18.5 Sikiön kehitys

Sikiön elimistöt muodostuvat kahdeksan ensimmäisen raskausviikon aikana. Tämän jälkeen kehitys jatkuu pääasiassa kasvuna. Tästä eteenpäin alttius erilaisille häiriötekijöille ja epämuodostumien synnylle vähenee. Tämä pienentää keskenmenon mahdollisuutta. Kohdussa sikiö liikkuu lapsivedessä, jonka lisäksi sikiökalvot ja kohdun lihasseinä antavat suojaa.

Raskauden puolivälin jälkeen viidennen kuukauden aikana sikiö on noin 30 senttimetriä pitkä ja painaa lähes 500 grammaa.

Hermoston kehittymisen jälkeen kehittyvä sikiö saa eri aistien välityksellä vähitellen tietoa ulkomaailmasta. Esimerkiksi tuntoaisti ilmenee reagointina äidin liikkeisiin ja kuuloaistin kehittymisen ansiosta äidin ääni tulee tutuksi ennen syntymää.



Viimeisten raskauskuukausien aikana muodostuu ihon alle rasvakerrosta, joka auttaa syntymän jälkeen erilaisten lämpöolosuhteiden sietämisessä lapsiveden vakaan lämpötilan jälkeen.

35. raskausviikon alkaessa sikiö on tavallisesti asettunut kohdussa siten, että on valmis syntymään pää edellä. Lapsi voi pyrkiä syntymään myös esimerkiksi jalat edellä, mutta usein tämän tyyppisissä tapauksissa päädytään keisarileikkaukseen.

Raskaus kestää yhdeksän kuukautta eli 40 viikkoa, ja sikiö kasvaa tuona aikana noin 50 senttimetrin pituiseksi ja painaa noin kolme kilogrammaa. Jo 38 viikon ikäisellä sikiöllä keuhkot ovat jo niin kehittyneet, että synnytyksen kulkua ei pyritä hidastamaan tai estämään, jos synnytyksen käynnistymisestä on merkkejä.

Äidin elimistössä tapahtuu muutoksia sikiön kehityksen aikana. Mahdollinen väsymys ja pahoinvointi jäävät yleensä pois alkuraskauden jälkeen. Äidin paino nousee aluksi hitaasti, mutta raskauden puolivälin jälkeen nopeammin johtuen sikiön, lapsiveden ja istukan painosta sekä veren ja kehon muiden nesteiden määrän lisääntymisestä.

Painonnousu on keskimäärin kymmenen kilogrammaa, josta noin puolet poistuu synnytyksessä. Suomessa raskaana olevan naisen tulee käydä säännöllisesti neuvolakäynneillä, joissa sekä äidin että sikiön vointia seurataan.

Sikiön kehitystä voidaan tarkastella muun muassa ultraäänitutkimuksella, lapsivesinäytteestä tai äidin verinäytteestä. Neuvolassa raskausviikot lasketaan alkavan viimeisten kuukautisten alkamisesta, jonka mukaan alkion- ja sikiönkehitys kestää syntymään 40 viikkoa.

Kun ovulaatio tapahtuu noin 14 vuorokauden kuluttua kuukautisvuodon alkamisesta, raskauden todellinen kesto on 38 viikkoa.