1/2022
Uutiskirje 1/2022
1
Joustavasti kohti eriytyvää varhaiskasvatuksen asiantuntijuutta
Asiantuntijuus muuttuu varhaiskasvatuksessa. Yhteiskunnalliset, sosiaaliset ja kulttuuriset muutokset luovat haasteita kasvatustyölle ja edellyttävät henkilöstöltä uudenlaista asiantuntijuutta. Varhaiskasvatus pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin laajentamalla osaamista päiväkotien moniammatillisissa tiimeissä. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijoiden yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin sekä kokemuksia muutosprosessista että henkilöstön työnkuvia.
2
Kysy miksi, jos haluat lisätä digitaalista turvallisuuttasi
Lehtori Panu Moilanen vastaa Turvallisuus ja strateginen analyysi -maisteriohjelmasta informaatioteknologian tiedekunnassa. Häntä kiinnostaa teknologia osana yhteiskuntia ja ihmisten arkea, ja hän haluaisi lisätä informaatiopsykologisen vaikuttamisen tutkimusta. Moilanen antaa kolme neuvoa digitaalisen turvallisuuden parantamiseksi.
3
Tarinoita opettajana ja tutkijana kasvamisesta
Tutkin vuosi sitten valmistuneessa väitöskirjassani opettajien kokemuksia ja kertomuksia luovan kirjoittamisen yhteisöihin osallistumisesta. Erityisesti olin kiinnostunut siitä, miten luova kirjoittaminen oli yhteydessä opettajien ammatilliseen kehittymiseen. Tutkimuksen rikas kirjoitelma- ja haastatteluaineisto mahdollisti syvän perehtymisen opettajien tarinoihin. Väitöskirjasta teki erityisen se, että hyödynsin rohkeasti luovan kirjoittamisen menetelmiä.
Blogimerkintä
Voiko ihminen oppia viisautta?
Ihminen on viisas. Sitähän se tarkoittaa, Homo Sapiens.
Olen alkanut epäillä, onko tämä nimi ihan oikeutettu. Mielestäni nimeksi sopisi paremmin Homo Stultus – typerä ihminen. Mitä muutakaan voi sanoa lajista, joka tuhoaa ekologisen lokeronsa.
Jos tämä meno jatkuu, ihmislaji hävittää itsensä. Tämä ei ole pessimististä maailmanlopun maalailua, vaan täyttä realismia. Muuhun päätelmään ei voi tulla, kun tutustuu parhaimpaan tietoon, jota tieteellinen tutkimus meille antaa.