9. Energianlähteet

Suomeen nousemassa kymmeniä uusia biokaasulaitoksia, niistä kaksi Etelä-Pohjanmaalle

10.4.2025 klo 18.04 Ilkka-Pohjalainen

Suomeen nousemassa kymmeniä uusia biokaasulaitoksia, niistä kaksi Etelä-Pohjanmaalle

Suomeen on suunnitteilla tai rakenteilla kymmeniä biokaasulaitoksia. Nurmoon tuleva on suurimmasta päästä. Arkistokuva:Kuva: Nurmon Bioenergia

Suomeen valmistuu tällä vuosikymmenellä kymmeniä uusia biokaasulaitoksia, jos kaikki suunnitteilla olevat laitokset toteutuvat.

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n mukaan vuosina 2024–2027 on suunnitteilla tai rakenteilla 36 laitosta. Lisäksi kymmenen hankkeen aikataulu on avoin.

Listauksen investoinneista kaksi sijoittuu Etelä-Pohjanmaalle. Ne ovat Lännen Biokaasu Oy:n hanke Kurikassa ja Suomen Lantakaasu Oy:n laitos Nurmossa.

Lännen Biokaasun vielä suunnitteluvaiheessa oleva laitos sijaitsee Tikan maitotilan yhteydessä ja Suomen Lantakaasun laitos Atrian tehdasalueen kupeessa.

Listan laitoksista 11 on rakennusvaiheessa. Niiden odotetaan toteutuvan vuoteen 2027 mennessä.

Atrian yhteyteen tuleva biokaasulaitos on yksi rakenteilla olevista. Se valmistuu ensi vuonna.

Vuosia suunniteltu hanke sai vauhtia, kun Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy osti Nurmon Bioenergia Oy:n osake-enemmistön helmikuussa 2024.

Suomen Lantakaasulla on Nurmon lisäksi kuusi muutakin hanketta meneillään.

Tältä Nurmon rakennustyömaalla näytti syksyllä 2024. Arkistokuva:Kuva: Tomi Kosonen

Nurmon hanke on edelleen Suomen suurimpien laitosten joukossa, vaikka suunnitteilla on jo isompiakin. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n listauksessa investoinnin suuruudeksi on ilmoitettu 80 miljoonaa euroa ja työpaikkojen määräksi 50.

Nurmon laitos käyttää 240 000 tonnia lantaa ja tuottaa 125 gigawattituntia nesteytettyä biometaania vuodessa.

Suurempia laitoksia on esiselvitys- ja suunnitteluvaiheessa ainakin Kannukseen ja Nivalaan. Jo rakenteilla on Suomen Lantakaasun iso laitos Kiuruvedellä.

Kurikan laitos on 13,5 miljoonan euron ja kuuden gigawattitunnin investointi. Sekin tuottaisi nesteytettyä biometaania.

Maaseudun investointeja

Jos kaikki listatut hankkeet toteutuvat, ne lisäävät biokaasun ja biometaanin tuotantokapasiteettia 1,4 terawattitunnilla. Nykyinen tuotanto enemmän kuin kaksinkertaistuisi.

Suurin osa tuotannosta olisi nesteytettyä biometaania, jota voidaan hyödyntää erityisesti raskaassa liikenteessä, kuten kuorma-autoissa ja laivoissa.

Investoinnit suuntautuvat Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n mukaan erityisesti maaseudulle ja kaupunkikeskusten ulkopuolelle.

Niiden työllisyysvaikutus on on yhdistyksen arvion mukaan noin 800 pysyvää työpaikkaa. Hankkeiden yhteenlasketut taloudelliset vaikutukset ylittävät 700 miljoonaa euroa.

Vuosina 2021–2024 Suomeen rakennettiin 40 uutta biokaasulaitosta, joista 26 on maatilakohtaisia.

Muita laitoksia on rakennettu yhdyskuntien biojätteelle, elintarviketeollisuuden sivuvirroille ja jätevesilietteelle. Tällä hetkellä Suomessa on 97 biokaasulaitosta ja 34 kaatopaikkakaasun keräyspistettä.

Yli 60 miljoonan euron biokaasulaitos Seinäjoelle
Suomen Lantakaasu ostaa Nurmon Bioenergian – Biokaasulaitos aloittaa toimintansa vuonna 2026
Valion ja St1:n yhteisyritys etsii biokaasutuotantoon sopivia alueita Etelä-Pohjanmaalla
Kurikkalainen Tikan maatila tuottaa pian myös biokaasua maitoautoihin

Onko Nesteen taru loppu?

