LAULULYRIIKKA

LAULULYRIIKAN ILMOITUSTAULU = Uutisia, nähtävää & kuultavaa

Tää on viimeinen laulu (HS Tuomari Nuormiosta)

Tää on viimeinen laulu

Jo Kohdusta hautaan -esikoislevyn ensimmäinen sinkkulohkaisu oli poikkeuksellinen: se sisälsi sekä Yleisradiota ravistelleen skandaalin että hillittömän hittikappaleen. Levyn suosio antoi ainekset myös artistin tulevalle tragedialle.

Tilaajille

Julkaistu: 26.8. 2:00 , Päivitetty: 27.8. 11:58

Jossain tuolla alapuolellamme on paikka, jossa Tuomari Nurmio menetti osan kuulostaan.

Olemme Helsingin keskustassa, Lönnrotinkadulla sijaitsevan hotelli Glo Artin takapihalla.

Tapahtuma-aikaan vuonna 1979 jugendrakennusta vielä kutsuttiin Vanhaksi Poliksi. Tuolloin Polytekninen korkeakoulu oli siirtynyt vaiheittain Otaniemeen, mutta ylioppilaskunta omisti vielä rakennuksen ja siellä järjestettiin keikkoja.

Tuomari Nurmiolla taas oli Köyhien ystävät -niminen yhtye, jolla oli treenikämppä kellarissa.

Ja nyt treenikämpällä oli käynnissä jonkin sortin tappelunnujakka. Se oli alkanut, kun Nurmion etäisesti tuntema humalainen nuorukainen oli huitaissut häntä korvaan. Nurmio oli vastannut lyöntiin, mutta osunut vahvistimeen, ja kädessä oli murtunut jotain.

Nyt päässä humisi kummallisesti, ja kaiken lisäksi humalainen lähestyi kädessään suuri ruuvimeisseli.

Tästä saattaisi tulla pahaa jälkeä.

Suomalaisen musiikkihistorian kannalta on myönteistä, että Nurmion kaverit keskeyttivät hyökkäyksen.

”Pari kolme frendiä kiskoi sen tähän pihalle ja nuijivat sen sitten tuohon”, Nurmio muistelee nyt ja katselee hotellin asfaltoitua takapihaa. ”Mä en siihen touhuun enää osallistunut.”

Sen verran tolkuissaan kaverit adrenaliinihöyryistä huolimatta olivat, että humalainen nuorukainen selvisi pieksemisestä vähin vammoin.

”Tapasin sen joskus myöhemmin, ja se totesi, että hänelle ei brenkku sovi ja aikoi lopettaa juomisen.”

Seuraavana viikonloppuna Köyhien ystävät joutui perumaan Oulun Kuusrockiin sovitun keikan Nurmion murtuneen käden takia, mutta viikkoa myöhemmin tämä esiintyi jo Kaivopuistossa kipsi kädessään.

 
Korvaan lyönti jätti pysyvän huminan.

”Se on sellainen jatkuva kohina, joka on aika kovakin silloin, kun on ihan hiljaista”, Nurmio selittää. ”Onneksi aivot feidaa sitä pois.”

Haljennut tärykalvo ja murtunut käsi kuulostavat ikäviltä jutuilta. Nurmiolle ne kuitenkin olivat vain alkusoittoa hänen tulevista vaikeuksistaan.

Hotellin uumeniin meidät on tuonut Nurmion ensimmäinen levy Kohdusta hautaan, jonka julkaisemisesta on kulunut 40 vuotta.

Kyseessä ei ole mikä tahansa tekele, sillä jo julkaisuvuonna 1979 useamman lehden toimitukset valitsivat sen vuoden levyksi, ja vuonna 2005 se valittiin Soundi-lehden kriitikkoäänestyksessä suomirockin kaikkien aikojen parhaaksi albumiksi.

Seuraavana listalla tulivat Wigwamin Nuclear Nightclub (1975), Hurriganesin Roadrunner (1974), Sielun veljien L'amourha (1985) ja Hassisen koneen Rumat sävelet (1981).

 

Vuosia täyttävä esikoislevy oli monella tapaa poikkeuksellinen. Aikoinaan Kohdusta hautaan sai lentävän lähdön heti ensimmäisellä sinkullaan, sillä sen toinen puoli oli skandaali ja toinen puoli hitti.

Skandaali oli Kurja matkamies maan -niminen kappale, alun perin vanha körttivirsi, jota isoäiti oli hyräillyt pikku-Hannun vieraillessa lapsena Pohjanmaalla. Kyseessä oli varsinkin körttikansalle rakas kappale, jota veisattiin usein hautajaisissa.

Omassa versiossaan Nurmio teki sanoitukseen pieniä, mutta merkittäviä muutoksia.

Näin alkuperäisen virren rivi Mua auta Herra, mä toivon vaan vaihtui Köyhien ystävien bluesversiossa muotoon Ai jumalauta, mä toivon vaan, ja herran sijasta siinä laulettiin rouvasta.

Mekkala oli valmis.

Yleisradion ohjelmapäivystys täyttyi puheluista, ja myöhemmin radion ohjelmaneuvosto käsitteli asiaa keskustalaisen pastorin Urpo Kokkosen vaatimuksesta.

Tämän jälkeen kappaleen soittanut radiotoimittaja sai nuhteet, ja sinkku häipyi radioaalloilta melko lailla täydellisesti.

Kappaleen tarina kerrotaan tarkemmin Nurmion uraa kattavasti käsittelevässä kirjassa Dumari (WSOY, 2010).

Nyt Nurmio suhtautuu tapaukseen rauhallisesti.

”Tavallaan se oli vaan mainosta”, hän sanoo. ”Joidenkin sukulaisten kanssa se tosin aiheutti välirikon. Mulla on Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla körttisukulaisia, ja sitä kappaletta pidettiin rienauksena.”

 
Jatkamme kierrosta. Nurmiolla riittää kosolti tarinoita jugendtalosta, jossa hän vietti runsaasti aikaa 1970- ja 1980-luvulla.

Parkkihallissa hotelliasiakkaiden autojen seassa on Nurmion musta Mersu, jolla hän hoitaa soolokeikkojaan, mutta entisen treenikämpän löytäminen osoittautuu mahdottomaksi.

Hotellin yhteyteen on 1980-luvun lopulla rakennettu uusi puoli, ja kellarikerrokset ovat menneet uusiksi kokonaan.

”Siellä oli sellainen pitkä käytävä ja lattiat lainehti sadevedestä”, Nurmio muistelee ja katselee ympärilleen epätietoisen näköisenä.

Vähän aikaa hämmästeltyämme jätämme treenikämpän etsimisen ja siirrymme eteenpäin.

Jos Kurja matkamies maan oli se skandaali, Valo yössä oli se hitti.

Lähtökohdan kappaleen syntyyn antoi Nurmion kirjoittama Juopon reissu -nimellä kulkeva runo, jota hän muokkasi kappaletta varten. Studiossa kappaletta hierottiin pitkään, kunnes viides otto valittiin julkaistavaksi.

Julkaisun jälkeen Valo yössä nousi singlelistalle kuudeksi kuukaudeksi, ja oli listaykkönen kolmen kuukauden ajan.

”Tuomari Nurmio iskee suoraan hermoon”, Ilta-Sanomien toimittaja Pirkko Kinnunen kirjoitti huhtikuussa Nurmion ensimmäiseksi haastatteluksi mainostetussa jutussa.

Mitenkään helppoa haastattelun tekeminen ei toimittajan mukaan ollut.

”Hänestä on kiskottava juttua ulos”, Kinnunen kirjoittaa. ”Pyydän häntä kertomaan itsestään ja se tuntuu olevan vaikeaa. Jotain sentään irtoaa, sen tunnustuksen lisäksi, että Hande on hiljainen luonteeltaan.”

Kinnusen mukaan Nurmio sulkeutui haastattelussa ”kuin simpukka”, mikä kuvaa melko hyvin artistin tulevaa suhdetta toimittajiin.

Vielä estottomammin kappaletta ylisti Peter von Bagh kuukautta myöhemmin Kalevassa.

”Jos iskelmä parhai[mmi]llaan tarjoaa kansallisen itsetiedostuksen hetken ja samalla pisaran tajua itsestään, Tuomari Nurmion esikoislevy on tuottanut tällaisen harvinaisen hetken”, von Bagh kirjoittaa.

Nurmiota ylisanat hymähdyttävät. Itse hän pitää kappaleen suosion syynä suomalaiseen mielenmaisemaa iskevää tunnelmaa.

”Jotenkin se tummempi virta vetoaa ihmisiin. Sen sävelhän on aika arkaainen, ja siinä on jotakin Kalevalaankin viittaavaa. Ja toisaalta tekstiin ei ole haettu mitään samastuttavaa tarinaa, jollainen hiteissä usein on, ja siinä sen voima saattaa ollakin.”

Tekstin aloittaa tehokkaasti rivi taksin katolla vilkkuu yön ainoa valopilkku, minkä jälkeen kertojaminää odottaakin tuhto topattu mutteriveneen eli kyseisen auton takapenkki.

Myöhemmin kappaleessa käytetään vanhaa runokieltäkin, kun hallasilmien himerrys hyytää kerjääjää.

Rivi on yksi niistä, joita lyriikka-aiheisilla keskustelupalstoilla useimmiten tulkitaan.

”Kyllä se naisen kylmää katsetta tarkoittaa”, Nurmio vahvistaa. ”Vaikka voi siinä nähdä yleisempääkin ylenkatsetta ihmistä kohtaan, jolla ei ole asemaa yhteiskunnassa.”

Hienoa sanankäyttöä löytyy muistakin levyn kappaleista.

Spotifyssa soitetuin kappale on Kurjuuden kuningas.

Mä olen yksin yksinäinen. Sä olet yksin yksinäinen. Mä olen onnen kerjäläinen, siinä lauletaan.

Nurmion mukaan hänelle on suomalaisten rocksanoittajien joukossa luonnostaan langennut osa, jossa asioita katsotaan vähän vinosta ja syrjäytyneestäkin näkökulmasta.

Samaa asiaa lienee tarkoittanut ohjaaja Jouko Turkka, jonka mielestä Nurmio katsoo asioita ”kuolemasta käsin” ja on niitä harvoja lauluntekijöitä, jota osaavat kuvata kärsimystä uskottavasti.

Nurmio kuitenkin sanoo, ettei ole missään vaiheessa halunnut olla yhteiskunnallinen julistaja.

Itse hän pitää levyn kappaleita parodisina lauluina vakavista asioista.

”En mä koe itseäni miksikään maailmanlopun maalariksi vaan toivon, että niissä välähtelee aina myös huumori.”

”Se on vähän kuin vetäisi synkkiä lauluja pellen kamppeissa.”

Levyllä tekstit pääsevät oikeuksiinsa, kun Köyhien ystävät – eli tuleva Agents – säestää solistia hillityn taidokkaasti.

 
Kierroksemme jatkuu yläkertaan. Kolmannessa kerroksessa on juhlasali, jota hotelli vuokraa nykyisin esimerkiksi häihin ja muihin tilaisuuksiin.

Nurmio ihastelee suurikokoisia puukissoja, jotka vartioivat kaidetta esiintymislavan vieressä. Vaikutuksen tekevät myös vanhat koristeelliset ilmastointiritilät.

Tässäkin salissa Kohdusta hautaan soinut moneen kertaan.

”Tämä tilahan on nyt aika juhlallinen, mutta siihen aikaan meno oli riehakasta”, Nurmio toteaa.

Häneen mukaansa Vanha Poli oli 1970-luvun lopussa muusikoille tärkeä paikka.

Nyt esiintymislavan koristekissat saavat jälleen kuulla tutun kappaleen, kun Kurja matkamies maan lähtee artistin yksin tulkitsemana.

”Mulle on aina ollut tärkeää, että biisejä voi soittaa monenlaisilla kokoonpanoilla”, hän sanoo. ”Mulle kappale on sitä parempi mitä käyttökelpoisempi se on.”

Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
 

Mitenkään ilmiselvää Kohdusta hautaan -levyn menestys ei Nurmion mukaan ollut, sillä 1970-luvun lopulla punk oli muotia, ja huomio keskittyi enemmänkin kappaleiden energiaan kuin tekstien kaunokirjallisiin arvoihin.

Esimerkiksi Johanna-levy-yhtiön Atte Blom piti Valo yössä -kappaletta turhan kirjallisena.

Myöhemmin Blom on epäilemättä siunannut moneen kertaan arvionsa osoittautumista vääräksi, sillä levy oli Love Recordsin raunioille perustetun Johannan ensimmäinen albumijulkaisu ja täydellinen onnistuminen suuntaansa etsivälle yhtiölle.

 
Samaan aikaan kun kappaleet soivat kaikkialla, artisti kärsi.

Nurmio vaikuttaa olevan rakennettu tavalla, joka kestää huonosti yleistä huomiota – ja vuonna 1979 sitä tunki päälle ovista ja ikkunoista.

Menestyslevy yhdisti poikkeuksellisella tavalla kaupunkien opiskelijapiirit ja maakuntien kansanrivit, eikä ihailuaan osoittavista ihmisistä päässyt eroon millään.

Nurmio otti mielenkiinnon henkilökohtaisesti ja loukkaantui verisesti, jos joku tuijotteli tai osoitteli häntä sormella raitiovaunussa. Hän koki suosion myötä menettäneensä sivullisen tarkkailijan miellyttävän aseman ja muuttuneensa kansakunnan yleiseksi omaisuudeksi.

”Kun pärstä on telkkarissa, siitä saa maksaa puoli vuotta veroa”, hän totesi happamana.

Myös keikkailu tuntui usein painajaiselta. Varsinkin tanssilavoilla Nurmiota ahdistivat lavan eteen kuseskelevat ja ääliömäisesti mölisevät kuulijat.

”Laaja suosio tuli puskista”, Nurmio sanoo nyt. ”Olin ajatellut, että minua diggaisivat lähinnä saman genren ihmiset. Nyt se homma meni aika kauaksi siitä tontista, mitä olin suunnitellut.”

Tässä nöyrien laulajatähtien maassa Nurmio onkin siitä poikkeuksellinen artisti, että hän uskaltaa sanoa, että arvostaa toisten kuulijoiden mielipiteitä enemmän kuin toisten.

Yhtä raikasta on, että hän on kutsuu örveltävää yleisönosaa ”känniurpoiksi” ja ”idiooteiksi”.

Ärsyttäviä olivat myös monet toimittajat. Kohdusta hautaan -levyn julkaisua ennen Nurmio oli haaveillut seesteisistä keskusteluista asiantuntevien musiikkitoimittajien kanssa, mutta jättisuosion myötä hän löysi edestään mitä erilaisempia yrittäjiä.

Kaikki eivät olleet edes levyä kuunnelleet.

”Se oli aika kiusallista. Monet toimittajat olivat siihen aikaan aika ammattitaidottomia. Kyseltiin lempivärejä ja sellaista.”

”Ei ne jutut silti olleet mitään sensaatiolehtien repostelua vaan ihan huolimattomuutta vaan.”

Mahdollisen kliimaksin Nurmion ahdistunut julkisuussuhde koki, kun Seura-lehti piirrätti hänestä paperinuken, kuten tapaan kuului.

Pikku Seura -palstalla julkaistu Nurmion näköinen hahmo seisoo alushoususillaan ja on kypsän näköinen.

”Jouduin siinä väärään laatikkoon ja koin itseni jotenkin epäonnistuneeksi. Vähän se nukke ehkä tuntui häpäisyltäkin. Ainakaan se ei ollut juttu, jota olisi mainostanut kenellekään.”

”Nyt ne tuntuu kaukaisilta asioilta. Se trauma katosi jo kauan sitten, ja nykyään toimittajien kanssa on hauska jutella. Ajattelen nykyään myös, että ei musa siitä huonone, mitä enemmän diggareita sillä on.”

Sen verran vanhaa paljastumiskauhua Nurmiosta yhä löytyy, ettei hän ole suostunut Vain elämää -ohjelmaan lukuisista pyynnöistä huolimatta.

”Monelle artistille se ohjelma on ihan ongelmaton ja taatusti hyväksi urakehitykselle. Mä kuitenkin ajattelen, että jos se on edellytys sille, että pärjää tässä bisneksessä, niin antaa olla sitten.”

 
Vuoden 1979 lopulla Köyhien ystävät lopetti toimintansa fanien, toimittajien ja levy-yhtiönkin järkytykseksi.

Kohdusta hautaan jäi yhtyeen ainoaksi levyksi. Köyhien ystävät muutti nimensä Agentsiksi ja Tuomari Nurmio perusti uuden Viides kolonna -yhtyeen.

Nurmion mukaan taipaleen katkeamiseen ei liity kummempaa mystiikkaa, vaan hänen osaltaan syynä oli lähinnä totaalinen väsähtäminen keikkailuun.

”Me kuljettiin siihen aikaan kaiken maailman liitereissä, joissa oli onnettomat olosuhteet ja aika juntti meininki. Istuttiin paljon autossa ja häröily meni liian pitkälle.”

”Samalla mulle tuli stydi kyllästyminen biisimatskuunkin. Halusin soittaa toisella tavalla ja kaipailin säröisempää soundia. Samaan aikaan Esa Pulliainen oli löytänyt sen klassisen rautalankasaundinsa, eikä ollut enää puhettakaan, että se olisi soittanut toisella tavalla.”

Yksi Nurmion tuon ajan tunnelmia kuvaava hetki koettiin syyskuussa 1979.

Nurmio katseli, kun ravintolan televisiossa pyöri ohjelma nimeltä Hepskukkuu. Ohjelmassa Eino Grön esitti Valo yössä -kappaleen juhlallisesti ja ammattitaitoa korostaen.

”Nyt vois vaikka liukastua uima-altaan reunalla”, Nurmio totesi seurueelleen.

Tapio Rautavaara oli paria päivää aiemmin kuollut tapaturmaisesti kaaduttuaan uimahallissa.

Kolme päivää myöhemmin Köyhien ystävät soitti viimeisen keikkansa.

 
Moni epäili Nurmion uran bändin hajottua lakastuvan, mutta toisin kävi. Kohdusta hautaan levyä seurasi ylistetty Maailmanpyörä palaa, ja keikkailu jatkui kiihkeänä.

Tungettelevista faneista tarpeekseen saanut Nurmio oli kehittänyt Tuomarista itselleen suojakaavun, jonka pystyi vetämään päälleen, kun oli mentävä ihmisten ilmoille. Alkoholia kului ja välillä artisti käyttäytyi huonosti: hän kiilaili jonon ohi ravintolaan ja kaatoi tuoppeja ihmisten päälle.

Oli kuin Nurmiosta olisi tullut Hän on täällä tänään -kappaleen päähenkilö, joka istuutuu, vaihtaa puheenaihetta ja puhuu itsestään.

Neljää ensimmäistä levyään Nurmio kuvaa tunneliksi, jonka läpi mentiin samoilla höyryillä. Romahdus tuli Punainen planeetta -levyn jälkeen vuonna 1982. Keikkapaineista selvitäkseen Nurmio joi yhä enemmän ja siivitti alkoholin tuottamaa tilaa amfetamiinilla ja satunnaisilla psykedeelisillä sienikokeiluilla.

”Olin välillä ihan ryytynyt, ja siinä tilanteessa aineet antoivat sen tarvittavan itseluottamuksen. Paitsi sitten, kun kamaa ei ollut, niin ei ollut enää kukaan, vaan vapisi vaan ihan palasina.”

Nurmion mukaan käyttö oli kuitenkin satunnaista, eikä todellista addiktiota päässyt syntymään. Välillä käytössä oli pitkiäkin taukoja.

”Vielä vuosituhannen vaihteessa muutamat nokat tuli vedettyä, mutta mitta tuli lopulta täyteen”, hän sanoo.

Eräänä aamuna artisti järkyttyi kuntoaan ja veti loput kamat alas vessanpöntöstä.

”Mä vaan tajusin, että tää on tuhon tie, ja se loppui sitten laakista.”

”Kuten myöhemmin röökinpolttokin.”

Nyt Nurmio on taas suuren päätöksen edessä.

Artisti istuutuu kuvattavaksi hotellin alakerran ravintolassa oleville valkoisille rappusille, jotka eivät johda mihinkään. Aikoinaan niistä on päässyt jonnekin Vanhan Polin kerroksiin, mutta tie on myöhemmin tukittu uuden puolen rakentamisen yhteydessä.

Nurmion elämässä on luvassa muutoksia. Lähes seitsenkymppiseksi hän näyttää käsittämättömän hyväkuntoiselta, mutta vaikuttaa ymmärtäneen ajan rajallisuuden.

Elämää ei ole hukattavaksi.

Yksi pienemmistä muutoksista on, että Nurmio on ilmoittanut ohjelmatoimistolle, ettei ota enää ”räkäläkeikkoja” vastaan. Hän ei siis enää halua soittaa paikoissa, joissa yleisö on ”lyöntietäisyydellä”, kuten hän itse asian ilmaisee.

”Mut on ajanut musiikin tekemiseen lähinnä tarve kertoa stooreja, ei niinkään toimia jonain viihdyttäjänä”, hän perustelee.

Entisten riesojen lisäksi nykyisin keikoille on tullut ”selfiehelvettikin” mukaan.

 
Toinen muutoksista on radikaalimpi, sillä Nurmio on päättänyt lopettaa biisien tekemisen.

Hän haluaa hiljentää päänsä jatkuvalta kelaamiselta.

Nurmio selittää, että on koko uransa ajan tilannut itseltään albumillisen kappaleita aina edellisen valmistuttua. Yleensä valmiilta albumilta on jäänyt yli joitain keskeneräisiä kappaleita, ja näin aivoissa kiertää kaiken aikaa sävelmiä ja varsinkin lyriikoita.

Pahinta on, että aivoissa kiertävät niin hyvät kuin täysin kelvottomatkin kappaleet.

”Päässä pyörii koko ajan joku tutka tai skanneri. Yötä päivää rakentelee jotain biisiteemoja, eikä sitä konetta saa millään pysähtymään. Se on sellainen epämiellyttävä automaatti, joka toimii omine lupineen, ja se on oikeasti tosi stressaavaa.”

”Siinä labyrintissä sä sitten olet, ja kun yhden saat valmiiksi, niin mietit jo seuraavaa.”

Päätös tarkoittaa Nurmiolle melkoista elämänmuutosta, sillä hän on tehnyt parisensataa levytettyä kappaletta. Lauluntekijä kuitenkin vakuuttaa, ettei ole hätiköinyt päätöksessään.

Ohjaaja Juha Hurmeen kanssa toteutettavan Kalevala elävänä tai kuolleena -projektin jälkeen hän lopettaa laulunteon kokonaan.

”Siihen projektiin teen vielä muutaman laulun. Mutta kyllä se on tietoinen ratkaisu, mä oon nyt tehnyt biisejä tarpeeksi. Elämä on muualla.”

”Luultavasti käyn muistiinpanot vielä kerran läpi ja poltan loput, että pääsen niistä eroon.”

Kalevala elävänä tai kuolleena -hankkeen suunnitelmissa on julkaista useita levyjä, joista ensimmäinen ilmestyy tämän viikon perjantaina.

Nurmio vaikenee. Ravintolan kabinetissa on hiljaista. Tämä on ehkä niitä hetkiä, kun hän kuulee vaurioituneen vasemman korvansa kohisevan.

”Saa nyt sitten nähdä, kuinka vaikeaa lopettaminen tulee olemaan.”

Vaikka mistä tietää. Ehkä Nurmio onnistuu lopettamaan biisinteon samalla tavoin kuin tupakanpolton tai pulverin niiskuttamisen aikoinaan.

Kertalaakista.

Jonkin aikaa tuskasta hikoillen.

Tarkennus 27.8 klo 11.55: Kalevala elävänä tai kuolleena -hankkeen suunnitelmissa on julkaista useita levyjä, joista ensimmäinen ilmestyy jo perjantaina 30.8. Aiemmin jutussa luki, että levy ilmestyy ensi vuoden puolella. Lähteitä: Lindfors, Salo, Pesonen: Dumari (WSOY, 2010), HS:n ja IS:n arkistot, Tuomari Nurmion kotisivut, Wikipedia

Ellips laulaa omia synkkiä sanoituksiaan - näin ne syntyvät

Miksi Elli laulaa sysimustia biisejä? Haloo Helsingin laulajasta tuli Ellips, ja nyt hän kertoo pahaa oloa huokuvista kappaleistaan

Haloo Helsingin laulusolisti Elli Haloo eli Elisa Tiilikainen tekee nyt soolouraa taiteilijanimellä Ellips. Haloo Helsingin sliipatun popin sijaan Ellipsin musiikki on saanut vaikutteita 1960- ja 1970-lukujen rockista. ”Ellips on enemmän mun oman sielun projekti”, Tiilikainen sanoo.

Tilaajille
 
Vanhan Volkswagen Kleinbusin kyljissä on tyyliteltyjä psykedeelisiä kuvioita. Auto on tehnyt pitkän matkan: Brasiliasta ostettu 1970-luvun alun pikkubussi on Suomeen tultuaan saanut uuden maalipinnan, ja sen päälle vielä hippikuvioin koristellut teippaukset.

Nyt auto seisoo vantaalaisen kauppakiinteistön pihalla kylmässä tihkusateessa. Rakennuksen sivu­ovesta astelee ulos auton uusi omistaja Elisa Tiilikainen.

”Eikö ole hieno!”

 

Elisa Tiilikainen, 28, tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Elli Haloo, sillä sillä nimellä hän on esiintynyt jo vuodesta 2006 Haloo Helsinki -yhtyeessä. Siinä ajassa yhtyeestä on tullut yksi Suomen suosituimmista livebändeistä ja samalla yksi eniten radiossa soitetuista yhtyeistä.

Viime kesänä Haloo Helsinki kuitenkin ilmoitti jäävänsä kahden ja puolen vuoden tauolle, vuoteen 2021 saakka. Sitä odottaessa yh­tyeen jäsenet keskittyvät sooloprojekteihin. Ensin soolourastaan ilmoitti syksyllä Tiilikainen, ja talvella kitaristit Jere Marttila ja Leo Hakanen julkistivat Stereo-nimisen edm-yhtyeensä.

Marttilan ja Hakasen Stereo siis tutkailee sähköistä tanssimusiikkia, mutta Tiilikainen käänsi katseensa 1960- ja 1970-luvun rockiin. Tiilikaisen kirjoittamat tekstit ovat synkkiä: niissä käsitellään muun muassa ahdistusta ja mielenterveysongelmia.

Aamupalabuffet mielen­terveysliiton vaatima

Joka toisen hoitsun erikseen mulle laatima

Tänään on namipäivä, ­pääsen lomalle

Hetkeksi aivoista ­pamipalmun oksalle

Ellips: Keuhkoahtauma



Koska Tiilikaisen sooloprojektissa ei ole kyse Haloo Helsingistä, hän ei myöskään käytä Elli Haloo -nimeä. Sen sijaan taiteilijanimenä on nyt Ellips. Hippi- ja progehenkiseen soolouraan liittyy myös hänen juuri hankkimansa Kleinbus.

”Olen jotenkin pienestä asti fiilistellyt noita tuollaisia vanhoja pakuja. En halua omistaa autoa, mutta tuo löytyi tuommoiseksi museo­aarteeksi. Tämän kesän ajan siinä on Ellips-tarrat, jotta sitä voi käyttää promoautona tai jonain. Ei sen funktio ole vielä täysin selvä, mutta ainakin voi fiilistellä.”

Onko Ellips-projektissakin sitten kyse fiiliksestä, tunteesta? Haloo Helsingistä on vuosien varrella kehitetty tehokas ja tuottoisa hitti­kone, jonka musiikki on täsmätuotettua radiosoittoon ja festivaalien yhteislauluun. Ellipsin musiikki sen sijaan on huomattavasti mutkikkaampaa ja monitahoisempaa.

Tämän tyylilajin Tiilikainen sanoo tuntevansa itselleen kaikkein omimmaksi: Ellipsissä hän tekee juuri sitä musiikkia, mitä haluaa.

”Haloo Helsingissä on ollut ihanaa se, että se on ollut laajaskaalaista, meidän neljän sekoitus. Se on lähtenyt rockista kohti iskelmää ja konevivahteista poppia, mutta on siellä aina ollut se meidän neljän rock-pohja. Bändi on aina monen ihmisen summa, ja onhan siinä mun tekstimaailma – eli on se Haloo-touhukin minun omaani. Mutta Ellips on vielä enemmän mun oman sielun projekti”, Tiilikainen sanoo.

Keskeisenä hahmona Ellipsissä on tuottaja Matti Mikkola, joka Tehosekoitin-uransa jälkeen on tehnyt musiikkia laaja-alaisessa Saimaa-yhtyeessä.

”Kun puhuttiin bändin kanssa selväksi se, että nyt pidetään tauko ja halutaan tehdä jotain muuta, niin kyllä menin aika pian Matin puheille ja kysyin että tuletko tuottamaan mun rokkiproge-pläjäyksen. Se oli kivaa että suostui.”

Haloo Helsinki jäi siis tauolle Tiilikaisen aloitteesta. ”Meillä oli parikin palaveria, jossa keskusteltiin siitä, mitä seuraavaksi tehdään, ja itselläni oli sellainen olo että nyt on paussin paikka. Ja kun sitä puhuttiin, niin kyllä muutkin sitten sanoivat että ihan hyvä idea, kaikki saadaan tehdä jotain muuta”, Tiilikainen sanoo.

Hänen mukaansa tauon pitäminen tekee hyvää kaikille yhtyeen jäsenille. Samalla ajatus Haloo Helsingin jatkosta pysyy mielekkäänä.

”Haloo on hyvä kaikkien genrejen sekoittelussa. Pojat tekee sitä omaa konehommaa ja minä tätä rokkihommaa, ja kun ne sekoittaa, niin siitä tulee Haloo.”

Musiikista Tiilikainen innostui jo ala-asteikäisenä, kun hän pyrki ja pääsi musiikkiluokalle. ”Tykkäsin aina laulaa, mutta myös pelkäsin sitä kuollakseni. Muistan, kun minut pakotettiin laulamaan jonkun serkun ristiäisissä ja sanoin etten mene. Mutta kun sittenkin menin, niin olin tosi onnellinen. Samalla tavalla olin onnellinen, kun joku painosti minua laulamaan ensimmäisen kerran karaokea, koska itsekseni en olisi ikinä uskaltanut mennä.”

