Viuhkasuunnistus

Harjoituksen idea

Tehdään sopiva määrä pieniä 1-3 rastin ratoja, jotka kaikki alkavat ja päättyvät samalta keskusrastilta. Ratavaihtoehdot (esim. A-F) ovat esim. ämpäreissä keskusrasteilla. Oppilas juoksee haluamansa määrän ratoja. Keskusrastilla kannattaa opettaa oppilaita kiinnittämään huomiota kartan suuntaamiseen oikein päin.

Jos ollaan maastossa, kannattaa keskusrastiksi valita paikka, josta lähtee esim. polkuja eri suuntiin. Harjoituksen avulla voi hyvin opettaa myös kartan suuntaamista kompassin avulla. Keskusrastille laitetaan maahan laminoitu pahvikompassi, joka suunnataan oikein oikean kompassin avulla. Tämän kompassin avulla oppilaat opetetaan suuntaamaan kartta (karttapohjoinen ja luonnon pohjoinen samaan suuntaan). Kun lähtösuunta keskusrastilta on oikea, löytyy rastikin helposti.

Tämä on yksi parhaita harjoitustyyppejä suunnistuksen opettamiseen kaiken ikäisille. Pienet viuhkat ovat motivoivia, eriyttäminen tapahtuu luontevasti juoksemalla eri määrän viuhkoja ja kaikki oppilaat ovat lähellä opettajaa koko ajan.

Esimerkkiharjoitukset on laadittu Auvilan ja Juokslahden kartoille.