Onko Nesteen taru loppu? 3.3.2025

Öljy-yhtiö Neste panosti kaiken tuotteeseen, jonka menestys on kiinni politiikasta. Seurauksista maksetaan kovaa hinta
Anni Lassila HS

Neste-yhtiön romahdus on ollut historiallinen. Yhtiön arvosta on hävinnyt neljässä vuodessa 85 prosenttia, eli moni sijoittaja on hävinnyt sijoituksensa lähes kokonaan.

Se tuntuu melkein huijaukselta.

Tekikö yhtiö siis karmean virheen, kun se 15 vuotta sitten pelasi kaikki korttinsa uusiutuviin polttonesteisiin?

Onko Nesteen taru loppu?

Näihin kysymyksiin lähdin etsimään vastauksia.

Ensin piti kuitenkin vastata kysymykseen siitä, miksi Suomella edes on oma öljy-yhtiö.

Valtio nimittäin omistaa yhtiöstä 44,2 prosenttia. Nesteen tulos koskettaa siis meitä kaikkia suomalaisia.

Meillä on Neste, koska meillä on sotatrauma.

Tarinan mukaan puolustusvoimien polttoainehuollosta vastannut eversti Väinö Vartiainen seurasi vuonna 1939, juuri ennen talvisodan syttymistä Helsingin rantakalliolla, kun lentokonebensiinilastissa oleva läntinen säiliöalus kääntyi Kruununvuorenselällä takaisin merelle.

Länsivallat eivät halunneet riskeerata edes tankkereitaan Suomen vuoksi, ja polttoaineesta tuli pula. Muun muassa Vartiainen ja kauppa- ja teollisuusministeriössä siihen aikaan ylijohtajana toiminut Uolevi Raade päättivät, että Suomeen oli sotien jälkeen saatava oma öljy-yhtiö.

Neste perustettiin pääministeri Urho Kekkosen tuella vuonna 1948. Naantalin jalostamo valmistui 1957 ja Porvoon jalostamo 1960-luvun puolivälissä.

Neste erikoistui jalostamaan laadultaan heikompaa ja halvempaa Uralin-öljyä korkealuokkaisiksi jalosteiksi. Bisnes oli nuorallatanssia idän ja lännen välissä. Jalostettava öljy ostettiin Neuvostoliitosta, mutta jalostamotekniikka tuli Yhdysvalloista.

Öljy-yhtiöksi Neste on siis harvinaisuus.

Öljyjätit kuten Shell, Exxon Mobil tai vaikkapa Norjan Statoil tekevät pääosan tuloksestaan raakaöljyn tuotannolla. Nesteellä taas ei ole omia öljylähteitä ja sen on pitänyt puristaa tulos jalostamisen ohuesta marginaalista.

Neste oli presidentti Urho Kekkoselle väline idänsuhteissa. Kuvassa Kekkonen (vas.), suurlähettiläs Leo Tuominen sekä Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade ovat kalassa Meksikon vesillä vuonna 1974.

Neste oli presidentti Urho Kekkoselle väline idänsuhteissa. Kuvassa Kekkonen (vas.), suurlähettiläs Leo Tuominen sekä Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade ovat kalassa Meksikon vesillä vuonna 1974. 

Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade lahjoitti kuvan Finmar Commodore -veneen, nimeltään Kultaranta VI, tasavallan presidentin käyttöön vuonna 1973. Kuva on vuodelta 2015.

Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade lahjoitti kuvan Finmar Commodore -veneen, nimeltään Kultaranta VI, tasavallan presidentin käyttöön vuonna 1973. Kuva on vuodelta 2015. 

Silti vuonna 2022 Nesteen tulos oli ennen veroja huikeat 2,3 miljardia euroa ja vuonna 2023 vielä 1,7 miljardia.

Miten se on mahdollista? Siksi, että Nesteen historiassa kääntyi lehti vuonna 1997.

Tuolloin Neste yhdistyi Imatran voimaan ja syntyi Fortum, mutta olennaisempaa oli yksi tiedote, jonka yhtiö samana vuonna lähetti. Yhtiö oli keksinyt tekniikan nimeltään Nexbtl:n, jolla kasviöljystä saa tehtyä kemiallisesti dieseliä kuin raakaöljystä.

