Kartiosuunnistus

Kartiosuunnistus

1. Leikkaa liitteen karttamerkkikortit kartiohin.
2. Tulosta liitteessä olevia valmiita ratoja tai suunnittele omia ratoja "tyhjälle" kartalle.
3. Järjestä kartiot saliin tai pihaan kartan mukaiseen järjestykseen.
4. Laita radat esim. ämpäreihin siten, että kukin rata on omassa ämpärissä.
5. Sitten vain kaikki juoksemaan. Lapsi tunnistaa oikean rastin siitä, että kartassa ja kartiossa on sama karttamerkki.
6. Sovella... esim. ope tai pari sanoo karttamerkin ja oppilas juoksee oikean kartion luokse.

Helposti toteutettavia kartiosuunnistustehtäviä sisällä tai ulkona tehtäviksi (Koulu kartalla -hanke)

PUJOTTELU: Kartioita sopivalla etäisyydellä jonossa sekä lähtö/maalipaikka. Käytössä piirros (=kartta), johon on piirretty lähtö/maali ja kahdeksan ympyrää sekä punainen viiva, jota seuraten kierretään mennessä kartiot ja sininen viiva, jota seuraten kierretään palatessa kartiot. Ratoja voi olla eri määrä riippuen kartioiden määrästä.

suunnistuspujottelu.png

TÖTSÄSUUNNISTUSRADAT:
 laitetaan tilaan 2-4 metrin välein 6 vierekkäin ja 4 peräkkäin. Lähtö ja maali aina yhdessä kulmassa. Kartiokenttä muodostaa maaston, josta on piirretty kartta ja karttaan erilaisia ratoja. Ratoja on käytössä erilaisia esim 4 kpl ja jokainen rata on omalla kartalla. Radat kierretään siten että edetään rastilta toiselle numerojärjestyksessä. Lähtö on kolmiolta ja maali samoin. Radan jälkeen siirrytään seuraavaan kulmaan uudelle radalle. Leimaus kartiota koskettamalla eli ns. "dna-leimaus" tai sitten emit-leimaus, jos lainaa/vuokraa suunnistusseuralta. Vauhtia voi lisätä, jos tehtävä tuntuu liian helpolta.

tötsäsuunnistus.png

ÄMPÄRISUUNNISTUS: Kun käytetään ämpäreitä, niin silloin leimaus tapahtuu vähän korkeammalla, jolloin eteneminen nopeutuu hieman. Tällä kertaa myös Emit-leimaus osalla rasteista. Käytössä erivärisiä ämpäreitä: 5 kpl vihreitä, 5 kpl mustia, 5 kpl punaisia ja 2 kpl sinisiä. Ratoja erilaisia, esim 4 kpl. Lähtö/maali keskellä jossa myös kilpailukortin nollaus ja tuloksen purku. Kierretään rata rastilta toiselle numerojärjestyksessä ja jos rastilla on Emit-leimasin, leimataan. Muutoin kosketus ämpäriin. Radalle päästetään osallistujia esim. 5 sek välein, jolloin kentällä on kerralla sopivasti porukkaa.

ämpärisuunnistus.png