13.2 Aivot

Aivot ohjaavat sekä tietoista että tiedostamatonta toimintaamme.

Isoaivot ovat ihmisellä erityisen poimuttuneet verrattuna muihin lähisukulaisiimme. Poimuttuminen mahdollistaa samaan tilaan enemmän hermosoluja ja siten enemmän aivotoiminnan kapasiteettia. Aivomme kuluttavatkin noin 20 prosenttia päivittäisestä energian tarpeestamme.

Isoaivot käsittelevät eri aisteilta saadut tiedot ja muuttavat ne tietoisiksi. Isoaivot pystyvät myös muistamaan, oppimaan ja yhdistelemään vanhaa tietoa sekä tuottamaan puhetta. Isoaivoista on erotettu näkö-, kuulo-, haju- ja puhealueita. Lyödessämme takaraivomme voimakkaasti esimerkiksi kaatuessa näköalue aivoissa aktivoituu ja saatamme nähdä välähdyksiä ilman silmien lähettämää tietoa niistä.

Pikkuaivot sijaitsevat takaraivolla osittain isoaivojen alla. Myös pikkuaivot ovat hyvin poimuttuneet. Esimerkiksi lihasliikkeiden, kuten sormien liikkeiden hienosäätö tapahtuu pikkuaivoissa. Myös monimutkaiset liikesarjat, kuten polkupyörällä ajaminen, tapahtuvat pikkuaivojen avulla. Alkoholi vaikuttaa voimakkaasti juuri pikkuaivoihin, jolloin liikkeiden hienosäätö ei enää toimi ja kävelystä voi tulla horjuvaa.

Ydinjatke yhdistää aivot ja selkäytimen. Se ohjaa elämän kannalta erittäin tärkeitä toimintoja, kuten hengitystä ja sydämen toimintaa ohjaavia hermosoluja.

Opetus.tv: aivot

Tältä aivot näyttävät (video englanniksi)

Testaa tarkkaavaisuuden kykyäsi laskemalla videossa kaikki valkopaitaisten tekemät syötöt.