Suomen kieli ja kirjallisuus

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän Pornaisten kunnan paikallinen toteutus vuosiluokilla 7-9


Pornaisten kunnan suomen kieli ja kirjallisuus -oppiaineen paikallisesti päätetyt asiat vuosiluokille 7-9.

7. luokka
Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

Kuntakohtainen toteutus

Laaja-alainen osaaminen

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1, T2, T3 ja T4

Ohjataan oppilasta laajentamaan taitojaan erilaisissa viestintäympäristöissä ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti eri tilanteissa, myös draaman keinoin. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa viestintäympäristöissä.

 

S1
Oppilas kehittää viestintävalmiuttaan ja rakentaa vuorovaikutustaan eri tilanteissa ja erilaisissa, myös monimediaisissa viestintäympäristöissä. Oppilas harjaantuu toimimaan tavoitteellisesti puhujana myös vertaisarvioinnin, itsearvioinnin ja opettajan palautteen kautta.

 

· Oppilas vahvistaa viestintävarmuuttaan.

· Oppilas harjoittelee ryhmäviestintätaitojaan (esimerkiksi erilaisissa keskustelutilanteissa).

· Oppilas vahvistaa ilmaisurohkeuttaan ja pitää valmistellun puhe-esityksen.

L1, L2, L3, L6, L7

Tekstien tulkitseminen

T5, T6, T7, T8 ja T9

Harjaannutetaan oppilasta erilaisten tekstilajien ymmärtämiseen, tulkitsemiseen ja analysoimiseen tarjoamalla monipuolisesti erilaisia tekstejä. Ohjataan oppilasta kehittämään erittelevää ja kriittistä lukutaitoa ja
tunnistamaan oman lukutapansa ja -nopeutensa sekä oman lukemisen tarkastelun että opettajan palautteen kautta. Oppilasta ohjataan käyttämään tekstien erittelyssä tarvittavia peruskäsitteitä. Kannustetaan oppilasta lähdekriittisyyteen. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan luku-, kuuntelu- ja katselukokemuksiaan.

S2

Oppilas kehittyy kriittisen ja erittelevän lukutaidon harjoittelussa ja peruskäsitteistön hallinnassa. Oppilas monipuolistaa luku-, kuuntelu- ja katselukokemuksiaan ja vertailee niitä muiden oppilaiden kanssa.

 

Oppilas syventää tulkintataitojaan fiktiivisissä, media- ja asiateksteissä.

Oppilas harjoittelee lähdekritiikkiä mm. arvioimalla tietolähteiden luotettavuutta.

Oppilas monipuolistaa luku- ja katselukokemuksiaan.

Oppilas harjoittelee tulkitsemaan elokuvan keinoja ja sisältöä.

L1, L2, L4, L5, L6

Tekstien tuottaminen

T10, T11, T12, T13 ja T14

Rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan ajatuksiaan kirjoittamalla ja löytämään itsestään erilaisia vahvuuksia kirjoittajana. Annetaan oppilaalle mahdollisuuksia tuottaa erilaisia tekstejä, myös monimediaisissa ympäristöissä. Rohkaistaan oppilasta itsearviointiin
sekä suullisen ja kirjallisen palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen toisen kirjoittajan tekstiin. Vahvistetaan oppilaan tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoa ja opetetaan toimimaan eettisesti verkossa. Ohjataan oppilasta käyttämään monipuolisesti eri lähteitä ja tekemään lähdeviittaukset. Oppilasta kannustetaan kiinnittämään huomiota selkeään yleiskieleen suullisen tai kirjallisen palautteen kautta. Oppilas muokkaa tekstejään tarvittaessa hyvän yleiskielen suuntaiseksi omien havaintojen / vertaisarvioinnin / opettajan palautteen pohjalta.

S3

Oppilas harjaantuu toimimaan tavoitteellisesti kirjoittajana saamansa palautteen kautta.

 

Oppilas kirjoittaa erilaisia tekstejä (esimerkiksi kertomus, runo ja satu).

Oppilas tutustuu tekstinteon eri vaiheisiin.

Oppilas harjoittelee käyttämään monipuolisesti eri lähteitä ja tekemään lähdeviittauksia.

Oppilas syventää nettietiketin tuntemustaan.

Oppilas hahmottaa lauseiden, virkkeiden ja kappaleiden rakenteita ja syventää ymmärrystään kirjoitetun yleiskielen piirteistä.

