TARINAVERKKO (itk1)

Tervetuloa TARINAVERKKOON! Ohjeet tässä:

Hei,

olet astumassa tarinankerronnan ihmeelliseen maailmaan.
Kurssi on hyvä pohja kaikille luovan kirjoittamisen muille osa-aluille: runouteen, draamaan ja laululyriikkaan. Tarjolla on myös helmi: novellipaja, jota tarinapaja ja tämä itsenäinen tarinaverkko hyvin pohjustavat. Tämä on virallinen ilmaisutaito-opintojakso, josta saat S-merkinnän.

Tee näin:

Kirjoita harjoitukset omaan tahtiin. Numerojärjestystä on hyvä seurata, silllä polku lavenee ja syvenee joka suuntaan loppua kohti.
Siellä odottaa palkinto: sinun tarinasi, johon saat laittaa jo kaken peliin.
Kirjoita harjoituksen alle suoraan painikkeella "Palauta merkintä" tai tuo sinne tiedosto kohdasta "Palauta kuva tai tiedosto".
Muista aina otsikoida eli NIMETÄ harjoitus. Nimihän on tärkeä osa teksiä, se voi olla avain tulkintaan, ironisoida tai kommentoida tekstiä. Vihje: yksinkertainen nimi, esimwerkiksi jokin ubstantiivi, kuin ylitaiteellinen, epämääräinen ja abstrakti. Yleensä. poikkeuksia on aina:)

Kun tulee mieleen kysyä, voiko tai saako tehdä näin tai noin, vastaukseni on voi ja saa.
Voit aina kysyä lisäohjeita, mutta taiteellisessa mielessä ei kannata. Vastaan kuitenkin, että tee niin kuin parhaalta tuntuu. Ota siis kielellisiä ja taiteellisia vapauksia. Muista kuitenkin kappalejako ja oikeinkirjoitus silloin, kun käytät ns kirjakieltä. Repliikeissä käytät tietysti henkilöiden omaa kieltä. Arvostan rohkeutta ja kokeiluja, enkä arvioi kirjoittajaa, vaan tekstin voimaa ja sanottavaa.

Muista tallentaa. Jos käytät "Tallenna luonnoksena"-painiketta. kukaan muu kuin minä ei näe tekstiäsi. Toivoisin, että voisit käyttää myös pelkkää "Tallenna"-painiketta, jotta muutkin saisivat iloita syntyneistä jutuista.

Tee aivan ensimmäiseksi AIKATAULU tuonne kohtaan aikataulu. Merkitse, milloin koko paketti on valmis. Paljonko / minkä tehtävän teet minäkin päivänä, milloin?kellonaika? Suunnittele tarkkaan ja viisaasti. SIIRRÄ AIKATALU OMAAN KALENTERIISI. Tsekkaa se aika-ajoin. Katso, oletko pysynyt omassa tavoitteessasi. Jos et, muuta aikataulua! Lupaan, että toimii.

Tällä erää DEAD LINE on 15.12, mutta voit palauttaa kaiken ja saada merkinnän myös aikaisemmin, siis koska tahansa.
Muista ILMOITTAA MINULLE, kun olet valmis. Muuten en voi arvata, kenelle voisi kirjoittaa jo S-merkinnän.

Kysyttävää?
Wilma vastaa!

Ja nyt, mars matkaan ja näppis laulamaan.
Kirjoittamisen iloa ja oivalluksia
toivottaa
Vuokko

1. Hyppy numero yksi!

Kirjaa viisi asiaa, joita et ole uskaltanut tai kehdannut koskaan tehdä. Kävellä käsin Keskustorilla? Laulaa lehmille? Tanssia Prismassa? Lausua runoja Teiskon bussissa? Sanoa äitille, että rakastat sitä? Muita? Mieti, miksi et ole uskaltanut tai kehdannut. Mikä on pelottanut?
Valitse yksi ja TEE SE NYT!
Suunnittele toteutus, mene ja toimi suunnitelmiesi mukaan.
Tämän jälkeen kirjaa ylös tuntemuksiasi. Miltä sinusta tuntui ennen / tekemisen aikana / nyt jälkeenpäin. Kirjoita Palauta merkintä -kohtaan ja muista tallentaa!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

2. Hyppy numero kaksi

Kirjoita tarina siitä mitä tapahtui, kun onnistuit. Milä sitä ennen tuntui, mitä TAPAHTUI? Voit kirjoittaa myös kaverilta kuulemasi tarinan. Käytä hän-muotoa, kirjoititpa kummasta tahansa. KUVAA, mitä tapahtui, miltä tuntui (EI: häntä jännitti VAAN hänen kätensä tärisivät). NÄYTÄ. ÄLÄ SELITÄ.
Kirjoita vapaasti. Kuvittele olevasi kirjailija, joka on juuri kuullut kiinnostavan tarinan. Hän alkaa kirjoittaa siitä aivan omaa versiotaan, omaan tyyliinsä. Nimeä henkilösi uudelleen , jos haluat. Voit vaihtaa mitä vain: aikaa, paikkaa, genreä...kunhan ensimmäinen potku tuli tarinasta, jonka itse koit tai kuulit toiselta.
Lopuksi tee kappalejakoa. Lyhennä aina kun voit, joka virjettä, joka kappaletta. Alkua ja loppua.
Vältä adjektiiveja ja adverbejä ja tietysti lauseenvastikkeita (mennEN, lukieEN hermostuEN, siis noita yleensä en-loppuisia kammotuksia).
Anna henkilölle nimi. Voit myös vaihtaa sukupuolta, aikaa ja paikkaa. Voit lisätä mausteeksi vaikka kauhu-, fantasia- tai scifi-elementtejä.
Pituus ei ole rajoitettu mihinkään suuntaan, mutta yleensä lyhyt ja napakka on parempi kuin pitkä ja löysä :) Tshevov kirjoitti kerran kirjettä pojalleen ja lisäsi sen loppuun: "Anteeksi, ettei ollut aikaa kirjoittaa lyhyesti." Käytä siis aikaa tekstin muokkaamiseen:
- jaa kappaleet niin lyhyiksi kuin haluat; tehokeinona joku kappale voi olla vaikka yhden sanan mittainen
- kirjoita repliikit omille riveilleen, käytä repliikkiviivaa
- maistele tekstisi rytmiä, karsi pitkät relatiivilauseet, älä arkaile laittaa pisteitä perään
- korjaa kirjoitusvirheet
- vahdi aikamuotoja: käytätkö niitä loogisesti ja systemaattisesti?
- tarkista vielä, onko erityisesti alussa ja lopussa lyhennettävää - usein koko ensimmäinen kappale on ensimmäisen version jälkeen turha, samoin loppu, jos siinä alkaa selitellä, mitä lukijan pitäisi ymmärtää tekstistä - senhän piti selvitä tarinasta :) Lukija haluaa itse eläytyä ja oivaltaa, ei hän halua selitysosia eikä kirjoittajan omia tulkintoja
- kirjoita kohtaan Palauta merkintä tai siirrä kopioi tekstisi sinne; muista tallentaa
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

3. Alfa eli aloitus eli ekspositio

Lue alta tai vasemman marginaalin kohdasta MATERIAALIT skannaus nimeltä A niin kuin aloitus.
1) Tee harjoitus, joka on merkitty toiselle sivulle (alle skannatussa monisteessa s. 7) otsikolla Harjoitustehtävä. Selvitä ensin kaikki mainitut genret. Mikä onkaan paljastuskirja? Aikalaisromaani?
Voit tehdä nämä aloitukset eli ekspositiot joka genressä eri aiheesta TAI muokata samaa aloitusta eri genreihin sovivaksi.
2) Valitse yksi aloituksesi ja jatka sitä! Kirjoita siitä romaanin ensimmäinen luku! (Pituutta puolesta liuskasta aina noin kahteen eli 1500-6000 merkkiä), mutta kuten sanottu, mieluummin luhyt ja hyvä kuin pitkä ja huono :)
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

