Brasilia

Toteutunut suunnitelma

1. PÄIVÄ


1. tunti 9.15-10.30 

Oppilaat toivotetaan tervetulleiksi Brasiliaan. Luokassa soi Brasilialainen musiikki ja taustalla pyörii kuvia Brasiliasta. Ohjaajat esittelevät itsensä ja kertovat mitä näiden kolmen päivän aikana on tiedossa ja mitä asioita on tarkoitus oppia. Tarina kertoo, minkälaista elämä on Brasiliassa vuonna 2040. Sen jälkeen aloitetaan omaan kansaan tutustuminen.

1. Kerrotaan kouluvaltauksen tavoitteet:
  • Tavoitteena harjoitella yhteistyötä eri ikäisten oppilaiden kanssa
  • Tavoitteena tutustua eri maiden ympäristötilanteeseen ja sen parantamiseen

2. Nimi ja asia. Kerro oma nimi portugaliksi ja jokin asia itsestäsi (mistä pitää, harrastus, lempiruoka tms.) Kun kaikki on käyty läpi, otetaan pallo mukaan. Heittäjä heittää pallon toiselle. Pallon saaneen tulee kertoa heittäjän nimi ja hänen kertoma asia itsestään.

3. Kolme yhdistävää asiaa. Jaetaan ryhmä kolmen hengen ryhmiin ja ryhmien tehtävä on keksiä kolme asiaa, jotka yhdistävät heitä kaikkia. Lopussa esitellään asiat muulle ryhmälle.

4. Etsi kaveri. Tehdään valmiiksi jokin ruudukko, mihin oppilas itse kirjaa ja kerää asioita (esim. on käynyt ulkomailla, harrastaa urheilua, on koira tms). Oppilaat kiertävät luokassa ja etsiä jokaiseen ruudukon kohtaan joku kuka vastaa kuvausta.

5. Ennakkotiedot Brasiliasta. Oppilaat muodostavat janan ominaisuuden mukaan (syntymäkuu). Janasta tehdään jako ja muodostetaan pienet ryhmät. Ryhmässä kerätään yhteen ennakkotiedot Brasiliasta. Käydään lopuksi ennakkotiedot yhdessä läpi. 

6. Ryhmäytymisen merkitys. Pohditaan ryhmässä yhteisesti, miksi teimme ryhmäytymisharjoituksia. Miksi ne ovat tärkeitä? Entä, jos emme olisi tutustuneet yhtään? 

VÄLITUNTI 15 min

2. tunti 10.45-12.15
(ruokailu 30 min välissä) 

1. Janalle järjestäytyminen jonkin ominaisuuden mukaan (ikä, syntymäkuu, kengän numero, mikä on paras aika herätä lauantaisin xd jne.)
Jakaudutaan ryhmiin janalta.

2. Kahoot. Pelataan kahoottia janalta muodostuneissa ryhmissä. Kysymykset koskevat Brasiliaa. 

3. Luokan koristelu. Koristellaan luokka Brasilian teeman mukaisesti. Hyödynnetään ennakkotietoja ja mahdollisesti pädejä, joista voi etsiä lisää tietoa/mallia askarteluun. Vaihtoehtoisesti mahdollisuus koota matkaopasta, jossa tietoa Brasiliasta. 


VÄLITUNTI 15 min

3. tunti 12.30-13.30 

1. Ilmastonmuutos. Opettajat ovat valmistelleet diashown, jossa käydään yksinkertaisesti läpi seuraavat:
  • Mikä on ilmastonmuutos? Mikä on kasvihuoneilmiö?
  • Mistä ilmastonmuutos johtuu? Mistä johtuu, että ilmakehässä on liikaa kasvihuonekaasuja?
  • Mitä ilmastonmuutoksesta seuraa?
  • Mitä voidaan tehdä ilmastonmuutokselle?
Tarkoitus on osallistaa oppilaita mahdollisimman paljon ja kuulla heidän mielipiteitään. 

