EDUCA-lippulaivalla kurssi kohti koulutuksen valoisaa tulevaisuutta

EDUCA-lippulaivalla kurssi kohti koulutuksen valoisaa tulevaisuutta

Koulun kohtaamat moninaiset haasteet vaativat tutkimukseen perustuvia korjaustoimia. Oppimistulokset laskevat samalla kun koulupoissaolot lisääntyvät. Lisäksi teknologiset innovaatiot ja maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrän kasvu muovaavat opetusta ja opiskelutapoja. Jyväskylän yliopiston johtaman EDUCA-lippulaivakonsortion tavoitteena on edistää koulutuksen kehittämistä ja tukea koulutuspoliittista päätöksentekoa tutkimustiedon avulla.

Oppimistulosten lasku haastaa opetuksen

Viimeaikainen uutisointi PISA-tuloksista on herättänyt vilkkaan keskustelun peruskoulun tilasta. Lasten ja nuorten oppimistulosten laskusta ollaan syystäkin huolissaan. Kaikilla tuntuu olevan mielipide tähän johtaneista syistä ja korjausehdotuksia. On syytetty itseohjautuvuutta, inkluusiota, ilmiöoppimista ja teknologiaa sekä vaadittu kännykkäkieltoa kouluihin ja opetusmenetelmien paluuta menneisyyteen. Esitetyt syyt ja korjausehdotukset eivät kuitenkaan perustu tutkittuun tietoon vaan mielikuviin ja kokemuksiin. Näyttöä on sen sijaan esimerkiksi oppilaiden oman kiinnostuksen ja sosioekonomisen taustan merkityksestä oppimistuloksille.

Suomen Akatemia on valinnut lippulaivaperheeseen Koulutuksen tulevaisuus EDUCA-lippulaivan. Jyväskylän yliopiston johtaman EDUCA-lippulaivan tavoitteena on edistää koulutuksen kehittämistä tutkimustiedon avulla ja tukea tietoperustaista johtamista. Lippulaivan avulla vahvistetaan koulutuspoliittisten päätösten ja kokeilujen tutkimusperustaisuutta sekä opettajien ja rehtoreiden osaamista. Tutkimuksen on tarkoitus lisätä ymmärrystä yksilöllisten ja sosiaalisten oppimisprosessien variaatiosta sekä koulujen välisiä eroja selittävistä tekijöistä. Tutkimuksen perusteella pyritään tunnistamaan niin oppilaiden optimaalisia oppimishetkiä kuin koulutukseen kiinnittymisen ongelmia ja koulupoissaolojen lisääntymisen syitä. Lisäksi tavoitteena on luoda skaalautuvia digitaalisia ratkaisuja opetuksen arkeen ja hyödyntää oikea-aikaista teknologiaa niihin oppimisen konteksteihin, joissa se tutkitusti tuottaa parempia tuloksia.

EDUCA-lippulaivassa rakennettavan aineistoinfrastruktuurin avulla pystytään keräämään erittäin laajoja koko maan kattavia pitkittäisaineistoja lasten ja nuorten oppimistuloksista, oppimisvaikeuksista, motivaatiosta ja hyvinvoinnista. Nämä tiedot voidaan myös yhdistää jo olemassa oleviin rekisteriaineistoihin, mikä mahdollistaa monipuolisen ja monitieteisen aineistoanalyysin ja tekoälypohjaiset ennusteet. Aineistoinfrastruktuuri myös avataan laajasti tutkijoiden käyttöön.

EDUCA-lippulaivan keskeinen aineistokokonaisuus koskee kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua. Siinä tarkastellaan, mitä tapahtuisi, jos lasten esiopetus aloitettaisiin vuotta nykymallia aikaisemmin. Usein ollaan eri mieltä siitä, mikä olisi lapsen kannalta paras koulunaloitusikä, ja onko pedagogisesti tai taloudellisesti kannattavaa investoida varhaisemman koulun aloittamisen vaatimiin resursseihin. Asian selvittämiseksi eduskunta sääti joulukuussa 2020 lain kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta, johon valittiin satunnaisesti 148 kuntaa ja päiväkoteja eri puolilta Suomea. Siihen osallistuu noin 35 000 vuosina 2016 ja 2017 syntynyttä lasta, jotka on arvottu kokeilu- ja verrokkiryhmiin. EDUCA-lippulaivan tutkimusryhmä yhdistää valtavan pitkittäisseurannan aineiston kymmenistä eri viranomaisrekistereistä saatuihin tietoihin. Nämä aineistot voivat yhdessä kertoa kokeilun vaikuttavuudesta ja antaa tietoa päätöksenteon tueksi.


EDUCA-lippulaivalle mittava rahoitus

Koulutuksen tulevaisuus EDUCA-lippulaiva yhdistää kasvatustieteen, psykologian, oppimisanalytiikan, taloustieteen ja koulutussosiologian asiantuntemuksen koulutussektorin tutkimukseen ja kehittämistyöhön. EDUCA-konsortio sai Suomen Akatemialta noin 12,6 miljoonaa euroa ensimmäiselle nelivuotiskaudelle 2024–2028. Lisäksi EDUCA-Doc-tohtorikoulutuspilotti sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä noin 20 miljoonaa euroa 78 väitöskirjatutkijaa palkkaamiseksi kolmivuotisen tohtorikoulutuksen kehittämiseen. EDUCA-lippulaivakonsortion muodostavat Jyväskylän, Helsingin ja Turun yliopistojen sekä Aalto-yliopiston tutkijat, ja sitä koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kaikkiaan EDUCA-lippulaiva kokoaa yhteistyöhön satoja tutkijoita Suomesta ja ulkomaisista huippuyliopistoista, kuten Harvardista, Yalesta ja Oxfordista. Lisäksi sillä on vahva kansallinen sidosryhmäyhteistyö opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä kymmenien järjestöjen ja yritysten kanssa.

Oppimistulosten laskeva trendi on käännettävissä koulutuskentän ja tutkijoiden pitkäjänteisellä yhteistyöllä, jota EDUCA tukee. EDUCA-lippulaivan ekosysteemimalli, jossa koulutuksen tutkijoita ja sidosryhmiä kootaan yhteen, mahdollistaa tutkittuun tietoon ja oppimisanalytiikkaan perustuvan päätöksenteon ja nopeamman reagoinnin opettajista päättäjiin.

Marja-Kristiina Lerkkanen

Marja-Kristiina Lerkkanen on kasvatustieteen professori ja EDUCA-lippulaivan johtaja Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella

Lue lisää: EDUCA – Koulutuksen tulevaisuus -lippulaiva | Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)

Ota yhteyttä kirjoittajaan: marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi

Teemakuva: Auli Dahlström, kirjoittajakuva: Petteri Kivimäki

Seuraava | Palaa pääsivulle