PROOSA täällä itk1 live Tarinapaja eli peruskurssi ja itk4 Novellipaja & Novelliverkko

ILMOITUSTAULU eli jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä

Aihe ja teema, tarina ja juoni - Anneli Kanto erittelee Romeota ja Juliaa

Aihe ja teema, tarina ja juoni

Aihe ja teema, tarina ja juoni

Mikä on aiheen ja teeman ero? Miten juoni poikkeaa tarinasta? Termeistä on erilaisia tulkintoja jopa kirjoitusoppaissa; tässä oppimani ja omaksumani sovellus.

Aihe on se, joka alunperin koukuttaa kirjoittamaan, se mistä kirjallinen tuotos kertoo. Harva lähtee tai pystyy kirjoittamaan suoraan teemasta. Useimmiten teema paljastuu vasta kirjoittamisen prosessissa.

Herman Melvillen Moby Dickin aihe on myyttisen valaan pyynti, teema on vaikkapa ihmisen pakkomielle tavoitella mahdotonta. Maria Jotunin Huojuvan talon aihe on väkivaltainen avioliitto, teemoina väärät valinnat, sukupolvelta seuraavalle siirtyvä taakka tai pahan kierteestä irrottautumisen vaikeus. Fjodor Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen aihe on harkittu murha ja murhatutkinta, teemoja ovat ihmisen itseisarvo sosiaalisesta asemasta riippumatta, syyllisyyden kokeminen ja vastuunotto.

Tarkastelen lähemmin Shakespearen Romeota ja Juliaa. Se on tosin näytelmä eikä proosaa, mutta se on useimmille tuttu.

Näytelmän aihe on kielletty rakkaus. Vihollissukujen nuoret rakastuvat, oikeastaan äkkihullaantuvat toisiinsa, yrittävät suvuistaan huolimatta toteuttaa rakkautensa mutta tuhoutuvat.

Teemoja Romeosta ja Juliasta voi löytää useita, juuri siksi näytelmä on klassikko. Klassikon voi tulkita monin tavoin. Vapaus on yksi teema; jos vanhemmat rajoittavat lapsiaan ja määräävät heidän elämästään, siitä ei hyvä seuraa. Vihan kääntyminen vihaajaa vastaan on toinen teema. Suvut ylläpitävät vihaa ja siitä koituu kummallekin suvulle korvaamaton menetys. Elämän sattumanvaraisuus voisi sekin olla teema. Nuoret tapaavat sattumalta, sattumalta syntyy katukahakka, jossa kaksi nuorta kuolee, sattumalta Romeo ei saa hänelle lähetettyä viestiä, sattumalta Julia ei herää. Tai hyväuskoisuus: rakastavaiset uskovat kohtalonsa tohelon munkin käsiin sen sijaan että järkevästi harkitsisivat toimivampia ratkaisuja.

Vaikka käytämme väljästi sanaa “tarina” ja saatamme kuvata sillä koko kirjaa tai näytelmää, käsitteellisesti tarina ja juoni ovat eri asioita.

Romeon ja Julian tarina alkaa tapahtumasta, joka rikkoo kahden suvun välit ja saa nämä kantamaan kaunaa toisilleen. Suvut elävät samassa Veronan kaupungissa, mutta eivät ole missään tekemisissä toistensa kanssa. Niinpä nuori Romeo Montague ei ole koskaan tavannut Juliaa ennen kuin uskaltautuu kutsumatta mutta kavereidensa yllyttämänä kuokkavieraaksi Capuletien tanssiaisiin. Romeon ja Julian traaginen rakkaus ja kuolema aiheuttaa suurta surua kummassakin suvussa, mikä johtaa siihen, että suvut ymmärtävät vihanpidon tuhoisuuden ja solmivat rauhan.

Juoni on se osuus, joka leikataan tarinasta ja josta kirjoitetaan näytelmä tai romaani. Juoni alkaa Capuletien tanssiaisista ja päättyy rakastavaisten hautajaisiin. Meille ei edes kerrota, mikä on aikanaan saanut suvut vihaamaan toisiaan, koska se on toisarvoista juonen kannalta. Tapahtuma-aika on erittäin lyhyt – siinä näkyy Shakespearen nerous ja teatterintuntemus. Realistisesti ajatellen tapahtumaketju rakastumisesta avioliiton solmimiseen, katutappeluun, maanpakoon, hämäyskuolemaan, todelliseen kuolemaan ja hautajaisiin kestäisi ainakin pari kuukautta, mutta Shakespeare tiivistää aikaa ja tihentää tapahtumat noin viikkoon.

Aihe on ensin, teema sitten. Tarina on ensin, juoni sitten.

Teemasta on hankala lähteä kirjoittamaan; syntyy helposti keinotekoista, kliseistä tai kankeaa. Kuten sanottu, teema kirkastuu useimmiten vasta kirjoituksen edetessä.

Valaistumisen hetki on riemastuttava. Nythän minä ymmärrän, mistä tässä jutussa on kysymys! Kirjoittaja oivaltaa, että itse asiassa kyse ei olekaan niistä teemoista, joiden hän kuvitteli tekstin alla lymyävän, vaan (myös) jostain aivan muusta.

Sanataidekouluttaja ja kirjailija Harri István Mäki antoi erinomaisen neuvon: Mieti, mikä on käsikirjoituksesi teema teemojen alla äläkä kerro sitä kenellekään.

Teeman hahmottaminen on minulle kolmiportainen prosessi, jossa laskeudutaan yhä syvemmälle. Kun pyörittelen aihetta mielessäni, luulen ymmärtäväni, mitä teemoja se sisällään kantaa. Kun edistyn kirjoittamisessa, hoksaan, mitä teemat itse asiassa ovat. Viimeksi tulee oivallus, minkä teeman kirjoittamani aihe syvimmiltään kätkee.

Sekä historiallisissa romaaneissani että lastenkirjoissani on teemojen alla salainen teema, jonka olen kaivanut esiin mutta jota en kenellekään näytä. Kun tiedän sen itse, teema tihkuu kirjoittamiseeni. Hyvällä tavalla, uskon.

Francesco Hayez: Romeon ja Julian häät (kuva)


Hyökkääjä ja homo (henkilökuvausharjoituksen materiaalia) HS

Hyökkääjä ja homo

Janne Puhakka kertoo, millaista oli olla homoseksuaali jääkiekkoilija SM-liigassa. Hän on ensimmäinen, joka uskaltaa puhua asiasta julkisesti.

Tilaajille

Julkaistu: 27.10. 2:00

Helsinkiläisen kerrostalo­asunnon postiluukussa lukee Janne Puhakan ja hänen miesystävänsä sukunimet.

Puhakan kädenpuristuksessa on voimaa. Hän pyytää peremmälle ja sanoo, että muutto on vielä hieman kesken. Osa huonekaluista puuttuu, eikä kattoon ole kiinnitetty valaisinta.

Puhakka on kuitenkin valmis antamaan haastattelun, joka jää suomalaiseen urheiluhistoriaan. Hän on ensimmäinen SM-liigassa pelannut jääkiekkoilija, joka uskaltaa omalla nimellään ja omilla kasvoillaan julkisesti kertoa olevansa homoseksuaali.

Puhakka sanoo, ettei häntä erityisemmin jännitä. Hän mietti ­asiaa pitkään, kolme viimeistä pelivuottaan.

Mutta konservatiivisessa ja osin umpimielisessä suomalaisessa jääkiekkoyhteisössä Puhakan ulostulo on ainutlaatuinen. Ensimmäisen kerran joku avaa vaiettua aihetta: voiko homo pelata lätkää?

Puhakka vetää henkeä. Aihe on yhtä aikaa tärkeä ja turhauttava.

”Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava.”

Vuonna 1995 espoolaiseen Puhakan perheeseen syntyi Janne-kuopus. Äiti, isä ja kaksi isosiskoa olivat muuttaneet pääkaupunkiseudulle Oulusta.

Noin viiden tai kuuden vuoden ikäisenä Puhakka näki päiväkodissa paikallisen kiekkoseuran mainoslehtisiä ja innostui. Hän ilmoitti kotona haluavansa lätkätreeneihin. Harrastuksia aloitettiin kaksi: jääkiekko Espoon Kiekkoseurassa ja jalkapallo espoolaisessa FC Kasi-ysissä.

Puhakka oli liikunnallinen poika. Sellainen, joka oppii nopeasti luistelemaan ja saa pallot ja pelivälineet tottelemaan itseään. Monta vuotta Puhakka harrasti kahta lajia rinnakkain, mutta 13-vuotiaana jääkiekko vei voiton.

”Lätkässä minulla oli enemmän kavereita.”

 

Pikkupoikana Puhakka tykkäsi pelata laitahyökkääjänä ja oli peli-identiteetiltään jonkinlainen voimahyökkääjä, jonka peli perustui hyvään luisteluun ja kovaan laukaukseen. Myöhemmin hän ihaili venäläistä mailataituria Pavel Datsjukia ja kokeili esikuvansa tapaan pelata myös keskushyökkääjänä.

Vuonna 1995 syntyneiden suomalaispoikien ikäluokassa viiletti monta lahjakasta kiekkoilijaa. Juuse Saros ja Artturi Lehkonen ovat nykyään NHL-pelaajia. Samaan ikäluokkaan kuuluu myös maalivahti Kevin Lankinen, joka viime keväänä torjui Leijonille satumaisen MM-kullan. Koko sukupolven kirkkain timantti on Aleksander Barkov, yksi maailman taitavimmista jääkiekkoilijoista.

Tällaisten lupausten rinnalla kamppaili teini-iässä myös Janne Puhakka. 15-vuotiaana Puhakka sai kutsun Jääkiekkoliiton järjestämälle Pohjola-leirille, jonne kootaan vuosittain ikäluokan parhaat pelaajat. Siellä Puhakka tajusi, ettei omien ikätovereiden kärki ollut tavoittamattoman kaukana.

”Siinä vaiheessa homma ikään kuin vakavoitui.”

Puhakka alkoi tosissaan treenata lätkää. Koulu, harjoitukset ja pelimatkat soviteltiin kalenteriin tarkasti.

16-vuotiaana edessä oli seuraava tärkeä askel. Silloin ikäluokan kerma sai ensimmäisen kutsun nuorisomaajoukkueeseen. Tuossa iässä moni teinipoika alkaa jo miettiä, voisiko kiekkoharrastus olla jotakin muutakin kuin harrastus. Riittäisivätkö kyvyt jonain päivänä ammattilaiseksi?

Ajatus innostaa – ja tuo paineita.

”Monille on tosi kova paikka, jos ei mahdukaan juniorimaajouk­kueeseen”, Puhakka sanoo.

Puhakka mahtui. Vuonna 2013 hän oli mukana alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, joka voitti Venäjän MM-turnauksessa pronssia. Se on toinen Puhakan kiekkouran huippuhetkistä.

Puhakka oli pohtinut omaa seksuaalisuuttaan siitä saakka, kun tuli murrosikään. Mutta pitkään ajatus oli taka-alalla. Riitti, kun sai treenata, pelata, käydä koulua ja nähdä kavereita.

Lauantaiaamuna syyskuun 19. päivänä vuonna 2015 Puhakka sai aamujään jälkeen valmentajaltaan yllättävän tiedon: vielä samana iltana hän pelaisi elämänsä ensimmäisen SM-liigaottelun Espoon Bluesin paidassa.

Peliaikaa Tampereen Tapparaa vastaan kertyi kuutisen minuuttia. Ottelusta mieleen jäivät kotivoitto, hyvä fiilis ja Tapparan junioritähden Patrik Laineen tekemä komea maali.

Kaudella 2015–2016 Puhakka pelasi SM-liigassa 40 ottelua. Hän kuului nyt siihen harvinaiseen joukkoon, jonka taidot ja motivaatio olivat kantaneet päiväkoti-iän ensimmäisistä treeneistä junioriputken läpi aina SM-liigaan saakka. Hän pelasi työkseen. Sai palkkaa. Unelmoi suuremmista liigoista ja NHL:stä.

Puhakka kuitenkin huomasi, että hallille kävellessään hänen oli työnnettävä osa omasta identiteetistään syrjään. Hän lisää ymmärtävänsä, että se on tietysti normaaliakin: kyseessähän on työpaikka, jossa päätarkoitus ei ole kailottaa omia asioitaan.

Silti häntä vaivasi, ettei voinut rehellisesti kertoa olevansa homo.

Kopissa pelikaverit puhuivat, mitä olivat tehneet vaimojen ja tyttöystävien kanssa.

”Monta kertaa joku kysyi, onko minulla tyttöystävää. Ohitin kysymyksen ja aina jälkeenpäin pohdin, miksen voinut kertoa asiasta.”

Mikset?

”Oli henkisiä blokkeja.”

Puhakka kuvailee, että hän puki hallilla ylleen jonkinlaisen henkisen suojaviitan. Salailu oli rasitus myös parisuhteelle. Puhakka seurusteli peliaikanaan ja joutui miettimään, miten esittelisi miesystävänsä pelikavereilleen, jos he törmäisivät kaupungilla.

”Sellainen rasittaa arkea ja on vaikeaa parisuhteen toiselle osapuolelle.”

Kokonaan oma maailmansa on niin sanottu lätkäjätkien pukukoppipuhe. Puhakka sanoo, ettei jääkiekkojoukkueessa pärjää ilman itseironiaa.

”Kaikki, jotka ovat olleet lätkäkopissa, tietävät, että siellä vitsaillaan laidasta laitaan. Se on joskus ronskia, ja siihen voi sisältyä myös homoläppää.”

Puhakka sanoo, ettei koskaan tarttunut arveluttaviin vitseihin tai ottanut niitä henkilökohtaisesti. Ne menivät yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Mutta Puhakka tietää, etteivät kaikki ole samanlaisia kuin hän.