Haloo Helsinki perustettiin vuonna 2006, kun Tiilikainen oli 16-vuotias lukiolainen ja oli jo soittanut bändeissä. ”Mulla ei ole koskaan ollut mitään odotuksia siitä, että tästä olisi pitänyt saada työ tai tässä pitäisi menestyä. Halusin vain päästä soittamaan ja laulamaan. Mutta olen siitä onnellinen, että tässä matkan varrella olen löytänyt itsestäni kirjoittajan.”

Tiilikainen on kirjoittanut Haloo Helsingin sanoituksia jo monen vuoden ajan, mutta ei vielä yhtyeen aloittaessa. Silloin hän ei vielä uskaltanut tuoda omia sanoituksiaan esiin.

”Ensimmäisellä levyllä ei ollut yhtään omaa sanoitusta. Muistan kyllä, että silloin jo kirjoittelin itsekseni, mutta ei minulla ollut rohkeutta näyttää niitä kenellekään. Joskus kun näytin jonkin tekstin ja se oli tuottajalle liian raju, niin sitten hetkeksi lamaannuin ja mutisin etten varmasti kirjoita enää mitään.”

Millä lailla liian raju?

”No... Se oli vähän tämmöinen Pelle Miljoonan Väkivalta ja päihdeongelma -tyyppinen kouluampujasta kertova teksti. Ehkä kaivan sen esiin vielä joskus, koska siinä oli ihan tärkeitä pointteja siitä, miten pienistä jutuista mielenliikkeet on kiinni ja kuinka paljon kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta myönnän ettei se teksti ollut silloin vielä tarpeeksi valmis.”

Vuosien kuluessa Tiilikaisesta on tullut Haloo Helsingin pääasiallinen sanoittaja. Hänen sanoituksissaan on aiemminkin ollut synkkiä sävyjä, mutta uudella Ellips-levyllä hän uppoutuu vielä synkempiin aihepiireihin: yksinäisyyteen, masennukseen, parisuhdekriiseihin.

Mun maailma on rikki ­mutta helvetin kaunis

Mun mieli on rikki mutta vielä todellinen

Mun maailma on musta ­mutten ole vielä valmis

Ja vaikka helvetti huutaa mä laitan tulpat korvaan ja ­kävelen sateeseen

Ellips: Maailma on rikki



”On ollut aika tehdä se. Tässä neljässätoista vuodessa olen kasvanut ihmisenä, elämässä on tapahtunut kaikenlaista ja olen nähnyt kaikenlaista. On tullut enemmän tarve vielä kirjoittaa noita juttuja. En lähtenyt mitenkään sillä asenteella että hei, nyt teen tällaisen biisin tai levyn, vaan niitä juttuja alkoi vaan putoilemaan mun aivoista”, Tiilikainen sanoo.

”Sitten tajusin jossain vaiheessa että kyllä tämä tällainen synkähtävä levy on. Hyvä niin, koska en halua mitenkään ohittaa vaikeita aiheita. On tosi tärkeää välillä saada purkaa ne ulos ja hetken velloa niissä. Ja sitten kun olen saanut purettua ne ulos, niin toivon että niistä voisi joku saada jotain vertaistukea.”

Jo Ellipsin levyn nimi, Yhden naisen hautajaiset, kertoo kappaleiden tunnelmasta. Nimi on peräisin Kolera-allas-kappaleesta, jossa Helsingin kaduilla rahaa pummiva nainen ounastelee lopulta päätyvänsä Kolera-altaan kautta omiin hautajaisiinsa, joihin ei saavu yhtään vierasta.

Maailmantuskaa henkivät myös monet muut levyn kappaleet, esimerkiksi avauskappale Maailma on rikki. Kukkapuro-kappaleessa rikkinäinen parisuhde ei korjaudu design-tuoleilla tai -esineillä, eikä myöskään Kotiteatterijärjestelmä-kappaleessa kulissiksi muuttunut parisuhde taida lopulta kestää.

Ilta kun saapuu, verhot

ne kiinni laskeutuu

kotiteatterijärjestelmämme sulkeutuu

molemmat kääntyvät

omille puolilleen

molemmat pelkäävät milloin tää sänky jää puolilleen

Ellips: Kotiteatterijärjestelmä

Tiilikainen on aina varjellut yksityisyyttään tarkkaan, eikä hän moneen vuoteen käyttänyt julkisuudessa omaa nimeäänkään, omaksuttuaan taiteilijanimekseen Elli Haloon. Ovatko Ellipsin kappaleiden synkät tunnot silti omaelämäkerrallisia?

”Toki osittain”, Tiilikainen vastaa.

”Tietenkään en ole Kolera-altaan kertojahenkilö täysin, se on enemmänkin kannanotto kaikkeen yksinäisyyteen, välinpitämättömyyteen ja syrjäytyneisyyteen. Mutta toki siellä on paljon niitä asioita ja prosesseja... Koko Yhden naisen hautajaisilla päästän irti sellaisista asioista elämässä, mitkä ovat ehkä olleet haitallisia”, Tiilikainen kertoo.

”Mitä enemmän tuota levyä kuuntelee, sitä enemmän siitä voi tehdä päätelmiä. Olen avannut henkisen jääkaappini – sitä voi tuijotella, mutta en ala esitellä mitä siellä lokeroissa on.”

 

Vaikka Yhden naisen hautajaiset on yhden naisen sooloprojekti, tär­keässä osassa on myös sitä varten koottu yhtye. 1970-lukulaista rock-soundia levylle luovat rumpali Sami Kuoppamäki, kitaristi Timo Kämäräinen, basisti Juho Kanervo, kosketinsoittaja Janne Puurtinen ja puhaltaja Markus Pajakkala. He soittavat Tiilikaisen mukana myös ensi viikolla alkavalla kiertueella sekä kesäksi sovituilla festivaalikeikoilla.

Haloo Helsingissä Tiilikainen on laulamisen ohella soittanut bassoa, mutta Ellipsissä matalista taajuuksista huolehtii Juho Kanervo.

”Minulla on oikeasti soittokammo”, Tiilikainen sanoo.

”Vaikka olen soittanut koko tämän Haloo-ajan, niin kammoan soittamista ihmisten edessä. Laulamaan vielä pystyn, mutta soittokammo on karmea. Se johtuu siitä, etten ole käynyt millään kunnon soittotunnilla, vaan opetellut bänditouhuissa tai itsekseni.”

Soolokeikoillaan Tiilikainen keskittyykin lähinnä laulamiseen, vaikka haluaisi oppia soittamaan myös kitaraa paremmin. ”Olen rämpytellyt kitaraa kotona joitain vuosia, mutta nyt joudun noiden jäbien kanssa soittamaan ainakin yhdessä kappaleessa. Se on minulle henkisesti iso askel”, hän sanoo.

”Mun unelma on, että voisin joskus soittaa yksikseni kitaraa ja laulaa jossain pubin nurkassa. Se on vielä joskus toivottavasti edessä. Mutta siihen on vielä aikaa.”

Näin se syntyi: Maija Vilkkumaan Satumaa-tango

Ja joka yö soitan Satumaa-tangon

20 vuotta sitten ilmestyi kappale, joka muutti suomalaista musiikkihistoriaa. Maija Vilkkumaa kertoo, miten Satumaa-tango syntyi, mistä se oikeasti kertoo ja miksi se selittää myös populismin nousun.

Tilaajille

Julkaistu: 16.3. 2:00 , Päivitetty: 17.3. 16:57

 
”Ja joka yö soitan Satumaa-tangon, ja joskus tuntuu kuin joku huutais apua merellä päin, mä panen stereot lujempaa”

20 vuotta sitten ilmestyi kappale, joka muutti suomalaista musiikkihistoriaa.

Sen nimi on Satumaa-tango. Kappaleen oli säveltänyt ja sanoittanut tekoaikaan 24-vuotias helsinkiläinen suomen kielen opiskelija nimeltä Maija Vilkkumaa.

Kappaleen teemat ovat edelleen täysin ajankohtaisia. Vaikka 1990-luvulla ei puhuttu manspleinaamisesta tai metoosta, Satumaa-tango kertoi vallakkaan ja varakkaan keski-ikäisen röyhkeästä käytöksestä.

Sanoituksista voi löytää myös miehen, joka äänesti perussuomalaiset nousuun.

Kun Satumaa-tango julkaistiin huhtikuussa 1999, se nousi Suomen virallisella sinkkulistalla sijalle 7. Se oli esimakua saman vuoden elokuussa julkaistavalta Pitkä ihana leikki -levyltä, joka möi kultaa ja teki Vilkkumaasta tähden.

Voit kuunnella Satumaa-tangon Spotifysta tästä linkistä.

Se oli uutta, sillä verrattuna esimerkiksi Katri Helenan kaltaisiin iskelmäartisteihin, Vilkkumaa soitti ja lauloi rockia ja se oli ollut Suomessa perinteisesti miehinen laji. Nyt suomeksi laulavia menestyviä naisia on pilvin pimein Sannista ja Ellinoorasta Anna Puuhun ja Chisuun. Satumaa-tangosta taas on tullut lähes kaimansa, Unto Monosen säveltämän ja Reijo Taipaleen kuuluisaksi tekemän Satumaan veroinen ikivihreä, joka löytyy jokaisen karaokebaarin biisivalikoimasta.

Mikä Satumaa-tangosta tekee kuolemattoman? Ja millaiseen Suomeen se aikanaan syntyi?

”Nää Marshallin vahvistimet on ihan samannäköiset kuin silloin! Mustat tuolitkin on samat, niiden päälle me noi vahvistimet laitettiin”, Maija Vilkkumaa, 45, selostaa innoissaan.

Olemme Helsingissä Harjun nuorisotalolla. Samassa paikassa Maija Vilkkumaa vietti teini-ikänsä musiikkia treenaten ja Satumaa-tangon demo äänitettiin. Treenikämpällä on koko seinän kokoinen Tarharyhmä-bändin kuva.

Parikymppiset Vilkkumaa, Minna Haapkylä, Isa-Erika Lehto ja Riikka ”Nöksy” Niiniluoto tuijottavat suoraan kohti. Poseeraus naurattaa Vilkkumaata.

 

Vaikka bändi hajosi sulassa sovussa vuonna 1995, treenikämpällä ja esiintymislavoilla yhdessä vietetyt vuodet valmistivat häntä tulevaan soolouraan enemmän kuin mikään muu.

”Tein Tarharyhmän biiseistä suurimman osan. Mulle oli kehittynyt siinä sivussa lauluntekijän identiteetti, siksi mulla oli pokkaa ryhtyä tekemään niitä itelleni”, hän sanoo.

 

Tärkeänä kasvualustana oli Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskuksen teatterileiri, jolle Vilkkumaa oli osallistunut 14-vuotiaana. Iltaisin ponnaripäiset nuoret miehet, mukaan lukien Don Huonojen tuleva laulaja-lauluntekijä ja Vilkkumaan koulukaveri Kalle Ahola, esittivät tekemiään biisejä. Kynnys oli matala: ihmisiä kannustettiin soittamaan omia biisejään, kaikkia kehuttiin ja sitten siirryttiin eteenpäin.

Kun Vilkkumaa uskaltautui esittämään oman, sotaan joutuvasta nuoresta tytöstä kertovan Esmeralda-kappaleen ja se sai hyvän vastaanoton, hän jatkoi innostuneena säveltämistä.

Toinen sysäys tuli kun Vilkkumaa törmäsi vuonna 1995 Lapinlahdenkadulla idoliinsa, muusikko Costi Snellmaniin, jonka moni voi muistaa muun muassa Don Huonojen Kissaihmiset-biisistä. Helsingin konservatoriossa ja Pop & Jazz konservatoriossa pianonsoittoa opiskellut Vilkkumaa ei osannut juurikaan säestää itseään kitaralla. Se teki biisien tekemisestä vaikeaa, hän tuskasteli.

Snellman kehotti ostamaan rumpukoneen. Vilkkumaa marssi Fazer-Musiikkiin ja päätyikin ostamaan Rolandin sekvensserin.

”Ei tarvinnut osata soittaa hirveästi kun sai valmiin rytmin ja sitä pystyi hidastamaan ja muuntelemaan. Se oli ihan eri asia kuin jos olisin vain rämpyttänyt kahta komppia kitaralla. Se avasi koko musiikin maailman ihan eri tavalla”, Vilkkumaa kertoo.

Kolmas tärkeä tekijä Satumaa-tangon taustalla tuli Kanadasta. Alanis Morissetten esikoisalbumi Jagged Little Pill julkaistiin vuonna 1995. Morissette antoi kasvot ”nuorelle vihaiselle naisrockille”, jonka ilmentymä oli levyn hittisinkku You Oughta Know. Siinä laulaja käy läpi petollista parisuhdetta ja manaa kertosäkeessä, miten entisen kumppanin ”olisi pitänyt tietää” paremmin.

 
Maija Vilkku­maa ja Alanis Morissette ovat saman­ikäiset, eivätkä yhtäläi­syydet jää siihen. Konserva­toriossa Vilkku­maa oli jo oppinut, että sen hetken hyväksytty musiikki ei ollut hirveän melodista.

”Sen piti olla sellaista näkkärifunkkia: kaikki soundit tosi kuivia, hirveän rytmistä ja nopeeta.”

Sellaista musiikkia teki esimerkiksi Red Hot Chili Peppers, josta Vilkkumaa piti. Hän ei olisi ikinä pystynyt luomaan sellaista itse.

”Tiesin, että jos mä rupean itse tekemään samanlaista, kuulostan niin hirveältä ja naurettavalta”, hän sanoo.

Alanis Morrissettea Vilkkumaa ei pitänyt leimallisesti vihaisena. Ennemmin Morissette tuntui laulavan ”koko tunteidensa sateenkaarikirjosta”. Aivan kuten miehet ovat aina laulaneet.

”Mä rakastuin siihen levyyn! Etenkin You Oughta Know’ssa oli tosi häiriintyneitä luuppeja ja makeeta kirskuntaa”, Vilkkumaa kuvailee.

Ja kun kertosäe lähti, se todellakin lähti.

Tästä tuli Satumaa-tangon johtoajatus.

”Alanis Morissette antoi mulle luvan tehdä häpeämättömiä kertosäkeitä.”

Sävellys

Satumaa-tangon demo äänitettiin joululomalla vuonna 1997. Soittajiin Vilkkumaa oli tutustunut joko konservatorion tai Kallion ilmaisutaidon lukion kautta: mukana oli Ultra Bran lyömäsoittajana myöhemmin toiminut Jan Pethman, Ultra Brassa ja Scandinavian Music Groupissa bassoa soittanut Tommi Saarikivi, kosketinsoittaja Visa-Pekka Mertanen sekä kitaristi Janne Lehto.

Vilkkumaa kehitteli biisiä ennen yhteisiä sessioita kuukausien ajan ja kuten aina, sävellystyö edelsi sanoituksia. Satumaa-tangossa Vilkkumaa tapaili ensin kertosäettä hakemalla sekvensseristä kompin.

A-osassa hän käytti pianotunneilla oppimaansa temppua.

”Tungin plusysi-soinnun sinne, koska halusin, että se riipii korvaa. Se on samaan aikaan sekä molli- että duuriterssi, mikä tarkoittaa, että se kuulostaa vähän kirskahtavalta.”

”Joku sanoikin mulle levy-yhtiössä, että a-osan melodiahan on suorastaan vastenmielinen. Se oli juuri se idea!”, Vilkkumaa kertoo.

 

Kun Vilkkumaa vuosia myöhemmin luki draaman teoriaa, hän tajusi ymmärtäneensä nuorempana monia asioita intuitiivisesti. Kuten sen, että biisin tekeminen on dramaturgiaa, jolla on yhteys tietynlaiseen manipulaatioon.

”Oon miettinyt, mitä mun pitää tehdä, jotta kertsi lähtisi niin lujaa, että ihminen ei happea saa”, hän sanoo.

”Se onnistuu, kun alku jumittaa niin, että tuntuu, ettei se ole menossa mihinkään.”

Tältä se kuulostaa:



Tommi Saarikiven keksimää oli bassoriffi, jota Vilkkumaa tapailee tuon tuosta kesken haastattelun.

Tältä se kuulostaa:



Iso musiikillinen inspiraatio oli U2:n levy Achtung Baby (1991), jonka rätisevä ja särisevä äänimaailma innoitti Satumaa-tangon ehkä tunnistettavimman osion: alun kitarariffin. Se on Janne Lehdon käsialaa.

Tältä se kuulostaa:



”Se viimeistään antoi biisille leiman, että no niin nyt, tää biisi toimii.”

Sanat

”Halusin tehdä yhteiskunnallisesti kantaaottavan biisin”, Maija Vilkkumaa sanoo.

Se tuntui hankalalta, koska häntä periaatteessa ärsytti ”jos joku jakeli totuuttaan armollisesti ihmisille”.

Kommentin ymmärtää omaa aikaansa vasten: Vilkkumaa ehti laulaa lukiokavereidensa Kerkko Koskisen, Anni Sinnemäen ja kumppaneiden perustamassa Ultra Bra -bändissä, sinkulla Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat!. Koskinen pyysi Vilkkumaata bändiinsä, mutta tämä kieltäytyi.

Oma musiikkiprojekti poltteli ja Vilkkumaa koki, ettei aikaa olisi riittänyt kahdelle projektille.

”Kerkko rakasti niitä taistolaislauluja ja mä en. Olin ehkä vähän kiusaantunut, oli niitä munkin lapsuuden kodissa jonkin verran laulettu.” Ultra Bran myöhemmät biisit, sekä kantaaottavat että muut, kyllä kolahtivat, hän lisää, eivätkä tuntuneet enää osoittelevilta.

”Varsinkin kun siitä bändistä tuli Suomen isoin, hetken aikaa kyllä vähän vitutti, että mä en saa olla tuolla.”

 

Satumaa-tangon sanat alkoivat kun Vilkkumaa keksi avauslauseen. Se kuuluu:

Seiso hiljaa, pistä silmät kii

”Biisissä on minäkertoja, joka käyttää valtaa”, Vilkkumaa sanoo.

”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä biisissä puhutaan, mikä saa miettimään, onko se niin onnistunut kuitenkaan. Toisaalta jotkut tajuavat ja niissäkin, jotka eivät, se on usein herättänyt jotain ajatuksia.”

Mulla on vaikutusvaltaa

Ja yhteyksiä poliisiin

Yö on ahdas

Meri höyryää

Sä olet röyhkeä ja rietas

Sut täytyy hiljentää

Älä sano mitään

Mua ei kiinnosta

Mä luen sun päiväkirjaa

Vien sinut vankilaan

Mulla on koti siellä

Mistä näkee Tallinaan

Mä oon elänyt niin kauan

Että voin tehdä mitä vaan

Sdp:n Paavo Lipponen oli biisin tekoaikaan pääministerinä. Hän on yksi kappaleen kertojan ilmentymistä.

 
”Vitutti silloin niin paljon kun Lipponen käytti sellai­sia puheen­vuoroja ja äänen­painoja, että ette te mistään mitään ymmärrä, puhuessaan nyt vaikka EU:sta.”

”Tuo kuu­lijan sättimi­nen röyhkeäksi ja riettaaksi, joka täytyy hiljen­tää ja viittaa­minen omaan pitkään elinikään tarkoittavat juuri sitä, miltä se kuulostaakin: että taas nuoriso on pilalla.”

Kappaleen ehkä tunnetuimmat sanat viittaavat puhujan kotipaikkaan, mistä näkee Tallinnaan.

”Olin kuullut, että Helsingistä näkisi kirkkaalla ilmalla Tallinnaan saakka nimenomaan Eirasta, jossa on merenrannalle rakennettuja kalliita taloja. Tässä biisissä on siis myös kyse yhteiskuntaluokasta, johon tämä vallakas tyyppi, tämä käppäukko, kuuluu.”

Kertosäkeessä kuullaan päähenkilön oudosta yöllisestä rutiinista:

Ja joka yö soitan Satumaa-tangon

Ja joskus tuntuu kuin joku huutais

Apua merellä päin

Mä panen stereot lujempaa

”Halusin keksiä sellaisen biisin, jota ukko kuuntelee. Tietysti se kuuntelisi nuoruutensa suosikkimusiikkia ja kieltäytyisi samalla kuulemasta muita ääniä. Jos joku huutaisikin apua, se vaan laittaa musaa kovemmalle.”

”Ajatus on: huutakaa te siellä, ei paljoa kiinnosta. Mä vaan jatkan tätä valtani käyttämistä.”

Samalla sanoissa kuulee harvinaista epäröintiä.

”Se melodian kaihoisuus tarkoittaa, että ukko tietää, että on olemassa meri, jossa joku voisi tarvita hänen apuaan. Se kaihertaa, sattuu sydämessä, mutta hän päättää olla kuuntelematta.”

2. säkeistössä muuttuu ääni kellossa ja tarinaan ilmestyy ase:

Sä tahdot paljon muttet mitään saa

Ja sun turha on huutaa

Mahdotonta valittaa

Yö kaikki ääriviivat vääristää

Ja tämän tyyppiset tapaukset

Tutkimatta jätetään

Älä sano mitään

Mua ei kiinnosta

Mä ammun sua haulikolla

Suljen sut vankilaan

Sä et tiedä mitään

Isäs joutunut ei sotimaan

Oon kontannut niin kauan

Että voin tehdä mitä vaan

Taustalla ovat Orimattilassa itsenäisyyspäivänä vuonna 1997 tehdyt turkistarhaiskut.

Esimerkiksi HS uutisoi, miten turkistarhaaja ”pysäytti ampumalla kettujen töhrimistä yrittäneet eläinsuojelijat”:

”Eläinaktivistien toiminnasta ärsyyntynyt orimattilalainen kettutarhaaja haavoitti itsenäisyyspäivän aamuyöllä tarhalle pyrkineitä nuoria. Tarhaaja ampui haulikolla todennäköisesti viisi laukausta.”

Ajankohtainen Kakkonen käsitteli tätä kärjistynyttä ”turkissotaa” lähetyksessään 9. joulukuuta 1997.

 
9.12.1997

Laukauksia Orimattilan turkistarhalla 1997

18 min
 
 

spaceplay / pause

qunload | stop

ffullscreen

shift + slower / faster (latest Chrome and Safari)

volume

mmute

seek

 . seek to previous

126 seek to 10%, 20%, …60%



”Mua ahdisti silloin tosi paljon se yleinen yhteiskunnan ja median suhtautuminen”, Vilkkumaa muistelee.

Iskun tekijöistä puhuttiin vähättelevästi ”kettutyttöinä”. Nuoret tytöt demonisoitiin. Samaan aikaan turkistarhaaja oli ampunut aktivisteja kohti haulikolla. Ainakin iltapäivälehdet tuntuivat olevan täysin tarhaajan puolella.

Se ei käynyt Maija Vilkkumaan oikeustajuun.

”Musta se oli tosi ymmärrettävää: että ei ole oikein, että eläimiä kasvatetaan huonoissa oloissa turkeiksi ja jotkut tekevät asialle jotain, koska eivät sitä kestä. Samalla turkistarhaajan omaisuutta hieman vahingoitetaan”, Vilkkumaa sanoo ja korostaa samalla, että on itse niin nössö, ettei olisi mennyt vapauttamaan tarhattuja eläimiä.

”Ei omaisuus ole mikään pyhä arvo. Ymmärrän, että tarhaajat ajattelevat, että kettuja ja minkkejä saa pitää. Jos taas ajatellaan toisesta näkökulmasta, jossa eläinten kärsimys on väärin, ei musta voi ajatella, että toisen ihmisen omaisuuden suoja olisi ikuinen.”

Tapahtumien jälkipyykki vaikuttaa tästä hetkestä katsoen osin absurdilta: Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto suositteli eläinaktivistien ja turkistarhaajien yhteenottoihin ”pehmeitä keinoja” väkivallan käytön sijaan. Poliisi takavarikoi turkistarhaajan aseet, mutta vain väliaikaisesti.

”Jäi sellainen olo, että ne tytöt sai ainakin tuomion. On toki mahdollista, että tarhaajakin lopulta sai”, Vilkkumaa sanoo.

Tarkistetaan. Orimattilan käräjäoikeus langetti aktivisteille ehdolliset neljän kuukauden vankeusrangaistukset kotirauhan rikkomisesta ja määräsi heidät maksamaan korvauksia turkistarhaajalle. Tarhaaja sai puolitoista vuotta ehdollista vankeutta kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja vaaran aiheuttamisesta.

Joulukuussa 1999 Kouvolan hovioikeus korotti tarhaajan saamaa ehdollista vankeusrangaistusta kahteen vuoteen.

Lopussa koittava c-osa eroaa muusta kappaleesta, niin melodialtaan kuin sanoiltaan:

Ja niin kaunis

On tää hiljaisuus

Ja viima joka ei koskaan mua saa

Ja niin suuri on yö ja avaruus

Ja pelko joka saa aamuun luottamaan

”Osio juontaa juurensa mun hillittömään Alice Cooper -diggailuun ja on tässä Led Zeppeliniäkin”, Vilkkumaa sanoo.

 
Kappa­leessa ollaan hetki biisin puhu­jan mielessä.

”Ajatte­lin ehkä joten­kin niin, että muiden pelko luo hänelle turvalli­suuden tunnetta. Muut pelkäävät elämää niin paljon, että se antaa hänelle valtaa ja auttaa pysymään siellä vallan kahvassa.”

”Se on ehkä sen oma vaikutin, miksi se on käppäukko.”

Demolle päätyivät Satumaa-tangon lisäksi kappaleet Ystävä ja Vähän ennen, ja Vilkkumaa lähetti sen eri levy-yhtiöihin. Eniten hän odotti vastausta coolina pidetyltä BMG:ltä, jossa työskenteli Asko Kallonen. Mitään ei kuulunut.

Punkhenkinen Poko Records oli innokas julkaisemaan esikoislevyn tuosta vain, mutta Vilkkumaa epäröi. Hän halusi, että joku kävisi hänen kanssaan materiaalia rankasti läpi, karsisi, sparraisi.

Lopulta demo päätyi Warnerin Pekka Ruuskalle. Ruuska soitti Vilkkumaalle heti demon kuultuaan ja tarjosi levytyssopimusta.

”Uskon, että silloin oli myös haettu naispuolisia artisteja. Oli päällä tahtotila, että kunpa tää olisi hyvä”, Vilkkumaa sanoo.

Suosio hiipi päälle kuin varkain. Oman biisin saattoi kuulla kadulla radiosta. Vilkkumaa soitti vielä tuolloin cover-bändi Hunajameloneissa koskettimia.

”Muistan olleeni niiden keikalla kun joku huusi yleisöstä et ’Hei, toi on muuten Maija Vilkkumaa!’”

”Silloin tajusin, että mun pitää lopettaa Hunajameloneissa”, sanoo Vilkkumaa. Helsingin yliopiston suomen kielen laitoksella hän jatkoi töissä vielä vuosia 60-prosenttisella työajalla.

Nykyisin Spotify-kuuntelut ja radiosoitot näkee sormenheilautuksella.

”Se oli aika ihanaa aikaa. Olit periaatteessa pimennossa mutta kuulit pieniä merkkejä. Se oli helpompaa.”

Vuosituhannen vaihteessa Suomen musiikkialan ilmapiiri ei ollut niin kaupallinen kuin nykyään. Vähintään kun Vilkkumaan kolmas albumi Ei möi yli 120 000, asiat muuttuivat toden teolla.

”Olin kirjoittanut 15-vuotiaana päiväkirjaan, että haluan rocklaulajaksi mut en megakuuluisaksi, koska ne on paskoi”, Maija Vilkkumaa sanoo.

”Kyllä voi sanoa, että musta tuli megakuuluisa. Olin siitä vähän ihmeissäni ja hämillänikin.”

 
Jotkut ilmoittivat, että helppoahan Vilkkumaan on nyt porskuttaa kun on naisrockbuumi. Entä sitten kun se laimenee? Toiset sanoivat päin naamaa, että Vilkkumaa teki musiikkia vain, koska halusi rahaa. Se loukkasi eniten.

”He muka tunsivat musiikkibisneksen ja tiesivät, että on tehtävä tietyllä tavalla tyhmiä biisejä jotta ne soisivat radiossa koska kaikki radiossa soitettu on paskaa.”

Hän myöntää olevansa erittäin kunnianhimoinen, mutta tuo kunnianhimo kohdistuu materiaaliin: siitä pitää hioa mahdollisimman hyvää. Siitä, millaiset biisit lopulta soivat radiossa, Vilkkumaa ei tiedä mitään.

”Se, että haukuttiin tekemääni musiikkia, oli ärsyttävää. Mutta etenkin opportunismista syyttäminen osui tähän vaihtoehto- ja kettutyttöjenymmärtäjä-puoleeni.”

 

Sitten oli Jonna ja Maija -fiksaatio. Warnerin tuotantopäällikkö Lasse Kurki iloitsi tammikuussa HS:n 50-vuotishaastattelussa, että osaavia naislaulajia on tullut viime vuosina pilvin pimein. Siitä ei ole kauaa, kun tilanne näytti toisenlaiselta.

”Kun Jonna Tervomaa tuli, ihmeteltiin, että siinä on kerrankin nainen, joka ei ole iskelmälaulaja. Kun sitten Maija Vilkkumaa tuli, joku kirjoitti: Saapa nähdä, mahtuuko Suomeen kahta tällaista naislaulajaa”, Kurki muisteli jutussa.

Niin, Suomessa oli todellakin ollut isoja naisartisteja ennen heitäkin, esimerkiksi modernia iskelmää tekevä Kaija Koo, jota Vilkkumaa itse ihailee. Vilkkumaa kertoo tavanneensa Jonna Tervomaata muutamaan kertaan noina vuosina ja jopa keskustelleensa aiheesta.

”Se oli vaivaannuttavaa. Totesimme, että se on niin vähän meidän käsissä.”

”Meidän molempien sukunimet sattuivat loppumaan maa-päätteeseen, meillä oli vähän samanlaiset tukat, mä olin vaan tumma ja Jonna vaalea. Kun mulle tultiin kertomaan, että olenkin aina pitänyt tummaveriköistä ja Jonnalle, että kyllä blondit on kivempia...”

Vilkkumaa pitää pienen miettimistauon ja naurahtaa.

”Argumentaatio alkoi olla niin tyhmää.”

 

Vuonna 2011 Maija Vilkkumaa jäi tauolle musiikin tekemisestä.

”Olin kyllästynyt, neuroverkot menivät sellaista samaa rataa. Tuntui siltä, että mun piti laittaa lisää vettä sinne kaivoon.”

Hän luki draaman teoriaa, kirjoitti romaanin, kuunnelmia ja radiomusikaalin Radio Suomeen, hittibiisin (Siniset tikkaat) Kaija Koolle yhdessä Erinin kanssa. Vuonna 2015 hän osallistui Vain elämää -ohjelman neljännelle kaudelle yhdessä Antti Tuiskun, Sannin, Virve Rostin, Anssi Kelan, Pave Maijasen ja VilleGallen kanssa.

 
”Se oli mahtavaa, vaikka olin ihan pihalla. Olin luonut itsekseni villasukissa perheen parissa monta vuotta ja sitten tuli yhtäkkiä se säpinä taas.”

Nyt aivot tuntuvat uudelleenohjelmoituneen ja kaivo on jälleen täynnä. Uusia biisejä ilmestyy jo tänä vuonna ja uusi levy vuonna 2020.

Jo Satumaa-tangosta mukaan tarttuneeseen esitaisteilijamantteliinsa Vilkkumaa suhtautuu maltillisesti.

”Mussa on kaksi puolta. Yksi uskoo vahvasti, että patriarkaatti on olemassa ja se rakenne estää naisia nousemasta paikkoihin. Samaan aikaan en usko, että olisin ollut yhtään isompi artisti, jos en olisi ollut nainen.”

”Osa musta on siis edelleen vahvasti sitä mieltä, että jos en olisi ollut siinä, olisi tullut joku muu ja Jenni Vartiaiset olisivat seuranneet.”

Silti on ollut ihanaa tavata nuorempia kollegoja. Esimerkiksi Sanni ja Haloo Helsingin Elli, joka tekee nyt soolouraa, ovat kertoneet Vilkkumaalle fanittaneensa tätä.

”Se esikuvan asema on ehkä myös sellainen, ettei sitä kehtaa edes ajatella.”

Vielä on jäljellä yksi, yllättävä tulokulma, joka voisi selittää, miksi Satumaa-tango ei ole painunut unohduksiin. Päinvastoin, se kuulostaa ehkä ajankohtaisemmalta kuin koskaan.

Se liittyy, yllättävää kyllä, perussuomalaisia johtavaan Jussi Halla-ahoon.

”Halla-aho on jo poistanut sen sivuiltaan, mutta siellä on joskus lukenut, että lempimusiikkiani ovat Maija Vilkkumaa ja YUP”, Vilkkumaa kertoo.

Se pohditutti Vilkkumaata aikanaan kovastikin, etenkin koska hän on taistellut Halla-ahon ja etenkin hänen joukkojensa kanssa Twitterissä.

”En tiedä, onko hän koskaan tykännyt juuri tästä biisistä, mutta tuntuu, että tavallaan tajuan häntä paremmin biisin kautta.”

Satumaa-tango ei kerro mistään puolueesta vaan nimenomaan siitä tunteesta, että sinulla ei ole valtaa.

”Ja jollain toisella on ja se saa käyttää sitä.”

Esimerkiksi kohta ”Älä sano mitään, mua ei kiinnosta” tuntuu viittaavan suoraan siihen voimattomuuden tunteeseen, josta populististen puolueiden, kuten perussuomalaisten, nousu on kummunnut. Satumaa-tango kuvastaa tätä universaalilla tavalla ahdistavaa, tuskaista tunnetta, että kukaan ei kuuntele ja vallanpitäjiä ei kiinnosta.

”Mua on mietityttänyt tämä persuyhteys. Se tulee vähän takavasemmalta ja on outo, mutta tuntuu, että biisi vastaa sitä tarinaa, mitä he itsestä kertovat: että kukaan ei korviaan lotkauttanut, ketään ei kiinnostanut heidän ongelmansa, vaikka heitä kohtaan tehtiin vääryyttä”, Vilkkumaa sanoo.

”Kuka tahansa saattaa tuntea sellaista tunnetta.”

 

Täsmennys 15.13: Satumaa-kappaleen on säveltänyt Unto Mononen, sen kuuluisin esittäjä on Reijo Taipale. Jutussa puhuttiin aiemmin Reijo Taipaleen Satumaasta.

Marja-Leena Mikkola, suomalaisen laululyriikan grand old lady

Kulttuuri

Marja-Leena Mikkola, 80, kuuluu vasemmiston laululiikkeen keskeisiin runoilijoihin, mikä on ollut myös taakka: ”Ulkoapäin meidät saatettiin nähdä stereotypioina, mitä emme olleet”

Mikkola ei koe tarvetta katkoa siteitä 1970-luvun aktivismiin, toisin kuin monet muut. ”Toveruus ja solidaarisuus yli kansallisten rajojen oli hieno kokemus, ei se unohdu.”

 
”En minä tarvinnut poliittista herätystä mihinkään”, sanoo kirjailija Marja-Leena Mikkola kotonaan Helsingissä ja naurahtaa.

1960- ja 1970-luvun huomattavimpiin vasemmistolaisiin taiteilijoihin lukeutuneen kirjailijan sanomana se kuulostaa oudolta.

Havahtumiselle ei ollut erikseen tarvetta, hän selittää. Vanhemmat olivat ay-aktiiveja ja mukana työväenliikkeessä, joten yhteiskunnallinen tiedostaminen tuli luontevasti kasvatuksen mukana.

”Äitini kertoi esimerkiksi vuodesta 1918 minulle jo kotona. Tiesin asioista enemmän kuin monet koulutoverini.”
 

Sen huomasivat varmasti myös muut. Kallion yhteiskoulussa lukion toisella Mikkola sai piirustustunnilla tehtäväkseen kuvittaa jotain Suomen historiaan liittyvää. Hänellä on työ edelleen tallessa.

”Kuvassa on tyttö, joka seisoo punainen nauha käsivarressa. Takana on symbolisesti miekat vastakkain punainen ja valkoinen mies. Opettaja laittoi työni esille koulussa pidettyyn näyttelyyn, ja se sai olla esillä koko näyttelyn ajan, vaikka se joitain varmasti ärsytti. Minusta se kertoo jotain koulun avarakatseisuudesta.”

Viimevuotinen sisällissodan muistovuosi saakin Mikkolalta kiitosta. ”Vuoden 1918 tapahtumia käsiteltiin viimein aika hyvin. Aiheesta ilmestyi hyviä romaaneja ja luotiin hienoa teatteria. Se oli minulle tavattoman tärkeää.”

Sodan mielettömyyteen Mikkola viittaa puhuessaan usein. Ehkä voimakas pasifismi on osin lapsuuden peruja. Hän muistaa, miltä sota pikkutyttönä tuntui, ja sen, miten sota vaikutti ihmisiin.

”Katsoin Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan, kun se tuli televisiosta. Pidän ohjausta rehellisenä ja koko produktiota vaikuttavana ja järkyttävänä.”

Hänen mielestään elokuva tavoitti sen, miksi miehet tulivat sodasta takaisin niin outoina.
 

”Sodasta ei kukaan palannut ehjänä. Jotkut tekivät itsemurhan sen jälkeen, ja iloinen, monin tavoin lahjakas isäni oli yksi heistä.”

Myös 60-luvulla Suomeen kantautuneet uutiset Vietnamin sodan julmuuksista avasivat silmiä.

”Se oli aivan hirveä sota, ja se radikalisoi monia.”

Sodanvastaisuus kuului myös Mikkolan 60-luvulla Ylioppilasteatterille kirjoittamissa kabareissa ja runoissa, joissa militarismin ohella osansa saivat yhteiskunta, kapitalismi ja imperialismi. Ne olivat osa murrosta, joka ravisteli kulttuurikenttää 60-luvun lopulla. Monet teksteistä, kuten Laulu rakastamisen vaikeudesta, Laulu kuolleesta rakastetusta, Jäähyväiset ja Tyttö ja tanssiva karhu ovat jääneet elämään Kaj Chydeniuksen sävellyksinä. Ne tekivät Mikkolasta myös keskeisen hahmon vasemmistolaisessa laululiikkeessä.

Vasemmistokirjailijaksi leimautuminen on silti joskus tuntunut raskaalta.

”On se ollut myös taakka. Ulkoapäin meidät saatettiin nähdä stereotypioina, mitä emme olleet. Ja sisältä tuli pyrkimys sanella, ketkä työväenliikkeeseen sitoutuneet kirjailijat ja muut olivat hyviä ja ketkä pahoja. Mutta eihän taiteilija voi olla muuta kuin vapaa.”

Monet ovat myöhemmin pyrkineet katkomaan siteet menneisyyteen. Mikkola ei näe sille tarvetta.

”Toveruus ja solidaarisuus yli kansallisten rajojen oli hieno kokemus, ei se unohdu.”

1970-luvusta on kuitenkin jo pitkä aika. Sen jälkeen on syntynyt niin valtava määrä runoja, proosaa, lastenkirjoja, näytelmä- ja tv-käsikirjoituksia sekä käännöksiä, että kirjailija itsekin miettii, miten kaiken on jaksanut tehdä.

Samalla on vielä tullut opiskeltua pari uutta kieltä: ranska ja venäjä.

”Venäjää luin polveillen vuodesta toiseen. En olisi ikinä uskonut, että pystyisin kääntämään hopeakauden hienoja runoilijoita ja venäläistä esseistiikkaa.”

Käännöstöidensä huipentumaksi Mikkola mainitsee Shakespearen Romeon ja Julian. Se valmistui vuonna 2006.

”Se oli ihmeellinen kokemus. Julian hahmo nousi siinä niin selvästi esiin. Julia itse asiassa johtaa tapahtumia ja Romeo kehittyy ja kasvaa hänen mukanaan.”

Myös naisen asemasta kirjoittanut Mikkola kertoo seuranneensa ilolla tasa-arvon kehitystä Suomessa, tosin muutamin varauksin.

”Radikaali vaatimus oikeudenmukaisuudesta on kaventunut koskemaan lähinnä identiteettiä. On loistava saavutus, kun etninen tausta, sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen eivät enää voi määritellä ihmistä ja johtaa sortoon ja epätasa-arvoiseen kohteluun. Mutta yhä vain pienipalkkaiset ja köyhät naiset, erityisesti maahanmuuttajanaiset, ovat jatkuvan riiston kohteina. Jos olisin nuori, tarttuisin tähän aiheeseen. Tekisin haastattelukirjan nyt heistä.”

Hän myöntää, että ikääntyessä kirjoittaminen vaatii yhä enemmän aikaa ja voimia.

”Välillä ihan naurattaa, miten vanha minä olen. Luontoäiti on kuitenkin kohdellut minua hyvin.”

Uudet kirjoitusprojektit ovat edelleen mielessä.

Pier Paolo Pasolini on sanonut, ettei pidä torjua elämän ja kuoleman, rakkauden ja kärsimyksen mysteeriä, sillä taide nousee siitä. Ja kun tulen yhä vanhemmaksi, huomaan, ettei mysteeri ratkea. Mutta se tulee koko ajan lähemmäksi ja lähemmäksi.”

Kuka?

Marja-Leena Mikkola


 Filosofian maisteri, Helsingin yliopisto 1963.

 Vapaa kirjailija vuodesta 1964.

 Kirjoittanut novelleja, romaaneja, runoja, lastenkirjoja, näytelmä-, elokuva- ja tv-käsikirjoituksia, esseitä sekä käännöksiä.

 Tunnetuimpia töitä: esikoisnovellikokoelma Naisia (1962), romaani Tyttö kuin kitara (1964), elokuvakäsikirjoitus Käpy selän alla (1966), haastattelukirja Raskas puuvilla Finlaysonin tehtaan naistyöntekijöistä (1971), lastenromaani Anni Manninen (1977), novellikokoelma Mykkä tytär (2001) sekä useita Kaj Chydeniuksen säveltämiä laulurunoja.

 Käännöksiä englannista, venäjästä ja italiasta, mm. William Shakespeare, Sylvia Plath, Dylan Thomas, Anna Ahmatova, Osip Mandelstam, Boris Pasternak, Marina Tsvetajeva.

 1970-luvun vasemmistolaisen laululiikkeen keskeisiä runoilijoita.

 Asuu Helsingissä, harrastaa tanssia.

 Täyttää 80 vuotta maanantaina 18. maaliskuuta.

Maustetytyöt - Kuuminta suomalaista poppia syntyy ilman nettiä

Pohjoissuomalaiset siskokset haluavat elää ilman nettiä – ja tekevät levy-yhtiöiden mielestä kuuminta suomalaista poppia juuri nyt

Leevi and the Leavingsista vaikuttunut Maustetytöt on nykyisten poptrendien vastakohta, ja ajatus menestyksestä ”ahistaa”. Ensimmäinen sinkku julkaistaan perjantaina – tästä jutusta pääset katsomaan biisin videon.

 
Kalliolaisen kapakan seinät ovat turkoosit ja oranssit. Kello käy paremminkin aamiaista kuin lounasta, mutta pöydissä on jo lukuisia kanta-asiakkaita. Kaisa ja Anna Karjalainen vastaavat kysymyksiin yksittäisillä lauseilla, joita seuraa hiljaisuus.

Kaurismäkeläistä, voisi klisee taipua.

Karjalaiset ovat siskoksia, kotoisin Vaalasta Oulun ja Kajaanin puolivälistä. Tässä kirjoituksessa heistä käytetään sujuvuuden vuoksi etunimiä.

Kaisa on 25- ja Anna 26-vuotias. He ovat soittaneet yhdessä kymmenen vuotta, mutta vasta viime aikoina heistä on puhuttu paljon. Syy on heidän yhtyeensä Maustetytöt.
 

”Syksyllä se lähti lapasesta. Jouduttiin sanomaan keikkapyyntöihin ei. Siihen asti oltiin, että joo joo, tullaan, maksakaa bensat ja kaljaa, niin me tullaan!” Kaisa sanoo.

Ensi kesänä on luvassa esiintymisiä maan tärkeimmillä festivaaleilla. Kiinnostuksensa Maustetyttöihin ovat ilmaisseet niin pienet kuin isotkin levy-yhtiöt. Rumba-lehti teki juttuja jo syksyllä. Ja nyt Helsingin Sanomatkin.

Maustetyttöjen ensimmäinen levytetty kappale julkaistaan virallisesti perjantaina. Ensimmäinen levytys on nimeltään Tein kai lottorivini väärin ja tästä pääsee katsomaan videon ja kuuntelemaan kappaleen YouTubessa:

 


Tarkimmin haarukoituna kappaleen kuulokuvat ovat Risto Ylihärsilän entisen Kukka-yhtyeen Machinestä ja ruotsalaisen The Soundsin Rock’n Roll -hitistä.

Suurpiirteisempi verrokki sen sijaan on se, joka selittää paljon Maustetyttöjä ympäröivästä kuhinasta: Leevi and the Leavings. Keikoilla Maustetytöt ovat soittaneet Leevien Tyttö jota rakastan -kappaletta.

”En mä sitä yritä piilotella. Kai se on eniten sitä, että on kuunnellut niitä niin paljon, että on oppinut saman tavan kirjoittaa”, Kaisa sanoo.
 

Millainen bändi se sinusta on?

”Hyvin värikäs, paljon substantiiveja. Tulee paljon kuvia päähän.”

”Vaikka siinä on huumoriaineksia, niin kyllä sieltä monista kappaleista löytyy se totuus, joka koskettaa”, Anna jatkaa.

Maustetyttöjen singlellä rännitetään mummon flunssalääkettä ja juodaan Pirkka-olutta.

Samaan aikaan kolkuttelee maailmantuska siitä, etteivät ”Sudanin pienet pojat” saa mahdollisuutta päihteidensekaiseen todellisuuspakoon, vaikka heidän banaanipuunsa on tyhjennetty Alepan hyllyille. Toisessa kappaleessa mukaillaan Juice Leskistä: ”viidestoista päivä ilman sua – ja kaljaa”.

Maustetytöt ei ole ensimmäinen yhtye, joka luo jonkinlaisten fantasialasien läpi omanlaisensa Suomen. Esimerkiksi Litku Klemetti on luonut samanhenkisen maailman. Nykyisyyttä ei hylätä, mutta sen todellisuutta paetaan iskelmäromantiikkaan ja hiljeneviin provinsseihin, junalla Kainuuseen.

Lottorivit eivät ole omasta elämästä, mutta Kaisa käy tässä samaisessa kalliolaisbaarissa kahdesti viikossa bingossa.

”Se muodostaa puolet mun tuloista.”

Uuden musiikin sijaan Karjalaisten ajan vie vanha musiikki. Tarkemmin sanottuna suomalainen iskelmä.

”Se on jännä huomata, että teininä kapinoi kaikkea omaa syntyperää ja minuutta vastaan. Kun tulee vanhemmaksi, sitä rupeaa arvostamaan, kulttuuriperintöä ja suomalaisuutta”, Anna sanoo.

Kaisa sanoo ”varastaneensa” kaikki isänsä vanhat kasetit muuttaessaan kotoa.

”En vielä ole varmaan kuunnellut niitä kaikkia. Oon ajatellut cd-mankan ostamista, koska se olisi niin kätevä”, hän sanoo.

”Ei mulla ole ollut nettiliittymääkään, niin se vähän hidastaa Spotify-tyyppisiä ratkaisuja.”

 

Karjalaiset korostavat kyllä olevansa ”kiitollisia” kaikesta mielenkiinnosta, mutta heidän internetitön maailmansa on hyvin täsmällinen vastalause popin zeitgeistille, jossa Spotify on tehnyt kaikesta mitattavaa.

”Annaa vissiin ahistaa enemmän”, Kaisa sanoo.

”Mulle tulee fiilis, että isot sedät kertoo, miten tää homma menee…” Anna selittää.

”Tai yrittää kertoa. Ei me niitä kuunnella”, Kaisa sanoo.

Syksystä asti yhtyettä on manageroinut Aki Roukala, joka Karjalaisten mukaan ”antaa päättää ite kaikesta”, kuuntelee heitä ja ”saa potkut, jos ei kuuntele”.

”Meiltä kysyttiin jo kerran, että ettekö tajua, ettei rumpukoneen kanssa voi mennä Provinssin päälavalle. Vastasin kyllä siihen, että ootteko kuullut sellaisesta bändistä kuin Pet Shop Boys. Mutta sisääntulolava sopii meille ihan hyvin”, Kaisa sanoo.

Roukala muotoilee asian niin, ettei hänkään ei ole vielä keksinyt, mihin suurta levy-yhtiötä enää tarvittaisiin. Hänen yritykseltään löytyy kyllä budjetti, tuotanto ja PR.

”Se, kun joka toinen levy-yhtiö haluaa signata, on merkki siitä, ettei niitä tarvitse mihinkään”, Roukala sanoo.

”Ei ne ota yhteyttä, ellei ne tiedä, että se on muuttumassa rahaksi.”

Musiikintutkija Simon Frith on esittänyt, että musiikkia syytetään huonoksi yleensä sen epäaitouden vuoksi.

Maustetytöt on estetiikaltaan muuta, suorastaan epäilyttävän ”aito” ja epäkaupallinen. Keikoille ajetaan kirpparisyntikat nokkakärryssä. Menestyksen miettiminen ”alkaa ahistaa”. Indiestereotyyppi, paitsi ettei termi merkitse heille itselleen mitään.

”Mitä se tarkoittaa? Oon niin pihalla kaikesta. Kai meistä pitäisi olla jonkun edes kuullut, että voisi lyödä johonkin indiekategoriaan”, Kaisa sanoo.

Mitä he sitten tavoittelevat?

”Tänään pitäis hakea [Maustetyttöjen] paidat painosta myytäviksi. Pulkka pitäis lainata jostain. Se on iso pahvilaatikko. Vaikea kantaa”, Kaisa sanoo.

”Ei tässä ole hirveästi muita tavoitteita tälle päivälle.”

Seuraavana aamuna Facebookitse saapuu kuva linja-autoasemalta jostain pohjoisesta. Keikkareissu. Manageri Roukala järjestää festivaalia Pyhällä.

Kuvassa Anna vetää kitaravahvistinta vihreässä pulkassa.

”Hyvät pulkat löyty Saiturin pörssistä!” viestissä lukee.

Mitä asiaa naisilla on räpin tekijöinä? Akidia haastattelussa

Adikia purkaa sukupuolten välistä arvotusta räpissä: “Eletään murroskautta, jolloin on pakko rummuttaa feministisyyttä”

Lukuaika 4 minuuttia
Rap-artisti Adikia.
Rap-artisti Adikia halusi haastaa itsensä kirjoittamalla ei-kantaaottavia biisejä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Adikian rummuttaa räpeissään feminismiä, koska hänen on pakko, jotta tulevaisuudessa räppäävä naista ei pidettäisi enää erikoisuutena.

Syyskuussa Adikia julkaisi yhdessä Mon-Salan, Yas Lon, Sofan, Yeboyahin, Nisan, Donatellan ja F:n kanssa kappaleen Koskematon. Kappale on artistien yhteinen esiinmarssi miesten hallitsemalle kentälle.

– Naisilta on Suomessa puuttunut samanlainen porukassa tekemisen kulttuuri kuin räppäävillä miehillä on pitkään ollut, räppäri Adikia sanoo.

Se on hänen mukaansa vaikuttanut siihen, kenen musiikki on noussut helpommin pinnalle. Ruohonjuuritasolla miehien ryhmäytyminen on näkynyt esimerkiksi keikoilla siten, että uusillakin miesartisteilla on usein keikoilla mukanaan kaveriporukka luomassa tunnelmaa eturivissä.

– Se näyttää ympäristölle siltä, että tästä artistista digataan, joten se on helpompi ottaa omakseen, Adikia sanoo.

Adikia sekä muut ajankohtaiset räppärit ovat alkaneet tietoisesti luomaan vastaavaa musiikin ympärille kietoutunutta yhteiskulttuuria. Kuluvan vuoden näkyvin esimerkki on ollut Flow-festivaaleilla esiintynyt ja Helsingin Tavastian loppuunmyynyt Dreamgirls-spektaakkeli.

Esimerkkiä on haettu Ruotsista. Yläkouluikäisenä Adikia löysi kuunneltavaksi ruotsalaisia rap-artisteja, jollaisia Suomessa ei vielä tuolloin ollut.

Yksi sellainen oli Cleo (Nathalie Missaoui), joka myöhemmin oli mukana perustamassa Femtastic-nimistä kollektiivia.

Femtastic on naisartistien muodostama verkosto, joka on muun muassa järjestänyt erilaisia klubitapahtumia ja esiintynyt festivaaleilla.

Rap-artisti Adikia istuu maassa X:n muotoisen valokyltin vieressä.
"Haluan lähteä ruohonjuuritasolta purkamaan sukupuolirooleja ja arvotusta sen suhteen, että feminiinisyys on yhtä vakavasti otettavaa kuin maskuliinisuus", Adikia sanoo. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Vastaavia suomalaisia tapahtumia, joissa naisten tekemää urbaania musiikkia esitellään ovat esimerkiksi Adikian ja Mon-Salan järjestämä Matriarkaatti-klubi sekä jo aiemmin alkaneet Mimmit räppää -tapahtumat.

Yksi tällaisten naisten muodostamien verkostojen tavoite on parantaa sukupuolitasapainoa ja tuoda myös muiden kuin miesten ääni kuuluviin. Tapahtumien tarkoitus on tuoda esille rap-kentän monipuolisuutta.

– Räppi on ollut genrenä hyvin maskuliininen. Se on ollut poikaporukassa tekemistä, johon on ollut vaikea päästä naisena sisälle. On pitänyt olla sikana enemmän pokkaa.

Räpin norminpurkutalkoot ruohonjuuritasolta

Kun Adikia oli nuori, hän aloitti räpin kuuntelun “sellaisesta tosi löysästä etelän meiningistä”, eli niin kutsutusta likaisesta etelästä.

Yhdysvaltain eteläosiin Atlantan, Houstonin ja Memphisin kaltaisten kaupunkien ympärille kehittyneelle hip hop -kulttuurille on ollut ominaista korostunut maskuliinisuus.

Ennen vuosituhannen vaihdetta valtavirtaistuneen tyylin sanoituksissa naiset niputetaan useimmiten joko “bitchiksi” tai “hoeksi”.

Feministisen kasvatuksen saanut Adikia sanoo, että lyriikat särähtivät korvaan jo nuorena.

Ajatukset nykypäivänä mediassa esitettävästä naiskuvasta ja feminismistä innoittivat tekemään räppiä, jollaista Suomesta tuntui puuttuvan.

– Haluan lähteä ruohonjuuritasolta purkamaan sukupuolirooleja ja arvotusta sen suhteen, että feminiinisyys on yhtä vakavasti otettavaa kuin maskuliinisuus.

“Eletään murroskautta, jolloin on pakko rummuttaa feministisyyttä”

Adikian mielestä ongelma hip hop -kulttuurissa on ollut se, että naisena sisäänpääseminen on ollu vaikeampaa. Nuorena keikoilla käydessään hän huomasi pian, että yleisössä on lähinnä miehiä ja naiset ovat genren parissa eräänlaisia kuriositeetteja.

– Oletettiin, etten ole siellä musiikin takia, vaan poikaystävän kanssa tai sit etsimässä seuraa. Jäbät ovat tulleet kertomaan, ketä olen tullut kuuntelemaan, vaikka se olisi ollut mun lempiartisti.

Dreamgirls
Dreamgirls-keikkaspektaakkeli esiintyi syyskuussa loppuunmyydyllä Helsingin Tavastialla. Kuva: Kuokkasen kuvaamo

Keskusteluissa keikan jälkeen häneen on suhtauduttu kyseenalaistaen, ja hänen on pitänyt todistaa paikkansa osana kulttuuria ja todistaa tietämyksensä musiikista. Se on vaatinut paljon itsevarmuutta.

Alettuaan julkaista musiikkiaan Adikia kertoo jälleen päätyneensä tilanteeseen, jossa on edelleen harvinaisuus muiden joukossa.

Räppipiireissä lauotut kommentit, kuten “siistiä, että voi puhua mimmin kanssa räpistä” ja “sun flow ei kuulosta yhtään naiselta”, ovat tulleet hänelle tutuiksi.

Vaikka Adikia sanoo ottavansa sanomiset vastaan kehuina, ne sisältävät myös kolikon kyseenalaisen puolen – hänet arvotetaan hyväksi räppäriksi edelleen sillä perusteella, ettei hän kuulosta naiselta.

– Se on tosi syvällä ennakkoluuloissa, että jos nainen on hyvä räppäämään se on poikkeuksellista, koska nainen ei voi olla hyvä räppäri.

Feministiräppäri on Adikian ympärille rakennettu viitekehys, josta hän haluaisi tulevaisuudessa päästä eroon, mutta hänestä tuntuu, ettei se vielä ole mahdollista.

– Toivon, että jengi kuuntelisi minua räppinä ja musiikkina, mutta toisaalta olen hyväksynyt sen, että nyt eletään murroskautta, että on pakko rummuttaa feministisyyttä.

Adikian sanoituksissa uhotaan patriarkaatin tuhoamisella ja korostetaan seksuaalisuutta sekä erityisesti itsemääräämisoikeutta. Kommenttipalstoilla sanoitukset synnyttävät räikeitä solvauksia.

– On sanottu, ettei kannattaisi räpätä korostuneen feministisesti tai naisten näkökulmasta, mutta räppään vain omasta näkökulmastani, Adikia toteaa.

Vaikka räppärin kokemusmaailma ja feministinen maailmankatsomus puskevat lähes väkisin läpi hänen teksteistään, uudella materiaalilla Adikia halusi haastaa itsensä kirjoittajana käsittelemällä muita aiheita.

Rap-artisti Adikian lähikuva.
Feministiräppäriksi leimaantunut Adikia halusi uudella EP:llään kirjoittaa muustakin kuin feminismistä ja patriarkaatista. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Tulevan Limbo-EP:n kappaleiden Adikia sanoo olevan ei-kantaaottavia. Uusista julkaisuista ensimmäinen on tänään julkaistu Kopperfield. Hän halusi katsoa, miten yleisö reagoi kappaleisiin, jotka eivät käsittele feminismiä tai patriarkaattia.

– Olen brändännyt itseni niin vahvasti feministiräppäriksi, joten monet tulevat tulkitsemaan uusiakin biisejä sen linssin läpi joka tapauksessa.

Adikia on innoissaan siitä, että levy-yhtiöt ovat alkaneet ottaa räppääviä naisia listoilleen. Hän uskoo, että olemme murrosvaiheessa sen suhteen, että tulevaisuudessa naisten tekemä räppi ei ole ainoastaan erikoisuus.

– Lainaan usein Kalifornia-Kekeä, joka on sitä mieltä, että naiset tulevat dominoimaan räppiä tulevaisuudessa. Nythän se on jo niin, että isoimmat pop-artistit ovat naisia.


"Minä rakensin oljesta naisen": kirjallisuustieteen pro gradu -työn tiivistelmä






Ulkopuolinen - henkilökuvassa Silkinpehmee eli Antti Keskinen, suomirapin pioneeri


Antti Keskinen, 39, on kasvoiltaan kuin nuorehko Humphrey Bogart. Keskinen on koulutukseltaan filosofian tohtori, ja hänellä on kaksi työtä.

Hänellä on miellyttävän pehmeä tapa puhua, rutkasti älyä ja sivistystä sekä intohimoinen harrastus, joka voisi olla kolmas työ. Hän on Silkinpehmee, suomi­rapin underground-pioneeri.

Keskisellä on tavallaan kaikki menestykseen tarvittava saman lippalakin alla.

Mutta hän on aina väärässä paikassa.

Kotona Keskinen oli väärässä paikassa.

Kaksiota Tampereen Kalevassa hallitsivat muovimatot, isän tummat silmänaluset ja television hehku.

Varastomiesisä jäi työttömäksi 1990-alun alun lamassa. Antti Keskisen mielestä kodin ilmapiiri oli lannistunut ja näkö­alaton. Ne teemat juurtuivat syvälle ai­noaan lapseen.

Keskisestä kasvoi pessimistinen poika, jonka mielestä asioita ei kannattanut yrittää. Ne kun menevät pieleen kuitenkin.

