3/2016
Uutiskirje 3/2016
1-dialogisuus
Dialogisuus koulun arjessa
Muuttuva yhteiskunta luo uudenalaisia tarpeita dialogisuudelle. Myös koulun arjen vuorovaikutuksessa tarvitaan entistä enemmän keinoja yhteisen ymmärryksen ja osallisuuden rakentamiseen, jotta toimijoiden todellisuudet eivät erkane liian kauaksi toisistaan. Tässä kirjoituksessa tarkastelen väitöstutkimukseeni perustuen dialogisuutta koulun vuorovaikutuksessa.
Lue lisää >>
2-viisaus
Sanoja viisaudesta ja aikuisen ajattelusta
On kiinnostavaa tutkia aihetta, joka herättää vahvoja mielipiteitä ja voimakkaita tunteita. Aikuisen ajattelu ei enää kehity! Onko maailmassamme muka jossakin viisautta? Mitä viisaus sitten on? Onkohan ajattelun tutkimus liian abstraktia? Ja kuinka ajassamme voidaan edes puhua, saati tutkia viisautta?
Lue lisää >>
3-reformi
Elinikäisen oppimisen edellytykset ammatillisen koulutuksen reformeissa
Ammatillisen koulutuksen reformi on muutakin kuin taloutta. Reformissa kehitetään opetusta, työelämäyhteistyötä, johtamista ja alueellista koulutuksen tarjoajien yhteistyötä. Kuitenkaan emme tiedä tänään, mitä töitä tehdään 30–50 vuoden päästä. Siksi reformin pohjana tulisi olla elinikäinen oppiminen: tulevaisuuden tekijät voivat omaksua uutta ja suunnitella omaa oppimistaan aiemmin opitun varassa.
Lue lisää >>
Muoto
Muoto ja muuttuva maailma
Kasvatustieteilijöiden vahvuudeksi ja ehkä samalla hieman heikkoudeksikin mainitaan monesti jatkuva reflektointi. Mitä se reflektointi voisi arjessa tarkoittaa? Entä mitä ajatuksia opettajan päässä risteilee, kun hän valmistelee kriittisen kasvatusajattelun luentoa? Tästä pakinoi Kirsi-Marja Saurén.
Lue lisää >>