Uutista ei suuremmin noteerattu. 2000-luvun alkuvuosina Nesteen toimitusjohtaja Risto Rinne päätti panostaa tekniikkaan. Tajuttiin, että kasvipohjainen diesel voisi mullistaa liikenteen kasvihuonepäästöt.

Kasvit sitovat yhteyttämällä hiilidioksidia ilmasta. Kasvipohjaisen dieselin polttaminen siis palauttaa ilmakehässä jo olleen hiilidioksidin takaisin sinne. Fossiilisten polttoaineiden hiili sen sijaan on peräisin maaperästä ja niiden polttaminen kasvattaa hiilidioksidin määrää ilmakehässä.

Matti Lievonen (vas.) nosti johtajakaudellaan uusiutuvat polttoaineet Nesteen toiminnan ytimeen. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ihasteli uusiutuvan dieselin tuoksua sormissaan liikenneasemalla Vantaalla 2016.

Matti Lievonen (vas.) nosti johtajakaudellaan uusiutuvat polttoaineet Nesteen toiminnan ytimeen. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ihasteli uusiutuvan dieselin tuoksua sormissaan liikenneasemalla Vantaalla 2016. 

Nesteen oma tankkerilaivasto oli kansallisen ylpeyden aihe. Enskeri (etualalla) ja Tiiskeri kuvattuna vuonna 1970.

Nesteen oma tankkerilaivasto oli kansallisen ylpeyden aihe. Enskeri (etualalla) ja Tiiskeri kuvattuna vuonna 1970. 

Porvooseen valmistui ensimmäinen pieni Nexbtl-laitos vuonna 2007, kolme vuotta myöhemmin valmistui jalostamo Singaporeen ja siitä vuoden päästä Hollannin Rotterdamiin. Nyt Nesteellä on myös Yhdysvalloissa puoliksi omistettu jalostamo.

Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin tuottaja. Millä tahansa alalla tällainen asema on suomalaiselle yritykselle harvinainen.

Kysyntää Nesteen tuotteille oli reippaasti enemmän kuin tuotantoa.

Neste oli siis loistavissa asemissa, kun Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassakin lähdettiin vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa säädettiin bioperäisten polttoaineiden sekoitusvelvoitteesta lailla jo 18 vuotta sitten. Ruotsi ja moni muu maa seurasi vähitellen perässä. Yhdysvalloissa edelläkävijä oli Kalifornian osavaltio.

Pian kysyntää Nesteen tuotteille olikin reippaasti enemmän kuin tuotantoa.

Ja se tarina myi. Yhtiön osake aloitti kipuamisen.

Tammikuussa 2015 yhtiön osake maksoi alle seitsemän euroa. Vuonna 2019 Neste teki uusiutuvalla dieselillä voittoa melkein 50 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Vuonna 2021 osakkeen hinta oli yli 60 euroa, ja Nesteen markkina-arvo lähes saman miljardeina.

Valtio olisi voinut osakkeillaan kuitata tuolloin noin neljäsosan valtion velasta.

Nyt osake maksaa alle yhdeksän euroa.

Viime vuonna Neste teki jo tappiota 113 miljoonaa euroa.

Mikä selittää yhtiön järkyttävän romahduksen?

Ensinnäkin uusiutuva diesel on huomattavasti kalliimpaa tehdä kuin fossiilinen diesel. Sille on siis markkinoita vain, jos kuluttajilla ja yrityksillä on sen ostamiseen jonkinlainen pakko tai taloudellinen kannustin. Se voi tulla päästökaupan kautta, verotuksesta taikka olla säädetty lailla.

Yksi tekijä on sähköautojen yleistyminen. Vaikka uusiutuvaa dieseliä sekoitetaan monilla markkinoilla fossiilisen dieselin sekaan, ennen pitkää voi käydä niin, että ainakaan henkilöautot eivät polta minkäänlaista dieseliä.

Siksi Nestekin on panostanut uusiutuvaan lentopolttoaineeseen, safiin. Lentokoneet eivät lähitulevaisuudessa sähköisty, ja ne ovat suhteellisen suuria saastuttajia.

EU:ssa lentopolttoaineesta pitää tänä vuonna olla kaksi prosenttia uusiutuvaa safia, vuonna 2029 osuuden pitäisi nousta kuuteen prosenttiin.

Mutta kaikki nämä päätökset ovat poliittisia ja siksi ne voivat myös muuttua tai jopa kumoutua. Nesteen liiketoiminta sisältää siis poliittisen riskin.

Ja juuri nyt sen suhteen näyttää huonolta.

Nesteen osaaminen ei ollutkaan ihan niin ainutlaatuista kuin joku ehkä kuvitteli.

Yhdysvalloissa ja EU:ssa ovat nousussa poliittiset voimat, jotka pitävät kansalaisten välittömiä polttoainekustannuksia tärkeämpänä huolena kuin pitkän aikavälin ilmastomurheita.

Suomessakin niin sanotun sekoitusvelvoitteen lasku oli perussuomalaisille tärkeä tavoite eduskuntavaalien kampanjassa ja hallituksen ohjelmassa. Hallitus päättikin hidastaa tahtia, jolla uusiutuvan dieselin osuutta kasvatetaan.

Niin tehtiin myös Ruotsissa. Uusiutuvien polttoaineiden kysyntä on kasvanut hitaammin kuin muutama vuosi sitten odotettiin.

Yhdysvalloissa puolestaan päättyi vuoden vaihteessa uusiutuvan dieselin nauttima iso verohelpotus. Uusi tuki voi olla sellainen, että siitä hyötyy vain Yhdysvalloissa tapahtuva tuotanto. Yhdysvallat on ollut myös Nesteen Singaporen-jalostamolle tärkeä myyntialue.

Nesteen vuonna 1976 Espooseen valmistunut pääkonttori kuvasti yhtiön mahtiasemaa silloisessa Suomessa. Tornitalo tunnettiin ”Raaden hampaana”.

Nesteen vuonna 1976 Espooseen valmistunut pääkonttori kuvasti yhtiön mahtiasemaa silloisessa Suomessa. Tornitalo tunnettiin ”Raaden hampaana”. 

Neste sulki jalostamonsa Naantalissa 2021. Kuva on vuodelta 2006.

Neste sulki jalostamonsa Naantalissa 2021. Kuva on vuodelta 2006. 

Samaan aikaan on käynyt ilmi, ettei Nesteen osaaminen ollut ihan niin ainutlaatuista kuin joku ehkä kuvitteli. Korkeat hinnat houkuttelivat markkinoille uusia jalostajia Yhdysvalloissa, Kiinassakin. Molemmissa maissa valtio on tukenut investointeja.

Uusiutuvaa dieseliä tuotettiin viime vuonna kolmasosa enemmän kuin mitä sitä kulutettiin. Ylituotanto romahdutti hinnat.

Voiko Neste joutua myymään jalostamonsa ulkomailla?

Pääanalyytikko Petri Gostowski osakkeita analysoivalta Inderesiltä kertoo uskovansa uusiutuvien polttoaineiden kysynnän kasvuun pitkällä aikavälillä.

Sijoittajan kannalta aikahorisontti voi olla turhan pitkä.

”Lähivuosina Nesteen tilanne on haastava, koska alalla on suuren ylikapasiteetin takia nyt hankala tehdä tulosta ja kassavirtaa. Samaan aikaan käynnissä on massiivinen investointi”, Gostowski sanoo.

Hän viittaa Rotterdamin-jalostamon 2,5 miljardia euroa maksavaan laajennukseen. Yhtiön likviditeetti on kuitenkin hyvä, ja rahoitus on jo sovittuna. Eli välitöntä hätää ei ole.

Gostowski ajattelee, ettei hurjimpiin kannattavuuslukuihin todennäköisesti ole paluuta.

”Mutta jos uusiutuvien polttonesteiden kulutuksen kasvunäkymä toteutuu, niin ei ole pois suljettua, että markkina voisi olla todella houkutteleva keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä”, hän sanoo.

Kriisiin ajautuneen Nesteen nykyinen toimitusjohtaja on Heikki Malinen.

Kriisiin ajautuneen Nesteen nykyinen toimitusjohtaja on Heikki Malinen. 

Lokakuussa Nesteessä aloitti uusi toimitusjohtaja, Postissa ja Outokummussa kriisijohtajan kannukset ansainnut Heikki Malinen. Hänen alkunsa on ollut hirveä.