”Joku toinen saattaa ottaa itseensä ja vetäytyä kuoreensa.”

Potentiaalisesti kiusallisissa tilanteissa Puhakkaa auttoi ystävien tuki. Pukukopissa joukkueen jäsenet ovat keskenään pelikavereita, mutta pelikavereista jotkut voivat olla myös läheisiä ystäviä. Puhakka löysi joukkueista ihmisiä, joille hän pystyi luontevasti kertomaan homoudestaan.

Rohkeus kannatti. Kun joku heitti kopissa homovitsin, Puhakka vilkaisi näitä luottoystäviään ja vaihtoi heidän kanssaan katseita. He pystyivät nauramaan yhteiselle salaisuudelle.

”Se kevensi oloani ja teki tilanteesta itselleni rennomman.”

Yksi näistä luotetuista oli Kim Hirschovits, Espoon Bluesin kapteeni ja 2000-luvun tunnetuimpia SM-liigapelaajia.

Eräällä automatkalla Puhakka kertoi Hirschovitsille seurustelevansa miehen kanssa.

”Hirso vastasi, että makeeta, onnea. Ei siihen tarvitsekaan vastata mitään muuta.”

 

Urheilumaailman vanhat asenteet ja lainalaisuudet ovat viime vuosina natisseet liitoksissaan. Naisten urheilulle tai vaikkapa vammaisurheilulle on alettu vaatia aiempaa suurempaa arvostusta ja tukea. Myös urheilun lieveilmiöihin on tartuttu tiukemmin.

Rasismia on alettu kitkeä katsomoista ja pelikentiltä. Lätkäkaukaloiden joukkotappelut, jotka NHL:ssä olivat menneinä vuosikymmeninä arkipäivää, ovat miltei kadonneet. Urheilun omalakinen maailma on joutunut monin tavoin siistiytymään, jotta se kestäisi kriittisen ulkopuolisen arvioinnin.

Homoseksuaalisuus on ollut urheilussa viimeisiä suuria tabuja. Vasta viime vuosina ilmapiiri on muuttunut sellaiseksi, että joukko tunnettuja urheilijoita on uskaltanut avoimesti kertoa seksuaalivähemmistöön kuulumisestaan. NBA-koripalloilija Jason Collins, uimarit Ari-Pekka Liukkonen ja Ian Thorpe, amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Michael Sam ja monet muut ovat vuorollaan tulleet ulos kaapista.

Macholajiksi mielletyssä jääkiekossa on ollut hiljaisempaa. Koko maailmassa on vain kourallinen pelaajia, jotka ovat tehneet saman kuin Janne Puhakka. Tanskalainen maalivahti Jon Lee-Olsen tuli kaapista vain joitakin päiviä sitten. Hän on tiettävästi ainoa pelaaja, joka on uskaltanut puhua asiasta aktiiviuransa aikana.

Puhakka on lukenut uutisia. Lee-Olsenin homous on otettu Tanskassa hyvin vastaan.

Puhakan omat kokemukset SM-liigasta liittyvät yhteen kiekkoseuraan ja 40 otteluun. Sen jälkeen hän pelasi kauden alemmalla tasolla Mestiksessä. Hänen kokemuksensa pukukopeista eivät ole karmaisevan homofobisia.

”Mutta lätkämaailma on jotenkin jäljessä. Tästä asiasta ei tarvitsisi vääntää, jos kaikki voisivat olla kopissa luonnollisesti omia itsejään.”

 

Suomessa keskustelu homoista jääkiekkoilijoista on ollut tuskallisen vaikeaa. Välillä se on saanut suorastaan surkuhupaisia kierteitä. Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen maalivahti Sinuhe Wallinheimo sanoi helmikuussa 2014, että homon pelaajan kannattaisi kätkeä homoutensa kopissa, ettei asia rikkoisi joukkueen kemiaa ja kääntyisi joukkuetta vastaan.

Wallinheimo oli tuolloin jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja. Hän sai lausunnostaan runsaasti kritiikkiä ja pyysi sanojaan anteeksi. Kummalliseksi asian tekee sekin, että vain vuotta aikaisemmin juuri Wallinheimo oli kehottanut urheilijoita tulemaan ulos kaapista.

Entinen leijonakapteeni Juhani Tamminen sanoi syksyllä 2014 ammattikorkeakoulu Metropolian järjestämässä paneelikeskustelussa, ettei ole monikymmenvuotisella kiekkourallaan koskaan nähnyt kopissa homoa. Hän lisäsi myös, etteivät ”pikku hiirulaiset” pärjää lajissa. Myöhemmin Tamminenkin lisäsi, että hänen mielestään homot ovat tervetulleita lajin pariin.

Nyt jääkiekon homokeskustelussa johtajan roolin ottaa 24-vuotias Janne Puhakka. Hän tekee sen rauhallisesti eikä hae konflikteja tai halpoja irtopisteitä.

Juhani Tammisen lausuntoa hän ei halua suoraan kommentoida.

”En tunne Tamin kommentin alkuperää enkä sitä, mitä sillä on haettu. Mutta ajatus, ettei kopissa olisi seksuaalivähemmistöjä, on hassu.”

SM-liigassa kiekkoilee useita satoja pelaajia. Tilastollisesti heidän joukossaan on useita tai useita kymmeniä homomiehiä. Puhakka painottaa, ettei kukaan näistä pelaajista ole valinnut seksuaalista suuntautumistaan eikä homous vaikuta heidän taitoihinsa jääkiekkoilijoina.

Puhakka ei tunnista myöskään Sinuhe Wallinheimon ajatusta, jonka mukaan homous rapauttaisi pukukopin ilmapiiriä. Hänen omat kokemuksensa ovat toisenlaisia. Kun hän on kertonut ystävilleen homoudestaan, vastaanotto on ollut poikkeuksetta myönteinen.

”Joku on sitten saattanut kertoa omasta elämästään jotakin pintaa syvemmältä. Se vahvistaa jouk­kuetta.”

Jääkiekkoon on aina kuulunut vaaran ja jopa väkivallan elementti, joka monista muista urheilulajeista puuttuu. Vielä 90-luvulla peli saattoi hetkittäin muistuttaa sodankäyntiä. Etenkin NHL:ssä luunmurskaajat ja lihanleikkaajat omistivat kaukalon.

Janne Puhakan ikäiset pelaajat uudistavat kiekkomaailmaa monin tavoin. Sääntömuutosten myötä laji on muuttunut nopeammaksi ja taitavammaksi. Moderni huippupelaaja on jäntevä taituri, ei öykkäröivä macho. Hiljalleen muuttuvat myös lajin ilmapiiri ja imago. Netin highlight-koosteissa halutaan pyörittää komeita maaleja, ei irtoavia ja verta vuotavia päitä.

Nuoremman ikäpolven miehillä maskuliinisuus on ylipäätään monipuolisempaa kuin aikaisemmin. Miehen malli on laventunut. Keväällä ihannoitiin maalivahti Kevin Lankisen lukuharrastusta. Patrik Laine on paitsi pelätty maalintekijä myös absolutisti. Kun nuoret leijonat voittivat MM-kultaa tammikuussa 2016, yksikään pelaaja ei riehunut julkisesti kännissä. Koripalloilija Lauri Markkanen on kertonut välttelevänsä punaista lihaa.

Janne Puhakka on homosek­suaali. Hänen ikätovereilleen se ei ole enää tabu. Se ei ole edes asia, josta kukaan olisi välttämättä erityisen kiinnostunut.

Silti Puhakan ulostulo on vasta alku. Puhakan mielestä on outoa, ettei hän tunne itsensä lisäksi ketään SM-liigassa pelannutta homoseksuaalia.

”Voisin kuvitella, että on pelaajia, jotka haluaisivat puhua asiasta, mutta eivät uskalla, koska pelkäävät työpaikkansa puolesta. Etenkin kärkiketjujen ulkopuolelle jäävät pelaajat saattavat olla epävarmoja.”

Puhakka olisi itsekin halunnut kertoa homoudestaan jo aktiivi-uransa aikana. Hän haaveili, että löisi läpi, saisi nimeä ja tulisi sitten julkisuuteen. Hän mietti asiaa kolme vuotta.

”Mutta minä en ollut niin hyvä pelaaja, että olisin voinut olla varma työpaikastani. Se toi epävarmuutta.”

Ja ura päättyi aikaisemmin kuin Puhakka oli ajatellut.

Jossakin vaiheessa Puhakka huomasi, että osa kavereista suuntasi KHL:ään ja NHL:ään. Puhakka kiekkoili Suomen jälkeen yhden kauden Ranskassa ja treenasi sen jälkeen vielä yhden kesän sillä ajatuksella, että jostakin löytyisi hyvä pelipaikka. Nuori pelaaja haluaa aina uskoa, että yksi tai kaksi hyvää kautta voivat vielä muuttaa koko uran.

Lopulta hän kuitenkin halusi katsoa, mitä muuta elämässä voisi tehdä.

Nyt hän opiskelee Helsingissä Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa kansainvälistä bisnestä ja työskentelee muotialalla. Miesystävä on töissä eläinlääkärinä Norjan lohiteollisuuden palveluksessa.

Lukioikäisenä Puhakka vietti kaksi vuotta Kanadassa paikallisessa QMJHL-junioriliigassa. Samaan aikaan hän suoritti lukio-opintoja Eiran aikuislukiossa. Kokemuksesta on ollut myöhemmin elämässä hyötyä.

”Siinä oppi itsekuria. Lätkän ohella pystyy opiskelemaan, jos haluaa ja voimat riittävät.”

Omalle perheelleen Puhakka kertoi homoudestaan 19-vuotiaana. Vastaanotto oli mutkaton. Viime kesäkuussa hän julkaisi Insta­gram-tilillään kuvan itsestään ja miesystävästään.

”Taakka putosi hartioilta. Toivoin, että joku lätkänpelaaja olisi ottanut yhteyttä. Olisi siistiä jutella jonkun kanssa, joka on ollut samassa tilanteessa.”

Puhakan mielestä parasta olisi, jos hänen jälkeensä ulos tulisi muitakin pelaajia. Mitä suurempia nimiä, sen parempi. Hän haluaa, ettei kukaan pelaaja kyseenalaistaisi omia taitojaan seksuaalisen suuntautumisensa takia.

”Jos yksikin asiaa miettivä juniori tai aikuinen pelaaja saa tästä haastattelusta itselleen jotakin positiivista, olen tyytyväinen.”

Virkakielikoulu

Tervetuloa Katleenan virkakielikouluun! Esimerkit suoraan valtioneuvoston kansliasta!

18.9.2019 klo 10:27

Hei kaikki lapset ja tervetuloa Katleenan virkakielikouluun! Tänään opettelemme kankean virkakielen periaatteita, joiden avulla pystyt tuottamaan vaikeaa tekstiä.

Opetusmateriaalina toimii valtioneuvoston kanslian eilinen tiedote.

Vinkki 1: Monimutkaisuutta kehiin!

Tämä vinkki jakaantuu kolmeen osaan.

Vinkki 1a)
Käytä paljon –minen-pareja. Esimerkiksi kauppareissulla voit kertoa vanhemmille, että karkin ”ostamisen mahdollistaminen” on välttämätöntä ”rentoutumisen toteutumiselle”.

Yleensä –minen-pareissa toinen sana on täysin turha. Se mykistää lukijan tehokkaasti, koska tämä joutuu miettimään, että mitä ihmettä juuri sanottiinkaan.

Vinkki 1b)
Kerro itsestäänselvyyksiä, mutta kätke ne virkkeen eri päihin tai mieluummin eri virkkeisiin. Kerro vanhemmille vaikkapa näin: ”karkkia pitää ostaa, koska niissä on luonnonmukaisia väriaineita ja koska ne rentouttavat ja koska karkkia pitää ostaa”.

Vinkki 1c)
Tuplaa sanojen pituus tekemällä niistä yhdyssanoja, vaikka pidennetyt sanat eivät tuo mitään lisäarvoa. Kauppareissulla siis et tee ostoksia vaan ”ostopäätöksen”. Voit myös kertoa, että ”karkkimomenttiin kohdistetaan budjettilisäys”.

Valtioneuvoston kanslian sanoin:

Vähennystä [toimintamenoihin] aiheutuu valtioneuvoston yhteisten kehittämishankkeiden toteuttamisen päättymisestä sekä toimintamenomomenttiin kohdistetuista säästöpäätöksistä.

Kerrataanpa nämä kolme tekstissä käytettyä vinkkiä:

  1. Virkkeeseen on saatu taitavasti kolme –minen-sanaa: kehittäminen, toteuttaminen ja päättyminen.
  2. Lisäksi toimintamenojen vähennys johtuu kuulemma toimintamenoihin kohdistetuista säästöistä. Eittämättömän loogista!
  3. Kolmas kikka on ”toimintamenomomentti” ja ”säästöpäätös”, joilla saadaan kivoja yhdyssanoja tekstiin.

Suomeksi tämä koko pötkö sanottaisiin näin:

Vähennyksiä syntyy siitä, että valtioneuvoston kehityshankkeita on päättymässä. Lisäksi toimintamenoihin tehtiin muitakin säästöjä.

Varo kuitenkin tällaista turhaa selkeyttä ja suorasanaisuutta. Käytä mieluummin tupla-minen-paketteja, piilota itsestäänselvyydet virkkeen eri päihin ja muista hyödyntää turhia yhdyssanoja.

Erinomainen suoritus valtioneuvoston kanslialta. Arvosanaksi tulee 9+!

Vinkki 2: Piilota nolo asia

Kun kerrot noloa asiaa, kerro se mutkan kautta kiertäen. Kauppareissulla älä siis missään nimessä kerro ostavasi monta pussia karkkia, vaan sano vanhemmille, että ”karkkikiintiötä nostettiin aikaisemmalle tasolle” ja ”karkkimäärärahoihin tehty säästö poistettiin”.