4. Haukkakohta (analyysiharjoitus erityisesti kirjoittajan silmin)

Lue tarinaverkon materiaaleista (vasen marginaali) kaksi hyvin erilaista, hyvin eri aikoina kirjoitettua novellia: Posliinikana ja Metsästyshaukka. Toinen on maailman tunnetuin novelli 1300-luvulta, toinen kotimainen esikoisnovelli 2000-luvulta.
Opiskele sen jälkeen Mteriaaleista (vasen marginaali) kohta Kerronnan keinot (muodot), monta sivua hyvine selityksineen.
HARJOITUS:
Kirjoita tähän alle, MITÄ ERI KERRONNAN KEINOJA löydät Posliinikanasta. Mistä? Anna esimerkkejä.
Mitä erityistä sanoisit Posliinikanan dialogin tekniikasta? Mihin sen huvittavuus paikkapaikoin perustuu? Kuvaile, millaista tekniikkaa niissä on käytetty?
Mikä merkitys tässä on siellä täällä esiintyvällä posliiniesineellä, tuolla posliinikanalla? Vertaa sitä Metsästyshaukan haukan esiintymiseen!
Vastaukset alle!
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

5. Rakenne

Ilman rakenteita talo sortuu. Vahva, harkiittu rakenne pitää pystyssä niin Eiffel-tornin kuin romaanininkin.
Harjoitus:
1. opiskele kaikki kakennetekijät Materiaaleista kohdasta 5. a)
2. vertaa opimaasi novelliin, jonka voit lukea Materiaaleista kohdasta 5. b)
3. erittele tämän lukemasi novellin rakenne tänne - mitä rakennetekijöitä löydät? Anna esimerkkejä!
Erotatko nyt toisistaan aluksi oppimasi kerronnan KEINOT ja RAKENTEEN?
Mikä mielestäsi on tärkein rakennetekijä? Miksi?
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

6. Ohhoh, mikä käänne!

Tarina tarvitsee hyvät henkilöt, heille sopivan kielen, miljöön, aiheen ja tietysti teeman. Kirjoittajalla pitää olla silmää myös elämän dramatiikalle eli käänteille, jotka johtavat johonkin uuteen. Niiden jälkeen päähenkilö ei ole enää sama, vaan muuttunut ihmnen. Tästä sen päähenkilön tunnistaakin: kaikki tuntuu jatkuvan niin kuin ennenkin, mutta jokin on muuttunut.
Harjoitellaan:
Käytä innoituksena omaa elämääsi:
1) Mikä tieto on saanut sinut hylkäämään ihmisen, josta pidit?
2) Minkä teon jälkeen et ole voinut palata johonkin?
3) Miten joku toinen ihminen on muuttanut suunnitelmiasi tai sinua itseäsi persoonana?
Valitse käänteistä yksi ja kirjoita sen ympärille kokonainen tarina. Mieti, mihin kohtaan käänne sijoittuu. Käytä luovasti, eli liioitellen tai loiventaen oman elämäsi tapahtumia. Kokeile hän-muotoa, jos se helpottaa kirjoittamista. muista antaa henkilöille nimet. Äläkä unohda antaa tarinakle nimeä: se voi olla symbolinen tai sarkastinen ("Äidinrakkautta" kun kuvataan väkivaltaista tyranniäitiä) tai se voi perustua tekstin keskeiseen kuvaan, symboliin (Posliinikana).
Voit tietysti kirjoittaa kaikki kolmekin käännettä, ei haittaa :)
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

7. Stalkkaa tyyppi!

https://peda.net/tampere/tyl/verkkolehti-sytyke2/proosa/pt/sl/luonnosa/pl

Tutustu oheisen linkkiin, jossa kerrotaan, miten henkilöhahmot syntyvät. Ne ilmestyvät kysymyksistä: mitä hän pelkää, mitä hän toivoo, rakastaa, inhoaa? Varmaa on, että hän joutuu kohtaamaan tarinassa pelkonsa kaksin verroin kauheampana, rakastamaan enemmän kuin osasi uskoa, valehtelemaan silloin kun ei olisi halunnut. Henkilöillämme voi olla hyvät aikomukset, mutta...elämä tulee väliin.
Hyvät henkilöhahmot eivät ole hyviä tai pahoja. He ovat ristiriitaisia. He erehtyvät, mokaavat, mutta myös yllättävät. Älä tyydy kliseisiin. Harva mummo enää kutoo sukkaa (voi kun osaisi!), vaan joogaa, ajaa moottoripyörällä, hankkii rakastajan, kiertää maailman ympäri. "Nuori" ei ole mikään ominaisuus, paitsi ehkä biologinen. Nuori on ihminen, niin kuin vanhakin. Ja ihminen, se se vasta on kiinnostava!
Tehtävä:
Mene stalkkaamaan tyyppejä.
Käy tavaratalossa, kirjastossa tai asemalla, ah, ja katso, miten elämät kävelevät ohi. Voit myös istahtaa bussiin tai ratikkaan tai junaan ja kirjoittaa havaintoja ihmisistä. Kuka? Nimi? Osoite? Mitä hänellä on jääkappissa? Kodin sisustus? Työpaikka / työtön / syrjäytetty / koulutettu / pudotettu koulusta / mikä?
Ja sitten ne tärkeimmät kysymykset, joihin nyt vastaat, kun henkilö alkaa kiehtoa sinua: mitä hän pelkää, mitä toivoo ja haluaa? Mikä hänen suurin ristiriitansa on? ( Esimerkiksi: N.N. haluaa tavata äitinsä, mutta isä ei anna sen tapahtua. Ö.Ö. pelkää, ettei kukaan välitä hänestä, eikä hän koskaan saa ystäviä, mutta samaan aikaan hän on itsekäs paskiainen. L.L. tahtoo kätilöksi, koska hän on ihmisrakas ja vastuuntuntoinen ja tietää omat arvonsa, mutta suku haluaa hänestä juristin. I.I. on rakastunut, mutta ei uskalla tehdä elettekään, että saisi ilmaistua tunteitaan rakkauden kohteelle.
Jos jo tässä vaiheessa tulee mieleen repliikkejä tai hyviä miljöitä, joihin henkilö liittyy, kirjaa ne ylös.
Tee alle salainen muistio bongaamastasi yhdestä tai useammasta tyypistä, eli tallenna luonnoksena. Silloin muut eivät voi lukea sitä.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

8. Kaikki peliin!

Lopputyö:
Kertausta1) bongaa kadulta / kaupasta / bussista / asemalta tyyppejä. Valitse yksi tai useampia, joista teet henkilöitäsi. Nimi, ikä, ammatti, tarina? Lue vielä Henkilön syväkuva -skannaukset Materiaaleista ja mietiskele siellä annettuja henkilöä koskevia kysymyksiä. Mitä tyyppi tahtoo, pelkää?
Uutta:
Opiskele Materiaaleista vielä kertaalleen Rakennetekijät, kaksi eri skannausta.
2) Palauta mieleesi kerronnan keinot.
3) Kirjoita NOVELLI. Muista hyvä ekspositio ja sen sisältämä ristiriita. Tämä on alku.
Pidä ristiriidasta kiinni ja kasvata sitä= päähenkilön tielle kasautuu yhä uusia esteitä ja vaikeuksia.Tämä on keskikohta.
Ratkaise homma. Tee suljettu loppu (kaikki on sillä selvää, ratkaisu selkeä) tai avoin (lukijan päässä voi syntyä useitakin loppuratkasiuja) TAI jätä se avoimeksi. Jos päädyt avoimeen loppuun, älä silti pihistele paukkuja. Novellin täytyy räjähtää alun ristiriidan synnyttämän jännitteen voimasta. Novelli on kokonainen maailma, josta ei voi ottaa mitään pois eikä lisätä mitään.
Viimeistele eli tarkista aikamuodot, näkökulma, lyhennä ja tarkista, että joka lauseessa on kaikki sanat ja oikeassa järjestyksessä. Korjaa vielä oikeinkirjoitus, ja se on siinä.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä