2/2017

Uutiskirje 2/2017

1

Tekijä: Jouni Sojakka

Digiloikka ja ei-kenenkään-alue varhaiskasvatuksessa


Kun Suomen hallitus päätti ottaa digiloikan, myös varhaiskasvatuksessa alkoi tapahtua. Arjen osaksi tuli enenevässä määrin digitaalista teknologiaa, kuten tablettitietokoneita. Lasten ja aikuisten väliset suhteet eivät kuitenkaan ole ennallaan, sillä monet lapset hallitsevat digitaalisen teknologian aikuisia paremmin. Jännitteet ja osaamiskuilut osaavien lasten ja epävarmojen opettajien välillä ovat synnyttäneet ei-kenenkään-alueen tablettitietokoneiden pedagogisessa käytössä.
Lue lisää >>

3

Tekijä: Jouni Sojakka

Biotalousalan osaamissalkku osaamistaan kehittäville

Biotalousalalle odotetaan syntyvän jopa satatuhatta uutta työpaikkaa Suomeen kahdeksan vuoden aikana. Biotalousalan nousu asettaakin uusia osaamisvaatimuksia eri alojen työntekijöille. Miten nousua tukemaan voidaan kehittää työelämälähtöistä koulutustarjontaa? Uudenlaista osaamisen kehittämisen mallia kokeillaan esimerkiksi erilaisten opiskelijoiden tarpeisiin mukautuvan biotalousalan osaamissalkun avulla.
Lue lisää >>

4

Tekijä: Jouni Sojakka

Oppimisen ja opetuksen tutkimuskeskus tukee opettajan työtä

Miten stressaantuneita opettajat ovat ja miten se näkyy heidän työssään? Mikä voisi pienentää kuormittuneisuutta? Mihin opettaja kiinnittää luokassa huomionsa ja mikä yhteys tällä on oppilaiden oppimiseen? Miten tietoteknologia muuttaa opettajan roolia? Muun muassa näistä asioista tuottaa tietoa Oppimisen ja opetuksen tutkimuskeskus, joka kuuluu kasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntaan.
Lue lisää >>

5

Tekijä: Jouni Sojakka

K(o)ulutusvientiä


Kuopion tammimarkkinoilla tuli taas ihasteltua heikkien ja lyylien kykyä myydä niin markkinapalloja, vanhentuneita karamelleja kuin muualle kelpaamatonta paperiakin. Ehkäpä tuosta hengestä olisi apua myös koulutusviennin vetovoimaisuudelle. Bisnes kun ei ole pelkkää loogista ja analyyttista prosessointia, vaan myös tunnetta.
Lue lisää >>