L2, L4, L5, L6 L7

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T15, T16, T17

Syvennetään tietoisuutta kielen rakenteista, rekistereistä, tyylipiirteistä ja sävyistä. Kannustetaan oppilasta avartamaan näkemystään kirjallisuudesta ja kulttuurista ja tarjotaan mahdollisuuksia kulttuurielämysten hankkimiseen. Tutustetaan oppilas kirjallisuuden eri lajeihin. Vahvistetaan oppilaan kielellistä identiteettiä
monipuolisten lukukokemuksien ja kannustavan palautteen kautta. Oppilas tutustutetaan suomen kielen ominaispiirteisiin.

S4

Oppilas harjaantuu tarkastelemaan suomen kielen rakenteellisia ominaisuuksia ja kertaa kirjoitetun kielen perussääntöjä. Oppilas monipuolistaa lukuharrastustaan jakamalla lukukokemuksiaan ja tietojaan omanikäistensä kanssa ja oppii erittelemään tekstejä keskeisten käsitteiden avulla.

 

Oppilas kertaa sanaluokat ja sanojen taivutuksen.

Oppilas tutustuu puhe- ja kirjakielen eroihin.

Oppilas lukee ja harjoittelee erittelemään erilaisia tekstejä.

Oppilas tutustuu kirjallisuuden päälajeihin.

L1, L2, L4, L6, L7

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit vuosiluokan päättyessä:

  • Kirjoitustaidon tulee olla sellainen, että lukija voi ymmärtää kirjoittajan ajatukset, vaikka kielessä onkin puutteellisuuksia.
  • Oppilaan on hallittava kappalejako ja lauseen perusrakenne.
  • Kirjoittaessaan hänen on sovellettava erilaisia lausetyyppejä.
  • Oppilaan on luettava vähintään yksi kokonaisteos ja osattava joko keskustellen tai kirjoittaen eritellä kirjaa.
  • Kielentuntemuksen osalta edellytetään, että oppilas osaa luokitella sanoja ja ymmärtää eri sanaluokkien taivutuksen perusteet.

 

8. luokka
Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

Kuntakohtainen toteutus

Laaja-alainen osaaminen

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1, T2, T3 ja T4

Ohjataan oppilasta laajentamaan taitojaan erilaisissa viestintäympäristöissä ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti eri tilanteissa, myös draaman keinoin. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa viestintäympäristöissä.

S1
Oppilas rohkaistuu ilmaisemaan ja perustelemaan omia näkemyksiään sekä kirjallisesti että suullisesti. Ilmaisuntaitoja vahvistetaan vertais- ja itsearvioinnin kautta. Oppilas osaa kuunnella toisia puhujia ja arvostaa heidän mielipiteitään. Opettaja ohjaa oppilasta rakentavan palautteen antamiseen.

 

Oppilas syventää puhe- ja kuuntelutaitojaan erilaisissa viestintätilanteissa (esimerkiksi neuvottelu tai väittely). Samalla tilanteet ovat vertais- ja itsearvioinnin harjoittelutilanteita.

Oppilas harjoittelee perustellun mielipiteen ilmaisemista.

Oppilas pitää suullisen esityksen tai vaikuttamaan pyrkivän puheenvuoron.

L1, L2, L3, L6, L7

Tekstien tulkitseminen

T5, T6, T7, T8 ja T9

Harjaannutetaan oppilasta erilaisten tekstilajien ymmärtämiseen, tulkitsemiseen ja analysoimiseen tarjoamalla monipuolisesti erilaisia tekstejä. Ohjataan oppilasta kehittämään erittelevää ja kriittistä lukutaitoa ja käyttämään tekstien erittelyssä tarvittavia peruskäsitteitä. Kannustetaan oppilasta lähdekriittisyyteen. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan luku-, kuuntelu- ja katselukokemuksiaan. Itsearviointia voi hyödyntää oman kokemuspiirin laajentamiseksi.

S2
Oppilas kehittää tekstityyppien ja -lajien tuntemustaan. Oppilas tutustuu eri kirjallisuudenlajeihin. Oppilas suhtautuu kriittisesti lukemaansa ja kehittyy havaitsemaan lukutekniikkansa piirteitä palautteenannon kautta.

 

Oppilas tutustuu eri kirjallisuudenlajeihin (esim. fantasia, kauhu, rikoskirjallisuus) lukemalla ja analysoimalla teoksia.

Oppilas harjoittelee tekstityyppien eroja kielen käytön ja vaikuttamisen kannalta (tekstikriittisyys).

 

L1, L2, L3, L6, L7

Tekstien tuottaminen

T10, T11, T12, T13 ja T14

Rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan ajatuksiaan kirjoittamalla ja löytämään itsestään erilaisia vahvuuksia kirjoittajana. Annetaan oppilaalle mahdollisuuksia tuottaa erilaisia tekstejä, myös monimediaisissa ympäristöissä. Rohkaistaan oppilasta itsearviointiin, palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. Vahvistetaan oppilaan tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoa ja opetetaan toimimaan eettisesti verkossa. Ohjataan oppilasta käyttämään monipuolisesti eri lähteitä ja tekemään lähdeviittaukset. Vahvistetaan oppilaan yleiskielen hallintaa.
Vertaisarviointi sekä opettajan palautteenanto auttavat oppilasta tunnistamaan yleiskielen osaamisen tasonsa.

S3

Oppilas syventää taitojaan kirjoittajana. Oppilas rohkaistuu ilmaisemaan ja perustelemaan näkemyksiään kirjottamalla saamansa palautteen kautta.

 

Oppilas tuottaa tekstejä eri muodoissaan (esimerkiksi kielellisinä, visuaalisina, audiovisuaalisina ja verkkoteksteinä).

Oppilas harjoittelee vaikuttavan kielen keinoja erilaisissa tekstilajeissa (esimerkiksi mielipidekirjoitus ja arvostelu)

Oppilas harjoittelee kuvallisen kielen keinoja (esimerkiksi kielikuvat, havainnollisuus ja aistien käyttö). Oppilas saa mahdollisuuden muokata tekstejään palautteiden pohjalta.

L2, L4, L5, L6 L7

 

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T15, T16, T17

Syvennetään tietoisuutta kielen rakenteista, rekistereistä, tyylipiirteistä ja sävyistä. Kannustetaan oppilasta avartamaan näkemystään kirjallisuudesta ja kulttuurista ja tarjotaan mahdollisuuksia kulttuurielämysten hankkimiseen. Tutustetaan oppilas kirjallisuuden eri lajeihin. Vahvistetaan oppilaan kielellistä identiteettiä ja tutustutetaan oppilas suomen kielen taustaan ja ominaispiirteisiin.

S4

Oppilas hahmottaa lauseen kokonaisrakenteen ja tapaluokkien käytön merkityksen. Hän harjaantuu käyttämään kieltä tarkoituksenmukaisesti eri tilanteissa. Oppilas kehittyy tulkitsijana ja harjoittaa tekstilajien tuntemustaan. Oppilas tarkastelee eri viestimiä vaikuttajina ja mielikuvien tuottajina.

 

Oppilas syventää verbi- ja lauseopin tuntemustaan.

Oppilas tutustuu tyylillisesti erilaisiin teksteihin.

L1, L2, L4, L6, L7

 

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit vuosiluokan päättyessä:

  • Kielentuntemuksen osalta edellytetään, että oppilas osaa taivuttaa verbejä persoona- ja aikamuodoissa ja ymmärtää pääluokkien eron. Hänen on tunnistettava lauseenjäsenistä subjekti, predikaatti ja objekti.
  • Oppilaan on luettava vähintään yksi kokonaisteos ja tehtävä yksi kirjallisuusaiheinen työ, jossa hänen tulee osoittaa hallitsevansa kirjallisuuden peruskäsitteitä.
  • Oppilaan on osattava selostaa, kuvata ja esittää mielipiteitä kirjallisesti ja suullisesti.

 

9. luokka
Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisällöt

Kuntakohtainen toteutus

Laaja-alainen osaaminen

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1, T2, T3 ja T4
Ohjataan oppilasta laajentamaan taitojaan erilaisissa viestintäympäristöissä ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti eri tilanteissa, myös draaman keinoin. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan ryhmäviestintätaitojaan ja tunnistamaan omia vahvuuksiaan sekä kehittämisalueitaan erilaisissa viestintäympäristöissä.

S1

Oppilas vuorovaikutustaidot kehittyvät yhä vaativammissa esiintymis- ja viestintätilanteissa. Oppilas pyrkii luomaan vuorovaikutukselle myönteisen ilmapiirin ja hän osaa huomioida tämän vertaispalautteen antamisessa sekä saamisessa. Opettaja auttaa palautteen avulla oppilasta löytämään omia kehittämiskohteitaan sekä vahvuuksiaan.

 

Oppilas pitää aiheeltaan laajan ja suunnitellun esitelmän.

Oppilas tarkastelee ja arvioi omia vuorovaikutustaitojaan, antaa ja vastaanottaa palautetta sekä muilta oppilailta että opettajalta.

L1, L2, L3, L6, L7

Tekstien tulkitseminen

T5, T6, T7, T8 ja T9

Harjaannutetaan oppilasta erilaisten tekstilajien ymmärtämiseen, tulkitsemiseen ja analysoimiseen tarjoamalla monipuolisesti erilaisia tekstejä luettavaksi ja tarkasteltavaksi. Ohjataan oppilasta kehittämään erittelevää ja kriittistä lukutaitoa ja käyttämään tekstien erittelyssä tarvittavia peruskäsitteitä. Kannustetaan oppilasta lähdekriittisyyteen. Kannustetaan oppilasta monipuolistamaan luku-, kuuntelu- ja katselukokemuksiaan.

 

S2

Oppilas syventää tekstinymmärtämistaitojaan lukemalla monipuolisesti eri tekstejä. Oppilas harjoittelee kirjallisuuden analyysi- ja tulkintataitoja ja syventää käsitteiden käyttöä tekstien tarkastelussa. Oppilas oppii antamaan rakentavaa vertaispalautetta sekä tekemään kehittynyttä itsearviointia.

 

Oppilas syventää tulkintataitojaan lukemalla ja analysoimalla haasteellisempia kokonaisteoksia.

L1, L2, L4, L5, L6

 

Tekstien tuottaminen

T10, T11, T12, T13 ja T14

Rohkaistaan oppilasta ilmaisemaan ajatuksiaan kirjoittamalla ja löytämään itsestään erilaisia vahvuuksia kirjoittajana. Annetaan oppilaalle mahdollisuuksia tuottaa erilaisia tekstejä, myös monimediaisissa ympäristöissä. Rohkaistaan oppilasta itsearviointiin, palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen. Vahvistetaan oppilaan tieto- ja viestintäteknologian käyttötaitoa ja opetetaan toimimaan eettisesti verkossa. Ohjataan oppilasta käyttämään monipuolisesti eri lähteitä ja tekemään lähdeviittaukset. Vahvistetaan oppilaan yleiskielen hallintaa. 

Vertaisarviointi sekä opettajan palautteenanto auttavat oppilasta tunnistamaan yleiskielen osaamisen tasonsa.

S3

Oppilas harjaantuu tavoitteelliseksi, monipuoliseksi ja omaääniseksi tekstien tekijäksi, joka hyödyntää kielitaitoaan kirjoittaessaan ja ottaa huomioon tilanteen, viestintävälineen ja vastaanottajan. Oppilas osaa hyödyntää saamaansa palautetta kirjoitustaitonsa kehittämisessä.

 

Oppilas kirjoittaa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti (esimerkiksi referaatti, aineistopohjainen teksti, essee ja tai tutkielma).

Oppilas oppii käyttämään lauseenvastikkeita ja sujuvoittamaan tekstiään.

L2, L4, L5, L6 L7

 

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T15, T16, T17

Syvennetään tietoisuutta kielen rakenteista, rekistereistä, tyylipiirteistä ja sävyistä. Kannustetaan oppilasta avartamaan näkemystään kirjallisuudesta ja kulttuurista ja tarjotaan mahdollisuuksia kulttuurielämysten hankkimiseen. Tutustetaan oppilas kirjallisuuden eri lajeihin. Vahvistetaan oppilaan kielellistä identiteettiä ja tutustutetaan oppilas suomen kielen taustaan ja ominaispiirteisiin.

S4

Oppilas tutustuu suomen sukukieliin sekä suomen kielen vaihteluun ja vaiheisiin. Oppilas tutustuu suomalaisen kirjallisuuden vaiheisiin sekä kirjallisuuden keskeisiin tyylivirtauksiin.

Oppilas tutustuu kulttuurin eri muotoihin (esim. kansanperinne, elokuva, teatteri). Oppilas jakaa ja arvioi kokemuksiaan oppilaiden ja opettajan kanssa.

 

Oppilas tutustuu suomen kielen ominaispiirteisiin, sanastoon ja sukukieliin.

Oppilas tutustuu kielen vaihteluun.

Oppilas analysoi ja arvioi lukemiaan kokonaisteoksia (esim. laajempi kirjallisuusanalyysi).

Oppilas tutustuu Suomen kirjallisuushistoriaan ja tyylikausiin.

Oppilas erittelee ja vertailee elokuva- ja lukukokemuksia, tutustuu kaunokirjallisiin ja mediateksteihin ajattelun kehittäjinä.

L1, L2, L4, L6, L7

 

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit vuosiluokan päättyessä:

  • Oppilas pystyy kirjoittamaan erilaisia tekstejä (raportti, referaatti, esseemäinen pohdinta ym.) ja tekee vaaditut työt. Oikeakielisyydessä ei ole suuria puutteita.
  • Oppilas lukee kokonaisteoksen ja pystyy erittelemään kirjaa teorian pohjalta.
  • Hänen on tunnettava kotimaisen kirjallisuuden historiaa ja ymmärrettävä suomen kielen rakennetta ja sen ominaispiirteitä.