Tällainen muotoilu häivyttää kätevästi totuutta ja piilottaa mutkiensa taakse todelliset toimet.

Otetaanpa valtioneuvoston kanslian esimerkki:

Ministereiden, heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajien palkkaukseen osoitetaan yhteensä 11,5 milj. euroa, eli n. 5 milj. euroa korotusta vuoteen 2019 nähden. Korotus aiheutuu ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien määrän noususta, palkkioperusteiden tarkistuksista sekä edellisen hallituksen ministereiden palkkioihin kohdistettujen säästöjen poistamisesta.

Lapset, katsokaa miten tehokasta kielellistä vaikuttamista!

Ministerien palkkioita siis nostetaan, mutta sitä ei sanota suoraan. Sen sijaan ”palkkioperusteita tarkistetaan” ja ”palkkioihin kohdistettuja säästöjä poistetaan”. Säästöjä poistetaan. Ovela tapa ilmaista palkankorotus. Suomeksi siis ministerien avustajamäärä kasvaa (eli työtaakka kevenee), mutta palkka nousee.

Poikkeuksellisen noheva suoritus valtioneuvoston kanslialta. Arvosanaksi tulee 10-!


Erään somekeskustelun anatomia Kirjoittanut Janica Brander

Erään somekeskustelun anatomia eräässä ryhmässä (jälleen kerran):

Henkilö 1: Olen harkinnut lapsellemme Lillelilallerin päiväkotia. Onko teillä paikasta kokemuksia?
Henkilö 2: Meidän lapsemme on Pallerolyllerön päikyssä ja se on kyllä tosi hyvä!
Henkilö 3: Pullavapellavan päiväkotiketjussa on kuulemma ollut liian vähän hoitajia suhteessa lasten määrään, naapuri kertoi. Omat lapseni Murmermlimarmelissa.
Henkilö 1: Kiitos tiedoista, mutta olisiko jollain tietoa Lillerilallerista, josta kyselin?
Henkilö 4: Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että alle 3-vuotiaita ei pitäisi laittaa päiväkotiin ja siinäkin iässä vain pariksi päiväksi viikossa.
Henkilö 5: Kaikilla ei ole varaa ja mahdollisuuksia hoitaa lapsiaan montaa vuotta kotona!
Henkilö 1: Voisimmeko pitää keskustelun aiheessa? Onko kenelläkään kokemuksia Lillarilallerista?
Henkilö 6: Jos ei pysty hoitamaan lapsiaan kotona kannattaa jättää muksut tekemättä.
Henkilö 7: Oletko harkinnut perhepäivähoitoa? Voisitko kuitenkin olla vielä vähän aikaa kotona? Lapsuus kestää vain hetken, eikä sitä saa takaisin.
Henkilö 8: Tässä maassa vaan mamut sikiää saatana!
Henkilö 1: Teillä ei siis ole kokemuksia Lillerilallerin päiväkodista, jota avaukseni koskee?
Henkilö 9: No parempi että edes joku lisääntyy, kun kantaväestöä kiinnostaa vain matkustelu ja nuoruutta venytetään nelikymppiseen asti.
Henkilö 10: Lapsi on elämäni paras asia ja lapsenkin kanssa voi matkustella, se on vain asenteesta kiinni.
Henkilö 11: Ihmiset voisivat lentää vähemmän sen sijaan, että totuttavat lapsensa ilmastoa tuhoavaan elämäntyyliin.
Henkilö 12: Meidän mummo ei matkustanut eikä koskaan valittanut.
Henkilö 13: Minä repesin synnytyksessä pahasti mutta joka hetkestä nautin.
Henkilö 1: LILLERILALLERI SAATANA!
Henkilö 14: Yv av lahkeen sisämitta?
Henkilö 15: Kysyn vielä mieheltä voinko ostaa.
Henkilö 16: Ime huara paskaa!
Henkilö 17: Joka hetkestä nautin.


Näin opit alistamaan itseäsi tehokkaammin - Kokeneen itseruoskijan ohjeet kirjoittamiseen

Olen lukenut 14 vuoden sisällä monta kirjoittamisen opaskirjaa ja saanut niistä jonkin verran hyötyä. Suurin osa niistä on kuitenkin melkoista tuubaa.

Yleisin neuvo on, että kannattaa kirjoittaa säännöllisesti ja pakottaa itsensä näppäimistön eteen, koska ikinä ei tule inspiroitunutta kirjoitusoloa etukäteen. ”Inspiraatio” tulee vain kirjoittamalla. Se syntyy tekemisestä eikä toisin päin.

Tämä on hyvä neuvo ja toimii monille. Se kuitenkin johtaa siihen, että ihmiset syyllistävät itseään koneen äärellä saamatta mitään aikaan. Tämä aiheuttaa ahdistusta. Ahdistus liittyy mielessä kirjoittamiseen. Kirjoittamisesta tulee kärsimystä.

Kärsimyksellä ei ole mitään arvoa eikä se tee kenenkään tekstistä parempaa. Jos pystyy kirjoittamaan vain kärsien, kannattaa lopettaa kirjoittaminen heti ja tehdä jotain muuta.


Vaikka kykenisi
nauttimaan kirjoittamisesta, tulee väistämättä päiviä, jolloin ei huvita. Silloin on parempi vaikka pelata tietokoneella, tavata ihmisiä, mennä kävelylle tai juoda kaljaa kuin ahdistua siitä ettei huvita kirjoittaa.

Tämän vuoksi kiinteään työaikaan perustuva palkkatyö on kirjoittamisen kannalta roskaa, ellei kyse ole tiivistahtisesta uutistoimituksesta tai vastaavasta nopeutta ja päivystämistä vaativasta toimesta.

Aina, kun on pitänyt kirjoittaa kirja tai muu pidempi teksti, se on sujunut siten, että joinakin ”työpäivinä” olen kirjoittanut nolla merkkiä ja toisina 18 000 merkkiä. Kun olen ollut toimituksessa kiinteällä työajalla, kuvio on ollut sama, paitsi nollan merkin päivinä olen teeskennellyt tekeväni töitä mutta oikeasti juonut kahvia, pelannut iPadilla ja selannut Facebookia.

Suuri osa palkkatyöstä tietysti perustuu joka tapauksessa huijaukseen ja teeskentelyyn. Jos kyse olisi oikeasti vain työn tehdyksi tulemisesta, yhteiskunnan voisi järjestää aivan toisella tavalla.


Entä, jos
siirtää kirjoittamista mutta myöhemminkään ei huvita kirjoittaa?

Ehkä kirjoitushomma ei ole ylipäätään mielekäs. Ehkä se on tarpeeton. Ehkä kirjoittaminen on väärä väline. Ehkä elämä on solmussa muista syistä ja solmu tulee esiin kirjoittamisessa.

Kun opetetaan kirjoittamista, yleensä keskitytään liikaa teknisiin asioihin ja liian vähän kirjoittamisen haluun. Jos haluaa kirjoittaa, silloin tulee kirjoitettua ennemmin tai myöhemmin ja kaikki muut asiat ovat sivuseikkoja. Jos taas ei halua kirjoittaa, silloin ei tule kirjoitettua.

On hirveää seurata ihmisiä, jotka raippaavat itseään siitä, että ”ei saa kirjoitettua”.

Nykyään julkaistaan kyllä yhä useammin ”motivaatio-oppaita”. Muutama esimerkki suomenkielisestä kirjallisuudesta: Opas yksilölliseen motivointiin. Motivaatio työvälineenä. Työmotivaatio. Tahdonvoiman käyttöohje. Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? Kuinka löydät kadonneen motivaatiosi ja saavutat tavoitteesi työelämässä?

Käytännössä motivaatio-oppaat tuppaavat olemaan ”näin riistät itseäsi tehokkaammin” -oppaita. Ihmiset kokevat ongelmalliseksi, että heiltä puuttuu halu ja motivaatio tehdä ”oikeita asioita”. Sitten he itsesyyllisyyden synkkyydessä etsivät oppaista apua siihen, miten saada itselleen halu tehdä töitä.

Asetelma on perverssi. Mutta tässä sitä ollaan. Mitä tehdä? Seuraavassa seitsemän kirjoittamiseen liittyvää käytäntöä, jotka toimivat itselläni. Näitä voi tietysti soveltaa mihin tahansa ”luovaan työhön”.


1. Kirjoittamisen konteksti on tärkeä.
On paljon helpompi kirjoittaa, jos tekstille on tilaus, merkitys, yhteisö ja yleisö ja jos sen luonnokseen voi pyytää kommentteja. On esimerkiksi täysin eri asia yrittää kirjoittaa kirjaa oman tahdonvoiman varassa ilman kustantajaa ja rahaa kuin kirjoittaa kirja, jonka julkaisusta on sovittu kustantajan kanssa ja jota varten on saatu apuraha.

Konteksti selittää, miten jotkut voivat näyttäytyä yli-inhimillisinä kirjoituskoneina, jotka vain suoltavat juttuja ja kirjoja ulos koko ajan. Miten esimerkiksi julkkisfilosofit tai menestyskirjailijat pystyvät julkaisemaan kaksi kirjaa joka vuosi? He tietenkin kopioivat, plagioivat ja kierrättävät niin itseään kuin muitakin kirjoittajia, mutta aika paljon heitä auttaa, että heidän kirjoituksiaan kärkytään niin hanakasti ja kustantajien julkaisukynnys on matala.

On helpompi kirjoittaa, kun on kysyntää ja kokee olevansa haluttu. Staroilta tilataan jatkuvasti kamaa, mikä antaa heille buustia ja ajaa heitä kirjoittamaan. Heille maksetaan työstä ja heitä kehutaan siitä, ja niin syntyy itseään ruokkiva halun kierre.

Samaan aikaan ne kirjoittajat, jotka eivät ole osa tällaista asetelmaa, ihmettelevät, miten staroilla voi olla niin kova itsekuri ja työetiikka. Itsekuriksi ja työetiikaksi nimetyt käytännöt ovat kuitenkin osa asetelmaa eivätkä yksilön luonnetta. Myös halu kirjoittaa syntyy aina jossakin asetelmassa.


2. Kirjoittamisessa tärkeintä on lepo, kuten kaikessa muussakin.
Kirjoittaminen vaatii tietyn laiskuuden ja leväperäisyyden ilmapiirin, jossa on mahdollista keräillä hajamielisesti erilaisia rykelmiä raaka-aineeksi mahdolliselle myöhemmälle työstämiselle.

Tätä tietenkin helpottaa valtavasti, jos sattuu saamaan mittavan perinnön, kuten päähenkilö eksistentialistisissa romaaneissa. Muutenkin luova flanööräys on helpointa porvarillisille miehille, joilla on eniten varallisuutta ja vähiten rajoitteita. Siihen voi kuitenkin pyrkiä myös mikrotasolla, varastamalla aikaa palkkatyöstä, tylsiltä oppitunneilta tai muusta pakollisesta toimesta.


3. Kirjoittamisen hyödyllisin vaihe on perustuotanto.
Aloittaminen on tunnetusti vaikeaa. Siksi kannattaa aloittaa vain kerran elämässään. Kirjoittaminen, niin kuin lenkkeily, on helppoa, jos sitä ei lopeta koskaan. Jos koko ajan tuottaa jotain, edes puolihuolimattomasti, vähän niin kuin vahingossa, ohimennen, vaikka edes ajatuksissaan, niin kirjoittaminen helpottuu valtavasti.

Perustuotanto voi olla listojen tekemistä, muistiinpanoja puhelimessa, kuvien ottamista, blogitekstien luonnostelua, vastuuttomien kirjaideoiden heittelyä, mitä tahansa mielellään epäpuhdasta, hapuilevaa ja kulmikasta.


4. Tyhjästä paperista ei synny mitään.
Valkoiselta sivulta ei pääse liikkeelle. Aina pitää olla jotain, jonka avulla pääsee vauhtiin, jokin väite, sitaatti, ranskalainen viiva, tajunnanvirtapätkä, kuva, välähdys, tunne, muistikuva. Juuri tätä varten on perustuotanto. Alkuun pääsee lajittelemalla, yhdistelemällä, versioimalla ja laajentamalla perustuotteita.


5. Itsensä huijaaminen ratkaisee kaiken.
Jos harrastaa perustuotantoa ja työstää sitä eteenpäin, ei oikeastaan tarvitse varsinaisesti ”kirjoittaa” missään vaiheessa. On lopulta yllättävän vaikeaa istua alas ja käskeä itseään: ”Nyt kirjoitan.” Paljon helpompaa on huijata itseään niin, että koko kirjoitusvaihe jää pois ja tilalla on vain muistiinpanojen tekemistä, lajittelua, yhdistelemistä ja editoimista. Muistiinpano –> yhdistelmät –> laajennukset –> luonnos -> editointi -> julkaisu.


6. Samanaikainen kypsyttely mahdollistaa etenemisen.
Joskus ajatus on selkeä ja tunne niin voimakas, että tekstin pystyy kirjoittamaan yhdellä kertaa purkkiin kuin tenttivastauksen. Useammin näin ei ole, ja siksi kannattaa työstää montaa tekstiä yhtä aikaa, jotta voi vaihdella niiden välillä. Jos eteen tulee ongelma, jumittaminen siinä ei yleensä auta. Kannattaa kypsytellä samanaikaisesti erilaisia tekstejä, jolloin jokin niistä saattaa joskus jopa valmistua. ”Jos sinulla on neljä projektia kesken, etkä tiedä, miten selviäisit niistä, ota vielä yksi.” (Peter von Bagh)


7. Sivumäärät ovat typeriä ja niistä kannattaa hankkiutua kokonaan eroon.
Tämä on täysin tekninen pointti, mutta kirjoitan sen tähän, koska moni edelleen puhuu kirjoittamisesta sivumäärien kautta: ”Montako liuskaa?” Sivumäärä riippuu taitosta ja muista ratkaisuista. Sen tuijottaminen on vain haitallista ja tekee ahdistuneeksi. Sitä paitsi käytännössä kukaan (lehtien toimitukset, kirjojen kustantajat) ei puhu sivumääristä vaan merkkimääristä. On parempi kirjoittaa esimerkiksi Google Docsissa ja piilottaa sivujen näkyminen, jotta niitä ei tule ajatelleeksi. Mittarit tulevat helposti kirjoittamisen tielle.



Tietokirjailija ja vapaa toimittaja kirjoittaa mediakritiikistä, vallasta, filosofiasta, laiskottelusta, kapinoinnista ja kirjoista. Kirjoittajana Pontus Purokuru.

Arkistot

Arkistot
Luokkavallan-vahtikoirat-390x600

3 plus 1 asiaa kirjoittamisesta (Saara Henriksonin blogi. Alkaa heti tuon ensimmäisen jutun jälkeen. Kannattaa katsastaa!)Sitkeys, Pettymys, Vastuu

Millenniaalit emoticon-maailmassa

Mainitsin viime kirjoituksessani y-sukupolven ja sille kuuluvan tunteen oikeutuksesta. Samastun vahvasti kuvauksiin y-sukupolvesta, jolle on pienestä pitäen opetettu, että nämä ovat erityislaatuisia. Tämä ennenkin linkkaamani Huffington Postin artikkeli summaa tähänastisen elämänkokemukseni kutakuinkin täydellisesti.

Mikä näyttää hyvältä paperilla ei kuitenkaan välttämättä kestä tarkastelua todellisuutta vasten. On nimittäin niin, että todellisuudessa olen "millenniaaliksi" (määritelmästä riippuen 1977/1983–1995 -syntyneet) vähän liian vanha, ensisijaisesti sen vuoksi, että ehdin työllistyä omalle alalleni ennen vuoden 2008 talouskriisiä. Mutta jos ei muuta, niin Johannes Ekholmin teos Rakkaus niinku todistaa sen.

Suomessa yhdeksänkymmentäluvun alun lamaa on sanottu y-sukupolven määrittäväksi kokemukseksi. Ehdin kuitenkin, seitsemänkymmentäluvun puolella syntyneiden toverieni tavoin, nauttia lapsuuteni ajan hyvinvointivaltion hedelmistä koulukuraattoreihin ja koulun hammashoitolaan. Niukin naukin ehdin työskennellä toimituksessa ennen kuin mediataloja alettiin saneerata entistä raskaammalla kädellä. Työllistyin pätkissä, mutta toimituskulttuuri oli vielä irtisanomisia edeltävältä ajalta.

Minun sukupolvelleni, jos sellaista on, vuoden 2008 talouskriisi oli olennaisempi kuin edellinen lama. Ehdin sisäistää vain y-sukupolven itseriittoisuuden, en sitä epävarmuutta. En elänyt pitkitettyä nuoruutta. Hyvä, kun elin nuoruutta ollenkaan. Minulla ei ole älypuhelinta tai kulutusluottoa, nuoruuteni toiveammatti oli tulkki enkä ole koskaan käyttänyt Whatsappia tai Instagrammia. En kadu yhtäkään tekemääni valintaa.

Tuntuu, että olen saanut kaiken, kun ihan vähän matkaa perässä tulleille ei jäänyt juuri mitään.

Ainakaan paljon ei ole jäänyt työmarkkinoista jäljelle Rakkaus niinku- romaanin päähenkilöille. Kolmekymppinen toimittaja Joona on saanut potkut paljastettuaan työnantajansa rasistiset asenteet lukijoille. Hänellä ei ole luottotietoja, hän asuu isänsä luona ja viettää päivät katsomalla tosi-tv:tä tai juttelemalla chatissa tai baareissa kavereiden kanssa. Joonan isä ei ole sen onnistuneempi tapaus. Hän on eronnut Joonan äidistä ja elää reippaan savolaisnaisen rakentamassa kodissa, jossa hän kirjoittaa ”knausgårdilaista” läheisensä likoon laittavaa sukupolvieeposta.

Joona päättää laatia oman romaanin nauhoittamalla yksityisiä keskusteluaan ja julkaisemalla chattinsa sisällön copy-paste-menetelmällä. Nämä chat-keskustelut ja baarikeskustelut on "litteroitu" romaaniin mahdollisimman autenttisesti. Näin saadaan valtava määrä materiaalia, joka kuitenkin ennen pitkää alkaa puuduttaa.

Romaania on vaikea arvioida kaunokirjallisuutena, siksi hajanaiselta ja editoimattomalta vyörytykseltä se vaikuttaa. Ilmaisu on enemmän dokumentaarista kuin kaunokirjallista proosaa. Romaani on helppolukuinen ja siinä on paljon hauskoja kohtia:

”kuuntelen rihanna work work work
käyn läpi facebokkaverit ja koitan
poistaa kaikki epämääräset
lähtöluku 1005
poistan kaikki vittumaisimmat, jää 743
poistan kaikki jotka koulusta tai baareista
tuttuja joita en pysähtyis moikkaamaan
jos tapaan kadulla, tippuu 650:een…”
Romaanin naiset – chatin toisessa päässä Joonaa terapoiva kuvataiteilija SAD91RL sekä arkkitehdin kanssa naimisiin ehtinyt ex-tyttöystävä, graafinen suunnittelija Caritas (nyökkäys Mika Waltarin Suuren illusionin puoleen) – tuntuvat saaneen nuorta miestä paremmin elämän syrjästä kiinni.

Romaanin heikkoudet ja vahvuudet ovat nerokkaasti samalla myös millenniaalien heikkouksia ja vahvuuksia. Millenniaaleissa on valtavasti hyviä puolia. He ovat yksilöllisempiä ja hauskempia kuin me, jotka parikymppisinä ajattelimme vain omaa uraamme tai sitten maailman pelastamista – aktivismi kansalaisliikkeissä tai puolueissa on lopulta vain yksi muoto karrierismista. He ovat älykkäitä ja ilkeitä, ruusunpunaiset lasit on tempaistu silmiltä ajat sitten. Jopa miehet ovat parempia: he uskaltavat halata ja olla herkkiä.

Raivostuttavana piirteenä on huomion keskittyminen helsinkiläiseen (uus)mediasukupolveen. Suurin osa millenniaalienkin sukupolven työstä tehdään kuitenkin vielä taulukkopalkkojen maailmassa, ei läppärillä etelähelsinkiläisessä kahvilassa. Vähän samasta syystä en ole koskaan syttynyt sukupolveni suosituille yhteiskunnallisille bloggareille. Kirjoitukset eivät tunnu olevan minua varten.

HS (jonka luen paperiversiona, kiitos vain) kertoi tänään, että Kiinassa on 415 miljoonaa nälkäistä, koko suvun sparraamaa ja aiempia sukupolvia koulutetumpaa 16-35-vuotiasta millenniaalia. Sillä aikaa kun meille on kerrottu, että voimme opiskella vaikka performanssitutkimusta jos se tekee meidät onnelliseksi, kiinalaiset nuoret tuntevat perheen ja suvun paineet niskassaan.

Heihin verrattuna Johannes Ekholmin romaanin Rakkaus niinku -henkilöt tuntuvat elinkelvottomilta. Amerikka hiipuu, Trump on sen kuolinkorinaa. Eurooppa on pian uusi Antiikki.

En voi sanoa syttyneeni Johannes Ekholmin kirjasta, mutta olen iloinen, että luin sen. Nyt ymmärrän vähän paremmin, miksi y-sukupolvi on toisaalta niin keskittymiskyvytöntä ja pinnallista ja toisaalta itselleen niin säälimättömän ja kohtuuttoman ankaraa.

Johannes Ekholm: Rakkaus niinku (Otava 2016)

Thursday, February 16, 2017

3+1 ajatusta kirjoittamisesta: Pettymys (#bonusajatus)

On vain kahdenlaisia kirjailijoita: niitä, jotka ovat pettyneet ja lopettaneet, ja niitä, jotka ovat pettyneet ja jatkaneet kirjoittamista. Ei ole olemassa yhtäkään kirjailijaa, joka ei olisi joutunut kokemaan karvasta pettymystä uransa aikana.


Postauksen kuvituksena on kooste hylsykirjeistä, joita olen aikoinaan saanut eri kustantamoilta. Kuvatulkkaus: ”Käsikirjoitus. Olemme nyt tutustuneet tarjoamaanne käsikirjoitukseen. Ikävä kyllä on todettava, ettemme voi tarjoutua sitä julkaisemaan. Hyvä Saara Henriksson, kiitos käsikirjoituksesta, jota olet ystävällisesti… oheisen lausunnon ja arvioitsijan kanssa… valitettavasti… ystävällisin terveisin. Arvoisa Saara Henriksson, pahoittelemme, että olette joutuneet odottamaan… Ikävä kyllä se ei sovellut kustannusohjelmaamme. Hei, kiitos osallistumisestasi… Jne. jne.”

Pettymysten sietokyky on osin perinnöllinen ominaisuus, jokainen kestää henkistä turpaanottoa vähän omien rajojensa mukaan. Millä tahansa taiteellisella alalla iskunsietokyky voi kuitenkin olla olennaisempi asia kuin jopa lahjakkuus. Se on kykyä unohtaa, kerätä palaset ja jatkaa.

Mieli myös suojelee pettymyksiltä monella tavalla. Eräs yleinen muoto tästä on ”valmiiksi pilalla kaikki.” Lainaan säettä tästä PMMP:n laulusta. Kun kaikki on kerran jo valmiiksi pilalla, ei kannata edes yrittää. Päätoimittajalla on poliittisesti erilaiset näkemykset kuin minulla – valmiiksi pilalla kaikki. Kustantajat eivät kuitenkaan vastaa – valmiiksi pilalla kaikki. Suomalainen yleisö ei ymmärrä – valmiiksi pilalla kaikki.

”Oikeutus” on vahingollinen ajatus, joka Y-sukupolven kasvatille, pienestä saakka omaan erityisyyteensä uskomaan oppineelle kirjoittajalle on ehkä väistämättä iskostunut mieleen. Kollegallani on aivan loistava sanonta: the world isn’t obliged to care. Kannattaa ajatella niin, ettei milloinkaan pidä luovuttaa vastuuta oman taiteellisen työn etenemisestä kenellekään muulle: kustannustoimittajalle, opettajalle, mentorille. Omasta kehityksestään on vastuussa kirjoittaja itse, ei kustantaja, jolta hän odottaa sähköpostia kolmatta kuukautta.

Internetin ansiosta kirjoittajalla on nykyään paljon mahdollisuuksia myös itsenäiseen julkaisemiseen. Indie-julkaiseminen voi tuntua houkuttelevalta kustantamorumban välttämiseksi. Joissakin tapauksissa tarinan yleisö on jo valmiina ja mikäs sen mukavampaa. Monille kirjoittajille pettymys on kuitenkin luvassa vain toisessa muodossa, eli itsenäisesti julkaistu teos tuntemattomalta kirjailijalta ei löydä lukijoita.

Jokainen tajuaa, että huiput (ja muutkin) ovat joutuneet tekemään kovasti töitä, oikoteitä ei ole. Silti jokainen julkaissut kirjailija kuulee jossain vaiheessa huokauksen, että hyvähän sinun on puhua, kun olet julkaissut/sinulla on apuraha/sinulla on suhteet kustantamoon/olet julkkis. Missään tapauksessa ei kannata pitää itseään oikeutettuna julkisuuteen, kehuihin tai ilmaiskyyteihin, vaikka muut näyttävät niitä saavan (uutisväläys: eivät saa).

Pettymyksen jälkeen mieli lääkitsee egoa syyttämällä muita. Muiden vika. Kustannuspäällikön huonon kirjallisen maun vika (minun bravuurini, saa käyttää). Lausuntopalvelun palautteen antajan, joka ei ottanut mallia varhaisesta vuorovaikutuksesta (maksavan asiakkaan asenne, ymmärrettävä, joskaan ei varsinaisesti hyödyllinen). Jos ei muuta niin kirjoittaja voi syyttää olosuhteita. Kirjailija Juha-Pekka Koskinen on sanonut suunnilleen näin, että kirjailijan etuoikeus on syyttää kirjan huonosta menekistä kaikkia muita tekijöitä paitsi kirjoittajaa itseään. Tässä on myös jotakin hyvin lohdullista.

Ymmärtämättömien ihmisten ja armottomien markkinoiden manaaminen tekee hyvää sielulle. Kannustan siis tuntemaan näitä tunteita ja ärhentelemään hetken aikaa joko itsekseen tai kavereille (päätoimittajalle ärhenteleminen sen sijaan voi torpata avustajasuhteen lopullisesti). Lopulta kukaan ei ole pyytänyt meiltä näitä kirjoja, kukaan tuolla ei ole houkutellut tai maanitellut meitä kirjailijan uralle eikä heitä voi siksi syyttää.

On hyvin vaikeaa tehdä taiteellista työtä ja teeskennellä samalla, ettei muka kaipaisi aplodeja. Selviytyäkseen pettymyksistä kirjailijan kannattaa kuitenkin opetella kiittämään itseään eikä hakea kiitosta muilta. Vinkki: taiteilijajärjestöt kampanjoivat jatkuvasti sen puolesta, että kuvittajat, kirjailijat ym. saisivat työnsä palkaksi käteistä, eivät mainetta ja kunniaa. Sovella tätä ajatusta: niin kauan kuin teet taidetta omaan laskuusi, teet sitä itsellesi. Kissa (muiden) kiitoksella elää. Muilta voi pyytää sitten rahaa.

Tähän päättyy kirjoitussarja ”3+1 ajatusta kirjoittamisesta”. Blogin lukijoiden ajatuksia otetaan mielellään vastaan kommenttilaatikossa.