”En pysty sitoutumaan kunnolla mihinkään. Ajattelen, että ei tästä kuitenkaan mitään tule.”

Nuoresta saakka hän ajelehti – ja usein väärään paikkaan.

Ala-asteellakin Keskinen oli väärässä paikassa.

Ei tästä mitään tule, Keskinen ajatteli, mutta potkaisi silti skeittilaudan vauhtiin ja teki perusflipin. Ennustus toteutti itsensä. Hän kaatui, ja koki skeittiporukan pilkan.

Ala-asteella muut pojat pelasivat tai skeittasivat. Keskinen oli liian kömpelö skeittariksi, hän ei kertaakaan ländännyt yhtään temppua. Hän oli enimmäkseen yksin, eri paikassa kuin muut.

Yläasteella oppilaat saivat kirjoittaa lapulle kahden kaverin nimet, joiden kanssa he halusivat olla samalla luokalla. Kun seitsemännen luokan oppilaat jaettiin luokkiin, Keskinen ei tuntenut luokaltaan ketään ennestään.

”Kukaan ei tainnut kirjoittaa minun nimeäni siihen toivelappuun.”

Yhdeksännellä luokalla Keskinen innostui hip hop -kulttuurista, eikä ollut yksin. Elettiin 1990-lukua ja kaiuttimista pauhasivat Ice Cube, House of Pain, Cypress Hill...”Insane in the brain!”

Keskinen hankki ensimmäisen stereosoittimensa ja farkut, joissa oli denimkangasta enemmän kuin hänen aikaisemmissa housuissaan yhteensä. Hän hankki myös kavereita.

Keskinen alkoi tehdä musiikkia ja räppäsi Andee-taiteilijanimellä kolmen kaverinsa kanssa The Rappas -kokoonpanossa, joka äänitti omakustanteen studiossa ja myi sitä kasettina.

15-vuotiaana Keskinen näki rapduo Nueran keikalla.

”Se oli siisteintä ikinä. Sitä ei voi sanoin kuvailla. Se herätti. Tätä voi tehdä Suomen Tampeerella.”

Lavalla räpännyt Petri Laurila teki Keskiseen vaikutuksen ja heistä tuli kaverit. Myöhemmin Laurila tuli tutuksi muillekin, rääväsuisena Petri Nygårdina, joka hyvästeli selvää päivää ja nousi reggaerekkaan. Laurilalta Keskinen sai kopioitua levyjä, joita oli hankala hankkia Tampereelta. Hän oppi ymmärtämään rapin monimuotoisuutta.

”Hurahdin ihan täysin rap-musiikkiin.”

Hän oli hetken oikeassa paikassa.

Sitten Keskinen meni lukioon ja oli jälleen kummajainen. ”Olin Kalevan lukion ainoa rapista kiinnostunut oppilas. Siellä rapmeininkiä todellakin väheksyttiin”, hän kertoo.

”Lukioaika opetti sietämään ulkopuolisuutta ja seisomaan omilla jaloilla, kasvatti paksun nahan.”

Vanha yläasteen rapkaveripiiri oli hajonnut eikä lukiosta totisesti löytynyt uusia ystäviä. Keskinen tutki rapkulttuuria kotonaan kuin munkki. Hän luki Source-lehteä ja kirjoitti riimejä pöytälaatikkoon.

Hän vaihtoi taiteilijanimekseen Silkinpehmee ja esiintymiskielen englannista suomeen.

Vaikka Keskisellä ei ollut lukiossa motivaatiota, uskoa tulevaisuuteen eikä haaveammattia, hän kirjoitti laudaturin paperit. Välivuoden jälkeen hän pääsi Tampereen yliopistoon opiskelemaan filoso­fiaa.

Oli vuosi 1999 ja Keskinen koki jälleen kerran olevansa väärässä paikassa.

Kaiken lisäksi hän valitsi väärin. Keskinen olisi päässyt lukemaan myös englantia, mutta päätyi filosofiaan.

”Olen jälkikäteen sitä valintaa pohtinut vaikeina hetkinä. Englanti olisi ollut helppo tie: gradu ja opettajaksi.”

Yliopistossa rap-artistia arvostettiin jopa vähemmän kuin lukiossa, vaikka filosofian tohtori Esa Saarinen levytti rap-musiikkia jo 1984 Filosofia-albumilleen.

Yliopistossa rahvaanomaisesta rapista tuli rasite, ja Keskinen harkitsi, että jättäisi musiikin kokonaan.

Keskinen valmistui maisteriksi vuonna 2004. Häntä pyydettiin opettamaan matematiikan laitokselle logiikkaa. Keskinen sai yliopistolta apurahoja ja opettajan töitä ja väitteli tohtoriksi vuonna 2010.

Hän oli tohtori ja opettaja, muttei kokenut edelleenkään kuuluvansa joukkoon. Mutta on vaikea kuulua joukkoon, jos ei pidä ihmisistä.

”Yliopistossa olisi pitänyt verkostoitua, mutta en osannut enkä halunnut. Olin kokouksissa ja konferensseissa aina seinän vieressä. En voinut sietää akateemista maailmaa.”

Eikä Keskinen oikeastaan koskaan ole viihtynyt musiikkipiireissäkään, joissa pitäisi harrastaa small talkia ja tervehtiä hymyillen muita.

”Mikään ei tunnu oikealta, luontevalta paikalta. En sopeudu minnekään. En ole ujo, mutta olen aina vähän jännittynyt. Moni ajattelee, että olen hankala.”

Vuonna 2007 alkanut finanssikriisi kiristi korkeakoulujen rahoitusta, ja Keskisenkin apurahahana tyrehtyi.

”Yliopisto on superkova ja superkilpailullinen paikka. Siellä kilpaillaan ihan eri tasolla kuin liike-elämässä.”

”Kaikki ovat olevinaan kollegiaalisia, mutta loppujen lopuksi kaikki hakevat samoja työpaikkoja ja puhuvat toisistaan pahaa selän takana. Yliopisto on dog eat dog -maailma”, Keskinen sanoo nyt.

Juuri paremmin ei mennyt rakkauselämässäkään. Silmäpeli ravintolassa vanhan tutun naisen kanssa johti suhteeseen ja kosintaan, mutta Keskinen ei pystynyt perhe-elämään.

”Ei minusta taida olla kuin bailaus- ja panokaveriksi.”

Tuli avioero, jossa Keskinen kertoo menettäneensä asunnon. Hän tunsi epäonnistuneensa elämänsä jokaisella sektorilla.

Ehkä elämä toimi juuri niin kuin hän oli lapsena ajatellut: turha yrittää, pieleen menee kuitenkin.

Vuonna 2013 Keskinen päätti kuitenkin yrittää. Josko räppäämällä saisi hamuttua rahaa ja suosiota.

”Kaikki oli menossa pieleen ja halusin olla edes jotain.”

Samana vuonna Silkinpehmeeltä ilmestyi Mun Beverly Hills -levy. Levyllä vierailivat Cheek, Brädi ja Mikael Gabriel. Se oli Silkinpehmeen kuunnelluin levy netissä, mutta artistia lopputulos vain masensi lisää.

”Levyllä on liikaa kaupallisia kompromisseja ja kaikenmaailman feattaajia, joita en edes tuntenut. Eikä se edes menestynyt kovin hyvin.”

Lopulta Keskinen oli tilanteessa, jossa hänellä ei ollut kunnon töitä, ei perhettä eikä kotia.

”Ja sitten tajusin, että olen tehnyt paskan levynkin ja näytän ihan pelleltä. Ja olen pelle.”

Edelleenkin Keskinen haluaisi menestystä. Hän haluaisi olla suosittu räppäri ja tehdä isoja keikkoja. Mutta hän ei tee paljoakaan asian eteen.

”Se on melkoinen ristiriita. Osittain pelkään, että minulle sanotaan: ’Mene nyt vanha äijä muualle unelmoimaan vanhoista suomirapin ajoista.’”

Keskinen pääsi kaverinsa äidin kämppään asumaan. Hän turrutti itseään lipittämällä Pirkan keskiolutta, yleensä yksin kotona.

”Niitä Pirkan sinisiä pikku perkeleitä meni siinä aika monta.”

Lääkärin määräämät rauhoittavat lääkkeet pitivät hänet henkisesti kasassa. Keskinen sanoo piipahtaneensa pimeällä puolella.

”Pari olutta ja päälle yksi rauhoittava ryyni, bentso. Siitä tuli sellainen pehmeä lämmin peitto.”

Sitä Keskinen sanoo hakeneensa ja hakevansa päihteistä.

Iltaisin hän joi ja söi bentson, joskus kaksi.

Päivisin hän opetti Tampereen yliopistolla sovitellun päivärahan turvin.

Jossain siinä välissä hän teki muutaman synkän biisin.

Vaihe kesti noin vuoden.

Sitten hän rakastui helsinkiläisen naiseen ja muutti pääkaupunkiin.

Helsingissä Keskinen oli väärässä paikassa.

Punavuoressa keskiolut vaihtui kuntoiluun. Keskinen juoksi puolimaratoninkin. Puoliso kielsi juomisen.

”Se teki hyvää. Olen sellainen, että tarvitsen laifkoutsin.”

Keskinen paiski Helsingissä hanttihommia omalla toiminimellä ja opetti Tampereen yliopistolla.

Runsaan vuoden kuluttua rakkaus loppui, ja Keskinen muutti takaisin Tampereelle, tuliaisinaan yli 4 000 euron velka. Hän oli ajanut vuokra-autolla kolarin ilman kunnon vakuutusta. Se oli suuri summa rahattomalle.

Siinä hän sitten makasi yksinäisenä, työttömänä ja rahattomana ensin kaveriensa ja sitten vuokrakämpän parkettilattialla Tampereen Kalevassa. Hänen ainoa omaisuutensa oli ohut Ikean vaahtomuovipatja.

”Siinä oltiin perusasioiden äärellä. Olin melkein nelikymppinen, eikä minulla ollut mitään, paitsi se patja, musakamat ja velkaa. Olin aivan loppu.”

Keskinen leikkasi pahimman masennuksen lääkkeillä.

”Alkoholia en juuri juonut.”

Rap-ulttuuriin kuuluu kalliilla esineillä ja elintarvikkeilla pröystäily, mutta omaisuus, kuten huonekalut, tuntuivat karttavan Keskistä. Hän osti 40 eurolla kierrätyskeskuksesta pöytäryhmän ja uneksi sängystä.

Tohtori Keskinen etsi vimmatusti töitä. Hän oli valmis siivoamaan vessoja ja sanoo hakeneensa kaikkiin vuokratyöfirmoihin.

”Lähetin satoja työhakemuksia, mutta en päässyt edes haastatteluun.”

Kunnes kesällä 2018 Keskinen huomasi Facebookissa ilmoituksen: vinyylilevyjä myyvä Rolling records haki Tampereelle myyjää. Keskinen vastasi. Todennäköisesti turhaan, hän ajatteli.

Rolling records kuitenkin palkkasi Keskisen, joka nelikymppisenä allekirjoitti elämänsä ensimmäisen toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen. Isän unelman.

 

Tällä hetkellä Keskisellä on peräti kaksi työtä. Hän toimii sivutoimisena tuntiopettajana Tampereen yliopistossa, jossa hän opettaa argumentaatiota, tieteellistä kirjoittamista ja tieteenfilosofiaa. Keväällä 48 tuntia, samoin syksyllä.

”Vedän tohtoriopiskelijoille kurssin Johdatus argumentaatioon ja tieteelliseen päättelyyn. Se on hittini, ihan ykköskurssini, sitä vedän vuorovedoin englanniksi ja suomeksi. Se on kivaa.”

Ja sitten on se vakituinen työ levykaupassa.

Oletko vihdoin oikeassa paikassa?

”Katsotaan nyt, kuinka kauan tätä jaksan. Levyt ja musiikki kiinnostavat, mutta en oikein kuulu paikallisten levykauppiaiden porukkaan. En jaksa plärätä levymessuilla jotain kämäsiä albumeita tai kuulua johonkin Facebook-äijärinkiin, jossa hehkutetaan Hurriganesin vanhoja levynkansia.”

Onko olemassa oikeaa paikkaa?

”Kotistudioni. Baarin pöytä. Esiintymislava.”

Keskisellä oli juuri bändin kanssa keikka paikallisessa rokkibaarissa. Eikä hän olisi halunnut olla missään muualla.

”Tykkään opettaa, koska silloin esiinnyn.”

 

Kuka?

Antti Keskinen eli Silkinpehmee on 39-vuotias tamperelainen levykauppias, tuntiopettaja, muusikko, musiikkituottaja ja sekatyömies. Suomirapin pioneeri (Kontrasti-yhtye 1990-luvulla). Tehnyt yli kymmenen vuoden uran yliopistolla opettajana ja tutkijana.

Koulutus: Filosofian tohtori

Harrastukset: Musiikki, lukeminen, sulkapallo, lenkkeily

Perhe: Eronnut, kaksi lasta

Eläköön feminiiniset pojat, machotytöt ja kaikki siltä väliltä

"Eläköön feminiiniset pojat, machotytöt ja kaikki siltä väliltä" – koulut purkavat nyt vanhoja sukupuolirooleja, eikä se miellytä aivan kaikkia

Uusi opetussuunnitelma velvoittaa koulut antamaan opetusta ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja. Se on lisännyt Setan koulutusten kysyntää, mutta herättää myös vastustusta.

sukupuoliroolit
Seksuaalisuus ja sukupuoli sateenkaariperhekortit.
Minna Aula / Yle
 

Muistatko peruskoulun välitunnit, joiden päätteeksi ryhmittäydyttiin tyttöjen ja poikien jonoihin? Tai talven liikuntatunnit, jolloin tytöt vetivät jalkoihinsa kaunoluistimet ja pojat hokkarit?

Se alkaa olla taakse jäänyttä historiaa. Puhumattakaan ajasta ennen peruskoulu-uudistusta, jolloin suuri osa oppilaista opiskeli yksinomaan tytöille tai pojille tarkoitetuissa oppikouluissa.

Itäkeskuksen peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvää Sadia al-Musawia muinainen meno huvittaa.

– Itse olen sellainen, että jos on paljon sellaista, mitä vain pojat tekee tai vain tytöt tekee, niin teen itse juuri päinvastoin.

 
Sadia al-Musawi on tottunut olemaan "erilainen", sillä hänen aiemmissa kouluissaan ei ollut ulkomaalaistaustaisia. "Olen kokonut millaista on kun kohdellaan vähän eri lailla kuin muita. Siksi haluan, että kaikkiin suhtaudutaan samalla tavalla".Henri Vainio-Hynnilä

Al-Musawin luokkakaverin Efe Kortelaisen mielestä tyttöjen ja poikien erilainen kohtelu kuulostaa "absurdilta". Tänä päivänä oppilaan sukupuolella on koulussa yhä pienempi merkitys.

– Vähän hassulta sellainen kuulostaa, kun itse on tottunut sellaiseen, että kaikki tekee mitä haluaa. Tämä on just sellainen koulu, missä saa olla ylpeäkin siitä, että kaikki ei ole samanlaisia.

Efe Kortelainen.
"Ei ole niin, että pojat tekee poikien juttuja ja tytöt tyttöjen. Kaikki tekee mitä haluaa", sanoo Itäkeskuksen peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvä Efe Kortelainen.Henri Vainio-Hynnilä

Erilaisuuden kunnioittaminen ei ole koulun päättämä tavoite, vaan uuden opetussuunnitelman (siirryt toiseen palveluun) asettama velvoite. Opetussuunnitelman mukaan peruskoulun tulisi esimerkiksi auttaa oppilaita "rakentamaan oppimispolkunsa ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja".

Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Tyttöjä saa edelleen kutsua tytöiksi

Uuden opetussuunnitelman tasa-arvoa koskevien linjausten taustalla on 2015 uudistunut yhdenvertaisuuslaki. Se laajensi aiempaa sukupuoleen perustuvaa syrjinnän kieltoa niin, että kielto koskee myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää.

Laki velvoittaa jokaista koulua esimerkiksi laatimaan suunnitelman siitä, miten syrjintää ehkäistään, kertoo Itäkeskuksen peruskoulun rehtori Jutta-Riina Karhunen.

– Käytännön tasolla voi olla esimerkiksi wc-tiloja joissa voi käydä kuka tahansa. Liikuntatunnilla vaatteet voi vaihtaa muualla kuin tyttöjen tai poikien pukuhuoneessa, jos ei koe kumpaakaan omakseen. Opettajat ovat ottaneet tavaksi puhutella oppilaita lapsina tai nuorina. Ei tehdä liikaa erottelua tyttöjen ja poikien välillä.

Pari vuotta sitten nousi kohu, kun lehdet tulkitsivat (siirryt toiseen palveluun) opetushallituksen jopa kieltävän opettajia kutsumasta tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi. Itäkeskuksen peruskoulun rehtori ei tulkitse asiaa näin.

– Emme yritä tehdä henkilöistä sukupuolineutraaleja. Itse puhun mieluummin sukupuolitietoisesta kasvatuksesta. On ok olla tyttö tai poika, tai ihan jotain muuta.

Tässä muita käytännön muutoksia: Poikien suosima tekninen työ ja tyttöjen tekstiilityö yhdistyvät yhdeksi käsitöiden oppiaineeksi. Liikuntatunneilla ei enää jaotella oppilaita sukupuolen mukaan, vaan pikemminkin kovaa tai kevyempää peliä suosivien ryhmiin. Kouluihin tulee unisex-vessoja. Oppikirjoissa seikkailee ronskeja tyttöjä ja herkkiä poikia, joilla saattaa olla äidin ja isän sijaan vaikkapa kaksi äitiä.

Ja opinto-ohjauksessa ei luonnollisesti ohjata tyttöjä hoitajakouluun ja poikia poliiseiksi. Elleivät he itse sitä halua.

Suomea toisena kielenä opettava Nadja Sokura tiivistää kaiken yksinkertaiseen ohjenuoraan: Älä oleta.

– Ihminen on paljon muutakin kuin esimerkiksi sukupuoli tai ihonväri. Niiden perusteella ei voi tehdä oletuksia siitä, mitä joku haluaa tehdä.

Itäkeskuksen peruskoulun opettajat Nadja Sokura (vas.), Reetta Yrttiaho ja Anna-Elina Huovio eivät koe opetussuunnitelman sitovan opettajan käsiä. Monikulttuurisessa Itä-Helsingissä kaikenlaiseen erilaisuuteen on muutenkin totuttu. "Tämä on tällainen sulatusuuni", sanoo Huovio.
Itäkeskuksen peruskoulun opettajat Nadja Sokura (vas.), Reetta Yrttiaho ja Anna-Elina Huovio eivät koe opetussuunnitelman sitovan opettajan käsiä. Monikulttuurisessa Itä-Helsingissä kaikenlaiseen erilaisuuteen on muutenkin totuttu. "Tämä on tällainen sulatusuuni", sanoo Huovio.Henri Vainio-Hynnilä

Sukupuoliroolien purkaminen ei ole ainoa velvoite, jonka uusi opetussuunnitelma kouluille asettaa. Lisäksi peruskoulun tulisi esimerkiksi lisätä "tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta".

Termi "sukupuolen moninaisuus" sisältää käsitteitä kuten transsukupuolisuus, muunsukupuolisuus, tai intersukupuolisuus. Tässä kohtaa monella aikuisella menee sormi suuhun, joten asiantuntemusta on lähdetty hakemaan koulun ulkopuolelta. Sen vuoksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa ajavan Setan koulutuksien kysyntä on huomattavasti kasvanut.

– Neljä, viisi vuotta sitten koulutuksien kysyntä oli nollassa. Viime vuonna oli muutamia kouluja, joissa on koulutettu kaikki opettajat. Eli rehtorit ovat katsoneet, että tietoa ei tule olla vain yksittäisillä opettajilla, sanoo Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen.

Kasvavan kiinnostuksen syynä on ehkä myös herääminen totuttua monisävyisempään todellisuuteen. Karvinen viittaa THL:n tuoreimpaan kouluterveyskyselyyn (siirryt toiseen palveluun), johon vastanneista 8. ja 9. -luokkalaisista yli viisi prosenttia ei kokenut edustavansa sitä sukupuolta, johon heidät oli syntyessään määritelty. Lukioikäisistä joka kymmenes ilmoitti olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan muita kuin heteroita.

– Tämä on asia minkä opettajat ovat nähneet, ja johon opettajilla on suuri tarve vastata.

Setan vierailuja myös vastustetaan – "Ette sitten näytä mitään kuvia"

Muutos herättää myös vastarintaa. Joissakin pääkaupunkiseudun kouluissa jo sovittuja Setan vierailuja on viime vuosina peruttu, kun oppilaiden vanhemmat ovat alkaneet protestoida.

– On sovittu vierailusta, joka onkin sitten peruttu. Tai kun on menty luokkaan, oppilas on poistunut sieltä koska hänen mielestään hänen ei tulisi tälle oppitunnille osallistua, Karvinen sanoo.

Silloin taustalla on tavallisesti oppilaan perheen uskonnollinen vakaumus. Pohjois-Pohjanmaalla vastustusta saattaa tulla kristityistä piireistä, pääkaupunkiseudulla vanhoillisten muslimien suunnalta.

Karvinen sanoo, että asiaan liittyy myös virheellisiä käsityksiä Setan toiminnasta.

– Kerran oli sovittu vierailu, jonka rehtori perui. Sitten päästettiin kouluun lopulta sillä ehdolla, että "oppilaille ei saa näyttää mitään kuvia". Herää kysymys, että mitäköhän kuvia meidän siellä ajateltiin näyttävän, Karvinen ihmettelee.

Ylen tekemän soittokierroksen perusteella tällaiset ongelmat eivät ole yleisiä ainakaan pääkaupunkiseudulla. 20 vuotta Itä-Helsingin kouluissa työskennellyt Karhunen sanoo, ettei ole kertaakaan törmännyt asiasta suuttuneisiin vanhempiin.

– Enemmän olen kuullut kiitosta siitä kun asiaan on luokassa keskitytty. Terveellä järjellä tästäkin asiasta selvitään. Ei tarvitse suurennella, mutta ei jätetä huomioitta.

"Jos nuorelta kysyy minkä takia jotakuta kiusataan koulussa, niin vastaus on usein: koska se on erilainen".

Seta ry:n koulutussuunnittelija Marita Karvinen.

Mistä Setan kouluille suunnatuissa opeissa sitten on kyse?

Karvisen mukaan kyse on koulumaailman normien – kirjoittamattomien käyttäytymissääntöjen – tiedostamisesta. Tavoitteena on purkaa ennakko-oletuksia, joiden mukaan esimerkiksi seksuaalinen kiinnostus kohdistuu vain vastakkaiseen sukupuoleen, tai että kaikki ovat joko tyttöjä tai poikia.

– Oppikirjat ja koko yhteiskunta keskittyy korostamaan tiettyjä normeja. Me haluttaisiin laajentaa niitä. Että nuori oppisi näkemään, että on täysin ok, jos joku kokee olevansa jotain muuta. Vaikkapa muunsukupuolinen. Tai että on lapsia, jotka näyttävät pojilta, mutta ovatkin tyttöjä.

Setan mukaan tällaisen ymmärryksen lisääminen ennaltaehkäisee myös koulukiusaamista.

– Jos nuorelta kysyy minkä takia jotakuta kiusataan koulussa, niin vastaus on usein: koska se on erilainen. Normitietoinen näkökulma pyrkii poistamaan raja-aitoja, jotka luo tätä erilaisuutta.

Entä kieltäisittekö esimerkiksi "poikamaisista" harrastuksista pitävää ja tytöistä kiinnostunutta poikaa olemasta sitä mitä on?

– Ei missään nimessä. Eläköön machopojat ja eläköön feminiiniset tytöt. Mutta eläköön myös feminiiniset pojat ja machotytöt. Ja kaikki siltä väliltä.

Aito avioliitto -yhdistyksen kaltaisten Seta-vastustajien mukaan tällainen puhe vain lisää nuorten hämmennystä omasta sukupuoli-identiteetistään. Setan mukaan asia on päin vastoin.

– Enemmän lapsia hämmentää se, että he näkevät todellisuuden josta kukaan ei puhu, Karvinen sanoo.


Laura Moision hieno levy saa hienon arvion

Laura Moisio ei yritäkään halailla massoja – kauniissa yksinpohdiskeluissa kaikuu juureva americana ja 1970-luku

Moision omaehtoiselta kolmoslevyltä ei löydy hittipotentiaalia, mikä on sekä vahvuus että heikkous.

Tamperelaisen Laura Moision kolmoslevy huokuu americanan kaikuja, mutta mukana on myös esimerkiksi jouhikonsoittaja Pekko Käppi.
Folk / rock

Laura Moisio: Laura Moisio. Texicalli Records. ★★★★

Oli aika, jolloin Suomessa ei kuullut laulaja-lauluntekijämusiikkia naisilta. Joko heitä ei ollut tai he eivät päässeet esiin.

Nyt kun Mirel Wagnerin, Piia Viitasen tai Laura Sippolan kaltaiset vahvat tekijät ovat raivanneet itselleen musiikkielämässä liikkumatilaa, tilanne ei ole juuri muuttunut. Harvemmin heitä kuulee muuten kuin livenä.

Laura Moisio on juuri tällainen muusikko. Moisio on ollut Teosto- ja Emma-ehdokkaanakin ja julkaisee jo kolmannen levynsä, mutta harva suomalainen on hänestä silti koskaan mitään kuullut.

Pahaa pelkään, ettei tilanne tästä muutu. Moisio ei ole kolmosellaankaan lähtenyt yrittämään massojen halailua, vaan musiikki on täydellisen omaehtoista. Hiljaista maailmaa ja americanan kaikuja huokuva levy on kuin sarja rauhallisia yksinpohdiskeluja, vaikka musiikki onkin osin bändivetoista.

Hittipotentiaalia ei löydy, mikä on sekä vahvuus että heikkous. Sittenkin vielä ronskimmin olisi voinut poistua muutaman sävelen laajuisesta, näennäisen itseen käpertyneestä maailmasta.

Mutta kaunistahan Moision musiikki on kuin mikä! Itseeni osuu syvimmin hänen heleä äänensä. Harvoin kuulee yhtä miellyttävää sointia.

Menneisyyden kaipuusta, lohduttomuudesta, erosta ja luonnon ihmeistä kertovissa melankolisissa sanoituksissa vilahtelee pieniä helmiä, niin kuin nyt vaikkapa keltaiset verhot, jotka ovat kuin huutomerkkinä siitä uudesta valoisasta ajasta, jossa nainen siirtyy runojen kohteesta runojen tekijäksi.

Suurimmillaan soundi on raikkaassa Suuri musta lintu rockabillyssä, joka päättyy pekkastrengmäisiin hippikansan sävelmaisemamaalauksiin. Levyn tarttuvimmassa raidassa Puutarha on wilcomaisen pehmeä ja letkeä bändipoljento. Voisi luulla, että tämä joukko on elänyt nuoruutensa 70-luvulla.

Erinomainen ratkaisu on ollut tuoda säestäviksi soittimiksi, paljasta akustista kitaraa rikastamaan milloin akustista jouhikkoa, harmonia tai jousia.

Ne eivät myöskään jyrää, kun Moisio toteaa. Ei julista eikä alleviivaa, vaan toteaa.

Hector, nyt ja aina .Hän sai rehtorilla nuhteet ja todistukseen käytöksenalennuksen esikoislevyn vuoksi. HS:n suuri henkilökuva

Kulttuuri

”Hindu tulkittiin synonyymiksi hintille” – Hectorin jättihitin sanoitus muuttui kesken levytyksen, sen jälkeen hän asteli suoraan vasemmistotoimittajan virittämään ansaan

Asfalttihippi-elämäkerrassa taiteilija kertoo myös, kuinka joutui yllättäen laulamaan rauhanlauluja tuhannelle sotilaalle Tšekkoslovakian miehityksen aikaan.

Heikki Harma eli Hector.
Kaksimetrinen kukkaispoika.

Näin voisi luonnehtia lauluntekijä Heikki Harmaa eli Hectoria Asfalttihippi-elämäkerran pohjalta.

Minä-muodossa etenevä, Asfalttiprinssi-kappaleeseen viittaava teos on Hectorin itsensä ja Tuula Kousan kirjoittama.

Kirja kertoo päähenkilön lapsuudesta Helsingissä, hänen toimittajaurastaan ja nousustaan suomalaisten lauluntekijöiden eturiviin. Ajallisesti kirjassa edetään syntymävuodesta 1970-luvun lopulle saakka.

Suuria paljastuksia kirja ei tarjoa, mutta kertoo kiihkottomasti ja kattavasti herkän ja melankolisuuteen taipuvaisen artistin elämäntarinan. Lyhyesti mukana ovat jo aiemmin kerrotut alkoholiongelmat ja ajanjaksot Lapinlahden mielisairaalassa.

Tärkeimmäksi taiteilijaa määrittäväksi luonteenpiirteeksi teoksessa nousee hänen pasifisminsa.

Sitä kuvaavat kohdat ovat myös kirjan koomisinta antia.

Hectorin soolouran pisti alulle yksi kappale: loppuvuonna 1965 syntynyt Palkkasoturi. Tätä ennen Hector oli soittanut veljensä kanssa perustamassaan Les Mirages -yhtyeessä, mutta vasta suomenkielinen versio Buffy Sainte-Marien Universal Soldierista avasi tien musiikin ammattilaiseksi.

Tuolloin Scandia-levy-yhtiön toimitusjohtaja Harry Orvomaa oli päättänyt hankkia talliinsa folk-artistin ja päättyi 18-vuotiaaseen Harmaan tarkastettuaan hänen esiintymiskykynsä Munkkiniemen yhteiskoulun konsertissa.

Joulukuussa tämä sitten marssikin Töölönlahden rantaa pitkin kohti levytysstudiota.

”Jännitti ja pelottikin”, Hector kertoo kirjassa. ”Olin myös unohtanut pyytää rehtorilta vapaata koulusta Palkkasoturin levytystä varten. Siitä seurasi kaksi tuntia jälki-istuntoa ja käytöksenalennus joulutodistukseen.”

Taiteilijanimensä pasifisti otti oudosta suunnasta. Hector kun on antiikin sotasankareita.

Levytyksiin liittyy koomisiakin piirteitä. Kirjassa artisti kertoo laulaneensa kappaleen alkuperäisessä käännösversiossa näin:

Hän on katolinen, ateisti, juutalainenkin, ja protestantti, hindu myös.

Hectorin mukaan levy-yhtiön keski-ikäiset miesjohtajat kuitenkin tulkitsivat viimeisen sanan perusteellisesti väärin.

”Hindu-sana tulkittiin levy-yhtiössä keski-ikäisten miespomojen kesken synonyymiksi hintti-sanalle ja sen tilalle vaadittiin jotain muuta”, Hector muistelee.

Levytetyssä versiossa rivi kuuluu protestantti on hän myös.

”Siinä tehtiin väkivaltaa tekstille. Sen jälkeen olen eri aikoina biisiä laulaessani lisäillyt ja muutellut siihen asioita maailmantilanteen mukaan. Keikoilla esitetyssä versiossa on jo monen vuoden ajan ollut tekstissä myös muslimi mukana”, Hector sanoo.

Hectorin mukaan Scandian sovittaja ja orkesterinjohtaja Esko Linnavalli totesi levytysten jälkeen, että ”hittihän tästä tulee.” Mutta myös, että ”ei tuosta jätkästä laulajaa tule.”

Ainakin toisessa asiassa Linnavalli oli oikeassa. Heti alkuvuodesta 1966 single nousi listojen kärkeen.

Menestyksen myötä tulivat myös ongelmat.

Taiteilija kuvattuna vuonna 1967.
Palkkasoturi-levy poiki luonnollisestikin haastattelupyyntöjä. Lukiolaispoikaa vastassa olivat Harman mukaan ”konservatiiviset sanoma- ja viikkolehtien toimittajasedät ja -tädit”, jotka hiostivat rajan vetämisellä isänmaallisuuden ja aseistakieltäytymisen välille, ja toisaalta vallankumousfantasioita hellivät vasemmistolaistoimittajat.

Harman kotona ei puhuttu politiikka ja nuoren miehen maailmanpolitiikan ymmärrys oli jokseenkin olematonta. Palkkasoturi kuitenkin edusti Yhdysvaltojen folkpiireissä trendikkäitä, Vietnamin sodan inspiroimia protestilauluja, ja toimittajat saivat kokemattomasta artistista loistavan kohteen maailmankuvalleen.

Lopputulos näkyi haastatteluissa.

”Vieläkin alkoivat posket punottaa, kun luin sen ajan lehtileikkeitäni”, Hector myöntää kirjassa.

”Aikuiset haastattelijat saivat minusta oivan maalitaulun, joka höpisi ympäripyöreitä ’mielipiteitään’päivänpolttavasta ja tärkeästä aiheesta.”

Esimerkkinä Harma mainitsee Suosikki-lehden Hellevi Jussilan haastattelun, jossa tämä Hectorin mukaan siteerasi artistin lausumana omia Amerikka-myönteisiä ajatuksiaan.

”Hänen lienee ollut tarkoitus pestä minusta se vähäinenkin radikaalisuus, joka voisi olla huono esimerkki Suomen nuorisolle”, hän arvelee.

Jussilan juttuun tarttui vasemmistolaisen Terä-lehden poliittisesti valveutunut toimittaja. Hän oli valmistautunut omaan haastatteluunsa huolellisesti ja pesi lattiaa Hectorin ristiriitaisilla kommenteilla.

”Enhän minä onneton tomppeli edes tiennyt Vietnamissa käytävän pitkällistä sisällissotaa kommunistisen Pohjois-Vietnamin ja Yhdysvaltojen tukeman Etelä-Vietnamin välillä”, tämä muistelee.

Koulustakaan saatu oppi ei välttämättä toimittajataistoissa avittanut. Hectorilla on tallella eräs kouluaikainen todistus, jossa paras numero on kutonen, ja sekin käytöksestä.

Töölön yhteiskoulussa oikeistolainen opettajakunta ottikin aloittelevan artistin silmätikukseen. Eräänkin kerran voimistelunopettaja retuutti Hectorin ”ovenkarmit paukkuen” viereiseen luokkaan ripitettäväksi. Tämä kun oli mennyt esittämään Palkkasoturin koulun juhlasalissa.

”Hurjistunut jumppa-Jussi huusi pää punaisena, että kitaran kanssako sinä olisit siellä Kannaksella ryssää vastaan lähtenyt! Hänen käytöksensä tietenkin vain kylvi minuun lisää kapinallisuuden siemeniä.”

Jumppa-Jussi raivosi ja Hippi-Heikki kuunteli.

Pari vuotta myöhemmin Hector esitti Palkkasoturiaan jälleen yllättävän kuulijakunnan edessä. Joulukuussa 1969 hän oli esiintymässä M.A. Nummisen kanssa Tábor-nimisessä kaupungissa Tsekkoslovakiassa.

Mielialat maassa olivat ankeat, sillä Neuvostoliitto oli miehittänyt Prahan muutamaa kuukautta aiemmin.

Yllätyksekseen parivaljakko huomasi, että yleisöä oli paikalla tuhatkunta. Vielä enemmän he hämmästyivät, kun huomasivat, että kaikki olivat sotilaita.

”Mauri Antero akateemisena puolianarkistina ja minä hippi-täyspasifistina olimme niin sanotusti hoo-moilasina siinä tilanteessa”, Hector muistelee kirjassa.

M.A. Numminen esitti avantgardistista ohjelmistoaan, mikä tuskin vapautti tunnelmaa. Hector puolestaan esitti sotilaille kaksi rauhanlaulua: Palkkasoturin ja Blowing In the Windin.

Vastaanotto oli ”WTF-tyyppinen”.

Suuri mies, pieni pyörä.
Ajan kanssa artistin pasifismi syveni ja lausuntojen osumatarkkuus parani. Siviilipalvelusta hän joutui vastentahtoisesti suorittamaan vuonna 1973. Hector oli tuolloin juuri tullut isäksi, ja kuukausipalkan vaihtuminen pieneksi päivärahaksi tuntui vaikealta.

Kaiken lisäksi siviilipalvelusmies pantiin Tie- ja vesirakennuslaitoksen juoksupojaksi. Tilannetta käytti hyväkseen Hectorin silloinen esimies, joka pani taiteilijan esiintymään kuntoisuuslomia vastaan kalastusseuransa ja muiden yhteisöjensä illanvietoissa.

”Aloin potea voimistuvaa auktoriteettiristiriitaa, mikä vaikutti suoraan henkiseen vireeseeni, unen laatuun ja käyttäytymiseeni. Laulujen kirjoittaminenkin oli äärimmäisen vaikeaa.”

Lopulta hän sai pitkän sairausloman, joka kuitenkin katkesi, kun ”joku pääesikunnan satraappi” äkkäsi taiteilijan televisiosta. Hector oli ottamassa vastaan palkintoa euroviisukarsintojen voittajakappaleen Älä mene pois sanoituksesta.

”Pasifistinen vakaumukseni ei tietenkään horjunut näiden prosessien aikana, mutta moinen, Tuntematonta sotilasta löysästi siteeraten ’ympyriäisten kivien laittaminen pomojen polun reunoille’ tuntui sanktiolta, ei mielekkäältä yhteiskunnan palvelemiselta”, hän sanoo elämäkerrassa.

Vuonna 1978 hän teki kappaleen Tuntematon sotilas, joka kertoo tarinan syrjäytyneen sotaveteraanin viimeisistä päivistä.

Joskus mietin keiden vuoksi taistelin. Periaatteessa jo ruumis, mutta elän kuitenkin.

Minut tunnet sinäkin, vaikka kiellät tietenkin. Olen historias mustin leimasin.

Myöhemmin hän on esittänyt kappaletta muun muassa Hartwall-areenalla vuonna 2014. Tuolloin laulun sanoituksessa oli jälleen uutta voimaa, sillä aiemmin samana vuonna Venäjä oli miehittänyt Krimin.

Hector jätti jäähyväisiä yleisölle vuonna 2014.
Vietnamin sota. Persianlahden sota. Kroatian sota. Tšetšenian sota. Irakin sota. Syyrian sisällissota. Ja satoja muita.

Mielenrauhaa tuli, maailmanrauhaa ei. Kirjan perusteella Hector tuntuu antaneen itselleen anteeksi menneet möläytykset, mutta pitäneen kiinni pasifismistaan.

Seitsenkymppinen taiteilija itse katsoo elämänfilosofiansa tiivistyneen Viimeinen unelma -kappaleeseen.

Sivariksi lähdin, olin niin tosissain, takin toiset kääntää voi, itse pärjännyt oon omassain. Vaikka viimeinen olen mitään sanomaan. Unelmista suurin on voida rakastaa, rakastaa - vaikka unelmaa!

Hector on asunut Helsingin Käpylässä yli 25 vuotta.

Laulun voima! Hieno katsaus lauluun laululiikkeestä nykypäivään ja takaisin, kauemmaskin

#Myötätuntouutisia

Minä suojelen sinua kaikelta

Minä suojelen sinua kaikelta
Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

"Suomalainen laululiike vaikeni vuosikymmeniksi, kunnes Agit Propin saappaisiin astui uuden ajan voimalaulu. Ultra Bran keikat myydään nyt loppuun viidessä minuutissa myynnin avaamisen jälkeen", kirjoittaa kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring.

Eipä ole aikaisemmin nähty tätäkään: Suomen eduskunta kokoontuu syyskauden avajaisiin uuteen vastaremontoituun taloonsa, jolla on keskeinen rooli kansallisessa olemassaolon historiassamme. Juhlalliset tummat puvut yllään edustajamme puhkeavat äkkiä laulamaan komeasti soivana ja kohotteisena yhteislauluna Kaj Chydeniuksen säveltämän kansanlaulun Kalliolle, kukkulalle.

Uutislähetyksen kamera kuvaa hyväntuulisia, säteileviä kansanedustajia samaa sävelmää tapailemassa yli puoluerajojen ja maailmankatsomusten. Jotain yhteistä meillä siis on – muutakin kuin sauna, sisu ja Sibelius.

Kalliolle, kukkulalle onkin nykyään lähes toinen kansallislaulumme. Kohta sitä varmaan lauletaan jo urheilusuoritusten palkintokorokkeilla.

Olen laulanut sitä jäähyväislauluna Siperiassa, Volgalla, Ruotsissa, syntymäpäivillä, ensi-iltajuhlissa, kirjan synnyttäjäisissä, karaokeiltojen kohokohtana – ja hautajaisissa.

Olen hyvästellyt laululla kokonaisia yhteiskuntajärjestelmiä DDR:ssä, Neuvostoliitossa tai Kuuban festivaaleilla.

Suomalainen laululiike

Väitetään etteivät suomalaiset laula, että he napittavat suunsa koulujen kevätjuhlissa, kun pitäisi laulaa Jo joutui armas aika. Että he eivät laula pyydettäessä edes joulupukille.

Väitetään etteivät suomalaiset laula edes rapujuhlissa tai yliopisto-osakunnissa huvitellessaan.

No mistä sitten on syntynyt kansainvälisesti tunnettu ja legendaarinen YL, Ylioppilaskunnan Laulajat.

Mistä syntyi Viron mallin mukainen suomalainen laulava vallankumous 1970–80-luvuilla, jolloin tuhatpäiset nuorisojoukot kokoontuivat milloin stadionille, milloin Kulttuuritalolle tai Messukeskukseen yhteisiin lauluiltoihin, joissa paitsi kuunneltiin myös laulettiin mukana. Urho Kekkonen nähtiin katsomossa.

Laulut tulivat Chilestä, Afrikasta tai Mustan Amerikan ghetoista. Niistä nousi suomalainen, koko aikakauden elävin lyriikka Ilpo Tiihosesta Matti Rossiin, Aulikki Oksasesta Pentti Saaritsaan. Kolmas maailma avautui uudelle nuorisolle.

Solidaarisuus oli ajan kaunein sana.

KOM-teatteri, Agit Prop -ryhmä, Koiton laulu ja monet opiskelijalauluryhmät synnyttivät valtavan lauluston, jota yhdessä kokoonnuttiin jakamaan mitä erilaisimmin tunnuksin.

Suomalainen laululiike vaikeni vuosikymmeniksi, kunnes Agit Propin saappaisiin astui uuden ajan voimalaulu. Ultra Bran keikat myydään nyt loppuun viidessä minuutissa myynnin avaamisen jälkeen.

Minä suojelen sinua kaikelta. Voisiko laulun laulaja ja kokija enempää tehdä tai toivoa. Laulussa on kaikki. Koko elämä. Ja nukahtava savanni.

Laula henkesi edestä

Venäjällä asuvat suomalais-ugrilaiset kielisukulaisemme marit, udmurtit, mordvat tai komit laulavat aina tavatessaan, uljaasti, moniäänisesti. Lauluissa on säilynyt kansallinen kieli, kaikki kuolevat äidinkielet ja identiteetit. Käsikirjoitukset eivät pala tulessakaan, sanoo kirjailija Maksim Gorki. Vaikka ihmiset viedään tai kuolevat, laulu elää. Siperian vankileireille kuljetetut pitivät toisiaan hengissä ja viestivät laulaen.

Olen nähnyt Siperian leirien seinissä nuottikirjoitusta ja valokuvia jopa leirikuoroista.

Laulu pelastaa paitsi kokonaisia kulttuureita myös kaikkea mahdollista elollista. Näin juuri tv-dokumentin, jossa viiniviljelmille soitettiin laulu- ja muuta musiikkia. Viiniköynnökset tuottivat enemmän ja parempaa satoa kuin viereiset viljelmät, jotka eivät saaneet musiikkia.

Suomessa ja muuallakin on tutkitusti todettu, miten Mozartia kaiuttimissa soittavat navetat kasvattavat onnellisia ja runsasmaitoisia lehmiä.

Musiikki rauhoittaa ja aktivoi, aivotutkijat kertovat sen ehkäisevän muistisairauksia ja muita tauteja.

Körttivirsien niekut

Suomessa hengellinen yhteislaulu on aina ollut voimissaan eri herätysliikkeissä. Suuri merkitys virsilaululla on ollut esimerkiksi körteille, joiden siioninvirsiseurojen runko rakentuu yhteislaulusta.

Seurat ovat puheiden ja virsien dialogia, joista muodostuu seurojen suuri ehyt kaari; virret vastaavat puheisiin ja tarina etenee spontaanisti. Virsiä ei ehdoteta vaan puhjetaan laulamaan, eikä puhujilla ole ennalta sovittua järjestystä.

Savon Enonkoskella lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt syntymäkörtti, rovasti Veli-Matti Hynninen on koko ikänsä laulanut Siionin virsiä.

– Niissä kiteytyy körttien hengellisen elämän perinne, joka alati uusiutuu. Juuri saatiin uusi virsikirja uusine lauluineen ja laulutapoineen.

Kuva: Museoviraston kokoelmat

Uusien virsien laulamiseen on järjestetty koulutustilaisuuksiakin.

– Veisuu liittää ihmiset kauniisti ja syvästi toisiinsa, rovasti Hynninen sanoo.

Siionin virsille ominaiset ”niekut” eli sävelkulkujen korukirjailut on merkitty uusiin virsiin. Niitä voi joko laulaa, jos osaa, mutta voi olla myös laulamatta. Siionin virsien veisuuseen liittyvät myös jyhkeät tauot, joita sävelmä tai sanoitus eivät sinänsä tarvitsisi. Äkkipysähdykset tuovat väkevän, dramaattisen poljennon veisuuseen.

Niitä rakastavat myös esimerkiksi suomalaiset teatteriohjaajat, jotka mielellään laittavat näyttämölle veisaavia körttejä välittämään jämerää ja itsestään tietoisen sisukasta suomalaisuutta.

Musiikki nuorentaa

HelsinkiMission omaa laululiikettä vuodesta 2000 johtanut musiikin maisteri Inna Vintturi on nähnyt ja kokenut, miten ”hyvää ihmisille tekee hengitellä, ladata lauluun, iloita yhteisyydestä ja herätä eloon”.

– Laulut ovat tunteiden tulkkeja, kaikilla on hauskaa, ja sellainenkin ihminen, joka sai koululaulusta viitosen, rohkaistuu ilmaisemaan itseään.

– Yhteislaulutilaisuudet ovat vertaansa vailla oleva terapiamuoto, jossa saa ilmaista itseään ilman pääsykoetta. Ne rakentavat uusia ihmissuhteita ja tuovat iloa elämään. Itsekin lähden laulutilaisuuksista aina hyvillä mielin, vaikka olisin tullut sydän murheista raskaana.

Yhteensä Laula kanssamme -tilaisuudet keräävät Inna Vintturin mukaan viikoittain 200–300 laulajaa. Ryhmistä kolme laulaa suomeksi. Yksi on ruotsinkielinen ja sitä vetää Klaus Pennanen.

Ryhmät kokoontuvat Albertinkadun ja Kinaporin tiloissa sekä Vuosaaren palvelutaloissa, useimmiten iltapäivisin. Niiden kohderyhmänä ovat pääasiassa seniorit, mutta minkä ikäiset tahansa ovat tervetulleita.

Ohjelmisto on monipuolista iloisista iskelmistä vakaviin virsiin. Vintturi on huomannut, että sekä hassut, hauskat että tunneskaalan toiseen päähän sijoittuvat hartaat ja synkätkin sävelmät ovat yhtä rakastettuja.

– Niin, kyllä meilläkin Kalliolle, kukkulalle soi Chydenius-versiona.

Kuva: Jani Laukkanen
Yhteislaulutilaisuudet ovat vertaansa vailla oleva terapiamuoto, jossa saa ilmaista itseään ilman pääsykoetta. Ne rakentavat uusia ihmissuhteita ja tuovat iloa elämään.

Anttila se ampaisee

Vuodenajat vaikuttavat myös musiikkivalintoihin. Erna Tauron ja Tove Janssonin Syyslaulu kaivetaan esiin syksyisin, joulu ja kevät tietenkin tuovat omat elementtinsä. Suvivirsi on ikihitti.

Vintturi kertoo, että kansanlaulut ja muut klassikot ovat rakastettuja. Lehti puusta variseepi ja Tuuli hiljaa henkäilee kuuluvat esimerkiksi haluttuun perusohjelmistoon.

Ja kun halutaan remakoida, Anttila se ampaisee ylös vuoteestaan!

Inna Vintturi on koulutukseltaan musiikinopettaja, joka on löytänyt itsensä HelsinkiMission erilaisissa työtehtävissä. Hän on alusta alkaen eli kohta 30 vuotta ollut mukana Tuomasmessun musiikkitoiminnassa ja vetänyt messujen musiikkeja kuoroineen, esilaulajineen ja orkestereineen.

– Yhteislaulu auttaa hiljentymään, iloitsemaan sekä antaa yhteisyyden kokemuksen. Sillä on Tuomasmessuissa erityispaino.

Nuoremmat sukupolvet ovat Vintturin mielestä rohkaistuneet laulamaan, he ovat taitavia ja osaavat tuoda itsensä esiin.

– Nuoret jakavat estoitta omia lauluvideoitaan.

Karaoke purkaa tunteita

Perisuomalaisessa karaokessa monenlaiset ihmiset saavat mahdollisuuden laulaa orkesterin säestyksellä mikrofoniin. Ei ole niin tärkeää, osaako laulaa oikein vai ei.

Ja kyllä! Suomalainen jöröjukkakin on parhaimmillaan karaokebaarin hämyssä toisessa kädessään mikki ja toisessa lasi. Laulaminen purkaa tunteita.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kaikkien yhteislaulumuotojen tarkoitus on antaa ihmisille siivet ja lennättää heidät haluamiinsa sielunmaisemiin. Siksi yhteislaulun merkitys on jokaiselle eri tavoin koskematon ja pyhä.

Minun lempilauluni on Jevgeni Jevtushenkon rakkausruno, jonka Kaj Chydenius sävelsi: Ei, minä en tarvitse puolikasta / anna minulle kokonainen maa ja taivas / meret ja joet ja vuorten harjanteet.

Mikä on sinun?

Laulavan työn perustat

Inna Vintturi kertoo työstään musiikin parissa:

"Ihminen on luotu laulamaan. Lauluista saa voimaa, rauhaa ja iloista mieltä. Olemme kokeneet HelsinkiMission Laula kanssamme -yhteislauluhetkissä monia hienoja hetkiä jo 18 vuoden ajan.

Lauluihin liittyy usein henkilökohtainen tarina tai muisto. Niitäkin olemme yhdessä jakaneet evakkomatkalta, koulumaailmasta ja pienen paimenpojan tai -tytön retkiltä.

Me saatamme pysähtyä paikoillemme, ehkä sulkea silmämmekin, jättää kaikki muut asiat mielestämme ja tuntea olevamme jossain aivan muualla, eri ajassa ja paikassa. Musiikilla ja yhteislaululla on vahva vaikutus mielialaan, vireystilaan, ajatuksiin ja toimintaan. Muistisairaan laulajan kasvot kirkastuvat tutun laulun aikana.

Musiikki on monen tutkijan mielestä ihmiselle jopa elintärkeää. Tiedossa ei ole ainuttakaan kansaa, rotua tai ihmisryhmää, jolle musiikki ei olisi tavalla tai toisella tuttua.

Kuva: Jani Laukkanen

Tuomasmessussa on aina uskottu yhteislaulun voimaan. Tutkin Sibelius-Akatemian gradutyössäni Tuomasmessun musiikkiaja yhteislaulua. Tutkimukseni totesin, että ihmiset kokivat yhteislauluja laulaessaan voimakkaasti iloa ja riemua, hiljentymistä, yhteyttä toisiin ihmisiin sekä sanoman välittymistä.

Helsingissä kuorossa laulamisen tehoa on kokeiltu menestyksekkäästi mm. esiintymisjännityksestä kärsiviin nuoriin aikuisiin. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS alkoi etsiä terapiamuotoa, jonka avulla esiintymisjännitystä voisi käsitellä ryhmässä rennosti ja hauskalla tavalla.

Göteborgin yliopiston tutkija Björn Vickhoff havaitsi, että kuorolaulajien sydänten syke yhtenäistyi ja jopa parani niillä, joilla oli ongelmia esimerkiksi liian matalan sykkeen kanssa. Ruotsalaistutkimuksissa on havaittu kulttuuria ja erityisesti musiikkia harrastavien elinajanodotteen nousevan useilla vuosilla.

Jyväskylässä on tutkittu niin koululaisia kuin eläkeläisiäkin. Musiikkiluokkien oppilaiden havaittiin Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa viihtyvän koulussa muita oppilaita paremmin ja tuntevan keskivertoa enemmän yhteenkuuluvuuden tunteita. Yhteenkuuluvuutta lisäsi tutkimuksen mukaan juuri kuorolaulu.

Toisen jyväskyläläistutkimuksen mukaan laulavat seniorit kokivat elämänlaatunsa selkeästi ikätovereitaan paremmaksi.

Niin ikään brittitutkimuksissa laulaminen kuorossa on liitetty hyviin sosiaalisiin suhteisiin ja sosiaaliseen pääomaan.

Keskiajan hallitsijat pestasivat hoveihinsa kierteleviä trubaduureja tuomaan rauhallisten melodioiden myötä lohtua ankeisiin ja kylmiin linnoihinsa sekä lievittämään siellä vallitsevaa melankoliaa ja masennusta. Trubaduurit, bardit ja muut vastaavat olivatkin oman aikansa musiikkiterapeutteja."


Murheellisten laulujen maa on parodia - Eppu Normaalin sanoituksista kirja

Martti Syrjä Eppu Normaali -sanoituksista: Murheellisten laulujen maan piti olla pilkkalaulu suomalaisen iskelmän surkeista kohtaloista

40-vuotiaan Eppu Normaalin kaikkien kappaleiden sanat on nyt koottu kirjaksi.

Martti Syrjä
– En ole nokkelien sanoitusten tekijä. Olen enemmän syvällisen jorinan miehiä, sanoo Eppu Normaalin Martti Syrjä.Antti Haanpää / Yle

Eppu Normaali aloitti uuden aallon punk-bändinä vuonna 1976. Alussa kappaleiden sanoituksista vastasi Mikko Saarela. Hänen teksteissään käsiteltiin muun muassa yhteiskunnallisia aiheita kuten ympäristönsuojelua ja ydinsotaa.

Saarelan jättäydyttyä yhtyeestä sanoituksia alkoi tehdä Martti Syrjä. Eppu Normaalin musiikillinen tyyli muuttui rockiksi ja popiksi ja sanoituksista tuli suomalaisia koskettavia tarinoita elämästä. Nyt Syrjä kertoo viiden ikonisen Eppu-sanoituksen syntytarinat, joita ei kirjasta löydy.

Murheellisten laulujen maa (1982)

"Syyttömänä syntymään sattui hän

Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään

Jossa jo esi-isät juovuksissa totta kai

Hakkasivat vaimot, lapset

Jos ne kiinni sai"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Se on ainoa teksti, josta mulla oli idea ennen kuin kuulin melodian. Tässä mulla oli idea, että tehdäänpä pilkkalaulu suomalaisesta iskelmälyriikasta, jossa todellakin menee kauhean huonosti. On elämän valttikortit ja viikonloppuisät. Kaikki on mennyt ja menetetty. Ajattelin, että eihän näille mikään riitä, että pitääkö sitä aina ihan laarin pohjalta kaapaista, että tuntuu miltään. Tehdäänpä tästä tämmöinen kliseekokoelma ja vähän vielä lisää.

Kuinka ollakaan, törmäsin siihen, että suomalainen muukin kirjoitettu kulttuuri on pullollaan samoja kliseitä. Siinä tuli laajemminkin lainattua kirjallisuudesta. Kuinka ollakaan, siitä ei tullutkaan mikään kovinkaan onnistunut iskelmälyriikan pilkkalaulu, mutta siitä tuli ihan jotain muuta."

Martti Syrjä
– Juice Leskinen, Hector ja Dave Lindholm ovat olleet minulle esikuvia suomenkielisestä rock- ja poplyriikasta, Martti Syrjä kertoo.Antti Haanpää / Yle

Tahroja paperilla (1990)

"Vain tahroja paperilla älä siis suutu

Ei niistä asiat miksikään muutu

Ei se että meillä oli retkemme

Eikä se että meillä oli hetkemme

Voi tuuli kylmästi kutittaa selkää

Se eteenpäin työntää älä siis pelkää

Älä huoli siitä sillä meillä oli hetkemme

Muista että meillä oli hetkemme"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Pantse (Mikko Syrjä) sanoi tästä biisistä, että tämä on niin ällöttävä. Hyvä ja ällöttävä samaan aikaan, että pitäisikö tätä tarjota Riki Sorsalle tai jollekin muulle laulettavaksi. Mä sanoin, että et varmasti anna Riki Sorsalle. Tehdään tähän sitten sopivat sanat. Siitähän tuli hitti."

Martti Syrjä
– Valtaosa kirjoittamistani teksteistä on sellaisesta aihepiiristä, että tekstiä pitää oikeasti kuunnella ja sijoittaa itsensä siihen lauluun. Kuuntelijalta se vaatii paljon. Pitää antaa sen laulun tulla osaksi omaa maailmaa, että se tuntuu miltään. Osa on vaikeampia ja osa on suunnattoman banaaleja. Puhutaan yksinkertaisista asioista ja tunteista. Sellaista se ihmiselämä on. Antti Haanpää / Yle

Baarikärpänen (1988)

"Siis ryyppäämään, ryyppäämään joka aamu sännätään

Ja kun päivä on ohi niin lisää kännätään

Tahdon olla juovuksissa aina sekä maanantaina

Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Mä istuin muistaakseni ylöjärveläisessä ravintolassa, missä oli todella alan miehet baaritiskin molemmin puolin. Katsoin sitä meininkiä ja itsekin osallistuin parilla krapularyypyllä. En onneksi pidempään, kun alkoi ideat pyörimään päässä ja piti päästä kotiin kirjoittamaan tekstiä. Tuli Baarikärpänen."

Martti Syrjä
– Olen ylpeä tekemistäni sanoituksista. Ne ovat kestäneet aikaa ja kestävät kriittisen tarkastelun näiden vuosien jälkeenkin, koska ne on aikanaan järjettömän isolla työllä tehty, Martti Syrjä sanoo. Antti Haanpää / Yle

Joka päivä joka ikinen yö (1986)

"Joka päivä ja joka ikinen yö

Sinua ajattelen

Joka päivä ja joka ikinen yö

Jonka sydämeni lyö"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Tämä on sellaista pyörittelyä. Pyöriteltiin Pantsen kanssa tätä tematiikkaa. Kauhea kaipuu ja sanoiksi pukematon rakkaus, nehän ovat ikuisia juttuja. Siitä se lähti kehittymään. Tämä on loistavaa keittiönpöydän yli tapahtuvaa tekstittelyä."

Martti Syrjä
– Se on ollut mulle järkytys, kuinka paljon kappaleet ovat ihmisille merkinneet. Ihmiset ovat istuneet riparileirillä, juoneet kaljaa ja rämpyttäneet kitaraa. Tai kun muija lähti, niin kuuntelin tätä kappaletta ja silloin kun mentiin naimisiin, niin me molemmat kuunneltiin tätä biisiä.Antti Haanpää / Yle

Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset (1984)

"Nyt reppu jupiset riimisi rupiset

Tai katkon sinulta nyörit

Nyt korvaani karmeat juttusi supiset

Kotona turhaan jaloissa pyörit

Et jättää saa pois sanaakaan

Et sitä kaunistakaan"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Tämä on mielenkiintoinen, sillä tätä tehtiin kuukausikaupalla. Minulla oli tähän varmasti 50 ideaa. Kaikkea kokeilin ja jouduin palaamaan alkuperäiseen ensimmäiseen ideaan.

Se alkoi kuitenkin toimia parhaiten. Sanoitus muutti muotoaan niin, että alkuperäinen teksti on kuin auto verrattuna lopputulokseen. Se on auto, josta on vaihdettu kaikki osat pölykapseleita myöten. Koko ajan se on kuitenkin ollut auto."


Sanni on tämän päivän kansallisrunoilija

Sanni on tämän päivän kansallisrunoilija

Eino Leino, Aaro Hellaakoski tai P. Mustapääkään eivät tietääkseni ole käyttäneet riimiparia finderi–eyelineri, mutta he olisivat saattaneet arvostaa sitä.

Viime kesänä meidän autossa soi Sanni. Poikani osaavat ulkoa melkein kaikki Sannin laulut – varsinkin ne, joita heitä on kielletty laulamasta.

