9.2 Sydän ja verenkierto

Sydän on rintaontelossa, rintalastan takana oleva ontto lihas. Sitä suojaavat rintakehän kylkiluut, jotka joustavuudellaan mahdollistavat esimerkiksi elvytettäessä sydämen stimuloimisen. Aikuisen ihmisen sydän painaa noin 300 g, ja se on omistajansa nyrkin kokoinen.

Sydämen tehtävä on pumpata verta ruumiin eri osiin. Sydän jakautuu kahteen puoliskoon, oikeaan ja vasempaan. Väliseinä erottaa puoliskoja toisistaan. Molemmat puoliskot jakautuvat eteisiin ja kammioihin. Veri saapuu kaikkialta kehosta ensin eteisiin. Sieltä veri jatkaa kammioihin. Sydämen supistuessa veri poistuu valtimoita pitkin kammioista ja palaa takaisin laskimoiden kautta eteisiin.

Sydän tekee työtään väsymättömästi. Tämän mahdollistaa se, että se lepää lyöntiensä välissä. Tätä supistumisen ja sen välisen tauon jaksottaisuutta kutsutaan sykkeeksi. Sykkeen voi mitata esimerkiksi ranteen verisuonista tai verenpainemittarin avulla.

Sydämen pumppaama veri kiertää verisuonistossa. Siihen kuuluvat paksuseinäiset valtimot, kuten päävaltimomme aortta, ohutseinäiset ja ahtaat hiussuonet sekä velttoseinäiset laskimot.

Sydän toimii itsenäisesti, mutta sydämen toimintaan vaikuttavat tarpeen vaatiessa niin hermosto kuin hormonitkin.

Opetus.tv: Sydämen rakenne Yle: Sydän