Reisjärvi

Ohjeet opettajalle

Viikolla 42 järjestetään Selänteen alueen kouluissa kuvakilpailu otsikolla Totta vai tarua. Tehtävänä on ottaa valokuva jostakin tilasta tai ympäristöstä. Kuvaa muokataan kuvankäsittelyohjelmalla lisäämällä alkuperäiseen kuvaan grafiikkaa. Muokkauksen jälkeen kuvassa yhdistyvät todelliset ja mielikuvitukselliset asiat. Osallistuneiden oppilaiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Jokaisesta Selänteen alueen koulusta osallistuu kilpailuun vähintään yksi ryhmä!

Ennen kilpailua:
Keskustelkaa koulullanne kilpailun käytännön järjestelyistä. Kutsukaa TVT-agentti kouluvierailulle. Vierailun aikana tutustutaan yhdessä kuvankäsittelyohjelman käyttöön ja katsotaan, että kilpailuun osallistuminen onnistuu käytännössä.Ohjeta kilpailun toteuttamisen oheisista tekstimoduuleista.

Huolehditaan, että tietokoneella on tarvittavat ohjelmat asennettuna ja että palautus Peda.nettiin onnistuu.

Kilpailun aikana:
Kilpailun järjestäminen vie 3 oppituntia. Kilpailuun käytettävät tunnit voi tarvittaessa pitää eri opettaja. Ohjeista oppilasta seuraamaan alla olevia oppilaan ohjeita.
  1. Ota valokuva kännykkäkameralla.
  2. Vie kuva tietokoneelle.
  3. Muokkaa kuvaa kuvankäsittelyohjelmalla.
  4. Palauta kuva Peda.nettiin.

Ohjeet oppilaalle kuvan käsittelemiseen

Valokuvat.jpg
Otettuja valokuvia voidaan muokata kahdella ohjelmalla, joista jokainen voi valita ryhmälleen sopivimman vaihtoehdon.

Kuvan muokkaaminen Pixler-ohjelmalla

Tässä on perusohje Pixlr-ohjelman käyttöön. Ohjelman voi avata suoraan Internetselaimella seuraavasta linkistä (Pixlr) tai Google Drivessa, jolloin kuva myös tallentuu suoraan Driveen. Ohjelma on helppokäyttöinen ja monipuolinen.

Pixlr perusohje.pdf

Kuva muokkaaminen GIMP-ohjelmalla

Katso seuraava video, jossa esitellään GIMP-ohjelman perustoiminnot. HUOM! Tämän ohjelman käyttäminen, edellyttää sen asentamista etukäteen koneelle.