Helmikuun 13. päivänä Neste julkaisi vuoden 2024 loka–joulukuun tuloksensa. Sijoittajille Malinen puhui Lontoossa. Tulos alitti kaikki ennusteet, eikä viesti muutenkaan oikein vakuuttanut. Nesteen isoilla jalostamoilla oli vuoden lopulla suuria tuotantovaikeuksia, mikä pahensi romahdusta.

Tulosjulkistuksen jälkeen Nesteen osake on pudonnut vielä parikymmentä prosenttia.

Malinen julkisti samalla ison säästöohjelman, jonka osana Suomesta häviää 450 työpaikkaa, muista toimintamaista noin 150. Voimavarat keskitetään nykyiseen liiketoimintaan ja Rotterdamin jalostamon laajennuksen rakentamiseen, vaikka Malinen pohti vakavasti jopa investoinnin keskeyttämistä.

Tutkimustoimintaa Neste supistaa ja esimerkiksi levien hyödyntämisen ja sähköpolttoaineiden kehityshankkeet lopetetaan. Myyntiä ja hankintoja tehostetaan.

Neste ei hirveästi puhu fossiilisesta puolestaan, vaikka se on yhä yhtiön kivijalka.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kolme vuotta sitten fossiilisten polttoaineiden hinnat vieläpä kallistuivat hetkellisesti. Niiden kovat katteet peittivät parin vuoden ajan alleen uusiutuvan puolen dramaattisesti heikentyneet tulosluvut.

Viime vuonna fossiilisetkin halpenivat ja todellisuus iski läpi kaikessa karmeudessaan. Ilman öljytuotteita luvut olisivat olleet vielä paljon rumempia.

Porvoon jalostamolla tuotettujen öljystä tehtyjen polttoaineiden liikevaihto on ollut koko ajan selvästi uusiutuvia tuotteita suurempi.

Raakaöljyn jalostuksen lopettamisen Malinen siirsi hamaan tulevaisuuteen aiemmasta vuoden 2035 tavoitteesta.

Nesteen liiketoiminnan riskit ovat isoja. Ne ovat poliittisia. Ja siksi arvaamattomia.

Yksi Nesteen tärkeistä raaka-aineista eli palmuöljyn tislausjäte on jo pannassa joillain tärkeillä markkinoilla.

Kiristyvätkö lentopolttoaineiden sekoitusvelvoitteet todella vai peruutetaanko niistäkin? Saako Kiina dumpata valtion tukemaa saf-tuotantoaan Eurooppaan vai säätääkö EU tulleja? Riittääkö raaka-ainetta ja miten sitä säädellään?

Miten ylipäätään käy ilmastopolitiikan nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä?

Neste uskoo bisnekseensä.

Toimitusjohtaja Malinen puhui sijoittajille Lontoossa heti karmean tuloksen julkistamisen jälkeen. Hän vakuutti kaikkien ennusteiden viittaavan siihen, että uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen markkinat kasvavat seuraavien vuosikymmenten aikana räjähdysmäisesti.

Onko Nesteen tarina siltikään uskottava? Suuri velka ja tappiollinen tulos on vaarallinen yhdistelmä. Voiko yhtiön rahoitustilanne kriisiytyä niin pahasti, että se joutuu esimerkiksi myymään jalostamonsa ulkomailla?

Näin surkeaan kohtaloon analyytikot eivät usko.

”Menneiden vuosien huippumarginaaleihin tuskin ylletään, koska kilpailutilanne on muuttunut”, arvioi seniorianalyytikko Henri Parkkinen OP:sta.

Neste on silti yhä maailman suurin uusiutuvan polttoaineen tuottaja, ja yhtiöllä on Parkkisen mukaan edelleen kilpailuetu raaka-aineiden hankinnassa, käsittelyssä ja asiakassuhteissa.

Vaikka poliittiset virtaukset ovat mitä ovat, Parkkinenkaan ei usko, että pitkällä aikavälillä ilmastotoimista luovuttaisiin. Joissain USA:n osavaltioissa ja Kanadan provinsseissa saatetaan päin vastoin lähteä Kalifornian linjoille eli tiukkoihin päästötoimiin, vaikka Donald Trumpin hallinto panee kapuloita rattaisiin.

Ennen pitkää ylituotanto tasapainottunee.

Jos Parkkista on uskominen, Nesteen tarina ei ole ohi.

