17.6 Miehen sukupuolielimet ja sukusolut

Miehen sukupuolielimet ovat siitin eli penis, kivekset, lisäkivekset, siemenjohtimet, eturauhanen ja rakkularauhaset.

Siemenjohtimet liittyvät tiehyenä eturauhasen sisällä virtsaputkeen. Siittimen eli peniksen päätä, terskaa, peittää esinahka ihopoimuina.

Sukupuolisen kiihotuksen myötä mies saa erektion, jolloin siitin jäykistyy ja koko kasvaa paisuvaiskudoksen täyttyessä verellä. Kiihotuksen lauetessa siemensyöksyssä virtsaputkesta purkautuu spermaa eli siemennestettä 2–6 millilitraa. Suurin osa siemennesteestä on eturauhasen ja rakkularauhasen erittämää nestettä. Siittiösolujen eli siittiöiden määrä on 100 miljoonaa millilitrassa.

Siittiöt syntyvät kiveksissä ja varastoituvat lisäkiveksiin. Vatsaonteloon verrattuna elimistön ulkopuolella on siittiöiden syntymiseen tarvittava muutamaa astetta alempi lämpötila.

Siittiösolut ovat 0,06 millimetrin pituisia. Solun pääosassa sijaitsee tuma (jossa on ns. haploidi eli yksinkertainen (n) perimä). Keskikappaleen mitokondrioista vapautuu energiaa liikkumiseen. Häntä auttaa liikkumisessa.


Siittiö on kolmiosainen. Pääosassa on akrosomi ja haploidi perimä. Akrosomi on kärkikappale, joka auttaa siittiötä tunkeutumaan munasoluun. Keskiosassa on mitokondrioita, jotka tuottavat energiaa hännän liikkeelle.