8. Arvokkaat metsät

1. Selitä käsitteet

1. Selitä käsitteet:

a) taiga
Boreaalinen havumetsä. Havumetsävyöhyke pohjoisella pallonpuoliskolla Yhdysvaltojen, Kanadan, Pohjoismaiden ja Venäjän alueilla, käsittää noin 15 % mantereiden pinta-alasta.
b) metsäsertifiointi
Metsäsertifioinnilla pyritään siihen, että metsien hoito on ympäristön kannalta vastuullista, yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja taloudellisesti kannattavaa. Tuotteen ostaja voi varmistaa PEFC- tai FSC-merkistä, että tuote on tehty sertifioidusta puusta.
c) luontokato
Luonnon monimuotoisuuden eli elonkirjon heikentyminen. Luontokadossa yksilöiden määrä vähentyy tai ne kuolevat sukupuuttoon, jolloin lajien geneettinen monimuotoisuus ja ekosysteemit köyhtyvät.
d) sekundaarinen sademetsä
Hakkuiden jälkeen primaarisen sademetsän tilalle kasvavaa sademetsää, joka on lajistoltaan huomattavasti köyhempää. Sekundaarinen sademetsä sitoo melko huonosti ravinteita.
e) monokulttuuri
Metsä- tai maatalous, jossa kasvatetaan tavallisesti vain yhtä tai muutamaa lajia, kuten eukalyptusta.
f) poimintahakkuu.
Yksittäisten suurten arvopuiden kaataminen trooppisissa metsissä. Suomessa poimintahakkuut liittyvät jatkuvaan metsänkasvatukseen.
 

2. Vertaile trooppisia metsiä ja havumetsiä

2. Vertaile trooppisia metsiä ja havumetsiä:

a) Mitkä asiat vaikeuttavat metsätaloutta kyseisillä alueilla?
Trooppisissa metsissä puun korjuu on hankalaa, koska eri puulajeja on paljon pienellä alueella. Tropiikissa on tiheää aluskasvillisuutta, mikä hankaloittaa puun korjuuta. Lisäksi kuuma ja kostea ilmasto hankaloittavat puun korjuuta.

Havumetsissä puiden kasvu on melko hidasta. Keväinen kelirikko eli pehmeä maa ja tiestön vauriot vaikeuttavat puiden korjuuta. 
b) Mitkä asiat helpottavat metsätaloutta alueilla?
Trooppisen metsän hyviä puolia metsätalouden näkökulmasta:
  • Nopea puiden kasvunopeus
  • Mahdollisuus laajoihin puuplantaaseihin, mikä on toisaalta ekologisesti haitallista
Havumetsien hyviä puolia metsätalouden näkökulmasta:
  • Puulajeja on vain vähän metsissä (helpottaa puun korjuuta)
  • Maa jäätyy talveksi (helpottaa puun korjuuta)
  • Puut ovat suorarunkoisia ja vähäoksaisia (soveltuvat hyvin metsäteollisuuden raaka-aineeksi)
c. Kuinka hyvin alueen puusto sopii metsäteollisuuden raaka-aineeksi? Miksi?
Trooppisen sademetsän puuaines soveltuu hyvin mekaaniseen puuteollisuuteen esimerkiksi huonekaluiksi. Taigan pitkä ja pehmeä havupuukuitu sopii hyvin kemialliseen metsäteollisuuteen.

3. Mikä on metsien merkitys

3. Mikä on metsien merkitys

a) ilmakehälle?
Puusto parantaa paikallista ilmanlaatua esimerkiksi kaupunkiympäristössä. Jos trooppiset metsä laajasti avohakattaisiin, vapautuisi maaperästä huomattavia määriä kasvihuonekaasuja, mikä voimistaisi ilmastonmuutosta.
b) vesikehälle?
Metsä suojaa maaperää sateen ja virtaavan veden eroosiolta ja toisaalta haihduttaa kosteutta ilmaan. Näin metsät suojelevat myös paikallisten vesistöjen laatua ja toisaalta edistävät veden kiertokulkua.
c) teollisuudelle?
Metsäteollisuus on merkittävä teollisuudenala monissa maissa. Puuraaka-aine soveltuu sekä mekaaniseen että kemialliseen metsäteollisuuteen ja siitä on myös kehitetty monia uusia innovaatioita kuten kuituja vaatteisiin.
d) ravinnontuotannolle?
Tropiikissa ja subtropiikissa yläpuolinen puusto on paras viljelysten suoja liian kuumuuden välttämiseksi ja kosteuden ylläpitämiseksi. Puuvartiset kasvit tuottavat myös monenlaisia hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja kasviöljyjä, kuten palmuöljyä.
e) ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille? Voit käyttää apuna oheista taulukkoa.
Metsässä melu on vähäisempää ja ilma yleensä puhtaampaa. Se auttaa metsässä liikkuvaa elpymään ja vähentää stressiä. Myös immuunipuolustus parantuu metsässä liikuttaessa. Metsät antavat myös mahdollisuuden monipuoliselle liikunnalle ja yhdessäololle.

4. Metsien käyttö

4. Metsien käyttö

a) Kerro kolme etua ja kolme haittaa, joita taigametsien taloudellisesta käytöstä voi olla.
Hyviä puolia esimerkiksi:
  • Taloudellinen käyttö tuo tuloja ja työtä paikallisille ihmisille
  • Metsäteollisuuden tuotteet ovat valtioille taloudellisesti tärkeä vientitulojen lähde.
  • Metsätalous mahdollistaa asumisen ja työskentelyn myös melko syrjäisillä seuduilla, jossa esimerkiksi maanviljely ei ole kannattavaa
  • Talousmetsien hoito voi myös lisätä metsiin sitoutuvan hiilen määrää
Haittapuolia esimerkiksi:
  • Metsänhakkuut haittaavat lintujen ja monien muiden lajien elämää
  • Jos puusto hakataan ja esimerkiksi poltetaan, vapautuu puuhun varastoitunut hiilidioksidi ilmaan
  • Avohakkuut muuttavat maisemaa pidemmäksi aikaa
  • Metsänojitukset aiheuttavat vesistöjen pilaantumista
  • Vanhoja taigametsiä on vain vähän jäljellä, ne tulisi säästää hakkuilta
b) Pohdi kirjan tietojen perusteella sekä internetistä tietoa hakemalla, millaisia ongelmia metsäyhtiöiden toiminta voi aiheuttaa trooppisissa metsissä Indonesiassa. Voit hyödyntää vastauksessasi myös oheista valokuvaa.
Indonesiassa metsähakkuut kohdistuvat usein trooppisille suometsille, joista vapautuu hakkuun jälkeen suuria määriä kasvihuonekaasuja.
Hakatuille alueille kasvatetaan usein monokulttuurisia puuplantaaseja, esimerkiksi öljypalmuja, jolloin biologinen monimuotoisuus vähenee.
Laajat hakkuut vaikuttavat merkittävästi sademetsän eläimistöön ja paikoin myös paikallisten luonnontaloudesta elävien ihmisten elämään. Indonesiassa maanomistus ei aina ole selkeää ja hakkuut voivat tapahtua aiemmin yhteisesti hyödynnetyissä metsissä. Hakkuut voivat heikentää pinta- ja pohjaveden laatua ja samalla maaperä usein köyhtyy. Mahdollinen torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttö heikentävät myös maaperää.

5. Tarkastele oheista taulukkoa puurajan korkeudesta

5. Tarkastele oheista taulukkoa puurajan korkeudesta.

a) Miksi puurajan korkeus merenpinnasta vaihtelee eri alueilla?
Puurajan korkeus vaihtelee paikallisen ilmaston mukaisesti. Suomessa se on paikoin alle 500 metrin korkeudessa merenpinnasta, kun taas Himalajan etelärinteillä yleensä yli 4000 metrin korkeudessa.
b) Miten ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa puurajaan Suomessa ja Ruotsissa?
Puuraja tulee ilmaston lämmetessä todennäköisesti nousemaan ylemmäs ja näin on jo monin paikoin tapahtunutkin. Toisaalta metsätuholaiset kuten koivumittarit voivat myös yleistyä. Lisäksi tunturien laella tuuli ja sen puhaltama lumi haittaavat myös jatkossa puiden kasvua.
c) Miksi puurajan lähellä olevissa metsissä ei kannata tehdä laajoja metsänhakkuita?
Jos puurajan lähellä oleva metsä kaadetaan, se ei välttämättä lähde kasvamaan uudestaan tai uudistuminen on hyvin hidasta. Metsä suojaa alla olevia pieniä taimia, mutta metsänhakkuun jälkeen olosuhteet puuntaimille ovat heikommat.
 

6. Kestävä metsätalous

6. Kestävä metsätalous
a) Mitä tarkoitetaan kestävällä metsätaloudella?
Taloudellinen kestävyys edellyttää, että metsävaroja käytetään siten, että tulevilla sukupolvilla on samanlaiset mahdollisuudet hyödyntää niitä kuin meillä. Ekologisesti kestävää metsien käyttö on puolestaan silloin, kun turvataan metsäelinympäristöjen ja lajien monimuotoisuus sekä pysäytetään luontokato. Tämän edellytyksenä on se, että merkittävä osuus metsäluonnosta pysyy luonnontilaisena. Sosiaalinen kestävyys taas tarkoittaa sitä, että metsät antavat kaikille väestöryhmille hyvinvointia, virkistystä ja kulttuuri- ja harrastusmahdollisuuksia sekä monille myös työtä ja toimeentuloa.
b) Mitä tarkoitetaan metsäluonnon monimuotoisuudella?
Monimuotoisessa metsässä elää runsaasti eri lajeja, usein myös harvinaisia tai erityisiä olosuhteita vaativia lajeja ja puusto on eri ikäistä.
c) Mitä tarkoittaa lyhenne FSC?
FSC (Forest Stewardship Council) on kansainvälinen metsäsertifiointi.
d) Miten FSC liittyy kestävään metsätalouteen?
Metsäsertifioinnilla pyritään siihen, että metsien hoito on ympäristön kannalta vastuullista, yhteiskunnallisesti hyödyllistä ja taloudellisesti kannattavaa. Tuotteen ostaja tietää, että metsästä peräisin oleva tuote on vastuullisesti tuotettu.