En valita lasten musiikkimausta, sillä Sanni Kurkisuon sanoituksia on ilo kuunnella. Hän on tuonut suomalaiseen lyriikkaan ihan uusia riimejä:

En haluu stalkkaa sua / tai käyttää finderii / mut sun vessan kaapista / löyty eyelineri.

Eino Leino, Aaro Hellaakoski tai P. Mustapää eivät tietääkseni ole käyttäneet riimiparia fin­deri–eye­lineri, mutta he olisivat saattaneet arvostaa sitä. Niin kuin monia muitakin Sannin riimittelyjä:

Ei en oo missi / mul on muuvit mun sedän / ei oo deen tissii / mut ihan hyvin mä vedän.

Tai: Mimmit jotka just jonossa kii­lasi / mittailee mua ku oisin hiilari.

Facebook-ystäväni, professori Janne Saarikivi käy sosiaalisessa mediassa katkeraa kampanjaa suomen kielen puolesta. Hänen mielestään englannin kieli ja amerikkalainen kulttuuri ovat hotkaisemassa meidät kuin popcornin.

Itse en sitä usko. Sanni ja muut nuoret sanoittajat todistavat suomen puolesta.

Suomi on runoilijoiden kieli, koska runoilijat ovat olleet sitä ­luomassa. Vielä 1800-luvun alussa monet sivistyneet ihmiset väittivät, ettei suomesta ollut kuin sian­hoitoon. Ei sillä voisi kirjoittaa suuria eepoksia eikä ilmaista syvempiä tunteita.

Sitten tulivat Elias Lönnrot ja Kalevala, Aleksis Kivi ja Seitsemän veljestä, Eino Leino ja Nocturne.

Sulle laulan neiti, kesäheinä / sydämeni suuri hiljaisuus / uskontoni, soipa säveleinä / tammenlehvä-seppel vehryt, uus.

Tällainen runous meni suoraan tajuntaan, sillä vielä sata vuotta sitten jokainen lukutaitoinen saattoi ymmärtää, miten herkästi, tuoreesti ja samalla mestarillisesti Eino Leino käytti suomen kieltä. Runoja luettiin ja opeteltiin ulkoa. Runoilijat olivat kansallisia suurhahmoja.

Sitten tapahtui jotain: runous irtautui vanhoista säännöistään. Näin kävi samoihin aikoihin kuin kuvataide luopui näköisyydestä ja moderni musiikki melodioista ja puhtaista soinnuista. Samalla ne katkaisivat siteen suureen yleisöön.

Nykyrunoilija on oman kosmoksensa luoja ja yksinvaltias, mutta joskus myös sen ainoa asukas. ­Hänen tekstinsä on usein niin vai­keaa, ettei sitä osaa tulkita kuin muutama asiantuntija. Useimmat tuntemistani kirjallisuuden ammattilaisista lähestyvät nykyrunoutta yhtä mielellään kuin nälkäistä jääkarhua.

Onneksi ovat laulajat. He pitävät elossa Eino Leinon ja kumppanien riimiperinnettä.

En edes yritä listata kaikkia hyviä suomalaisia lauluntekijöitä vaan ainoastaan muutaman, jotka ovat olleet minulle tärkeitä: Reino Helismaa, Junnu Vainio, Juice Leskinen, Martti Syrjä, Hannu Nurmio.

En ole unohtanut, miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa radiosta Juice Leskisen Marilyn. Huh!

Mä rahani tuhlasin sun joka leffaan / ja unessa hampaat iskin sun peffaan / oli kaikkein pyhin sinun hurlumhei. Ja kun sun nurinniskoin sai kirjailija Arttu / mä seinältä sun kiskoin, sä olit pelkkä narttu.

Tuntui kuin 1970-luvun harmaus olisi heti vähän hellittänyt. Vähän myöhemmin apuun suhasi taksilla Tuomari Nurmio.

Valoviikatteet taloja niittää / käsi hamuaa lautturin viittaa / en osaa elämää syyttää, en kiittää / se jääköön, en piittaa .

Tai entä Eppujen riimi: Konsertoin, toisin sanoen / rämpytän lanttia anoen.

Jo takavuosina jotkut yrittivät tehdä lauluja englanniksi niin kuin Ressu Redford (oikeasti Esa Mäkelä), mutta ei siitä oikein mitään tullut. He kuulostivat aina siltä kuin yrittäisivät esittää jotain, mitä eivät ole.

Nykyään kielestä ja kulttuurista toiseen liu’utaan helpommin. Alma-Sofia Miettisestä eli Almasta saattaa olla tulossa kevyen musiikin ensimmäinen suomalainen supertähti maailmalla, mutta se ei saa minua horjumaan uskossa suomalaiseen kulttuuriin.

Alma ei menesty siksi, että hän matkii muita, vaan siksi, ettei hän yritä esittää mitään. Hän voi laulaa englanniksi, mutta hän on niin suomalainen kuin olla voi, vahva nainen Minna Canthin ja Tarja Halosen satavuotiaasta Suomesta.

Suvivirren taustalla nälkää, kannibalismia ja erotiikkaa - Lue historialliset taustat

Suvivirren taustalla piilee nälkää, kannibalismia ja erotiikkaa – "Joissain pitäjissä kuoli yli puolet väestöstä"

Suvivirren juuret löytyvät keskiaikaisesta eroottisesta runosta. Kun virttä suomennettiin 1600-luvun lopussa, suomalaisista kolmannes oli juuri kuollut nälkään ja tauteihin.

Mustavalkoinen kuva Robert Wilhelm Ekmanin maalauksesta Kerjäläisperhe maantiellä (1860).
Kerjäläisperhe oli Robert Wilhelm Ekmanin maalauksen aiheena vuonna 1860. Wikimedia Commons / Zacharias Topelius: Finlands krönika 1860-1878. Helsingfors 2004.
Mistä on kyse?
  • Suvivirtenä tunnettu virsi 571 on alunperin käännös ruotsalaisesta virrestä vuodelta 1695.
  • Ruotsalaisen virren sanoituksen tausta voidaan jäljittää 1200-luvun keskiaikaiseen eroottiseeen runoon.
  • Suvivirsi käännettiin suomeksi suurien kuolonvuosien jälkeen vuonna 1700. Kolmasosa kansasta kuoli nälkään ja tauteihin muutamana aiempana vuonna.
  • Sanoituksen kevään ihmettä ja runsautta korostavan sanoman vaikutus oli suuri kuolonvuosien taustaa vasten.

Matti Arvidinpoika Rönty kuoli nälkään maaliskuussa 1697. Samasta talosta kuoli seitsemän muutakin henkilöä kuukauden sisällä samasta syystä.

Jäljelle jääneet lapset sinnittelivät hengissä syömällä kuolleitten ruumiita.

Asian muistiin kirjannut lääninkirjuri ei kerro, jäikö talosta lopulta ketään eloon, mutta talo Suomussalmen Kiannalla autioitui.

Aikaa 1690-luvun lopulla kutsutaan

. Vajaa kolmannes Suomen, silloisen Ruotsin Itämaan asukkaista menehtyi.

– Sadot tuhoutuivat, viljaa ei ollut riittävästi ja ihmiset näkivät nälkää, sairastuivat lavantautiin, pilkkukuumeeseen ja punatautiin, professori Reijo Heikkinen kertoo.

Suhteutettuna nykyiseen väkilukuun kuolleita olisi yli 1,5 miljoonaa.

Kainuussa, Suvivirren suomentajaksi sanotun, sotkamolaissyntyisen Erik Cajanuksen kotimaakunnassa tilanne oli vielä hurjempi, sanoo professori Reijo Heikkinen.

– Täällä joissain pitäjissä kuoli yli puolet väestöstä, kuolleisuus oli suurinta Sotkamossa ja Paltamon pohjoisosissa. Käytännössä säätyläiset yleensä selvisivät. Vaikka kirkkoherrat ja papitkin näkivät nälkää, he selvisivät. Nimenomaan köyhempi kansanosa menehtyi, Heikkinen sanoo.

Mies ja nainen tarkastekevat järveen vyöryneen hatuausmaan paljastamia pääkalloja kannon päällä hiekkarannalla.
Vanhan hautausmaan vyöryminen Oulujärveen on paljastanut vainajia. Kuva 1930-luvulta Paltaniemen vanhan hautausmaan reunalta. Kansatieteen kuvakokoelma - Uuno Peltoniemen kokoelma / Museovirasto - Musketti

Ankarat vuodet johtuivat niin sanotusta

– ilmasto oli pitkään selvästi aiempaa kylmempää. Tuhon täydentäjäksi arvioidaan useista suuria tulivuorenpurkauksia Indonesiassa ja purkauksia Japanissa ja Islannissa, joiden ilmaan heittämä pöly ja rikkihappo heijastivat huomattavan osan auringon säteilystä takaisin avaruuteen. Se sotki maaviljelyksen ja lyhyen kesän varassa olleen kansan ruokahuollon useiksi vuosiksi peräkkäin Pohjoismaissa ja osin Euroopassakin.

Synti ja Suvivirsi

"Ann Askeles tiucku raswast/ Meit ruoki sanallas /Suo maistam sit’ ain makiast /Nijn Sielu on autuas"

Suvivirsi sanoitettiin ruotsiksi juuri ennen kuolonvuosia, 1695. Suomenkieliseen virsikirjaan vuotta aiemmin tehty käännös tuli vuonna 1701. Suomentajaksi sanottu Erik Cajanus oli tuolloin nuori mies, 25-vuotias ja juuri kokenut kuolonvuosien ruumisröykkiöt.

– Se on heleän suven toivotus, siinä toivotaan kukkia, auringonpaistetta ja lämpöä. Mutta kun tietää, millaisissa olosuhteissa se on syntynyt, niin osaa antaa sille arvon, Reijo Heikkinen sanoo.

Virsikirjan Suwi Wirsi

Ruotsalaisen Israel Kolmodinin sanotaan kirjoittaneen "Den blomstertid nu kommer" -virren sanat vuonna 1695.

Suomennos tehtiin vuonna 1700, "Suvi-Wirren" kääntäjäksi mainitaan Erik Cajander.

Suwi Wirsi oli mukana vuoden 1701 virsikirjassa.

Sanoja on muokattu vuosina 1867 ja 1937.

Virttä on laulettu koulujen kevätjuhlissa 1800-luvun lopulta alkaen, yleisemmin 1900-luvun alusta.

Virttä lauletaan myös kesäjuhlissa ja hautajaisissa.

Sävelmää pidetään joko saksalaisena tai ruotsalaisena kansansävelmänä.

Vaikka Cajanuksen osuus virren suomentajana on kiistanalainen, on suomennos tehty uskollisesti ruotsinkielisen alkutekstin mukaan.

Kuolonvuosien järkyttävät kokemukset ovat rajussa ristiriidassa virren sanojen kanssa.

Suvivirren alkuperäiset suomalaiset sanat pursusivat makeaa ja rasvaa, sanoo suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsihteeri Tuomas Lehtonen.

– Kaikki hengelliseen elämään liittyvät vertauskuvat ovat niin aineellisia ja niin ruokaisia kun voi vain kuvitella. Hengellisen ja ruumiillisen ravinnon vertautumisen on hyvin väkevä.

Vaikka alkuperäiset ruotsinkieliset sanat eivät suoraan syntyneet kuolonvuosien kokemuksesta, kerjäläislaumojen ja kuolleiden ruumiskasojen näkeminen on varmasti vahvistanut kokemusta Suomessa.

– Äärimmäinen tilanne hengissä säilymiselle oli joka tapauksessa tuttua enemmistölle näillä leveysasteilla, riippumatta siitä, oliko poikkeuksellisen huonokaan vuosi. Mutta varmasti virrellä 1600–1700-luvun taitteessa on ollut erityisen voimakas vaikutus, Lehtonen arvio.

Suvivirsi
Suwi Wirsi painettiin ensimmäistä kertaa vuoden 1701 virsikirjaan. Sanoja muokattiin vuosina 1867 ja 1937. Yle

Virressä näkyy 1600-luvun rahvaan maailmankuva. Koettelemukset olivat Jumalan työtä ja seurausta tehdyistä synneistä, sanoo historiantutkija Tiina Miettinen Tampereen yliopistosta.

– Jumalan rankaisu ja armon rukoileminen näkyvät Suvivirren sanoissa ja itse asiassa parissa muussakin sen ajan virressä. Yritetään jollain tavalla hyvitellä Jumalaa tai rukoilla, että Jumala armahtaisi syntiset.

Maallinen armo ei käynyt oikeudesta talonpojan leskelle, joka tuomittiin kuolemaan lapsensa taposta Pielaveden käräjillä vuonna 1699. Margareta Pärttylintytär tunnusti, että oli kaksi vuotta aiemmin surmannut 6-vuotiaan tyttärensä rautakangilla. Muutamaa päivää aiemmin perheen vanhin poika oli surmannut vielä nuoremman sisaruksensa. Lapset syötiin. Kun Margaretan mies pian kuoli, joutuivat poika ja äiti lähtemään ruuanhakuun, kerjuulle. Matkalla tavattu, kerjuulla myös ollut poika surmattiin ja syötiin.

Professori Reijo Heikkinen muistuttaa, että kannibalismi oli kuitenkin äärimmäinen ilmiö, eikä millään tavalla yleinen.

– Siihen turvautuivat vain sellaiset ihmiset, jotka eivät olleet jollain tavalla täysissä järjissään.

Juuret eroottisessa kevätrunossa

Tuomas Lehtonen sanoo osan Suvivirren juurista löytyvän syvältä keskiajalta, selibaattiin sitoutuneiden kirkonmiesten kokoamista eroottisista kevätrunoista.

– Suvivirsi alkaa johdanto-osalla, jossa ylistetään Luojan töitä ja kehotetaan ihmistä katsomaan ympärilleen, mitä kevään ja alkukesän aikana tapahtuu.

Carmina Burana: Tempus adest floridum 1200-luvulta Tuomas M.S. Lehtosen suomentamana:

1. Nyt kukoistuksen aika on, sillä kukat kasvavat ja yhtäkkiä kaikkien tavat ovat muuttuneet keväisiksi. Ketä kylmä kiusasi, hän on nyt lämmön virkistämä.

2. Kisailuniittymme on täynnä kukkasia! Neidot kulkevat yhdessä klerkkien kanssa kisailemaan Venuksen rakkauden tähden. Kertokaamme tästä muillekin neidoille.

3. “Oi rakastettu rouvani, miksi tällä tapaa lähdet? Etkö tiedä, että rakastan sinua niin? Jos olisit Helena, haluaisin olla Paris. Se sulostuttaisi rakkautemme.”

4. Se sattui kerran kävellessäni niityn poikki. Näin siellä seisovan neidon, joka tervehti minua innokkaasti. Hän sanoi: “Rakkaani, minne haluaisit mennä täältä? Kaipaako seuraa?” Minä polvistuin hänen jalkoihinsa ja kiitin tästä hyvästä.

Turun hiippakunnasta ja muualta Ruotsista koottuja latinankielisiä lauluja julkaistiin 1582 Piae Cantiones -kokoelmassa. Sen päättää kevätruno, jonka otsikko on Tempus adest floridum.

– Jo varhain 1700-luvulla ja myöhemmin eri tutkijat eri vaiheissa ovat todenneet, että tällä Tempus adest floridum -tekstillä ja Suvivirrellä on paljon silmiinpistäviä samankaltaisuuksia.

Samoilla sanoilla alkaa 1200 luvun alusta olevan, nykyisen Itävallan ja Italian rajatienoilla, ehkä Etelä-Tirolissa laaditun Carmina Burana -nimellä tunnetun kokoelman eräs teksti.

– Ensimmäinen säkeistö on jokseenkin sama kuin Piae Cantionesissa julkaistun hengellisen laulun alkusäkeistö. Mutta sitten jatko menee hiukan eri tavalla, keskiaikaisessa versiossa käsitellään ihmisten välistä eroottista rakkautta.

Keskiaikaisessa tekstissä päähenkilö johdattelee naista niitylle rakastelemaan kanssaan.

Uudestisyntyminen ja siihen liittyvä eroottisuus tulee varmasti todella kaukaa ihmiskunnan historiasta.

Tiina Miettinen

Lehtosen tulkinnan mukaan yksi syy virren suosioon vuosisatojen kuluessa on juuri tässä.

– Maanviljelyksen varassa elävässä yhteiskunnassa kevään tulo ja luonnon elpyminen ja uudistumiskyky on jokavuotinen jonkin sortin ihme ja itse asiassa elämän välttämättömyys. Ihmiset kytkivät sen myös omaan lisääntymiseensä ja omaan eroottiseen elämäänsä.

Toisaalta Lehtosen mukaan ensisijainen syy nykyiseen suosioon on sen luonne siirtymäriittinä. Sillä on vakiintunut paikka koulujen kevätjuhlinnassa.

– Se on tullut sitä kautta merkitsemään siirtymää kesälomakauteen ja kesäkauteen ylipäänsä.

Syvimmät juuret kristinuskon tuolla puolella

Suvivirren riittiluonne yhdistää sen tuhansien vuosien taakse, aikaan ennen kristinuskoa.

tarkoitus on ollut kautta aikain uudistaa ihmisryhmän käsitystä itsestään ja yhteenkuuluvuudestaan.

Nälkävuoden 1868 pitkänäperjantaina sadalle köyhälle tarjottu päivällinen.
Tampereella, nälkävuoden 1868 pitkänäperjantaina sadalle köyhälle tarjottiin päivällinen.Museovirasto - Musketti, Historian kuvakokoelma, Antellin kokoelmat

Kevät on vuosisatoja ja vuosituhansia ollut keskeinen erilaisten riittien suorittamisaika.

– Nimenomaan se aika, jolloin ruis tulee oraalle, ja on kova pelko siitä, että halla vie vuodentulon. Uudestisyntyminen ja siihen liittyvä eroottisuus tulee varmasti todella kaukaa ihmiskunnan historiasta. Laitetaan uutta kasvua aloille, niin ihmiset kuin luontokin, tutkija Tiina Miettinen muistuttaa.

Miettinen toteaa, että vuosisatoja vanhat kristilliset perinteet rakentuvat näihin ikivanhoihin riitteihin ja aiempien uskontojen juhliin.

– Esimerkkinä Sääksmäen Ritvalan

, joissa nuoret naimattomat naiset laulavat tiettyjä virsiä. Siinä rinnastuu myös uudestisyntyminen ja muu tämän tyyppinen.

– Tavan tarkoitus oli turvata viljan kasvua ja se piti toistaa joka kevät.

Mies ja nainen niityllä piirroskuvassa.
Suvivirsi toisintaa luonnon uudistumista ja lisääntymistä, niin kasveilla, eläimillä kuin ihmisilläkin. Kansatieteen kuvakokoelma / Museovirasto - Musketti

Myös Suvivirsi toistaa kristillisen uskonnon kuoren kautta ikivanhoja kevääseen liittyviä tapoja.

Eroottisuus väreilee myös Suvivirressä. Tuomas Lehtosen mukaan nykyihmisellä on edelleen ymmärrys luonnon uudistumisesta, vaikka luontosuhde on muuttunutkin 1700-luvun alkuajoista.

– Luonnon uudistumiseen kuuluu väistämättä myös eros ja lisääntyminen. Ihmiset ovat tuolloin sen ymmärtäneet ja itse olen taipuvainen ajattelemaan, että kyllä se siellä tekstissä välittyy edelleen. Se kulkee ikään kuin sellaisena tausta-ajatuksena myös Suvivirressä.

Suvivirttä voi laulaa kevään ja rakkauden kunniaksi nykyisin monilla eri sanoilla. Tarjolla ovat ainakin

sanat, uskonnolliset, mutta stadin slangiksi muljautetut (Ilta-Sanomat) ja kristinuskosta puhdistetut

(Vapaa-ajattelijain liitto).

Suvivirren sanat vuodelta 1700
Suvivirren sanat vuoden 1701 virsikirjassa.Yle

Opi perusasiat ( Kaarina Hazard)

Opi perusasiat

23.08.2017

Kirjoitusvirheisiin takertuminen on julma ja ylimielinen tapa pilkata toista, kirjoitti Rosa Meriläinen Helsingin Sanomien kolumnissaan elokuussa. Somepilkka sanoista on tahallista väärinymmärtämistä ja jopa tapa vaientaa toinen.

Ihmisellä on muitakin tapoja ilmaista itseään, kuten tanssiminen, koskettelu, musiikki ja kuvataiteet, kirjoitti Meriläinen. Totta, itseään voi ilmaista monin tavoin, myös kakkuja leipomalla tai vaikka ojentautumalla auringon kuumentamalle kalliolle. Mutta mitä tarkoittaa, jos alamme ehdoin tahdoin mainostaa, ettei kansalaisuuden harjoittamisen perusedellytyksillä ole väliä?

Luku- ja kirjoitustaitokampanjat ovat kehitysavun peruskauraa. Muiden suhteen ymmärrämme, ettei köyhyyden keskellä mikään kehity, jos väki ei lue ja kirjoita.

Sata vuotta sitten tämä tiedettiin myös meillä, kun tiettömien taipaleiden taakse mentiin jalkapatikassa tai soutaen, jos ei muuta keinoa torppiin ollut. Luku- ja kirjoitustaito oli elämän ja kuoleman kysymys, keskeinen keino tulla meiksi. Edistyksen oli edistyttävä, ihmisille piti luoda mahdollisuudet syntymäkohtaloon katsomatta oppia. Oli oltava mahdollisuudet opiskella, ansaita elantonsa ja osallistua demokraattiseen päätöksentekoon – ottaa selvää ja tietonsa perusteella valita ja äänestää.

Luku- ja kirjoitustaito olivat välttämättömät, jotta lapset näkisivät pidemmälle kuin vanhempansa. Jos tahdottiin ruumiille parempia oloja, sielulle ylevämpiä maisemia, hengelle liito – oli osattava lukea ja osattava kirjoittaa, näin kuului yhteinen, jaettu käsitys.

Vain sortavat voimat halusivat pitää väen tietämättömyydessä ja sokeassa riippuvaisuudessa, ruokkia epäluuloja ja taikauskoa. Luku- ja kirjoitustaito oli yhtä kuin vapauden alkeet. Opetteleminen sattui päähän ja sen oli määräkin sattua päähän – Ovatko työ, vaivannäkö ja ponnistelu nykyään hyveitä vain kuntosalilla?

Ilman tietoa ja lukutaitoa meitä aletaan johtaa tunteilla ja tuoksukynttilöillä. Mikään ole yhtä manipuloitavissa kuin ihmisen tunne. Aistit ovat tie sen luokse.

Jos jätämme yhteiset asiat tunteillemme, väännymme aina siihen suuntaan, missä on suurempi hattara nuoltavaksi, mistä herkullisin makkaranhaju leviää. Aistimme jos saavat päättää, se voittaa, joka tarjoaa kellittäväksemme pehmeimmän patjan. Ja meitä hellivät jos huutavat että puskii, sinne me menemme, osoitettuun suuntaan yhteisen tunteen vallassa kuin riehaantuneet villisiat enempiä kyselemättä.

Me olemme laumaeläimiä, meitä johtaa lauman lämpö. Toisen kylki, kaikenmoinen kiehnääminen, värimaailmat ja sointukulut, ne koskettavat meitä syvästi, se on ihmisen osa.

Meidät on tehty ruoasta ja juomasta, porukkaan kuulumisesta ja pään silittämisestä, ja jokainen meistä janoaa rakkautta. Toivoa sopii, että joka ikinen syntyvä lapsi saa ylenpalttisesti osakseen hellyyttä, kuuluvuutta ja kaikenlaatuista aisti-iloa.

Mutta demokratia, se toimii kirjaimilla ja sanoilla. Ilman niiden hallintaa joutuu yhteisten asioiden ulkopuolelle. Ilman luku- ja kirjoitustaitoa ihminen on se, jota hallitaan, eikä hänestä koskaan voi tulla sitä, joka hallitsee edes omia asioitaan.

Meriläinen kirjoitti, että lähes puolella vangeista on vaikeuksia lukemisen ja kirjoittamisen kanssa. Jos näin on, vankilaan pitäisi palkata opettajia eikä hankkia lisää kuntosalilaitteita. Vain kielen avulla syntyvä kyky kuvitella muita maailmoja pitää meidät yhteisellä kartalla.

Millään keinoin ei ehkä päästä täydelliseen kommunikaatioon, mutta pyrkimys yhteiseen kieleen on parasta mitä meillä on.

Kaarina Hazard



Suomi-rapin seksistiset sanoitukset. Nainen on yhä huora (tutkimustuloksiin prustuva Ylen juttu)

Suomiräpissä nainen on usein ämmä, hutsu, narttu tai huora.

Teksti Ellinoora Sandell
Analyysi Ilona Raivio
Ulkoasu ja toteutus Henri Salonen

Julkaistu 28.6.2017

Tutkimme seksististä kieltä parinkymmenen suomalaisen rap-artistin tuotannosta vuosilta 2016 ja 2017.

Räikeitä rääväsuita olivat niin valtavirran räppärit kuin vastakulttuurin artistit. Seksismin kirjo oli kappaleissa laaja, mutta rasismia ja homofobiaa ei löytynyt miltei yhtään.

Seksismi sanoituksissa

Kuinka monta kertaa artisti tai bändi käytti seksis­tistä, naisia esineellistävää tai nega­tiivista stereotypiaa naisista toistavaa sanaa tai lausetta noin kymmenessä kappaleessa?

Ainoastaan Gasellit-yhtyeeltä ei löytynyt analysoidun 10 kappaleen joukosta ainuttakaan seksististä, esineellistävää tai negatiivista stereotypiaa naisista toistavaa lausetta tai yksittäistä sanaa.

Vaikka seksismi on yleistä suomalaisten rap-artistien kappaleissa, rasismia ja ho­mofobiaa löytyy vähemmän. Yli parinkymmenen artistin viime vuosien kappaleista ei löytynyt ollenkaan rasismia tai siihen viittaavaa sisältöä.

Homofobista lyriikkaa oli muutamassa kappa­leessa. Tästä voisi päätellä, että siinä missä suomalaisessa rap-musiikissa rasismia ja homofobiaa ei suvaita, seksismi on vielä jossain määrin normatiivista.

Indie vs mainstream

Olivatko indie- tai pienempien levy-yhtiöiden räppäreiden lyriikat seksistisempiä kuin suurten levy-yhtiöiden artistien?

Mitä lähempänä keskikenttää artisti on, sitä enemmän osumia hänen lyriikoistaan löytyi.

Pienempien levy-yhtiöiden räppäreiden sekä isojen levy-yhtiöiden kautta musiikkia julkaisevien artistien väliltä ei löytynyt merkittävää eroa musiikin sanoitusten seksistisyyden suhteen.

Artistien jakaminen indie–mainstream-akselille on parhaimmillaankin vain viitteellistä, kuten tässä kuviossa. Levytys- ja jakelusopimukset risteävät ja myös muuttuvat usein muusikon uran aikana.

Aineiston tarkastelussa pienten levy-yhtiöiden artistit keräsivät kuitenkin vertailussa enemmän pisteitä kuin suurien levy-yhtiöiden kanssa yhteistyötä tekevät.

Miten sanoitusten analysointi ja pisteytys tehtiin?

Petri Nygård, kappale: Soittorasia

"Puhun niille sujuvasti tuubaa ja yks jo asettaa huilulleni huulta. Nyt isketään muijii ku rumpua, tam tam."

Taustavärillä merkitystä kohdasta tuli yksi piste (1) naisia esineellistävästä lauseesta.

Petri Nygård, kappale: Villi ja vitun vapaa

"Ei, ei, ei me haluta työtä vaan juodaan koko päivä ja nussia läpi yötä. Mä haluun viinaa mä haluun p*lluu, villinä vapaana aina vaan hilluu."

Yllä olevasta riimittelystä ei tullut pisteitä. Nygård laulaa haluavansa seksiä ja alkoholia, joiden toivomisessa sinänsä ei ole mitään sovinistista tai seksististä.

Mikael Gabriel, kappale: Kotka

"Sus on käyny enemmän räppäreit ku studios. Enkä mä mitään vitun vaimoo etsi, ku nää ämmät on yhtä aitoi ku Aitolehti. Sori! Kamalaa, sä oot niin käytetty, et myyt kirpputorilla sun tavaraa."

Kappale Kotka on varsinaisesti Uniikin kappale, jossa Mikael Gabriel vierailee. Mikael Gabrielin osuus Kotkasta laskettiin hänelle yhdeksi arvioiduksi kappaleeksi. Tästä yksittäisestä kappaleesta kertyivät MG:n kaikki pisteet. Yllä olevasta pätkästä kertyi kolme lausepistettä.

Särre, kappale: Hesan naiset

"Onneks tapasin yhen muijan Kalliosta Jumalainen, ois voinu olla malli, jos vaan se ei ois boikotoinu meikkejä. Ostin sille huulipunan, se heitti keittiöveitsellä."

Särre keräsi pisteet varsin tiukan tulkinnan mukaan Hesan naiset -kappaleesta. Sinänsä harmittomalta tuntuva lausuma siitä, että "nainen olisi jumalainen, jos vain käyttäisi meikkiä" laskettiin yhdeksi lausepisteeksi. Lauseen katsottiin määrittävän sitä, millä tavalla nainen voi olla tai naisen tulisi olla kaunis miehen mielestä.

Näin artistien kappaleet valikoituivat tarkasteluun
  • Kappaleet julkaistiin vuosien 2016 ja 2017 aikana.
  • Verrattiin myydyimpien sinkkujen ja levyjen listoja sekä musiikin suoratoistopalvelu Spotifyn soitetuimpien artistien listoja.
  • Arvioitavat kappaleet löytyivät Spotifysta artistien Suositut-listalta, jossa on kymmenen artistin suosituinta kappaletta. Jotta artisti otettiin osaksi aineistoa, Suositut-listalla täytyi olla vähintään yksi vuosina 2016–2017 julkaistu kappale.
  • Poikkeuksina kymmenen kappaleen vähimmäismäärään olivat Arttu Lindeman ja Töölön Ketterä, joilta ei ollut ilmestynyt kymmentä kappaletta. Artistit kuitenkin sisällytettiin aineistoon ajankohtaisuutensa takia.
  • Artistien sanoitukset käytiin läpi etsien sanoja ja lauseita, jotka sisältävät seksismiä, naisvihaa, homofobiaa tai halventavat ja esineellistävät naisia.
  • Jos sanoituksista löytyi edellä mainittujen tyylisiä sanoja tai lauseita, annettiin niistä jokaisesta yksi piste. Pistemäärä kertoo, kuinka monta kertaa artisti käytti kappaleissaan seksististä kieltä.
  • Kappaleissa, jossa on vieraillut muita artisteja, kukin artisti on kerännyt pisteitä vain omista säkeistään. Poikkeuksena bändit, kuten Teflon Brothers ja Mouhous, jotka laskettiin yhdeksi artistiksi.
  • Analyysi perustuu Ilona Raivion opinnäytetyöhön
.

Tuomari Nurmio käsittelee uudella levyllään vihapuhetta

Tuomari Nurmio käsittelee uudella levyllään vihapuhetta: ”Kukaan ei kehtaa sanoa noita juttuja face-to-face”

Julkaistu: 7.5. 15:14

Dumari eli Tuomari Nurmio eli Hannu Nurmio, 66, on tehnyt uransa parhaisiin kuuluvan levyn, jolla ihmettelee Venäjää, nettikeskusteluja ja itseään.
Se tuli takavasemmalta. Tai etuoikealta. Todistajalausunnot ovat hämäriä, mutta se tuli kuin pyörremyrsky ja sekoitti kaiken.

Dumarillumarei – Tuomari Nurmion eli Dumari & Spuget -yhtyeen uusi levy.

Se oli kuin hurrigaani 1970-luvulla tai rokkaava Hanoi vähän myöhemmin. Tai oppipoikansa Alangon Ismo vimmaisimmillaan.

Dumarillumarei on levy, joka on varmasti esillä, kun kuluvan vuoden merkkiteoksia palkitaan.

Tuomari Nurmio on elänyt aktiivista luomiskautta koko kuluvan vuosikymmenen.

Aiemmalta uraltaan tuttuun tapaan hän on vaihtanut tyyliä kuin huumekuski kaistaa.

Rohean slangikopla Dumari & Spuget -kokoonpanon lisäksi hän on tehnyt folk-levyn sekä englanninkielisen albumin Hoedown-yhtyeen kanssa.

Eikä uutuutta tarvitse verrata mihinkään, mutta juuri nyt Dumarillumarei tuntuu ihan täydelliseltä 2010-luvun rokkilevyltä, jossa on musiikkityylin ikivanhaa vimmaa, mutta myös vaikutteita Nurmion moneen kurkottaneelta uralta: Balkanin rytmejä, slaavilaista kaihoa, bluesia, tomwaitsia – ja sanoitusten osalta tarkkoja havaintoja asioista, jotka tuntuvat menevän päin helvettiä.

Esimerkiksi nettikeskustelun nykymoraalista:

”Joku puskan takaa tiiliskiven heittää/

pakoon livistää ja joron jäljet peittää/

Ei taida sisu riittää vanhaan ohjenuoraan/

Jos asiaa on, sen jätkä sanoo suoraan”

(Tuomari Nurmio: Joutavia jorinoita)

Nurmio päivittelee IS:lle, että netin räikeä vihapuhe voi käsitellä politiikkaa, automerkkejä tai vaikka koirien ulkoiluttamista.

– Koko homma on virittäytynyt suhteettomaksi. Pitäisi palata normaalimpiin tehokeinoihin. Tämä on vain harras toivomus, hän sanoo.

– Jos tuo biisi joihinkin vetoaa, niin ihmisiin, jotka vahingossa lipeävät tuollaiseen kielenkäyttöön. Kukaan ei kehtaa sanoa toiselle noita juttuja face-to-face, mutta netissä voi heittää holtitonta läppää miten vaan.

Tuomari Nurmion uudella levyllä otetaan kantaa niin Suomen Venäjä-suhteeseen kuin netin keskustelukulttuuriin.

Entäs sitten Venäjä? Nurmio kiteyttää paitsi oman hämmennyksensä myös monen muun suomalaisen pelot vauhkoontuneen kaksipäisen kotkan naapurina. Kotkan, jonka päät ”varmaan nokkivat silmät toisiltaan”.

”Svedui me ei olla/Sloboiks me ei tulla

Parasta me toivotaan

Ja varaudutaan pahimpaan”

”Tule tule hyvä tsaari/älä tule paha tsaari

ettei roisku rinnoille kaviaari

Iivana Julma – vanha barbaari”

(Tuomari Nurmio: Tsaari)

Nurmion oma Venäjä- ja Neuvostoliitto-suhde on nähnyt monet vaiheet. Isä taisteli sodassa ja toi traumat siviiliin, kuten Nurmio on aiemmin julkisuudessa kertonut. 1950- ja 1960-luvuilla hänen lapsuudessaan Helsingin Kallion työläiskaupunginosassakaan eivät ”pikkupioneerit” olleet lauluntekijän mukaan mitään laumanjohtajia. Mutta silloin elettiin ”kekkoslovakialaista” reaalipolitiikan aikaa: kaksi sotaa oli vaatinut kovat uhraukset eikä uusia haluttu mistään hinnasta.

1970-luvulla taas kukki idealismi. Äärivasemmistolaiset taistolaiset pyörittivät Suomen kulttuurielämää – ja nuori Nurmio heilui mukana.

Hän kuvailee, että silloin Neuvostoliitto nähtiin ainoana mahdollisena vastavoimana ”imperialistiselle USA:lle” – ja jenkkimeno ei Vietnamin sodan aikaan kulttuuripiireille maistunut.

Nurmion oma isä toi sotien traumat kotiin.

– Suurin virhe oli Neuvostoliiton totalitarismin hyväksyminen hintana vastavoimana olemisesta, Nurmio sanoo nyt.

– Diggasin sitä systeemiä romanttisista syistä. Mutta se romantiikkahan katosi heti, kun meni rajan taakse. Siellähän vaan örvellettiin olan takaa.

– Venäjällä oli lyhyt vaihe Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, jolloin oli toivoa. Mutta nythän siellä rakennetaan taas diktatuuria.

Entä sitten Nurmion oma taiteilijakuva? Oikeusoppinut Hannu Nurmiohan pystyy käyttämään Tuomari Nurmiota ja tästä vielä vähän hurjempaa Dumaria sivupersooninaan kuin David Bowie Ziggy Stardustia tai Thin White Dukea.

Dumarillumarei alkaa räväkästi nimikappaleella, jossa kertoja räppää itseään ihmetellen:

”Juomari Hurmio,

Viemäri Turmio

Onko se käppänä Tuomari Nurmio?”

On se! Ja hyvä niin – se homma ei selittelemällä parane. Homma on yksinkertaisesti näin:

”On sällillä pokkaa -

Kuin hullu se rokkaa!”

Tuomari Nurmion uusi levy Dumarillumarei julkaistiin huhtikuussa.



Suomi-rockissa ryypätään, Dave kommentoi

Tipatonta ei Suomi-rock tunne: Lauluissa juodaan, naidaan ja kärsitään krapulaa – ja nyt Dave Lindholm kertoo siitä mielipiteensä

Alkoholi on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen rocklyriikkaan.

Lauluntekijä Dave Lindholmin mielestä alkoholi on tylsä aihe.
Sanoittaja Vexi Salmen mukaan aina päteviä laulujen aiheita ovat rakkaus, ero sekä kotiseudun ja kodin kaipuu. Juice Leskisen mukaan lauluissa puolestaan on kolme aihepiiriä: ihmisen suhde toiseen ihmiseen, ihmisen suhde yhteiskuntaan ja ihmisen suhde Jumalaan.

Kaikki kunnia lyyrikoiden tuumailuille, mutta yksi tuttu aihe heiltä jäi kyllä nimeämättä.

Nimittäin alkoholi.

Niin Suomessa kuin muuallakin alkoholi on kostuttanut lauluntekijöiden kurkkuja läpi vuosisatojen ja samalla nestettä on tainnut tihkua taiteeseenkin.

Suomessa viinalauluista ei ole varsinaista tutkimusta, mutta Britanniassa kaksi vuotta sitten tehty tutkimus osoitti, että joka viides sikäläisille listoille noussut kappale kertoo alkoholista, ja yleensä positiivisessa sävyssä.

Vexi Salmi vuonna 1975.

Täkäläisille sanataitureille riittää ainakin työkaluja, sillä täällä alkoholille, juomiselle ja humalalle on tarjolla enemmän sanoja kuin ehkä missään muualla. 1970-luvulla Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi noin tuhat nimitystä humalalle ja humalaiselle, yli viisisataa erilaisille alkoholijuomille ja lähes sata alkoholille.

Täällä voi heilua muun muassa hiivassa, hömpsyssä, höyryssä, kippurassa, kolinassa ja kopsussa, maltaissa, mehussa, napsussa, naukussa, poroissa, pulissa, pätkässä ja pöhnässä.

Tehdään siis matka läpi suomalaisen tenttulyriikan. Ja jottei hiljaista hetkeä tulisi, pyydetään aihetta kommentoimaan muusikko Dave Lindholm, jonka tuoreelta V-levyltä ei löydy ainuttakaan alkoholiaiheista kappaletta.

Muutenkaan Lindholm ei ole viinaa sanoituksiinsa holvannut. Hän epäilee, että ainoa varsinainen viinabiisi hänen tuotannossaan on Tupakka, viina ja villit naiset, joka sekin on hänen käännöksensä Pelastusarmeijan englanninkielisestä kappaleesta.

”Ei mulla ole tarvetta laulaa viinasta suomeksi, se on vähän kaluttu loppuun koko juttu”, Lindholm perustelee. ”Mulla on vähän muuta mielessä. Se on sama kuin mä alkaisin ylistää jotain nahkatakkia.”

Aivan erinomainen kommentaattori siis!

Sinänsä Lindholm on seurannut suomalaista törpöttelykulttuuria aitiopaikoilta, sillä hän on soittanut muun muassa kaaosyhtye Sleepy Sleepersissä sekä Irwinin ja Baddinginkin kanssa.

Itsekään Lindholm ei ole aina lasiin sylkenyt.

Aloitetaan tissuttelusta.

Dave Lindholm vietti 50-vuotisjuhliaan Tavastia-klubilla 2002.

Tissuttelukappaleiden koskettavimpia tekijöitä on jo mainittu Juice Leskinen, joka on itse ilmoittanut tissutelleensa läpi kymmenen vuotta sitten katkenneen aikuiselämänsä. Hänen hämyisimmissä kappaleissaan istutaan baarissa, edessä lasi, vastassa toinen ihminen. Tällä toisella ihmisellä on usein jotain sydämellään, jotain, mitä haluaa kappaleen minä-henkilölle kertoa.

Kappaleiden ytimessä on kohtaaminen ja tunnustaminen, mutta tuopin ääressä tapahtuneen avautumisen lopputulos jää yleensä kertomatta.

”Kai tästä sitten laulun teet?” kysytään Dokumentissa. Mutta laulaja ei voi.

Toinen kapakassa viihtyvä sanoittaja on Pekka Myllykoski, jonka lauluissa tuopin kätköissä on usein elämän kolhuilta suojaava humalvaippa.

Pekka Myllykoski

”Särkynytsydämiset aina juovan tuntuvat, hukuttaakseen murheet, jotka kelluu kuin untuvat”, lauletaan Särkynytsydämiset -kappaleessa.

Muita kappaleita: Eilen hän kertoi, Norjalainen villapaita, Asserin kapakkaan, Yhtenä iltana, Matkalaulu, Rappiolla

Dave Lindholm kommentoi:

”Me ei Juicen kanssa puhuttu työtavoista just ollenkaan, mut sehän oli erittäin tarkka siitä kielestä, vähän kuin joku suomenkielen opettaja, joka antaa keppiä, jos pilkku on väärässä paikassa. Ei se aina juonu. Se heräs aikaisin aamulla ja teki silloin ne duuninsa ja päivä meni miten meni.”

Huppelivaiheessa ollaan ke­vyessä nousuhumalassa. Siinä touhu ei ole vielä mennyt synkistelyksi vaan hiprakka kiskoo suupieliä väkisinkin hymyyn.

Brittitutkimuksen mukaan alkoholiaiheisista amerikkalaiskappaleista valtaosa kuuluu tähän kategoriaan, mutta Suomessa soudetaan pääosin raskaammissa vesissä. Kevyttä huppelipoppia saa täältä hakemalla hakea. Onneksi samppanja pelastaa tilanteen! Suomessa lauluja on tehty muun muassa punaisesta samppanjasta, vaaleanpunaisesta samppanjasta, silmien värisestä samppanjasta ja pehmeästä samppanjasta, kuten myös samppanjakyyneleistä, samppanjaruususta ja samppanjaromanssista.

Lea Lavenin vuonna 1983 levyttämä Samppanjaa tiivistää olennaisen: ”Tahdotko elää tässä ja nyt? Olla vapaa ja keventynyt? Tunnet pelon ihmiselon, tänään se silti ei voittaa saa.”

Myös monet kesäbiisit ylistävät nousuhumalaa. Niissä juomaksi sopii yleensä valkkari tai olut, terävämmät jäävät vielä korkkaamatta.

Muita kappaleita: Suudelmia ja shampanjaa, Oi mikä ihana ilta, Sekaisin, Alkoholin taikaa. Lauantai, Kesäilta jäädä vois

Dave Lindholm kommentoi:

”Oon mä tainnut joskus hölöpäissäni väittää, että luovuus vaatii alkoholia, mut eihän se niin mee. Luovuus on vähän semmonen kummallinen juttu. Jotain se vaatii, mut en mä tiedä, mitä se vaatii. Tietynlaisen elämän se kai vaatii. Jos sulla on kaikki liian sujuvaa, niin ei sulla ole tarvetta ruveta tekemään mitään. Missään nimessä luovuus ei oo tasasta. Se on hyvin epätasasta touhuu.”

Känni. Jurri. Naamat. Lärvit. Tuuba. Tässä vaiheessa uidaan ehtymättömien sanoitusvirtojen ääreen.

Varsinkin 1980-luku on jäänyt historiaan Suomi-rockin kosteana vuosikymmenenä, jolloin keikkabusseissa matkasi lähinnä krapulaisia tai humalaisia muusikkoja.

Eikä meno täysin hyytynyt seuraavillakaan vuosikymmenillä.

Tarinoista huuruisimmat on ikuistettu kansien väliin muun muassa teoksissa Sleepy Sleepers: Jytinää Eestissä, Eläkeläiset: Suuri suomalainen juopottelukirja sekä Lapinlahden Lintujen tarinassa.

Vuonna 2016 sumea kuva tarkentui muun muassa Pate Mustajärven, Topi Sorsakosken ja Remu Aaltosen elämäkerroilla.

Kosteat keikkakarkelot jättivät jälkensä myös lyriikkaan. Kännivaiheen tekstit pursuvat testosteronia ja miehistä uhoa, jossa alkoholi symboloi vapautta sekä perhe-elämän että yhteiskunnan rajoitteista.

Kuuluisimpia tämän vaiheen kappaleista lienevät Hectorin Juodaan viinaa sekä Eppu Normaalin Baarikärpänen. Valinta ykkösbiisiksi on kuitenkin vaikea, sillä niin Sliippareilla, Lappareilla, Popedalla, Froikkareilla kuin Eläkeläisilläkin on lukemattomia isompia ja pienempiä viina-aiheisia hittibiisejä.

Unohtamatta Kolmatta naista, Aknestikia, Leevi and the Leavingsia, Mambaa, Cliftersiä, Sielun veljiä tai myöhempiäkään yhtyeitä. Kaikkiaan kännikappaleet muodostavatkin vuosikymmenten mittaisen ketjun:

”Ilman kossua pännii”, ilmoitti Sleepy Sleepers vuonna 1985.

”Heijaa ja otetaas taas”, ilmoitti Freud, Marx Engels & Jung seuraavalla vuosikymmenellä.

”Lähettii pämppää pämppärämppämpää”, täydensi Teflon Brothers vuoden 2015 hittibiisissään.

Muita kappaleita: Elämä janottaa, Sikaillaan, Juomalaulu, 20 vuotta ja sikana, Rakas Hullu, Sokka irti, Sadun Alkkarit

Dave Lindholm kommentoi:

”Mun sukupolvelle alkoholi oli aika tabu asia ja joku Irwinin Ei tippa tapa oli iso juttu aikoinaan. Kahdeksankytluvulla sitä ei sitten enää pidetty oikein minään. Se oli nopee vuosikymmen. Silloin mentiin vapaampaan maailmaan ankeiden vuosikymmenten jälkeen. Yheksänkytluvun lama pani sitten sen kaiken gudbai ja sitten oltiin taas että jihuu.”

Laskuhumala. Läträämisen sanoittaminen käyttölyriikaksi on ollut Suomessa kovasti miehistä touhua. Laskuhumala on kuitenkin innoittanut myös naissanoittajia.

Loistava bailujen jälkeisen aamun kuvaus on Ultra Bran sanoittajan Anni Sinne­mäen Sinä lähdit pois, jossa kertoja katselee parvekkeelta lätäköitä väistelevää kumppaniaan.

Myös Sanni on käyttänyt olotilaa hyväkseen Supernovassa, jossa kertoja suutelee aamuöistä taksitolppaa. Prinsessoja ja astronautteja -kappaleessa tämä puolestaan huomaa mekko riekaleina, että ”ei löytynyt onnee Onnelasta.”

Sanni

Positiivisempi laskukänni on päällä Miljoonasateen kappaleessa Huulilla piirretty mies, jossa kotiinsa kompuroi poikuutensa iloisesti menettänyt nuorukainen.

Muita kappaleita: Kotiviini, Marraskuu, Kaktusviinaa, Hän sammuu, Asserin kapakkaan

Dave Lindholm kommentoi:

”Teemana alkoholi tuo hyvin harvoin lisää syvyyttä tekstiin. Sen sijaan se voi toimia aika luontevasti jonkun hahmon kuvailussa. Silloinkin siihen pitää saada joku uusi pointti mukaan. Vähän se on sellaista sähläämistä koko touhu.”

Krapulaan on laskuhumalasta lyhyt matka. Yksi tuotteliaimmista kohmelosanoittajista on Junnu Vainio, jonka tämän lajin kuuluisimpia kappaleita ovat Mä en muista mitään ja Kauhea kankkunen. Kahden viikon ryyppyputki on katkolla biisin Viidestoista yö kertojaminällä, viisi päivää on takana Madafakin darra -kappaleessa.

Samuli Putron Älä huuda -kappaleessa kuvataan poikkeuksellisesti naisen krapulaa. ”Kuka naisesta muovaili sian?” kertoja manaa naiskumppa­niaan, joka haisee kompostilta ja paloöljyltä.

Suosituin vapinapäivä Suomi-lyriikassa vaikuttaa muuten olevan maanantai.

Muita kappaleita: Maanantai, Korrekti krapula, Työmiehen lauantai, Tarkenee, Unelmia ja toimistohommia.

Dave Lindholm kommentoi:

”En muista, että olisin koskaan kännissä sanoittanut tai säveltänyt mitään järkevää. Jos humalassa saa jonkun fiksulta tuntuvan idean, niin aamu paljastaa sen kelvottomaksi. Darrassa on tietysti herkistynyt olo ja silloin voi tapahtuakin jotain. Ainakin se on luotettavampi kuin humala.”

Alkoholismista kertovissa lauluissa kustaan kiljukattilaan, pohditaan risaiseksi muuttunutta elämää ja podetaan ikävää toisen ihmisen luo.

Juice Leskisen kappaleessa ”aamu alkaa A:lla, illan päättää A” ja Pekka Myllykosken sanoittamassa kappaleessakin Kossu on mun kuski kuvataan enemmän elämän hallinnan menettämistä kuin rattijuoppoutta.

Varsinaisia valistuslauluja on vähän, mutta esimerkiksi Ismo Alangon kappaleet käsittelevät alkoholihaittoja vino hymy suupielessä. Näin tehdään muun muassa Alumiinikuu-, Kulkurin iltakalja -ja Kriisistä kriisiin -kappaleissa.

Taiteilijaelämää puolestaan panee palasiksi koko juoppouteen pohjaavan taiteilijamyytin.

Kappaleessa Mellerin ja Morrisonin rinnalle itsensä sijoittava minähahmo kaipaa kaikkea liikaa, myös rakkautta.

Muita kappaleita: Murheellisten laulujen maa, Rentun ruusu, Kuinka voit väittää, Lasinen elämä, Mayday Mayday

Dave Lindholm kommentoi:

”Mä pidän sitä Taiteilijaelämää erittäin onnistuneena juttuna, varsinkin kun tuntee siinä esiintyviä tyyppejä. Se on todella terävä kuvaus sekavuudesta. Yleensä ironia on tosin vaarallista. Ne merkityksethän heittää aina kuperkeikkaa. Suomalainen kuulija on kuin lapsi. Jos sitä kieltää menemästä heikoille jäille, niin sinnehän se menee.”

Paljon siis kuluu alkoholia suomalaisissa rock-kappaleissa. Yleisimmät juomat ovat olut, kossu, jallu ja viina. Paljon juodaan myös puna- ja valkoviiniä, summittaisesti muun muassa Carilloa, siideriä ja Pernod’ta.

Paula Vesala tarjoaa tequilaa navastaan.

Paula Vesala

Amerikkalaissanoittajat ovat juomissansa tarkempia. Sikäläisissä lyriikoissa useimmin mainittuja juomia ovat Patron-tequila, Hennessy-konjakki, Grey Goose -votka ja Jack Daniel’s -viski.

Huumeita kuluu Suomessa vähän, kuten päihdehistoriastaan teemalevynkin tehnyt Jukka Orma Ylen taannoisessa tv-haastattelussa kertoi: ”Suomirockiin ei ole ikinä kuulunut huumeet, ja seksi on limaista jurripanoo.”

Suomi-rockin korkeapromillisimmissa kappaleissa juodaan, naidaan ja kärsitään krapulaa.

Noin kärjistettynä.

Vähän Orma tosin liioittelee. Alkoholin avulla sanoittajat ovat kuvanneet myös esimerkiksi romanttista rakkautta, uskonnollista hurmosta ja Jeesuksen veriuhria.

Kappaleissa palataan nuoruuteen, kuten Hector Hannikaisen baarissa tai pannaan paikalleen maailmanhistoriaa, kuten Tuomari Nurmio Viiniä! Malja marttyyreille -kappalessaan.

Monista kappaleista onkin paradoksaalisesti tullut osa kansakunnan muistia. Niiden tahdissa on juovuttu, juhlittu, rakastuttu, erottu ja kärsitty krapulaa.

Niistä on löydetty keino sanoittaa yhteistä kokemusta ja niistä on saatu lohtua, kun maailma tuntuu yksinäiseltä paikalta elää.

Kuten Nurmio laulaa:

”Sä olet yksin yksinäinen, mä olen yksin yksinäinen, mä olen onnen kerjäläinen, kurjuuden kuningas.”

Leonard Cohen, runoilija ja lauluntekijä

Jake Nyman aloitti uransa Cohenilla: ”Hän oli runoilija ja lauluntekijä, ei niinkään säveltäjä”

Keystone Press Agency

Musiikkitoimittaja Jake Nyman ihastui Leonard Cohenin musiikkiin ja teksteihin jo 1970-luvulla uransa alkutaipaleella. Kuvassa nuori Cohen esiintymässä Montreaux´n jazzfestivaaleilla vuonna 1976 kesäkuussa.

Anni Tolonen Aamulehti
Leonard Cohenia ei voi korvata. Tätä mieltä on Yleisradion pitkän linjan musiikkitoimittaja Jake Nyman, joka aloitti uransa tekemällä musiikkiohjelman juuri Cohenista. Vuosi oli 1972, ja Cohen tunnettiin Suomessa vain pienessä piirissä.

– Nuorena ja aloittelevana tekijänä halusin tietysti tehdä ohjelmaa jostakin hienosta, mutta tuntemattomasta muusikosta. Taisin saada ehkä yhden tai kaksi kiitoskorttia siitä ohjelmasta, Nyman muistelee.

Nyt Nymanin ura musiikkitoimittajana on kestänyt yli neljä vuosikymmentä. Cohenin seuraaminen on jatkunut läpi vuosikymmenten.

Ennen kaikkea lauluntekijä

Nymanin mukaan Cohen oli runoilija, lauluntekijä ja kirjailija, ei niinkään säveltäjä.

– Cohen oli lauluntekijänä niin kirjallinen, että hänen jälkeensä musiikki- ja kulttuurimaailmaan jää korvaamaton aukko. Minusta ei ole mielekästä verrata häntä mihinkään Bob Dylaniin, sillä molemmat ovat täysin ainutlaatuisia omassa musiikissaan.

KARI PEKONEN
24061584.jpg

Musiikkitoimittaja Jake Nyman alkaa tehdä nyt muisto-ohjelmaa Cohenin urasta. Ohjelma kuullaan Ylellä Popradiossa sunnuntaina kello 11.

Nyman itse arvostaa etenkin Cohenin alkupään tuotantoa, jolloin teksteissä oli monia kerroksia, useita ulottuvuuksia.

– Hän tuli pienen notkahduksen jälkeen tunnetuksi ja suosituksi uudelleen 1980-luvulla esimerkiksi Hallelujah-kappaleella, mutta minusta ne suurimmat klassikot tehtiin jo ennen sitä, Nyman kertoo.

Tummat teemat puhuttavat suomalaisia

Nyman kuvailee Cohenia kirjoittajaksi, jonka teksteistä näkyy ainainen halu palata suurten teemojen äärelle. Cohen käsitteli teksteissään pitkän uransa aikana muun muassa kuolemaa, sotaa, uskontoa ja masennusta.

– Ehkä juuri näiden ratkiriemukkaiden teemojen ja kappaleiden mollivoittoisuuden takia Cohenilla on Suomessakin pitkään ollut niin vankka kuulijakunta. Cohen itse sanoi, että hän on anarkisti, joka ei koskaan voisi heittää pommia. Cohenissa näkyy sanonta, että sana on miekkaa mahtavampi.

Nymanin mukaan etenkin Cohenin vuonna 2012 julkaistulta kolmanneksi viimeisimmältä levyltä voi kuulla jonkinlaisia hyvästejä, lopun tervehtimistä.

– Toki hän kirjoitti kuolemasta vuosikymmenten ajan, mutta etenkin levyllä Old Ideas on hyvin tummia sävyjä, selviä viitteitä lähtemisestä, lopusta. Sillä albumilla hän enteili tulevaa joko tietoisesti tai tietämättään.

Mutta mikä on Nymanin mielestä Cohenin paras levy?

– Ei sellaista voi sanoa, milloin mikäkin. En myöskään osaa valita runoteoksista parasta, vaan kaikkien teoksien pariin voi palata ihan päivän laadusta riippuen.


Yhteiskunnallinen rap murskaa pettuleivän - Suomi-rockin muuttuvat sanoitukset

"Syrjäytynyt, ylös!" Lähiöiden yhteiskunnallinen rap on vihdoin murskaamassa kuvan pettuleipään tyytyvästä suomalaisesta

Hammasta purren ja hiljaa kärsivän suomalaisen kuva tuntuu vihdoinkin olevan murtumassa.

Kulttuuri 3.11.2016 16:06 Päivitetty: 3.11.2016 16:36
Future Film
Pahan kukat -elokuva kertoo lähiölevottomuuksista.
Pahan kukat -elokuva kertoo lähiölevottomuuksista.
”Myönnä jo itselles, et täältä pääse et tule rikkaaksi; ehkä myös jää se nuoruuden haave, maailma on suuri, kutsuva, kirkas ja maalattu juuri pysyvillä väreillä.”

Näin lauletaan Samuli Putron kappaleessa Minun kaupunkini (1999). Kappaleen huippukohdassa kuulijalle käy selväksi, että tarinan päähenkilö joutuu luopumaan lapsuuden haaveista ja tyytymään kohtaloonsa.

Se on myös suomalaisen mielenmaiseman kiteytymä täkäläisessä rockmusiikissa, sanoo aiheesta väitöskirjaa tekevä Susanna Laamanen.

Hän on tutkinut vuosien 1985-1999 aikana syntynyttä rocklyriikkaa. Tutkimusaineistossa on Juice Leskisen, Dingon, Eppu Normaalin, Maija Vilkkumaan, Kauko Röyhkän, Miljoonasateen, J. Karjalaisen, Ismo Alangon ja Zen Cafen kappaleita.

”Kappaleissa tuli vahvimmin ilmi kaksi teemaa”, hän sanoo. ”Toisaalta niissä esiintyi tällainen kestävä, vapaudenhaluinen ja sitkeä suomalainen, ja sitten toisaalta kohtaloon alistuva ja omaan osaansa tyytyvä suomalainen.”

Jukka Timonen
Tutkija Susanna Laamanen.
Tutkija Susanna Laamanen.

Laamasen mukaan suomalaisrokkarit uusintavatkin sanoituksissaan samaa suomalaisen identiteetin kuvausta kuin minkä Topelius, Runeberg ja Snellman loivat jo 1800-luvulla. Tuolloin luotiin kuva uutterasta ja sisukkaasta, mutta usein maailman lannistamasta suomalaisesta. Siis sellaisesta, joka kehottaa vaimoaan laittamaan leipään puolet petäjäistä, kuten Saarijärven Paavo.

Tutkimuskauden teksteissä näkyy hänen mukaansa Suomen myöhäinen kaupungistuminen.

”1980- ja 1990-luvulla oltiin yhä tosi lähellä edellisinä vuosikymmeninä tapahtunutta rakennemuutosta”, hän sanoo. ”Silloin oltiin vielä kaupunkilaisuuden ja maaseudun välissä, mikä aiheutti selvästi pohdintaa sanoittajissakin. Moderni identiteetti ei ollut vielä syntynyt vaan vallalla oli topeliaaninen suomalaisuus.”

”2000-luvulla sitä samaa topeliaanista mentaliteettia ovat muuten jatkaneet Viikate ja Kotiteollisuus.”

Eräs identiteettiään etsivän kansakunnan neuvottomuutta kuvaava kappale on Ismo Alangon Kun Suomi putos puusta (1990). Kappale kertoo suomalaisen kulttuurin murroskohdasta, jolloin maito muuttuu milkiksi ja pilkkisaaliit pakasteiksi.

Timo Palm
Ismo Alanko vuonna 1988.
Ismo Alanko vuonna 1988.
”Suo, kuokka ja Jussi, Martti Luther ja muovipussi, Saksa ja Ruotsi ja Venäjä huokas kuin yhdestä suusta, kun Suomi putos puusta.”

”Alangon kappaleeseen tiivistyy ihmettely siitä, että millaiseksi agraariyhteiskunta on muuttumassa”, Laamanen sanoo. ”Siksi se on ajankuvana tosi kiinnostava.”

Osassa kappaleista kaivataan kaupunkiin. Pelle Miljoonan kappaleessa Pikku poika ja pikitie (1994) maaseudun ohi kiitävä valtatie rekkoineen houkuttaa pientä poikaa, ja vanhempana hän jättääkin kotiseudut taakseen.

Edelleen kappaleissa kuitenkin säilyi melankolinen pohjavire: pois kaivataan, mutta ei useinkaan päästä.

Ja jos päästään, niin outoon paikkaan.

” Sinä arvostelet lähiöitä sanot etten tunne na-na-na –naapureita, vaikka pitkin päiviä ja öitä seinän läpi kuulen niitten murheita, talkkareita varsin pösilöitä, kalsareita peseviä vaimoja urheita.”

Yksi varhaisimmista esikaupunkikappaleista on Eppu Normaalin Puhtoinen lähiöni (1980), jossa tarinan kertoja havainnoi naapureita asunnostaan.

”Eppujen kappaleessa vielä vähän ihmetellään sitä, että ollaan lähiössä. 2000-luvulla tilanne on kuitenkin muuttunut ja Suomessa kasvanut jo useampi lähiösukupolvi”, tutkija sanoo. ”Nyt ollaan jo nähty oikeasti, että mitä se lähiöelämä oikein on.”

Ja rajuahan se tuntuu olevan. Olosuhteet lähiöissä vaikuttavat kolmessakymmenessä vuodessa huomattavasti karummiksi, kuten SMC Lähiörotat Hoodrats-kappaleessaan (2009) todistaa.

”Posset ei stoppaa, vaa flippaa Paltsin poolilla, tääl päin ei pärjää siks puolet raataa muulina, Se ei oo midist vaik välil tulee ruumiita...”

Juttu jatkuu kuvan alla.

Matti Snellman
Julma Henri ja syrjäytyneet kuvattuna vuonna 2008.
Julma Henri ja syrjäytyneet kuvattuna vuonna 2008.

Uudemmissa rap-kappaleissa suomalaislähiöissä haisevat pahan kukat: dulla leviää, autonrenkaita poltetaan ja aina välillä saa väistellä puukkoa.

Lähiökappaleiden lisäksi räppäreistä löytyy vähemmän yhteiskunnallisia sanoittajia, kuten Cheek

ja muun oman elämänsä yksityiskohtiin keskittyvät artistit. Heidänkään kappaleissa ei kuitenkaan enää valiteta hammasta purren omaa osaa vaan päinvastoin riemuitaan menestyksestä.

Hiljaa kärsivän suomalaisen kuva tuntuu siis vihdoinkin olevan murtumassa.

Kuten Julma Henri:

Jos oot syrjäytyny, ylös! Jos oot syrjäytyny, ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös! Ylös!

Tutkija uskookin, että topeliaaninen kirouksenrikkoutuneen, sillä sanoittajat vaativat nyt oikeasti muutosta asioihin.

Lähiöiden kajauttamaa taisteluhuutoa hän pitää pääosin positiivisena asiana.

”On hyvä, että aiheet monipuolistuvat”, hän sanoo. ”Ja monissa kappaleissa tuodaan esiin ihan oikeita ongelmia. Se, että halutaan vaaditaan parempaa tulevaisuutta on tietysti hyvinkin positiivinen asia.”

”Tosin tämä Heikki Kuulan lause: ´Mitä ikinä mä teenki, minne mä meenki, lähiö pitänee otteessaan’, on vähän sellaista vanhaa topeliaanista puhetta.”

Kaiken kaikkiaan entinen vätystely on kuitenkin siis ohi ja lähiöistä nousee uusi sanoittajasukupolvi, joka ei olosuhteita kumartele. Välittäjänä vanhan ja uuden välillä toimii Paleface, joka kappaleessaan Mull´ on lupa (2015) laulaa hyväosaisille, että ”köyhyys muuttaa asumaan sun kahen auton talliis.”

Kerosäkeessä muistutetaan omista oikeuksista.

”Mull' on lupa kävellä kadulla ainakin vielä. Mull' on lupa haluta muutosta, lupa osottaa mieltä.Mull' on lupa vaatia parempaa, antakaa tietä. Mull' on lupa heiluttaa lippua, olla jotakin mieltä.

Laulaa Paleface.

Alla myös videolla.


Punkin grand old lady Patti Smith

All Over Press / MARTIAL TREZZINI
Runoilijana aloittanut Patti Smith loi sanoituksellisia sisäavaruuksia jo ensilevyllään Horses (1975). Hän on kokenut suuria henkilökohtaisia menetyksiä ja kerran vetäytynyt musiikkipiireistä. Nuoremmat kollegat houkuttelivat Smithin takaisin parrasvaloihin. Siellä hän on pysynyt ja ottaa kantaa.

Punkin alkutaival liitetään meillä usein Sex Pistolsiin ja heidän Suomessa saamaansa porttikieltoon. New Yorkin laitapuolella, CBGB-klubilla ja Hotel Chelsean liepeillä jytisi kuitenkin jo Lontoota aiemmin. Jimi Hendrix rakennutti Electric Lady -studion, mutta ei ehtinyt koskaan itse käyttää sitä. Patti Smith Group käytti. Räjähtävä Horses (1975) oli yksi uuden musiikkityylin lähtölaukauksista. Sen visioissa lomittuvat tylsä tehdastyö, katutason kumouksellisuus, androgyyninen ”kolmannen sukupuolen” etsintä, tavalla tai toisella ulkopuolisten puolelle asettuminen ja hengenheimolaisuus Arthur Rimbaud’n kaltaisten 1800-luvun tummien romantikkojen kanssa.

Sex Pistolsin ja Ramonesin kolme sointua ja ränttätänttä -tyylin vastapainoksi runoilijana aloittanut Patti Smith (s. 1946) loi sanoituksellisia sisäavaruuksia. Hänen ensi levyltään löytyy silkan paahdon ja energian lisäksi yhdeksänminuuttisia, runon ja rockin rajoja luotaavia tajunnanvirtakokeiluja hieman Jim Morrisonin tyyliin.

Patti Smith Groupia onkin kutsuttu paitsi punkin esitaistelijaksi, myös ”viimeiseksi 1960-luvun bändiksi”.

Unen oikullinen logiikka kuljettaa pyhiinvaeltajaa rakastamiensa taiteilijoiden, muun muassa Frida Kahlon, Jean Genet’n, Bertolt Brechtin ja Sylvia Plathin haudoille tai viimeisille asuinsijoille.

Smithin muistelmateos, amerikkalaisen National Book Awardin napannut Ihan kakaroita (WSOY 2010, suom. Antti Nylén) kertoo ajasta juuri ennen maailmanmainetta, Smithin ja hänen poikaystävänsä, valokuvaaja
Robert Mapplethorpen (1946–1989) siivekkäästä ja verisestä nälkätaiteilijan urasta.

Molempia siivittivät valtava kunnianhimo ja kutsumustietoisuus, mutta myös ahtaat olosuhteet, joista ponnistettiin.

ILMOITUS

Tehdastöistä perversioiden puutarhaan

Smith on kotoisin New Jerseyn takamailta, soisen maaston ja sikafarmien saartamista duunarikortteleista. Monilapsisen perheen sairastellessa isä paiski töitä tehtaalla ja Jehovan todistajiin kuulunut äiti tarjoilijana.

Mapplethorpe kamppaili ikänsä katolisen kasvatuksensa kanssa, pakeni huumeisiin ja Times Squaren ”perversioiden puutarhaan”.

Myöhemmin Keskiyön cowboy -elokuvan innoittama rattopoika Mapplethorpe olisi hätkähdyttävä taidemaailmaa homoeroottisilla ja sadomasokistisia piirteitä sisältävillä kuvillaan. Niitä nähtiin meillä viimeksi vuonna 2015 Kiasmassa.

Smithin diskografiaan kuuluu 17 albumia. Kirjoja hän on julkaissut tusinan verran. Hän oli heinäkuussa Ruisrockissa, ja ehti myös turkulaiseen Sammakon kirjakauppaan juhlistamaan lapsuuden ja nuoruuden maagisrealistisissa maisemissa viipyilevää runokokoelmaansa Uneksuntaa (suom. J.K. Ihalainen, Palladium 2016).

Luusereiden salonki

Ihan kakaroita -kirjassa ollaan kuitenkin tässä ja nyt, 1970-luvun alussa. Nykyistä paljon vaarallisempaan, rähjäiseen ja konkurssikypsään Isoon Omenaan saapunut duunarityttö Smith yöpyy aluksi hautausmailla ja metrovaunuissa. Patti eli rakastavien kielellä ”Soakie” löytää suojelijansa Robertista eli ”Bluesta”.

Smith onkin menettänyt elämässään niin paljon, että pahaa tekee.

Suojelus on molemminpuolista. Toisen on pysyteltävä skarppina toisen sairastellessa tai kokeillessa huumeita. Pariskunnan ensimmäisessä yhteisessä luukussa nukutaankin vuorotellen.

Päivittäisiin pulmiin kuuluu valinta juustovoileipien ja taiteilijatarvikkeiden välillä. Rakkaat runokirjat ja taidegrafiikanlehdet täytyy välillä varastaa.

Kun päästään muuttamaan legendaariseen Chelsea-hotelliin, Soakie ja Blue ovat jo ajautuneet eri teille ja uusiin ihmissuhteisiin. Kaiken voittava ystävyys ja sielunkumppanuus säilyy silti läpi elämän.

”Eksentrinen ja kirottu” Chelsea-hotelli ja läheinen Max’s Kansas Bar kokoavat melkoisen luusereiden salongin ympärilleen. Porukan liepeillä viihtyvät kaikki amerikkalaisen 1960–70-lukujen vastakulttuurin keskeiset hahmot: Hendrix, Janis Joplin, Andy Warhol, Lou Reed, näyttelijä-valokuvamalli-perijätär Edie Sedgwick ja näytelmäkirjailija-ohjaaja Sam Shepard.

Shepard lahjoittaa silloiselle heilalleen Smithille kitaraliikkeestä löytyneen kolhuisen mustan Gibsonin, vuoden 1931 ”lamamallin”. Kaikki on avoinna rockin välittömyyden ja suoran iskuvoiman sekä viktoriaanisen ajan runouden liitolle.

Vanhemman polven beat-runoilijat, kuten Allen Ginsberg ja Gregory Corso, hengailevat mielellään nuorten keskuudessa. William S. Burroughs asuu niin ikään kulmilla, mutta on jo erakoitumassa.

Smithin tekemisiä määrittävät spontaanit sisäisen lapsen tunnot, ilo ja energia

Surutyöstä toiseen

Hauskanpito taittuu elegiaksi, niin yksilö- kuin yhteiskunnallisella tasolla.

Ihan kakaroita -kirjassa 1960-luvun idealismi on muisto vain. Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn salamurhat, My Lain joukkotuho Vietnamissa ja Charles Manson ovat järkyttäneet kansakuntaa. Woodstock ja Vesimiehen aika ovat vaihtuneet Altamontin konsertin jälkeiseen väkivaltaan ja anarkiaan.

Ihan kakaroita on yhdellä tasolla kuin LSD:n, pilven ja amfetamiinin makuinen päivitys Ernest Hemingwayn Nuoruuteni Pariisi -kirjasta. Loppua kohden se muuttuu koskettavaksi surutyön kuvaukseksi.

Muusikkoja ja kanssahöyryäjiä kuolee ympäriltä, kunnes on aikaa jättää hyvästit myös Mapplethorpelle. Hänen kohtalonsa oli ennenaikainen menehtyminen AIDSin aiheuttamiin komplikaatioihin.

Smith onkin menettänyt elämässään niin paljon, että pahaa tekee. 1980-luvun ja 1990-luvun alun hän oli vapaaehtoisesti vetäytynyt musiikkipiireistä, asui miehensä Fred ”Sonic” Smithin (1949–1994) kanssa jälkiteollisen Detroitin laitamilla ja kasvatti lapsiaan.

Intiaaniverta omaava Fred Smith tunnettiin punkkia ja metallia yhdistelleen MC5-yhtyeen kitaristina.

Ränsistyneen kivitalon, umpeenkasvaneen pihan, villiköynnösten ja kyyhkysten muodostama idylli särkyi miehen sydänkohtaukseen. Pattin Todd-veli tuli auttamaan lasten kanssa. Pian oli aika hyvästellä hänetkin.

Maan hiljaisten kansallishymni

Nuoremman polven muusikkokollegat, kuten R.E.M.-yhtyeen Michael Stipe, houkuttelivat Smithin turtumuksesta takaisin tien päälle ja esiintyväksi taiteilijaksi. Siellä hän on pysynytkin, ja ottanut kantaa.

Tuskinpa kovinkaan monella muulla olisi ollut Ronald Reaganin ja isä-Bushin juppitalouden oloissa pokkaa tehdä samanlaista maan hiljaisten kansallishymniä kuin Smithin laulu People Have the Power (albumilta Dream of Life, 1988) on.

Kaikkien uskontojen opetuslapselle, sufilaisesta mystiikasta ja tiibetinbuddhalaisuudesta kiinnostuneelle Smithille on ollut järkytys seurata maansa politiikkaa Irakissa ja Israelin miehitysvaltaa palestiinalaisalueilla. Hän on tehnyt lauluillaan kunniaa muun muassa Gazassa puskutraktorin alle jääneelle amerikkalaiselle rauhanaktivistille Rachel Corrielle (1979–2003) ja Wikileaks-aktivisti Julian Assangelle (s. 1971).

USA:n presidentinvaaleissa Smith on osallistunut muun muassa Ralph Naderin kampanjoihin.

Steven Sebringin dokumentissa Dream of Life (2008) Smith vaatii George W. Bushin viraltapanoa – Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen tasavaltalaisessa hengessä.

Peter Panin viitoittamalla tiellä

Smith on sanoutunut irti kaikesta tähtikultista ja ollut oma itsensä. Siis juuri sellainen pipo päässä ja talvitakissa New Yorkin kaduilla kuljeskeleva leskinainen ja eksentrikko, joka viihtyy yksityismaailmoissaan ja kulttuurihistoriallisilla harharetkillään.

Tällaisen Smithin lukija tapaa runoilija-muusikko-kuvataiteilijan jälkimmäisessä muistelmateoksessa, M Train – Elämäni tiekartta (suom. Antti Nylén, Siltala 2015).

Kirjassa jätetään reaaliaika hyllylle ja otetaan vapaus ”–– kuljeskella menneisyyden ja nykyisyyden välisellä kitkattomalla sillalla.”

Unen oikullinen logiikka kuljettaa pyhiinvaeltajaa rakastamiensa taiteilijoiden, muun muassa Frida Kahlon, Jean Genet’n, Bertolt Brechtin ja Sylvia Plathin haudoille tai viimeisille asuinsijoille.

Kiertue-elämästä, levytyksistä, Hollywoodin Walk of Famesta tai muista tylsistä aiheista Smith ei pukahda. Hän kirjoittaa kahvinjuonnista, dekkariharrastuksestaan, arkirutiineistaan, vanhenemisesta ja leskeksi jäämisestä.

Samaan aikaan Smithin tekemisiä määrittävät spontaanit sisäisen lapsen tunnot, ilo ja energia. Hänen suosikkihahmojaan ovat J. M. Barrien Peter Pan ja Mikä-Mikä-Maan Kadonneet Pojat, jotka eivät vanhene päivääkään.

Smith on toteuttanut Peter Panin eetosta myös elävässä elämässä. Karuista lähtökohdista ja musertavista menetyksistä huolimatta hän on luonut koko ajan omanlaistaan taidetta.

Joulukuun lopussa 70 vuotta täyttävä isoäiti ei sammaloidu.

Kommentit





Tuskan tuolla puolen - analyysiä Beyoncén uutuudesta

bell hooks – Tuskan tuolle puolen

Beyoncé julkaisi huhtikuussa visuaalisen albuminsa Lemonade, joka käsittelee mustan naisen selviämistä tragedioista. Revalvaatio julkaisee bell hooksin arvostelun albumista. hooksin mukaan Lemonade uudistaa radikaalisti tapaa, jolla musta naisvartalo nähdään ja on siksi tärkeä askel matkalla mustien naisten itsekunnioitukseen. hooks kuitenkin kyseenalaistaa Beyoncén feminismin, sillä Lemonade ei vaadi luokkaan, sukupuoleen ja ihonväriin liittyvien valtarakenteiden purkamista tai patriarkaalisen ylivallan lopettamista. Arvostelu julkaistu alunperin bell hooks institutessa (9.5.). Suomennos Antti Ronkainen & Lotta Tenhunen.

bell hooks – Tuskan tuolle puolen

Juomavalintani on tuore limonaadi. Pienessä kotikylässäni Kentuckyssä kauniit mustat, ruskeat ja valkoiset tytöt pystyttävät limukojunsa ja harjoittelevat rahan tekemisen taitoa – bisnestä. Aikuisena mustana naisena, jonka motto on “Girl, get your money straight”, ensireaktioni Beyoncén visuaaliseen albumiin Lemonade oli WOW! Tämä on kapitalistista rahantekoa parhaimmillaan!

Katsojat, joiden mielestä Lemonade on tehty ainoastaan tai pääasiassa mustalle naisyleisölle, eivät ymmärrä mistä on kyse. Aiheesta riippumatta kauppatavarat valmistetaan, tuotetaan ja markkinoidaan houkuttelemaan ketä tahansa ja joka ikistä kuluttajaa. Beyoncén yleisönä on koko maailma, eikä tällä liike-elämän ja rahanteon maailmalla ole ihonväriä.

Tästä tuotteesta – tästä kauppatavarasta – tekee rohkean sen aihe. Lemonade käyttää positiivisessa mielessä hyödykseen kuvia mustien naisten kehoista asettamalla ne keskiöön ja tekemällä niistä normin. Visuaalinen kerronta on monipuolista: musta naiskeho esitetään jokaisessa eri koossa ja muodossa, moninaisine valtavine hiustyyleineen. Tavallisten, arkipäiväisten mustien naisten muotokuvat on asetettu valokeilaan kuin he olisivat kuninkaallisia. Murhattujen mustien nuorukaisten nimettömille ja tuntemattomille äideille annetaan kunniapaikka. Tosielämän kuvat tavallisista, ylipainoisista, laittautumattomista kehoista on asetettu kulisseihin, jotka koostuvat tyylitellyistä, koreografioiduista, muotikuvain kaltaisista mielikuvituksellisista representaatioista. Kaikista hohdokkaista Amerikan sisällissotaa edeltävistä syvän etelän muotia pursuavista näyteikkunoista huolimatta shown alkaessa Beyoncé ilmestyy tähden elkein pukeutuneena urheilullisiin, arkisiin vaatteisiin — kiisteltyyn huppariin. Samanaikaisesti myös kuva niukkapukeisena tanssivasta Serena Williamsista tuo mieleen urheiluasut. (Tuotteistamisesta puheenollen, tosielämässä Beyoncén uutta urheiluvaatemerkkiä, Ivy Parkia, markkinoidaan parhaillaan.)

lemonade

Lemonade tarjoilee katsojille kaikki mahdolliset rajat rikkovan loisteliaan esityksen mustista naisvartaloista. Kyse on kehosta ja vartalosta tuotteena. Tämä ei todellakaan ole radikaalia tai vallankumouksellista. Orjuudesta aina tähän päivään saakka mustia naisvartaloita on ostettu ja myyty, puettuina ja pukemattomina. Mikä tekee tästä tuotteistamista erilaista on sen tarkoitus: Lemonaden on tarkoitus vietellä, juhlia ja ilahduttaa — asettaa kyseenalaiseksi meneillään oleva mustan naisvartalon kokema arvon alentaminen ja epäinhimillistystäminen. Läpi Lemonaden musta naisvartalo on estetisoitu läpikotaisin, ja sen kauneus on voimallisessa “in your face” -konfrontaatiossa. Tätäkään ei ole tarjolla ensimmäistä kertaa. Samankaltaisia kuvia nähtiin ensimmäistä kertaa Julie Dashin uraauurtavassa elokussa Daughters of the Dust, jonka kuvasi loistava Arthur Jafa. Monet mustavalkoisista still-kuvista naisista ja luonnosta muistuttavat Carria Mae Weemsin luovasta ja innovatiivisesta nykyvalokuvauksesta. Hän on jatkuvasti tarjonnut uusia dekolonisoituja, radikaaleja visioita mustasta naisvartalosta.

Mikä tekee Lemonaden visuaalisesta maisemasta niin huomiota herättävän on sen laaja-alaisuus: voimakkaan mustien naisten symbolisen sisaruuden rakentaminen, näkymättömyyttä vastustaen ja hiljaisuudesta kieltäytyen. Tämä itsessään ei ole vähäinen saavutus, sillä se muuttaa valkoisen valtavirtakulttuurin katsetta. Se haastaa meidät kaikki katsomaan uudestaan, uudistamaan radikaalisti sitä tapaa, jolla näemme mustan naisvartalon. Mustien naiskuvien radikaali uudelleenasettelu ei kuitenkaan valitettavasti jätä varjoonsa tai muuta totunnaisia seksistisiä konstruktioita mustasta naisidentiteetistä.

Vaikka Beyoncé ja hänen luovat työkaverinsa tarjoavat rohkeasti moniulotteisia kuvia mustan naisen elämästä, suurin osa levystä pitäytyy totunnaisissa stereotyyppisissä puitteissa, joissa musta nainen on aina uhri. Vaikka Lemonade perustuukin Beyoncén elämään ja kokemuksiin, se on fiktiivinen fantasiatarina, jonka pääosassa esiintyy Beyoncé. Teos alkaa tarinalla tuskasta ja petoksesta, ja korostaa niiden aiheuttamaa traumaa. Tarina on yhtä vanha kuin Sara Tidwellin balladi Frankie and Johnny (“he was my man alright, but he done me wrong”). Kuten fiktiivinen Frankie, myös Beyoncén hahmo vastaa miehensä petokseen raivolla. Hän lietsoo väkivaltaa. Ja vaikka isä laulussa Daddy’s Lessons antaa hänelle kiväärin varoittaen miehistä, hän ei kuitenkaan ammu miestään. Hän pukee ylleen upeasti suunnitellun kullankeltaisen leningin ja astelee kaduilla röyhkeästi baseball-maila kädessään tuhoten sattumanvaraisesti autoja. Kohtauksessa Beyoncén jumalattaren kaltainen hahmo seksualisoidaan yhdessä hänen henkisen väkivallan tekojensa kanssa: kuten Richard Wagnerin Valkyyrioiden ratsastuksessa, hän tuhoaa vailla häpeää. Monien Lemonadeen upotettujen sekavien viestien joukosta löydämme tämän raivon ylistyksen. Hymyillessään omahyväisesti kultaisessa puvussaan Beyoncé on fantastisen naisvoiman ruumiillistuma, joka kuitenkin on vain sitä: puhdasta fantasiaa. Kuvat naisten väkivallasta horjuttavat Lemonaden keskeistä viestiä, jonka mukaan väkivalta kaikissa muodoissaan satuttaa – erityisesti valheiden ja petoksen väkivalta.

Sukupuolten tasa-arvoa koskevien harhaanjohtavien käsitysten vastaisesti naiset eivät ole ottamassa, eivätkä tule ottamaan haltuunsa valtaa luodakseen itseen kohdistuvaa rakkautta ja itsekunnioitusta väkivaltaisilla teoilla. Naisten väkivalta ei ole sen vapauttavampaa kuin miestenkään väkivalta. Ja kun väkivallasta tehdään seksikästä ja se erotisoidaan, kuten Lemonaden seksikkään mekon katukohtauksessa, se ei auta horjuttamaan vallitsevaa kulttuurista ajatusta, jonka mukaan on hyväksyttävää käyttää väkivaltaa ylivallan vahvistamiseen, erityisesti miesten ja naisten välisissä suhteissa. Väkivalta ei luo positiivista muutosta.

Vaikka Beyoncé ja hänen luovat työkaverinsa käyttävät Malcolm X:n voimallista ääntä ja vahvoja sanoja korostamaan mustan naiseuden kunnioituksen puutetta, pelkkä kauniiden mustien kehojen esittely ei luo oikeudenmukaista kulttuuria parhaasta mahdollisesta hyvinvoinnista, jossa mustat naiset voivat toteuttaa itseään täysin ja tulla todella kunnioitetuiksi.

Itsen kunnioittaminen ja kehojemme rakastaminen ovat välttämätön vaihe terveen itsetunnon rakentamisessa. Lemonaden tämä puoli on vakuuttava. Toden totta: Miss Hattien, Jay Z:n 90-vuotiaan isoäidin henkilökohtainen todistus siitä miten hän selvisi ottamalla vastaan elämän hänelle tarjoamat sitruunat ja tekemällä niistä limonaadia, on vaikuttava.[1] Kaikki Lemonaden viittaukset vanhempiemme ja esivanhempiemme kunnioittamiseen ovat inspiroivia. Tuskasta ja petoksesta kertovan tarinan päättäminen välittäviin kuviin perheestä ja kodista eivät kuitenkaan ole soveliaita tapoja traumojen sovittamiseen saati parantamiseen.

Taiteen maailmassa musta luova nainen, jolla on yhtä korkea asema kuin Beyoncélla, voi samanaikaisesti sekä luoda kuvia että esittää katsojille oman tulkintansa siitä, mitä nuo kuvat tarkoittavat. Hänen tulkintansa ei kuitenkaan voi olla ainoa totuus. Beyoncé esimerkiksi käyttää todellista, ei-fiktiivistä ääntään ja persoonaansa vaatiakseen feminismiä tai jopa – kuten hän tekee Ellen viimeisessä numerossa – selkiyttämään “käsitteen todellisen merkityksen”, mutta hänen rakentamaansa feminismiin ei ole luottaminen. Hänen näkemyksensä feminismistä ei vaadi patriarkaalisen ylivallan lopettamista. Kyseessä on ainoastaan yhtäläisten oikeuksien vaatimisesta miehille ja naisille. Tässä feminismin unelmamaailmassa ei ole luokkaan, sukupuoleen tai ihonväriin perustuvia hierarkioita, jotka rikkovat pelkistetyn jaon miesten ja naisten kategorioihin; ei kutsua haastamaan ja muuttamaan vallankäytön rakenteita; ei intersektionaalisuuden[2] korostamista. Tässä pelkistetyssä maailmankuvassa vapaus, jonka naiset saavuttavat olemalla kuin miehet, saadaan näyttämään voimalliselta. Mutta kyseessä on virheellinen käsitys vallasta, sillä suurella osaa miehistä, erityisesti mustilla miehillä, ei ole tosiasiallista valtaa. Ja toden totta on selvää, että mustien miesten julmuus ja väkivalta mustia naisia kohtaan on suora seuraus patriarkaalisesta riistosta ja sorrosta.

Kuvitteellisessa maailmassaan Beyoncé voi nimetä mustan naisen tuskan riipivästi somalialais-brittiläisen Warsan Shiren intohimoisella runoudella lausuttuna, ja lipua painettujen sanojen esiin manaamien kulissien läpi. Intuitio, Kieltäymys, Anteeksianto, Toivo, Sovinto. Tässä kuvitteellisessa maailmassa mustan naisen tunneperäinen tuska voidaan paljastaa ja tuoda näkyville. Sille voidaan antaa ääni: tämä on elintärkeä ja olennainen taso vapaustaistelussa, mutta se ei lopeta hyväksikäyttöä ja herruutta. Kuinka paljon vahvat naiset parisuhteissaan patriarkaalisten miesten kanssa taistelevatkaan muutoksen, anteeksiannon ja sovinnon eteen, myös miesten tulee käydä läpi sisäisen ja ulkoisen muutosten prosessi, mikäli haluamme mustien naisten kohtaaman tunneperäisen väkivallan loppuvan. Lemonadessa ei viitata tähän. Mikäli muutos ei ole molemminpuolista, mustien naisten kokema tunneperäinen väkivalta voidaan sanoa ääneen, mutta siitä huolimatta todellisuus, jossa miehet aiheuttavat väkivaltaa, jatkuu edelleen (vai voimmeko todella uskoa tarinan päättäviin helliin kuviin Jay Z:stä?).

Ainoastaan mustien naisten ja kaikkien naisten vastustaessa patriarkaalista, parisuhteissa tapahtuvan alistamisen romantisointia voi terve, itseen kohdistuva rakkaus ilmaantua ja sallia jokaisen mustan naisen – ja jokaisen naisen – kieltäytyä uhrin roolista. Viime kädessä Lemonade ihannoi sukupuolittuneen kulttuurisen ristiriidan maailmaa. Se ei ratkaise sitä. Kuten Beyoncé ylpeästi julistaa vahvassa hymnissä Freedom: “I had my ups and downs, but I always find the inner-strength to pull myself up.” Ollaksemme todella vapaita, meidän on astuttava pelkän vastoinkäymisistä selviämisen tuolle puolen, meidän on uskallettava luoda pitkäjänteisen, parhaan mahdollisen hyvinvoinnin ja ilon elämää. Tuossa maailmassa limonaadin tekeminen ja juominen tulee olemaan raikas ja kutkuttava ilonaihe, todellinen sekoitus kitkerää ja makeaa — ei tapa mitata kykyämme sietää tuskaa, vaan tuskan tuolle puolen siirtymisen juhlaa.

Viitteet

[1] “If life gives you lemons, make lemonade” on tunnettu englanninkielinen sanonta.
[2] Intersektionaalisuus tarkoittaa ymmärrystä ihmisen kokonaisuudesta ja tiivistyy Audre Lorden sitaattiin: ”There is no such thing as a single-issue struggle because we do not live single-issue lives.” Tapaan, jolla ihminen tulee nähdyksi yhteiskunnassa ja kulttuurissa, vaikuttavat hänen kaikki ominaisuutensa: esimerkiksi sukupuoli, ihonväri, toimintakyky ja luokka-asema. Siten on mahdotonta tarkastella esimerkiksi pelkästään sukupuolta ilman että ottaisi huomioon ihmisen asemaa maailmassa kokonaisena ihmisenä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä