3. Kulttuurien monimuotoisuus
Kiina|Himalajan juurelle suunniteltu patohanke olisi uhka ympäristölle ja herättäisi taatusti vastarintaa Brahmaputrajoen alajuoksulla Intiassa ja Bangladeshissä
Kiina kaavailee Tiibetiin ”superpatoa”, jonka rinnalla jopa jättimäinen Kolmen rotkon pato olisi pikkuinen
Kiina|Himalajan juurelle suunniteltu patohanke olisi uhka ympäristölle ja herättäisi taatusti vastarintaa Brahmaputrajoen alajuoksulla Intiassa ja Bangladeshissä

Kolmen rotkon pato Jangtsejoen laaksossa. Kuva on vuodelta 2006.
Kiina suunnittelee Himalajan juurelle Tiibetiin ”superpatoa”, joka jättäisi varjoonsa jopa maailman suurimman vesivoimalan eli Kolmen rotkon padon.
Uusi hanke herättää syvää huolta niin ympäristönsuojelijoiden parissa kuin naapurimaassa Intiassa, kertoo uutistoimisto AFP.
Megahanke kahlitsisi Brahmaputrajokea itäisessä Tiibetissä hieman ennen kuin joki virtaa Intian puolelle. Brahmaputra on Intialle ja Bangladeshille kriittinen vedenlähde. Tiibetiksi joki on nimeltään Jarlung Tsangpo.
Jättimäisen patohankkeen yksityiskohdista ei paljon tiedetä. Aikataulua tai budjettia ei ole julkistettu, mutta hanke sisältyy Kiinan 14. viisivuotissuunnitelmaan, joka nimellisesti hyväksyttiin Kiinan kansankongressin kokoontuessa maaliskuussa.
Oikeasti kansankongressi ei hyväksy itsenäisesti yhtään mitään. Tosiasialliset päätökset Kiinassa tekee kommunistipuolue.
Tiibetin jättiläispadon kaavailtaisiin tuottavan sähköä jopa kolme kertaa enemmän kuin Kolmen rotkon padon, jonka rakentaminen alkoi 1990-luvulla ja joka valmistui kokonaisuudessaan viime vuosikymmenellä. Sen tieltä joutui väistymään noin 1,5 miljoonaa ihmistä.
Kolmen rotkon padon vesivoimala on nykyisellään maailman suurin ja tuottaa osapuilleen saman verran sähköä kuin mitä koko Suomi kuluttaa.
Vaikka itäisessä Tiibetissä ei olla tiettävästi vielä iskemässä kuokkaa maahan, hankkeeseen suhtaudutaan Etelä-Aasiassa vakavasti. Kiinalla on taipumus toteuttaa jättihankkeitaan eikä jättää niitä pelkäksi sanahelinäksi.
Viime lokakuussa Tiibetin aluehallinto allekirjoitti ”strategisen kumppanuussopimuksen” Power Chinan kanssa, kertoo AFP. Power China on valtiollinen rakennusyhtiö, joka on erikoistunut vesivoimahankkeisiin.
Jos patohanke etenee, Kiina perustelee sitä todennäköisesti vesivoiman ympäristöystävällisyydellä verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin.
Vastustusta on odotettavissa, jos ei Kiinan hallitsemassa Tiibetissä niin ulkomailla.
”Superpadon kokoisen padon rakentaminen on todennäköisesti erittäin huono idea monestakin syystä”, sanoo AFP:n haastattelema ohjelmajohtaja Brian Eyler yhdysvaltalaisesta Stimson Center -tutkimuslaitoksesta.
Eyler toteaa, että kaavailtu patoalue tunnetaan maanjäristysalttiudesta ja ainutlaatuisesta elonkirjostaan. Jättiläispadolla olisi lukuisia haitallisia vaikutuksia, jotka ulottuisivat Brahmaputran alajuoksulle asti.
Padon poliittiset ulottuvuudet olisivat niin ikään valtavia.
Kiina miehitti Tiibetin 1950-luvulla ja pitää alueella kovaa kuria.
