4/2017

Uutiskirje 4/2017

1

1-teemakuva_Stephen_Kemmis.jpg

Viisas opettaja elää hetkessä – ja ikuisuudessa

Planeetan mahtavinta kansakuntaa johtaa presidentti, joka käyttäytyy kuin suurin, vihaisin ja punaisin angry bird. Populismi, muukalaisviha ja nationalismi nousevat. Ihmiset osaavat huutaa, mutta osaavatko he ajatella? Tätä alkaa epäillä vilkaistuaan mitä tahansa nettikeskustelua. Mitä opettaja voi tehdä? Paljonkin. Hän voi ohjata ajattelemaan järkevästi, kriittisesti ja analyyttisesti. Nyt tarvitaan viisaita opettajia.
Lue lisää >>

2

2-Tuija Aro - teemakuva 2.jpg

Oppimisvaikeudet eivät ole lastentauteja

Oppimisvaikeudet jatkuvat monilla läpi elämän. Ne vaikeuttavat opiskelua ja työllistymistä sekä ovat riski psyykkiselle hyvinvoinnille. Tutkimustieto ei vielä kerro, miksi joillakin oppimisvaikeudet jatkuvat aikuisuuteen tai miksi jotkut kärsivät heikosta itsetunnosta ja psyykkisistä ongelmista, mutta toiset eivät. Tutkijoiden rakentaessa ennustemalleja ja etsiessä geenejä lasten ja nuorten parissa työskentelevien tulee panostaa tuen antamiseen, sillä lapsen saama tuki vaikuttaa taidon kehittymiseen ja vaikeuteen sopeutumiseen.
Lue lisää >>

3

3-Annen teemakuva.JPG

Luova kirjoittaminen opettajan ammatillisen kehittymisen välineenä

Kirjoittaminen on monille luonteva tapa purkaa tunteita ja organisoida päänsisäistä sekamelskaa. Omista kokemuksista ja tunteista kirjoittaminen auttaa selkeyttämään ajatuksia ja tarkastelemaan omaa elämää eri näkökulmista. Peruskoulun opettajan hektisessä arjessa tilaa luovalle ilmaisulle on kuitenkin vähän, ja kynnys kirjoittamisen aloittamiselle voi olla korkea. Ope kirjoittaa -ryhmässä opettajat löysivät ajan ja paikan luovalle kirjoittamiselle.
Lue lisää >>

4

4-Darling-teemakuva.JPG

Dialogista argumentaatiota matematiikkaan ja fysiikkaan

Argumentaatio on tärkeä tulevaisuuden taito, jota voidaan harjoittaa kaikissa oppiaineissa. Useissa ammateissa työntekijältä toivotaan taitoa muodostaa ja analysoida perusteita päätöksille. Usein argumentit rakentuvat dialogissa neuvotellen muiden kanssa ja puntaroiden vasta-argumentteja. Argumentaatio on tärkeä oppimistavoite, mutta myös tapa oppia oppiaineiden sisältöjä. Suomen Akatemian rahoittamassa Darling-hankkeessa opettajankoulutuslaitoksella tutkitaan ja kehitetään dialogista argumentaatiota yläkoulun matematiikan ja fysiikan oppitunneilla.
Lue lisää >>

5

5-Puukari teemakuva.jpg

Suomi nousuun ja kilpailukyky kuntoon

Nyt kun yhteiskunnallisessa keskustelussa on päästy vihdoinkin kiinni olemisen ja elämisen ytimeen – kilpailutukseen, yhtiöittämiseen ja valinnanvapauteen – on oiva aika ottaa Suomen koulut käsittelyyn ja saada ne entistä tehokkaammiksi ja palauttaa rapautunut PISA-kunto takaisin maailman huipulle.
Lue lisää >>