11. Umpirauhaset

Luvun termit Quizletissä

adrenaliini,
adrenaline
Lisämunuaisen ytimestä erittyvä hormoni. Se kohottaa stressitilanteessa elimistön suorituskykyä mm. lisäämällä sydämen sykintää ja veren sokeripitoisuutta sekä tehostamalla hengitystä.

antidiureettinen hormoni, ADH, antidiuretic hormone
Vasopressiini. Aivolisäkkeestä erittyvä hormoni, joka vaikuttaa munuaisten toimintaan mm. väkevöittämällä virtsaa.

estrogeeni, oestrogen.
Naispuolisuuden hormoni, jota erittyy munarakkulasta ja keltarauhasesta. Mm. stimuloi naisen sukupuolielinten kehitystä, vaikuttaa alkion kiinnittymiseen ja kehittymiseen.

glukagoni, glucagon
Haiman erittämä hormoni, joka muuttaa maksaan varastoitunutta glykogeenia glukoosisokeriksi. Toimii siis insuliinin vastaanvaikuttajana.

glukokortikoidit, glucocorticoids
Lisämunuaisten kuorikerroksesta erittyviä, sokeriaineenvaihduntaan vaikuttavia hormoneja.

glukoosi, glucose
Rypälesokeri. Monosakkaridi. C6H12O6. Tärkeä aine eliöiden aineenvaihdunnassa, mm. yhteyttämisen päätuote ja soluhengityksen polttoaine sekä monien yhdisteiden valmistuksessa lähtöaine.

glykogeeni, glycogen
Eläintärkkelys. Haaroittunut glukoosipolymeeri, polysakkaridi. (C6H10O5)n . Hiilihydraattien varastoaine lihaksissa ja maksassa.

glykolyysi, glycolysis
Soluhengityksen ensimmäinen reaktiosarja. Siinä glukoosi (C6H12O6) pilkkoutuu kahdeksi palorypälehapoksi. Reaktio tuottaa vain vähän energiaa: nettotuotanto on 2 ATP:tä. Reaktio tapahtuu anaerobisesti eli eli ilman hapen läsnäoloa solulimassa.

gonadotropiinit, gonadotropins
Aivolisäkkeen etulohkosta erittyviä, sukupuolirauhasten toimintaa sääteleviä hormoneja. Mm. lutropiini ja follitropiini.

haima, pancreas
Mahalaukun takana sijaitseva rauhanen. Avoeritteinen osa tuottaa haimanestetä pohjukaissuoleen. Umpirauhasosa (Langerhansin saarekkeet) tuottaa insuliinia ja glukagonia.

hormonit, hormones
Elimistön tuottamia aineita, jotka vaikuttavat solujen toimintaan jo pieninä pitoisuuksina. Hormoneja vapautuu erityisesti umpirauhaisista, mutta myös eräistä hermo-, lihas- ja verisoluista. Termistössä on lueteltu vain tärkeimmät hormonit.

hypotalamus, hypothalamus
Väliaivojen pohjassa sijaitseva aivojen osa, jossa on mm. autonomisen hermoston keskuksia. Hypotalamus säätelee aivolisäkkeen toimintaa.

insuliini, insulin
Haiman Langerhansin saarekkeista erittyvä hormoni, joka säätelee veren sokeripitoisuutta varastoimalla glukoosia glykogeenina maksaan ja lihaksiin.

kalsitoniini, calcitonin
Kilpirauhasen hormoni, jota alkaa erittyä veren kalsiumpitoisuuden kasvaessa. Se vähentää veren kalsium- ja fosfaattipitoisuutta estämällä kalsiumin poistumista luukudoksesta (estää osteoklastien toimintaa). Parathormonin vastavaikuttaja.

kasvuhormoni, growth hormone, GH
Somatotropiini. Aivolisäkkeen etulohkosta vapautuva anabolinen eli kudosten kasvua lisäävä hormoni.

kasvutekijät,
growth factors
Solujen jakautumista ja kypsymistä sekä kudosten ja elinten kehitystä säätelevät aineet. Suurin osa on proteiineja. Esimerkiksi epo-kasvutekijä edistää punasolujen valmistumista.

kateenkorva, thymus
Rintaontelon välikarsinassa sijaitseva immuunijärjestelmän elin, jossa on paljon imusoluja (T-imusolun nimi tulee kateenkorvan latinankielisestä nimestä "thymus"). Kateenkorva pienenee murrosiän jälkeen huomattavasti.

kilpirauhanen, thyroid gland
Umpirauhanen, joka sijaitsee kaulassa kurkunpään kohdalla. Erittää tyroksiinia ja kalsitoniinia.

kudoshormonit, tissue hormones
Paikallishormoneja, joita erittyy muutamista soluista ja jotka vaikuttavat kudoksissa paikallisesti. Esim. histamiini.

käpyrauhanen, pineal gland
Väliaivojen yläosassa sijaitseva umpirauhanen, jonka erittämä melatoniini-hormoni säätelee biologisia rytmejä.

LH, luteinizing hormone
Luteinisoiva hormoni eli lutropiini. Aivolisäkkeen etulohkon hormoni, joka saa aikaan munasolun irtoamisen, ovulaation. Edesauttaa munarakkulan ja keltarauhasen kehitystä kiihdyttäen myös niiden hormonien (estrogeeni ja progesteroni) eritystä. Miehellä LH stimuloi testosteronin tuotantoa.

lisäkilpirauhanen, parathyroid gland
Kilpirauhasen takapinnalla oleva umpirauhanen, joka erittää veren kalsiumpitoisuutta säätelevää parathormonia.

lisämunuainen, adrenal gland
Munuaisen yläpuolella oleva umpirauhanen. Kuorikerros erittää mineralo- ja glukokortikoideja sekä pieniä määriä sukupuolihormoneja. Ydinkerros erittää sympaattisen hermoston säätelemänä adrenaliinia ja noradrenaliinia.

melatoniini, melatonin
Käpyrauhasesta erittyvä, biologisia rytmejä säätelevä hormoni.

mineralokortikoidit, mineralocorticoids
Lisämunuaisten kuorikerroksesta erittyviä, kivennäisainetasapainoon vaikuttavia hormoneja, jotka vaikuttavat natrium-, kalium- ja vetyionien imeytymiseen virtsaan. Yksi vaikutustapa on natrium-kaliumpumpuun tehostaminen (jolloin Na-ionien imeytyminen munuaisista vereen lisääntyy).

noradrenaliini, noradrenaline.
Tärkeä elimistön säätelijäaine. Lisämunuaisen ytimen hormoni, joka säätelee mm. sileiden lihasten ja rauhasten toimintaa. (Lisäksi hermovälittäjäaine, joka mm. välittää sympaattisen hermoston vaikutuksen kohde-elimiin, kuten sileisiin lihaksiin).

oksitosiini, oxytocin
Aivolisäkkeen erittämä hormoni. Se saa synnytyksen käynnistyessä kohdun lihakset supistumaan ja työntämään sikiötä kohdusta ulos.

parathormoni, parathormone
Lisäkilpirauhashormoni, joka säätelee kalsiumin imeytymistä suolesta ja takaisinimeytymistä vereen munuaisissa sekä edistää kaliumin vapautumista luustosta.

progesteroni,
Progesterone
Keltarauhashormoni. Valmistaa kohdun limakalvon vastaanottamaan alkion ja ylläpitää raskautta. Erittyy erityisesti keltarauhasesta ja raskauden aikana istukasta.

prolaktiini, prolactin
Aivolisäkkeen etulohkon hormoni, joka synnytyksen jälkeen kiihdyttää maidon erittymistä.

proteiinisynteesi, protein synthesis
Proteiinien valmistuminen solussa DNA:n ohjeen mukaan. DNA:n emäsjärjestys sisältää ohjeen, jonka lähetti-RNA jäljentää itseensä ja kuljettaa sen tumasta ribosomeille. Siirtäjä-RNA:t kuljettavat aminohapot ohjeen mukaan oikeaan järjestykseen. Näin ne kääntävät emäsosien järjestyksen sisältämän tiedon proteiinimolekyylin aminohappojärjestykseksi.

reseptori, receptor
Vastaanottaja. Esimerkiksi aistinsolu, proteiini tai ärsykkeitä hermoimpulssiksi muuttava hermopääte. Solussa voi olla reseptoreja, jotka ottavat vastaan esimerkiksi hormoneja. Tiettyyn kemialliseen aineeseen erikoistunutta reseptoria kutsutaan kemoreseptoriksi.

somatostatiini, somatostatine
Hypotalamuksesta (joka on väliaivojen pohjassa) ja haimasta erittyvä hormoni, joka aivolisäkkeeseen päästyään ehkäisee kasvuhormonin eritystä. Vaikuttaa myös monen muun hormonin eritykseen.

steroidit, steroids
Sukupuolihormonit ja lisämunuaisen kuorikerroksen hormonit, joita yhdistää samanlainen kemiallinen rakenne (polysyklisiä lipidiyhdisteitä).

toisiolähetti
Toisiolähetti on solukalvossa syntyvä aine, jonka välittämänä tieto siirtyy solukalvolta solun sisään. Käytännössä se siis lähettää hormonin viestin eteenpäin solun sisällä.

tropiinit, trophins
Hormoni, joka vaikuttaa toisen hormonin erittymiseen tai kudoksen kasvuun. Esim. kortikotropiinit.

tymosiini, thymosin
Kateenkorvan hormoni, jotka stimuloivat T-imusolujen kypsymistä.

tyroksiini, thyroxin
Kilpirauhashormoni, joka vilkastuttaa solujen aineenvaihduntaa. Sisältää jodia.

umpirauhanen, endocrine gland
Hormoneja erittävä rauhanen, esimerkiksi aivolisäke, kilpirauhanen ja lisämunuainen.