”Noilla [kaavaillun patohankkeen] alueilla on erittäin rikas tiibetiläinen kulttuuriperintö”, sanoo AFP:n haastattelema tiibetiläisasiantuntija Tempa Gyaltsen Zamlha, joka työskentelee Tiibetin maanpakolaishallitukseen kytkeytyvässä Tibet Policy -instituutissa Intian Dharamsalassa.
”Minkä tahansa padon rakentaminen aiheuttaisi ekologista tuhoa ja alueen osien jäämistä veden alle”, Tempa Gyaltsen sanoo.
”Monien paikallisten asukkaiden pitäisi jättää esivanhempiensa kodit.”
Tiibetin pato olisi varmasti omiaan myös kiristämään Kiinan ja Intian välejä. Aasian jätit ovat muutenkin toistuvasti kalistelleet sapeleitaan.
Kiina pystyy sijaintinsa turvin merkittävässä määrin hallitsemaan Etelä- ja Kaakkois-Aasian vedensaantia. Mekongjoen alajuoksun maissa tämä tiedetään jo entuudestaan, kuten HS kertoi taannoisessa laajassa artikkelissaan.
Lue lisää: Yläjuoksun herrat – padon isäntä päättää, kenelle vesi virtaa.
Niinpä Intia on huolissaan Tiibetin mahdollisesta ”superpadosta”.
”Intia joutuu kohtaamaan Kiinan aluevaatimuksiin liittyviä aggressioita Himalajalla, aluevesiloukkauksia takapihallaan [Intian valtamerellä] ja nyt vielä vesisotia”, intialainen politiikan tutkija Brahma Chellaney totesi vuodenvaihteessa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Jakavat ja yhdistävät arvot - miten eripura taltutetaan?
https://www.mtv.fi/lyhyet/873c27d2212fcbfd0fa3/video-jakavat-ja-yhdistavat-arvot-miten-eripura-taltutetaan?
Itämeri on ollut kolonialismin varhainen koekenttä ja meri liittyy myös Suomen historiaan ja ristiretkiin. Itämerellä on koettu orjakauppaa, merirosvoutta, se on tärkeä geopolitiikan näyttämö ja samaan aikaan myös yksi maailman saatuneimmista meristä. Petri Laukan ja Ari Turusen kirjoittama tietokirja Paha meri” valottaa laajalti Itämeren historiaa.
Explore the intertwined histories and cultures of the major religions: Hinduism, Judaism, Buddhism, Christianity and Islam.
Hinduism, Buddhism, Christianity, Judaism, and Islam are five of the biggest religions in the world. Over the last few thousand years, these religious groups have shaped the course of history and had a profound influence on the trajectory of the human race. Through countless conflicts, conquests, missions abroad, and simple word of mouth, these religions spread around the globe and forever molded the huge geographic regions in their paths.
Näin Suomessa – suomalaisen kulttuurin lyhyt oppimäärä
Kiinalaisnuoret vaihtoivat nykyvaatteet tuhat vuotta vanhaan muotiin
Venäjän hyökkäyksen ympäristövaikutukset
– Kun ympäristö on homogeeninen, on todennäköistä, että ihmiset ajattelevat samalla tavalla. Kun tiimi on monipuolinen, joku aina ehdottaa, että miksi ei tehtäisi näin. Se tuo uusia ideoita, uusia näkökulmia ja toimintatapoja, Giorgiani sanoo.
1. Selitä seuraavat käsitteet:
2. Yhdistele seuraavat konflikti-ilmiöt oikeaan valtioon
3. Täydennä taulukko
4. Monikulttuurisuus
5. Miten Suomessa voidaan torjua sosiaalisesta segregaatiosta johtuvia mahdollisia konflikteja?
6. Selvitä, mitä ns. veritimantit ovat ja miten niiden käyttöä valvotaan?
7. Yhdysvaltoja kutsutaan kansojen sulatusuuniksi, sillä sen heterogeeninen kansa koostuu pääosin ihmisistä, joiden juuret ovat muilla mantereilla. Tarkastele alla olevaa karttaa, ja pohdi seuraavilta alueilta suuntautuvan muuttoliikkeen ja/tai siirtolaisuuden syitä sekä ajankohtaa:
a) Mitä oheinen kartta kuvaa?
Kartta kuvaa kunkin Yhdysvaltalaisen piirikunnan väestön enemmistön syntyperää.
b) Mitä eri värit kertovat?
Eri värit kertovat mistä suurin osa piirikunnan asukkaista on alun perin tulleet Yhdysvaltoihin.
c) Kuvaile eri syntyperää olevien amerikkalaisten sijoittumista kartalla pääpiirteittäin.
Syntyperältään afroamerikkalaisia on eniten ns. Etelävaltioissa, eli Louisianassa, Alabamassa, Mississippissä, Georgiassa, Etelä- ja Pohjois-Carolinassa sekä Virginiassa. Syntyperältään meksikolaisia taas löytyy eniten Texasista, New Mexicosta, Arizonasta ja Kaliforniasta. italialaisia löytyy New Yorkin osavaltion tuntumasta ja ranskalaisia Mississippin suiston alueelta New Orleansista. Englantilaisia löytyy pääosin utahista, Wyomingista ja Idahosta - sekä itärannikon pohjoisista osavaltioista, Mainesta, Vermontista ja New Hampshiresta. Suurimman ryhmän muodostaa kuitenkin saksalaista syntyperää olevat, jotka asuttavat lähes kaikki pohjoiset osavaltiot Washingtonista ja Oregonista aina itärannikon Pennsylvaniaan saakka.
d) Pohdi seuraavilta alueilta suuntautuvan muuttoliikkeen ja/tai siirtolaisuuden syitä ja ajankohtaa. Afrikka, Pohjois-Eurooppa, Väli-Amerikka ja Karibianmeri, Aasia.
Afrikasta saapui ihmisiä vasten tahtoaan orjakaupan myötä 1600- ja 1700-luvuilla. Orjuus kiellettiin maan itsenäistymisen myötä 1776.
Pohjois-Euroopasta väkeä saapui 1600-luvun alusta aina 1900-luvun alkuun saakka. Syitä siirtolaisuuteen olivat mm. uskonnolliset kiistat Euroopassa sekä Euroopan poliittinen tilanne.
Väli-Amerikasta siirtolaisia muuttaa vieläkin Yhdysvaltoihin paremman toimeentulon toivossa. Eniten siirtolaisia saapuu Meksikosta.
Karibianmeren valtioista siirrytään myös yhä Yhdysvaltoihin paremman toimeentulon toivossa.
Aasiasta, eli lähinnä Kiinasta, Intiasta ja Filippiineiltä, muutetaan Yhdysvaltoihin 1900-luvun puolivälin jälkeen koulutuksen ja työpaikkojen vuoksi.
e) Pohjois-Amerikassa asuu myös kansanryhmiä, jotka muodostavat paikallisesti suuria yhteisöjä ja näkyvät katukuvassa, vaikka ne eivät tässä kartassa näykään. Mitä kansanryhmiä tässä tarkoitetaan?
Erilaiset uskonnolliset yhteisöt, kuten Mormonit ja Amishit muodostavat paikallisesti suuriakin yhteisöjä, mutta sillä heidän taustansa voivat olla lähes mistä maanosasta tahansa, ne eivät näy kartassa.
f) Miten alkuperäiset Amerikan mantereella asuneet kansat ovat sijoittuneet kartalla?
Alkuperäiset amerikkalaiset sijoittuvat hajanaisesti ympäri Yhdysvaltoja, kuitenkin painottuen enemmän länteen kuin itään. Amerikanintiaanien kansoittamia piirikuntia on n. 30, ja osa niistä yksittäisiä alueita, jotka ovat muiden homogeenisempien alueiden ympäröimiä, kuten Yhdysvaltojen pohjoisosissa, jossa alueet ovat saksalaistaustaisten alueiden ympäröimiä. Oklahoman osavaltio on itäisin osavaltio, jossa on sellaisia piirikuntia, joissa asuvien tausta on enemmistöltään amerikanintiaaneja.