LUKU 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

7.6. Paikallisesti päätettävät asiat

Pornaisissa on käytössä oppilastietojärjestelmänä Primus/Wilma, johon kaikki pedagogiset asiakirjat laaditaan.

7.1.1 Ohjaus tuen aikana

Pornaisten kunnassa ohjauksesta huolehtivat opettajat ja oppilaanohjaaja sekä muu henkilöstö, jotka toimivat yhteistyössä oppilaan koko perusopetuksen ajan ja eri nivelvaiheissa.

Työelämään tutustumisen keskeisiä toteuttamismuotoja ovat työelämän ja yhteiskunnan eri osa-alueiden edustajien vierailut oppitunneilla, työpaikkakäynnit, erilaiset yhteistyöprojektit, eri alojen tiedotusmateriaalin käyttö opetuksessa sekä työelämään tutustumisjaksot (TET) tai työpaikalla tapahtuva opiskelu. Eri oppiaineiden opetukseen tulee sisällyttää ainesta, joka liittää opiskelun tuottamat tiedot ja taidot työelämän vaatimuksiin ja mahdollisuuksiin. Oppilaalla ja huoltajalla tulee olla mahdollisuus saada tietoa perusopetuksen työtavoista, valinnanmahdollisuuksista ja niiden merkityksestä oppilaan oppimiselle, opinnoille ja tulevaisuudelle. Huoltajalla on tarvittaessa mahdollisuus keskustella koulun edustajien kanssa oppilaan opiskeluun ja valintoihin liittyvistä kysymyksistä.

Ohjaus osana yleistä tukea
Jokaisen opettajan tehtävänä on ohjata oppilasta koulunkäynnissä ja eri oppiaineiden opiskelussa edellä esitettyjen tavoitteiden mukaisesti ja siten ehkäistä ennalta opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. Opettajan tehtävänä on myös oppilaiden persoonallisen kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukeminen. Ohjaus liittyy kaikkiin opetustilanteisiin, oppiaineisiin ja oppilaalle annettavaan arviointipalautteeseen. Monipuolista palautetta käytetään suunnitelmallisesti oppilaiden kannustamiseen ja ohjaamiseen.

Ohjaus tehostetun tuen aikana
Ohjauksen näkökulma otetaan huomioon arvioitaessa oppilaan tarvetta tehostettuun tukeen. Ennen tehostetun tuen aloittamista, osana pedagogista arviota, arvioidaan oppilaan yleisen tuen aikana saaman ohjauksen riittävyys ja kohdentuminen oppilaan tarpeita vastaavasti. Tehostetun tuen alkaessa tehtävään oppimissuunnitelmaan kirjataan tarvittaessa myös oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet. Huomiota kiinnitetään oppilaan opiskelutavoissa ja -taidoissa tai yhteistyötilanteissa mahdollisesti ilmeneviin tuen tarpeisiin sekä taitoja vahvistaviin ja opiskelumotivaatiota lisääviin toimintatapoihin ja opiskelun sisältöihin. Ohjauksella vahvistetaan tukea tarvitsevan oppilaan itseluottamusta ja ymmärrystä opiskelun merkityksestä omalle tulevaisuudelle.

Ohjaus erityisen tuen aikana
Ennen erityisen tuen päätöstä, osana pedagogista selvitystä, arvioidaan tehostetun tuen aikana annetun ohjauksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet yksilölliseen ja ryhmässä tapahtuvaan ohjaukseen jatkossa. Erityisen tuen päätöksen jälkeen oppilaalle laadittavaan HOJKSiin (henkilökohtainen oppimisen järjestämistä koskeva suunnitelma) kirjataan myös ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet. Ohjauksen avulla jatketaan oppilaan opiskelu- ja yhteistyötaitojen sekä itseluottamuksen, opiskelumotivaation ja työelämätuntemuksen vahvistamista.

Päättövaiheen ohjauksessa on tärkeä tuoda esille oppilaalle soveltuvia jatko-opintomahdollisuuksia ja selvittää oppilaan tarvitseman tuen jatkuminen. Ohjauksellista tukea suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa sekä hyödynnetään myös oppilashuollon palveluista vastaavan henkilöstön ja oppilasta mahdollisesti avustavan muun henkilöstön asiantuntemusta.


7.2 Yleinen tuki


Yleisen tuen keinoina voidaan käyttää esim. istumapaikan muuttamista, tukiopetusta, tehtävien ja kotitehtävien eriyttämistä, oppimisympäristön järjestelyä, yhteistyötä huoltajan kanssa, havaintomateriaalin käyttöä, kotitehtävien merkitsemisen varmistamista ja samanaikaisopetusta.

Käydään pedagogista keskustelua ja tehdään havaintoja. Käytetään kokeita ja seuloja esim. ALLU-testit 2. ja 6. luokilla, sanasanelut 7. luokalla ja mahdolliset matematiikan testit. Jos havaitaan, että joku oppilaista tarvitsee lisätukea, muutetaan toimintamalleja. Ideoita voi etsiä esimerkiksi Opettajan työkalupakista.

Oppilasta opettavilla opettajilla on mahdollisuus kirjata oppilaalle tarjoamansa tukitoimet Wilmaan. Esim. tukiopetus, apuvälineet, läksykerho, avustaja, ohjaus- ja tukipalvelut, eriyttäminen, pienessä ryhmässä opiskelu.

Oppimissuunnitelmaa voidaan tarvittaessa käyttää osana yleistä tukea. Tällöin oppimissuunnitelma sisältää soveltuvin osin samoja osa-alueita kuin tehostettua tukea varten laadittava oppimissuunnitelma. Pidemmälle edistyneen oppilaan opiskelua voidaan syventää ja laajentaa oppimissuunnitelman avulla.

Oppimissuunnitelma voidaan laatia jo oppilaan vielä saadessa yleistä tukea. Sinne kirjataan mm. oppilaan saama tuki, jolloin on helppo nähdä miten tukitoimet ovat vaikuttaneet ja ovatko ne riittävät.

7.3.1. Tehostettu tuki: pedagoginen arvio


Pedagogisen arvion laatiminen Pornaisissa

  • Kun yleinen tuki ei enää riitä, laatii oppilaan luokanopettaja/-valvoja yhteistyössä moniammatillisen työryhmän kanssa oppilaasta pedagogisen arvion Wilmaan. Opettaja konsultoi aineenopettajia ja erityisopettajaa.
  • Moniammatillinen työryhmä sisältää opettajien lisäksi aina kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin tai -psykologin, joka kirjaa oman näkemyksensä pedagogiseen arvioon.
  • Mikäli arvioidaan tuen tarpeen kasvaneen jatkuvaksi, moniammatillinen työryhmä siirtää oppilaan tehostettuun tukeen ja rehtori kirjaa tiedon hallinto-ohjelmaan.
  • Luokanopettaja/-valvoja laatii oppilaalle oppimissuunnitelman Wilmaan yhteistyössä aineenopettajan ja huoltajien kanssa.

Tehostetun tuen vaiheessa tukimuodoissa korostuvat moniammatillinen yhteistyö, oppimissuunnitelma ja osa-aikainen erityisopetus. Pornaisissa voi osa-aikaista erityisopetusta joissain tapauksissa saada jo yleisen tuen vaiheessa. Osa-aikaisen erityisopetuksen osuus korostuu tehostetun tuen vaiheessa. Kun siirrytään tehostettuun tukeen, oppilaalle laaditaan tai päivitetään oppimissuunnitelma opettajan tekemän pedagogisen arvion pohjalta. Oppimissuunnitelma tehdään oppilaan ja vanhempien kanssa yhteistyössä ja sen vaikutusta seurataan säännöllisesti (kuitenkin vähintään kerran vuodessa). Vastuuopettaja kirjaa tukitoimien vaikutuksen oppilaan koulunkäyntiin. Moniammatillisen työryhmän ja vanhempien kanssa tehdyn seuranta-arvion pohjalta päätetään, jatketaanko tehostettua tukea, palataanko yleisen tuen tasolle vai tarvitseeko oppilas erityistä tukea.

Jos tehostetun tuen tarve loppuu:

  • Opettaja keskustelee ensin asiasta oppilaan ja huoltajan kanssa
  • Opettaja konsultoi aineenopettajia ja erityisopettajaa sekä laatii yhteistyössä moniammatillisen työryhmän kanssa oppilaan tilanteesta pedagogisen arvion Wilmaan
  • Moniammatillinen työryhmä arvioi oppilaan tilanteen ja siirtää oppilaan tarvittaessa yleiseen tukeen, rehtori kirjaa tuen tason muutoksen hallinto-ohjelmaan.

7.3.2 Oppimissuunnitelma tehostetun tuen aikana


Siirrytäessä tehostettuun tukeen, oppilaan tuen tarvetta arvioidaan moniammatillisessa työryhmässä, jossa päätetään tarvittavista tukitoimista ja työnjaosta (esim. vanhemmat, opettaja, erityisopettaja, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja). Oppimissuunnitelmaan kirjataan työnjako ja seuraava ajankohta, jolloin oppimissuunnitelman tavoitteita tarkistetaan vähintään kerran lukuvuodessa

Oppimissuunnitelma muissa tilanteissa


Oppimissuunnitelma laaditaan Wilmaan sekä yleisen että tehostetun tuen vaiheessa. Tuen taso kirjataan sähköiseen lomakkeeseen. Opettajia kannustetaan käyttämään oppimissuunnitelmaa jo yleisen tuen vaiheessa, jolloin kaikki oppilaan saama tuki ja eri tuen muodot tulevat kirjatuksi ja niitä voidaan käyttää pohjana tehostetun tuen vaiheessa päivitettävänä oppimissuunnitelmana.


7.4. Erityinen tuki


7.4.1 Pedagogisen selvityksen laadinta


  • Luokanopettaja/-valvoja laatii pedagogisen selvityksen Wilmaan. Opettaja konsultoi aineenopettajia ja erityisopettajaa. Moniammatillisena yhteistyönä tarkastellaan oppilaan tilannetta ja kirjataan päätelmä pedagogiseen selvitykseen.
  • Moniammatilliseen työryhmään kuuluu opettajien lisäksi koulupsykologi, -kuraattori tai -terveydenhoitaja, joka kirjaa oman näkemyksensä pedagogiseen selvitykseen.
  • Jos oppilas päätetään siirtää erityiseen tukeen, täytetään huoltajien kanssa yhteistyössä erityisen tuen päätöslomake, joka toimitetaan perusopetuksesta vastaavalle rehtorille.
  • Sivistysjohtaja päättää oppilaan siirtämisestä erityiseen tukeen ja kirjaa sen hallinto-ohjelmaan.

7.4.2 Erityisen tuen päätös


Erityisen tuen päätöksen tekeminen

Mikäli oppilaalle annettava tehostettu tuki ei riitä, oppilaalle tehdään erityisen tuen päätös moniammatillisen työryhmän tekemän pedagogisen selvityksen pohjalta. Erityisen tuen päätöksen (erillinen kaavake) tekee Pornaisten kunnassa sivistysjohtaja. Päätöksessä määritellään, miten ja missä opetus järjestetään.

Erityisen tuen päätöksen vaiheet Pornaisissa

  • Luokanopettaja/-valvoja täyttää yhteistyössä huoltajien kanssa erityisen tuen päätöksen. 
  • Erityisen tuen päätös toimitetaan sivistysjohtajalle.
  • Sivistysjohtaja päättää pedagogisen selvityksen pohjalta oppilaan siirtämisestä erityiseen tukeen ja kirjaa päätöksen hallinto-ohjelmaan.
  • Opettaja laatii oppilaalle HOJKSin.


Erityisen tuen päivittäminen Pornaisissa

Erityisen tuen vaiheessa korostuvat osa-aikainen erityisopetus ja kokoaikainen erityisopetus. Oppilaalle tehdään henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma HOJKS.

Oppilaan ensimmäisen erityisen tuen päätöksen tekee sivistysjohtaja. Erityisen tuen piiriin siirretty oppilas voi suorittaa oppiaineet joko perusopetuksen tai yksilöllisen oppimäärän mukaan. Jos oppilaalta yksilöllistetään myöhemmin vain yhden tai kahden aineen oppimäärä, päätöksen tekee koulun rehtori. 

Erityisen tuen oppilas voi käydä koulua yleisopetuksen luokassa, mikäli se on oppilaan oman ja luokan edun mukaista. Jos taas oppilas siirretään luokkamuotoiseen erityisopetukseen, lähettävän koulun rehtori esittelee asian erityisopetuksen tiimissä, jossa läsnä on myös sivistysjohtaja. Luokkamuotoista erityisopetusta annetaan Pornaisten Yhtenäiskoulussa.

Oppilaasta tehdään uusi pedagoginen selvitys sekä erityisen tuen päätös, kun erityisen tuen tarve tarkistetaan: 2. ja 6. luokalla sekä aina oppilaan tuen tarpeen muuttuessa. 

Jos erityisen tuen 
tarve loppuu:

  • Opettaja keskustelee asiasta oppilaan ja huoltajan kanssa sekä konsultoi aineenopettajia ja erityisopettajaa.
  • Moniammatillinen työryhmä kokoaa pedagogisen selvityksen. Huoltajan kanssa yhteistyössä täytetään Erityisen tuen päätös- lomake (tuen purkaminen), joka toimitetaan sivistysjohtajalle.
  • Sivistysjohtaja päättää erityisen tuen purkamisesta.
  • Rehtori päättää yksittäisen oppiaineen yksilöllistämisen purkamisesta
  • Oppilas siirtyy tehostetun tuen piiriin.

 


7.4.3 Henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma


HOJKSin laatiminen

HOJKS perustuu erityisen tuen päätöksen sisältöön.
Oppilaan opetuksesta tai kyseessä olevan oppiaineen opettamisesta vastuussa oleva opettaja tekee Wilmaan HOJKSin yhteistyössä huoltajan, mahdollisesti myös oppilaan, muiden oppilasta opettavien opettajien kanssa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. HOJKSin pohjana käytetään oppilaalle aikaisemmin tehtyjä oppimisasiakirjoja. HOJKS laaditaan määräaikaiseksi ja tarkistetaan vähintään kerran lukuvuodessa ja aina oppilaan tuen tarpeen tai opetuksen tavoitteiden muuttuessa. 
HOJKSiin kirjataan myös vastuuhenkilöt ja seuraava tapaamisaika.


HOJKSin päivittäminen

Oppilaan opetuksesta tai kyseessä olevan oppiaineen opettamisesta vastuussa oleva opettaja tarkistaa oppilaalle laaditun HOJKSin yhteistyössä huoltajan, mahdollisesti myös oppilaan, muiden oppilasta opettavien opettajien kanssa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. HOJKSin pohjana käytetään oppilaalle aikaisemmin Wilmassa tehtyjä oppimisasiakirjoja. HOJKS laaditaan määräaikaiseksi ja tarkistetaan vähintään kerran lukuvuodessa ja aina oppilaan tuen tarpeen tai opetuksen tavoitteiden muuttuessa. HOJKSiin kirjataan myös vastuuhenkilöt ja seuraava tapaamisaika.


7.4.4 Oppimäärän yksilöllistämisen vaiheet Pornaisissa


  • Kun tehostetussa tuessa olevan oppilaan arvosanat ovat hylättyjä/heikkoja, harkitaan oppiaineen yksilöllistämistä.
  • Pornaisissa oppiaineiden yksilöllistämisiä tehdään aina koulupsykologin tai muun asiantuntijan lausuntoon perustuen.
  • Opettaja laatii erityisopettajan kanssa pedagogisen selvityksen, johon koulupsykologi kirjoittaa oman arvionsa.
  • Oppilaalle tehdään erityisen tuen päätös pedagogiseen selvitykseen perustuen.
  • Kun oppilaalle tehdään ensimmäisen kerran erityisen tuen päätös, päätöksen tekee perusopetuksen vastaava rehtori.
  • Jos oppilaalle myöhemmin lisätään yksilöllistettäviä oppiaineita tai yksilöllistämisiä puretaan, päätöksen tekee rehtori.
  • Erityisen tuen päätöksessä määritetään, missä yksilöllistetyn oppiaineen opetus toteutetaan.
  • Pornaisissa yksilöllistettyä opetusta voidaan antaa yleisopetuksen ryhmässä erityisopettajan tuella, osa-aikaisessa erityisopetuksessa tai pienryhmässä.
  • Oppilaalle laaditaan HOJKS.

7.4.5 Oppivelvollisuuden pidentämisen vaiheet perusopetuksen aikana



Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevalle, erityistä tukea saavalle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) esiopetuksen alkaessa. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden opetus voidaan tarvittaessa järjestää siten, että oppilas opiskelee sekä toista kotimaista kieltä että vierasta kieltä tai vain yhtä kieltä, tai siten, että oppilas ei opiskele lainkaan kieliä. Lisäksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden opetuksessa voidaan yhdistää oppiainekokonaisuuksia ja jakaa niitä osa-alueisiin. Vaikeammin kehitysvammaisten opetusvoidaan järjestää oppiainejaon sijasta toiminta-alueittain. 

Jos oppilas ei enää kuulu pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, tulee tehdä päätös pidennetyn oppivelvollisuuden päättämisestä, jolloin oppilas siirtyy yleisen oppivelvollisuuden piiriin. 

Päätös tehdään hallintosäännön mukaan.


7.4.6 Toiminta-alueittain järjestettävä opetus


Pornaisissa vaikeimmin kehitysvammaisten opetus järjestetään yhteistyössä naapurikuntien kanssa.











Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet, paikallisesti päätettävät asiat:

Paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetään ja kuvataan tuen järjestäminen käytännössä mahdollisimman konkreettisesti alla olevissa asioissa.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen käytännön järjestämiseen liittyvät keskeiset paikalliset linjaukset
  • ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen toimintamallit
  • toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa
  • oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi
  • yhteistyö, vastuut ja työnjako opetustoimessa sekä muiden hallintokuntien kanssa
  • yhteistyö opiskeluhuoltopalveluista vastaavien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa tuen tarpeen arvioinnissa, tuen suunnittelussa, järjestämisessä sekä käytännön toteuttamisessa
  • kotien kanssa tehtävän yhteistyön keskeiset toimintaperiaatteet oppimisen ja koulunkäynnin tuen kysymyksissä
  • oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät toimivaltuudet eri hallintopäätöksissä
Yleinen tuki
  • yleisen tuen käytännön järjestäminen
  • yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken
  • yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa

Tehostettu tuki
  • tehostetun tuen käytännön järjestäminen
  • pedagogisen arvion laadintaan liittyvät käytänteet
  • toimintatavat oppilaan tehostetun tuen aloittamisessa, toteuttamisessa ja päättämisessä
  • oppimissuunnitelman laadintaan, arviointiin ja tarkistamiseen liittyvät käytänteet
  • yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken pedagogisen arvion ja oppimissuunnitelman laadinnassa, tehostetun tuen järjestämisessä sekä tuen vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa
  • menettelytavat ja yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa pedagogisen arvion ja oppimissuunnitelman laadinnassa, tehostetun tuen järjestämisessä sekä tuen vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa

Erityinen tuki
  • erityisen tuen käytännön järjestäminen
  • pedagogisen selvityksen laadintaan liittyvät käytänteet
  • oppilaan ja huoltajan kuulemiseen liittyvä menettely
  • erityisen tuen päätöksen tekeminen
  • erityisen tuen päätöksen tarkistaminen
  • toimintatavat, kun erityinen tuki päätetään lopettaa ja tuki jatkuu tehostettuna tukena
  • HOJKSin laadintaan, arviointiin ja tarkistamiseen liittyvät käytänteet
  • yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken pedagogisen selvityksen ja HOJKSin laadinnassa, erityisen tuen järjestämisessä sekä tuen vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa
  • menettelytavat mahdollisten asiantuntijalausuntojen käytössä
  • menettelytavat ja yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa pedagogisen selvityksen ja HOJKSin laadinnassa, erityisen tuen järjestämisessä sekä tuen vaikutusten seurannassa ja arvioinnissa
  • oppimäärän yksilöllistämiseen liittyvät toimintatavat osana pedagogisen selvityksen laadintaa, erityisen tuen päätöstä ja HOJKSin laatimista.
  • pidennetyn oppivelvollisuuden järjestäminen
  • lapsen ohjautuminen pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin, monialainen yhteistyö prosessissa
  • opetuksen käytännön järjestäminen
  • yhteistyö esiopetuksen ja muun varhaiskasvatuksen kanssa sekä muu yhteistyö, eri toimijoiden vastuut ja työnjako
  • yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa
  • eri oppiaineiden mahdollinen yhdistäminen oppiainekokonaisuuksiksi tai jakaminen osa- alueisiin sekä niiden tarkempi kuvaus
  • tavoitteiden, sisältöjen ja menetelmien tarkempi kuvaus toiminta-alueittain

Perusopetuslaissa säädetyt tukimuodot
  • käytännön järjestäminen
  • yhteistyö, vastuut ja työnjako eri toimijoiden kesken
  • oppilaalle ja huoltajille tiedottamiseen ja oppilaan ja huoltajan kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyvät toimintatavat

Opetussuunnitelmassa määritellään tulkitsemis- ja avustajapalveluihin sekä muihin opetuspalveluihin ja erityisiin apuvälineisiin liittyvät hallinnolliset käytänteet ja päätöksenteko opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla[107].

[107] Perusopetuslaki 31 § 1 mom. (477/2003)