LUKU 6 Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa

6.13 Paikallisesti päätettävät asiat

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt arvioinnin linjaukset siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi. Myös valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit siirretään perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi.

Lisäksi opetuksen järjestäjä täsmentää paikallisessa opetussuunnitelmassa seuraavat asiat:

Tiedottamisen ja arviointipalautteen antamisen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa

  • Käytössä olevan sähköisen reissuvihkon kautta annetaan säännöllistä arviointipalautetta (esim. tuntimerkinnät)
  • Kolmikantakeskustelut (opettaja, huoltaja(t) ja oppilas) järjestetään vähintään yhden kerran lukuvuoden aikana vuosiluokilla 1 -7. Huoltajan kanssa sovitaan muista kolmikantakeskusteluista.
  • Tiedottaminen huoltajille tapahtuu pääasiallisesti käytössä olevan sähköisen reissuvihkon kautta.
  • Muu yhteistyö huoltajien kanssa tapahtuu tarkoituksenmukaisella tavalla (esim. vanhempainvartit).
  • Vanhempainilta järjestetään vähintään yhden kerran lukuvuoden aikana (esim. lukuvuoden alussa), jolloin voidaan keskustella koulun arviointikäytänteistä.

Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet ja arviointiperusteet Pornaisten kunnassa

Käyttäytymisen opettaminen on yhteistyössä kotien kanssa tehtävää arvokasvatusta. Oppimisen tavoitteena on kasvatusarvojen omaksuminen ja sisäistäminen, hyvän käytöksen luonteva ilmeneminen erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Tavoitteena on, että oppilas ottaa huomioon toiset oppilaat sekä suhtautuu myönteisesti opettajiin ja koulun muuhun henkilökuntaan. Hän ottaa omalta osaltaan vastuun työrauhasta, kouluympäristöstä ja yhteisistä välineistä. Hän arvostaa muiden työtä ja noudattaa koulun sääntöjä. Käyttäytymisen tavoitteita ja painopistealueita on mahdollisuus tarkentaa lukuvuosisuunnitelman yhteydessä.

Käyttäytymisen tavoitteet perustuvat kasvatustavoitteisiin, toimintakulttuuriin ja järjestyssääntöihin. Huoltajilla ja oppilailla on mahdollisuus olla mukana asettamassa oppilaan käyttäytymisen henkilökohtaisia tavoitteita (mm. kolmikantakeskustelu, oppimisen suunnitelma).

Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti vuosiluokilla 1-3 sekä väliarviointiin että lukuvuositodistukseen erillisellä liitteellä. Vuosiluokilla 4-6 käyttäytyminen arvioidaan numerolla todistuslomakkeessa. Lukuvuositodistuksen liitteenä annetaan käyttäytymisen osa-alueiden tarkempi arviointi. Vuosiluokilla 7-8 ja 9. luokan väliarviontiin merkitään käyttäytymisarvosana.

KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTI JA SEN PERUSTANA OLEVAT TAVOITTEET vuosiluokilla 1-3 (sanallinen arviointi)

Osaa kiitettävästi Oppilas noudattaa järjestyssääntöjä ja hyviä tapoja sekä toimii ryhmässä vastuullisesti. Hän toimii niin, että työrauha luokassa säilyy ja hän suhtautuu opiskeluun myönteisesti. Hän osaa arvostaa erilaisuutta ja toisten mielipidettä. Oppilas auttaa muita tarvittaessa. Hän noudattaa aikatauluja täsmällisesti. Hänen kielenkäyttönsä on asiallista ja ystävällistä. Lisäksi hän toimii aktiivisesti yhteisön hyväksi.

Osaa hyvin Oppilas noudattaa järjestyssääntöjä ja yleensä tilanteeseen sopivia hyviä käytöstapoja, mutta joskus käyttäytymisessä on huomautettavaa. Hän toimii niin, että työrauha luokassa säilyy ja asenne opiskeluun on myönteinen. Hän osaa arvostaa erilaisuutta ja toisten mielipidettä. Hän noudattaa yleensä aikatauluja. Oppilaan kielenkäyttö on asiallista ja ystävällistä. Hänen kanssaan on voitu joutua keskustelemaan käyttäytymisestä tai kielenkäytöstä. Hänellä voi olla yksittäinen merkintä kasvatuskeskustelusta tai jälki-istunnosta.

Osaa tyydyttävästi Oppilas noudattaa yleensä järjestyssääntöjä, mutta käyttäytyminen erilaisissa tilanteissa vaihtelee ja voi olla sopimatonta. Hänen käyttäytymisessään on melko usein huomautettavaa. Hän tarvitsee ohjausta työrauhan ylläpitoon ja asenne opiskeluun on joskus kielteinen. Hän tarvitsee ohjausta erilaisuuden arvostamisessa ja toisten mielipiteiden kunnioittamisessa. Oppilaan on vaikea noudattaa aikatauluja ja hän myöhästelee. Hänen kielenkäytössään on lipsahduksia usein. Hänellä voi olla merkintä/merkintöjä kasvatuskeskustelusta tai jälki-istunnosta.

Osaa välttävästi Oppilaan järjestyssääntöjen noudattamisessa ja käyttäytymisessä on jatkuvasti huomautettavaa. Käyttäytyminen erilaisissa tilanteissa on usein sopimatonta. Hän häiritsee oppitunneilla ja tarvitsee usein ohjausta työrauhan ylläpitoon ja asenne opiskeluun on toistuvasti kielteinen. Hän tarvitsee toistuvaa ohjausta erilaisuuden arvostamiseen ja toisten mielipiteiden kunnioittamiseen liittyvissä tilanteissa. Oppilas ei noudata annettuja aikatauluja, hän myöhästelee ja hänellä voi olla luvattomia poissaoloja. Hänen kielenkäyttönsä on usein asiatonta ja loukkaavaa. Oppilaalla voi olla useita merkintöjä kasvatuskeskusteluista tai jälki-istunnoista. 

Hylätty Oppilaan käyttäytyminen vaarantaa kouluyhteisöä ja hänellä on useita vakavia järjestyssääntöjen noudattamisen laiminlyöntejä ja hänen käyttäytymisensä on jatkuvasti huonoa. Hän häiritsee oppitunneilla eikä pysty ylläpitämään työrauhaa. Asenne opiskeluun on kielteinen. Oppilaan käyttäytyminen tarvitsee säännöllisiä tukitoimia.


KÄYTTÄYTYMISEN ARVIOINTI ja SEN PERUSTEENA OLEVAT TAVOITTEET vuosiluokilla 4-8 sekä vuosiluokan 9 väliarvioinnissa

Kiitettävä (9-10.) Oppilas noudattaa hyviä tapoja ja koulun järjestyssääntöjä. Hän osaa toimia ryhmässä ja tuntee vastuun omasta toiminnastaan. Oppilas toimii niin, että työrauha säilyy,  suhtautuu opiskeluun myönteisesti ja auttaa muita tarvittaessa. Hän käy koulua säännöllisesti ja noudattaa aikatauluja täsmällisesti. Oppilaan kielenkäyttö on asiallista ja ystävällistä kaikkia kohtaan.

Arvosanan 10 saamiseksi oppilas toimii aktiivisesti yhteisön hyväksi, esimerkiksi luokkahengen luojana, oppilaskunnan hallituksessa, oppilasagenttina, tukioppilaana tms.

Hyvä (8) Oppilas noudattaa yleensä hyviä käytöstapoja ja järjestyssääntöjä, mutta joskus käyttäytymisessä on huomautettavaa. Hänen asenteensa opiskeluun on yleensä melko myönteinen ja hän käy koulua säännöllisesti. Oppilas myöhässä harvoin. Hänen kielenkäytössä voi silloin tällöin olla lipsahduksia. Oppilaalla voi olla yksittäinen rangaistusmerkintä.

Tyydyttävä (7) Oppilaan käyttäytymisessä on melko usein huomautettavaa ja hänen asenteensa opiskeluun on joskus kielteinen. Oppilas on myöhässä usein ja hänellä voi olla rangaistusmerkintä / -merkintöjä. Koulun järjestyssääntöjen noudattamisessa on huomautettavaa. Hänen kielenkäytössään on lipsahduksia usein

Kohtalainen (6) Oppilaan käyttäytymisessä on jatkuvasti huomautettavaa. Hänen asenteensa opiskeluun on kielteinen ja hän häiritsee oppitunneilla. Oppilaalla on luvattomia poissaoloja ja hän myöhästyy toistuvasti. Hänellä voi olla vakava rangaistusmerkintä (esim. varastaminen, nimen väärentäminen, lunttaaminen, kiusaaminen). Oppilas kiroilee ja/tai nimittelee toistuvasti.

Välttävä (5) Oppilaan käyttäytymisessä ja järjestyssääntöjen noudattamisessa on jatkuvasti huomautettavaa. Hän häiritsee kouluyhteisöä vakavasti, toistuvasti. Oppilaalla on runsaasti ja toistuvasti myöhästymisiä ja paljon aiheettomia poissaoloja. Hänellä on useita vakavia rangaistusmerkintöjä. Oppilaan kielenkäyttö on toistuvasti asiatonta ja loukkaavaa.  

Hylätty (4) Oppilas käyttäytyy jatkuvasti erittäin huonosti ja vaarantaa kouluyhteisöä, esimerkiksi väkivaltaisella käyttäytymisellä. Hänellä on useita vakavia järjestyssääntöjen noudattamisen laiminlyöntejä sekä rangaistusmerkintöjä. Hänen koulunkäyntinsä on mahdotonta.


Valinnaisten aineiden arviointi sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti hyväksytty- merkinnällä.

Perusopetuksen tuntijaon mukaiset valinnaiset aineet arvioidaan vuosiluokilla 1–3 opetuksen sanallisesti.
Vuosiluokilla 4–9 vähintään 2 vuosiviikkotunnin laajuisista valinnaisista aineista annetaan numeroarvosana.

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti hyväksytty- merkinnällä. Yhteiseen oppiaineeseen liittyvässä sanallisesti arvioitavassa valinnaisessa aineessa osoitettu osaaminen voi korottaa kyseisen oppiaineen päättöarvosanaa.
Korottamisen periaate on kirjattu paikalliseen opetussuunnitelmaan oppiainekohtaisesti.


Opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt

Opinnoissa eteneminen ja vuosiluokalta siirtyminen määritellään perusopetusasetuksen 11§:ssä. Pornaisten kunnassakunkin oppiaineen vuosiluokittaiset tavoitteet ja hyväksytyn suorituksen kriteerit on kirjattu opetussuunnitelmassa kunkin oppiaineen yhteyteen. Oppilas voidaan jättää vuosiluokalle, jos hän ei ole opintojen aikana eikä erillisessä kokeessa suorittanut PoA 11 § 1 mom. tarkoitettuja eri aineiden opintoja hyväksytysti tai jos sitä on oppilaan yleisen koulumenestyksen vuoksi pidettävä tarkoituksenmukaisena. Luokalle jättämisessä tehdään yhteistyötä oppilaan huoltajien kanssa ja siitä kirjataan tarvittaessa erillinen rehtorin päätös.

Oppilas voi tarvittaessa opiskella oman opinto-ohjelman mukaisesti. Oman opinto-ohjelman mukaan eteneminen, lukuvuoden tavoitteet sekä vuosiluokan hyväksytty suorittaminen oppiaineittain kirjataan pedagogisiin asiakirjoihin. Opinnoissaotetaan huomioon oppimisen arviointia sekä seuraavalle vuosiluokalle siirtymistä koskevat määräykset.

 

Sanallisen arvion ja numeroarvosanan antaminen todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa

Pornaisissa vuosiluokilla 1–3 tehdään arviointi sanallisesti sekä väliarvioinnissa että lukuvuositodistuksessa. Paikallista arviointiasteikkoa käyttäen kirjataan, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty.

Vuosiluokkien 4–8 väliarvioinneissa ja lukuvuositodistuksissa käytetään numeroarviointia. Päättötodistuksessa ja 9. vuosiluokan väliarvioinnissa annetaan numeroarvosanat. Numeroarvosanaa voidaan täydentää kuvailevalla sanallisella arviolla, joka annetaan todistuksen liitteenä.


Väliarviointi

Pornaisisssa annetaan väliarviointi tammikuun 20. päivään mennessä sähköisesti oppilastietojärjestelmässä. 9. luokkalaisille välitodistus toimitetaan tarvittaessa erillisenä. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä