Puhelimen käyttö yläkoululaisilla

Projekti

Lukuvuonna 2018-2019 Jämsän yläkoululaisten puhelimen käyttöaikoja on tutkittu mobiilisovellusten avulla.

Oppilaille annetaan vapaaehtoiseksi tehtäväksi ladata puhelimeensa ruudun aukioloaikaa mittaava sovellus (androidilla StayFree, iOsilla RealizD, tai muu vastaava sovellus). Tavoitteena on että oppilaat näkevät itse kuinka paljon puhelinta tulee käytettyä eri päivinä, ja mahdollisesti mitkä sovellukset vievät eniten aikaa päivästä.

Viikoittaisesta puhelimenkäytöstä kuvankaappauksen lähettäneiden kesken arvottiin elokuvalippuja.

Tulokset

- Suositusten mukaan ruutumedian käyttöä saisi tulla päivässä korkeintaan 2 tuntia. Nykyään monet nuoret katsovat ohjelmia ja elokuvia älypuhelimellaan, minkä vuoksi suositukset usein ylitetään reilusti.
- Käytetyimpiä sovelluksia ovat mm. Netflix, YouTube, Snapchat ja Instagram. Lisäksi puhelimilla kuunnellaan paljon musiikkia.

puhelimenkäyttö.png

Yleisesti puhelimenkäyttö on yläkoululaisilla erittäin runsasta. Viikonloppuisin puhelinta käytetään eniten, mikä kertoo että suuri osa vapaa-ajasta kuluu puhelinta käyttäen. Keskiviikkona puhelimen käyttö on jostain syystä vähäisempää kuin muulloin, ja sattumalta silloin myös unen yhtenäisyys on parempaa. Tähän ei voi määrittää kuitenkaan suoraa syy-seuraussuhdetta, koska puhelimen käytössä vastauksia saatiin aika vähän.