2. Video vedenpinnan noususta. Pohditaan: mitä videolla näkyy, miksi vedenpinta on noussut?

3. Esitellään Brasilian tilanne vuonna 2040. Brasilia on Etelä-Amerikan johtava teollisuusmaa ja teollisuutta ja vientiä halutaan kehittää edelleen. Sademetsien tuhoutuminen on lisääntynyt. Tehotuotetun lihan kulutus on yhäkin suosittua, koska se on halpaa. Suurin osa tuhotusta sademetsistä on käytetty eläinten laidunmaiksi sekä soijan kasvattamiseen joka käytetään suurilta osin eläinten ravinnoksi. Myös ihmisten kuluttaminen maailmassa on lisääntynyt, jonka takia Brasilia on löytänyt hyvÄt markkinat palmuöljyn vientiin, mitä tarvitaan monien kulutustuotteiden tuotannossa.

4. Pienemmät oppilaat (1-5lk): Tutustutaan brasilialaiseen perheeseen. Esitellään jokainen perheenjäsen ja kerrotaan mitä hän harrastaa ja minkälainen muuten on, minkälaisessa talossa he asuvat jne. Pohditaan, mitä asioita nämä perheenjäsenet voisivat tehdä, jotta he säästäisivät maapalloa. Yritetään saada oppilaat keksimään itse.

Isommat oppilaat (6-9lk): Ryhmissä tutkitaan, mitkä toimet ovat johtaneet tarinassa esitettyyn tilanteeseen. Oppilailla tabletit tiedonhankinnassa apuna. 

VÄLITUNTI 15 min

4. Tunti 13.45-14.30

1. Arvopohdinta. Opettajat ovat valmistelleet diashown, jossa on erilaisia väitteitä. Oppilaat nousevat ylös, jos ovat samaa mieltä ja jäävät istumaan, jos ovat eri mieltä. Keskustellaan väitteistä. Esimerkkejä väitteistä:
  • Kulutan vettä eniten, kun käyn suihkussa.
  • Ostan vain sellaisia tuotteita, joita todella tarvitsen.
  • Sähköä käytetään tasaisesti ympäri maailman.

2. Päivän purku. Pohditaan pienissä ryhmissä kulunutta päivää.
  • Miltä on tuntunut?
  • Millaista on ollut toimia eri ikäisten oppilaiden kanssa?
  • Miksi olemme tehneet tällaisia harjotuksia tänään?
  • Millaisia odotuksia jatkosta?
  • Mitä toiveita?



2. PÄIVÄ


1. tunti 8.45-9.45

1. Käydään läpi ensimmäisestä päivästä jääneet fiilikset läpi. Millaista oli? Mikä oli jäänyt mieleen? Millaisin mielin tähän päivään?

2. Kaksi totuutta ja yksi valhe. Opettajat kertovat itsestään kaksi totuutta ja yhden valheen. Oppilaiden tehtävänä on arvata, mikä kerrotuista asioista on valhe. 

3. Lännen nopein. Muodostetaan piiri. Yksi menee piirin keskelle. Piirin keskelle olija pyörii ja pysähtyy osoittaen jotain piirissä olijaa samalla sanoen tämän nimen. Osoitettu henkilö menee kyykkyyn ja hänen molemmilla puolilla olevat henkilöt yrittävät mahdollisimman nopeasti sanoa toistensa nimet. Se kumpi on nopeampi voittaa ja hitaampi pääsee piirin keskelle. 

4. Kuunnellaan säätiedotus. Mediaryhmä on tuottanut materiaalin. Pohditaan yhdessä, mitä videolta kuultiin. 

5. Historian tehtävän tekeminen. Tutustutaan tutkivan oppimisen menetelmin ilmastonmuutokseen kuvien pohjalta. Oppilaat on jaettu ryhmiin. Ryhmät saavat aina yhden kuvan kerrallaan ja pohtivat sen yhteyttä ilmastonmuutokseen. Ryhmät kertovat muille pohdintojaan ja muut saavat kommentoida sekä täydentää. 

VÄLITUNTI 30 min

2. tunti 10.15-12.15
(ruokailu 30 min välissä) 

1. Katsotaan uutislähetys. Mediaryhmä on tuottanut materiaalin. Pohditaan yhdessä, mitä videolta kuultiin. 

2. Ameeba- leikki. Oppilaat pelaavat toisiaan vastaan kivi-paperi-sakset - peliä. He etenevät ameeba-sirkka-jänis-gorilla-ihminen väillä. Oppilas voi taistella kivi-paperi-sakset -pelin vain saman eläimen kanssa (esim. sirkka vs. sirkka). Kun oppilas voittaa kivi-paperi-sakset- erässä, niin hän nousee yhden pykälän ylemmäs (esim. ameebasta sirkaksi). Jos oppilas häviää kivi-paperi-sakset - erässä, niin hän laskee yhden pykälän alemmas (esim. sirkasta ameebaksi). Ameebasta alaspäin ei voi tippua. Kun on päässyt ihmiseksi, pääsee pois pelistä. 
--> Muodostetaan ryhmiä sitä mukaa, kun oppilaita pääsee ulos pelistä. 

3. Yllin öljytehtävä.

Vaihe 1: ennakkotiedot
  • Millaista ainetta öljy on?
  • Mistä öljyä saadaan?
  • Miten maaöljyä kuljetetaan?
  • Mihin öljyä käytetään?
  • Sekoittuuko öljy veden kanssa?
  • Mitä luulet luonnolle tapahtuvan, jos sinne pääsee maaöljyä?
Käydään yhdessä läpi oppilaiden ennakkotietoja. Pohditaan koko ryhmän kesken yllä olevia kysymyksiä. 

Vaihe 2: öljykoe
  • Oppilaat tekevät ryhmissä öljykokeen. Oppilaita kannustetaan yhteistyöhön ja ohjataan siihen, että jokainen pääsee osallistumaan. 

Vaihe 3: tehtävän purku yhdessä koko ryhmän kanssa
  • Millaisia havaintoja teitte?
  • Mitä eri torjuntakeinoja öljyn raivauksessa käytettiin?
  • Mikä raivauskeinoista oli mielestäsi tehokkain?
  • Mihin eri raivauskeinot perustuivat?
  • Miten öljyonnettomuus vaikuttaa lintuihin?
  • Mitä haittaa öljystä on kaloille ja veden muille eliöille?


4. Tunnin loppuun pelataan ryhmissä kaksi totuutta ja yksi valhe- peliä. Jokainen oppilas keksii itsestään kaksi totuutta ja yhden valheen. Pelataan niin, että edellisen harjoituksen pienryhmät pelaavat toisiaan vastaan. Ryhmässä pohditaan aina yhteisesti, mikä on vale. Pisteen saa, jos ryhmä arvaa oikein valheen. Jos mikään ryhmä ei arvaa oikein valetta, saa kaksi totuutta ja yhden valheen esittäneen oppilaan ryhmä pisteen. Edetään niin, että vuorotellen aina yhdestä ryhmästä tulee yksi oppilas esittämään totuudet ja valheen. 

VÄLITUNTI 15 min

3. tunti 12.30-13.30

1. Arvojen pohdintaa. Tehtävä tehdään itsenäisesti. Oppilaat piirtävät veneen ja itsensä sinne. Oppilaille luetaan tarina veneretkestä, jolle he voivat ottaa mukaan 7 asiaa. He kirjaavat (tai piirtävät) asiat veneeseen. Tarinan edetessä oppilaat joutuvat luopumaan ensin neljästä asiasta ja myöhemmin vielä kahdesta asiasta. Heille jää lopulta yksi asia jäljelle. Oppilaat joutuvat miettimään, mistä asioista he ovat valmiita luopumaan ja mikä asia jää heille kaikkein tärkeimmäksi. Puretaan harjoitus ja pohditaan, mikä jäi viimeiseksi asiaksi ja miksi. 

2. Video vedenpinnan noususta. Pohditaan yhdessä, mitä videossa näkyy. Miten eroaa eilisen videosta?

3. Keksinnöt -alustus. Pohditaan yhdessä, mikä on keksintö. Mietitään, millaisia keksintöjä on aiemmin tehty. Kerrotaan oppilaille, että meidän tehtävänä on toteuttaa jonkinlainen keksintö, joka auttaa yhteistä ongelmaamme (vedenpinnan nousu). 

4. Innovaatioiden suunnittelu. Aloitetaan suunnittelu ryhmissä. 
  • Mihin ongelmaan halutaan keksiä ratkaisu?
  • Millainen ratkaisu voisi olla?
  • Millainen tuotos tehdään?
Käydään lopuksi läpi kaikkien ryhmien aikaansaamat suunnitelmat yhteisesti. 

VÄLITUNTI 15 min

4. tunti 13.45-14.30

1. Sateen syntyminen - tehtävä. Toteutetaan tehtävä ryhmissä. Ryhmät tekevät kokeen ohjeiden mukaan. Liitetään havainnot sateen syntymisestä Amazonin sademetsiin.

2. VR-lasit.




3. PÄIVÄ


1. tunti 8.45-9.45

1. Fiilikset tähän päivään. Millaisin mielin aloitetaan viimeinen kouluvaltauspäivä?

2. Pulloposti. Mediaryhmä on tuottanut materiaalin. Keskustellaan saadusta pullopostista. 

3. Innovaatioiden suunnittelun jatkaminen. Ryhmien on tarkoitus saada tunnin loppuun mennessä selkeä kuva siitä, millaisen tuotoksen he tulevat tekemään ja millainen sen sisältö on. 

VÄLITUNTI 15 min 

2. tunti 10.15-12

1. Innovaatioiden tekeminen. Tehdään innovaatioita klo 11 saakka. 

2. Innovaatioiden esittely. Esitellään luokassa toisille, millaisen tuotoksen oma pienryhmä on saanut aikaan. 



2 tuotosta, joissa oppilaat käyttäneet sekä GreenScreeniä että iMovieta ensimmäistä kertaa. Lisäksi kolmas tuotos, jossa yhteistyössä 1-9 -luokan oppilaat tekivät mainoksen. Jokainen oppilas osallistui ja oli osana innovaation tekoa. Hienoa työskentelyä oppilailta! 

3. Ruokailu + VR + palautelaput , liukuva ja kiertävä aikataulu klo 11.15-12.
  • Ensin 5 oppilasta VR-tilaan, jotka lähtevät syömään kokeiltuaan laseja.
  • Muut menevät syömään.
  • Sitä mukaa, kun on syönyt, menee VR-kokeiluun.
  • Kun on käynyt sekä syömässä että VR-kokeilussa, tulee luokkaan ja itsenäisesti kiertää viiden ison posterin luona vastaamassa niissä esitettyihin kysymyksiin. 






3. tunti 12-12.45 

Salissa yhteinen tilaisuus. 





VÄLITUNTI 15 min - välituntivalvonta!

4. tunti 13-13.30

1. Salin tilaisuus jatkuu

2. Kouluvaltauksen purku ja palaute. Käydään yhdessä läpi kulunutta kolmea päivää. 
  • Mikä on ollut kouluvaltauksen tarkoitus?
  • Mitä on harjoiteltu?
  • Mitä olen oppinut?
  • Mikä on ollut kivointa?
  • Mitä kehittäisin?

VÄLITUNTI 15 min 

5. tunti 13.45-14.30

Hyvät ja huonot - uutiset yhdessä Yhdysvallat-ryhmän kanssa. 
  • Opettajat ovat ensin panelisteja ja näyttävät esimerkkinä, miten harjoitus toimii.
  • Panelistit keskustelevat aina yhdestä opettajan esittämästä uutisesta.
  • Lopuksi äänestetään, oliko uutinen hyvä vai huono. 
  • Jokainen oppilas (6-9lk) osallistui ja oli edes kerran panelisti, huippua :) 

Ryhmäyttäminen

Brasilian ympäristöhuomiot
  • Brasilia on yksi Etelä-Amerikan ja maailman johtavista talousvalloista.Väestön tulojako on kuitenkin erittäin epätasainen, ja suurten tuloerojen tasoittaminen on yksi maan suurimmista haasteista.
  • Brasilian sademetsien tuhoaminen on ympäristön kannalta suuri ongelma. Vuonna 2005 jo viidesosa sademetsistä oli hakattu. Sademetsät vähenevät 1,5–4 prosenttia joka vuosi.
  • Syitä tähän huomattavaan sademetsäalueiden tuhoamiseen ovat muun muassa kaivostoiminta, lihatuotanto ja maanviljely.
  • Sademetsien väheneminen köyhdyttää Brasilian muutoin niin rikasta kasvistoa ja eläimistöä sekä uhkaa tuhota paikallisten alkuperäiskansojen elinympäristön.
  • Eri ympäristöongelmat, kuten ilmasto- ja vesistösaasteet, ovat myös suuri ongelma erityisesti suurissa kaupungeissa kuten Rio de Janeirossa ja Sao Paulossa

1. PÄIVÄ

1. tunti

Tilassa soi brasilialainen musiikki.
Tavoite: toisiin tutustuminen ja ryhmäyttäminen

Kerrotaan koulunvaltauksen tavoitteet oppilaille, jotta ne ovat kaikilla tiedossa.

1. Nimi ja asia. Kerro oma nimi portugaliksi ja jokin asia itsestäsi (mistä pitää, harrastus, lempiruoka tms.) Kun kaikki on käyty läpi, otetaan pallo mukaan. Heittäjä heittää pallon toiselle. Pallon saaneen tulee kertoa heittäjän nimi ja hänen kertoma asia itsestään.

2. Kolme yhdistävää asiaa. Jaetaan ryhmä kolmen hengen ryhmiin ja ryhmien tehtävä on keksiä kolme asiaa, jotka yhdistävät heitä kaikkia. Lopussa esitellään asiat muulle ryhmälle.

3. Etsi kaveri. Tehdään valmiiksi jokin ruudukko, mihin oppilas itse kirjaa ja kerää asioita (esim. on käynyt ulkomailla, harrastaa urheilua, on koira tms). Oppilaat kiertävät luokassa ja etsiä jokaiseen ruudukon kohtaan joku kuka vastaa kuvausta.


2. tunti

Tavoite: jatketaan ryhmäytymistä ja tutustutaan Brasiliaan

1. Janalle järjestäytyminen jonkin ominaisuuden mukaan (ikä, syntymäkuu, kengän numero, mikä on paras aika herätä lauantaisin xd jne.)
--> Muodostetaan ryhmät janan kautta.

2. Ennakkotiedot Brasiliasta. Mieti ryhmän kanssa, mitä tulee mieleen Brasiliasta. 

3. Luokan koristelu. Koristellaan luokka Brasilian teeman mukaisesti. Hyödynnetään ennakkotietoja ja mahdollisesti pädejä, joista voi etsiä lisää tietoa/mallia askarteluun. 


Haluaisimme yhdellä tunnilla saliin, jos mahdollista :)

Salissa:
- sambaa
- jalkapalloa

3.tunti

4.tunti

Kun pienemmät oppilaat lähtevät, tekevät yläkoululaiset yllin kokeita ja suunnittelvat niiden ohjaamista seuraavaksi päiväksi pienille.


2. PÄIVÄ
  • 2 ekaa tuntia yläkoululaiset ohjaavat alakoululaisia kokeissa
  • Brasilian/Yhdysvaltojen  tilanteen ratkaisu eettisten pohdintojen kautta
  • Perhe, jossa jokainen pystyy vaikuttamaan tilanteeseen
  • Innovaatiot yhteisen ongelman ratkaisemiseksi

  1. Välkkä: aarteen etsintä
    1. Piilotetaan esineitä välituntialueelle
    2. Halukkaat saavat osallistua aarteiden etsintään



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä