LUKU 3 Perusopetuksen tehtävä ja tavoitteet

3.4 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallista opetussuunnitelmaa laadittaessa keskustellaan, mitä perusopetuksen tehtävä sekä valtioneuvoston asetuksessa määritellyt opetuksen ja kasvatuksen valtakunnalliset tavoitteet merkitsevät paikallisesti. Pohditaan myös, mitä opetukselle ja kasvatukselle asetettujen valtakunnallisten tavoitteiden sekä niistä johdettujen laaja-alaisen osaamisen ja oppiainekohtaisten tavoitteiden toteuttaminen edellyttää opetuksen järjestämiseltä, johtamiselta ja koulutyöltä.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
  • mitkä ovat paikalliset, perusopetuksen tehtävää mahdollisesti täydentävät ja käytännön toteuttamista ilmentävät näkökohdat (muilta osin tehtäväkuvauksessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan; tehtävää voidaan konkretisoida ja toteuttaa myös opetussuunnitelmaa täydentävien suunnitelmien kuten esimerkiksi kestävän kehityksen ohjelman tai kulttuurikasvatussuunnitelman avulla, joista tulee tällöin maininta opetussuunnitelmaan)
  • mitkä ovat opetussuunnitelman perusteissa määritellyn laaja-alaisen osaamisen mahdolliset paikalliset painotukset ja miten painottuminen ilmenee (muilta osin laaja-alaisen osaamisen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan).
  • mitkä ovat ne järjestelyt ja toimenpiteet, joiden avulla laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden toteutumisesta opetustyössä huolehditaan ja toteutumista seurataan (laaja-alaisen osaamisen tarkemmat tavoitteet määritellään vuosiluokkakokonaisuuksittain, katso luvut 13 - 15).

Pornaisten kunnassa painotetaan TVT-osaamista sekä korostetaan osallistumisen merkitystä, vaikuttamisen mahdollisuuksia ja kestävän tulevaisuuden huomioimista arjen toiminnassa. Yrittäjyyskasvatus näkyy Pornaisten kouluissa lukuvuosisuunnitelmaan kirjatulla tavalla.

Tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen (L5) harjoitteleminen toteutuu jo esiopetuksesta alkaen. Perusopetuksessa taidot kehittyvät eri oppiaineissa tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Tavoitetasot on kirjattu vuosiluokittain kunnan koulujen digiryhmän suunnitelman mukaisesti lukuihin 13-15.

Työelämätaitojen ja yrittäjyyden (L6) painotukset otetaan huomioon esimerkiksi luvuissa 4.5 ja eri oppiaineissa.
Mahdollisuuksien mukaan järjestetään toiminnallinen teemapäivä esimerkiksi kestävästä kehityksestä tai oppilaskunnan ideoimalla tavalla. Kouluissa pyritään järjestämään yhteinen yrittäjyyttä tukeva teematapahtuma. Koulut osallistuvat Yrityskylä-toimintaan, joka on suunnattu kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille.

Yrittäjyyskasvatus näkyy myös esimerkiksi leirikouluun valmistautumisessa: oppilaat osallistuvat kohteen, matkatavan ja sisällön valintaan sekä omien vahvuuksiensa mukaisesti sisällön tuottamiseen. 

Yrittäjyyskasvatuksessa hyödynnetään Pornaisten Yrittäjien tarjoamia yhteistyömahdollisuuksia. Paikallinen yrittäjäyhdistys, Pornaisten Yrittäjät ry. tukee koulun yrittäjyyskasvatustoimintaa mahdollisuuksiensa mukaan vuosittain muun muassa jakamalla stipendejä, järjestämällä yritysvierailuja ja osallistumalla henkilökohtaisilla panoksillaan opetukseen ja yrittäjyyskurssien sekä paikallisten tapahtumien järjestelyihin.

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
(L7) alueella oppilas on aktiivinen toimija oppilaskuntatyössä jo esiopetuksesta alkaen.
Kestävän tulevaisuuden rakentamisen asennetta lisätään asiantuntijayhteistyöllä opetussuunnitelmaan kirjattujen oppiaineiden tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti oppiaineiden opiskelun yhteydessä tai erillisinä teemaviikkoina tai laajoina monialaisina opintokokonaisuuksina.