4.3 Luuston tehtävät

Luusto suojaa kehomme elintärkeitä osia. Pääkallon luut suojaavat aivoja sekä kuuloaistia ja näköaistia. Niska- ja selkänikamien sisällä kulkee tärkein hermonippu, selkäydin. Kylkiluiden alle jäävät sydän ja keuhkot. Lonkkaluut suojaavat sukupuolielimiämme.

Luusto on kehomme tukiranka. Luiden lisäksi rustot ja nivelet tukevat ja liittävät luita yhteen. Lihaksisto tarvitaan pitämään kehomme halutussa asennossa ja auttamaan liikkeissä. Lihakset ovat kiinnittyneet luihin ja työllään liikuttavat luita ja siten koko kehoamme. Näin siis luusto yhdessä lihasten kanssa mahdollistaa myös liikkumisemme.

Luiden luuytimissä syntyy verisoluja. Lapsilla pyöreät suuret luut, kuten reisiluu, tuottavat luuytimessä punasoluja, valkosoluja ja verihiutaleita. Aikuisilla tuotanto keskittyy litteisiin luihin, koska pyöreiden luiden sisus on täyttynyt rasvakudoksella.

Luusto antaa kehollemme sen perusmuodon. Kasvonpiirteet voivat olla kapeat ja korkeat tai esimerkiksi poskipäät voivat olla hyvin korkealla. Luuston lisäksi esimerkiksi ruokavalio ja elämäntapa vaikuttavat ulkomuotoomme.