B2 Tee joko tehtävä 6 tai 7

Tehtävä 6


Olet matkalla puolen hehtaarin metsän halki, aikomuksenasi mennä kukistamaan lohikäärme yksinäisillä vuorilla. Tulet suuren joen varteen, jonka ainutta siltaa vartioi tukkipeikko (Englanniksi log troll). Hän ei päästä sinua sillan yli ilman maksua, mutta koska olet unohtanut rahapussisi kotiin, koitat selittää, että olet menossa taistelemaan ilkeää lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme uhkaa koko Narnian valtakuntaa, ja peikko näkee lohikäärmeessä uhkan rahallisille tuotoilleen, joten hän antaa sinulle tilaisuuden osoittaa jalot aikeesi oveluutesi avulla.

Tukkipeikko antaa sinulle seuraavanlaisen yhtälön: [[$ log(1+2+3)=log(1)+log(2)+log(3) $]]​. Muistat nähneesi vastaavanlaista riimukirjoitusta Ozin velhon salaisuuksien kammion seinämillä. Muistelet Dumbledoren selityksiä, miten näitä, niin kutsuttuja logarithmeja, voitiin hallita. Tajuat heti, että tarvitset kirjoitusvälineesi. Peikko selittää, että näiden logaritmien kantaluku ei ole tehtävän kannalta merkityksellinen, mutta jos sellaista haluat käyttää, voit käyttää taikanumeroa 7.

Peikko esittää kolme kysymystä yhtälöön liittyen:
a) Osoita, että yhtälö on tosi. (2p)
b) Jos numerot 1, 2 ja 3 vaihdetaan joksikin toisiksi luonnollisiksi luvuiksi, yhtälö ei enää toimi. Anna esimerkki tällaisista luvuista ja perustele niiden avulla, että yhtälö ei tosiaan toimi. (2p)
c) Korjaa yhtälö sellaiseen muotoon, että se toimii millä tahansa kolmella positiivisella luvulla. (2p)

Sinulla on repussasi, näkymättömyysviitan vieressä rannetietolaatikko Pip-boy, jolla näistä päästäisiin helposti eroon, mutta Peikko nimenomaan kieltää taikaesineiden, tietokoneiden, laskinten ja laskinohjelmistojen käytön tehtävän ratkaisemisessa. Mitä nämä taikaesineet sitten ovatkaan, voisit toki käyttää apuvälineitäsi tehtävän ratkaisuun, mutta Peikolle esitettävässä vastauksessa niihin ei voi vedota.

Ratkaistuasi Peikon antamat kysymykset onnistuneesti, lähdet jatkamaan matkaasi sillan yli kohti yksinäisiä vuoria. Sinun mieltäsi jää kuitenkin kalvamaan peikon antama yhtälö. Olisiko sittenkin olemassa jotkut muut 3 lukua, joiden avulla yhtälö toimisi? Tarkistat asian taikapeilissäsi asuvalta keijulta, ja hän sanoo, että melko suurella varmuudella muita yhtälön toteuttavia kolmea luonnollista lukua ei ole olemassa. Mietit asiaa hetken lisää. Olisiko sellainen tapaus, jossa olisi enemmän kuin kolme luonnollista lukua mahdollinen?

d) Anna esimerkki tapauksesta, jossa Peikon antaman yhtälön idea toteutuu useamman kuin kolmen luvun yhdistelmällä. (3p)
e) Hoksaat lisäksi, että lukuyhdistelmiä, jotka toteuttavat peikon yhtälön idean on äärettömän monta. Perustele miksi. (3p)

 

palautuskansio, tehtävä 6

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Tehtävä 7



Eräässä kaukaisessa galaksissa, Aborraan tähtikunnassa, missä on huima talouskasvu ja krediitit vilkkuvat silmissä, sijaitsee Rakettipankin sivukonttori. Rakettipankki lupaa mille tahansa sijoitukselle 100% koron vuodessa. Talletuksen saa vasta vuoden päästä, mutta koronmaksujen määrän voi valita itse -kuitenkin siten, että korko on yhteensä 100%. Yhdellä korkomaksulla korko lisätään pääomaan vuoden kuluttua, kun taas kahdella korkomaksulla pääomaan lisätään 50% korko puolivuosittain. (kröhöm... teemme tässä tehtävässä sen oletuksen, että pankin soveltamat vuodet ovat pituudeltaan ja rakenteeltaan samanlaisia kuin meidän maapallollamme)

Esimerkiksi 300 kreditin talletus yhdellä korkomaksulla on vuoden päästä 600 krediittiä, eli 200% alkuperäisestä talletuksesta. Kohdossa a-d tutkitaan aina sitä, montako prosenttia talletus korkoineen on verrattuna alkuperäiseen.
a) Ajax palkkionmetsästäjä haluaa korkonsa maksettavan kahdessa erässä. Kuinka monta prosenttia hänen talletuksensa on vuoden päästä?
b) Briscilla, galaktisen huoltoaseman pitäjä tajuaa, että korkomaksujen määrä kannattaa nostaa suuremmaksi, joten hän haluaa sen joka kuukaudelle, eli 12 kertaa. Kuinkan monta prosenttia hänen talletuksensa on vuoden päästä? (1p)
c) Liskoinsinööri Charro keksii, että hän saa vieläkin enemmän tuottoa talletukselleen, jos korkomaksut suoritetaan vuoden jokaisena päivänä. Kuinka monta prosenttia hänen talletuksensa on vuoden päästä? (2p)
d) Kyberasianajaja Daxter tajuaa, että korkomaksujen määrää nostamalla tuotto kasvaa edelleen suuremmaksi. Mikä on suurin teoreettinen prosentuaalinen talletuksen määrä vuoden päästä? (2p)

e) d-kohdassa saatu vastaus liittyy Neperin lukuun [[$ e $]]​. Se liittyy olennaisesti talousmatematiikkaan, sillä se on eräänläinen kasvua kuvastava luonnonvakio. Perustele, miksi juuri Neperin luku liittyy niin oleellisesti kasvuun. Voit käyttää selityksessäsi funktiota [[$ f(x)=e^x $]]​. (2p)

f) Taulukkokirjan sarjakehitelmistä löytyy rivi, jossa on kuvattu Neperin lukua:
​[[$ e^x=1+\frac{x}{1!}+\frac{x^2}{2!}+\frac{x^3}{3!}+... $]]​
Kaavassa oleva laskutoimitus ! on kertoma ja lasketaan seuraavanlaisena tulona:

 Osoita sarjakehitelmän avulla, että [[$ De^x=e^x $]]​. (4p)

palautuskansio, tehtävä 7

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.