4.3.6 Tieto- ja viestintätekniikka

4.3.6

Tietotekniikka tuodaan opetukseen steinerpedagogisen ikäkausitulkinnan ja eri ikävaiheiden mukaisesti. Alaluokilla ei tueta istuvaa elämäntapaa, ja siksi koneen äärellä istumisen sijaan suositaan tieto- ja viestintäteknologian toiminnallista ja yhteisöllistä hyödyntämistä. Luokilla 1 - 2 pulpettisidonnaisuutta, oppiaine- ja oppimateriaalilähtöisyyttä ja tietoteknologiaa korvataan usein toiminnallisuuden, taiteen ja liikunnan, leikin ja mielikuvituksen keinoin.

Tieto- ja viestintäteknologialla on oma roolinsa myös tiedonhankintataitojen suhteen.

Erilaisten tieto- ja viestintäteknologisten sovellusten harkittu käyttö opetuksessa lisää opetuksen monipuolisuutta. Steinerkoulu etsii luontevaa ja toimivaa suhdetta uusimpiin teknologioihin niin, ettei koulu näyttäydy oppilaille käytännön elämästä ja heidän normaalista arjestaan vieraana paikkana. Tieto- ja viestintäteknologian suhteen on tärkeätä mm. oppia välineen käyttöä, mediakielitaitoa sekä kasvaa aktiiviseksi vaikuttajaksi osallistavassa toimintakulttuurissa, jossa oppilas on aktiivisesti mukana tiedon ja oppisisältöjen tuottamisessa. Esimerkiksi erilaisten wikien, blogien ja YouTube-videoiden yhdessä tekeminen ja tuottaminen, tiedon hakeminen ja taltioiminen aktivoivat oppilasta oppimisprosessiin.

Aktiivisena kansalaisena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana olemisen taidot voivat jäädä heikoiksi, jos uusimpien teknologisten sovellusten hyödyntäminen jää liiaksi omalle vastuulle. Ilman koulun harkittua ohjausta oppilaan teknologian hyötykäytön osaaminen jää puutteelliseksi runsaan viihdekäytön rinnalla.

Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäviä projekteja voivat olla erilaiset oppilaiden tekemät animaatiot, lyhytelokuvat ja digitarinat. Oppilaat voivat käsikirjoittaa, suunnitella ja toteuttaa annetusta aiheesta dokumentin, opetusvideon tai juonellisen tarinakokonaisuuden. He voivat näytellä ja kuvata eri aiheisiin liittyviä kohtauksia. Oppilaiden iän ja tehtävän laajuuden mukaan voidaan tehdä musiikkia ja rekvisiittaa, suunnitella pukuja, käyttää luovuutta ja uutta tekniikkaa. Yksin tekemisen sijaan suositaan yhdessä tekemistä. Kuten elämässä, niin kodeissa kuin työpaikoillakin, on kyse enemmän yhdessä tekemisestä kuin yksilösuorituksista.[1]


[1] Paalasmaa 2014