3+1 ajatusta kirjoittamisesta: Vastuu (#3)

Tämän päivityksen voisi tiivistää sanomalla, että kirjoittajalla on vastuu omasta kehittymisestään. Se on kuitenkin ohjeena ankea eikä sitä paitsi edes toimi. Vastuun kanssa nimittäin käsi kädessä kulkee motivaatio, ja se onkin kinkkisempi juttu kuin vain päätösasia.

Joten lähden liikkeelle vähän kauempaa.

Nythän on niin, että ihminen ei välttämättä pyri eteenpäin sillä alueella, jolla hän on luontaisesti lahjakas, vaan sillä, jolla hän valitsee pyrkiä. Valintaan vaikuttaa useampi tekijä. Esimerkiksi minä olen varsinaisesti lahjakas ainoastaan musiikissa. Siis jos lahjakkuutena pidetään taipumuksia tai synnynnäisiä ominaisuuksia. Musiikki oli ainoa aine, joka minulla oli koulutodistuksissa kymppi alaluokilta lukioon. En kuitenkaan työskentele musiikin alalla enkä edes aina harrasta sitä aktiivisesti. Musiikki kulkee kuitenkin elämässäni mukana. Tästä lisää jäljempänä.

Musiikki on tyypillisesti ala, jonka opiskelu aloitetaan jo lapsena. Lapsi valitsee satunnaisesti (tai vanhemmat valitsevat hänelle) soittimen, esimerkiksi pianon, viulun tai kitaran, ja sen soittamista sitten harjoitellaan. Lapsen kehitys riippuu harjoittelusta. Nyt kun ajatellaan sanaa ”vastuu”, niin on sanomattakin selvää, kenellä on vastuu lapsen harjoittelusta. No vanhemmilla. Vanhemmilla on vastuu myös siitä, että lapsi saa ikä- ja kehitystasolle sopivaa ohjausta.

Lapsi ei harjoittele ilman motivaatiota. Tämän tietää joka ikinen vanhempi. Lapsen voi kehumalla lahjoa tai vanhemman auktoriteetilla pakottaa soittamaan, mutta siitä ei ole lopulta hyötyä. Edes ”tiikeriäiti” Amy Chua ei viime kädessä saanut nuorempaa tytärtään soittamaan viulua tällä metodilla, vaikka vanhemmasta tyttärestään pianistin saikin. Lasta motivoidaan leikin varjolla ja oikealla pedagogialla: lapsi itse ilahtuu omasta oppimisestaan ja taitojensa kehityksestä ja jaksaa jatkaa.

Sitten kirjoittajiin. Aikuinen ihminen kirjoittaa, aikuisen tietoisuudella pyrkii kehittymään kirjoittajana ja saavuttamaan kenties itselleen asettamiaan tavoitteita. Into on piukassa ja hyvin menee. Joillakin kaikki menee putkeen niin, että alkuinnostuksessa saa kirjoitettua oman ensimmäisen teoksen ja se pääsee myös julki. Useimmilla tämä kestää vähän kauemmin. Niin tai näin, jossain vaiheessa tulee väistämättä stoppi.

Pysähdys. Kyllästyminen. Palautteen mukaan ”vielä tässä on työtä”, vaikka työtä on tehty jo parhaassa tapauksessa vuosia. Kirjoittaja kompastuu julkaisukynnykseen kerta toisensa jälkeen tai muuten hakkaa päätään seinään. Pettymyksistä kirjoitan lisää ensi kerralla.

Motivaatio-ongelmia syntyy väistämättä ja juuri pidempään harrastaneille, lahjakkaille ja taitaville kirjoittajille. Eniten niiden kanssa kamppailevat yhden tai kaksi teosta julkaisseet kirjailijat. Harrastajan tapauksessa tämä on se vaikea kohta, jolloin ohjaajana näen, että jokin sammuu kirjoittajan katseessa. Toivo, odotukset. Tässä kohdassa eivät auta enää kirjoittajaohjaajan kikkakolmoset, koska kaikki vinkit on kokeiltu jo, käsikirjoitus kirjoitettu useampaan kertaan ja useita kustantajia lähestytty.

Nyt palaan nuoreen musiikinopiskelijaamme. Miten päästä jälleen siihen tilaan, jossa flow virtaa ja kehittyminen itsessään palkitsee? Kannattaa ajatella, että kirjoittajaminänne on leikkivä lapsi, ja itse olette aikuinen, joka kantaa vastuun ja ohjaa.

Näin se onnistuu: jokaisella luovan alan ammattilaisella pitäisi olla

1) alue, jolla hän pääsee loistamaan
2) alue, jolla hän voi kehittyä ja
3) alue, jolla lyödä läskiksi.

Mikään luovuus ei juokse pelkästä ruoskasta, eikä porkkanoilla tai herkuilla lahjominenkaan riitä pitkällä matkalla maaliin saakka. Vaihtelu ei vain virkistä vaan on välttämätöntä, sillä vain muuttamalla välillä suuntaa tai kokeilemalla jotain muuta kerta kaikkiaan saamme onnistumisen kokemuksia, jotka pystyvät viemään meidät ”päätyön” pitkän kuivan kauden yli.

Jatka kirjoittamista niin kuin tähänkin asti, tai pidä tauko, mutta älä luovuta. Hae vauhtia sivuraiteelta.

Kollega vietti yli puoli vuotta kirjoittamatta proosaa. Hetken mielijohteesta hän alkoi kirjoittaa ja julkaista runoja netissä, ilman tavoitteita tai pakkoa. Proosahanat aukesivat ja hän kirjoittaa nyt täyttä häkää aiemmin suunnittelemaansa teosta. Toinen kollega, prosaisti ja tietokirjailija, on vapaa-ajallaan galaksin valtias ja suunnittelee lautapelejä.

Monet julkaisevat kirjailijat myös maalaavat, piirtävät, harjoittavat kalligrafiaa, rakentavat miniatyyrihuonekaluja nukkekoteihin, harrastavat thai-nyrkkeilyä tai mitä ikinä tähän laajaan maailmaan mahtuukaan.

Omaa kutsumustaan voi olla vaikeaa tai mahdotonta lyödä läskiksi. Silti tunne vapaudesta ja leikistä pitäisi saada jostain. Se pitää hakea muualta. Minä laulan ainoastaan huvikseni ja kavereiden kiusaksi ryyppyjuhlissa. Balettitunneilla käyn, koska luokan huonoimpana pystyn sparraamaan muita vasten. Jos harjoittaisin tätä ainoastaan kirjoittamisessa, se olisi liian kuluttavaa. Kirjoitan ensin yksin niin hyvin kuin sillä hetkellä voin ja menen sitten treeneihin pysyäkseni juuri ja juuri muiden perässä. Minulla täytyy olla jokin alue, jolla olen ”hyvä” tarvitsematta kehittyä yhtään, ja jokin alue, jota rakastan, mutta jolla saan aina ponnistella.

Ei yhdeksänvuotiaalle pianistille sanota, että harjoittelet nyt sitä kolmisointua niin pääset Musiikkitaloon esiintymään 25-vuotiaana (tai sanotaan, mutta yhdeksänvuotias käsittää siitä yhtä vähän kuin siitä, mitä on olla 25-vuotias). Maali on kerta kaikkiaan liian kaukana, ilo omasta kehittymisestä on pakko saada pienemmistä voitoista. Kun olet harrastanut jotakin asiaa niin kauan, että seuraavan askelman saavuttaakseen olisi tehtävä mailin harppaus, ratkaisu on pulahtaa uimaan.

Kertoiko tämä nyt vastuusta, ehkä. Jos tiedätte muita keinoja saavuttaa kadonnut motivaatio, vinkit kommenttilaatikkoon, luen ne mielelläni.

Wednesday, February 15, 2017

3+1 ajatusta kirjoittamisesta: Pikkuasiat (#2)

Tässä kirjoitettu perustuu havaintoihin, joita olen tehnyt neljäntoista vuoden aikana kirjoittajana, toimittajana ja ryhmien ohjaajana. Ennen kaikkea nämä eivät ole asioita jotka hallitsisin erityisen hyvin, vaan sellaisia, joissa yritän skarpata.

Kun siirryin harrastaja-antologioista ja -lehdistä ammattilaisjulkaisuihin, lähinnä proosaa kirjoittamaan ja toimittamaan, panin merkille erään seikan: isoina staroina pitämäni kokeneet ammattilaiset eivät osoittaneet ison staran elkeitä silloin, kun piti hoitaa pikkuasioita. He olivat yleensä huolellisia aikataulujen, yhteydenpidon, laskutuksen tai ihan yksinkertaisten kuittausten kaltaisissa asioissa, sellaisissa, joista huolehtimisen voisi kuvitella olevan boheemin taiteilijan kiinnostusten alapuolella.

Oli kysymys kirjailijahaastatteluista, niiden tarkistamisesta, tekstin korjauksista tai yksinkertaisesti deadlineista, ammattilaiset hoitivat homman kotiin. Menestyneet kirjailijat hoitavat kirjailijantyötään kuin pientä yritystä, oli se sitten sivu- tai päätyö. Lopputulos on, että näiden ihmisten kanssa on miellyttävää työskennellä. Pienet asiat ovat isoja asioita.

Aikataulut

Ammattilaiset palauttavat tekstin määräaikaan mennessä tai jos eivät, ovat hyvissä ajoin yhteydessä ja pyytävät lisäaikaa. Osa harrastajista palauttaa tekstin ajoissa, mutta merkittävä osa myöhässä tai ei ollenkaan. (Muunnelma tästä: kirjoittajakurssilaiset, josta ei ilmoittautumisen jälkeen enää koskaan kuulla.)

Kirjoittamiseen vakavasti suhtautuvan harrastajan kannattaa pyrkiä pois opiskelijan ajankäytöstä. Nimittäin opiskelijalla duunit kasautuvat deadlinen alle, ymmärrettävästi, koska kursseja ja tenttejä on paljon. Mutta tuolla oikeassa maailmassa kirjoittajien on työskenneltävä silloin kun he voivat, ei silloin kun aika on otollisin. Kirjailija ja kouluttaja Anneli Kanto puhuu ”etukenosta”, neuvo on hyvä ja sitä kannattaa ehdottomasti noudattaa.

Myös (ja etenkin): ammattilainen joutuu kustantamossa tilanteisiin, jossa heidän on yksinkertaisesti sovitettava aikataulunsa muiden ammattilaisten aikatauluihin. Ammattilaisena hän joutuu myös tilanteisiin, jossa hän joutuu odottamaan kaikkia muita. Kirjailija ei saa joustoa, vaan pikemmin joutuu nipistämään omasta aikataulustaan.

Järjestelmällisyys

Katselin syksyllä MasterChef Australia-ohjelmaa. Hesarin TV-sivuilla joku julkkiskokeistamme kommentoi, että oli ensin arvellut taitavien kilpailijoiden olevan todellisuudessa ammattilaisia. Osallistujien sotkuiset työtavat olivat kuitenkin paljastaneet heidät aidoiksi kotikokeiksi.

Ammattilaisen työtapa voi ulkopuolisesta näyttää kaoottiselta, mutta todellisuudessa kaikki on harkittua. Aikafaktori on jälleen ratkaiseva asia. Kotikokki voi käyttää annoksen tekemiseen miten kauan aikaa tahansa (tai no, ainakin niin kauan kuin perhe ei ole vielä kuollut nälkään). Ammattilaisen erottavat harrastajasta itseluottamus, nopeat ideat ja niiden hyödyntäminen, harjaantunut käsityötaito ja systemaattinen lähestymistapa työhön.

Sama pätee huolellisuuteen. Kun kirjoitin tästä aiheesta muutama vuosi sitten, joku huokaisi, että kokeneet kirjoittajat mahtavat olla superihmisiä. Mutta eivät he ole. Ihan tavallisella arkijärjellä pystyy merkitsemään liuskoihin sivunumerot. Ohjattaville puhun ”kirjoittajan viitasta”, joka puetaan päälle. Kirjoittajan roolissa hutiluskin on itsevarma ammattilainen.

Valmistautuminen

Harrastajan tietokone feilaa, poikaystävä jättää tai koira kuolee. Myös ammattilaisen tietokone feilaa, poikaystävä jättää ja koira kuolee, mutta hän on varautunut siihen, että pahin tapahtuu ja yleensä juuri deadlinen alla. Tuttu käsikirjoittaja kirjoitti romaania ja hoiti muun muassa kolumnivelvoitteensa tabletilla, jonka lasiruudun lapset olivat iskeneet särölle. Erityisesti työvälineet pettävät ja silloin pitää olla varasuunnitelma. Kun kirjoittaja pääsee tietyn kynnyksen yli, vastaan ottavat tahot olettavat, että saat työn tehdyksi keinolla millä hyvänsä. Jos kirjailija ei ole Ilkka Remes tai Jari Tervo, kustantajat eivät yleensä maanittele häntä pitämään kiirettä käsikirjoituksen seuraavan version kanssa. He viivaavat kirjan yli kauden listalta.

Sosiaalisuus

Kirjoittajana pärjääminen ei edellytä sosiaalisuutta, mutta siitä on helkkaristi apua. Sosiaalisuudella tarkoitan tässä toisten auttamista, hyviä käytöstapoja ja huomaavaisuutta työtovereita kohtaan.

Huolimatta laajalle levinneestä uskomuksesta, jonka mukaan kirjailija luo kirjan yksin ja se maagisesti ilmestyy kirjakauppojen hyllyihin, kirjan julkaiseminen on ryhmätyötä kirjailijan, toimittajan, kustantajan ja graafikon välillä. Kirjallinen kenttä laajemmin sisältää yhteistyötä kollegoiden, kirjallisuuslehtien päätoimittajien, tapahtumajärjestäjien ja kirjakauppiaiden kanssa.

Parhaiten verkostoituvat ne, jotka auttavat muita. Osallistuvat tapahtumien järjestämiseen, antavat teksteistä palautetta vertaisryhmissä, ottavat vastaan luottamustoimia, julkaisevat tovereiden tekstejä lehdissä tai kustantavat niitä kirjoina, opettavat. Verkostoituminen ei ole sama asia kuin uralla eteneminen, mutta siitä on uralla todella paljon hyötyä. Kirjoittajat, jotka vain ottavat muiden tarjoamat palvelut vastaan, jäävät ulkoreunalle ikuisiksi ajoiksi ihmettelemään, miten tässä kävi näin.

Hyvältä tyypiltä siedetään jopa huomattava määrä vittumaista käytöstä.

Jos et olekaan skenen (näitä voi muodostua esimerkiksi lehtien, tapahtumien tai kirjallisuudenlajien ympärille) sosiaalinen keskipiste, kannattaa omaksua vähintään ammattimaisen kunnioittava suhtautumistapa toisiin ihmisiin. Älä snobbaile. Älä tylytä. Älä viskele piikkejä tovereittesi niskaan, tapaamissa tai sosiaalisessa mediassa, vaikka sinua kuinka harmittaisi.

Varsinkin, jos koet olevasi puolustuskannalla, kannattaa noudattaa varovaisuutta. Muistan vieläkin, kun osallistuin ihka ensimmäiseen antologian julkistamistilaisuuteeni. Seistiin siinä toisen novellistin kanssa kustantajan toimitilojen käytävällä ja mätettiin lautaselle tuulihattuja tai mitä nyt viime vuosikymmenellä tällaisilla kokkareilla tarjottiinkaan. Kokeneempi kirjoittaja, antologiaan osallistunut novellisti hänkin, tuli ilmoittamaan, että hän ei aio syödä. Hän oli juuri käynyt kustannustoimittaja sen-ja-sen kanssa lounaalla, häntä ei voisi vähempää kiinnostaa nyt syöminen.

Älä missään tapauksessa nosta itseäsi toisten kustannuksella. Älä ainakaan tee sitä tökerösti.

Kirjallisuuspiirit Suomessa ovat pienet ja kaikki tietävät pian, ketä kannattaa varoa: kuka viskelee piikkejä, kuka ottaa rähinäviinaa, kuka tulee esiintymislavalle myöhässä (tai humalassa, tai ei ollenkaan), kuka vyöryttää henkilökohtaista tai taiteellista ahdistustaan kuulijoiden niskaan, kuka pilaa aina bileet. Suomalainen käyttäytymiskoodisto ei salli asioiden selvittämistä suoraan puhumalla ennen kuin vasta viimeisessä hädässä. Sosiaalisesti kömpelömmät tapaukset vain huomaavat vähitellen jääneensä sivuun kutsuista, tilaisuuksista, keikoista, apurahoista.

Lopuksi:

Pikkuasioihin kannattaa kiinnittää huomiota, koska onnistuminen vähäisessä yksityiskohdassa voi luoda uran. Hyvä kello kauas kaikaa, ja luotettavan kirjoittajan kanssa on helppoa työskennellä jatkossakin.

Tuesday, February 14, 2017

3+1 ajatusta ajatusta kirjoittamisesta: Sitkeys (#1)

Seuraa itsetutkiskelua.

Minun piti mennä pankin sijoitusiltaan kuulemaan, miten saadaan vakaata tuottoa pohjoismaisista kiinteistöistä (rahakirjaa, älkää kysykö), mutta huonot yöunet ja nuha jättivät kotiin. Sen sijaan nautin laskevan auringon valosta työhuoneen seinällä ja naputan tätä.

Mietin siis eilisiä tanssitreenejä. Opettaja pani meidät hyppäämään satakaksikymmentäkahdeksan changement-hyppyä ja teetti sellaisia développéita, missä siis jalkaa nostetaan eteen, taakse ja sivulle, että kiristelin hammasta. (Kun teen baletissa jotain erityisen raskasta liikettä, painan kieltä vasten poskihampaita, se on tyhmän näköistä mutta vähemmän tyhmän näköistä kuin se että yrittää taiteilla kieli keskellä suuta.) Ei se mitenkään superhyvin mennyt, mutta meni kuitenkin.

Mutta siellä tangolla huhkiessani tajusin jotain. Itse asiassa teen saman huomion varmaan joka vuosi, vain unohdan sen välillä, ja sitten olen taas innoissani että oivalsin. Että miksi minä sitten lopulta kuitenkin pystyn aina hitaasti kehittymään, vaikka olen aina ja vain se slarvaaja-paska, joka rimaa hipoen suoriutuu, jotenkin raahautuu treeneihin.

Sen vuoksi, että asetan aina riman tarpeeksi korkealle. Kun sitten tarpeeksi kauan yritän ja lopulta pääsen jotenkin yli, niin se on kuitenkin enemmän kuin mihin pystyin alun alkaen.

Ja minä en siis ole mitenkään tietoisesti sitkeä tai sinnikäs. En vain pysty lopettamaan silloin olisi järkevää. Pidän vain vaikeista asioista, hankalista haasteista ja hankalista ihmisistä, en voi sille mitään.

Niin kuin nyt tämä kolmas romaani, Syyskuun jumalat. Sain sen kaksi kertaa kustannustoimittajalta takaisin, että kirjoita uudestaan ja paremmin. Olen kirjoittanut tätä kirjaa pidempää kuin edes esikoisromaaniani Moby Doll, ja sen kirjoittaminen on ollut vaikeampaa. Kertaakaan ei ole tullut edes mieleen luovuttaa. (Kaverit, jos olen sanonut, että nakkaan käsikirjoituksen tulee, se on vain draamaa. Sitä paitsi käsikirjoitus on kovalevyllä.)

Luonteessani on monia vikoja, mutta perfektionismi ei ole yksi niistä. En koskaan ole luokan paras tai säihkyvin, en koskaan ole ollut enkä tule olemaan. Satakaksikymmentäkahdeksan changementia on kuitenkin 128 changementia, vaikka lopussa hengästyttäisi ja pohkeet huutavat hoosiannaa. Ja vaikka ne eivät olisi täydellisiä. Satakahdeksankymmentä liuskaa on enemmän kuin nolla liuskaa. Parempaa kohti mennään.

Tämän vuoksi tarvitsen aina ihmisiä ja asioita, joita vasten työskentelen. Baletinopettajan, kustannustoimittajan. Tavoitteita, sparraajia. Ystäviä, jotka eivät ole yes-miehiä tai naisia vaan käskevät vetämään pään pois perseestä, kun siihen on tarve. Eli vinkkinä, jos olet mukavuudenhaluinen niin kuin minä, hanki ihmisiä tai tavoitteita, jotka kirivät sinua eteenpäin.

Ja näin puurran hitaasti pitkää matkaa, yritän kehittyä, kirjoittaa parempaa proosaa. Olen jakanut kolmannen romaanin editointikierroksen päivämatkoiksi. Pysyttelen tahdissa vaikka en jaksaisi. Kuun lopussa minulla on kuitenkin editoitu pinkka, eikä työsumaa rästissä, niin kuin muuten olisi. Tässä ei ole mitään erityistä ansiota, vaihtoehtoakaan ei ole, jos haluan, että kirja ilmestyy elokuussa.

Tarvitsen aina lievää pakottamista. Jos en löydä fiksumpia tavoitteita tai fiksumpia toimintamalleja, niin näillä mennään. En voi muuttua priimukseksi. En ehkä enää haluakaan.

Ohjaan oman taiteellisen työni ohella paljon harrastajakirjoittajia. On monta asiaa, jotka haluaisin sanoa tilanteissa, kun opiskelijat epäilevät omia mahdollisuuksiaan. Yleensä ne tulevat kuitenkin mieleen liian myöhään. Olen kerännyt niitä tiedostoon ja ajattelin, että julkaisenkin ne täällä. En puhu nyt poetiikasta tai proosan laadusta, vaan henkisistä ominaisuuksista.

”Sitkeys” olkoon sarjan ensimmäinen osa. Seuraavat ovat Pikkuasiat, Vastuu ja Pettymys.

Jatkoa siis seuraa.


Kalevala poliittisena aseena jo 200 vuotta

Kenelle Kalevala kuuluu? Eeposta on käytetty poliittisena aseena lähes 200 vuotta

Politiikka oli kuvassa mukana jo silloin, kun Kalevala syntyi. Sunnuntaina vietetään Kalevalan päivää.

Kansanedustaja Nasima Razmyar kirjoitti blogiinsa 10. tammikuuta 2016, että naisen hyväksikäytöllä on suomalaisessa kulttuurissa pitkät perinteet. Hän nosti esimerkiksi tästä Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin, joka perustuu Elias Lönnrotin Kalevalaan. Gallen-Kallelaan viittasi myös Razmayarin puolue­toveri Tarja Filatov sosiaalisessa mediassa levittämässään kuvameemissä.

Nasima Razmyar kuvattuna Paavo Lipposen vaalivalvojaisissa 2012.

Samoihin aikoihin Joensuussa perustettiin naisten katupartio vastavetona Soldiers of Odinin partioinnille. Katupartion nimeksi annettiin Kyllikin siskot. Nimi viittaa Kalevalan tarinaan, jossa Lemminkäisen vaimo Kyllikki haluaa käydä kylillä pitämässä hauskaa.

Päätellen siitä, miten usein siihen viitataan, Suomen kansallis­eepos Kalevala on 181 vuotta ensijulkaisunsa jälkeen yhä voimissaan. Sitä siteeraava osoittaa paitsi olevansa perillä suomalaisesta kulttuurihistoriasta, ennen kaikkea tunnustavansa suomalaisen identiteetin.

Siksi siihen vetoaminen on poliittinen teko.

Aulis Sallisen Kullervo-oopperasta (1988) tehtiin uusi tuotanto Savonlinnan oopperajuhlille vuonna 2014. Oopperassa lauloi myös Maria Ylipää.

Kalevalan poliittiset juuret ovat syvällä. Jo sen synty oli poliittinen teko, sanoo Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen professori Pertti Anttonen.

”Suomi oli siinä vaiheessa joukko maakuntia, joille haluttiin rakentaa yhteinen identiteetti.”

Kalevalan poliittinen elämä alkoi jo pari sataa vuotta ennen sen julkaisua, kun Ruotsin kuningas Kustaa II Adolf vuonna 1603 allekirjoitti memoriaalin muinaismuistojen tallentamisesta. Keruukehotus koski myös nykyisen Suomen aluetta, joka tuolloin oli osa Ruotsin kuningaskuntaa.

Kun Suomi 1809 siirtyi Venäjän autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi, oli ilmassa enenevissä määrin tavoitteita erillisestä, itsenäisestä, suomalaisesta kansasta.

Jari Halosen ohjaama elokuva Kalevala – Uusi aika valmistui vuonna 2013.

Kieli oli tärkeä osa tätä keskustelua. Yhteistä identiteettiä haluttiin luoda suomen kielen pohjalta ja sitä vahvistaen, mutta kielen takana ei ollut muuta kuin suullinen perinne. Ei kirjoitettua historiaa, ei eepoksia: ei juurikaan muuta suomalaiseksi laskettavaa taidetta.

Osaksi Kalevalan avulla saatiin yhdistettyä ruotsinkielinen eliitti ja suomenkielinen kansa saman symbolin alle.

Kalevala asetti tämän suullisen perinteen taitajat edustamaan koko kansallista yhtei­söä”, Anttonen sanoo.

”Se osoitti, että suomenkielinen kansa osaa jotain erityisen merkittävää.”

Tämä kansanrunoissa ja erityisesti Kalevalassa kuultava oma osaaminen oli suomalaisten pääsylippu osaksi modernia länsimaalaista yhteiskuntaa.

Kalevala on historia josta voi ammentaa, mutta josta on päästy pois”, Anttonen sanoo.

Elias Lönnrot (1802–1884) kokosi Kalevalan kansanrunoista. Kalevala valmistui 1835.

Elias Lönnrot oli lääkäri, joka halusi opettaa ja sivistää kansaa. Kalevalaan sisältyykin paljon valistuksellisia arvoja, joiden Lönnrot on todennäköisesti toivonut tarttuvan lukijoihin.

Monet näistä arvoista, mielikuvista ja symboleista ovat vedonneet erityisesti poliittiseen oikeistoon. Suomen itsenäistymisen jälkeen, 1920- ja 30-luvuilla, Kalevala oli vahvasti oikeistolaisen retoriikan käytössä, kun taas vasemmisto oli Kalevala-kriittistä.

Samaa nähtiin myös 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua, kun Suomessa heräsi uudestaan keskustelu jatkosodassa menetettyjen alueiden palauttamisesta. Samoihin aikoihin lahtelainen Väinö Kuisma perusti äärioikeistolaisen Suomi-Isänmaa-puolueen, ja julisti edustavansa kalevalaista nationalismia.

2000-luvulle tultaessa Karjalan palauttamista tai siihen vetoamista Kalevalan nimissä ei ole enää pidetty julkisessa keskustelussa esillä, mutta Kalevala on edelleen toiminut myös puoluepoliittisen keskustelun osana. Vuonna 2011 perussuomalaiset viittasivat eduskuntavaaliohjelmassaan Kalevalaan esimerkkinä suomalaisen kulttuurin parhaimmistosta, erotuksena ”tekotaiteellisille postmoderneille kokeiluille”.

Myös perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on viitannut blogissaan toistuvasti Kalevalan ilmentämään kansal­lis­identiteettiin.

Nyt Kalevalaa käytetään maahanmuuttokeskustelun yhteydessä myös kriittiseen sävyyn, kuten vasemmistoa edustavan Razmyarin blogikirjoituksessa ja samanhenkisissä kuvameemeissä.

Razmyar halusi kirjoituksellaan tuoda esille sen, että sek­suaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta eivät ole tulleet Suomeen maahanmuuttajien mukana, vaan niitä on esiintynyt myös meillä kautta historian.

Hänen käyttämänsä Aino ja Väinämöinen -vertaus herätti sosiaalisessa mediassa runsaasti keskustelua.

Razmyarin kirjoitus on myös malliesimerkki siitä, miten tarinat lähtevät elämään omaa elämäänsä. Aino-triptyykin keskimmäinen kuva lähti blogikirjoituksen jälkeen kiertämään kuvamanipuloituina meemeinä Ylen Kulttuuricocktail-ohjelman tekemänä gif-kuvana, joissa Väinämöinen oli kuvattu paljon alkuperäistä kuvaa lähemmäksi ­Ainoa, kosketusetäisyydelle.

Toisaalta Gallen-Kallelan taulukin on muokkaus Kalevalan tarinasta. Taulu liittyy Kalevalan viidenteen runoon, jossa Väinämöinen saa kalastaessaan saaliikseen oudon näköisen kalan. Väinämöisen ryhtyessä leikkaamaan auki kalan vatsaa kala hyppää karkuun ja kertoo olevansa hukkunut Aino.

Maalaus on Gallen-Kallelan erotisoiva tulkinta hetkestä, jona Väinämöinen ymmärtää menettäneensä tilaisuutensa, ja kalaksi muuttunut mutta nyt taas hetken naisena näkyvä Aino ilkkuu hänen vanhuuttaan ja vähämielisyyttään.

Kalevalan Aino-tarina puolestaan on Lönnrotin muokkaama versio kansanrunosta, jossa Osmoinen kohtaa metsässä nuoren neidon. Kohtaamisen jälkeen tyttö juoksee kotiin ja hirttää itsensä. Jotkut kansanrunoudentutkijat ovat pitäneet mahdollisena, että metsässä on tapahtunut raiskaus, joka on vain jätetty runossa suoraan sanomatta.

”Saa kyllä tehdä aika monta loikkaa jos haluaa tällä perustella minkälaisia suomalaiset miehet ovat, puoleen tai toiseen”, Anttonen toteaa. ”Toki jos runoja on laulettu jostain raiskaus­tapahtumasta niin varmaankin sellaista on tapahtunut.”

Sen sijaan, että Kalevalaa käytettäisiin historiallisena lähteenä, Anttonen puhuu Kalevala-viittauksista symbolien kanssa pelaamisena. ”Kalevalaa luetaan aina suhteessa suomalaisuuteen.”

Suomalaisuuden lisäksi Kalevalassa on myös Lönnrotin kannanottoja 1800-luvun alkupuolen yhteiskunnallisiin keskusteluihin. Esimerkiksi Ainon ja Väinämöisen tarinan voi lukea kommenttina pakkoavioliittoja vastaan.

”Lönnrot kommentoi sitä, miten ihmisten hänen mielestään kuuluu kohdella lapsiaan ja naisia”, Anttonen sanoo. ”On kiinnostavaa pohtia, onko tämä Lönnrotin rakennelma nyt nähtävissä jonkinlaisena vapauskertomuksena, että tästä lähtien naiset saavat itse päättää miten avioituvat. Että tämä on se suomalainen perhepolitiikka, joka tämän päivän keskustelussa asettuu vastakkain niiden kulttuurien kanssa, jossa tuo vapaus on rajoitetumpaa.”

Anttonen näkee, että vahvojen nationalististen ideologioiden tuominen Kalevalan yhteyteen on selvästi vähentynyt. Samalla Kalevalan tulkintoihin on tullut vahva universalistinen ote.

Kalevalasta luetaan suomalaisuutta, mutta se mikä siinä koskettaa, koskettaa ketä tahansa missä tahansa.”

Kansalliseepoksen herättämiin universaaleihin tunteisiin voidaan laskea myös siihen viittaavat taideteokset. Gallen-Kallela maalasi Ainon lisäksi muun muassa Sammon taonnan, Joukahaisen koston, Lemminkäisen ­äidin ja Kullervon kirouksen; Kalevala-aiheisiin ovat tarttuneet myös esimerkiksi Robert Wilhelm Ekman, Pekka Halonen, Väinö Blomstedt, Sirpa Alalääkkölä ja Markku Laakso. Maalaustaiteen lisäksi Kalevala näkyy kirjallisuudessa, musiikissa, näytelmissä ja elokuvissa.

Kalevalaan riittää näkökulmia.  Yksityiskohta Sirpa Alalääkkölän Aino-triptyykistä (1988).

Samaan aikaan eepos on jatkanut elämäänsä tavallisten suomalaisten arjessa. Lapsille annetaan nimeksi Aino tai Väinö, Anni tai Elias; talot rakennuttaa Lemminkäinen, vakuutukset hoitaa Pohjola, Sampo tai Ilmarinen; kaulaan ripustetaan Kalevala-koru, ja jälkiruoaksi syödään Aino-jäätelöä.

Kalevalasta on tullut niin itsestäänselvä osa suomalaista identiteettiä ja identiteettipolitiikkaa, että sen läsnäoloa ei aina edes huomaa.

Persoonallisuustesti kertoo ketä Kalevala-hahmoa muistutat

Lähteet: Ulla Piela, Seppo Knuutila ja Pekka Laaksonen (toim.): Kalevalan kulttuurihistoria. SKS.

Neliosaisen Rauta-aika-tv-sarjan (1982) toisessa osassa pääaiheena oli Sammon taonta. Pohjolan emäntää esitti Kristiina Halkola (vas.) ja tytärtä Lena Meriläinen.

Aino ja Väinämöinen esiintyvät Kalevalan alkupuolen runoissa

1.–2. runo: Maailma syntyy.

3. runo: Joukahainen haastaa Väinämöisen kilpalauluun, Väinämöinen voittaa, Joukahainen lupaa tälle sisarensa Ainon vaimoksi.

4. runo: Väinämöinen pyytää Ainoa vaimokseen. Aino pakenee ja hukkuu.

5. runo: Väinämöinen löytää Ainon kalaksi muuttuneena. Aino pakenee.

6. runo: Joukahainen ampuu kostoksi Väinämöisen hevosen. Väinämöinen suistuu veteen.

7. runo: Kotka pelastaa Väinämöisen Pohjolaan. Pohjolan vaimo lupaa tälle tyttärensä, jos Väinämöinen takoo Sammon.

10. runo: Väinämöinen pyytää Ilmarista takomaan Sampoa, tämä kieltäytyy. Väinämöinen lähettää Pohjolaan. Ilmarinen takoo Sammon ja kosii Pohjolan neitoa, joka kieltäytyy.

14. runo: Lemminkäinen saa tehtäväksi pyydystää Tuonelan joelta joutsenen. Paimen ampuu Lemminkäisen ja paloittelee ruumiin.

15. runo: Lemminkäisen äiti haravoi Tuonelan joesta poikansa palaset ja herättää Lemminkäisen henkiin.

16. runo: Väinämöinen veistää veneen ja lähtee hakemaan siihen loitsusanoja Tuonelasta, vangitaan ja pakenee.

17. runo: Väinämöinen lähtee hakemaan loitsusanoja vuorenhaltija Antero Vipuselta. Tämä nielaisee Väinämöisen, joka pystyttää Vipusen mahaan pajan. Vipunen antaa loitsusanat ja vapauttaa Väinämöisen.

20.–25. runo: Ilmarinen ja Pohjolan neito menevät naimisiin. Lemminkäistä ei kutsuta häihin.

26 runo: Lemminkäinen loukkaantuu ja lähtee Pohjolaan kostamaan.

27.–28. runo: Lemminkäinen iskee Pohjolan isännältä pään poikki ja pakenee. Pohjan akka kokoaa sotajoukon ja lähtee takaa-ajoon.

29. runo: Lemminkäinen pakenee saarelle jossa on vain naisia. Lemminkäinen viettelee kaikki naiset. Lemminkäinen pakenee kotiinpalanneita miehiä ja näkee oman kotinsa poltettuna.

31. runo: Untamo julistaa sodan veljeään Kalervoa vastaan ja surmaa kaikki muut tämän suvusta paitsi raskaana olevan vaimon, joka synnyttää Kullervon. Untamo myy tämän orjaksi Ilmariselle.

32.–33. runo: Ilmarisen emäntä leipoo Kullervon eväsleivän sisään kiven, jonka Kullervo kostaa tuomalla emännälle lauman petoja, jotka surmaavat tämän.

34. runo: Kullervo pakenee korpeen ja löytää perheensä.

35. runo: Kullervo tapaa neidon, jonka hän viettelee. Jälkeenpäin he huomaavat olevansa veli ja sisar. Sisar heittäytyy koskeen. Kullervo lähtee kostoretkelle Untamon luo.

36. runo: Untamolassa Kullervo tappaa kaikki. Palatessaan kotiin hän huomaa sen hylätyksi. Kullervo tappaa itsensä.

37. runo: Ilmarinen takoo itselleen uuden vaimon kullasta ja hopeasta, mutta kyllästyy siihen ensimmäisen yön jälkeen.

38. runo: Ilmarinen lähtee Pohjolaan kosimaan kuolleen vaimonsa sisarta. Sisar herjaa Ilmarista joka suuttuu ja muuttaa morsiamensa lokiksi.

39. runo: Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen lähtevät ryöstämään Sammon.

40. runo: Väinämöinen tekee hauen leukaluusta kanteleen.

42. runo:Väinämöinen soittaa Pohjolan väen uneen ja vie Sammon. Pohjolan väki lähtee varkaiden perään.

43. runo: Pohjolan väki ja ryöstäjät taistelevat merellä, Sampo suistuu veteen ja menee palasiksi.

47. runo: Kuu ja aurinko laskeutuvat kuuntelemaan Väinämöisen soittoa. Pohjolan emäntä piilottaa kuun, auringon ja tulen vuoren sisään.

49. runo: Pohjolan emäntä vapauttaa kuun ja auringon.

50. runo: Marjatta tulee raskaaksi puolukasta ja synnyttää pojan. Väinämöinen määrää lapsen tapettavaksi. Lapsi kruunataan Karjalan kuninkaaksi. Väinämöinen suuttuu ja lähtee Kalevalasta.


K 18 - Kalevalasta sensuroituja runoja

K18: Kalevalasta sensuroituja runoja

Elias Lönnrot kirjoitti tutkijan otteella talteen kaikki runot, mitä keruumatkoillaan kuuli. Jokaista säettä ei siveyssyistä Kalevalaan kuitenkaan painettu. Runot ovat kuitenkin kaikki hyvässä tallessa, osa tosin edelleen julkaisematta.

Vuonna 1828 Suomea lähti kiertämään nuori lääkäriksi opiskeleva Elias Lönnrot. Hänen tavoitteenaan oli kerätä talteen kansanrunoutta ja samalla edistää suomen kieltä. Lääkärinä, tutkijana ja toimittajana hän suhtautui keruumatkoihinsa tieteellisesti ja kirjoitti talteen kaiken kuulemansa. Myös sellaista, mitä ei Kalevalaan lopulta siveyssyistä sopinut painaa.

Hei lempi, heräjä lempi
tämän piian pillun päälle,
tämän lapsen lantehille,
tämän peipposen perälle.
Nouse kiihko kiimasuosta,
häkärä häjyn perästä,
tallista orihin kiihko,
tamman kiihko tanhuvasta.

Lemmenloitsut toivat naisille parempaa naimaonnea

Lempi tarkoittaa Lönnrotin keräämissä runoissa kahta asiaa: toisaalta naisen kunniallisuutta ja hyvää mainetta, mutta toisaalta naisen ruumissa olevaa maagista voimaa, eli tietynlaista seksikkyyttä.

- Loitsuteksteissä kutsuttiin, käskettiin ja vaadittiin naisen lempeä tulemaan vaikka kaukaakin, kuten taivaasta tai naapuripitäjästä. Lempi saattoi olla joko sellaista, mitä nainen pyrki saamaan itselleen tai sitten se voitiin käsittää miehen sukuelimiksi, joita kutsuttiin paikalle suuressa määrin, kertoo folkloristiikan professori Lotte Tarkka.

Loitsuissa käytettin paikoin hyvinkin roisia kieltä:

Tule jo kyrpäjen kuningas,
paljaspää papurokallen,
pane kyrvät kyntämään,
kivekset kilisemään
nahkapallit naukumaan,
päästä kyrvät kytkyistä,
karvavarret kahleista.
- Otteita runosta ”Lemmen nostaminen”, kerätty Kiteeltä tai Ilomantsista vuonna 1828. (SKS/Kansanrunousarkisto)

Lönnrotin käsikirjoituksia on säilytetty vuosikymmenet Kansanrunousarkiston ”Kaikkein pyhimmässä”

Vuosikymmenten ajan noita ”seksirunoja” säilytettiin Suomalaisen kirjallisuuden seuran takahuoneessa, paikassa, jota kutsutaan ”Kaikkein pyhimmäksi”. Folkloristit ja muut tutkijat tiesivät näistä runoista ja pääsivät niihin tutustumaan, mutta niistä ei ole koskaan julkaistu kattavaa kokonaisteosta.

Kalevalasta jätettiin siveellisyyssyistä paljon esimerkiksi seksiin viittaavia osia pois. Joskus runoja on julkaistu kuitenkin sensuroituina kirjoittamalla osa sanoista lyhennettynä, kuten p---u tai k---ä.

