Digipedagogiikan osaamista tukemassa - kokemuksia kansainvälisestä hankkeesta
Digipedagogiikan osaamista tukemassa – kokemuksia kansainvälisestä hankkeesta
Osaamisen eriytymiseen liittyvä yhteiskunnallinen keskustelu koskee myös oppijan oikeutta sellaisiin digitaalisiin taitoihin, joita tarvitaan aktiivisena kansalaisena toimimisessa. Samaan aikaan tutkimus on tuonut esiin haasteita opettajien digitaalisissa taidoissa. Miten opettajankoulutus voisi paremmin vastata näihin haasteisiin – sitä pohdimme tässä kirjoituksessa.
Opettajankoulutus on avainasemassa, jotta tulevilla opettajilla olisi valmiudet oppijoiden taitojen monipuolisen kehittymisen tukemiseen ja siten tasa-arvoisen opetuksen mahdollistamiseen – myös digitaalisessa osaamisessa. Haasteena on kuitenkin, että opettajankouluttajien digipedagogiset taidot vaihtelevat suuresti, ja niiden kehittäminen on usein satunnaista ja oma-aloitteista elinikäistä oppimista.
Opettajankoulutuksen Erasmus+-innovaatioprojektissa (NOTELEB – No Teacher Educator Left Behind, 2020–2023) tarkastelimme, miten osaamishaasteeseen vastataan eri maissa, tällä erää Suomessa, Norjassa, Saksassa ja Virossa. Tavoitteena oli yhdessä tekemällä oppia toisiltamme ja toistemme kokemuksista. Mallinsimme osaamista ja sen kehittämistä syklimäisesti. Syklisessä mallissa korostuu omassa työssä oppiminen yhdessä paikallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
Työhön sidotussa, kehittymistä tukevassa mallissa on viisi vaihetta
Hankkeessa tuotettiin lisäksi erilaisia materiaaleja mallin soveltamisen ja digitaalisten työkalujen pedagogiseen käyttöön liittyvän osaamisen kehittämisen tueksi. Yksi resursseista on englanninkielinen digipedagoginen työkalupakki, jossa on muun muassa materiaalia ja virikkeitä pakopelien tuottamiseen. Lisäksi kehitettiin erityisesti opettajankouluttajille suunnattu, mutta muillekin sopiva avoin verkkokurssi sekä digipedagogista kehittymistä tukevaa videomateriaalia. Nämä materiaalit ovat kaikkien hyödynnettävissä NOTELEBin verkkosivujen kautta, ja toivottavasti ne antavat virikkeitä oman digipedagogisen osaamisen soveltamiseen ja kehittämiseen yksin ja yhdessä.
Tuula Nousiainen, Mikko Vesisenaho & Tarja Tikkanen
Tuula Nousiainen toimii yliopistonopettajana ja tutkijana Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät erityisesti oppimiseen ja vuorovaikutukseen digitaalisissa ympäristöissä.
Mikko Vesisenaho toimii kansallisessa Digivisio 2030 -hankkeessa muutoskoordinaattorina Jyväskylän yliopistolla. Hänen eritysasiantuntijuutenaan ovat kontekstuaaliset oppimisen teknologiat ja opettajankoulutus. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus oppimisen teknologioista niin kouluissa, yrityksissä kuin korkeakoulutuksessa. Koulutukseltaan hän on opettaja ja opetusteknologian dosentti sekä viimeisimpänä kansainvälisesti sertifioitu coach (ICF).
Tarja Tikkanen toimii opettajankoulutuksen professorina Stavangerin yliopistossa, ja hän on johtanut useita kansainvälisiä hankkeita oppimisen ja digitaalisuuden sekä elinikäisen oppimisen alueilla (mm. Erasmus+ Noteleb). Tikkanen on väitellyt Jyväskylän yliopistosta vuonna 1998.
Lue lisää:
Ota yhteyttä kirjoittajiin: tuula.j.nousiainen@jyu.fi, mikko.vesisenaho@jyu.fi tai tarja.tikkanen@uis.no
Teemakuva: Opiskelijoita ja opettajankouluttajia virtuaalitodellisuuden ympäristössä, jonka pedagogista käyttöä kokeiltiin osana NOTELEB- ja TOVE-hankkeita. Kirjoittajakuva: Martti Minkkinen.
Edellinen | Seuraava | Palaa pääsivulle