2/2022

Uutiskirje 2/2022

2

Tunteiden taikaa ja onnistunutta osallisuutta varhaiskasvatuksessa

Harmittaako? Missä ilo tuntuu? Mitä tehdä, jos pelottaa? Miten ristiriidat ratkotaan kavereiden kanssa? Entä miten voidaan tunnistaa lasten tunnetiloja varhaiskasvatuksen lapsiryhmän hektisessä arjessa? Näiden kysymysten ääreltä aloitettiin TUIKKU – Tunnetaitoja ja osallisuutta varhaiskasvatukseen -hankkeen koulutus- ja tutkimusmatka. Tunnetaidot ja osallisuus on tunnistettu keskeisiksi hyvinvointiin vaikuttaviksi osa-alueiksi, joiden harjoittelu kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jo varhaiskasvatuksessa.

Lue lisää >>

1

Oppilaiden itsesäätelyä tukemassa

Lasten itsesäätelyn ongelmat tulkitaan usein yksittäisen lapsen piirteiksi tai sisäisiksi ongelmiksi, joihin vaikuttaminen koetaan vaikeaksi. Kouluissa itsesäätelyn ongelmat näkyvät tyypillisesti vaikeuksina tehtävien tekemisessä ja käyttäytymissääntöjen ja -ohjeiden noudattamisessa sekä ongelmina kaverisuhteissa. Myönteistä koulukäyttäytymistä edistää kasvattajien luoma selkeä toimintaympäristö ja oppimistilanteita tukevien tilannetekijöiden aktiivinen hallinta. Käyttäytymisen yleinen tuki ei kuitenkaan riitä kaikille oppilaille, ja kouluilla on oltava myös keinoja käyttäytymisen ja työskentelytaitojen yksilölliseen tukemiseen.

Lue lisää >>

3

Mistä syntyy kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten työn merkityksellisyys?

Työn merkityksellisyys on yksilön voimavara ja auttaa vastaamaan työelämän kuormittavuuden ja kiivastahtisuuden haasteisiin. Myös opettajat alan eri sektoreilla kokevat työn merkityksellisyyden voimavarana, joka edistää heidän jaksamistaan ja hyvinvointiaan. Mutta mistä syntyy kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten työn merkityksellisyys ja millä tolalla se on? Muun muassa tätä selvitetään Jyväskylän yliopiston toteuttamassa ja Työsuojelurahaston tukemassa MEANWELL-hankkeessa.  

Lue lisää >>