21.2 Ihmisen ulkoinen puolustus

Ihmisen ulkoiseen puolustukseen kuuluvat iho ja limakalvot. Lisäksi silmien erittämä kyynelneste sisältää bakteereja torjuvia ainesosia.

Iho koostuu orvaskedestä ja verinahasta. Orvaskesi on hyvin tiivis ja nopeasti uusiutuva. Sen läpi ei imeydy kuin rasvaliukoisia aineita. Orvaskeden päällimmäinen kerros on hilseilevää marraskettä. Melaniinia erittävät solut (melanosyytit) puolestaan sijaitsevat orvaskeden alaosissa. Melaniini saa ihmisen ihon ruskettumaan, jolloin UV-säteily ei pääse vaikuttamaan ihon syvempiin kerroksiin.

Verinahasta kasvavat ihokarvat, joiden juureen avautuvat talirauhaset. Talirauhasten iholle erittämä tali tekee ihosta notkean ja vettä läpäisemättömän. Jos talirauhanen tukkeutuu, sen erittämä tali kerääntyy talirauhasen suulle. Tässä talikerroksessa bakteerit lisääntyvät helposti ja syntyy tulehdus. Tätä tulehtunutta talirauhasta kutsutaan finniksi.



Verinahassa ovat myös hikirauhaset ja ihon aistinelimet. Iholla voidaan aistia lämpötiloja ja painetta. Aivan verinahan alaosissa kulkevat verisuonet. Ne tuovat iholle happea, ravintoaineita ja lämpöä. Iho säätelee kehon lämpötilaa. Kylmässä ihon verisuonet supistuvat ja lämmönhukka vähenee. Lämpimässä säässä tai esimerkiksi urheillessa ja saunassa ihon verisuonet laajentuvat ja vapauttavat lämpöä pois. Lisäksi hikirauhasten hien kautta poistuu elimistöstä lämpöä.

Opetus.tv: Ihon rakenne Opetus.tv: Ihon tehtävät

Limakalvot suojaavat ruuansulatuselimistöä ja sukupuolielimiä. Limakalvo on ihon tavoin hyvin tiivis, ja sen pinta voi olla voimakkaasti hapan. Lisäksi sen erittämä lima kerää mukaansa taudinaiheuttajia, jotka liman mukana kulkeutuvat ulos elimistöstä. Mahan seinämän solut tuottavat suolahappoa, joka erittäin happamana aineena tuhoaa mikrobeja tehokkaasti.