1. Selitä käsitteet:

1. Selitä käsitteet:

a) geoenergia
Yleisnimitys energialle, jota saadaan kallioperästä, maaperästä, pohjavedestä, vesistöistä sekä vesistöjen pohjasedimenteistä.
b) biopolttoaine
Biomassasta jalostettuja uusiutuvia polttoaineita, esimerkiksi biodieseliä, bioetanolia ja biokaasua.
c) uraani
Kallioperästä louhittava energiamineraali, jota käytetään ydinvoiman polttoaineena.
d) biomassa
Auringon energiaa, joka on sitoutunut orgaaniseen ainekseen, kuten puuhun, olkeen, lantaan tai hakkuujätteisiin.
e) fossiilinen polttoaine
Polttoainetta, joka on syntynyt miljoonia vuosia sitten eläinten, planktonin ja sanikkaismetsien jäänteistä fossiloitumalla. Fossiilisia polttoaineita ovat esimerkiksi maaöljy, maakaasu ja hiili.
f) LNG
Kun maakaasu jäädytetään ‒160 ˚C:n lämpötilaan, saadaan LNG:tä eli nestemäistä maakaasua. Sen tilavuus on vain murto-osa kaasun tilavuudesta, joten sitä on helpompi kuljettaa.

2. Onko väittämä oikein vai väärin? Perustele.

2. Onko väittämä oikein vai väärin? Perustele.

a) Öljyä käytetään vain energiantuotantoon.
Väärin. Öljyä käytetään esimerkiksi voiteluaineena koneissa sekä kemianteollisuudessa raaka-aineena. Kasviöljyjä käytetään myös runsaasti ruoanvalmistukseen.
b) Energiantuotanto ja sähköntuotanto tarkoittavat samaa asiaa.
Väärin. Energiaa tarvitaan ja tuotetaan sähkön lisäksi esimerkiksi lämmöksi.
c) Uusiutumaton energianlähde tarkoittaa samaa asiaa kuin fossiilinen polttoaine.
Oikein. Uusiutumattomia energianlähteitä kutsutaan fossiilisiksi polttoaineiksi.
d) Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa.
Oikein. Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa johonkin vuodenaikaan, mutta sen määrä vaihtelee varsinkin napa-alueilla erittäin paljon.
e) Geotermistä energiaa saadaan maan sisältä.
Oikein. Geoterminen energia ja lämpöä maa- tai kallioperästä.
f) Tuulienergia ja aurinkoenergia ovat uusiutuvia energianlähteitä.
Oikein. Molemmat saavat energiansa auringosta ja ovat koko ajan uusiutuvia.
g) Ydinvoima tuottaa vähän kasvihuonekaasupäästöjä.
Oikein. Ydinvoima ei aiheuta voimalaitoksessa juurikaan kasvihuonepäästöjä, koska siinä ei polteta tai hajoteta mitään orgaanista ainesta.

4. Selvitä

4. Selvitä

a) Miksi öljyä ja maakaasua ei saada Suomesta?
Suomen kallioperä on hyvin vanhaa graniittista peruskalliota. Kallioperässämme ei ole vanhoja orgaanista ainesta sisältäviä sedimenttikivikerroksia, joista olisi voinut muodostua kovassa paineessa kivihiiltä tai maakaasua. Lähimmät kivihiiltä ja maakaasua sisältävät kerrokset ovat Norjassa ja Venäjällä. Ruskohiiltä löytyy myös Virosta.
b) Mistä Suomeen tuodaan maakaasua, öljyä ja uraania?
Suomeen tuodaan maakaasua kaasuputkea pitkin Venäjältä. Nykyään on mahdollista tuoda kaasua myös nesteytettynä. Suomessa on kaksi nesteytettyä maakaasua vastaanottavaa satamaa sekä kaasuputki Suomen ja Viron välillä maakaasun siirtoa varten. Nesteytetty maakaasu tulee yleensä Lähi-Idästä tai Yhdysvalloista, mutta sitä on mahdollista tuottaa muuallakin. Lisäksi voidaan käyttää Suomessa tuotettua biokaasua.
Suomessa jalostettava öljy tuodaan suurimmaksi osaksi Venäjältä Nesteen Kilpilahden jalostamolle. Jalostamo voi käyttää myös esimerkiksi norjalaista raakaöljyä. Suomeen tuodaan myös valmiiksi jalostettuja öljytuotteita, kuten bensaa kansainvälisiltä markkinoilta, esimerkiksi Rotterdamin sataman kautta.
Uraanin tarkkaa alkuperää ei välttämättä aina tiedetä, koska se voidaan louhia eri maassa, missä jalostus polttoaineeksi tapahtuu. Suomeen tulee tiettävästi uraania Kanadasta, Venäjältä ja Australiasta; mahdollisesti myös Nigeriasta ja Kazakstanista.

5. Mitä ongelmia nykyisten energialuonnonvarojen käyttö aiheuttaa 

5. Mitä ongelmia nykyisten energialuonnonvarojen käyttö aiheuttaa 

a) Suomessa
Suomen riippuvuus tuontienergiasta ja -luonnonvaroista voi aiheuttaa ongelmia, mikäli tilanteet muuttuvat naapurimaissa. Energian saatavuus ja hinta voivat vaihdella. Ydinjätteen tulevaan loppusijoitukseen voi liittyä haasteita. Toisaalta savukaasujen puhdistustekniikan kehittyminen ja rikinpoisto savukaasuista on vähentänyt ilmaa saastuttavat rikin- ja typenoksidit murto-osaan entisestä.
b) globaalisti?
Monet energialuonnonvarat ovat ehtyviä eli niiden väheneminen, kallistuminen ja loppuminen saavat aikaan ongelmia. Öljyn, kivihiilen, maakaasun ja turpeen käyttö aiheuttaa kasvihuonekaasujen sekä rikki- ja typpioksidien lisääntymistä ilmakehässä. Tämä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja ympäristön happamoitumista, happamia sateita ja savusumua. Monien energialuonnonvarojen kohdalla koko ketju louhinnasta ja kaivuusta jalostettavaksi ja kulutettavaksi aiheuttaa monia ympäristövaurioita.

6. Geoenergia

6. Geoenergia

a) Mitä on maalämpö?
Maalämpöä kutsutaan myös matalaksi geoenergia. Se on maahan varastoitunutta, pääasiassa Auringon tuottamaa energiaa.
b) Mitä eroa on syvällä ja matalalla geoenergialla?
Syvä geoenergia eli geoterminen energia on kallioperän lämpöä joka on peräisin Maapallon sisäosien radioaktiivisesta prosesseista ja maan vaippakerroksen kuumuudesta. Matala geoenergia on sen sijaan peräisin Auringon tuottamasta lämmöstä.
c) Voidaanko Suomessa hyödyntää geotermistä energiaa?
Suomessa voidaan periaatteessa hyödyntää geotermistä kallioperän energiaa kun lämpökaivojen reiät kairataan riittävän syvälle, esimerkiksi yli kilometrin syvyyteen. Geotermistä energiaa on Suomessa kokeiltu Espoossa olevassa koevoimalassa. Toistaiseksi tuotanto on kuitenkin ollut kannattamatonta ja voimalan rakentaminen on saanut aikaan pieniä, paikallisia maanjäristyksiä.
d) Missä sijaitsevat lähimmät geotermiset lämpövoimalat?
Geotermisiä voimaloita on esimerkiksi Pariisissa ja Islannissa.
e) Kirjoita oheiselle kuvalle kuvateksti.
Kuvasta näkyy geotermisen voimalan periaate, jossa maahan kairataan kaksi vierekkäistä reikää. Toiseen reikään syötetään kylmää vettä. Vesi lämpenee syvällä maan sisällä jopa 120 asteen lämpötilaan. Vesi siirtyy kalliossa olevia halkeamia pitkin toiseen reikään, josta se pumpataan ylös. Saatu lämpö siirretään kaukolämpöverkkoon ja sieltä koteihin.

7. Selvitä mitä hyötyjä ja mahdollisia haasteita liittyy

7. Selvitä mitä hyötyjä ja mahdollisia haasteita liittyy

a) sähköautoiluun
Hyötyjä:Sähköautoilun ilmastopäästöt ovat hyvin pienen, jos myös sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Sähköautoilu on energiatehokasta, koska moottorista vain vähän energiaa päätyy hukkalämmöksi. Autojen moottorit ovat meluttomia.
Haasteita: Toistaiseksi sähköautot ovat polttomoottoriautoja kalliimpia ja toimintasäde useimmissa autoissa rajallinen (usein 100–500 km). Autojen pikalatauspaikkoja rakennetaan lisää, mutta rakentaminen on melko kallista ja paikoin vanhoissa taloissa vaikea toteuttaa.
b) kaasuautoiluun
Hyötyjä: Biokaasulla ajettaessa ilmastopäästöt ovat pienemmät kuin sähköautolla ja fossiilisella kaasullakin pienemmät kuin bensiinillä tai dieselillä. Biokaasu on kotimainen polttoaine, jota saadaan tuotettua orgaanisten jätteiden mädättämisellä. Kaasu palaa puhtaasti, eikä juurikaan saastuta ilmaa.
Haasteita: Kaasun tankkausasemia on melko harvassa, eikä lainkaan pohjoisimmassa Suomessa. Pelkällä kaasulla pääsee ajamaan noin 400 kilometrin matkan yhdellä tankillisella eli hiukan vähemmän kuin bensamoottorilla. Jos käyetään fossiilista maakaasua, siitä tulee ilmastopäästöjä.
c) vetyautoiluun?
Hyötyjä: Auto ei saastuta (polttokennosta vapautuu vain energiaa ja vettä), vetyä voidaan valmistaa vedestä esimerkiksi tuulienergialla ja vetyä syntyy myös teollisuuden sivutuotteena. Vedyllä voidaan varastoida ylimääräistä tuuli- ja aurinkoenergiaa ja vähentää muun energian, esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden, tarvetta.
Haasteita: Vetyenergiaa tuotetaan polttokennojen avulla, ja näiden polttokennojen sijoittaminen tavallisiin henkilöautoihin on toistaiseksi melko kallista. Toistaiseksi vetytankkausasemia on maailmalla vasta vähän ja autojen saatavuus heikkoa. Vedyn tuotanto vedestä vaatii paljon sähköä.

8. Energian tuotanto maailmassa.

8. Energian tuotanto maailmassa.

a) Tarkastele kuvaa 9.2 maailman energialähteiden osuuksista. Mitkä olivat kolme eniten käytettyä fossiilista ja kaksi eniten käytettyä uusiutuvaa energianlähdettä?
Eniten maailmassa käytetyt fossiiliset energianlähteet ovat öljy, kivihiili ja maakaasu. Uusiutuvista energioista yleisimmät ovat biopolttoaineet (mm. puu) sekä vesivoima.
b) Miten fossiilisten energianlähteiden osuus kaikesta energian tuotannosta eroaa maailmalla ja Suomessa? Miksi?
Suomessa fossiilista öljyä, kivihiiltä ja maakaasua käytetään selvästi muuta maailmaa vähemmän. Sen sijaan energiaa tuotetaan Suomessa paljon puulla, koska Suomessa on paljon metsiä ja metsäteollisuutta. Suuressa osassa maailmaa ei ole vielä siirrytty puhtaampaan uusiutuvaan energiaan samassa määrin kuin Suomessa. Suomessa tuotetaan myös melko paljon sähköenergiaa fosssiilisella ydinvoimalla, koska metsä- ja metalliteollisuus tarvitsevat paljon sähköä. Ydinvoima ei kuitenkaan aiheuta ilmastopäästöjä.
c) Miten uusiutuvien energianlähteiden käyttöä voidaan edistää Suomessa ja globaalisti?
Poliittisilla päätöksillä voidaan suosia uusiutuvia energianlähteitä nostamalla fossiilisten polttoaineiden hintoja esimerkiksi verotuksella ja tukemalla uusiutuvan energian tuotantoa.
Tiedottamalla ihmisille uusiutuvien energianlähteiden ilmastohyödyistä, saadaan useampi ihminen siirtymään niiden käyttöön
Uusiutuvien energianlähteiden tuotantoon ja varastointiin tulee kehittää entistä parempia ja edullisempia tekniikoita. Etenkin akkutekniikkaa ja muita tuuli- ja aurinkoenergian varastointi mahdollisuuksia tulee kehittää.
Globaalisti voidaan myös tukea kehittyviä maita taloudellisesti, kouluttamalla tai viemällä uutta puhtaampaa energiatekniikkaa.
Globaalit ilmastosopimukset ja päästömaksut lisäävät uusiutuvien energiamuotojen taloudellista kannattavuutta ja käyttöä.