- Tämä on ollut hyvin luonnollista ja spontaania kulttuuriperinnettä, josta osa on erilaisista vaihtelevista moraalisista syistä on jätetty julkaisematta. Ihan eri asia on ”hihittelykulttuuri”, joka näihin on myös liittynyt. Ehkä tämäkin on ihan luonnollista – heijastaahan se moraalia ja sen rikkomisen jännittävyyttä ja suorastaan mielihyvää. Mikään inhimillinen ei ole perinteentutkijalle kuitenkaan vierasta, kuten ei perinteiselle kulttuurillekaan, kertoo arkistonjohtaja Lauri Harvilahti Suomalaisen kirjallisuuden seurasta.

Runoja pystyy hakemaan SKVR-tietokannasta (Suomen Kansan Vanhat Runot sähköisessä muodossa) käyttäen haluamiaan hakusanoja, kuten ”lempi”.

Paavo Häikiö
Twitter: @paavohaikio


Oma vika, jos et ole vähintään maisteri (Taustaa henkilökuvan luomiseen)

Oma vika, jos et ole vähintään maisteri

Minullapas onkin akateeminen tutkinto, lällällää.

Ajattelin siksi avata teille, miten koulutukseni on seurausta vain älykkyydestä ja ahkeruudesta. Oma valinta.

Minulla oli turvallinen lapsuus, opettajavanhemmat, talo täynnä kirjoja. Minulle ei koskaan sanottu, että sitten jos sinäkin pääset edes peruskoulusta. Sanottiin kun menet yliopistoon.

Tämä on tietenkin omaa ansiotani.

Minut vietiin metsään, konserttiin ja taidenäyttelyyn. Kysymyksiini vastattiin. Kouluun mennessä osasin lukea. Luotin itseeni.

Olin terve. Minua ei ole koskaan lyöty. Minua ei ole kiusattu koulussa. Kaapissa oli aina ruokaa. Kukaan ihan lähellä ei käyttänyt päihteitä tai edes sairastanut vakavasti. Suruni olivat tarpeeksi pieniä lapsen kantaa.

Pyrin ja pääsin musiikkiluokalle, koska se oli pikkukaupungissa tavallisen lapsen tavallinen valinta, ei eliitin hienostelua. Eipä sillä väliä, vaikken olisi päässyt. Kouluni olivat tavallisia suomalaisia peruskouluja, siis tasaisen hyviä. Istuin etupenkissä, en juuri huomannut lamaa.

Yläasteella höpisin opolle alasta joka ei olisi minulle sopinut, lääketieteestä. Hän ei silti sanonut, että tyydy vähempään. Niin tutkitusti sanotaan tänä päivänä monille tytöille, joiden iho ei ole yhtä vaaleanpunainen kuin minun. Koulunkäynti oli tärkeää ja helppoa silloinkin, kun inhosin sitä.

Lukiossa minun ei koskaan tarvinnut miettiä, onko kirjojani varaa maksaa. Olin niin huoleton murrosikäinen, että minulla oli tilaa rypeä maailmantuskassa, ei omassani.

Opintotuki oli yliopistossa niukka – mutta me osoitimme mieltä siksi, että sitä ei oltu vuosiin nostettu. Ei siksi, että sitä olisi rajusti leikattu kuten nyt. Sain jokaiseksi opiskelukesäksi oman alan kesätyötä.

Niin että ei tätä tutkintoa minulle tarjottimella ojennettu, ihan omaa tekoani tämä vain. Ei mitään luokkia ole olemassakaan, terveisin etuoikeutettu.

En siis ihmettele yhtään, että Akavan Sture Fjäder tällaisia Twitterissä sanoi: ”Suomessa koulutus on maksutonta. Kaikilla sama mahdollisuus. Oma vika, jos ei kouluttaudu.”

Oma vika, lällällää. Somemyrsky sai jo Fjäderin pahoittelemaan sanavalintojaan, mutta hänhän ei ole tässä yksin. Samaa virheellistä laulua laulavat monet.

On lukuisia tutkimuksia siitä, että hyväosaisuus periytyy. Koulutus siirtyy sukupolvelta toiselle. On myös käsittämättömän vahvoja ja älykkäitä ihmisiä, jotka ponnistelevat ylöspäin surkeista oloista huolimatta. Osalla heistä väylä on koulutus. Jollain muulla kuin minulla on aidosti syytä kiittää vain itseään.

Suomalainen yhteiskunta on vuosikymmeniä toiminut siltä pohjalta, että mahdollisuuksien oppia pitäisi olla oikeasti samat kaikille. Nehän eivät ole, mutta pieniä asioita tehdään jatkuvasti niin, että pystyttäisiin tasaamaan edes vähän kotitaustan aiheuttamia eroja.

Tämä ei ole koskaan täysin riittänyt. Erot eivät ole kadonneet.

Erot kasvavat erityisesti, kun koulutusta leikataan. Minun lapsuuteni laman seurauksista on siitäkin runsaasti tutkimustietoa. Silti samanlaista ylimielistä politiikkaa tehdään edelleen.

Onni kasautuu. Se ei oikeasti ole valinta tai oma vika. On huolestuttavaa, jos tällainen puhe taas lisääntyy.

How To Create An Inciting Moment

5 Short Cuts For Creating An Inciting Moment


Source for image

Five Shortcuts for Creating an Inciting Moment

  1. Introduce a character / Reintroduce an old character. An old school friend shows up in town. An amnesiac is found in the church graveyard. A stranger on a train strikes up a conversation.
  2. Have someone die. The funeral brings together feuding family members. A best friend goes missing. A sister is confined to a mental home.
  3. Introduce an event. A fire burns down a single mother’s home. A new ordinance evicts people from their home. A religion is banned. Cholera epidemic breaks out.
  4. Issue an invitation / Give a promotion. A secretary accidentally gets invited to a billionaire’s charity ball. A man is given a chance to work overseas.
  5. Deliver a threat. Somebody leaves a mutilated doll outside a supermodel’s apartment. An old woman notices bizarre spiders in her basement.

Do you have any suggestions for creating inciting moments?


Meidän hyväosaisten on turha väittää, että kaikilla on elämässä samat mahdollisuudet

Meidän hyväosaisten on turha väittää, että kaikilla on elämässä samat mahdollisuudet

Omaa etuoikeutettua asemaa on erityisen vaikea myöntää Suomessa, jossa moni 1940- ja 1950-luvulla syntynyt pääsi tekemään komean luokkaretken hyvinvointivaltion noustessa. Sellaista sosiaalista liikkuvuutta ei nyt ole, kirjoittaa Rosa Meriläinen kolumnissaan.

Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Viisitoistavuotiaana saatoin helposti lintsata koulusta lähteäkseni ryyppäämään. Harrastin suojaamatonta seksiä täysi-ikäisen ja työttömän poikaystäväni kanssa. Olin taitava taskuvaras ja näpistelijä.

Köyhyystutkija Maria Ohisalo ja kuntapoliitikko Iisakki Kiemunki ovat kertoneet rankasta perhetaustastaan. Kiemunki kertoi Demokraatin haastattelussa, että ”Monet vanhat kaverini ovat kuolleet tai vankilassa. Osa on pärjännyt myös hienosti elämässään. Loppujen lopuksi kaikki on niin sattumasta kiinni.”

Maria Ohisalo on omistanut elämänsä huono-osaisille.  

Tutkitusti nimittäin pärjääminen elämässä ei ole vain itsestä kiinni. Vanhempien koulutus, kulttuurinen pääoma, varallisuus ja ammatti ennustavat ihmisen elämää pelottavan paljon. Siitä kaveriporukasta, jossa teininä pyörin, on varsin moni päätynyt ennenaikaiseen hautaan tai vankilaan. Miksi minä en? Se, että minä saatoin jättää menemättä kouluun peruskoulun viimeisinä viikkoina ja saada silti erinomaisen todistuksen, ei ollut omaa ansiotani. Minä nyt yksinkertaisesti olen kermaperseeksi syntynyt.

Meillä ihmisillä on vain kova tarve ajatella, että menestyksemme on ollut omaa ansiotamme. Tästä kertoo käsite richsplaining. Se tarkoittaa sitä, kun hyväosaiset lässyttävät köyhille juuresten edullisuudesta tai kertovat, että pitää vain yrittää kovempaa.

Eräässä tutkimuksessa ihmiset laitettiin pelaamaan monopolia niin, että pelaajille annettiin jo heti alussa eri määrä rahaa. Ne, joilla oli enemmän rahaa alussa, olivat tietysti voittajia myös lopussa. Voittajat olivat silti sitä mieltä, että he voittivat, koska olivat pelanneet niin fiksusti.

Omaa etuoikeutettua asemaa on erityisen vaikea myöntää Suomessa, jossa moni 1940- ja 1950-luvulla syntynyt pääsi tekemään komean luokkaretken hyvinvointivaltion noustessa. Sellaista sosiaalista liikkuvuutta ei nyt ole.

Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio on kirjoittanut siitä, miten niitä 10 000:tta nuorta per ikäluokka, joille huono-osaisuus periytyy ja kasautuu, yritetään edelleen kohdella kuin alamaisia. Kertoa ylhäältäpäin miten heidän pitäisi elämäänsä elää. Kuitenkin kokemus siitä, että minulla oikeasti voisi olla mahdollisuus siinä missä kermaperseilläkin, voi syntyä vain sitä kautta, että mahdollisuus valita itse todella annetaan.

Kyllä minä muistan senkin kaverini, joka oli 14-vuotiaana karannut jälleen kerran lastenkodista ja kittasi kaljaa kanssamme jossain juoppoluolassa: ”Mä olen lukenut, että meillä lastenkotinuorilla ei oikeasti ole mahdollisuuksia”.

Kohtuullisen turha minun oli siinä hyväntuoksuisissa vaatteissani, äidin ja isän ruokkimana, väittää että meillä on elämässä samat mahdollisuudet. Minä, joka olin asunut kesän Pariisissa taidemuseoita kiertäen. Minä, jolle vanhemmat olivat järjestäneet jo lukuisia työpaikkoja ja yksityisopetusta ranskankielessä.

#firstsevenjobs –meemi toi hyvin esiin sen, miten monia ja monenlaisia duuneja hyväosaisilla on ollut jo nuorena. Onnekas se, joka pystyy noin pitkän cv:n laatimaan.


Mistä Tuntematon sotilas kertookaan (kolumni)

Antti Rokka saisi varmaan diagnoosin sosiopatiasta, Miina Supinen kirjoittaa.

Tuntematon sotilas -filmatisointi heläyttelee isänmaallisia tunteita. Uusi versio juhlistaa hienosti Suomen satavuotissynttäreitä. Onhan kyseessä suuri kertomus suomalaisen sotilaan rohkeudesta, oikeamielisyydestä, vitsikkyydestä ja kunniasta tiukassa ja epäreilussa sodassa.

Vai miten se nyt menikään?

Hahmotkaan eivät ole pelkkiä velikultia.

Väinö Linnan romaani oli alun perin sodanvastainen puheenvuoro. Se kertoi sodan mielettömyydestä, miesten pelosta ja tappiosta.

Toisin kuin moni tuntuu muistavan, kirjassa käydään hyökkäyssotaa ja lopuksi hävitään. Hahmotkaan eivät olleet pelkkiä velikultia. Reilujen kavereiden lisäksi joukossa on pelkureita, raukkiksia, typeryksiä ja ilkimyksiä. Antti Rokka saisi varmaan diagnoosin sosiopatiasta.

Moni teos elää melko kummallista elämää julkisessa keskustelussa. Bruce Springsteenin tuskastui aikoinaan Ronald Reaganiin, joka käytti Born in the USA -biisiä poliittiseen hengennostatukseen. Ilmeisesti Reagan ei ehtinyt kampanjointikiireiltään kuunnella kappaleen yhteiskuntakriittisiä, anti-amerikkalaisia sanoja.

Sen jälkeen Cervantes kirjoitti vielä satoja sivuja ties mistä.

Osa maailmankirjallisuuden merkkiteoksista tunnetaan vain yhdestä, mielenkiintoisesta yksityiskohdasta, joka usein tulee vastaan jo ensimmäisessä luvussa. Don Quijotesta muistetaan taistelu tuulimyllyjä vastaan, mutta jos Cervantesin kirjaan todella tutustuu, huomaa pian, että tuulimyllyt tulevat kehiin jo alkupuolella. Sen jälkeen Cervantes kirjoitti vielä satoja sivuja ties mitä. (Minullakaan ei ole aavistusta. Hyydyin toisten tavoin pian myllyjen jälkeen.)

Moni on kuullut Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjan madeleine-leivoksesta, jonka tuoksu palauttaa vyöryn muistoja. Marcel Proustin leivonnainen tulee vastaan esseissä, lehtijutuissa, hienostuneissa keskusteluissa ja luovan kirjoittamisen oppaissa. Mutta mitä muistoja tämä korkeakirjallinen leivos herätti? Sitä on vaikea sanoa, koska vain harva on avannut hankalan maineessa olevaa kirjaa, saati lukenut ensimmäisen luvun leivoskohdasta eteenpäin.

Uskonnollisiin toimiin ei tarvita Vanhan testamentin ravunsyöntiohjeita.

Harva kirkossakävijäkään on lukenut koko Raamattua. Muutamien pääkohtien tietäminen riittää. Uskonnollisiin tunteisiin ja toimiin ei kaivata sukuluetteloita, apostolien kirjeiden jokaista kohtaa eikä varsinkaan Vanhan testamentin ravunsyöntiohjeita.

Alkuteoksiin kannattaa kuitenkin välillä tutustua, vaikka se on vaivalloista ja työlästä. Julkista keskustelua käydään aina yksinkertaistuksilla. Ihmiset, teokset ja ajatukset muodostuvat käytössä pelkiksi symboleiksi. Suuret ajatusrakennelmat ja pitkät tapahtumat typistetään iskulauseiksi ja napakoiksi väittämiksi.

Silloin keskustelusta katoaa tarkkuus ja viisaus. Todellisuus on aina monimutkaisempi ja kiinnostavampi kuin nasevat onelinerit ja selvät totuudet.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä