • Leikki, että ollaan ajassa 2040, Kysytään, ymmärskö oppilaat videosta mikä ongema on.
  • Käydää läpi, että 3 päivän aikana tulee tehtäviä, joita ratkasemalla on mahollisuus vaikuttaa siihen, että jatkaako se vedenpinta nousemaan vai pystytäänkö hillitsemään
  • Voidaanpohtia, miksi vedenpinta täytyy saada pysähtymään?
  • Mutta jotta voitas ratkasta tehtäviä, niin täytyy olla sellanen porukka että pystytään työskentelemään yhessä ja päivän tavotteena meillä on tutustua toisiimme niin että jokasen on mukava työskennellä tässä ryhmässä
  • Muistutetaan että täällä on monta sellasta oppilasta jolla ei oo ketään tuttua, mutta pitää pitää mielesä että oma tavote on nyt se että harjottelee vieraiden ihmisten kanssa toimimista
  • näytetää päivän runko taululta
    • 1. tunti tutustumista
    • 2. tunti uuteen kotimaahan tutustumista (Näiden 3 päivän ajan ajatellaan että ette olekkaan suomalaisia vaan etelä-afrikkalaisia)
    • 3. tunti ongelmanratkaisu tehtävä 
  • tärkeet että osallistuu kaikkeen toimintaan ja olemaan aktiivinen, jotta vikan tunnin ongelmanratkaisutunti onnistuu

- Ruokailu ja välkkä klo 10:30-10:45
- Toinen oppitunti klo 10.45-12.30
- Vartin tauko klo 12:30-12:45
- Kolmas oppitunti 12.45-13.30 saakka, jollon pikkuisilla loppuu päivä 
 - Sen jälkeen vois isoille vielä keksiä omaa hommaa (esim. tiistain suunnittelua, lisää ryhmäyttämistä tms.).

Kun kouluvaltaus on lapsille vaikeasti ennakoitavaa ja tosi erilaista koulunkäyntiä, kuin yleensä, tykkäisin, että helpotettais heidän sitoutumistaan kertomalla mahdollisimman selkeästi etukäteen mitä tulee tapahtumaan: esim. päivän aluksi kerrotaan päivän tavoitteet ja lyhyesti mitä milläkin tunnilla tehdään (helpottaa, jos kirjotetaan vielä ihan lyhyesti taululle). Lisäks jokaisen tunnin alussa kerrotaan mitä tullaan tekemään ja miksi ja jokaisen tunnin lopussa mitä tehtiin ja mistä seuraava tunti alkaa. 

 ELI: Päivän aluksi kirjoitetaan taululle päivän ohjelma ja aikataulu: Monelta on tunnit, monelta välkät, ruokailu yms. yms. 
Käydään läpi päivän tavoitteet

1. oppitunti klo 9.15-10.30

Tunnin tavoite: Tutustuminen "omaan kansaan" eli kouluvaltausryhmään ja ohjaajiin. Oppilaat tutustuvat ohjaajiin ja tietävät ketä olemme ja miksi olemme täällä nämä kolme päivää. Luodaan turvallista ilmapiiriä, jotta jokaisen on mukava osallistua tulevien päivien toimintaan. Jokainen kertoo vähän itsestään ja oppilaat oppivat toistensa nimiä. Pyritään luomaan yhteishenkeä ja hakemaan yhdistäviä tekijöitä. 
Valmistelut ennen tuntia: laitetaan luokkaan valmiiks "paikallista" musiikkia tai luonnon ääniä (Jade hoitaa) ja jos luokassa on valkokangas, sinne tunnelmakuva Etelä-Afrikasta. Voitais viedä vilttejä tms. ja laittaa jtn tyynyjä lattialle niin, että ei tarvii alottaa päivää istumalla pulpeteissa vaan päivä alkais heti aamusta vähän vapaammin. Laitettaisko taululle jo valmiiksi Etelä-Afrikan "matkaopas", sellainen info-tyylinen seinä, johon koottais esim. hyödyllisiä fraaseja paikallisella kielellä (esim. minun nimeni on, miten tervehditään jne.), tietoa Etelä-Afrikan kulttuurista, taloudesta, ilmastosta(esim. tulevien päivien sääennuste, jossa vois jo olla viitteitä tokana päivänä enemmän puheeks tulevista ilmaston ongelmista). Sitä matka-opastaulua voitais täydentää lasten kanssakin näiden päivien aikana niin, että oppilaat pienissä ryhmissä tutustuis aina johonkin osa-alueeseen (esim. isommat vois tutustua politiikkaankin, pienet tutkia vaikka millaista ruokaa Etelä-Afrikassa syödään tms.). Sit keskiviikkona kun muut maat tulee vierailemaan, ne vois käydä tutustumassa myös tähän infoseinään ja sais tietoa Etelä-Afrikasta. 

Tunnin kulku:
Lapsille voidaan kertoa, että jotta voimme elää sovussa yhtenä kansana ja ymmärtää toisiamme, meidän täytyy tietää toisistamme jotain. On siis tärkeää, että osaa kuunnella toisia ja kertoa vähän jotain itsestään. 

Alkuun ohjaajien esittäytyminen.
- mitä halutaan kertoa: keitä ollaan, mitä opiskellaan, jotain randomfaktaa meistä (esim. jollakulla on kissoja, joku osaa beatboxata tms..) Voidaan tehdä myös se, että jokainen kertoo itsestään 3 asiaa, joista 2 on faktoja ja 1 on vale.

Sitten tutustumista nimileikeillä/ryhmäytymisleikeillä 
- Tässä ainakin se oman nimen kertominen vieraalla kielellä

  • igama lami liyi = minun nimeni on
  • kuhle ekuseni = hyvää huomenta
  • kusasa = huomiseen
  • "Sawubona" ("Päivää" yhdelle henkilölle)
  • "Sanibonani" ("Päivää" useammalle henkilölle)
  • "Unjani" ("Kuinka voit/mitä kuuluu?" yhdelle))
  • "Ninjani" ("Kuinka voit/mitä kuuluu?" useammalle)
  • "Ngiyaphila" ("Hyvin/hyvää", vastaus edellisiin)
  • "Ngiyabonga" ("Kiitän sinua")
  • "Siyabonga" ("Kiitämme sinua")
  • "Isikhathi sithini?" ("Paljonko kello on?")
  • "Mina funani wena." ("Minä rakastan sinua.")


- Musaleikkejä (Jade vetää)

  • ensiksi piirissä sanotaan oma nimi astumalla oikealle ja muut toistavat sen silloin, kun astutaan vasemmalle
  • sitten tähän otetaan mukaan nimen taputus sanarytmin mukaan (esim. Ja-de = ti-ti, Kai-sa = taa-taa)
  • sitten harjoitellaan "Hambani Kahle" (perinteinen zululaulu, zulut asuvat Etelä-Afrikassa)
    • ensin laulun sanat kaikuna, sitten melodia, sitten zulutervehdys, jossa kätellään viereistä (vasemmalla puolellaan) henkilöä ja aina kättelykaveri vaihtuu laulun edetessä (Jadella tarkemmat ohjeet, harjoitellaan tätä ennen ensi viikkoa)
- Jako pareihin ja parit haastattelisivat toisiaan (voitais tehdä valmiit kysymyksetkin) ja sitten parit esittelisivät toisensa ryhmässä
  • voidaan keskustella, mitä haluaisite tietää uudesta ihmisestä

- Mitä mukaan matkalle -tehtävä. Jokainen saa ensin sanoa yhden asian, jonka ottaisi mukaan uuteen kotimaahansa. Jokaisen vastaus kirjoitetaan ylös. Sitten kerrotaan, että kaikki tämä ei mahdu mukaan, ja puolet on jätettävä pois. Lapset keskustelevat yhdessä mitkä asioista haluavat säästää. Tämän jälkeen tulee tieto, että haastavan sään vuoksi lentokoneen painoa on vieläkin pudotettava. Lasten tulee päättää jäljellä olevista asioista poistaa niin monta, että jäljelle jää vain kolme kohtaa.

VÄLKKÄ 10.30-10:45

2. oppitunti klo 10.45-12.30

Tunnin tavoite: Tutustumisen jatkaminen, ongelmanratkaisua yhdessä
Valmistelut ennen tuntia: Peitto luokkaan, video 

 

Tunnin kulku:
Viimeistellään "Mitä mukaan"-tehtävä, sitten jutellaan ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten se vaikuttaa mm. viljelysmaihin. Katsotaan tässä yhteydessä video.

Sitten tehdään "Peitonkääntötehtävä", jossa ratkaistaan yhdessä se, miten saa käännettyä peiton, jonka päällä on kaikki osallistujat. Tämän jälkeen pohditaan yhdessä hieman sitä, mitkä asiat ovat kuivumisen taustalla.

VÄLKKÄ 12:30-12:45


3. oppitunti klo 12.45-13.30
Tunnin tavoite: Oppilaat harjoittelevat ongelmanratkaisua yhdessä
Valmistelut ennen tuntia: Silta-tehtävän valmistelu

Tunnin kulku:
Tehdään yhteinen ongelmanratkaisutehtävä, siltatehtävä: kuukausia jatkunut kuivuus on yllättäen sahannut maahan valtavan railon. Railon yli on rakennettava silta. Oppilaat ratkovat siltatehtävän yhdessä.

Tämän jälkeen katsotaan saapunut posti ja pohditaan sitä, millainen on "kiinakauppojen" rooli maailmassa: miksi niistä tilataan tuotteita ja mitä haittaa siitä on ympäristölle?

VÄLKKÄ 13:30-13:45 

4. oppitunti klo 13.45 – 14.30 isompien oppilaiden kanssa

Tunnin tavoite: Ilmastonmuutokseen tutustuminen
Valmistelut ennen tuntia: Musiikit ja padit valmiiksi

Tunnin kulku:
 
Alkuun pieni rentoutusharjoitus, jossa kuunnellaan musiikkia ja Jade kertoo tarinaa, johon saa itse kuvitella tapahtumia (mitä kohtaa kylässä, miltä siellä tuoksuu jne.)

Sitten oppilaat tutustuvat kymmeneen ilmastonmuutosfaktaan ja valmistelevat seuraavalle päivälle infon ilmastonmuutoksesta pienemmille oppilaille. 

Jokainen ettii tietoa ilmastonmuutoksesta vaikka 15-20 min, kirjaa ylös esim padletille. Sit tarkastellaan yhessä ja karsitaan sieltä top 10. 

Etsikää tietoa ilmastonmuutoksesta ja etsikää tietoa ilmaston muutoksen vaikutuksista etelä-afrikalle

Kommentit

Ihan mahtavaa Kaisa!! Tää on tosi hyvä runko meidän ekalle päivälle ja voidaan sit yhessä viel tarkemmin suunnitella ja tarkentaa noita kohtia, kun nähään! Tykkään kans siitä, et selostetaan mahollisimman paljon sitä, mitä tullaan tekemään ja miks me tehään sitä. Tässä suunnitelmassa on mun mielestä kivasti eriyttämiselle tilaa. Info seinä on tosi kiva idea kans, oppilaiden on helppo pysyy myös mukana ku saadaan ylös konkreettisesti jotain :) vitsi toi leipominen ois ihan huippua!! Eikös sen pitäs periaatteessa onnistua kun siellä varmaan on köksän luokat!

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin